sarımsak yaprağının faydaları / Taze Sarımsak Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları | igrus

Sarımsak Yaprağının Faydaları

sarımsak yaprağının faydaları

Mevsiminde Taze Sarımsakları yaprağı ve başıyla salatalardan eksik etmeyin


Sarımsağın Tıbbi Araştırmaları

Sarımsağın faydaları ve zararları nelerdir? Bir&#;ok rahatsızlığı iyi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 23,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sarımsağın faydaları ve zararları nelerdir sorusu birçok rahatsızlığı bulunan vatandaş tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Kalp dostu olmasıyla bilinen sarımsağın birçok faydalı yönü bulunuyor. Tıbbi açıdan sarımsağın en çok enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılması yaygındır. Peki, sarımsağın faydaları ve zararları nelerdir?

Haberin Devamı

Sarımsağın ince yeşil yaprakları, soğana benzeyen beyaz kökleri, sert kokusu ve aroması onun, tıpkı soğan, pırasa ve frenk soğanı gibi, Allium cinsinin bir üyesi olduğunu gösterir. Sebze, çeşni ve ilaç olarak değer gören sarımsak eski çağlardan bu yana Doğu ve Batı’da insan kültürünün bir parçası olmuştur. Yetiştirilme tarihi yıl öncesine kadar giden bu bitkinin insana güç ve canlılık verdiği düşünülürdü. Mısır’ın muazzam piramitlerini inşa eden köle ordularına sarımsak ve soğan yedirilirdi. Yunanistan’daki olimpiyat atletleri yarışmalardan önce sarımsak yerlerdi, belki de tarihteki ilk performans arttırıcı madde sarımsaktı. Büyü ve tılsımlarda da kullanılan sarımsağın insanları her türden şeytana, cadılara ve en çok da vampirlere karşı koruduğuna inanılırdı.

Haberin Devamı

Tıbbi açıdan sarımsak en çok enfeksiyonları iyileştirmek için kullanıldı. Çin’de –M.Ö ve daha eski tarihlerde sarımsak sindirim ve solunum rahatsızlıkları, ishal ve bağırsak kurtları tedavisinde kullanılırdı. Hindistan’daki geleneksel Ayurveda tıbbında da sarımsak kullanılırdı. Yunanlı hekim Büyük Plinius’un yazılarında geçen en az 23 ilaçta sarımsak kullanılır. Orta Çağ boyunca Avrupa’daki manastır bahçelerinde yetiştirildi ve sindirim, böbrek ve nefes bozuklukları için kullanıldı. Avrupalı kaşifler ve koloniciler sarımsağı Yeni Dünya’ya getirdiler ve ’lü yıllarda sarımsak Amerikan geleneksel tıbbının bir parçası haline geldi. Sarımsağın tıbbi özellikleri yüzyılda bile öylesine saygındı ki antibiyotiklerin henüz var olmadığı 1. Dünya Savaşı ve sonrasında askerlerin yaralarının enfeksiyon kapmaması ve kangreni önlemek için sarımsak kullanıldı. Günümüzde sarımsak kalp rahatsızlıklarının tedavisinde, kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, tansiyonu düşürmede ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde kullanılır. Soğuk algınlığının belirtileriyle mücadele ve solunum enfeksiyonlarında da sarımsak önerilir. Bitkisel tıp uygulayıcıları ülsere ve mide kanserine neden olan gut bakterilerini, Helicobacter pylort da dahil olmak üzere, engellediğinden sindirim şikayetleri için sarımsağı önerirler.

Haberin Devamı

Sarımsak, soğan ve pırasanın da dahil olduğu geniş Allium cinsine dahildir. Sarımsak genellikle tek yıllık olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Çok sayıda katmanı, 30 cm boyunda ve 1,25 cm kalınlığında gri yeşil yaprakları vardır. Bitkinin tabanı etrafında çıkan çiçek sapları 90 cm yüksekliğe ulaşabilir. Beyaz çiçeklerin küre şeklindeki kümeleri kağıdımsı bir zarftan çıkar; küçük tohum başları sıklıkla çiçek yerlerinde gelişir. Eğer ilkbahar başlarında ekilirse çiçekler yazın ortasında ortaya çıkar. Bitkinin kökü yaklaşık 2,5 cm genişliğinde etli bir baştır. Beyaz, pembe ya da kırmızımsı renkte kağıdımsı tabakalar yarım düzine ya da daha fazla dişi kaplar. Bitkinin çok sayıda çeşidi ticari amaçlarla yetiştirilir. Yetişme Alışkanlıkları Sarımsak yabani olarak yetişmez. Binlerce yıldır insan hayatında yer alan bir kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Sarımsağın en yakın yabani akrabaları Asya steplerinde bulunur ve yaklaşık yıldır yetiştirilmektedir. yıl önce Pilnius (M.S ) Roma’da yetişen 6 sarımsak çeşidinden söz etmiştir. Çin’de Tang hanedanı döneminde () geniş çapta sarımsak ekimi yapılmıştır. Allium, sarımsağın Latince’deki eski adıdır, Keltçe’de “sıcak ya da yakıcı” anlamına gelen all kelimesinden gelir. Tür adı olan sativum “yetiştirilen” ya da “ekilen” anlamlarına gelir. Sarımsak kelimesinin İngilizce karşılığı olan “garlic” ise, Anglo Sakson dilinde “mızrak bitkisi” anlamına gelen “gar-leac”tan gelir.

Haberin Devamı

Ekim ve Hasat

Sarımsak iyi toprakta yetişir. Sıcak iklimleri ve nemli, kumlu ve bazik toprağı tercih eder. Sarımsak iyi güneş alan bir yerde yetiştirilmelidir. Tek tek sarımsak dişlerinin ekilmesiyle çoğalabilir. 2,5 cm derinliğe ekilir. Ekilen dişleri arasında cm mesafe olmalıdır. Yer donu olmayan bölgelerde sonbaharın sonunda ekilen sarımsak sonraki yaz hasat edilir. Yerin donduğu bölgelerde ilkbaharda don çözülür çözülmez ekim yapılmalıdır. Taze sarımsak ve kurutulmuş (suyu alınmış) sarımsak ticari açıdan iki farklı ürün olarak değerlendirilir. Taze sebzeler gibi taze sarımsak da tüketicilere tedarik zinciriyle ulaşır. Kurutulmuş sarımsak ürünleri manav raflarına baharat ticaretiyle ulaştırılır. ABD’de taze ve kurutulmuş sarımsak endüstrileri Kaliforniya eyaletinin merkezindeki beş şehirde yoğunlaşmıştır. Santa Cruz dağlarının güneydoğusundaki Gilroy şehri Amerikan sarımsak üretiminin merkezidir.

Haberin Devamı

Tedavi Amaçlı Kullanımı

✚ İshal
✚ Öksürük ve soğuk algınlığı
✚ Kalp sağlığı

Sarımsak birçok yerel mutfağın en önemli parçasıdır ve bitkisel tıp tarihinde el üstünde tutulan bir yere sahiptir. Ayrıca enfeksiyonlara karşı mücadeledeki etkisiyle de bilinir, özellikle de bağırsak ve akciğer enfeksiyonları. Bakteri ve parazitlerin antibiyotik ilaçlara karşı dirençleri arttığından sarımsağın önemi daha da artmıştır. Louis Pasteur sarımsağın anti-bakteriyel özelliğini ’de kanıtlamıştı. Albert Schweitzer, amipli dizanteri tedavisi için sarımsağa güvenmişti.
Modern araştırmalar sarımsağın Salmonella, Escherichia coli, Entamobea histolytica ve Giardia lamblia da dahil olmak üzere ishale yol açan çok sayıda organizmayı yok ettiğini göstermiştir. Taze sarımsak, soğuk algınlığı ve zatürreeye yol açan organizmaları da zayıflatır. Aslında yapılan bir çalışma sarımsak
takviyesinin yaygın soğuk algınlığına iyi geldiğini göstermiştir. Sarımsak enfeksiyonla mücadelenin yanı sıra bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azaltır. ’de Journal of the National Cancer Institute’de yayınlanan bir rapora göre sarımsak ve yeşil soğan tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskleri daha azdır. Sarımsak ayrıca sindirim borusunu da korur. Sarımsak tüketimine yoğunlaşmış yedi ayrı çalışma çiğ ya da pişmiş sarımsak yiyenlerin kolorektal kansere yakalanma risklerinin azaldığını göstermiştir. Farklı araştırmalar, yıllanmış sarımsak ekstresinin otoimmün sorunlarına karşı kullanılan bir
ilaç olan metotreksattan kaynaklanan sindirim borusu zehirlenmesine karşı koruma sağladığını göstermiştir. Sarımsağın kalp dostu etkileri de vardır. Kolesterol seviyesini ve tansiyonu hafif de olsa düşürür. Sarımsak ayrıca trombositleri daha az yapışkan yapar, bu da pıhtılaşma riskini azaltır.

Haberin Devamı

Kullanım Şekli

Pişirme işlemi sarımsaktaki bazı olumlu özellikleri engeller, bu yüzden sarımsağı tüketmenin en kolay yolu doğrudan yemektir! Çiğ sarımsak belki de en
doğru tüketme biçimidir. İki diş sarımsağı ezin ve zeytinyağına koyun, limon sıkın ve salataya atın.

KAPSÜLLER: Eğer salatayı kapsül biçiminde alıyorsanız çok önemli bir bileşen olan alisin maddesini standardize eden ürünleri alın. Günde mg alisin alacak kadar kapsül tüketilmelidir.

Uyarılar

sarımsak düzenli diyetler için güvenlidir ve vücut tarafından iyi tolere edilir. Fazla miktarda çiğ sarımsak yemenin (günde 4 dişten fazla) trombositlerin pıhtılaşma özelliklerini olumsuz etkileme ihtimali çok az da olsa vardır. Bu yüzden ameliyattan 10 gün önce sarımsak tüketimini azaltmakta ve kan sulandırıcı ilaçlar alınıyorsa bu miktarı aşmamakta fayda vardır. Sarımsak HIV virüsü tedavisinde kullanılan ilaçları da etkiler.

Sarımsağın faydalarını bilmeyen yoktur. Tedavi edici yönüyle bilinen sarımsağın kanserden, mide ve bağırsakları temizlemeye, karaciğer ve akciğeri güçlendirmeye kadar bir çok faydası bulunuyor. Ancak filizlenmiş sarımsağı da mutlaka değerlendirmelisiniz. Filizlenmiş sarımsağın kulak iltihabına, kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtildi. Hatta yaşlandırmayı kısalttığı da biliniyor. Peki sarımsağı nasıl filizlendirebilirsiniz? İşte cevabı&#; Bir kabın içerisine az miktarda su koyun. Sarımsağı suya hafifçe değecek şekilde kabın içerisine koyun ve cam önüne yerleştirin. 1 hafta kadar bir sürede filizlendiğini göreceksiniz. Sarımsağın filizlenmiş halinin kanseri engellediği de belirtiliyor.

xautojpg

Sarımsağın faydaları

Asırlar boyu insanlar tarafından birçok derde deva olarak tüketilen ve İbni Sina&#;nın eserlerinde de yer alan sarımsak, vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra damarları genişletici özelliğiyle terlemeyi artırıyor. Türkiye&#;de Kastamonu Taşköprü&#;de üretilen genetik müdahaleye uğramamış sarımsak, antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin dışında damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düzenlemede, kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılıyor. Sarımsak, ayrıca meme, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi hastalıkların ilerlemesini de önlüyor. Bütün bu özelliklerine karşın sarımsak, tarım alanlarına zarar veren böceklere karşı ilaç olarak da kullanılabiliyor. Kimyasal böcek ilaçlarının çevreyi zehirleyici etkileri olmasına rağmen, zararlı böcekleri üründen uzak tutmaya dayalı bir koruma sunan sarımsak yağı ile su karışımı daha güvenli ve çevreye herhangi bir zararı yok. Uzmanlar, sarımsağın, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Mikroplarla iç içe yaşayan, kontrolsüz yiyecekleri tüketen, kanalizasyonların yollara aktığı gecekondu mahallelerinde yaşan insanların salgın hastalıklarla karşılaşmamasının en büyük sebebi, sarımsak olarak gösteriliyor. Yalnızca mikrobik hastalıklardan insanları koruyan sarımsak, Avrupa&#;da en önemli ölüm sebebi olarak bilinen Kanser ve damar hastalıklarına karşı da insanları koruyor. Bugün dünyada en fazla sarımsak yenen ülke olan Bulgaristan&#;da kanser ve damar sertliğinden ölenleri sayısı, Avrupa&#;ya nazaran misli düşük. Ayrıca İsveçli çocuklar, çocuk felcine karşı da koruduğu anlaşılan sarımsağı yiyerek okula gidiyorlar.

Kalp ve Damar Sağlığı: Sarımsağın kalp ve damar sağlığına etkisi üzerine yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunda sarımsak doğal şeklinde değil toz, yağ ya da özüt formunda kullanılmıştır. Fakat bu, normal sarımsağın kalp ve damarlar için faydalı olmadığı anlamına gelmez. Tüm bu çalışmalardan çıkan ortak sonuç sarımsağın trigliserid ve total kolesterolü düşürdüğü (%7-%8 kadar) yönündedir. Özellikle, damarların enflamatuar ve oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir. Oksidatif stres bir hastalık değildir, vücuttaki antioksidanların sayısının, çeşitli hastalıklara yol açan veya gelişimine katkıda bulunan serbest radikallerin sayısından az olması durumudur. Oksidatif stres arttığında damar çeperlerinde plak birikimi oluşabilir veya var olan plakların hacmi büyüyebilir. İşte bu noktada, sarımsakta bulunan sülfür, oksidatif stresi azaltır, serbest radikallerin tahrip edici etkilerine karşı damarları korur.

Sarımsağın kalp ve damarlar için önemli olmasının bir diğer nedeni de pıhtılaşmayı önleyen &#;alojene&#; içermesidir. Alojene, kanda bulunan bazı hücrelerin (trombositler) yapışkan hale gelmesini önler ve damar içinde topaklanma riskini düşürür.

Son olarak sarımsakta bol miktarda bulunan B6 vitamini damalara zarar veren homosistein seviyesini düşürür.

Tansiyon: Sarımsağa kokusunu veren &#;alliin&#; adlı bileşen, damarların daralmasına ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine neden olan &#;anjyotensin 2&#; adlı peptid hormonunu baskılar. Ayrıca kan inceltici özelliği ile kan dolaşımını kolaylaştırarak tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Tansiyonu düşürmek veya yükselmesini önlemek için sarımsak tüketirken dikkat edilmesi gereken 2 ana nokta var; ilki kanamanız varsa (adet dönemi gibi) veya olacaksa (ameliyat gibi) sarımsak tüketmemelisiniz. İkincisi ise kan basıncınız zaten düşükse sarımsak bunu daha da düşürerek sizi halsiz bırakabilir hatta bayılmanıza neden olabilir. Hipertansiyon tedavisi için düzenli ilaç kullanıyorsanız sarımsak takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Anti Bakteriyel: Sarımsağın faydaları arasında sayılan &#;anti bakteriyel ve antiviral&#; özellikleri, bitkinin sadece gıda olarak değil tedavi amaçlı olarak da bu kadar yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Sarımsak, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Hatta bazı araştırmalarda, antibiyotiğe dirençli bazı bakteriyel enfeksiyonların sarımsak tozu kullanılarak tedavi edilebileceği sonucu elde edilmiştir. Sarımsak tek başına bakterilerden kurtulmamızı sağlamasa bile vücudun bakterilere verdiği tepkiyi güçlendirir ve korunma mekanizmasına destek olabilir.

Kanser: Çeşitli araştırmalarda, düzenli olarak çiğ veya az pişmiş sarımsak tüketmenin kolon ve mide kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini önemli oranda azalttığı belirlenmiştir. Sarımsağın kanser hücresi oluşumu üzerine etkisi alanında yapılan 7 farklı çalışmayı inceleyen araştırmacılar, sarımsağın kolorektal kanser riskini %30&#;a kadar azalttığının altını çizmektedir.

ABD&#;de kadınla yapılan &#;Iowa Eyaleti Kadın Sağlığı Çalışması&#;na göre düzenli olarak sarımsak, meyve ve sebze tüketen kadınlarda kolon kanseri görülme ihtimali tüketmeyenlere göre %35 daha az.

Nezle: Nezlenin yaygın olduğu kış aylarında sarımsak tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve üst solunum yolunu etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırabilirsiniz. Ayrıca nezle olduğunuzda sarımsak yiyerek ilişme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Demir: Sarımsağın faydaları alanında yapılan bazı yeni çalışmalar, sarımsağın demirin vücut tarafından metabolize edilmesine yardımcı olduğu yönünde sonuçlara sahip. Hücrelerde bulunan demirin, hücreden ayrılıp tekrar dolaşıma dönmesi için köprü işlevi gören &#;ferroportin&#; adlı protein miktarı düzenli sarımsak tüketilerek arttırılabilir.

Sarımsağın Diğer Faydaları

Selenyum bakımından zengindir

Bağırsak parazitlerini temizler

Harici kullanımda mantar tedavisine yardımcı olur

Antioksidandır

İyi kolesterolü yükseltir

Kalp krizi riskini azaltır

Kulak iltihaplanmasına iyi gelir

Boğaz kaşıntısını alır

Kilo kontrolüne yardımcı olur

Vitamin ve mineral bakımından zengindir

Mide gazına iyi gelir

Sindirime yardımcı olur

Cilt yaralarında kullanılır
 

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?

Beslenme uzmanları, sarımsağın faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesini öneriyor. Ancak çiğ sarımsak yemeyi sevmiyorsanız, yaptığınız yemeği ocaktan almadan hemen önce ( dakika) birkaç tane dilimlenmiş sarımsak atabilirsiniz. Sarımsağı dakika pişirirseniz sağlığa faydalı sülfür içeriğinin etkisi azalır. Zeytinyağına sarımsak atarsanız bu karışımı uzun süre oda ( gün) sıcaklığında bekletmeyin. Çünkü kavrulmuş veya çiğ olsun, sarımsak zeytinyağı içinde uzun süre beklerse gıda zehirlenmesi için uygun bir ortam yaratabilir.

Fazla Sarımsak Zararlı mı?

Sarımsak alerjisi az görülür ve sarımsak genel olarak &#;güvenli&#; kabul edilen besinler listesinde yer almaktadır. Ancak günde gramdan fazla sarımsak yemek vücut ve nefes kokusunu arttırabilir. Sarımsak yedikten sonra oluşan ağız kokusunu azaltmak için (diş fırçalayacak vaktiniz yoksa) bir kaç tane maydanoz yaprağı çiğneyebilirsiniz. Ayrıca sarımsak yemeden önce bir miktar süt içmenin daha sonra ağızdan gelen kokuyu hafiflettiği söyleniyor. Vücut kokusu içinse deodorant ve parfüm kullanmaktan başka yapılacak pek bir şey yok. Çünkü sarımsağın kokuya neden olan bileşenlerinin bir şekilde terle birlikte vücuttan atılması gerekiyor.

Sarımsağı hazırlarken ellerinize ve kesme tahtasına ve bıçağa sinen koku içinse limon dilimleri kullanabilirsiniz. Kokuya tamamen engel olmak istiyorsanız, çiğ sarımsak yerine kokusuz sarımsak tableti veya sarımsak tozunu deneyebilirsiniz.

Son olarak; kan inceltici ilaç, tansiyon ilacı veya kolesterol ilacı kullananların sarımsak takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları önerilir. Ayrıca fazla sarımsak yemek mide bulantısı ve mide yanmasına yol açabilir.

 

Mucizevi Bitki Sarımsak hakkında bilimsel çalışmalar ve faydaları nelerdir?

Lokman Hekimin Ye! dediği Şifalı Bitki Sarımsak, Amerikan Gıda Uzmanlarına göre Mucize Bitki olarak tanımlanmaktadır. Süper Besinler grubuna giren Sarımsak yenildiğinde ağız kokusu nedeni ile bir çok kişi uzak durur. Yazımızda Sarımsağın ne kadar önemli bir tıbbi bitki olduğunu yapılan Bilimsel çalışmalarla anlatmaya çalışacağız. Ayrıca Mucizevi Bitki Sarımsak Nedir? Sarımsağın Kimyasal Yapısı ve Analizi nedir? Sarımsağın Besin değeri nedir? Sarımsağın Tarihçesi, Sarımsağın Faydaları ve Zararları nelerdir? Sarımsak nasıl tüketilir? Nasıl yenmeli? Sarımsak nasıl saklanır yada Sarımsak nasıl muhafaza edilir? Sarımsak Yağının Faydaları nelerdir? Sarımsak Neden Kokar? Sarımsak kokusundan nasıl kurtulunabilir? sorularına elimizdeki kaynaklar doğrultusunda cevap vermeye çalışacağız.

Sarımsak (Garlic) Nedir?

Sarımsak, Latince Allium sativum, İngilizce &#;garlic&#; olarak bilinen mucizevi bir şifa bitkisidir. Sarımsak (Allium sativum), Alliaceae familyasına dahil olan, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türüdür. Sarımsak bitkisi cm yüksekliğe kadar uzayabilir. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki kök  soğanında kokulu bir yağ bulunur.

Sarımsağın, Sert ve keskin kokusu, acı tadıyla bazı yiyeceklerimize benzersiz bir çeşni ve lezzet katması amacıyla kullanılan bu şifa bitkisi Zambakgillerdendir. Anayurdu Asya kıtası olan sarmısak, ülkemizde bol bol yetiştirilip tüketilmektedir.

Sarımsağın kokusundan şikayet edenlere, Japonya’da yılında kokusuz olanı da üretilmiştir. Yine Amerika Birleşik Devletlerinde şişelenmiş sarımsaklı makarna sosları ve dondurulmuş sarımsak üretimi yapılmaktadır.

Mucizevi Bitki Sarımsağın faydaları, yüzyıllardır halk arasında  birçok hastalık ve rahatsızlığa çare olarak kullanılan sarımsak, günümüzde de, modern tıbbın  ulaşamadığı yerlerde iştah açıcı, yaraları iyileştirici, tansiyon düşürücü, öksürük kesici, tifo, dizanteri ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaya devam etmektedir.

Sarımsağın ailesinden Soğanda, yabani soğan, zambak ve pırasa ile aynı olup , doğada yabani ortamda yetişmez. Bir metreye kadar uzayabilen sarımsak, iki yıllık otsu bir bitkidir. Birinci yılında Toprak içindeki birçok &#;diş&#;ten oluşan &#;baş&#; kısmı ile toprak üzerindeki yapraklarını; ikinci yılında soğanda olduğu gibi çiçek sapı ile bunun ucundaki çiçeklerini oluşturur. Sarımsağın soğandan farkı, çiçeklerde tohum meydana gelmemesidir. Ama, bazı durumlarda çiçekler, ebesoğanı denilen küçük başçıkları oluşturur. Bu başçıklar tohumluk olarak işe yarasalar da, uygulamada tohumluk olarak kullanılmazlar.

Okumadan Geçme: Soğan Kabuğunun faydaları nelerdir? Soğan Kabuğundaki Mucize

Sarımsak, Tarih boyunca bir kültür bitkisi olduğu, olasılıkla güneybatı Asya&#;da doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilmiş olduğu düşünülmektedir.

Halk dilinde &#;sarmısak&#; olarak da söylenen, sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişir.

Sarımsağın tıbbi yönden etken maddesi allicin yılında izole edilmiştir. Sarımsağa tipik koku ve lezzetini veren bu maddenin virüslere karşı da koruma edici özelliği vardır.

Türkiye&#;de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirlmek istenmiş malesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir. Raf ömrü çok uzun olan Taşköprü sarımsağı bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmadan saklanabilmektedir.

Sarımsağın taze, kurutulmuş ve toz sarımsak yıl boyunca piyasalarda mevcuttur, ancak taze çeşitleri Aralık boyunca, Haziran sezonunda vardır.

Kitaplarda sarımsakla ilgili yazılmış isim karşılığı, sevgiyle sayısız terapötik yararlarını bilerek &#;pis kokulu gül&#; denir. Soğan, Pırasa ailesi de Sarımsaktaki gibi güçlü Sülfür içerikli bileşiklerin çeşitliliği bakımından zengindir. Bu sülfürler tiosülfinatlar (iyi bilinen bir bileşik olduğu allicin ), sülfoksitler(iyi bilinen bir bileşik olup, aralarında alliin ), ve dithiins (bu en çok araştırılmış bileşik olup ajoene) olmak üzere 3 çeşittir. Bu bileşiklerin sarımsaktaki o karakteristik keskin kokudan  sorumlu olmakla birlikte, aynı zamanda sağlığa etkileri birçok faydaları vardır.

Mucizevi Bitki Sarımsak, araştırmalarda, sağlığı destekleyici besin olmasının ana nedenlerinden biri içindeki bileşiklerdir. Harika sülfür içeren bileşikler bir çok araştırmada belirlenmiştir. Buna bir örnek veririsek Sarımsak içindeki sülfürler, hidrojen sülfür gazı (H2S) oluşturur. Üretilen ve kırmızı kan hücrelerinden salınan bu H2Sgazı, kan damarlarını genişletmek için yardımcı olabilir ve kan basıncı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Dünyanın her tarafında yetiştirilen sarımsak mucizesi, Sarımsak sadece kutsal niteliklere sahip bahşettiği ve firavunların mezarı yerleştirilen, ilk çağlar da Sümerler ve Eski Mısırlılar tarafından ilaç olarak tüketiliyordu. Piramitleri inşa eden kölelere düzenli verilmiştir. Güç arttırıcılığını Yunanlılar ve Romalılar da farkına varmış, sporculara müsabakaları önce sarımsak yiyen ve askerleri savaşa gitmeden önce tüketilen medeniyetler tarafından kullanılan bir bitkiydi.

Amerikalıların “günde bir diş sarımsak, tutar doktoru uzak” özdeyişi ile anlam kazanan sarımsak, hem taze halde sebze gibi tek başına tüketilen, hem de kuru halde aroması ve kokusu ile mutfaklarda geniş kullanım alanı olan bir üründür. Sarımsağa dayalı sanayinin gelişmesiyle, sarımsak tozu, tableti ve suyu gibi yeni ürünler piyasaya sunulmaktadır.

Mucizevi Bitki Sarımsak hakkında bilimsel çalışmalar ve faydaları nelerdir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası