efes te müze kart geçerli mi / EFES ANTİK KENTİ | Biz Evde Yokuz

Efes Te Müze Kart Geçerli Mi

efes te müze kart geçerli mi

Efes, rotanız İzmir veya Kuşadası istikametindeyse, gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir durak. Bu yazımızda, Efes Antik Kenti giriş ücreti, tarihi,gezilecek yerleri,nerede, nasıl gidilir,gibi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.  


içindekiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti ve Hakkında Bilgi

Efes Antik Kenti tarihi

Yolumuz Kuşadası&#;na düşmüşken, Efes Antik Kenti&#;ne uğramamak olmaz diyerek rotamızı İzmir&#;in Selçuk ilçesine çeviriyoruz. Selçuk&#;a 3 km mesafede bulunan tarihi mekanın iki ayrı giriş kapısı bulunuyor. İstediğiniz kapıdan giriş yaparak alanı gezebilirsiniz. Efes Antik Kenti giriş ücreti ödemesini yapıp içeriye giriyoruz. Çıkış için diğer kapıya ulaştığınızda, aracınızı park ettiğiniz ilk kapıya dönmek için 1,5 km tekrar yürümek gerekiyor. Eğer yürümeyi tercih etmiyorsanız otopark bölümde bulunan taksiler ile dönüş sağlayabilirsiniz.

Eğer mümkünse, ziyarete giderken sıcak yaz ayları yerine ilkbahar veya sonbahar aylarını tercih etmekte fayda var.  Çünkü açık hava müze alanını gezmek, yaklaşık 3 saatinizi alabiliyor. Ayrıca bu aylarda daha az kalabalık oluyor. Bir de yanınızda bir şapka bulundurmanızı öneririm.

Efes Antik Kenti&#;nin Tarihi

Efes giriş ücreti

Efes Antik Kenti, milattan önce &#;li yıllarda kurulmuş. Altın çağlarını ise milattan önce yılında Romalıların eline geçince yaşamış. Milattan sonra ilk yüzyılda dünyanın en büyük şehri konumuna ulaşan Efes&#;in nüfusu, binleri aşmış.

 Bu antik kent, zamanında bir liman kentiymiş. Bu sebepten ekonomik olarak olsun, kültür sanat ve eğitim konularında olsun çok ileri seviyede bir şehirmiş. Şehrin altına döşenen kanalizasyon kanalları, devrine göre ne kadar harikulade bir durumda olduğunu anlatmak için yeterli olacaktır. Zaman geçtikçe, nehirlerin getirdiği alüvyonlardan dolayı liman dolmuş ve Efes eski ticari ihtişamını kaybetmeye başlamış. Şu anda denize kuş uçuşu uzaklığı 6 km mesafede bulunuyor.


Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri

Efes Antik Kenti nerede

yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Efes&#;te gezilecek yerleri özetleyecek olursak;
24bin kişi kapasitesiyle dünyanın en büyük antik tiyatrosu olan Efes Antik Tiyatrosu, zamanının bilgelerinin yetişmesini sağlayan ve ihtişamıyla günümüze ulaşan Celsus Kütüphanesi, Antik liman ile antik tiyatroyu birbirine bağlayan, kenarları mermer sütunlarla kaplı ve yol boyunca mermer döşeli Liman Caddesi,  Sınıf ayrımı gözetmeksizin fakirlere ücretsiz hizmet veren Skolastika Hamamı, Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri kabul edilen, Meryem Kilisesi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Giriş kapısında bulunan işlemeler ve kabartmalar ile dikkat çeken Hadrian Tapınağı, Belediye Binası, Yamaç Evler ve Meryem Ana Evi gibi antik kent kalıntılarını ziyaret edebilir, asırlar önce yaşamış insanlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. (Efes Antik Kenti giriş ücreti ile ilgili bilgileri, sayfanın altında bulabilirsiniz.)


Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti giriş ne kadar

Efes Antik Kenti nerede sorusuna cevap olarak, İzmir&#;in Selçuk ilçesine 3 km kadar mesafede diyebiliriz. Hangi yoldan giderseniz gidin Selçuk çevresinde Efes&#;e yönlendiren tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

  • İzmir ile Efes arası mesafe 75 km
  • Kuşadasıile Efes arası mesafe 20 km

İzmir, Aydın Merkez ve ilçelerinden günübirlik ziyarete gidebilir, çıkışta da Pamucak Plajı&#;na uğrayıp serinleyebilirsiniz.


Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

  • yılı Efes antik kenti örenyeri giriş ücreti: TL
  • Efes Yamaç Evler giriş ücreti: TL
  • Efes Antik Kenti giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz.

Müzekart geçerli olup Efes&#;e ücretsiz giriş yapabilirsiniz. 
Ama en mantıklısı gitmeden 60 TL&#;ye Müzekart+ çıkartmak. Müzekart ile 1 yıl boyunca tüm müzelere ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

Kendi aracınız ile gittiyseniz arabanızı park edebileceğiniz ücretli otopark var.

Ayrıca ziyaret edebileceğiniz yakın konumda Meryem Ana Evi bulunuyor.
yılı Meryem Ana Evi giriş ücreti;

  • Kişi başı: 30 TL
  • Otopark ücreti: 50 TL
En İyi Kuşadası Plaj Önerileri

Kuşadası Gezilecek Yerler


Efes Antik Kent Ziyaret Saatleri 

Efes Küçük Tiyatro

Efes, haftanın her günü ziyarete açık olup yaz ve kış sezonuna göre ziyaret saatleri değişkenlik gösterebiliyor.

Yaz Dönemi ziyaret saatleri
1 Nisan &#; 31 Ekim arası
Açılış Saati:
Kapanış Saati:

Kış Dönemi ziyaret saatleri
31 Ekim &#; 1 Nisan arası
Açılış Saati:
Kapanış Saati:

Dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır.

Efes İletişim

Telefon: ()



Efes&#;i gezdikten sonra, yakın çevredeki gezi durakları için Kuşadası gezilecek yerleryazımızı inceleyebilirsiniz.


Efes giriş kimlere ücretsiz?

Efes Antik Kenti&#;ne ücretsiz giriş yapabilenler;
18 yaş altı öğrenciler
öğretmenler
65 yaş üstü
Müzekart sahipleri

Efes Antik Kenti ne kadar sürede gezilir?

Bu muhteşem antik kenti detaylı olarak gezmeniz 2 &#; 3 saat arası sürecektir.

GezginSitesi

Efes Antik Kenti Gezi Rehberi

Antik çağın en önemli ve görkemli kentlerinden biri olan olan Efes Antik Kenti; dini, ticari ve kültürel açıdan uzun yıllar boyunca önemini korumuştur. Efes Antik Kenti, yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenmiştir. Oldukça zengin mimari esere sahip Efes, tarihin tüm ihtişamı ile karşınıza çıkar. Efes’in muazzam yapıları ve caddeleri arasında gezerken kendinizi tarihin büyüleyici atmosferine kaptıracaksınız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti hakkında merak edilenleri ve detaylarını, Efes gezi rehberi yazımızda size anlatmaya çalışacağız. Efes tarihi, Efes nerede, Efes’e nasıl gidilir, Efes yakını konaklama gibi tatiliniz sırasında size yardımcı olabilecek soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Efes Antik Kenti’nin Tarihi ve Keşfi

Efes Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 6 binlere kadar uzanmaktadır. Günümüzden 8 bin yıl önce insanlar, Efes’te evler inşa etmeye başlamıştı. Bunlar küçük kulübeler şeklindeydi. Bu dönemlerde Efes hala alüvyonlarla dolmadığı için denizle bağlantısı bulunuyordu. Efes’in kent halini alması Anadolu’nun en eski halklarından Luviler sayesinde olmuştur. Luvilerden sonra buraya hakim olan güç Hititler, Efes’i bir metropole çevirmiştir. Hitit kaynaklarında kentin ismi Apasas olarak geçer. Efes şehrinin yeniden şekillenmesi ve bugünkü temellerinin atılması ise M.Ö. yıllarında Yunanistan’dan gelen insanların buraya yerleşmesiyle başlar. Yunan kentine dönüşerek Yunan kültürü hakim olmaya başlamıştır. Bugün gezilen Efes’in büyük bir kısmı Büyük İskender’in generallerinden olan Lysimakhos tarafından M.Ö. yıllarında inşa ettirilmiştir. 

M. Ö. yılında Romalıların kenti ele geçirmesi ile Efes, antik dünyanın en büyük ticaret merkezi haline gelmiştir. Roma’nın doğu eyaletlerinin başkenti olur ve zaman içinde bin kişinin yaşadığı büyük bir şehir haline dönüşür. Kent altın çağını yaşamaya başlamıştır. Doğu ile batı arasında kapı görevi gören Efes Antik Kenti, çağının önemli ticaret ve politik merkeziydi. 4. yüzyılda limanın alüvyonlarla dolması ile birlikte Efes denizden uzaklaşır ve önemini yitirmeye başlar. 7. yüzyılda Arap akınları başlar. Bizans dönemine gelindiğinde kent ilk kurulduğu Ayasuluk Tepesi’ne taşınır. yılında Türkler tarafından alınır. Aydınoğulları’nın merkezi olan Ayasuluk yüzyıldan itibaren giderek küçülür ve günümüzde Selçuk ilçesi sınırları içinde kalmaktadır. 

Efes, M.Ö. 6. yüzyılda bilim sanat ve kültürde önde gelen kentlerden biriydi. Bilge Herakleitos, rüya tabircisi Artemidoros, şair Hipponaks ve Callinos, gramer bilgini Zenodotos, hukukçu Soranos ve Rufus gibi ünlü kişiler burada yetişmiştir. Efes Antik Kenti’ndeki ilk arkeolojik kazılar J.T. Wood tarafından British Museum adına yılında başlatılmıştır. Wood’un ünlü Artemis Tapınağı’nı bulmayı amaçladığı çalışmalarına yılında sonra D. G. Hogarth devam etmiştir. Günümüzde de çalışmalarına devam eden Avusturyalıların ilk kazıları yılında Otto Benndorf tarafından başlatılmıştır. 1. ve 2. dünya savaşında kesintiye uğrayan kazılar, yılından itibaren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Müzesi de kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını devam ettirmektedir.

Efes Antik Kenti, günümüzde antik dünyanın en önemli bazı yapıların ev sahipliği yapar. Bunların başında Büyük Efes Tiyatrosu yer alır. Bu tiyatro bugüne kadar keşfedilmiş en büyük tiyatrodur. 25 bin kişi aynı anda buradaki gösterileri, oyunları, gladyatör savaşlarını izleyebilir ya da politik tartışmalara katılabilirdi. Tiyatroyu ziyaret ederken bunları düşünmek bile heyecan vericidir. Celsus Kütüphanesi ise Efes’in diğer bir önemli yapıları arasındadır. Celsus Kütüphanesinin girişinde bilgelik, kader, erdem ve bilginin sembolü olarak dört kadın heykeli bulunur. Kütüphane en verimli dönemlerinde bin parşömeni bünyesinde barındırıyordu. Antik çağın en büyük üçüncü kütüphanesidir. Efes, günümüzde hristiyanlar tarafından manevi bir haç merkezi olarak görülür. Çünkü Hz. İsa'nın annesi Meryem’in burada öldüğüne ve İncil’in bir bölümünün burada yazıldığına inanılıyor.

Dünya’nın yedi harikasından biri olarak kabul edilen ve Efes’i kült merkezi haline getiren Artemis Tapınağı da burada yer almaktadır. Tüm Anadolu’da en kutsal tapınaktır. Anadolu’nun en eski ve ana tanrıçası Kybele, Efes’te Artemis’e dönüşmüştür. Antik çağın yedi harikasını belirleyen, antik Yunan şairi Sidonlu Antipater, Artemis Tapınağı’nı görünce şöyle der ¨Artemis’in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklığını kaybetti. Ve dedim ki Olimpos’un dışında güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı¨. Günümüzde tapınağın zemin kalıntıları bulunmaktadır.

Efes gezi rehberinde görülmesi gereken daha birçok tarihi eseri vardır. Yukarı Agora ve bazilika, Magnesia Kapısı, Doğu Gymnasiumu ve Devlet Agorası Hamamları, Odeon, Belediye Binası, Domitianus Tapınağı, Pollio Çeşmesi, Herakles Kapısı, Memmius Anıtı, Kuretler Caddesi, Latrina (Tuvaletler), Tarian Çeşmesi, Yamaç Evler, Hadrianus Tapınağı, Aşk Evi, Heroon, Mermer Cadde, Liman Caddesi, Ticaret Agorası, Mithridates Kapısı, Meryem Ana Kilisesi, Çifte Kiliseleri, Yedi Uyurlar Mağarası, St. Jean Kilisesi, İsa Bey Camii ve Ayasuluk Kilisesi Efes tarihi açısından görülmesi gereken önemli yapılar arasındadır.

Efes Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Efes nerede diye baktığımızda İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer aldığı görülür. Selçuk merkez ile 3 km mesafede bulunur. Efes’e nasıl gidilir derseniz karayolunu ve havayolunu tercih edebilirsiniz. Kendi aracınızla ulaşım sağlamak isterseniz; İstanbul - Efes arası km 6 saat 20 dakika, Ankara- Efes arası km 7 saat 20 dakika, Aydın - Efes arası km 2 saat 10 dakika, İzmir - Efes arası 80 km 60 dakika gibi bir sürede ulaşılmaktadır. İzmir - Aydın otoyolunu takip ederek Selçuk ilçesine ulaştıktan sonra Kuşadası yönünde 5 dakikalık bir yolculuktan sonra Efes’e ulaşmış olacaksınız. 

Otobüs ile seyahat edecekseniz; Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinden sefer düzenleyen otobüslerle İzmir otogarına gelmelisiniz. Otogardan belli saatlerle Selçuk istikametine giden minibüslerle ilçeye ulaşabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra minibüslerle 15 dakikada Efes’e gidebilirsiniz.

Efes Antik Kenti’ne havayolu ile ulaşmak isterseniz; İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havalimanına indikten sonra Havaş ya da İzban (metro) ile Tepeköy istikametinden Selçuk ilçesine gidebilirsiniz. Merkeze ulaştıktan sonra minibüslerler Efes’e gidebilirsiniz.

Efes Giriş Ücreti Ne Kadar?

Efes Antik Kenti girişi ücretlidir. yılı kişi başı ücreti TL’dir. Yamaç Evlerini görmek isterseniz onun için de ayrı ücret ödemeniz gerekiyor. yılı kişi başı ücreti 85 TL’dir. 

Efes’e Müze Kartla Girilir Mi?

Efes’e müze kartınız varsa yılda en fazla iki kere olmak üzere girebilirsiniz. Müze kartınız yoksa örenyerindeki satış noktasından anında bir kart çıkararak daha ekonomik bir şekilde Efes’i gezebilirsiniz. yılı müze kart ücreti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 60 TL’dir. Öğrenciler için 30 TL’dir. Müze kart Yamaç Evler için geçerli olmayıp ayrı ücret ödemeniz gerekiyor.

Efes Ziyaret Saatleri Ne Zaman?

Efes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz ve kış olarak değişmektedir. 1 Nisan - 1 Ekim   arası yaz sezonunda sabah ile akşam saatleri arasında, 1 Ekim - 1 Nisan kış sezonunda ise ile saatleri arasındadır. Gişe kapanış saatleri de kapanış saatlerinden bir saat öncedir. Efes haftanın her günü açıktır ve belirtilen saatler içerisinde kenti ziyaret edebilirsiniz. Yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır.

Efes Antik Kenti’ne Yakın Konaklama

 

Efes yakını konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Evinizin konforunda özel havuzlu ve korunaklı bahçe alanlarına sahipvilla kiralamaseçenekleri size ve ailenize kusursuz bir tatil imkanı sunar. Doğa ve deniz manzaralarına sahip birbirinden nezih ve özenle seçilmiş yüzlerce villa seçeneği bulunmaktadır. Kendinizi özel hissedebileceğiniz, doğanın sakin ve huzurlu ortamında kalabalıktan uzakta özgür ve konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Modern mimarisi ve zevkli döşenmiş mobilyaları ile öne çıkan villalarda ailenizle, sevdikleriniz ya da arkadaşlarınızla gönlünüzce tatilinizi geçirebilirsiniz.

Alanında uzman TÜRSAB onaylı, güvenilir kiralama platformu Villa Reyonu adresinden gönül rahatlığıyla villa kiralama yapabilir ve sorunsuz bir tatilin kapılarını açabilirsiniz. Türkiye’nin en güzel lokasyonlarında birbirinden farklı yüzlerce villa arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Her kesimden insanın zevkine ve bütçesine hitap edebilecek bir villa bulabileceği seçenekler içinden kriterlerinize uygun olanı rahatlıkla bulabilirsiniz. Muhafazakar villa, balayı villası, jakuzili villa, çocuk havuzlu villa, evcil hayvan izinli villa, ekonomik veya lüks villa, kapalı ve ısıtmalı havuzlu villa gibi pek çok farklı konsept yer alır. Tatilinizi daha ekonomik olarak yapmak için Villa Reyonu’nun erken rezervasyon avantajlarından yararlanarak geniş fiyat aralıklarıyla villa kiralama yapabilirsiniz.

● Gezilecek Yerler
Gezilecek YerlerAkyaka Gezi Rehberi

Akyaka gezi rehberini keşfetmek için hemen tıklayın. Akyaka hakkında kapsamlı bir rehber yazısı arıyorsanız, Villa Reyonu'nun bu yazısını inceleyin!

Devamını Oku
Akyaka Gezi Rehberi
Gezilecek YerlerXanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti nerededir ve nasıl gidilir? Xanthos Antik Kenti tarihi hakkında detaylı bilgi almak için Villa Reyonu’na hemen tıklayın!

Devamını Oku
Xanthos Antik Kenti
Gezilecek YerlerFethiye Gezilecek Yerler Rehberi

Fethiye gezilecek yerler listemizi incelemek için hemen tıklayın. Fethiye nerededir ve nasıl gideceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu blog yazımızı keşfedin!

Devamını Oku
Fethiye Gezilecek Yerler Rehberi
Gezilecek YerlerSapanca Gezi Rehberi

Sapanca gezi rehberini keşfetmek için hemen tıklayın. Sapanca hakkında kapsamlı bir rehber yazısı arıyorsanız, Villa Reyonu'nun bu yazısını inceleyin!

Devamını Oku
Sapanca Gezi Rehberi
GenelDalaman'da Gezilecek Yerler

Dalaman gezilecek yerler listemizi incelemek için hemen tıklayın. Dalaman nerededir ve nasıl gideceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu blog yazımızı keşfedin!

Devamını Oku
Dalaman'da Gezilecek Yerler
GenelKabak Koyu Gezi Rehberi

Kabak Koyu gezi rehberimizi incelemek için hemen tıklayın. Kabak Koyu nerededir ve nasıl gideceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu blog yazımızı keşfedin!

Devamını Oku
Kabak Koyu Gezi Rehberi
Açık Hava EtkinlikleriSedir Adası Gezi Rehberi

Sedir Adası gezi rehberini keşfetmek için tıklayın. Sedir Adası hakkında kapsamlı bir rehber yazısı arıyorsanız, Villa Reyonu'nun bu blog yazısını inceleyin!

Devamını Oku
Sedir Adası Gezi Rehberi
Gezilecek YerlerCennet Koyu Plajı Gezi Rehberi

Cennet Koyu Plajı gezi rehberimizi incelemek için tıklayın. Cennet Koyu Plajı nerededir ve nasıl gideceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu blog yazımızı keşfedin!

Devamını Oku
Cennet Koyu Plajı Gezi Rehberi
Gezilecek YerlerAspendos Antik Kenti Gezi Rehberi

Aspendos gezi rehberini keşfetmek için tıklayın. Aspendos hakkında kapsamlı bir rehber yazısı arıyorsanız, Villa Reyonu'nun bu blog yazısını inceleyin!

Devamını Oku
Aspendos Antik Kenti Gezi Rehberi
GenelMuğla Akbük Koyu Plajı Gezi Rehberi

Muğla Akbük Koyu gezi rehberimizi incelemek için tıklayın. Akbük Koyu nerededir ve nasıl gideceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu blog yazımızı keşfedin!

Devamını Oku
Muğla Akbük Koyu Plajı Gezi Rehberi
GenelÇeşme Gezilecek Yerler Rehberi

Çeşme gezilecek yerler listemizi incelemek için hemen tıklayın. Çeşme'ye gitmeden önce planınızı yapmak için Villa Reyonu'nun bu blog yazısını okuyun!

Devamını Oku
Çeşme Gezilecek Yerler Rehberi
Genel Resmi Tatiller

resmi tatiller kaç gün ve ne zaman? Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve diğer tatil günlerini öğrenmek için hemen tıklayın!

Devamını Oku
 Resmi Tatiller
GenelKalkan’da Gezilecek Yerler

Kalkan’da Gezilecek Yerler

Devamını Oku
Kalkan’da Gezilecek Yerler
GenelTürkiye’de Villa Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Türkiye villa kiralama sektöründe dikkat etmeniz gerekenler Villa Reyonu'nun bu blog yazısında. Detayları incelemek için hemen tıklayın!

Devamını Oku
Türkiye’de Villa Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
GenelKekova Gezi Rehberi

Kekova Adası nerede ve nasıl gidilir? Kekova ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar Villa Reyonu'nun bu blog yazısında. Keşfetmek için hemen tıklayın!

Devamını Oku
Kekova Gezi Rehberi
GenelKaputaş Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Kaputaş Plajı nerede ve nasıl gidilir? Kaputaş Plajı giriş ücreti ne kadardır? Merak ettiğiniz tüm soruların cevapları Villa Reyonu'nun bu blog yazısında!

Devamını Oku
Kaputaş Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir?
GenelLikya Yolu Kaç KM & Likya Yolu Haritası

Likya Yolu kaç km? Likya Yolu güzergahı ve Likya Yolu haritası hakkında tüm merak ettikleriniz Villa Reyonu'nun bu blog yazısında!

Devamını Oku
Likya Yolu Kaç KM & Likya Yolu Haritası
GenelAlanya’da Gezilecek Yerler

Alanya gezilecek yerler listemizde mutlaka görülmesi gereken 10 popüler mekanı sizler için derledik! Hemen incelemek için tıklayın.

Devamını Oku
Alanya’da Gezilecek Yerler
GenelKaş’ta Gezilecek Birbirinden Güzel 10 Yer

Kaş gezilecek yerler listemizde birbirinden güzel 10 harika mekanı sizler için derledik! Hemen incelemek için tıklayın.

Devamını Oku
Kaş’ta Gezilecek Birbirinden Güzel 10 Yer
GenelAntalya’da Mutlaka Gezilmesi Gereken 13 Yer

Antalya gezilecek yerler listemizde mutlaka görmeniz gereken birbirinden popüler 13 mekanı sizler için derledik!

Devamını Oku
Antalya’da Mutlaka Gezilmesi Gereken 13 Yer
GenelÖlüdeniz'de Kamp Yapılacak Kamp Yerleri

Ölüdeniz'de Kamp Yapılacak Kamp Yerleri

Devamını Oku
Ölüdeniz'de Kamp Yapılacak Kamp Yerleri
GenelÖlüdeniz'de Gezilip Görülecek En İyi Yerler

Ölüdeniz'de Gezilip Görülecek En İyi Yerler

Devamını Oku
Ölüdeniz'de Gezilip Görülecek En İyi Yerler
GenelÖlüdeniz'de En İyi Kahvaltı Yerleri

Ölüdeniz'de En İyi Kahvaltı Yerleri

Devamını Oku
Ölüdeniz'de En İyi Kahvaltı Yerleri
GenelÖlüdeniz Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ölüdeniz Nerede ve Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Ölüdeniz Nerede ve Nasıl Gidilir?
GenelÇiftler Artık Balayı Tatili İçin Kiralık Balayı Villalarına Yöneliyor

Çiftler Artık Balayı Tatili İçin Kiralık Balayı Villalarına Yöneliyor

Devamını Oku
Çiftler Artık Balayı Tatili İçin Kiralık Balayı Villalarına Yöneliyor
GenelÇalış Plajı Nerede, Özellikleri ve Çalış Plajına Nasıl Gidilir?

Çalış Plajı Nerede, Özellikleri ve Çalış Plajına Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Çalış Plajı Nerede, Özellikleri ve Çalış Plajına Nasıl Gidilir?
GenelTlos Antik Kenti Nerede? Kentin Hikayesi

Tlos Antik Kenti Nerede? Kentin Hikayesi

Devamını Oku
Tlos Antik Kenti Nerede? Kentin Hikayesi
GenelTatil için Kiralık Villa Tercih Etme Sebepleri

Tatil için Kiralık Villa Tercih Etme Sebepleri

Devamını Oku
Tatil için Kiralık Villa Tercih Etme Sebepleri
GenelKaş'ta Yemek Yenecek Mekan Önerileri

Kaş'ta Yemek Yenecek Mekan Önerileri

Devamını Oku
Kaş'ta Yemek Yenecek Mekan Önerileri
GenelKaş'ta Nerede Kahvaltı Yapılır? Kaş Kahvaltı Mekanları

Kaş'ta Nerede Kahvaltı Yapılır? Kaş Kahvaltı Mekanları

Devamını Oku
Kaş'ta Nerede Kahvaltı Yapılır? Kaş Kahvaltı Mekanları
GenelKalkan'daki Plajlar ve Denize Girilecek Yerler

Kalkan'daki Plajlar ve Denize Girilecek Yerler

Devamını Oku
Kalkan'daki Plajlar ve Denize Girilecek Yerler
GenelKalkan'da Ne Nerede Yenir? Lezzet Dolu Kalkan Mekanları

Kalkan'da Ne Nerede Yenir? Lezzet Dolu Kalkan Mekanları

Devamını Oku
Kalkan'da Ne Nerede Yenir? Lezzet Dolu Kalkan Mekanları
GenelKalkan'da En Lezzetli Kahvaltı Durakları

Kalkan'da En Lezzetli Kahvaltı Durakları

Devamını Oku
Kalkan'da En Lezzetli Kahvaltı Durakları
GenelKalkan Merkez'de Neler Yapılır?

Kalkan Merkez'de Neler Yapılır?

Devamını Oku
Kalkan Merkez'de Neler Yapılır?
GenelBüyüleyici Tonları ile Mavi Mağara Nerede ve Nasıl Gidilir?

Büyüleyici Tonları ile Mavi Mağara Nerede ve Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Büyüleyici Tonları ile Mavi Mağara Nerede ve Nasıl Gidilir?
GenelKalkan Aktiviteleri: Kalkan Tekne Turu

Kalkan Aktiviteleri: Kalkan Tekne Turu

Devamını Oku
Kalkan Aktiviteleri: Kalkan Tekne Turu
Genelİztuzu Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir? İztuzu Giriş Ücreti

İztuzu Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir? İztuzu Giriş Ücreti

Devamını Oku
İztuzu Plajı Nerede ve Nasıl Gidilir? İztuzu Giriş Ücreti
GenelTam Bir Yeşil Vadi: Yanıklar Köyü

Tam Bir Yeşil Vadi: Yanıklar Köyü

Devamını Oku
Tam Bir Yeşil Vadi: Yanıklar Köyü
GenelSon Dönemin Tatil Trendi: Tatillik Villa Kiralama

Son Dönemin Tatil Trendi: Tatillik Villa Kiralama

Devamını Oku
Son Dönemin Tatil Trendi: Tatillik Villa Kiralama
GenelLikya Uygarlığının Kutsal Bölgesi Letoon Antik Kenti

Likya Uygarlığının Kutsal Bölgesi Letoon Antik Kenti

Devamını Oku
Likya Uygarlığının Kutsal Bölgesi Letoon Antik Kenti
GenelHafta sonu Gidilecek, Gezilecek Tatil Yerleri

Hafta sonu Gidilecek, Gezilecek Tatil Yerleri

Devamını Oku
Hafta sonu Gidilecek, Gezilecek Tatil Yerleri
GenelGünü Birlik Fethiye Tekne Turu Olanakları ve Rotaları

Günü Birlik Fethiye Tekne Turu Olanakları ve Rotaları

Devamını Oku
Günü Birlik Fethiye Tekne Turu Olanakları ve Rotaları
GenelFethiye'de Nerede Kalınır? Fethiye'de Kalacak Yerler

Fethiye'de Nerede Kalınır? Fethiye'de Kalacak Yerler

Devamını Oku
Fethiye'de Nerede Kalınır? Fethiye'de Kalacak Yerler
GenelFethiye'de Ne Yenir? Fethiye Lezzet Noktaları

Fethiye'de Ne Yenir? Fethiye Lezzet Noktaları

Devamını Oku
Fethiye'de Ne Yenir? Fethiye Lezzet Noktaları
GenelMuğla Sultaniye Kaplıcaları Özellikleri ve Giriş Ücreti

Muğla Sultaniye Kaplıcaları Özellikleri ve Giriş Ücreti

Devamını Oku
Muğla Sultaniye Kaplıcaları Özellikleri ve Giriş Ücreti
GenelMuğla'nın Şirin Tatil Beldesi Dalyan'da Gezilecek Yerler

Muğla'nın Şirin Tatil Beldesi Dalyan'da Gezilecek Yerler

Devamını Oku
Muğla'nın Şirin Tatil Beldesi Dalyan'da Gezilecek Yerler
GenelFethiye'de Kahvaltı Yapılacak Yerler - Eni İyi Fethiye Kahvaltıcıları

Fethiye'de Kahvaltı Yapılacak Yerler - Eni İyi Fethiye Kahvaltıcıları

Devamını Oku
Fethiye'de Kahvaltı Yapılacak Yerler - Eni İyi Fethiye Kahvaltıcıları
GenelMuhafazakar Tatil İçin En Doğru Seçenek: Muhafazakar Villa

Benzersiz Bir Tatil Deneyimi: Muhafazakar Tatil

Devamını Oku
Muhafazakar Tatil İçin En Doğru Seçenek: Muhafazakar Villa
GenelFethiye Merkez'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Fethiye Merkez'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Devamını Oku
Fethiye Merkez'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
GenelFethiye Kral Mezarlarına Nasıl Gidilir?

Fethiye Kral Mezarlarına Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Fethiye Kral Mezarlarına Nasıl Gidilir?
GenelFethiye Hisarönü Gezilecek Yerler Listesi

Fethiye Hisarönü Gezilecek Yerler Listesi

Devamını Oku
Fethiye Hisarönü Gezilecek Yerler Listesi
GenelFethiye AVM, Market, Çarşı, Pazar Alışveriş İmkanları

Fethiye AVM, Market, Çarşı, Pazar Alışveriş İmkanları

Devamını Oku
Fethiye AVM, Market, Çarşı, Pazar Alışveriş İmkanları
GenelFethiye Kayaköy'ün Hikayesi ve Gezilecek Yerleri

Fethiye Kayaköy'ün Hikayesi ve Gezilecek Yerleri

Devamını Oku
Fethiye Kayaköy'ün Hikayesi ve Gezilecek Yerleri
GenelFethiye Faralya Köyü ve Çevresindeki Saklı Cennetler

Fethiye Faralya Köyü ve Çevresindeki Saklı Cennetler

Devamını Oku
Fethiye Faralya Köyü ve Çevresindeki Saklı Cennetler
GenelFethiye'de Denize Girilebilecek Plajlar

Fethiye'de denize girilebilecek en güzel plaj ve koylar başlıklı bu yazımızda sizlere bölgenin en güzel 8 plaj ve koyunu tanıttık.

Devamını Oku
Fethiye'de Denize Girilebilecek Plajlar
GenelGizlikent Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Gizlikent Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Gizlikent Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
GenelEn Güzel Ölüdeniz Plajları ve Koyları

En Güzel Ölüdeniz Plajları ve Koyları

Devamını Oku
En Güzel Ölüdeniz Plajları ve Koyları
GenelFethiye'nin En Güzel Koyları Listesi

Sizin için Fethiye'de gidilmesi gereken koyların bir listesini yaptık, şimdiden iyi eğlenceler!

Devamını Oku
Fethiye'nin En Güzel Koyları Listesi
GenelFethiye'de Çocuklarla Yapılacak Aktiviteler

Fethiye'de Çocuklarla Yapılacak Aktiviteler

Devamını Oku
Fethiye'de Çocuklarla Yapılacak Aktiviteler
GenelBalayı Tatil Yerlerine En Uygun Alternatif: Balayı Villaları

Balayı Tatil Yerlerine En Uygun Alternatif: Balayı Villaları

Devamını Oku
 Balayı Tatil Yerlerine En Uygun Alternatif: Balayı Villaları
Gezilecek YerlerKelebekler Vadisi: Fethiye'de Cennetten Bir Köşe

Kelebekler Vadisi: Fethiye'de Cennetten Bir Köşe

Devamını Oku
Kelebekler Vadisi: Fethiye'de Cennetten Bir Köşe
GenelFethiye'de Kamp Yapılacak Kamp Alanları Listesi

Fethiye En İyi Kamp Alanları Hangileridir?

Devamını Oku
Fethiye'de Kamp Yapılacak Kamp Alanları Listesi
GenelKalkan Nerede ve Kalkan’a Nasıl Gidilir?

Tertemiz Havası ve Denizi ile Ünlü Kalkan’a Nasıl Gidilir?

Devamını Oku
Kalkan Nerede ve Kalkan’a Nasıl Gidilir?
GenelFethiye Saklıkent Kanyonu Nerede ve Nasıl Gidilir?

Doğa Harikası Olan Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti Nedir?

Devamını Oku
Fethiye Saklıkent Kanyonu Nerede ve Nasıl Gidilir?
GenelFethiye Paraşüt ve Yamaç Paraşütü Olanakları

Fethiye Yamaç Paraşütünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku
Fethiye Paraşüt ve Yamaç Paraşütü Olanakları
GenelPatara Plajı Nerede? Giriş Ücreti ve Patara Kamp Alanları

Patara plajı nerede, nasıl giderim gibi merak edilen soruları cevapladığımız yazımızda Patara giriş ücreti ve kamp alanları hakkında detayları da bulabilirsiniz.

Devamını Oku
Patara Plajı Nerede? Giriş Ücreti ve Patara Kamp Alanları
GenelTatil Çantasında Olması Gerekenler

Tatile çıkarken tatil çantanızı nasıl hazırlamanız gerektiği ve tatil çantası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattığımız Villa Reyonu blog yazısı.

Devamını Oku
Tatil Çantasında Olması Gerekenler
Genel Tatili için Kiralık Villa Rezervasyonunuzu Şimdiden Yaptırın

Erken Rezervasyonla Tatili İçin Yerinizi Ayırtın

Devamını Oku
 Tatili için Kiralık Villa Rezervasyonunuzu Şimdiden Yaptırın
GenelKayıt Dışı Apart ve Villa Kiralamaya Dikkat

Tatil planlarken, Kayıt Dışı Apart ve Villa Kiralamaya Dikkat

Devamını Oku
Kayıt Dışı Apart ve Villa Kiralamaya Dikkat
GenelSakin Tatil Yerleri Arayanların Tercihi Villa Tatili

Sakin tatil yerlerinde tatil yapmak isteyenlerin son dönemdeki tercihi villa tatili oluyor. Villa Reyonu da bu konuda çok sayıda alternatif sunuyor.

Devamını Oku
Sakin Tatil Yerleri Arayanların Tercihi Villa Tatili
GenelÇocuklu Aileler için Tatil Önerileri

Çocuklu aileler için tatil önerileri blog yazımızda, Villa Reyonu farkıyla çocuklarınızla ailecek güzel bir tatili nasıl geçirebileceğinizi anlattık.

Devamını Oku
Çocuklu Aileler için Tatil Önerileri
GenelBalayı Tatili Önerileri

Villa Reyonu'nun balayı tatili önerilerine göz atmadan balayı tatilinizi planlamayın. Kalabalıktan uzak, romantik bir balayı tatili için tavsiyeler bu blog yazısında.

Devamını Oku
Balayı Tatili Önerileri
GenelFethiye'de Tatil Yapmak

Fethiye’de tatil yapmanın ayrıcalıklarını villa tatilini tercih ederek çoğaltabilirsiniz. Fethiye villa tatilinin sağladığı avantajları anlattığımız blog yazımız karşınızda.

Devamını Oku
Fethiye'de Tatil Yapmak
GenelErken Rezervasyon Tatil Fırsatları Villa Reyonu'nda

Yaza kalmadan erken rezervasyon fırsatlarıyla villa tatil yapmak için şimdi tam zamanı. Hemen Villa Reyonu'nun erken rezervasyon fırsatlarıyla villa kiralayın.

Devamını Oku
Erken Rezervasyon Tatil Fırsatları Villa Reyonu'nda
GenelSosyal Temassız Tatil Arayışı Kiralık Villa Talebini Artırdı

Kiralık villa taleplerinin yoğunlaşmasında, kullanıcıların sosyal temassız tatil yapma arayışı önemli bir faktör oldu. İzole villalarda tatilin adresi Villa Reyonu.

Devamını Oku
Sosyal Temassız Tatil Arayışı Kiralık Villa Talebini Artırdı
GenelKiralık Villada Tatil Yapmak için 5 Neden

Kiralık villada tatil yapmayı tercih edenlerin çok sayıda nedeni var. Biz de bu yazımızda villa tatilini tercih etmek için en geçerli 5 nedeni sıraladık.

Devamını Oku
Kiralık Villada Tatil Yapmak için 5 Neden
GenelDalyan'da Gezilecek Yerler

Muğla’nın Ortanca ilçesine bağlı olan Dalyan, bir mahalledir. Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’in birleşiminde yer alan Dalyan, caretta carettaların yumurtladığı plajları içerisinde bulundurmaktadır.

Devamını Oku
Dalyan'da Gezilecek Yerler
GenelKaş'ta Yapılacak En Güzel 5 Aktivite

Antalya'nın Kaş Bölgesinde Yapılacak Aktiviteler ile ilgili bilgilerin yer aldığı blog yazımızı inceleyerek sizde tatiliniz sırasında bölgede yapılacaklar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Devamını Oku
Kaş'ta Yapılacak En Güzel 5 Aktivite
GenelFethiye’de Yapılacak 11 Aktivite

Fethiye’de Yapılacak 11 Aktivite

Devamını Oku
Fethiye’de Yapılacak 11 Aktivite
GenelVilla Tatili Yapılacak Bölgeler

Villa Tatili Yapılacak Bölgeler

Devamını Oku
Villa Tatili Yapılacak Bölgeler
PAYLAŞ
  • facebook
  • linkedin
  • whatsapp

EFES ANTİK KENTİ

Efes Antik Kenti MÖ dönemine basit bir yerleşim olarak başlamış. Yüzyıllar içinde büyüyerek döneminin en önemli dünya başkentlerinden birisi olmuş.

Kurulduğu İzmir&#;in Selçuk ilçesinin Anadolu&#;nun en verimli topraklarından birisi olması, ticaret yollarının buradan geçmesi, ve dünyanın doğusu ve batısını birbirine bağlayan bir limana sahip olması sayesinde şehir çok gelişmiş. Altın çağını ise MÖ &#;da Roma İmparatorluğu&#;na bağlandıktan sonra görmüş. Asya Eyaleti&#;nin başkenti olmuş. Bu dönemde (MÖ yüzyıl) Efes kişiyi aşan nüfusu ile bir çağının en büyük metropollerinden birine dönüşmüş.

Şehirde biriken zenginlik mimariye de yansımış. Tekrar ayağa kaldırılarak sergilenen Celsus Kütüphanesi&#;nin ihtişamından ne kadar etkileyici bir şehir olduğunu tahmin etmek mümkün. Roma ile yarışır nitelikte olduğu söyleniyor.

Şehrin güzelliği ile en meşhur yapısı ise, şehir Romalıların eline geçmeden önce, MÖ &#;de Lidya kralı Creseus tarafından yaptırılan ve dünyanın 7 harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı. Maalesef bugün tapınaktan  sadece geriye bir kaç parça taş ve sonradan birleşirilmiş bir sütun kalmış. Bir Yunan tanrıçası olan Artemis&#;in Anadolu&#;nun bereket tanrıçası Kibele&#;nin devamı olduğu, Yunan kültürüne sentezlendiği düşünülüyor.

Efes pek çok din ve ırktan insana ev sahipliği yapıyordu. Buradaki hoşgörü ortamına güvenen Aziz Yuhanna takriben MS. 36 yılında İsa&#;nın kendisine emanet ettiği annesi Meryem&#;i, İsa&#;nın Kudüs&#;te çarmıha gerilişinin ardından güvende olması için buraya getiriyor. Bugün Meryem Ana&#;nın yaşadığı ev dünyanın dört bir köşesinden gelen Hristiyanlar tarafından ziyaret edilen bir hac noktası.

Aziz Paul Efes&#;te Hristiyanlığı yaymak için çok uğraşmıştı, meşhur vaazlarından birini burada verdi. Birçok kişiyi Hristiyanlığa geçirmesi sayesinde Efes dinin yayılmasında önemli rol oynadı. &#;te Hristiyanlık Roma&#;nın resmi dini oldu. Sene olduğunda artık şehrin sakinlerini üzeride Katolik inanç dayatılmış olduğundan paganizm görünüşte bitmişti.

Efes birçok kez yağmalanmış, deprem görmüş, el değiştirmiş ama hep devam etmişti. Ancak Küçük Menderes&#;in hazırladığı sonra direnememedi. Nehrin limanı alüvyonla doldurması deniz ticaretinin bitmesine ve şehrin gerilemesine neden oldu. İstanbul&#;un Doğu Roma İmparatorluğu&#;nun yeni başkenti ilan edilmesi de zaten zayıf düşen şehri iyice zayıflattı. Artık ekonomisi bir hac merkezi olmasına dayanıyordu. 6 ve 7. yüzyıldaki yıkıcı depremler de tuz biber oldu. Arapların istilarından kaçan halkın başka yerleşimler kurmalarıyla da şehri boşalttınca şehir bir daha eski günlerine dönemedi.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kaderini döndüremeyen yerleşim için Roma yıllarında sonraki en civcivli zamanları günün her saati gelen turist otobüsler sayesinde şimdi geçiriyor diyebiliriz. Aşağıda Efes Antik Kent&#;i geziniz için önerilerimizi ve bazı faydalı bilgileri bulacaksınız.

Efes Antik Kenti Tarihi

Kuruluşu M.Ö. yıllarına dayanan ve Helenistik dönemden tutunda Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılan o soylu şehir; Efes.

Asırlar boyu üstün şehir planlama örneği oluşuyla, büyük öneme sahip bir liman kenti olmanın getirdiği ticaret merkezi özelliğiyle, binlerce yıl çok zengin kültüre sahip uygarlıklara ev sahipliği yapmasının kaçınılmaz sonucu olarak bir kültürler beşiği oluşuyla, Hristiyanlığın Hac merkezi olarak kabul görülmesi ve asırlardır bir dini merkez olma özelliğiyle; Efes tarihin bir parçası değil tarihin ta kendisi desek yanlış olmaz sanırım.

Amazon Kadınları Kurduğu Efsanesi

Efes’in ilk olarak tarihte amazon adıyla anılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve hatta isminin Arzawa (Ana Tanrıça Kenti) Krallığı’nın bir şehri olan Apasas’tan geldiği rivayet edilir. Bu döneme dair çok net bilgiler bulunmasa da uzun yıllar bu bölgede yerli halkın yaşadığı düşünülüyor.

Efes’in Bir Dünya Başkenti Oluşu: Helenistik ve Roma Dönemi

Öncesinde küçük bir yaşam merkezi olduğu düşünülen bölgenin önem kazanıp güçlenmesi Atina Prensi Androklos eliyle başlıyor. Efes Antik Kentin de bulunan Hadrianus Tapınağı girişinde Efes’in kuruluşunu anlatan şu cümleler bulunuyor;

&#;Atina kralı Kodros&#;un cesur oğlu Androklos, Ege&#;nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi kentindeki Apollon Tapınağı&#;nın kâhinlerine danışır. Kâhinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler. Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege&#;nin lacivert sularına yelken açar&#; Kaystros (Küçük Menderes) Nehri&#;nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yaban domuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler&#; &#;

Androklos ile başlayan Efes’in büyüme süreci M.Ö. yılında Bergama Kralı Attolos’un bölgeyi Romalılara miras olarak bırakmasıyla zirveye ulaşmıştır. Miras olarak koca bir ülke bırakmak baya ilginç bir durum olsa da Efes’e yaramış neyse ki. Bu tarihten sonra Efes tarihçilere göre Asya’da bulunan en önemli ticaret merkezi haline gelir. Ayrıca burada açılan felsefe okulu da önemli bir merkez olmasında büyük rol oynamış.

Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul’ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem’in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir. Bu tarihten itibaren altın çağını yaşayan Efes bir süre sonra sık sık el değiştirmeye ve istikrarsız bir ivme çizmeye başlar. Ve nihayet yılında Türklerin eline geçer.

Beylikler ve Osmanlı Dönemi

yılı itibariyle Türk beyliklere geçen Efes’te 98 yıl boyunca refah sürse de yılında Moğol saldırılarında nasibini alır ve büyük tahribata uğrar. yılında ise şehri Osmanlı fetheder. Bu noktadan sonra Efes büyük bir hızla önemini yitirir ve yy a geldiğimizde Menderes Nehrinin taşıdığı kumlar ovayı genişletmiştir. Bir sahil kenti olan Efes artık denize 5km kadar uzaklıkta kalır.

Efes Antik Kenti&#;ni Ziyaret İçin Bilgiler

Ne Zaman Gelmeli?
Sene boyu rahatlıkla gezebileceğiniz Efes&#;in bizce en güzel vakti doğanın yeşillenmesi sebebiyle Mayıs ayı.

Çoğu ziyaretçi ise yazın geliyor ancak İzmir sıcağında Efes&#;i gezmenin zorlayıcı olabiliyor.Eğer siz de yazın geliyorsanız en güzeli kapılar ilk açıldığında burada olmak. Hem sıcaklık açısından rahat edersiniz, hem de kalabalıklar basmadan rahatça fotoğraf çekersiniz. Çantanıza mutlaka su, güneş kremi ve şapka bulundurun.

Efes Antik Kenti’ni Gezmek Ne Kadar Sürer?
Buraya en az saatinizi ayırmalısınız. Kulağınıza çok gelebilir ama bir metropol gezdiğinizi unutmayın. Rehberli yürüyüş turu da 2 saat sürüyor. Eğer hem Efes Antik Kenti&#;ni hem de çevredeki Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı gibi diğer önemli noktaları da gezecekseniz tur saati buluyor.

Efes Antik Kenti’ne Giriş Ücretli mi?
Evet. Herhangi bir indirim de yok.

Efes Antik Kenti&#;nde Müze Kart Geçiyor Mu?
Evet. Müzekart sahipleri Efes Antik Kenti&#;ni bir yıl içinde 2 kez olmak kaydıyla ücretsiz gezebiliyor. Müzekart&#;ınız yoksa burada hemen alabileceğiniz bir Müzekart satış noktası da var. Her türlü bilet almaktan çok daha uygun. Ayrıca Yamaç Evler, St. Jean Örenyeri, Efes Müzesi’ne girişlerde de Müzekart geçerli.

Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 1 Nisan &#; 1 Ekim Açılış Saati: Kapanış Saati:
Kış Dönemi: 1 Ekim &#; 1 Nisan Açılış Saati: Kapanış Saati:
Her gün açık. Sadece dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı.

Efes Antik Kenti&#;nde Otopark Var Mı?
Buraya kendi aracıyla gelecekler ana girişte ücretli için park imkanı var.

Efes Antik Kenti Turları
Efes Antik Kenti&#;ne günübirlik veya konaklamalı tur düzenleyen çok sayıda seyahat acentesi var. Bilinen acentelerden mi tercih edersiniz yoksa daha yerel olanları mı seçersiniz tamamen size kalmış. Vaktiniz varsa bizim favorimiz böyle yüzeysel turlar yerine kendiniz tadını çıkarmak ama İzmir&#;den günübirlik bir şans yakalarsanız turlar da kesinlikle hiç görmemekten iyidir. İzmir&#;den başlayan günübirlik turlar genelde TL aralığında oluyor ve fiyat tamamen verdikleri ulaşım aracına, yemeğe göre değişiyor. Genelde turlara Şirince ve Meryem Ana Evi de dahil oluyor.

Eğer İstanbul&#;dan ya da onun gibi nispeten uzak şehirlerden tur almayı tercih ederseniz mutlaka konaklamalı oluyor. Fiyatlar tamamen konaklayacağınız gece sayısına, oteline ve gezdirdiği yerlere göre değişebiliyor. günlük daha kapsamlı turlara Çeşme vs. de eklenebiliyor. Turlar yaz mevsimi yaklaştıkça şekillendiği için en sağlıklısı yaza doğru içerikleri ve fiyatları kontrol etmeniz olur.

Efes Antik Kenti&#;nin İçindekiler

Efes elbette her bir santimiyle paha biçilemez bir hazine ancak Efes’te de ön plana çıkan, biraz bilgi sahibi olmadan gezsek ayıp etmiş olacağımız yapılar var tabi.

Liman Caddesi

Arkadiane Caddesi yani Liman Caddesi, Efes Antik Kenti&#;nin en uzun caddesi. Odeon ile Antik Liman&#;ı birbirine bağlıyor. Caddenin iki yanı da görkemli sütunlarla süslü. Zamanında şehre gelen krallar bu caddede karşılanır, dini törenler bu yol üzerinde düzenlenirmiş.

Efes Antik Tiyatrosu (Büyük Tiyatro)

Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu özelliğini taşıyan bu tiyatro tam kişi kapasiteli. Tiyatronun sahnesi maalesef yıkılmış durumda ancak oturma alanları gayet iyi durumda. Bu tiyatro en büyük tiyatro olma özelliği dışında funduszeue.info’ün vaazlarının da gerçekleştiği yer olduğundan Hristiyanlık adına da çok önemli eser konumundadır.

Ticari Agora

Celsus Kütüphanesi&#;nin hemen yan tarafında bulunan meydan, kentin en önemli ticaret ve kültür merkezi, pazar yeri olan Agora. Toplam 3 kapıdan girişi olan Agora, M.Öyüzyılda İmparator Augustus döneminde kurulmuş. Agora, M.S yüzyılda büyük bir deprem yüzünden hasar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiş.

Serapis Tapınağı

Celsus Kütüphanesi’nin arkasında yer alan Serapis Tapınağı, M.S. tarihleri arasında yapıldığı düşünülen, Efes&#;in ilginç yapılarından biri. Serapis, bir Mısır Tanrısı. Mısır granitinden yapılmış tapınağın da Serapis dinine mensup kişilere adandığı düşünülüyor. Tapınak, Hristiyanlık döneminde kiliseye dönüştürülmüş fakat burada yapılan kazılarda bulunan yazıtlarda tapınağın aslında Serapis&#;e adanmış olduğu keşfedilmiş.

Celsus Kütüphanesi


Efes’te bulunan belki de en güzel yapı. Celsus Kütüphanesi M.S. yılında ölen Efes valisi Celsius adına oğlu tarafından yaptırılmıştır. Kütüphane dışarıdan iki katlı bir görünümde olsa da içeriden tek katlı ve yüksek tavanlı bir yapıdır.

Burayla ilgili çok şaşırtıcı ve bir o kadar da komik bir iddia bulunuyor. Kütüphanenin hemen karşısında bir genel ev bulunuyor. Diğer antik kentlere bakıldığında bu durumun ilk olduğu söylenemez. Ancak iddia şöyle ki kütüphanenin içinden bu geneleve çıkan gizli bir geçit olduğu söyleniyor. O dönem insanların toplumda dikkat çekmeden veya karısına yakalanmadan bu yoldan geneleve gittikleri rivayet ediliyor. Valla ne diyelim şakaysa komik değilse daha da komik.

Mazeus Kapısı ve Mithridates

Mazeus Kapısı, Agora&#;nın Güney Kapısı olarak da bilinen, Celsus Kütüphanesi’nden Ticaret Agorası’na geçişi sağlayan kapı. MÖ yılında yapıldığı düşünülen kapı, İmparator Agustus tarafından özgür kılınan Mazaeus ve Mithridates adlı iki köle tarafından finanse edilerek inşa edilmiş.

Mermer Cadde

Kütüphane meydanından tiyatroya kadar uzanan caddeye Mermer Cadde deniliyor. Arabaların da geçişine uygun olarak tasarlanmış caddede her iki taraftada yayalar için kaldırım da yapılmış. Cadde, boylu boyunca sütunlarla süslü.

Aşk Evi

Kuretler Caddesi ve Mermerli Cadde&#;nin kesişiminde aşk evi bulunuyor. Aşk evi döneminin genelevi. Aşk evine şehirdeki birçok yapıdan gizli geçitlerle yeraltı bağlantılarının olduğu düşünülüyor. Şimdilik bu geçitler henüz gün yüzüne çıkarılmış değil fakat zamanında Efesli evli erkekler tarafından sıklıkla kullanıldığı varsayılıyor. Fotoğrafta gördüğünüz ayak izi de muhtemelen Aşk Evi&#;nde çalışan bir seks işçisine ait. Bu ayak izinin, Aşk Evi&#;nin evin girişinde bulunması, onu bir bakıma o zamanın reklam panosu yapıyor.

Yamaç Evler

Efesin zenginlerinin sitesinde sıra. m² alan üzerine inşa edilen evlerin her birinin avlusu bulunuyor. Evler döneme göre o kadar lüks ki yerden ısıtma sistemiyle ısınıyorlarmış. Şehir terk edilene kadar kullanılan bu evler şu anda da gezmek için gayet iyi durumdalar.

Umumi Tuvalet (Latrina)

Dönem insanlarının sadece tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için değil sosyalleşmek içinde kullandığı umumi tuvaletler. Hemen arkasında Skolastika Hamamları olduğundan ve hamamın suları kanalizasyon ile birleştiğinden, kötü kokuların maskelenmesi daha kolay oluyormuş.

Skolastika Hamamları

Skolastika Hamamları, Kuretler Caddesi&#;nden yani ana caddeden aşağı inerken sağınızda kalacak olan, M.S. 1. yüzyılın ikinci yarısında ya da 2. yüzyılın başında inşa edilmiş olduğu düşünülen büyük hamam yapısı. Hamamların, M.S. &#;lü yıllarda Skolastikia adlı Hristiyan bir kadın tarafından restore edildiği biliniyor. Bu nedenle da ismi Skolastika Hamamları. Sıcak su odası, ılık su odası, soğuk su odası ve soyunma odası şekilde 4 bölümden oluşuyor. Ayrıca hamamların, latrina yani tuvalet ve Aşk Evleri&#;yle (döneminin genelevi) ne gizli geçitlerle bağlı olduğu düşünülüyor.

Mozaikli Kaldırım

Handrian Tapınağı&#;nın karşısında, 5 metre genişliğindeki bu mozaikli kaldırım bulunuyor.

Hadrian Tapınağı

Hadrian Tapınağı, Roma İmparatoru Hadrian adına yaptırılan tapınak. Tapınağın, yapılış amacı ise M.S yılında Efes’i ziyaret eden İmparator Hadrian&#;ı onurlandırmak. Kapısında, şans tanrıçası Tike ve Medusa kabartmaları bulunuyor. Tapınağın kabartmaları Efes Müzesi&#;nde bulunuyor. Tapınağın önünde duran kaidelerde ise zamanında dört Roma imparatoru Galerius, Maksimianus, Diocletianus ve Constantinus’un bronz heykelleri bulunuyormuş.

Trajan Çeşmesi

Trajan Çeşmesi, M.S. yılları arasında, Roma İmparatoru Traianus ile Efesli Artemis adına inşa edilmiş olan çeşme. Aslında orijinalinde 2 katlı olan çeşme, restore edilerek tek katlı olacak şekilde yeniden yapılmış. Çeşmenin heykellerinin bazıları bugün Efes Müzesi&#;nde bazıları da Britsh Museum da sergileniyor.

Kuretler Caddesi


Herakles kapısından başlayıp, Celsus Kütüphanesi&#;ne doğru inen ana caddenin adı Küretler Caddesi. Bu cadde üzerinde Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı ve Skolastika Hamamları da bulunuyor. Bu caddeye Kuretler Caddesi denilmesinin nedeni ise mitolojiye dayanıyor. Mitolojide yarı tanrı olarak geçen Kuretler&#;in isimleri caddenin başındaki sütunlarda yazılı. O nedenle de buraya “Kuretler Caddesi” denilmiş.

Herakles Kapısı

M.Öyüzyılda yapılmış olan Herakles Kapısı, ismini ön cephesinde bulunan “Herakles” (Yunan Mitolojisi) yani “Herkül” (Roma Mitolojisi) &#;ü temsil eden kabartmalardan alıyor. Bu kapı, Kuretler Caddesi&#;ni yaya yolu haline getiriyor. Fakat kapıdan sadece Efes&#;in soylularının geçebildiği biliniyor.

Memmius Anıtı

Memmius Anıtı, M.S yılında Domitian Tapınağı&#;nın bulunduğu meydanda, Romalı devlet adamı Sulla Felix’in torunlarından Gaius Memmius adına inşaa edilmiş onursal bir anıt. Anıt, kule seklinde ve kulenin sütunları arasında Gaius Memmius&#;un erdemleri tasvir edilmiş.

Domitian Tapınağı

M.S. yılları arasında inşa edilmiş olan Domitianus Tapınağı, İmparator Domitianus adına yapılmış bir tapınak. İmparator Domitianus, öldükten sonra zalim bir yönetim sürdürdüğü için lanetlenmiş. Roma Senatosu kararı ile isminin tüm yazıtlardan silinmesine karar verilmiş. Fakat Efesliler, tapınağı tamamen yıkmak istememiş ve imparatorun tapınaktaki heykelinin başı keserek babasının heykelinin başını kondurmuş.

Belediye Binası (Prytaneion)

M.S yüzyılda yapılan Prytaneion yani Belediye Binası, İmparator Augustus dönemine tarihleniyor. Burada kent yönetimine dair meseleler konuşulur, diplomatik ilişkiler yürütülürmüş. Şehrin en üst düzey yöneticisinin makamı da burada bulunuyor. Üç avlulu yapının üçüncü avlusunda ise ziyafet salonu bulunuyor.

Odeon

Roma Antik kentlerine özgü yapılardan biri de odeonlar. Odeonlar için amfitiyatrolar gibi devasa olmayan, daha küçük grupların toplantı yapmasına olanak veren, özellikle de meclis üyelerinin toplantı yapıp şehrin geleceğiyle ilgili kritik kararlar verdiği meclis diyebiliriz. Efes Antik Kenti&#;ndeki odeon da M.S yılına tarihleniyor.

Ören Yerinin Dışındaki Efes Kalıntıları

Meryem Ana Evi


Burası Meryem’in Aziz John’la birlikte son yıllarını geçirdiği düşünülen kilise. Bu kilisenin de bulunuşu oldukça ilginç bir hikâyeye sahip.

Bir Alman köyünde yaşayan Anna Katharina Emmerick isimli daha önce köyünden hiç çıkmamış olan bir kadın amansız bir hastalığa yakalanır. Hastalığa yakalandıktan sonra tanıması mümkün olmayan kişiler ve görmesi mümkün olmayan yerler hakkında çok tutarlı bilgiler vermeye başlar. Bu durum yazar Clemens Brentano’nun da dikkatini çeker ve bu kadının yanına yerleşir. Brentano kadın ölene kadar kadınla kalır ve kadının ölümünden sonra onun anlattıkları doğrultusunda Meryem’in yaşamını yazıp kitap haline getirir. Tarih yılını gösterdiğinde İzmir Fransız hastanesinde bu kitap topluca okunurken gerçeklik payının olup olmayacağı üzerine bir tartışma geçer ve bu küçük grup 29 Temmuz yılında kitapta anlatılanlar ışığında bu kiliseyi bulurlar.

Artemis Tapınağı


Çok şey yazılabilir, çok şey söylenebilir ama dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı için ama ne yazarsak yazalım Dünyanın yedi harikasını derleyen Sidon&#;lu Antipader kadar güzel tarif edemeyiz tapınağı;

“Mağrur Babil&#;in üstünde savaş arabaları için yol olan duvarını ve Alpheus&#;daki Zeus heykelini ve asma bahçeleri gördüm ve güneşin kolosusunu ve yüksek piramitlerin devasa işçiliğini ve Mausolos&#;un engin mezarını; ama Artemis&#;in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki &#;İşte! Olimpus&#;un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.” (Antipater, Yunan Antolojisi [IX])

Malesef tapınak tarihe yenik düşmüş ve taş üstünde taş kalmasa da kenti gezerken edindiğiniz izlenim buranın ne kadar görkemli bir yapı olduğunu kafanızda çiziyor.

Meryem Kilisesi

Bildiğiniz üzere, Hristiyanlık dünyasının en önemli toplantısı olan Ekümenik Konsilllerden birisi olan 3. Ekümenik Konsil de Efes&#;te bu kilisede gerçekleşmiş. M.S’de Efes Antik Kenti&#;nde toplanan konsilde, Meryem&#;in sadece insan olan çocuk İsa&#;yı değil tanrıyı doğurmuş olduğu kesinleşmiş. Meryem Kilisesi, M.S. 7.yüzyıla kadar önemini sürdürmüş fakat bu tarihten sonra St. Jean Bazilikası yapılıp yeni psikoposluk merkezi olunca önemini yitirmiş.

Yedi Uyurlar

Birçok kültürde Hristiyanlıkta ve Müslümanlıkta küçük farklılar dışında örtüşen bir efsane. Tüm efsanelerin ortak noktası dönemin yöneticilerinin baskılarından bezerek halkını terk eden 7 kişinin bir mağaraya girerek orada yaşamaları.

Efes’te ki mağarayla ilgili efsane ise şöyle devam ediyor. Hükümdar bu isyancıların kaçtığı mağarayı duyar ve mağaranın girişini kapattırıp içeridekileri ölüme terk eder mağara girişine de içeridekileri cezalandırdığına dair bir tabela koydurur. Bu olaydan yıl sonra mağaranın bulunduğu arazi sahibi mağaranın girişini açar ve yedi uyurları orada görür. Yedi uyurlardan bazılarının yiyecek almak için köye inmesiyle de bu mucize gün yüzüne çıkar.

Efsane böyle ancak Yedi Uyurların uyudukları mağaranın bulunduğu iddia edilen ülkemizde 4 tane dünyada ise 33 adet farklı nokta bulunmakta.

St. Jean Bazilikası

Hristiyanlığın en önemli figürlerinden, Hz. İsa&#;nın 12 havarisinden biri olan &#;Aziz Yahya veya Aziz Yuhanna” Hristiyanlık dünyası tarafından bilinen isimleriyle St. Jean veya St. Jean&#;ın mezarının bulunduğu bazilika. Kendisinin, Yahya İncili&#;ni burada kaleme aldığı düşünülüyor. Daha sonra St. Jean&#;ın mezarı üstüne buradaki bazilika inşa ediliyor ve St. Jean Bazilikası önem olarak Efes&#;teki Meryem Kilisesi&#;nin yerini alıyor. Hristiyanlık dünyasının Kudüs&#;ten sonraki en önemli hac noktalarından biri sayılan bu bazilika ve onu çevreleyen örenyeri de &#;ten beri Efes ile beraber UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi&#;nde.

Efes&#;in Hristiyanlık İçin Önemi

&#; Efes, Hristiyanlığın yayılmasında hayati bir rol oynamış. M.S. 1. yüzyıldan başlayarak, St. Paul ve St. Jean gibi önemli Hristiyanlar Efes çevresinde Artemis&#;e tapanları etkileyerek Hristiyanlığa çekmiş.

-Hristiyanlık dünyası için çok önemli olan Ekümenik Konsil&#;lerden üçüncüsü, M.S’de İmparator II. Theodosios’un davetiyle Efes’te toplanmış. Bu konsilde, Meryem&#;in sadece insan olan İsa’yı doğurmuş olduğunu savunan İstanbul Patriği Nestorius’un fikirleri reddedilerek Hz. Meryem’in &#;Tanrı&#;yı doğuran&#; olduğu kabul edilmiş.

&#; İsa&#;nın annesi Meryem&#;in son yıllarını Aziz Jean ile bu bölgede geçirdiği düşünülüyor. Meryem&#;in Evi ve St. Jean’ın mezarı bugün hala burada ziyaret edilebiliyor. İkisi de Efes Antik Kenti&#;ne dakika sürüş mesafesinde.

&#; Yeni Ahit&#;te Efes&#;ten birkaç kez bahsediliyor ve M.Ö. 60 civarında yazılan Efesliler kitabının, bazı din bilginleri kaynağını hala sorgulasa da, St Paul yani Aziz Pavlus&#;tan Efes Hristiyanları&#;na gönderilmiş bir mektup olduğu düşünülüyor.

Efes Antik Kenti&#;ne Ulaşım

Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde ve belki de şöyle bir uğramayıp bir gününüzü ayırmaya en müsait konumda. Neden mi bunu söylüyorum?

Eğer Aydın yönünden İzmir istikametine gidiyorsanız Aydın-İzmir otobanının Belevi Bağlantısına saparsanız 20 dakika içerisinde,

Eğer Kuşadası’na Aydın tarafından gidiyorsanız Çamlık’tan Selçuk yönüne saparak 10 dakika içerisinde,

Eğer Kuşadası’na İzmir tarafından gidiyorsanız hiç yolunuzu bile uzatmadan, rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ama “Biz özellikle burayı görmeye geleceğiz” diyorsanız da işiniz oldukça kolay.

Basmane-Söke veya Basmane-Denizli güzergâhında çalışan trenler Selçuk Garından da geçiyorlar. Ki Selçuk Garı Efes Antik Kenti’ne yalnızca metre mesafede. Bu arada bu güzergâhta ki bilet fiyatlarının da oldukça uygun olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Uçakla gelecekler için Adnan Menderes Havalimanından Efes Antik Kenti arası 60km ve araçla 43 dakika uzaklıkta.

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti, İzmir&#;in Selçuk ilçesine bağlı antik bir ören yeri. Konum için tıklayın.

Peki, Efes Antik Kenti’nin büyük yerleşim yerlerine özel araçla uzaklığı ne kadar?

-İstanbul merkez Efes arası kilometre 6 saat 20 dakika,
-Ankara merkez Efes arası kilometre 7 saat 20 dakika,
-İzmir merkez Efes arası 80 kilometre dakika,
-Aydın merkez Efes arası  kilometre 2 saat 10 dakika sürüyor.

Instagram&#;a Da Bekleriz

Efes&#;e Gelmişken Buraları Da Görün

  • Şirince buradan yalnızca bir minibüs mesafede eğer gitmek isterseniz ŞİRİNCE KÖYÜ, ŞİRİNCE’DE GEZİLECEK YERLER yazımıza bir göz atın deriz.
  • Kuşadası araçla yalnızca 20 kilometre ve 25 dakika uzaklıkta. Antik kenti karış karış gezip yorgunluğu denizde atmak isteyenler için harika bir çözüm olacaktır.
  • Selçuk Havaalanı merkeze çok yakın (3,5 kilometre) olan hava alanında tandem serbest paraşüt atlayışları yapılıyor. Ki bununla ilgili de EFES ÜZERİNDE METREDEN SERBEST PARAŞÜT yazımız mevcut.

DÜNYANIN YEDİ HARİKASINDAN BİRİ İZMİR EFES ÖRENYERİ'NDE

Antikçağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi'ne de girdi. Anadolu'nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı'nın da Efes'te olması önemini artırıyor. Efes Örenyeri'nde başta Hellenistik ve Roma olmak üzere; farklı uygarlıklara ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri bulunuyor.

HEM POLİTİK HEM DE TİCARİ BİR MERKEZ

Efes, tarih öncesinden başlayarak Hellenistik, Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı Dönemleri boyunca kesintisiz yerleşim gördü ve her zaman politik ve ticari bir merkez oldu. M.Ö. yıla kadar uzanan tarihi boyunca bilim, kültür ve sanatta önemli rol oynayan Efes, antik dünyanın en önemli metropollerinden. Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı ve önemli bir liman kentiydi. Bu konumunu hiç kaybetmeden gelişmeyi sürdürdü.

Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan antik kentteki kazıların geçmişi yıla yaklaşıyor. Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan Efes, Anadolu arkeolojisine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor.

CELCUS KÜTÜPHANESİ, ANTİK TİYATRO VE DAHA NİCESİ

Aralarında üç kilometre olan; "aşağı” ve "yukarı” diye adlandırılan iki kapısı bulunuyor. Efes Örenyeri ile özdeşleşen en ünlü kalıntı, muazzam sütunlarıyla hayranlık uyandıran "Celcus Kütüphanesi". M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon'dan sonra, antik çağın en önemli kütüphanelerinden biridir. İmparator Hadrian adına yapılmış olan Kuretler Caddesi üzerinde bulunan Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı da dikkat çeken yapılar arasındadır. Antik Dünyadın 7 harikasından biri olan Artemision, yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağını (şehrin kutsal ateşi) içinde bulunduran Prytaneum, yaklaşık kişilik odeon (meclis ve konser salonu) ve antik liman da görülmesi gereken diğer kalıntılar.

Örenyeri sınırları içindeki Yamaçevler kendi içinde ayrı girişe sahiptir. Hz. Meryem'in İsa'nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği Meryem Kilisesi de mutlaka görülmeli.

HAZIR GELMİŞKEN

Selçuk ilçesine bağlı Şirince, görülmeye değer ünlü köy. 'teTürkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumlar'ın ayrılmasıyla mübadillerle iskân edildi. Bağcılık, şarapçılık ve zeytincilikle tanınan Şirince, ’lı yıllardan itibaren turistik bir kimlik kazandı. Mimari dokusuyla dikkat çeken köyde, Rum evleri pansiyon olarak hizmet veriyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası