patates dikimi evde / Balkonunuzda 45 Kilo Patates Yetiştirin – Kamp Keyfi

Patates Dikimi Evde

patates dikimi evde

Patates Ekim Zamanı Hangi Aylar? Bahçede Patates Ekimi Nasıl Yapılır?

Türkiye'de en çok tüketilen ve yetiştirilen sebzelerden bir tanesi olan patates, çok yerde yetiştirilebilmektedir. Genel anlamda da dünyada en çok tüketilen 4. Besin konumundadır. Kök sebze olmasının yanında mutfaklarda çok sık bir şekilde kullanılır. Patates yetiştirmek isteyen kişilerin ilkbahar ayında toprağa ekmeleri gerekmektedir. Patates ekimi ne zaman sorusu, süreç için son derece önemlidir.

Patates Ekimi Nasıl Yapılır?

Patates ekim zamanı İlkbaharda toprak ısısı dereceyi bulması ve geç donların sona ermesi ile başlar. Bölgeden bölgeye ekim aylarında değişkenlik olabilir. Ekim mesafeleri yetiştirme sistemine göre farklı olabilmektedir.

İlk adımda güvenilir bir satıcıdan sertifikalı ve hastalıksız patates tohumu alınması gerekir. Tohumlu patates haricinde manavdan alınan patatesler de ekilebilir. Fakat bunların seçimi tecrübe gerektirmektedir.

Patates ekimi ve bakımı özellikle patatesin bakım isteyen bir bitki olması nedeniyle önemli bir süreçtir. Patates yetiştiriciliğinde ilk olarak tarla hazırlığı yapılması gerekir. Toprağın patates ekimine hazır hale gelmesi gerekir. Bu durum kuvvetli kök gelişimi ve yumruların gelişmesine neden olur. Sonbahar mevsimlerinde killi topraklarda ekim için cm derinliklere sürüm yapılması gerekir. İlkbahar mevsimlerinde ise tırmık ve diskora yeterli olur.

Bahçede Patates Ekimi Nasıl Yapılır?

Patates, yemeklerin içinde en çok kullandığımız besinlerden bir tanesidir. Evde tamamen doğal bir şekilde patates yetiştirmek mümkündür. Bu sayede ekonomik anlamda bütçeyi hafifletmek söz konusu olabilir. İlk adımda ne kadar patates yetiştireceğinize uygun olarak patates ölçüsü belirleyebilirsiniz. Bir çuval patates yetiştirmek için adet yeterli olacaktır.

Bardak veya cam kavanoz, temiz su, kürdan, toprak veya dere kumu, geniş çuval ya da plastik çöp torbası patates yetiştirmek için yeterli olacaktır.

Patates Ekildikten Kaç Gün Sonra Çıkar?

Patates, yetiştirilme süreci sonrasında 2, ay sonra çıkmaktadır. Bu gün gibi bir süreye denk gelmektedir. Ektiğiniz zaman sonrasında gibi süre sonunda toplama işlemi yapabilirsiniz.

EVDE BALKONDA PATATES BİTKİSİ YETİŞTİRME TEKNİĞİ

patataesten-sarmasik-asma-cicegi

Patates yetiştirmek-Filizlenen Patateslerden Sarmaşık Asma Bitkisi&#; Balkon için Asma Sarmaşık şeklinde Bahçe ve Balkonunuzda hatta Evinizin güneş alan bir yerinde kendinize  ile küçük Yeşil bir Bahçe yaratmak ister misiniz?

Patates Yetiştirme Teknikleri,Patates Bitkisi yetiştirmek için gerekli bazı işlemler var. Filizlenen ya da halk değimi ile cücüklenen Patatesleri bundan sonra atmayarak bir cam kavanoz ,Saksı ve bir kaç Kürdan ile tekrar hayat bulmasını sağlayacağız.

Balkonunuzda bir çok Sebzeden faydalanarak kendinize Balkonda küçük bir Sebze Bahçesi yapmanız için gerekenleri sizlere detayları ile anlatalım.

Patatesle Sarmaşık Asması yapmaya başlamadan önce Patatesin yanına Plastik Damacana içinde ama içine soğanları ekerek değil yalardan açılan deliklerden Kuru Soğanları ekerek Taze Soğan Yetiştirebilirsiniz.

Bitki Yetiştirmeyi ve Çiçek bakmayı sevenler için Mutfakta Bitki Yetiştirme hakkında bilgi verdiğimiz sayfada Suyu Bitmeyen Saksı yapımı ile sizin olmadığınız zamanlar da  Bitkileriniz ve Çiçekleriniz susuz kalmasın.

Patates Toğum ile mi dikilir yoksa Patates Fidanı var mı? diye merak edenler için şu bilgiyi de paylaşayım. Patates bir çok Sebzeden farklı şekilde Yine Toprağa Patates ekilerek elde edilen Vejetatif Üreme yapan Sebzelerdendir.

Örnek olarak bir toprağın altına Filizlenmiş bir Patates koyduğunuzda ilk olarak Yapraklı Patates bitkisi elde edersiniz daha sonra Patates çiçeği çıkar. Yer altında Patates yumruları oluşmaya başlar.

Tabi isteyenler Saksı içinde Patates yetiştirmek isteyenler ince kabuklu olan biraz filizlenmiş Patatesleri toprağın cm kadar altına dikip belirli aralıklar ile sulayarak ta bu şekilde Patates Bitkisi yetiştirebilirler.

Patates Yetiştirme Deneyi Ancak bu uzun zaman gerektirir ve bildiğim kadarı ile her Mevsimde yeterli verimi alamayabilirler.

Aslında düşünüyorum da bu işlemi Filizlenen diğer Sebzeler ile de yapabilir miyiz? Yada Toprak altında yetişen Sebzelerden olan Pancar,Havuç,Soğan,Yer Elması,Şalgam,Sarımsak gibi Filizlenen Sebze çeşitlerinden de yapılabilir.

Eğer bu şekilde Saksı Balkonda veya Bahçede Sebze yetiştirirseniz Organik Sebze Yetiştirme Tekniği ile kendi Sebzenizi kendiniz Yetiştirebilirsiniz de.

Aynı zamanda Çuvalda Patates yetiştirme Tekniği yine Toprak altına Patates yerleştirme işlemi gibi yapılır. Patates yetiştirmek zahmetli olduğu gibi ilgi isteyen Sebzeler arasındadır.

Patates ekim zamanı İlkbahar olup Şubat -Mart aylarında da ekim yapılır. Patates hasadı geldiğini Alttaki yaprakların solmasından anlayabilirsiniz.

Ancak bu Patates tarlaları için geçerli. Saksıda Patates yetiştirenler Toprak iyice kurumadan sulama yapmamalı.

Balkona Patates Bitkisi Sarmaşık Malzemeleri Nelerdir?

  • Filizlenmiş Patatesler
  • Cam Kavanoz
  • 6 Adet Kürdan
  • Saksı ve Gübreli Toprak ilerideki dönemde gerekecek.

Gelelim asıl mevzumuz Saksıda Patatesten Nasıl Bitki Yapılır?

patataesten-sarmasik-asma-bitkisi

Balkona Patates Bitkisi Sarmaşık yapımı

  • Orta büyüklükte  Patatesleri filizlenmeleri için serin bir yerde bir süre bekletin
  • Cam Kavanozun içine dolmasına yakın derecede Su doldurun.
  • Patatesin altına birbirine çok yakın olmayacak şekilde 3 adet kürdanı 1 cm kadar batırın.
  • Patatesin cam kavanozun dışında kalan bölümüne de tane Kürdan batırın-Çevresine
  • Pencere kenarına ışık ve Güneş alan bir yere içinde Patates olan Cam Kavanozu koyun.
  • Patatesler gün içinde filizlenmeye başlayacaktır.
  • Patateslerin Bitkileri yapraklanmaya başladığında (Takriben gün sürebilir) 3/2 Toprak 3%1 gübre olan Toprağın içine Patatesi toprak altında Bitkisi toprak üstünde olacak şekilde ekin.
  • Patates Saksısını yani Bitkisini Asılacak şekilde Balkon veya Salonunuza Güneş görebilecek bir alana yerleştirin.
patatesten-nasil-asma-sarmasik-bitki-yapilir

Patates ne zaman toplanır? Patates hangi ayda ekilir ve hangi ayda toplanır?

Patates, dünyada pirinç, buğday ve mısırdan sonra en çok üretilen besindir. Her evin mutfağında olmazsa olmaz bir besin varsa o da patatestir. Yemeği, kızartması, salatası ve haşlamasıyla her türlü tüketilen patates, patlıcangiller ailesinden olup yumruları yenen bir kök sebzesidir. Yumru olarak isimlendirilen kısım ise tükettiğimiz kısımdır. Anavatanı Güney Amerika olan bu muhteşem besinin tarihi 8 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Günümüzde yaklaşık 4 bin çeşit patates bulunmaktadır. Patates içeriğinde karbonhidrat, potasyum ve birçok proteini barındırmasının yanında A, C, K, B1, B6 ve E vitaminlerine de sahiptir. Türkiye’de Niğde ve Nevşehir illerinde üretimi yoğun olarak yapılır. Başta sindirim sistemi olmak üzere sayısız faydası olan patates ne zaman toplanır? Hangi ayda ekilir? Patates yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? İşte mutfakların vazgeçilmezi patates hakkında her şey…

Patates Ne Zaman Toplanır?

Patatesler, bebek veya yeni patates (ilk erkenci); ikinci erkenci ve ana mahsul çeşitleri olarak farklı birkaç türe ayrılır. Bu çeşitlerden her biri kademeli olarak ilk bahar boyunca ekilir ve donlar gelmeden haziran ayından sonbahar ayına kadar toplanır. Patatesleri toplamak için bitkinin çiçek kısmının iyi gözlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu kısım hasadın ne zaman olacağını bize söyler. Patatesleri toplamak için doğru zaman üst kısımlar kuruduktan yaklaşık iki hafta sonra olmalıdır.

Patates Hangi Ayda Ekilir?

Patates, baharda toprağın °C ‘yi bulduğu ve geç ilkbahar donlarının sona erdiği zaman ekilir. Şubat ayından nisan ayına kadar ekilebilen patates tepe veya eğimli tarlaların güneşli bölümlerine ekilmelidir. Patates gevşek ve kumlu yapılı toprakları sever. Bunun yanında toprağın verimliliğini arttırmanın yolları da ardır. Bunlardan ilki patates ekimi yapmadan yaklaşık iki ay önce toprağa iyi yanmış organik gübre eklemektir. Diğeri ise sonbaharda buğday ya da baklagiller ekip, bunlarla birlikte toprağı sürmektedir.

Patates Hangi Ayda Toplanır?

Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır. Patates toplamamın birkaç yöntemi vardır. İlki geleneksel olarak çatala benzer bir bahçe aletiyle patatese zarar vermeden yapılan hasattır. Diğeri ise traktörler aracılığıyla modern patates hasat makineleri ile yapılan toplamadır. Makineler patates bitkilerini hem imha eder hem de makinede bulunan elek aracılığıyla yumruları toplar.

Patates Yetiştirmenin Püf Noktaları

Patates herkesin evde kolaylıkla yetiştirebileceği sebzelerden biridir. Patates yetiştirmenin püf noktaları şöyledir:

  • Patatesleri yetiştireceğiniz toprağın iyi drenajlı, nemli ve iyi bir besin kaynağına sahip olmasına dikkat edin.
  • Patatesleri doğru zamanda ekmeli ve ekimden sonra düzenli olarak sulamalısınız.
  • Patateslerin aralığı cm olmalıdır. Toprağın nem dengesini korumak için malçlama yapmalısınız.
  • Patatesleri yetiştirirken toprağın pH düzeyini ve nem seviyesini kontrol edin.
  • Patateslerinizi zararlı böceklerden ve hastalıklardan koruyun. Bunun için çaprazlama ekim yöntemini kullanabilirsiniz. Örneğin kadife çiçeği bitkinizi zararlı böceklerden koruyacaktır.
  • Son olarak patateslerinizi ekimden hasat dönemine düzenli olarak kontrol edin. Bitki ne istediğini size söyleyecektir.

Patates Çiçek Açınca Ne Olur?

Patates bir kök sebzesidir. Toprağın altında yumrular büyürken, toprağın üstünde çiçek açar. Patates çiçeği bize hasadın ne zaman olacağı ile ilgili bilgi verir. En uygun zaman çiçeklerin kuruduktan iki hafta sonra hasat yapmaktır.

Patates Nasıl Sulanır?

Patates yetiştiriciliğinde bitkinin ilk aşamalarında genellikle su ihtiyacı daha azdır. Olgunlaşma döneminde ve daha sonraki yumrunun gelişme aşamasında yavaş yavaş artar. Burada önemli olan toprağın nem dengesini gözlemlemektir. Toprağın her zaman ıslak ve nemli olması önemlidir. Aşırı sulama bitkinin hasta olmasına, azot süzülmesine ve verimin düşmesine neden olacaktır.

Patates Kaç Günde Yetişir?

Patates ekilen bölgenin iklim ve toprak yapısına bağlı olarak 2,5 ila 4 ay arasında yetişir.

Patates Yetiştiriciliği

Patateste Ekim Nöbeti

Patates, bir çapa bitkisi olduğu için ekim nöbeti içerisinde önemli bir yeri vardır. Özellikle, hafif yapılı topraklarda ekim nöbetine sokulabilecek en iyi bitkilerden birisidir. Patates bitkisi kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanmış bir toprak bırakmaktadır. Aynı tarlaya her yıl üst üste patates dikilmesi önerilmez. Çünkü birçok patates hastalığı toprakta uzun süre canlılığını koruyabilmektedir.

Her yıl üst üste patates dikimi yapılan tarlalarda topraktan geçen hastalıkların yoğunluğu artacağından, patates yumru veriminde her geçen yıl önemli azalmalar meydana gelir. Bu nedenle her yıl üst üste aynı tarlaya patates dikilmemelidir.

Patates; yetiştirildiği bölgelerde şeke rpancarı, ayçiçeği, tahıllar ve baklagiller ile çok ideal bir ekim nöbeti oluşturabilmektedir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, baklagillerden sonra patates dikildiğinde verim yüksek olmaktadır.

Patateste Tohum Yatağı Hazırlığı

Patates, toprak altı organları için yeterli oksijeni ve nemi sağlayan, aşırı su tutmayan, iyi yapılı, gevşek ve keseksiz bir tohumluk yatağı ister. Hızlı bir gelişme sağlamak için tohumluk yumruların oldukça nemli, hafif ve gevşek toprağa dikilmeleri gerekmektedir. Bu koşullar kök, stolon ve yumru gelişimi üzerine son derece etkili olduğu gibi, yumruların bozuk şekilli olmalarını da önler, ayrıca dikim, bakım ve hasat işlerini kolaylaştırır. Tohum yatağının altındaki toprağın patates bitkilerinin ince köklerinin içine giremeyecek kadar sıkı ve katı tabakalar içermemesi gereklidir.

Köklenmenin derin oluşu, bitkilerin ihtiyaç duydukları suyu sağlamaları yönünden önem taşımaktadır. Bu nedenle tohum yatağı hazırlanırken kök gelişimini engelleyen sert tabakalar kırılmalı, toprağın sıkışmasına ve geçirgen olmayan toprak tabakalarının oluşmasına yol açan ağır makine ve aletler kullanılmamalıdır.

Tohum yatağının dikimden hemen önce ve toprak tam tavında iken hazırlanması gerekir. Toprağın yaş iken işlenmesi kesekli olmasına yol açar.

Eğer toprak çok yaş ise beklemeli, çok kuru ise tohum yatağı hazırlamadan önce sulama yapılmalıdır. Toprağın her işlenişinde nem kaybı söz konusudur. Bu nedenle özellikle kurak koşullarda tohum yatağı toprak işlemesi ile hazırlanmalıdır. Aşırı toprak işlemesi sonucunda hafif topraklarda kaymak bağlama, erozyon ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir.

Dikimden sonra patates yumruları nemli toprak koşulları ister. Toprak çok kuru ise yumru ağırlık kaybeder ve çıkış gecikir. Ayrıca çıkabilen sap sayısı azdır. Normal düzeyde toprak nemi olduğunda, çıkış çabuk olur. Dikimden hemen sonra filizlerden kökler gelişir ve topraktan su alımı başlar. Böylece yumru ağırlığıda artar.

Suyla doygun topraklarda ise yumrular oksijen yetersizliği nedeniyle çürürler. Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır. Toprak hazırlığı, toprağın yapısına ve üretim mevsimine bağımlılık gösterir.

İlkbaharda toprak tava geldiğinde derin sürülüp, diskaro ve sürgü çekilerek gevşek bir tohum yatağı hazırlanmalıdır. Tarla hazırlığı sırasında ayrık ve kanyaş gibi yabancı otlar tarladan uzaklaştırılmalıdır. Dikimden önce yapılacak gübreleme ve yabancı ot mücadelesi, tohum yatağı hazırlanırken tamamlanmalıdır.

Toprak hazırlığı

Patateste Dikim Zamanı Nedir?

Ülkemizde ova ve yayla koşullarında çok değişik coğrafi bölgelerde, bir-iki ay dışında tüm yıla dağılmış tohumluk veya yemeklik patates üretimi yapılmaktadır. Dikim ve hasat zamanları aşağıda gösterilmiştir.

Ülkemizde bölgelere göre dikim ve hasat zamanları

Dikim; İzmir, Adapazarı gibi ılıman yörelerde ocak-mart, Niğde ve Nevşehir’de nisan -mayıs aylarında yapıldığı halde, yüksek yaylalarda son donlardan kaçınmak için daha geç yapılır. Kural olarak toprak sıcaklığı 8 °C’ nin üzerine çıktığında dikim yapılmalıdır.

Patates dikimi

Patateste Dikim Derinliği Ne Olmalıdır?

Dikimin usulüne uygun yapılması, tarlada çıkıştan hasada ve depolamaya kadar patates tarımının başarısını etkiler. Uygun bir dikim, hızlı çıkış gösteren ve tekdüze olan bir bitki örtüsü geliştirir. Tekdüzelik tohumluk üretiminde daha da önemlidir. Gerçekte çıkışın düzenli olmadığı ve farklı gelişme devrelerindeki bitkilere sahip bir patates tarlasında hastalıklı bitkilerin tanımı ve ayıklanması güçtür.

Pek çok faktöre bağlı olması nedeniyle en uygun dikim derinliğini belirlemek zordur. Dikim derinliği, dikimden sonra toprağın düzleştirilmesi halinde, toprak yüzeyi ile tohumluk yumrunun üst kısmı arasındaki uzaklık olarak kabul edilir. Buna göre yüzeysel dikim cm, orta derin dikimde cm, derin dikimde ise 5 cm’ den fazla olan dikim derinliklerini belirtmektedir.

Sırt yüksekliğine bağlı olarak derin dikilmiş bir yumru sadece 10 cm’ lik bir toprak tabakası ile örtülürken, yüzeysel olarak dikilmiş bir yumru 15 cm veya daha fazla toprak tabakası ile örtülebilmektedir.

Patateste farklı dikim derinlikleri; 15 cm’ lik toprak ile örtülen yüzeysel olarak dikilmiş bir yumru (A) ve 10 cm’ lik toprak ile örtülen derin dikilmiş bir yumruyu (B) gösteren şematik resim.

Yüzeysel dikim aşağıda belirtilen şartlarda bazı üstünlüklere sahiptir;

  • Tohumluk yumruların güçsüz olması,
  • Düşük toprak sıcaklığı,
  • Karık usulü sulama yapılan ve aşırı yağış alan yerlerde,
  • Makine ile hasat yapılması halinde.
Yüzeysel dikimde ön koşul, tohumluk yumrunun çevresinde nemli toprak olması ve dikimden sonra düzgün görünümlü yüksek bir sırt yapmak için gerekli koşulların bulunmasıdır.

Orta derinlikte dikim aşağıdaki koşullarda önerilmektedir;

  • Yüksek toprak sıcaklığı,
  • Dikim sırasında ve dikimden sonra kurak koşulların olması,
  • Yüksek sırt yapımı için uygun olmayan durumlar,
  • Yumru güvesi tehlikesinin büyük olması (yüzeysel dikimde görülen bu tehlike yağmurlama sulama uygulaması ile azalır).

Dikim derinliğine etkili iki faktör, toprak nemi ve toprak sıcaklığıdır. Genelde bu faktörleri en uygun bir şekilde bir arada bulmak zordur. Toprak yaş ise soğuk, toprak sıcaklığı yüksek ise nem yetersizdir. Bununla beraber bu faktörler iyileştirilebilmektedir. Bilindiği gibi kuruma en fazla toprak yüzeyindedir. Bu nedenle nemin yetersiz olduğu durumlarda derin dikim uygundur. Bunun yanı sıra toprak yüzeyi gün boyu sıcak olup derinlere inildikçe ısı azaldığından soğuk iklim koşullarında yüzeysel, sıcak koşullarda ise derin dikim yapılmalıdır.

Patates dikimi

Patateste Dikim Mesafesi Ne Olmalıdır?

Bu mesafe tarımı yapılan patates çeşidine, yetişme koşullarına ve amaçlanan yumru büyüklüğüne göre değişir. Bitki yoğunluğu arttıkça, hasat edilecek yumru büyüklüğü azalır. Bu nedenle de tohumluk patates üretiminde, yemeklik üretime oranla daha çok sap sayısı önerilmektedir.

Sıraya dikimde, sıra arası ve sıra üzeri mesafenin belirlenmesinde bazı faktörler dikkate alınmalıdır. Sıra arası yöresel geleneklere, mevcut alet ve makine ve tarımı yapılan çeşidin gelişme karakterine bağlıdır. Genelde sıra arası, pratik alarak traktör iz genişliğinin yarısı kadar ( cm) dir. Bu mesafe boğaz doldurmada yeterli toprak sağlar.

Alet ve makinelerin bakım işlemleri sırasında bitki yeşil aksamı, kök ve yumrulara zarar vermesini önler, hastalıklı bitkilerin tespit edilmesini ve sökülmesini kolaylaştırır. Bu mesafenin daraltılması sulama suyunun kök bölgesine kolayca ulaşmasını sağlayacağı gibi toprak, ışık, su ve besin elementlerinden yararlanma etkinliğini de artırır.

Sıra arası mesafenin çeşitli etkenler tarafından belirlenmesi nedeniyle tarlada arzulanan bitki yoğunluğu, sıra üzeri mesafenin ayarlanmasıyla düzenlenir. Diğer bir deyişle sıra arası geniş tutulmuş ise sıra üzerinin kapatılması gereklidir. Genelde sıra üzeri mesafe yemeklik patates üretiminde, uzun boylu çeşitlerin tarımında ve geççi çeşitlerde karşıt durumlara oranla daha uzun tutulmalıdır.

Patateste Dikim Yöntemleri

  • Ocak usulü dikim,
  • Karık usulü dikim,
  • Pulluk arkasına dikim,
  • Makine ile dikim.
Dikim yöntemi ne olursa olsun aşağıda sıralanan koşullar yerine getirilmesi gereklidir;
  • Tohumluk yumrular hafif nemli,ancak çamur olmayan ve sırt yapılmadan önce kurumayacak toprak koşullarına dikilmelidir.
  • Tohumluk yumrular sabit ve uygun derinliklere ve sıra üzerinde muntazam aralıklarla yerleştirilmelidir.
  • Dikimden sonra makine ile yapılacak işlemler için sıralar arasındaki mesafeler baştan sona aynı düzgünlükte olmalıdır.
  • Tohumluk yumrular gübrelerle doğrudan temas halinde olmamalıdır.
  • Tohumluk yumruların üzerindeki filizler zarar görmemelidir.

Ocak Usulü Dikim

Patates dikimi için gerekli toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra, markörler yardımı ile ocak yerleri işaretlenir. Daha sonra dikim derinliğine göre kazma veya bel yardımı ile ocaklar açılır ve yumrunun taç kısmı üste gelecek şekilde her ocağa bir yumru yerleştirilir ve üzeri toprak ile kapatılır.

Mümkünse açılan çukurların içerisine bir kürek dolusu yanmış çiftlik gübresi konmalıdır. Bu şekilde yapılan dikimlerde patates bitkisinin dip kısımlarında yumuşak ve sıcak bir ortam oluşacağı için yumru verimi yüksek olur. Ancak üretim maliyeti arttığından bu şekilde dikim fazla yaygın değildir. Ocak usulü dikimlerde dikim mesafesi 60x40 cm olarak tutulmaktadır.

Karık Usulü Dikim

Bunun için özel olarak hazırlanmış lister çapaları kullanılır. Lister çapalarında istenilen sıra arası uzaklığına göre gerekli ayarlama yapılır. Daha sonra tarla içerisinde karıklar açılır. Karıkların fazla derin olmamasına dikkat edilmelidir. Açılan karıklar içerisine işçiler tarafından sıra üzeri uzaklığına göre göz kararı ile yumrular bırakılır ve tersine lister çapası çekilerek yumruların üzerileri kapatılır.

Dikim derinliği istenildiği gibi ayarlanabilmektedir. Eğer traktörlerin tekerlekleri yumruların bırakıldığı karıkların içerisinden gidecek ise lister çapasına bir bıçak daha ilave edilmelidir. Ancak traktörlerin tekerlekleri sırtlar üzerinden gidecek ise ilave bıçak gerektirmez.

Karık usulü dikimde gerekli gübreler önce karıkların üzerine serpilir, daha sonra da karıkların içerisine yumrular bırakılır ve yumruların üzeri kapatılır. Bu şekildeki uygulamalarda sırtlar üzerine düşen gübre tanecikleri kapatma sırasında yumrunun çok yakınına taşınacağı için, verilen gübrelerden bitkilerin tam olarak faydalanması sağlanır. Karık usulü dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafesi üretim amacına göre düzenlenir.

Pulluk Arkasına Dikim

Pullukla açılan karıkların yan tarafına yumrular bırakılır, traktörün dönüşünde yumruların üzeri kapatılır ve tekrar açılan karıklara yumrular tekrar bırakılır ve bu şekilde dikime devam edilir. Sıra arası uzaklıkları, pulluk bıçaklarının iş genişliklerine göre ayarlanmaktadır.

Dikim derinliği iyi ayarlanamadığı için fazla uygulanan bir dikim yöntemi değildir.

Makine ile Dikim

Patates dikim makineleri yarı otomatik ve tam otomatik makineler olmak üzere iki kısımda incelenmektedir. Yarı otomatik dikim makineleri ile yapılan dikimde patates yumruları dikim makinesi üzerinde bulunan kasalara doldurulur ve makine üzerinde bulunan işçiler kasalar içerisine doldurulan bu yumruları elleriyle alarak döner gözlü tamburlar üzerine veya düşey silindirler içerisine bırakırlar.

Toprak yüzeyine düşen yumruların üzerileri, makinenin arka kısmında bulunan diskler yardımı ile balıksırtı şeklinde toprakla kapatılırlar. Dikim derinlikleri, disklerin ana gövdeye bağlanma açıları değiştirilerek ayarlanmaktadır.

Sıra üzeri mesafelere ise hareketini makine tekerleklerinden alan zincir yardımı ile veya döner tam burun göz sayısı değiştirilerek ayarlanmaktadır. Tam otomatik dikim makineleri ile yapılan dikimde patates yumruları makine üzerinde bulunan bir hazneye doldurulurlar ve makine hareket ettikçe hazne içerisinde bulunan kepçeler dönmeye başlar. Dönen kepçelerin içerisine 1’ er adet yumru girer ve bu yumrular düşey silindir içerisine bırakılır ve toprak yüzeyine düşerler.

Makinenin arka kısmında bulunan diskler yardımı ile yumruların üzeri toprakla kapatılır. Sıra üzeri mesafesi, kepçeler arasındaki uzaklıkları ayarlamak sureti ile düzenlenmektedir. Dikim derinliği ise disklerin ana gövdeye bağlanma açıları değiştirilerek ayarlanabilmektedir. En ideal dikim, tam otomatik dikim makineleri ile yapılmaktadır.

Makineli dikim

Patates Yetiştiriciliğinde Bakım İşlemleri Nelerdir?

Patates yumrusu dikiminden belirli bir süre sonra tarla yüzeyinde genç bitkiyi meydana getirir. Patates bitkisinin daha iyi ve hızlı gelişmesini sağlamak, yumru oluşumunu ve verimi artırabilmek için bazı bakım işlemlerinin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Bakım işlerinin aksaması veya yapılmaması durumunda, beklenen optimum verim elde edilemez. Bu nedenle bitkinin toprak üzerinde görülmesi ile başlayan ve hasata kadar devam eden süre içerisinde bakım işlerinin titizlikle yapılması gerekmektedir.

Boğaz Doldurma

Toprakta gelişmekte olan patates yumruları yeterli yükseklikte ve uygun şekilli bir toprak tabakasıyla (sırt) örtülmüş olmalıdır (boğaz doldurma). Tohumluk yumru çok derine dikilmiş ve dikim sırasında yalnız küçük bir sırt yapılmış ise daha sonra tohumluk yumrunun üzerine biraz daha toprak çekilmelidir. Dikim derinliği ne kadar az ise karıklardan sırtlara doğru o kadar çok toprak yığılmalıdır. Bu sırtların hasada kadar muhafazası iyi bir ürün elde edilmesi için gereklidir. Aksi takdirde yumruların ışık almaları yeşillenmeye, yüksek sıcaklıklar sekonder büyümelere yol açar ve patates güvesi zararı da ortaya çıkabilir.

Bu toprak tabakası ayrıca nem kaybını önler ve kök ile stolon gelişiminde uygun bir ortam sağlar. Stolon boyu yalnızca bitki gelişme tipine değil, sırtın büyüklüğüne de bağımlıdır. Sırt yüksekliği genelde cm’ dir. Yağışlı yerlerde 12 cm’ den fazla, kurak ve sıcak yerlerde ise (güve zararı) 18 cm’ den az olmamalıdır.

İyi bir şekilde oluşturulmuş patates sırtlarının şematik görünümü.

Sırt yapımı da koşullara bağlıdır. Örneğin toprağın soğuk ve yaş olması gibi tohumluk için uygun olmayan koşullarda dikimden sonra yumrular cm toprak tabakası ile kapatılmalı ve daha sonra kök oluşumuyla birlikte derhal boğaz doldurması yapılmalıdır. Sırta son şeklin verilmesi, bir herbisit uygulamasıyla beraber çıkıştan önce tamamlanabileceği gibi ilk çapadan sonra da yapılabilir. Ancak sırtlar sonradan yapılacaksa kök sisteminin zarar görmesinden kaçınılmalıdır.

Dikim ile son boğaz doldurma arasındaki süre hava koşullarının sıcak ve kuru olduğu ve karık sulamanın yapıldığı yerlerde kısa tutulmalıdır. Dikimden sonra toprak sıcaklığında azalma ve kaymak bağlama söz konusu ise son sırt, bitkiler cm boyda iken yapılmalı, dikimden sonra yüksek sıcaklık ve kuraklık söz konusu ise son sırt, dikimden hemen sonra yapılmalıdır.

Boğaz doldurma

Patateste Gübreleme

Patates bitkisi, yetişme süresince topraktan fazla miktarda bitki besin maddesi kaldırmaktadır. Topraktan alınan bitki besin maddelerinin yaklaşık 1//2’ si bitkinin yeşil aksamında birikmekte, artakalan diğer miktar ise yumruda depolanmaktadır.

Hollanda şartlarında yapılan bir araştırmada dekardan 3 ton patates yumrusu hasat edildiğinde, bitkiler tarafından 1 dekarlık alandan (saf olarak) 15 kg N, 6 kg P2O5, 35 kg K2O, 9 kg CaO ve 3 kg MgO kaldırıldığı hesaplanmıştır. (Beukema ve Van Der Zaag ).

Aynı şekilde İngiltere 'de yapılan bir başka araştırmada ise dekardan kg patates yumrusu hasat edildiğinde bitkiler tarafından bir dekarlık alandan kg N, kg P2O5 ve kg K2O kaldırılmıştır. Bu değerlerin incelenmesinden görüleceği gibi genel olarak bir dekarlık alandan bir ton yumru verimi elde edebilmek için 5 kg N, 2 kg P2O5 ve 10 kg K2O’ nın topraktan kaldırılması gerekmektedir.

Patates tarımında gübreleme tavsiyelerinde bulunurken ürünün yetiştirilme gayesi, yetişme süresi, toprak yapısı, sulama sayısı ve hedeflenen verim değerleri dikkate alınmalıdır. Patates tarımında yeterli ve ekonomik anlamda bir ürün kaldırabilmek için toprak analizlerine göre gübreme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle azotlu gübre uygulamaları için patates dikimi yapılacak tarlalarda 60 cm derinden toprak numunesi alınmalı ve her yıl analizi yapılmalıdır.

P ve K için ise 20 cm derinlik kafi gelmektedir ve yıl ara ile yapılan toprak analizi P ve K’lı gübre uygulamaları için yeterli olmaktadır. Diğer taraftan; patatese verilecek gübrelerin miktarları arasında belirli bir oran olması gerekmektedir. Aksi taktirde verilen gübreden yeterli miktarda fayda sağlanamaz. Bu nedenle NPK bakımından normal olan topraklarda bu oranın , olması gerekmektedir.

Bunun dışında, organik maddesi fazla topraklarda azot miktarı düşük tutulmalı, toprağın fosfor ve potasyum tutma miktarı yüksek ise bu elementlerin miktarı artırılmalıdır.

Çiftlik Gübresi

Çiftlik gübresine en iyi cevap veren tarla bitkilerinin başında patates gelmektedir.

Çiftlik gübresi toprağın yapısını iyileştirmesi yanında, toprağın verimliliğini de artırmaktadır. Patates tarımında yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Çiftlik gübresi sonbaharda toprağa verilmeli ve karıştırılmalıdır.

Turfanda patates tarımında yanmış çiftlik gübresi en geç dikimden bir ay gibi bir süre önce verilmelidir. Yanmış olduğu için bitki bu gübreden yeterli miktarda yararlanabilecektir. İyi yanmış ton/da çiftlik gübresi yeterli olmaktadır. Ancak normal bir verim için çiftlik gübresi hiçbir zaman tek başına yeterli olmamakta, çiftlik gübresi ile birlikte NPK' lı gübrelerden ilave olarak kullanılması gerekmektedir.

Hayvan tipine ve beslenme şekline bağlı olarak 10 ton çiftlik gübresi 15 kg. N, 6 kg P2O5, 40 kg K2O, 50 kg CaO, 17 kg MgO, gr Mn, 40 gr bakır ve 50 gr Bor içermektedir.

Azot Gübrelemesi

Patates bitkisinin, azotlu gübreye olan ihtiyacı oldukça fazladır. Patates, kumsal topraklarda yetiştirildiği ve fazla miktarda sulama gerektirdiği için, önemli miktarda azot yıkanması olmaktadır.

Patateste yetiştirme gayesine bağlı olarak azotlu gübre dozunu çok iyi ayarlamak gerekmektedir. Verilen fazla miktardaki azotlu gübre, bitkinin vejetatif gelişmesini teşvik eder, ancak yumru oluşumunu geciktirir.

Fazla miktarda verilen azotlu gübrenin ortaya çıkardığı bazı olumsuz durumları şu şekilde sıralanabilmektedir.
  • Yumruda kuru madde birikimini engeller.
  • Yumruda indirgen şeker miktarını yükseltir.
  • Yumruda ikincil büyümeyi teşvik eder.
  • Erken hasatlarda yumruların depolanmaya dayanıklılığını azaltır.
  • Bitkide yumru oluşumunu geciktirir.

Bu nedenle cips ve parmak patates endüstrisinde kullanılacak yumruların yetiştirildiği tarlalarda fazla azotlu gübre kullanılması tavsiye edilmez.

Ayrıca tohumluk patates üretiminde yumruların fazla irileşmesini önlemek için yüksek dozda azotlu gübre kullanımı önerilmez. Yumru oluşumunu düzenlemek ve azot yıkanmasını önlemek için azotlu gübrelerin patatese en az iki seferde verilmesi önerilmektedir.

Verilecek gübrenin 1/2’ si dikimle birlikte, arta kalan ½’ si ise boğaz doldurma sırasında (bitkiler toprak yüzeyine çıkıştan hafta sonra) verilmelidir. Çok kumsal topraklarda azotlu gübre yağmurlama suyuna karıştırılarak çok defada verilmelidir. Patates tarımında kullanılacak azotlu gübre miktarı., hedeflenen verime ve toprak yapısına göre hesaplanmaktadır. Çünkü patates bitkisi belirli bir yumru verimini oluşturabilmesi için topraktan belirli miktarda azotu kaldırılması gerekmektedir.

Patatesten belirli verim alınması planlanırken, çeşidin özellikleri ve çevre faktörlerinin uygunluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Patatese uygulanacak azotlu gübrelerin hesaplanmasında ortalama kg. yumru verimi için, 1 kg/da saf azotun bitkiler tarafından kaldırılacağı düşünülmektedir. Bu miktara, toprağın yapısına göre azotun yıkanma payı ilave edilmelidir. Genelde azotlu gübre uygulamalarında topraktaki miktar sıfır olarak kabul edilir. Toprak analizlerine göre toprakta azot varise bu miktar hesaplamada dikkate alınmalıdır.

Dikimle beraber kullanılacak azotlu gübre kompoze gübre olarak P ve K ile birlikte ( şeklinde) veya Amonyum Sülfat olarak tek başına verilmelidir. Üst gübre olarak ise azot, Amonyum Nitrat veya üre şeklinde uygulanmalıdır.

Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise üst gübre olarak Amonyum sülfat gübresi önerilmelidir.

Fosfor Gübrelemesi

Patates bitkisi belirli bir yumru verimini oluşturabilmesi için topraktan yeterli miktarda fosfor kaldırması gerekmektedir. Bu miktar azot ve potasyum ile karşılaştırıldığında çok az kalmaktadır.

Azot gübrelemesinde olduğu gibi, hedeflenen verim seviyesine göre P2O5 miktarı saptanmaktadır. Patatese uygulanacak fosforlu gübrenin hesaplanmasında ortalama kg yumru verimi için 1 kg saf P2O5’ in bitkiler tarafından kaldırılmasının gerektiği göz önüne alınmalıdır.

Fosforlu gübre uygulamalarında toprak yapısına bağlı olarak toprakta tutunma payları da hesaplamaya dahil edilmelidirler. Patates  bitkisinde verilen fosforlu gübre bitki büyümesini teşvik etmesi yanında, verilen diğer gübrelerden bitkilerin en iyi şekilde yararlanmasına olanak sağlamaktadır.

Fosforlu gübrelerin etkileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Bitkilerde erken devrede gelişmeyi teşvik eder,
  • Erken devrede yumru oluşumunu teşvik eder.
  • Bitki başına yumru sayısını artırır.
  • Hastalıklara dayanmayı artırır.

Hesaplanan fosforlu gübrenin tamamı dikimden önce veya dikim sırasında uygulanmalıdır. Fosforlu gübre de Kompoze gübre olarak (, veya ) veya süper fosfat şeklinde uygulanmaktadır.

Potasyum Gübrelemesi

Patatese uygulanacak potasyumlu gübrelerin hesaplanmasında ortalama kg yumru verimi için, 1 kg K2O’ nun bitkiler tarafından kaldırılmasının gerektiği esas alınmalıdır.

Patates bitkisi topraktan fazla miktarda potasyum kaldırmaktadır. Türkiye topraklarının potasyum bakımından zengin olduğu bildirilmekte ve patates tarımında K2O uygulaması önerilmemektedir. Diğer besin maddelerinde olduğu gibi belirli bir ürünün meydana gelebilmesi için bitki topraktan yeterli miktarda potasyum kaldırılması gerekmektedir.

Patates bitkisine uygulanan potasyumlu gübreler, büyüme ve gelişme yanında bitkiye şu faydaları sağlamaktadır.
  • Yumruda kuru madde birikimini artırır,
  • Yumruların depolanmaya dayanıklılığını artırır,
  • Yumruda kabuk oluşumunu teşvik eder,
  • Yumruda istenmeyen enzimlerin oluşumunu engeller,
  • Yumru et dokusunun sıkı yapılı olmasını sağlar.

Fosforlu gübrelemede olduğu gibi, potasyum içinde toprak analizi yapılmalı ve hedeflenen verime göre bitkiler tarafından kaldırılması gerekli K2O miktarları hesaplanmalıdır. Bu hesaplamada topraktaki K2O miktarı ile toprak yapısına bağlı olarak, toprağın K2O tutma payı dikkate alınmalıdır.

Potasyumlu gübrelerin tamamı dikimden önce veya dikim sırasında verilmelidir. Potasyumlu gübre olarak genellikle şeklinde kompoze gübre veya Potasyum sülfat gübresi kullanılmaktadır.

Üst Gübreleme

Toprak yapısına bağlı olarak değişmekle beraber, patates bitkisinin yetişme süresi boyunca ihtiyaç duyduğu azotlu gübrenin %50’ den fazlası bitkiler toprak yüzeyine çıktığında ve yumrular fındık büyüklüğüne ulaştığında verilmektedir.

Azotlu gübrenin tamamı dikimde verildiğinde bitki aşırı bir gelişme göstereceğinden, yumru oluşumu gecikmektedir. Patates yetiştiriciliğinde bitkinin ihtiyaç duyduğu azotlu gübrenin 1/3’ ü bitkiler toprak yüzüne çıktıktan hafta sonra ilk boğaz doldurma sırasında verilmelidir.

Azotlu gübrenin kalan 1/3’ lük diğer kısmı ise 2. sulamadan hemen önce verilmelidir. Genellikle üst gübreleme bitkinin dip kısımlarına serpme olarak verilmektedir. Toprağın çok hafif yapılı olması halinde, üst gübre olarak verilecek azotlu gübreler sulama suyuna karıştırılarak verilmelidir.

Üst gübreleme boğaz doldurmadan hemen önce yapılmalıdır. Üst gübrelemeden hemen sonra yağışların olmaması durumunda mutlak surette sulama yapılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası