rahim duvarı kalınlaşması kürtajı / Rahim Duvarı Kalınlaşması - Medicana Sağlık Grubu

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı

rahim duvarı kalınlaşması kürtajı

Kadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.

Ankara’da bulunan kliniğimde ultrasonografi, histeroskopi veya biyopsi ile rahim duvar kalınlaşmasının tanısını koyabilmekteyiz. Tanı konulduktan sonra medikal tedaviye uygun hastaları belli periyotlarda uygulanan biyopsilerle takip etmekteyiz. Ancak cerrahi gereken hastalarıma da özellikle bu hastalığın cerrahi tedavisinde altın standart olan kapalı ameliyatlarla şifa olmaya çalışıyorum. Kapalı ameliyatta hastaya büyük kesiler yapılmamaktadır. Hastaya yapılan en büyük cilt kesisi yaklaşık 1 cm uzunluğunda olmaktadır. Bu 1 cm’lik cilt kesisi çoğunlukla göbek hizasından yapılır. Bu göbek hizasından yapılan 1 cm’lik kesiden, gelişmiş teknolojiye sahip bir kamera, hastanın karnının içine yerleştirilir. Bu kamera sayesinde büyük büyütmede, dokular cerrahın karşısındaki ekrana yansıtılır ve çok titiz, hassas bir cerrahi uygulanmasını sağlar. Göbek seviyesinden yapılan bu kesi dışında, yarım santim uzunluğunda 2 veya 3 farklı noktadan cilt kesisi yapılır. Bu kesilerden içeriye yerleştirilen gelişmiş teknolojiye sahip cerrahi aletler ile ameliyat tamamlanır.

Kapalı rahim ameliyatı, hasta dostu bir ameliyattır. Çünkü bu ameliyat şekli; hastada daha az ağrı, daha az kanama, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajlar bulundurmaktadır. Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak dakika sürmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir. Yıllarca, kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılan kliniklerde aktif olarak çalıştım ve yönettim. Binlerce kapalı ameliyat gerçekleştirerek, hastalarıma faydalı olmaya çalıştım. Ayrıca bu kapalı rahim ameliyatı şeklinin ülkemizde daha yaygın yapılabilmesi için hem kadın doğum ihtisası yapan asistan hekimlerin hem de meslek sonrası eğitim kurslarına katılan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının eğitiminde eğitici olarak aktif rol oynadım ve rol oynamaktayım.

Kapalı Rahim Ameliyatı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, bu ameliyatı anlattığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Aşağıda Rahim Duvar Kalınlaşması&#;nın nasıl gerçekleştiği, hangi kadınların risk altında olduğu, koruyucu önlemlerin olup olmadığı, tedavisi ve takibinde neler yapmak gerektiği hakkında bilgi vereceğim.

Rahim içi duvar (endometrium) kalınlaşmasının nasıl olduğunu anlamak için, kadınlarda adet döngüsünü ve bu döngüde rahmin iç duvarının (endometrium) işlevini iyi bilmek gerekmektedir. Bu yüzden yazıma kadınların nasıl adet gördüklerini kısaca anlatarak başlamak istiyorum.

Kadınlar Nasıl Adet Görür?

Rahmin iç duvarı (endometrium) hormonlara duyarlı bir dokudur. Bu doku hormonlara yanıt vererek büyüme (kalınlaşma) kapasitesine sahiptir. Bu büyüyen doku gebelik olmadığı zaman, adet kanaması ile beraber her ay kadınlarda vajenden atılır.

Ortalama adet kanaması kadınlarda gün sürmektedir. Adet kanaması bittikten sonra da yani bu günlük süre sonrasında rahmin iç duvarı (endometrium), salgılanan hormonlara yanıt vererek tekrar büyümeye, kalınlaşmaya başlar. Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır. Bu dönem döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için en uygun dönemdir. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda, rahmin iç duvarı (endometrium) sonraki gün içinde bütünlüğünü kaybetmeye başlar. Bu dönemde de adet kanaması başlar ve tekrar adet kanaması ile beraber rahmin iç duvarı (endometrium) vajenden kanla beraber atılır. Bu döngü kadınlarda ilk adet gördükleri adölesan (genç kızlık) dönemde başlayıp, adetten kesilecekleri menopoz dönemine kadar devam eder.

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir?

Endometrial hiperplazi olarak da bilinen rahim içi duvarı kalınlaşması, rahim duvarının yani endometriumun sahip olduğu bez dokularının ve bunların etrafındaki stroma dediğimiz dokuların anormal olarak büyümesi, yer yer tipik görünümlerinden sapmalar içermeleridir. Kanser öncüsü bir durum olarak değerlendirilen bu durumun rahim kanseri geliştirmesi bakımından farklı risk oranı bulunduran 4 tipi vardır.

Endometrial Hiperplazinin Tipleri

  1. Basit hiperplazi (en az riskli grup)
  2. Kompleks hiperplazi
  3. Basit atipili hiperplazi
  4. Kompleks atipili hiperplazi (en riskli grup)

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim içi duvar kalınlaşması açısından bazı kadınlar daha fazla risk altındadır. Bu risk faktörlerini altta sırasıyla belirttim.

  1. Artmış kadınlık hormonu (östrojen) aktivitesi veya seviyesine sahip olmak.

Bu durum ya dışarıdan alınan ilaçlar ile ya da vücudun kendisinin ürettiği kadınlık hormonu (östrojen) seviyesindeki artmayla gerçekleşir.

  1. a)Dışarıdan alınan kadınlık hormonuna örnek karşılanmamış östrojen tedavisi almaktır. Bu tedavi şekli günümüzde yarattığı riskten dolayı neredeyse tamamen terk edilmiştir.

Dışardan alınan kadınlık hormonuna ikinci örnek de tamoksifen etken maddeli ilaç kullanmaktır. Bu ilaç tedavisi meme kanseri tedavisinde yıllarca başarı ile kullanılmıştır ve halen de kullanılmaktadır. Ancak bu ilaç, rahim duvar kalınlaşmasına neden olabilmekte ve menopoz sonrası dönemde rahim kanseri riskini artırabilmektedir.

  1. b) Vücudun kendisinin karşılanmamış kadınlık hormonu (östrojen) üretmesi de rahim kanseri riskini en çok arttıran durumlardır. Bu durumlar;

&#; polikistik over hastalığı

&#; menopoz geçiş dönemleri

&#; obezite, diyabet mellitus (şeker hastalığı), östrojen üreten tümörler

&#; hiç doğum yapmamış olmak, kısırlık, emzirmemek

&#; erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek

&#; genetik hastalıklar (Lynch sendromu, BRCA mutasyonuna sahip meme kanserli kadınlar)’dır.

 

Rahim Duvar Kalınlaşmasından Koruyucu Faktörler Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, doğum yapmış olmak, özellikle geç yaşta doğum yapmış olmak, emzirme, fiziksel aktiviteler, diyet ve uygun kiloda olma rahim duvar kalınlaşmasından koruyucu faktörlerdir.

Rahim Duvar Kalınlaşması Ne Gibi Şikayetlere Yol Açar?

Rahim duvar kalınlaşması, yani endometrial hiperplazi kadınlarda en çok vajinal kanama şikayeti yapar. Bu durum aşırı adet kanamaları, adet arası dönemde lekelenme veya menopoz sonrası kanama şeklinde olabilir. Ancak şu husus bilinmelidir ki çoğunlukla her hangi bir şikayete yol açmaz ve jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrasonografi ile tespit edilir. Dolayısıyla kadınlar hiçbir şikayetleri olmasa bile yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmamalıdır.

Rahim içi Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konur?

Ultrasonografi

Uterus duvar kalınlığı milimetrik olarak ölçülür ve rahim içi duvar kalınlaşması değerlendirilir.

Biyopsi 

Rahim içinden biyopsi alınması ve bu alınan hücrelerin patoloji bölümünde değerlendirilmesi ile rahim içi duvar kalınlaşması tanısı konulabilir.

Histeroskopi

Fokal olarak odak düşünülen veya başarısız biyopsiler sonrasında, bir kamera yardımıyla rahmin içinin görüntülenmesini sağlayan bu yöntemle biyopsi alınabilir.

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin ilk basamağı rahim duvar kalınlığı görülen alandan biyopsi alınmasıdır. Biyopsi sonrasında elde edilen patoloji raporuna göre tedavi şekillendirilir. Eğer endometrial hiperplaziye atipili hücreler eşlik ediyorsa ve bu durumdan muzdarip kadın, doğurganlığını tamamladıysa rahim alma ameliyatı, histerektomi uygun yaklaşım olacaktır. Eğer histerektomi ameliyatı yapılacaksa da laparoskopik (kapalı) histerektomi ameliyatı altın standart tedavi şeklidir. Eğer doğurganlığını tamamlamadıysa ve çocuk istemi var ise yüksek doz progesteron tedavisi ile belli aralıklar ile alınan biyopsilerle çok yakın takip etmek gerekir.

Eğer alınan biyopsi sonrasında atipili hücreler olmadan sadece hiperplazi var ise çeşitli progesteron içeren tedavilerle; bunlar rahim içi hormonlu spiral veya ağızdan progesteron tedavileridir, belli dönemlerde tedaviye yanıtın değerlendirildiği biyopsilerle takip tedavi yapılabilir. Biyopsi sonrasında tedaviye yanıt yoksa laparoskopik histerektomi yapılabilir. Tedaviye yanıt var ise arka arkaya birkaç temiz çıkan patoloji sonucundan sonra yıllık takiplere hastalar alınabilir ve rahim alma ameliyatına gerek kalmayabilir.

Daha detaylı sorularınız için sitemde bulunan iletişim bilgilerini kullanarak iletişime geçebilirsiniz

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

Rahim Duvarı Kalınlaşması ve Tedavisi

Rahim duvarının kalınlığı, âdet döngüsü içerisinde rahmin gebeliğe hazırlanması amacıyla değişir. Kalınlaşma seviyesinin olağan dışı olması durumunda rahim duvarı kalınlaşması rahatsızlığından bahsedilir. Bu durum her ne kadar kanser belirtisi olmasa da ilerleyen safhalarında kansere yol açabileceğinden bir uzman tarafından takip ve tedavi edilmelidir.

Bu makalede rahim duvarı kalınlaşmasının ne olduğuna, ortaya çıkma nedenlerine, sebep olduğu şikâyetlere ve tedavi yöntemlerine yer verilmiştir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması ya da kısa tanımıyla rahim kalınlaşması, tıp literatüründe “endometrial hiperplazi” olarak geçer.

Rahim duvarı, ortalama 28 günde bir kalınlaşarak olası bir gebelik için uygun ortamı yaratır. Bu kalınlaşmaya hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonları sebep olur. Hormonlar, yumurtalıkları uyarır ve yumurtalık foliküllerini olgunlaştırıp daha sonrasında çatlatır. Folikül, östrojen hormonu salgılanmasına ve bu hormon da rahim duvarının kalınlaşmasına yol açar.

Bu aralık döllenme olmaması durumunda östrojen yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar ve hücrelerin çoğalmasıyla meydana gelen kalınlaşma, menstrüasyon döneminde parça parça dökülerek incelir. Bu döngü, ergenlikten menopoza kadar devam eder. İşbu rahim duvarındaki kalınlaşma normalden fazlaysa endometrial hiperplazi rahatsızlığından söz edilir.

Rahim kalınlaşması ameliyatı

Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

Rahim duvarında kalınlaşmanın temel sebebi, progesteron hormonunun yeterince salgılanmıyor oluşudur. Böyle bir senaryoda görülen olağan dışı kanamalar, progesteron hormonunun azalmasıyla değil, östrojen hormonu sebebiyle aşırı kalınlaşmış duvarın dökülmesiyle yaşanır. Endometrial hiperplazi, doğrudan hormonal dengesizlik nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi başka rahatsızlıkların progesteron salınımını azaltmasına bağlı olarak da gerçekleşebilir.

Rahim kalınlaşmasının diğer nedenleri arasında:

Bu tür rahatsızlıkları yaşayanların yanı sıra rahim duvarı kalınlaşması riski taşıyanlar arasında henüz menopoza girmemiş, âdet dönemi gecikmeleri yaşayan ve uzun süreli östrojen tedavisi görmüş kadınlar da vardır. Ayrıca 35 yaşından büyük, erken yaşta âdet görmeye başlamış, ailesinde over, rahim ve kolon kanseri hastalığı öyküleri bulunan kadınların da risk altında olduğunu söylemek mümkündür.

Rahim duvarı kalınlaşmasının önüne geçmek için birtakım önlemler alınabilir. Örneğin, kalınlaşmayla birlikte kanser riskinin de azaltılması için menopoz döneminde östrojen bazlı ilaçların etkileri progesteron ile karşılanabilir. Ayrıca, şayet aralıkları uzun (düzensiz) bir âdet döngüsü söz konusuysa progesteron takviyesi yapılabilir.

Rahim Duvarında Kalınlaşma Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rahim duvarı kalınlaşması yaşayanlar en çok âdet kanamasının olağandan uzun sürmesinden şikâyet ederler. Sürenin yanı sıra miktar olarak da bir artış söz konusuysa rahim duvarı kalınlaşması ihtimalinin akıllara getirilmesi gerekir. Âdet döngüsünün düzeninin bozulması da rahim kalınlaşmasının belirtilerinden biri olabilir. Rahim duvarı kalınlaşması yorumlarından da açıkça görüleceği gibi kadınlar, menstrüasyon döneminde sancılarının artışa geçtiğini de dile getirirler. Menstrüasyon döneminde olunmamasına karşın kanama ya da lekelenme olarak kendini belli eden akıntılar yaşanması da rahim duvarında kalınlaşma olduğunu belirtebilir.

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri başka rahatsızlıkların da habercisi olabileceğinden başta risk grubundakiler olmak üzere belirti yaşayan tüm kadınların vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına muayene olması, kesin tanı konulabilmesi ve tedaviye başlanabilmesi adına önemlidir. Özellikle belirtmek gerekir ki rahim kalınlaşması zararları göz önünde bulundurulduğunda mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu zararlara örnek olarak kanser ve aşırı kanamaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunları verilebilir.

Muayene esnasında hekimler, hastanın şikâyetini iletmesinin ardından vajinal ultrasonla rahim duvarının kalınlığını ölçer, tabakayı detaylı olarak inceler. Vajinal ultrason, rahim duvarının kalınlığının milimetrik olarak ölçülmesi ve tablonun net bir şekilde ortaya konması noktalarında başarıya ulaştırdığından tanı koymada sıklıkla tercih edilir. Hekim, iç tabakada şüpheli bir kitle görürse bundan patolojik olarak incelenmek üzere parça alabilir. Biyopsi olarak adlandırılan bu işlem, tanı koymada yaşanan şüphelerin de giderilmesine olanak sunar.  İhtiyaç duyması hâlinde ise dilatasyon ve kürtaj ile rahim içi tabakadan doku da alabilir (Bu uygulama, halk arasında rahim duvarı kalınlaşması kürtajı olarak bilinir.). İşlem kapsamında öncelikle rahim ağzı genişletilir, akabinde özel bir alet (küret) ile rahim duvarından örnek alınır. Örnek doku, patoloji laboratuarında mikroskopla incelenir. Kimi durumlarda hekimler, tanı koymak için histeroskopi’yi de tercih edebilir. Bu işlem kapsamında da optik sistem kullanılarak rahme ulaşılır ve mevcutsa şüpheli noktalardan örnek alınır. Dokular, tanı konmayı sağlayacak sonuçlara ulaşılması için yine patolojiye gönderilir.

Rahim Kalınlaşması Tedavisi

Rahim kalınlaşması tedavisi hastadan hastaya değişir. Hangi tedavi yönteminin seçileceğinde hastanın yaşı, hormon düzeyi, rahminin durumu, anne olma isteği ve hiperplazide atipinin olup olmaması durumu etkili olur. (Kimi hiperplazilerde hücrelerin normal dışı yapıda olduğu gözlemlenebilir. Bu durum, atipik endometrial hiperplazi olarak adlandırılır. Atipi varlığında kanser riski söz konusu olabilir.)

Atipi tespit edilmemişse rahim duvarı kalınlaşması tedavisi olarak ağırlıkla ilaç kullanılır. Rahim kalınlaşması biyopsi sonucunda atipisiz endometrial hiperplazi olarak rapor edildi ise bu kanser öncüsü bir lezyon olup genç adet gören kadınlarda progesteron tedavisi ile sıkı takip gerektirir. Tedavi kapsamında kullanılan ilaçlar da değişkendir: Krem/vajinal krem, oral tablet, rahim içi araç ya da enjeksiyon gibi. İlaçla tedavinin süresi ve uygulanacak doz, hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Tedavinin bitmesinin ardından ilgili uzman hekim mevcut durumu gözlemlemek adına kimi hastalarda yeniden biyopsi yöntemine başvurabilir. Rahatsızlığın devam etmesi söz konusuyla ilaç tedavisine devam edilebileceği gibi cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Menopoz yaş grubunda ise endometrial hiperplazi rahim alınmasını gerektirir.

Rahim kalınlaşması tedavisi kapsamında ilacın yanı sıra dilatasyon ve kürtaj yöntemi de uygulanabilir. Atipik hiperplazi’de, gebeliği düşünmeyen ya da gebe kalması mümkün olmayan, görece riskli hastalarda laparoskopi yöntemiyle yapılan histerektomi ameliyatı da düşünülebilir. (Atipik endometrial hiperplazi’de cerrahi müdahaleyle birlikte rahim duvarı kanseri riskinin ortaya çıkması ihtimali vardır.)

Belirtmek gerekir ki obez olarak değerlendirilen gruptakilerin kilo vermesi, tedavi süresine olumlu yönde katkıda bulunur.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ile ilgili Çankaya Ankara’da bulunan kliniğimize gelebilir ya da iletişim kanalları aracılığıyla bizlerle irtibata geçebilir, detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Makale Güncellenme Tarihi : Aralık

Rahim duvarı kalınlaşması, üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen bir durum olmakla birlikte hemen aklınıza rahim kanseri gelmesin. Rahim kalınlaşması olan kadınların sadece %5&#;lik kısmında rahim kanseri tesbit edilmektedir. Bu kalınlaşmanın biyopsi ile değerlendirilmesindeki asıl amaç rahim kanseri gelişme riski olan kadınların erken dönemde yakalanması ve tedavi edilmesidir. Bu yazımızda rahim duvarı kalınlaşması nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir konularını sizler için derledik.

Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması, endometrium olarak da adlandırılan rahim iç zarının normalden daha fazla kalınlaşmasıdır. Rahim kalınlaşması oldukça önemli bir durumdur. Hastaların pek çoğunda ciddi bir durum yaşanmazken, bazılarında kansere neden olabilecek anormal hücreler bulunabilir. Bu nedenle mutlaka rahim içinden biyopsi işlemi yapılması gereklidir.

Rahim kadınlarda adet görülen organdır. Her günde bir kadınlar gün süreyle adet görürler. Elbette bu süreler kadınlar arasında oldukça farklılık gösterebilir. Adet döngüsünün evrelerine göre rahim iç tabakası giderek kalınlaşır. Eğer o adet siklusu döneminde gebelik oluşmazsa kalınlaşan rahim iç duvarı kanamayla birlikte dökülecektir. Her ay olan bu adet kanaması sayesinde rahim kalınlaşması önlenmiş olur.

Rahim duvarının kalınlaşmasının nedenleri nelerdir?

Östrojen yükselmesine neden olan tüm durumlarda elbette rahim duvarı kalınlaşması oluşabilir. Östrojen yüksekliğine bağlı olarak endometrium hücreleri anormal bir şekilde çoğalmaya başlar. Tabaka kalınlığı giderek artar. Rahim kalınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yumurtalık kistleridir. Bunların yanında aşağıdaki durumlarda da rahim kalınlaşması riski artar:

  • Polikistik over sendromu
  • Obesite
  • Diyabet
  • Östrojen üreten yumurtalık tümörler
  • Karaciğer bozuklukları
  • Tiroid fonksiyon bozuklukları
  • Yumurtlama bozuklukları
  • Premenopoz dönemi (menopoz öncesi dönem)
  • Postmenarj dönemi (İlk adet sonrası dönem)
  • Sadece östrojen içeren ilaçların kullanımı

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri elbette kalınlaşmanın derecesine de bağlıdır. En önemli belirti adet kanaması bozukluklarıdır. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda her türlü anormal uterus ve vajinal kanama bozuklukları görülebilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet kanamalarının sık aralıklarla gelmesi
  • Adet kanamasının normalden fazla olması
  • Bol pıhtılı adet kanaması
  • Endometrial parçalar içeren yoğun kanama (parça düşmesi)
  • Adet aralarında lekelenme kanamaları

Rahim duvarı kalınlığının tanısı nasıl konur?

Rahim kalınlaşması tanısı elbette kanama şikayetiyle gelen kadınlarda yapılan karından ya da vajinal yolla bakılan ultrason ile konur. Bu kadınlarda rahim iç zarının adet dönemine göre kalın olduğu tesbit edilirse mutlaka endometriyal biyopsi alınması gereklidir. Muayenehane şartlarında ince kanüllerle ağrısız bir şekilde alınabilir. İsteyen kadınlarda hafif sedasyon anestezisi ile de rahatlıkla alınması mümkündür. Alınan biyopsi materyali patologlar tarafından incelenerek endometriyal hiperplazi adı verilen durumun varlığı araştırılır. Endometriyal hiperplazi, rahim kanserine dönüşme potansiyeli olabilen bir durumdur. Bu nedenle dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması asla bitkisel tedavilerle düzeltilemez. Bitkisel tedavilerle vakit kaybetmeniz endometrium tabakasında olabilecek anormal hücrelerin kansere doğru ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle eğer rahim kalınlaşması tesbit edildiyse mutlaka doktorunuzun önerileri doğrultusunda tıbbi tedavinizi gerçekleştiriniz.

Öncelikle rahim kalınlaşması olan kadınlarda rahim duvarı kürtajla tamamen boşaltılmalıdır. Kürtaş işlemi ile rahim duvarının tamamının alınması lokalize olan anormal gelişmelerin tesbit edilmesi açısından önemlidir. Bu işlem rahim duvarı kalınlaşması kürtajı ya da rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı şeklinde adlandırılmaktadır. Bu işlemler anestezi altında histeroskopi ameliyatı adı verilen kapalı yöntemle de yapılabilir. 

Tıbbi tedavi kalınlaşmanın derecesine, hastanın yaşına ve çocuk sayısına göre değişir. Biyopsi sonucunda anormal kanser hücresi tesbit edilenlerde, hastanın yaşı ileri ya da çocuk sayısını tamamladıysa cerrahi seçeneği değerlendirilmelidir. Bu hastalarda açık ameliyat ya da laparoskopi ameliyatıadet verilen kapalı yöntemle rahim alınmalıdır. Kapalı rahim ameliyatı bu konuda deneyimli kişiler tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Biyopsi sonucunda kanser hücresi tesbit edilmeyenlerde ilaç tedavisi ile rahim iç zarının tekrar kalınlaşması önlenir. Özellikle progesteron içeren doğum kontrol hapları, progesteron içeren ilaçlar ya da Mirena adı verilen rahim içi araç bu amaçla kullanılabilir. Bu kadınlarda 3 ay sonra tekrar biyopsi ile rahim içinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi Ankara ilindeki özel kliniğimizde doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Duvar kalınlaşması ameliyatı ve kürtajı merkezimizin nezih ortamında, hafif sedasyon anestezisi ya da lokal anestezi altında konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. 

Endometriyal hiperplazi tedavisiRahim duvarı kalınlaşması ameliyatı ankaraRahim duvarı kalınlaşması belirtileriRahim duvarı kalınlaşması kanser midirRahim duvarı kalınlaşması kürtajı ankaraRahim duvarı kalınlaşması neden olurRahim duvarı kalınlaşması nedirRahim duvarı kalınlaşması tedavisi ankaraRahim kalınlaşması

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası