hamilelikte salep faydaları / Hamilelikte Yasak Olan 13 Yiyecek ve İçecek - Nefis Yemek Tarifleri

Hamilelikte Salep Faydaları

hamilelikte salep faydaları

Hamilelikte tüketilmemesi gereken 10 besin

1. Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Salmonella denilen bakterileri içerir bu da çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bu tür bakteriler özellikle hamile olan kişilerde karın ağrısı ve ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. 

2. Çiğ ya da az pişmiş et: Az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma enfeksiyonu riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına bebekte gelişimsel problemlere neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek gerekir. Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.

3. Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler: Bu peynirler listeria adlı bir bakteri içerebileceğinden hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir. 

4. Cips ve kızartmalar: Patates kızartması, patates cipsi gibi besinler kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içerir. Bu da bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Fakat patates kızartması, cips ya da fırında patatesi hariç tutarsak, patatesin hamile veya emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri de mevcuttur. 

5. Alkollü içecekler: Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilmektedir bu sebeple kesinlikle önerilmez. 

6. Bitki çayları: Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, rastgele tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebilir. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını ve doğum sancılarını başlatabilir ya da bebeğinizde doğum anomalilerine sebep olabilir. Ihlamur, rezene ise içilebilecek bitki çaylarıdır. Yeşil çay kafein oranı yüksek olduğu için gebelikte tavsiye edilmez. 

7. Kahve: Günün en zevkli anlarından biri olan kahve vakti de hamilelikte bir miktar askıya alınıyor! Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte önerilmez. Gebeler tarafından günde totalde alınan kafein oranı 2 bardağı geçmemelidir; ona göre kahve veya yeşil çay kullanımı ayarlanmalıdır. Kafein kasılmaları arttırabildiği gibi uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.

8. Fazla şeker içeren her türlü gıda: Şekerli pastane ürünleri; yaş pasta, kurabiye ve yanı sıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır. Gebelikte porsiyon meyve önerilirken, reçelin 1 tatlı kaşığı = 1 meyve olarak düşünülüp, ona göre planlayarak yenilebilir. Özellikle bal kana direkt karışıp kan şekeri regülasyonunu bozabilmektedir. Bu sebeple hipoglisemik annelerde özellikle önerilmez. Soya sosu vb. ürünleri de gebelikte kullanmamalısınız. Genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. 

9. Her türlü sakatat ve çiğ balıklar: Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız! Bakteriye en açık yiyeceklerdir. Gebelik boyunca kokoreç, suşi, beyin ve benzerlerine veda etmeniz gerekiyor! Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Bu sebeple hamilelere karaciğer asla önerilmez. Kabuklu deniz ürünleri; midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamilelik sürecinde yenmemesi öneriliyor. Çiğ deniz ürünleri de salmonella nedeniyle zehirlenmelere ve enfeksiyona neden olabiliyor. 

İyi yıkanmamış sebzeler: Aslında sadece gebelikte değil hayatımızın her döneminde sebzelerimizi iyi yıkamalıyız. Gebelik süresince sebzelerinizi sirkeli suda bekletip yıkamak gerekir. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde tehlikeli durumlar yaratabilir.

Damak zevkinden ve bu güzel tatlı besinlerden vazgeçmek zor değil mi? Bu fedakarlık dolu döneminizi en güzel şekilde atlatmanızı diliyorum

Gebelik Döneminde Zararl&#; Yiyecekler

Pek çok kad&#;n&#;n hayalini kurdu&#;u hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri anne adaylar&#;n&#;n nas&#;l beslenmesi gerekti&#;idir. Kilo problemi olan, çok dü&#;ük kiloda olan, &#;eker ve kalp hastas&#; anne adaylar&#;, ço&#;ul gebelik ya&#;ayan anne adaylar&#; beslenmesine çok dikkat etmelidir. Yedi&#;i her besinin bebe&#;i besledi&#;i dü&#;ünüldü&#;ünde anne önce bebe&#;i için yemek yemelidir. Plesantadan sa&#;lanan kan ak&#;&#;&#; sayesinde annenin yedi&#;i her faydal&#; yiyecek bebe&#;i de büyütür.

En do&#;ru sonuçlar ve sa&#;l&#;kl&#; bilgiler için mutlaka do&#;um sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza ba&#;vurunuz. &#;çeri&#;imizdeki bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Hamilelikte Yasak Yiyecekler

  • Kola ve Asitli &#;çecekler
  • Alkol &#;çeren &#;çecekler
  • Midye
  • Çi&#; ve Az Pi&#;mi&#; Yumurta
  • Yüksek Kafein &#;çeren Kahveler
  • Sucuk, Salam ve Past&#;rma
  • &#;erbetli Tatl&#;lar
  • Paketli Yiyecekler
  • Tur&#;u
  • Ci&#;er
  • K&#;zartma
  • Dondurulmu&#; Meyveler
  • Baz&#; Bitki Çaylar&#;

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Ba&#;lamal&#;? Faydalar&#; Neler?

hamilelikte ne yememeli

Gebeli&#;i takip eden doktorlara en s&#;k sorulan sorular hamilelikte yasak olan yiyecek ve içecekler nelerdir sorusudur. Bu sorunun yan&#;t&#; birden fazla ba&#;l&#;kta aç&#;klan&#;r. Çünkü hamilelikte yasaklar listesi annenin sa&#;l&#;k durumuna göre &#;ekillenir. Bir &#;eker hastas&#; annenin beslenmesinde olmas&#; gerekenlerle herhangi bir sa&#;l&#;k sorunu olmayan annenin listesi ayn&#; özellikte olmayacakt&#;r.

&#;imdi sizlere tek tek hamilelikte yasak yiyecekler ve içecekleri tan&#;tal&#;m. Bebe&#;inizin sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almas&#; ve beslenmesini sa&#;lamas&#; için bu listeye göre beslenme düzenini planlayabilirsiniz. Hastal&#;klara davet ç&#;karmadan gebelik sürecini tamamlamak ve ciddi boyutta kilo al&#;m&#;n&#; önlemek için buzdolab&#;n&#;z&#; hamilelikte yasak olan yiyecekler listesine göre doldurabilirsiniz. Bakal&#;m hamilelikte yasak yiyecekler listesi neler içermektedir?

En do&#;ru sonuçlar ve sa&#;l&#;kl&#; bilgiler için mutlaka do&#;um sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza ba&#;vurunuz. &#;çeri&#;imizdeki bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Hamilelikte &#;i&#;kinli&#;e Ne &#;yi Gelir, Nas&#;l Geçer?

Hamilelikte Yasak Olan 13 Yiyecek ve &#;çecek

1) Kola ve Asitli &#;çecekler

  • Gebelikte yasak besinler ve içecekler listemizin ilk s&#;ras&#;nda pek çok ki&#;inin her ö&#;ünde içmek istedi&#;i asitli içecekler yer al&#;yor.
  • Kola gibi asit içeren içeceklerin plesantaya zarar verdi&#;i, böylece bebe&#;i de risk alt&#;nda b&#;rakt&#;&#;&#;n&#; ifade edelim.
  • 1 bardak asitli içecek içti&#;inizde vücudunuzda neredeyse 1 avuç dolusu küp &#;eker ald&#;&#;&#;n&#;z&#; da hat&#;rlatarak asitli içeceklerin gebelik döneminde oldukça zararl&#; oldu&#;unu vurgulayal&#;m.
  • Gebelik döneminin son aylar&#; yaz dönemine gelen anne adaylar&#; serinlemek için asitli içeceklerden kaçmal&#;, buzlu ve do&#;al meyveli içme suyu haz&#;rlayarak bu iste&#;ini bast&#;rmal&#;d&#;r.
kola

2) Alkol &#;çeren &#;çecekler

  • Hamilelikte yasak besinler ve içecekler listemizde en çok dikkat edilmesi gereken madde alkol içeren içeceklerdir.
  • E&#;er gebelik sürecinde bilinçli &#;ekilde alkol içerseniz bebe&#;in sinir ve beyin hücrelerinin zarar görmesine neden olabilirsiniz.
  • Gebelik haberi almadan önce alkol tüketenlerin doktora bu durumu bildirmesi ve alkolü bir süre unutmas&#; önerilir.
  • Beyin hasar&#;na, kal&#;c&#; hasarlara neden olan alkol hem annenin hem de bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#;n&#; tehlike alt&#;nda b&#;rakmaktad&#;r.
  • Kan ak&#;&#;&#;n&#;n sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde gerçekle&#;mesi ve bebe&#;in büyümesi için alkolden uzak bir gebelik dönemi geçirilmelidir.
alkol

3) Midye

  • Deniz ürünleri gebelik döneminde yasakl&#; listede kontrollü &#;ekilde yer al&#;r.
  • Yüksek oranda c&#;va içeren midye, hamilelerin tüketmemesi gereken bir besindir.
  • Midyenin gebelik sürecinde tüketilmesi bebe&#;e c&#;va aktar&#;r ve bu durum da kal&#;c&#; hasarlara neden olabilir.
  • E&#;er hamileyken can&#;n&#;z midye yemek isterse bu iste&#;inize dur demelisiniz. Daha farkl&#; ve sa&#;l&#;kl&#; besinleri tüketerek gebeli&#;in son gününe kadar devam etmelisiniz.
midye

4) Çi&#; ve Az Pi&#;mi&#; Yumurta

  • Hamilelerin en çok tüketmesi gereken besinlerden biri de yumurtad&#;r. Ancak yumurtan&#;n iyi pi&#;mesi gerekir.
  • Çi&#; yumurtan&#;n içinde salmonella bakterisi yer al&#;r. Bu bakteri de anne ve bebe&#;e zarar vermektedir.
  • Tam k&#;vam&#;nda pi&#;en yumurtada bakteri ölece&#;i için daha sa&#;l&#;kl&#; yumurta tüketimi sa&#;lan&#;r.
  • Gebelik döneminde her sabah en az 1 yumurta tüketilmelidir. Yumurta yüksek oranda protein içerdi&#;i için bebe&#;in geli&#;imini destekler. Ancak iyi pi&#;ti&#;i durumda oldu&#;u unutulmamal&#;d&#;r.
ha&#;lanm&#;&#; yumurta

5) Yüksek Kafein &#;çeren Kahveler

  • Gebelik dönemi öncesinde çok fazla kafein al&#;yorsan&#;z gebelik sürecine girdikten sonra bu al&#;&#;kanl&#;&#;&#;n&#;z&#; kontrol alt&#;na almal&#;s&#;n&#;z.
  • Yüksek miktarda kafein al&#;m&#; erken do&#;uma ne dü&#;ü&#;e neden olmaktad&#;r.
  • Bir hamilenin gün içinde almas&#; gereken en fazla kafein miktar&#; mg olmaktad&#;r. Bu rakam en üst s&#;n&#;r olarak uzmanlar taraf&#;ndan belirlenmektedir.
  • Gün içinde tüketilen çay, kahve, kahveli besinler ve bitki çay&#;n&#;n genelinde mg kafein olmal&#;d&#;r.
  • Toplam mg kafein her ne kadar çok yüksek olsa da ölçülü miktarda tüketim önerilir.
kahve

6) Sucuk, Salam ve Past&#;rma

  • Sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik süreci tamamlamak isteyen anneler bu dönemde i&#;lenmi&#; etlerden uzak kalmal&#;d&#;r.
  • Sucuk, sosis, past&#;rma ve salam gibi i&#;lenmi&#; etler bebe&#;in beyin geli&#;imine zarar vermektedir.
  • Anne karn&#;ndaki bebe&#;e hiçbir yarar&#; olmayan sadece anl&#;k damak zevki sunan i&#;lenmi&#; etler annenin de çok fazla kilo almas&#;na neden olmaktad&#;r.
  • Kal&#;c&#; hasar riskini dü&#;ünen annelerin i&#;lenmi&#; etlerden uzak ö&#;ünler geçirmesi önerilir.
  • Tüketilecek etlerin çok iyi pi&#;mi&#; olmas&#;na da dikkat edilmelidir.
sucuk salam past&#;rma

7) &#;erbetli Tatl&#;lar

  • Hamilelik döneminde elbette çay ve kahve keyifleri olacakt&#;r. Ancak bu keyifli saatlere &#;erbetli tatl&#;lar e&#;lik etmemelidir.
  • &#;erbetli tatl&#;lar&#;n haz&#;r olmas&#;, az da olsa glikoz &#;urubu içerme ihtimalini hat&#;rlat&#;r.
  • E&#;er ev yap&#;m&#; &#;erbetli tatl&#; tüketilecekse bu tür yiyeceklerin gebelik &#;ekerini etkiledi&#;ini de vurgulamak gerekir.
  • Baklava, revani, tulumba gibi en sevilen &#;erbetli tatl&#;lar&#;n hamileler için zararl&#; oldu&#;unu belirtmekte fayda var.
  • Çok tüketilmek istendi&#;inde ufak bir porsiyon tercih edilebilir. Ancak her ak&#;am ya da gün içinde s&#;k s&#;k tüketilmesi önerilmez. Gebelik &#;ekerini ortaya ç&#;kararak riskli durum olu&#;turabilir.
baklava

8) Paketli Yiyecekler

  • Bir hamile aday&#; sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde bebe&#;ini kuca&#;&#;na almak istiyorsa paketlenmi&#; ne varsa uzak kalmal&#;d&#;r.
  • Paketlerin içinde uzun süre bekleyen ekmekler, krakerler, gofretler, sebze ve meyveler besin de&#;eri çok dü&#;ük zararl&#; yiyeceklerdir.
  • Kalorisi yüksek, kilo al&#;m&#;na neden olan paketli ürünler anne ve bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#;n&#; tehlike alt&#;na sokar.
  • Gün içinde haz&#;rlanan ö&#;ünlerde olabildi&#;ince do&#;al ve taze beslenmeye dikkat edilmelidir.

Hamileli&#;in &#;lk Aylar&#;nda Nas&#;l Beslenmeli?

paketli yiyecekler

9) Tur&#;u

  • Tur&#;u probiyotik maddeler içerdi&#;i için faydalar&#;yla an&#;lan bir besindir. Ancak hamilelik söz konusu oldu&#;unda ve çok fazla tüketildi&#;inde tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
  • Kan bas&#;nc&#; artt&#;&#;&#;nda annenin ve bebe&#;in kalp at&#;&#;&#; da yükselir. Bu durum sürekli devam ederse erken do&#;uma neden olabilir.
  • Tur&#;u tüketmek isteyen annelerin tur&#;uyu önce sudan geçirmesi önerilir. Böylece d&#;&#;&#;ndaki tuzu bir nebze olsun azaltm&#;&#; olurlar.
  • Ancak her ö&#;ünde ve s&#;k s&#;k tur&#;u tüketmek bir anne aday&#; için zararl&#; bir durumdur.
tur&#;u

10) Ci&#;er

  • Uzmanlar, gebelik döneminde retinol içeren besinlerden uzak durulmas&#;n&#; önerir. Bu besinlerden biri de ci&#;erdir.
  • Ci&#;er ayn&#; zamanda A vitaminini yüksek oranda içermektedir. Bir bebe&#;in anne karn&#;ndaki geli&#;imi için yüksek dozda A vitamini ise tehlikeli durumdur.
  • Beyin ve fiziksel sa&#;l&#;&#;&#; riske atmamak için gebeli&#;in ilk 3 ay&#;nda ci&#;erden uzak durman&#;z tavsiye edilir.
  • 4. aydan sonra ci&#;er yemek isteyen annelerin güvenilir kaynaklardan ci&#;eri temin edip çok iyi pi&#;irmesi ve ölçülü tüketmesi önerilir.
ci&#;er

11) K&#;zartma

  • Hamilelik döneminde sebze tüketimi önerilir ancak sebzelerin ha&#;lama ve yemek içinde yer almas&#; gerekir.
  • E&#;er mevsim sebzelerini k&#;zart&#;p yemek isteyen anneler k&#;zartma tüketirse öncelikle yo&#;un kilo al&#;m&#;na neden olaca&#;&#;n&#; belirtelim.
  • K&#;zaran ya&#; ve besinler kanserojen maddeye dönü&#;ür. Bebe&#;in k&#;zart&#;lan besinlerden herhangi bir vitamin ve mineral almas&#; beklenmez.
  • Ayr&#;ca k&#;zartma ya&#;lar&#; gebeli&#;in her döneminde mide yanmas&#;na neden olaca&#;&#; için reflüyü de tetikler.
  • Sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde beslenmek ve bebe&#;in iyi &#;ekilde büyümesine destek olmak için k&#;zartmadan uzak durulmas&#; iyi bir seçim olacakt&#;r.
k&#;zartma

12) Dondurulmu&#; Meyveler

  • Hamilelikte yasak meyveler nelerdir diyenlere meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerekti&#;ini ifade edelim.
  • E&#;er dondurulmu&#; meyve yemek isterseniz; besin de&#;erinin dü&#;ece&#;ini belirtelim.
  • Dondurucudan ç&#;kan ve suyunu salan meyveden alaca&#;&#;n&#;z vitamin oran&#; yar&#; yar&#;ya dü&#;ece&#;i için her meyveyi mevsiminde tüketmeye dikkat etmelisiniz.
  • &#;eker oran&#; yüksek olan meyveleri ölçülü miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.
donmu&#; g&#;da

13) Baz&#; Bitki Çaylar&#;

  • Gebelik döneminde bitki çay&#; tüketimi faydal&#; oldu&#;u kadar zararl&#; hale de gelebiliyor. Zarar veren bitki çaylar&#;, yüksek oranda kas gev&#;etici maddeler bulunduranlar oluyor.
  • Gebelik döneminde rahim kaslar&#;n&#; korumak, bebek ve anne sa&#;l&#;&#;&#;n&#; riske atmamak için bitki çay&#; konusunda hassas olmak gerekir. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle bitki çay&#; tüketimi yasakl&#;d&#;r.
  • Baz&#; bitki çaylar vard&#;r ki; birkaç defa tüketim sonucunda rahim kaslar&#;na ciddi oranda zarar verir. Bu çaylardan biri yasemin, sinameki ve lavantad&#;r. Bitki çaylar&#;n&#; çok yüksek dozda tüketen anne adaylar&#;, hamilelik sürecini riskli duruma getirebilir. Bu bir ihtimaldir.
  • Kas gev&#;etici özelli&#;i yo&#;un olan bu çaylar, doktora dan&#;&#;arak tüketilmelidir ve ölçüsü çok az olabilir. Ölçüye ve tüketim miktar&#;na doktorunuz karar verecektir.
  • Hamilelikte herhangi bir sorun ya&#;amamak için paketli ve uzman onay&#; d&#;&#;&#;nda önerilen bitki çaylar&#;n&#; tüketmekten kaç&#;nmak gerekir.
bitki çay&#;

En do&#;ru sonuçlar ve sa&#;l&#;kl&#; bilgiler için mutlaka do&#;um sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza ba&#;vurunuz. &#;çeri&#;imizdeki bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Bel A&#;r&#;s&#;: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Bebe&#;in Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Kaç&#;nc&#; Haftada Anla&#;&#;l&#;r?

Hamilelikte Mide Bulant&#;s&#; Hakk&#;nda En Popüler 7 Soru ve Cevaplar&#;

Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

Salep Nedir, Nasıl Tüketilir ve Salebin Faydaları Nelerdir?

Kahve ve çay kadar geleneksel olan ve kış aylarında en sık tüketilen içeceklerimizden birisi de saleptir. Soğuk günlerde tüketilmesinin en önemli nedenleri ise faydaları arasında gizlidir. Vücutta yarattığı yumuşatıcı etkisinden dolayı daha çok soğuk kış aylarında tüketilir.
Kış aylarının vazgeçilmezi sahplep lezzetini sofralara taşımak için Pakmaya'nın Geleneksel Sahlep ürününü deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Salebi Derinlemesine İnceliyoruz: Salep Nedir?

Soğuk havalarda elimizden düşürmediğimiz, gece gündüz demeden afiyetle içtiğimiz sıcacık salep aslında salepgiller familyasından gelen otsu bir bitki çeşidi. Mor veya kırmızı renkteki çiçek kısımları salkım salkım, gövde kısmı da silindirik ve dik şekildedir. Asıl salep olarak bardaklarınızla buluşan bu faydalı toz, salebin yumrularından elde edilir.

Salebin Tarihi

İlk olarak Ortadoğu şehirlerinde yetiştirilen ve 8. yüzyılda kullanılmaya başlanan salep bitkisi aslında o yıllardan önce de biliniyordu. Ancak salep içecek olarak kullanılmasından daha çok tıp ve ticarette kullanıldı; hatta mitolojide de salebe rastlanır. O yüzden asıl keşfinin 8. yüzyılda olduğunu söylesek yanlış olmayacaktır. 8. yüzyıl Türkler’in İslamiyet'i kabul ettiği dönemlere denk gelir. O dönemlerde alkollü içeceklerin yasaklanması salebe olan talebin artmasını sağlamış ve hatta "salep dükkanları" bile açılmış. 

Tarihi tıp filozofu İbni Sina "Kanun" adlı eserinde salebe dair detaylı bilgilere yer verir. Salebe iştah açıcı, zihin açıcı gibi nitelemelerle açıklık getirmeye çalışır. En önemli verilerden bir diğeri ise Osmanlı'nın macun defterlerinde yazılıdır. Padişahlar için hazırlanan macun tariflerinin kaydedildiği bu defterin farklı bölümlerinde saleple ilgili bilgiler vardır.

sahlep

Salep Faydaları Nelerdir?

Doğal ve saf salep tozu içerisinde katkı maddesi barındırmadığı için sağlığa pek çok yönden fayda sağlar. Salebin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Üst Solunum Yollarını Yumuşatır

İçerisinde yer alan musilaj bileşeni sayesinde boğaz yollarını yumuşatır. Dolayısıyla öksürük, nezle ve bronşit gibi üst yolunum yolu hastalıklarının tedavisinde yararlıdır.

Regl Sancılarına İyi Gelir

Sancılı adet dönemi geçiren kadınların salep tüketmesi oldukça faydalıdır. Çünkü salep, regl sancılarının dinmesine destek olur. Ayrıca gebelikte sıklaşan rahim kasılmalarının azalmasına ve gebeliğin daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Beslenme Üzerinde Olumlu Etki Sağlar

Salebin en önemli faydalarından birisi de iştahı açmasıdır. Eğer düzensiz besleniyorsanız ve iştahsızlıktan yakınıyorsanız her gün bir iki bardak salep içebilirsiniz.

Bağırsak Yollarını Düzenler

Salep içindeki musilaj bileşeni, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde oldukça olumlu katkılar sağfunduszeue.infoerin ve yetişkinlerin kabızlık şikayetlerini ortadan kaldırır. Midedeki hazımsızlığı giderir. Ayrıca çocuklarda görülen bağırsak kurtlarının da düşmesinde ve ishalin ortadan kaldırılmasında etkilidir.

Vücut Sıcaklığını Dengede Tutar

Grip veya nezle gibi hastalıklarla karşılaşmanız durumunda vücudunuzda titreme veya üşüme gibi şikayetler hissedebilirsiniz. Solunum yolu hastalıklarında veya çok soğuk etkisi altında kalmanız durumunda bir bardak salep içerek sıcaklığınızın dengede kalmasını sağlayabilirsiniz. Ter atacağınız için kısa sürede hastalıktan kurtulmanıza yardım eder.

Direncinizi ve Kuvvetinizi Artırır

Kalp sağlığınıza destek olur, bünyenizi daha kuvvetli ve dirençli hale getirmeye yardımcı olur.

Sinirlerinizi Yatıştırır

Salebin gergin ve sinirli olduğunuz zamanlarda da tüketilmesi önerilir.  Salebin yumuşak içimi, gergin ve sinirli anlanızda rahatlamanızı sağlar, bedeninizi sakinleştirir.

Salebin Gelişimine de Kısaca Değinelim

Bitkinin gelişimi, eski yumrunun yeni yumru oluşturması şeklinde olur. Geçen yıldan kalan yumru, bahar mevsimlerinde kökleri aracılığı ile yeni yumrunun gelişmesine yardım eder. Yeni yumru oluşumundan sonra da eskinin işlevini kaybettirir. Salebin yapımında ise bu yeni yumrulara ihtiyaç duyulur. Tarladan alınan yeni yumrular kaynatılır ve daha sonra güneşte kurutulur. Bu işlem yumruların gelişimini durdurmak için yapılır.

Çünkü topraktan çıkıp doğrudan işleme tabi tutulmadan bir süre bekletilen yumrularda bahar aylarına doğru enzimatik faaliyetlere bağlı olarak yeni orkide çiçekleri oluşur. Yumruların kaynatılmasının bir diğer nedeni ise, lezzetini ve aromatik karakterlerini açığa çıkartmaktır. Ardından kurutulan bu yumrular taş değirmende öğütülerek kullanıma hazır hale getirilir.

salep bitkisi

Salebin İçeriğinde Neler Var?

Kış içeceğimiz salebe yumuşaklık veren ve salebin hafif içimli olmasını sağlayan özellikler şüphesiz içinde bulunan bileşenlerde saklı. Salebin içinde nişasta, uçucu yağ, azotlu maddeler ve musilaj yer alır. Salebin faydaları konusunda ise içinde bulunan bu musilaj bileşeninin büyük bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca salep, yumuşaklığını da hafif yapışkan özelliği bulunan musilaj sayesinde kazanır. Salepten gerçek anlamda yumuşak ve hafif bir lezzet alabilmek için taze ve katkısız olmasına dikkat etmek gerekir.

Salep Nerede Yetişir?

Çayırotu, orchis ve çam çiçeği isimleriyle de bilinen bu bitkinin en çok yetiştirildiği yerler nemli bölgelerdir. Türkiye'nin Ege, Marmara, Batı Karadeniz bölgelerinde yetişme alanları bulunur. Özellikle Burdur'un Bucak ilçesi en çok yetiştiği bölgelerden biridir. Hatta Bucak ilçesini, "salep merkezi" olarak nitelendirebiliriz. Ayrıca Muğla, Kastamonu ve Isparta şehirlerinde de sıklıkla üretimi yapılır. Salebin üretim bölgelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Güney Anadolu: Muğla civarından Silifke-Gülnar kesimine kadar olan bölgeler.

Antalya: Toros Dağları'nı kapsayan kesimde, Elmalı'dan Alanya ilçesine kadar uzanan güzergâh.

Kuzey Anadolu: Kastamonu şehri.

Güneydoğu Anadolu: Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş şehirleri.

Doğu Anadolu: Muş, Van ve Bitlis civarı.

Salep Nerelerde Kullanılır?

Havaların soğumasıyla birlikte içmeye başladığımız salep, içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra gıda ve ilaç sanayisinden kozmetiğe kadar uzanan pek çok alanda kullanılabilir. İçecek olarak kullanılmasının dışında en çok Maraş dondurması içerisine eklenir. Çünkü Maraş dondurmasının sert ve yoğun kıvamlı olması, salebin içinde yer alan "glikomannan" maddesi sayesindedir. Glikomannan, süt ile birleştirildiğinde şişerek daha yoğun ve sert kıvama dönüşür ve dondurmanın kendine has özelliğini ortaya çıkarır. O nedenle de dondurma üretiminde sıklıkla tercih edilir.

Salep Nasıl Tüketilir?

Geleneksel şekilde salep tüketmek istiyorsanız öncelikle saf salep, toz şeker, vanilya ve süt gibi başlıca malzemelerinizi hazır edin. Daha sonra sütü ocakta kanatmaya başlayın. Sütünüz kaynarken diğer yandan salep, toz şeker ve vanilyayı bir kapta harmanlayın. Toz karışımı tencereye ilave edin. Sonra hızlı şekilde karıştırarak pişirin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra hızlı şekilde çırpma teliyle karıştırın. Kendine has koyu kıvamını aldıktan sonra ocağı kapatın. Ardından da üzerine toz tarçın serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun.

salep içeceği

Enfes Salepler İçin Buraya Dikkat: Salep Pişirmenin Püf Noktaları

Her lezzetin püf noktası olduğu gibi salep pişirmenin de bazı dikkat edilecek yanları bulunuyor. Daha lezzetli ve kusursuz bir tarif hazırlayabilmeniz için derlediğimiz püf noktalarını göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Saf ve Gerçek Salep Tozu

Ağızlara layık nefis bir salep tadı için kullanacağınız salep tozunun saflığı oldukça önemli. Dışarıdan bilmeden aldığınız salep tozlarıyla çoğu zaman istenilen tadı alabilmek mümkün olmuyor. O nedenle her zaman kaliteli ve bildik markaların ürünlerini almaya dikkat etmelisiniz.

Salep Tozunun Tazeliği

Eğer salebinizi evinizde kendiniz hazırlamak istiyorsanız mutlaka azar azar almaya çalışın. Çünkü evde uzun süre beklemiş salep tozu, hazırlayacağınız tarifin tadını ve kıvamını bozarak kötü bir lezzete sebebiyet verebilir. O nedenle tüketim durumunuza göre azar azar alarak pişirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Topaklanmanın Önlenmesi

Salep tozunu süt içerisine eklediğinizde hemen dibe çökerek topaklanabilir. Haliyle içerken ağzınıza gelen salep parçaları güzel bir lezzet almanıza engel olacaktır. O nedenle salep yaparken, hazırladığınız karışımın süt ile homojen şekilde karışmasına özen göstermelisiniz. Salebinizi dilerseniz sütle karıştırdıktan sonra da pişirebilirsiniz.

Muhallebi Kıvamı Önemli

Salebin kıvamı kahve veya çay gibi diğer içeceklerden farklı, yumuşak bir muhallebi kıvamında olmalıdır. O nedenle ocağı kapatmadan önce mutlaka bu ayrıntıyı göz önünde bulundurmalısınız. Aksi takdirde salebinizden ideal bir tat alamayabilirsiniz. Salebi, aktarlardan alacağınız saf tozu ile kendi damak zevkinize göre hazırlayıp tüketebilirsiniz. Ama daha pratik ve hızlı şekilde pişirebilmenizin de yolu var! Zamandan tasarruf etmek için Pakmaya'nın Salep ürününütercih edebilir, 3 dakikada geleneksel ve doğal tatta bir salep hazırlayabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası