gözümde dalgalanma oluyor / Bulanık Görme (Sisli Puslu Görme) Nedenleri | Avicenna Hastanesi

Gözümde Dalgalanma Oluyor

gözümde dalgalanma oluyor

Gözde Şimşek Çakmasına Dikkat!

Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler ve bulutçuklar görebilirsiniz. Bunlara gözdeki uçuşmalar denir. Uçuşmaları özellikle gökyüzüne baktığınız veya düz bir zemine baktığınızda daha fazla fark edersiniz. Bu uçuşan noktalar ağırlıklı olarak, vitreusun (göz içindeki jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka yani retina üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarsınız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilir. Vitreus ağ tabakadan ayrılırken sanki yüzlerce yıldız varmış gibi ışık çakması benzeri bir his yaratır.


Gözde Işık Çakması Kimlerde Daha Sık Görülür?

Gözde Işık Çakması Kimlerde Daha Sık Görülür?

İnsanlar orta yaşlarına eriştiklerinde, pek çok organımızda olduğu gibi gözümüzde de değişiklikler olur. Orta yaşlarda özellikle gözün içindeki jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler görülür. Jelin, gözün arka duvarında görme zarında yapışık olduğu yerlerden ayrılması ile bu yapının küçülmesi söz konusu olur ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar. Bu değişim gözde ışık çakması ya da gözde uçuşmaya neden olabilir. Bu durum bazı kişilerde daha yüksek oranda görülmektedir.

  • Miyoplarda,
  • Katarakt ameliyatı geçiren kişilerde,
  • Göz içi iltihabı sorunu yaşamış olanlarda,
  • YAG laser yapılanlarda göz önünde uçuşmalar daha fazla görülür.

Eğer bu uçuşmalar ve gözde şimşek çakması çok ani bir şekilde oluşmuşsa ve kişi özellikle de 45 yaşın üzerindeyse, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için acil olarak doktora başvurulması gerekir.

Göz içerisindeki jel kıvamındaki sıvının gözün arka duvarından ayrılması esnasında ağ tabakada yırtıklar meydana gelebilir. Bu yırtılmalar sırasında küçük miktarlarda da olsa kanamalar olabilir. Bu kanamalar özellikle kurum yağması şeklinde yeni uçuşmalara sebep olabilirler. Ağ tabakada yırtık olması çok ciddi göz problemlerine yol açabilir.

Dolayısıyla,

  • Eğer çok ani uçuşmalar ortaya çıkarsa,
  • Işık çakmaları hissederseniz ve bunun yanında göze perde inmesi gibi bir şikayetiniz olursa acil olarak göz doktoruna başvurun.

Gözde Uçuşan Cisimler İçin Ne Yapılabilir?

Uçuşmalar zaman zaman can sıkıcı olur. Özellikle bir şeyler okurken sorun yaşayan kişiye ciddi rahatsızlıklar verir. Bu durumda gözlerinizi oynatarak, aşağı ya da yukarı bakarak uçuşmaları gözünüzün önünden yok etmeye çalışabilirsiniz. Uçuşmaların pek çoğu zaman içinde tamamen kaybolurken bir kısmı da sebat eder ve uzun yıllar görme alanınızda kalır. Yıllar boyu bazı uçuşmalarınız olsa da eğer yeni uçuşmalar fark ettiyseniz mutlaka göz muayenesi olmalısınız.

Gözde Işık Çakması Retina Yırtılması Belirtisi Olabilir 

Gözlerde uçuşma, ışık çakması ya da şişmek çakması gibi durumların öne çıkan nedenlerinden biri retina yırtılması sorunudur. Retina yırtılması (retina dekolmanı) özellikle miyop kişilerde daha sık rastlanan bir sağlık problemidir çünkü miyopi sorunu yaşayanların retinası normal kişilere oranda çok daha incedir. Katarakt ameliyatı olacak kişiler de ameliyat sonrası retina yırtılması sorunu yaşayabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatı olacak kişinin retinal bir sorunu olup olmadığı ameliyat öncesinde mutlaka incelenmelidir.

Yırtılan retina kişide ışık çakmaları şeklinde belirti verir. Aniden ortaya çıkan bu ışık çakmaları ya da şimşek çakmaları hep aynı yerde görülür ve kendi kendilerine düzelmezler. Özellikle bakılan yerden başka konumlara doğru bakmak için gözler hareket ettirildiğinde şimşek çakmaları daha da artar.Yırtılma olayından sonra ise kişi görme alanında farklı hareketlilikler görür. Bu görüntüler daha çok uçuşan sineklere benzetilir. Kişi gözünün önünde çok sayıda sinek ya da böcek uçuşuyormuş gibi görür. Retinadaki yırtılan alan genişledikçe görmede siyah bir alan oluşur ve perdeye benzeyen bu alan giderek büyür.

Retina Yırtığı Tedavisi

Retina yırtılması önemli bir sağlık sorunudur ve hemen her hastalıkta olduğu gibi erken müdahale edilmesi halinde daha hafif atlatılabilir. Erken teşhiste sorun lazer yöntemi kullanılarak tedavi edilebilir. Lazer yöntemi kullanılarak yapılan retina yırtığı tedavisinde yırtığın etrafı kapatılır ve retina parçalarının birbirlerinden ayrılması durdurulur. Erken müdahale edilmemesi durumunda retina parçaları birbirinden ayrılır ve bu ayrılma durumu sonrasında körlük gelişebilir.

Retina yırtılması erken dönemde lazer yöntemi ile tedavi edilmezse göz içerisindeki jelimsi yapının sıvılaşan kısmı retinanın altına doğru ilerler. Bu sıvının etkisiyle göz tabakalarında ayrılma olur ve ayrılmanın görüldüğü bu bölgede görme biter. Oluşan bu körlüğün tedavisi içinse ameliyat gerekir. Bu operasyon sırasında yırtık alan kapatılır ve tabakaların birleşmesi sağlanarak kayıp görmenin geri getirilmesi hedeflenir. Bu noktada en önemli detay ise kayıp görmenin geri getirilebilmesi açısından ameliyatın en hızlı şekilde yapılmasıdır. Gecikilmesi halinde makula yerinden kalkar ve ameliyat sonrası görmenin yüzde oranında kurtarılması mümkün olamaz.

Hafif Belirtileri de Dikkate Alın

Ancak bazı kişilerde retina yırtığı sorunu hafif belirtiler göstererek sinsi şekilde ilerleyebilir. Bu kişilerde gözün önünde sinekler uçuşuyormuş gibi bir belirti görülse başka herhangi bir belirti ya da emareye rastlanmaz. Kişinin uçuşmaları ciddiye almaması halinde ise hastalık belirtisiz bir şekilde ilerler ve görme kaybı oluşabilir. 

Gözde Şimşek Çakması Migrende de Görülür 

Bazı kişiler her iki gözlerinde ateş çizgileri olarak tarif ettikleri, genellikle dakika kadar süren ışık çakmalarından bahsederler. Bu türden ışık çakmaları genellikle beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak ortaya çıkar ve migren olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir.  Görme sırasında çapraşık çizgiler ve dalgalı görüş de migren rahatsızlığına eşlik edebilir. Genellikle bu belirtilerle birlikte baş ağrısı da yaşanır. Baş ağrısı olmaksızın ışık çakmalarıyla seyreden migrenler de görülebilir. Bu durumda ışık çakmalarına göz migreni veya baş ağrısı olmayan migren adı verilir. Migren ataklarında görülen bu belirtiler geçici olarak yaşanır ve bir süre sonra da kendiliğinden düzelir.

Gözde Işık Çakması İçin Nasıl Bir Muayene Yapılır?

Bir göz doktoru gözlerinizi muayene ederken, bazı göz damlalarını kullanarak göz bebeğinizi genişletir. Bu sayede doktor daha rahat bir görme alanı elde eder ve detayları gözden kaçırmaz. Ağrı hissedilmeyen bu muayene sırasında göz doktorunuz gözünüzün ağ tabaka ve vitreus jeli kısımlarını dikkatlice ve etraflıca inceler. Göz bebekleriniz genişlediği için görme uyumu probleminiz geçici bir süre devam edebilir. Bu yüzden bu muayeneden sonra araba kullanmanız sizin ve yanınızdakilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Aynı zamanda dikkat gerektiren tehlikeli işlerden de görmeniz düzelene kadar uzak durmalısınız. Uçuşmalar ve ışık çakmaları yaşımız ilerledikçe daha sık karşılaştığınız bir problem olacaktır. Her ne kadar her ışık çakması ve her uçuşma ciddi bir sorun anlamına gelmiyorsa da bu tür deneyimleri yaşayan kişilerin göz doktoruna gitmeyi ihmal etmemesi, ileride gelişebilecek olası ciddi bir problemi önlemek anlamına gelmektedir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bulanık görme, sanki gözlere bir sis bulutu inmiş gibi odaklanma problemleri yaşamanıza neden olabilmektedir. Bulanık görme, kendi başına bir göz hastalığı değil, çeşitli göz hastalıklarının bir belirtisidir. Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman hekimleri, sisli puslu görme hakkında merak edilenleri anlattılar.

Bulanık görmeye başlamak sadece görüşünüzün belli bir bölümünü etkileyebileceği gibi, tamamını da etkileyebilmektedir. Bazı hastalarda görüş alanının tek bir yönü bulanıklaşabilirken (Örneğin sağ ya da sol taraf), bazı hastalarda da tamamen bulanık görüş ortaya çıkabilir.

Bulanık Görme Nedenleri

Puslu sisli görme sorunun çok sayıda nedeni olabilir. Öte yandan bulanık görme, bütün bu nedenlerin en önemli belirtisi olabilir.

  • Miyopluk ve astigmat gibi kırılma hastalıkları
  • Kornea yaralanmaları
  • Makula dejenerasyonu
  • Katarakt
  • Diğer kornea problemleri
  • Retinit
  • Migren
  • Optik nevrit
  • Diyabetik retinopati
  • İnme
  • Göz travmaları ya da yaralanmaları
  • Psikolojik bulanık görme

Diyabet hastalarında, kan şekerinin önemli seviyelerde dalgalanmalar yaşamasına bağlı olarak da sisli puslu görme durumu gerçekleşebilmektedir.

Hangi Durumlarda Doktora Görünmek Gerekir?

Gözde sisli puslu görme ve baş ağrısı gibi problemlerin aniden ortaya çıkması halinde hiç vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekmektedir. Ani bulanık görme belirtisinin yanı sıra, aşağıda yer alan belirtiler de kendisini gösteriyorsa, en yakın zamanda bir doktor kontrolünden geçmelisiniz:

  • Yoğun baş ağrısı
  • Konuşma güçlüğü çekme
  • Kas kontrol kaybı
  • Yüz kaslarında problemler yaşanmaya başlanması
  • Bulanıklıkla beraber diğer görme problemlerinin ortaya çıkması

Yukarıdaki semptomlar genellikle felç (inme) gibi durumlarda ortaya çıkar. Aniden başlayan gözlerin puslu görmesi durumu da bu semptomlardan biridir. İnme, acilen tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir problemdir. Bu tarz aniden başlayan belirtiler dışında, yavaş yavaş ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir bulanıklık, uzağı bulanık görme ya da tek gözün bulanık görmesi gibi bir durum söz konusuysa, bir göz hastalıkları doktorundan randevu almalısınız. Böyle durumlarda yüksek ihtimalle sisli görmeye yol açan bir göz kusuru ile karşı karşıya kalınmış demektir.

Bulanık Görme Teşhisi Nasıl Konur?

Doktorunuz, size ilk ne zaman bulanık gördüğünüzü fark ettiğinizi ve sisli görmeyi azaltan ya da artıran etkiler olup olmadığını sorarak muayeneye başlayacaktır. Ardından genel sağlık öykünüzü dinleyecek, ailenizde görülen göz hastalıklarını soracak ve genel göz muayenesine geçiş yapacaktır. Genel göz muayenesi sonrasında bir takım göz testleri ve kan testleri yaptırmanız istenebilir. Spesifik bir bulanık görme testi bulunmamaktadır.

Bulanık Görmenin Tedavi Yöntemleri

Sisli puslu görme, kendi başına bir hastalık değil, bir hastalık belirtisi olduğu için, &#;bulanık görme hastalığı tedavisi&#; diye bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak puslu görmelerin genel nedenlerinden birisi kan şekeri düşmesi olduğu için, hızlı etki edecek şekerli gıdaları tüketmek kısa süreli ve etkili bir tedavi olacaktır. Meyve suyu içmek ya da bir takım şekerlemeleri yemek buna dahildir. Bazı insanların kan şekerini hızlıca artıran glikoz tabletlerini yanlarında taşımaları bile gerekebilmektedir.

Genel olarak bir puslu sisli görme tedavisi gerçekleştirebilmek için, önce hastalığın teşhis edilmesi, sonra da bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer altta yatan hastalık tedavi edilebilirse, sisli puslu görme durumu ortadan kalkacaktır.

Bulanık Görmeyi Önlemenin Yolları

Eğer bir hastalığa bağlı olarak bulanık görmeye başlanmışsa, bunu önlemenin basit yolları yoktur. Ancak göz sağlığınızı korumaya yönelik yaşamsal değişiklikler yaparak, sisli puslu görme gibi belirtilere neden olabilen göz hastalıklarının oluşmasını engelleyebilirsiniz. Sağlıklı bir görüş için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Güneşli havalarda dışarıya çıkarken her zaman yanınıza koruyucu bir güneş gözlüğü alın.
  • Göz sağlığı açısından etkili bir beslenme düzenine geçiş yapın. Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı gıdaların göz sağlığı için önemli olduğu bilinmektedir. Ton balığı ve alabalık gibi Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaları tüketmeye de özen gösterin. Öte yandan içerisinde A vitamini bulunan havuç gibi besinler de göz sağlığınız için oldukça önemlidir.
  • Sigarayı bırakın.
  • Aile bireyleri arasında göz hastalıkları yoğun bulunuyorsa, düzenli göz muayenesi randevularınızı aksatmayın.
  • Eğer lens kullanıyorsanız, lensi takıp çıkarmadan önce her zaman ellerinizi yıkayın. Böylece enfeksiyon riskini bir hayli azaltmış olursunuz.
  • Ağır makineleri kullanmak zorunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız ya da evinizde bir takım onarım işleri yapıyorsanız, koruyucu gözlük takmayı unutmayın.

Günlük hayatı ciddi derecede etkileyen ve aşa kalitesini düşüren sisli puslu görme zamanla daha rahatsız edici hale gelebilir. Bulanık görmenin önüne geçmek ve ilerleyip farklı hastalıklara sebep olmaması adına erken tedavisi önemlidir. Sisli puslu görme ve diğer göz hastalıkları kontrolleri adına, Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları uzman doktorlarımızdan randevu alarak, muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Adrenalin göz bulanıklığına neden olur mu?

Evet. Vücutta yüksek düzeyde adrenalin artışı gözlerde basınca sebep olarak, bulanık görmeye yol açabilmektedir. Aynı durum stres anlarında da mümkündür.

Yakını bulanık görme neden olur?

Yakını görememe olarak bilinen hipermetropi sahibi kişiler, nesneleri bulanık şekilde görme sorunu yaşayabilirler. Bu bulanıklık durumu nesnelere yakınlaştıkça artık, uzaklaştıkça azalmaktadır. Hipermetropi tedavisi ile yakını sisli ve puslu görme sorunu çözülebilir.

 

Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Doktorlarımız

Göz Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Göz Tansiyonu (Glokom): Belirtileri, Risk Faktörleri, Tanısı ve Tedavisi

Posted on by Dr. Berat Engin in Hastalıklar

  • Delicious

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM)

Gözün beslenmesi, gözün içinde sürekli bulunan sıvı aracılığıyla gerçekleşir. Bu süreç gerçekleşirken bir yandan da gözün içindeki bu sıvı bazı kanallar yardımıyla dışarı atılır. Eğer bu kanallarda herhangi bir tıkanıklık meydana gelirse, gözün içindeki sıvı dışarıya boşaltılamaz. Bunun sonucunda da göz içindeki basınç artar. Bu basınç artışına göz tansiyonu (glokom) denir.

Göz tansiyonu yükselen basınç nedeniyle göz sinirine zarar verir. Hasar gören sinir hücreleri sonucu yavaş yavaş görme kaybı ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmezse en sonunda görme kaybı %&#;e ulaşır. Görme kaybı çevreden merkeze doğru gerçekleşir.

Göz tansiyonun bazı tipleri vardır. Hastalık genelde erken dönemde belirti vermez ve hastalar tarafından ancak görme kaybı ortaya çıktıktan sonra farkedilir. Genelde yaşlarından sonra ortaya çıkar ve ilk belirtisi göz içi basıncının artmasıdır. Eğer görme kaybı başlamışsa geri dönüşü olmaz. Bu nedenle düzenli göz muayenesi erken tanı açısından çok önemlidir.

GÖZ TANSİYONUNUN BELİRTİLERİ

Göz tansiyonu erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Hastalık yavaş ilerlediğinden ve çevreden merkeze doğru bir kayıp olduğundan belirli bir görme alanındaki kayıp farkedilmez. Erken teşhis ile glokomun ilerlemesi durdurulabilir. Fakat bunun için iyi bir göz muayenesi şarttır.

Göz tansiyonunun nadir görülen türünde bulantı, kusma, ağrı, görme bulanıklığı olabilir. Açı kapanması göz tansiyonu dediğimiz bu türü hastaların az bir kısmını oluşturduğu için, diğer göz tansiyonu hastalarında bu tür belirtiler ortaya çıkmayabilir.

GÖZ TANSİYONU RİSKİ TAŞIYANLAR KİMLERDİR?

Birinci derece akrabalarında göz tansiyonu olanlarda göz tansiyonu riski artmıştır. Yani kalıtsal faktörler bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca 40 yaşının üstünde ve göz içi basıncı sürekli yüksek seyreden kişilerde görülme ihtimali artar. Bunların dışında kan basıncının artmış olması, şeker hastalığı, gözde meydana gelen yaralanmalar, kansızlık, şok, bu hastalığın görülmesinde risk faktörleri arasında sayılır. Bu risk faktörlerine sahip olan kişilerin bu konuda dikkatli olmaları ve düzenli göz muayenesi yaptırmaları hastalığın ortaya çıkmasını önlemede yardımcıdır.

GÖZ TANSİYONU TANISI NASIL KONUR?

Genellikle sinsi seyreden bir hastalık olduğundan, göz muayenesi sırasında göz içi basıncının tesadüfen ölçülmesi sonucu farkedilir. Bu yüzden yapılan göz muayenesi sırasında göz içi basıncı da ölçülmelidir. Eğer göz tansiyonundan şüpheleniliyor ise doktorların dikkat ettiği bazı duurmlar vardır. Bunlardan birincisi göz içi basıncının artmış olmasıdır. Diğerleri ise göz sinirinde meydana gelen hasarın gösterilmesi ve bu hasara bağlı görme alanı kaybının doktor tarafından ortaya çıkarılmasıdır. Sinirde ortaya çıkan hasarın derecesi, görme alanı kaybı, hastalığın tedavi şeklinin belirlenmesinde önemlidir.

Bazı hastalarda göz tansiyonu krizi ortaya çıkar. Bu durumda göz içi basıncı ani olarak çok artar ve göz ve baş ağrısı, bulantı, kusma ile birlikte kendini gösterir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.

GÖZ TANSİYONUNDA ERKEN TANI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bu hastalığın sinsi seyreden ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtmiştik. Erken dönemde herhangi bir belirti vermediğinden teşhisi zordur. Kronik bir hastalıtkır ve tamamen görme kaybına yol açar. Bu yüzden mutlaka hasta, hastalığının önemini bilmelidir. Çünkü birçok kişi herhangi bir sorun olmadığını düşünerek tedaviye devam etmez ve bunun sonucunda da gözünü kaybeder.

GÖZ TANSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nasıl ki yüksek tansiyonun tedavisi yok ve tansiyon sürekli kontrol altında tutulmak zorunda ise göz tansiyonunun tedavisi de bu şekildedir. Yani hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.

Göz tansiyonu olan birinde uygulanan tedavi şekillerinden birisi göz damlalarının kullanılmasıdır. Göz damlası kullanıldıktan sonra göz bir süre kapalı tutularak ilacın etkisi arttırılır. Mutlaka doktorun önerdiği dozda ve şekilde kullanılmalıdır. Gözde eğer batma ya da yanma meydana geliyorsa korkulacak bir durum yoktur. Kısa süreli bir durumdur. Eğer göz damlaları göz tansiyonu için yeterli değilse hap şeklinde ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların oluşturduğu yan etkiler mutlaka doktora bildirilmelidir.

Eğer ilaçlar da yeterli bir tedavi sağlayamıyorsa cerrahi tedavi uygulanır. Yapılan ameliyata trabekülektomi denir. Trabekülün bir kısmı çıkarılınca sıvının dışarı akışı kolaylaşır ve göz içi basıncı düşer. Bu ameliyatın etksini göstermesi hafta sürer. Fakat ameliyattan önceki görme gerçekleşmez. Ameliyatlar, gözlerin damlalarla uyuşturulması ile yapılır.

Ancak bu ameliyatın yapılmasından önce öncelikle tercih edilen cerrahi lazer cerrahisidir. Kısa süren ve ağrıya sebep olmayan bir cerrahi şeklidir. Buna trabeküloplasti denir. Kanallara girilerek uygulanan bir tedavi şeklidir. Tedavi sonrası göziçi basınç gün içinde düşer. Bu süre içinde ilaç kullanımına devam edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası