antep fıstığı hangi mevsimde yetişir / Antep Fıstığı Ağaçları Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Antep Fıstığı Hangi Mevsimde Yetişir

antep fıstığı hangi mevsimde yetişir

Yediğimiz her kuruyemişin kendine has anavatanı var. Ancak bir kuruyemişi iklim koşullarına göre farklı bölgelerde yetiştirebilmek de mümkün oluyor. Örneğin: Yer fıstığının Akdeniz Bölgesi’nde farklı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de daha farklı bir cinsinin yetiştiğini görebiliyoruz. Tabi bu durumu sadece Türkiye ile sınırlandırmak da doğru değil! Çünkü bir kuruyemiş, ülkemizin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde de yetişebiliyor. Hatta Türkiye’de yetişme sınırı bulunmayan bir kuruyemişin tedariki, üretimi yapılan farklı ülkelerden sağlanabiliyor.

Bugünkü konumuz ise baklavadan künefeye kadar pek çok tatlı tarifini süsleyen Antep fıstığı üzerine. ”Antep fıstığı nerede yetişir?” diye merak ediyorsanızsizler için derlediğimiz bilgilere göz atabilirsiniz.

Dünya Ülkelerinde Öncülük ABD ve İran’da

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde ülkeler bazında bir sıralama yapıldığında, ilk sırayı alan iki ülke kuşkusuz ABD ve İran. Bu ülkelerdeki Antep fıstığı üretimi, genellikle sulak, geniş ve verimli araziler üzerinde gerçekleştiriliyor. Öncü ülkelerin Antep fıstıkları, verim açısından tüm fıstık severleri ve gıda sektörünü tatmin etmeyi başarıyor.

ABD, son yıllarda geliştirdiği yeni üretim metotları sayesinde adeta İran’la yarışır bir düzeyde diyebiliriz. Üretim daha çok ülkenin Kaliforniya eyaletinde yoğunlaşıyor. Kirman ve Peter ise bölgede en çok yetiştirilen fıstık cinslerinden ikisi. Ayrıca Ohadi, Şasti, Vahidi ve Safidi gibi farklı türlere rastlayabilmek de mümkün oluyor.

İran menşeili olan fıstıkların hikayesi ise çok daha başka! Bu ülkede daha çok iri ve düşük fiyatlı fıstıklar yetiştiriliyor. Dolayısıyla bu verim/fiyat dengesi ülkenin dünya piyasasında önemli bir rol oynamasına zemim hazırlıyor.

Üretimde Çin’in de Pazar Payı Çok Büyük!

ABD ve İran sonrası gelen Antep fıstığı üreticilerinden birisi de kuşkusuz Çin. Ancak altını çizmek gerekirse, ülkede yetişen fıstıkların geneli insan tüketimi için ne yazık ki uygun değil. Çünkü bölgedeki fıstık üretiminin büyük bir kısmı daha çok biyo dizel üretimi için kullanılıyor. Kısacası Çin Halk Cumhuriyeti’nin gıda piyasası ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade daha çok yakıt tüketimine destek amaçlı Antep fıstığı üretimi yaptığını söyleyebiliriz. Ayrıca ihracat durumu göz önüne alındığında; Hollanda, Lüksemburg, Almanya ve Hong Kong gibi Avrupa ülkeleri de üretim pazarında önemli bir rol üstleniyor.

Türkiye’de Antep Fıstığı Nerede Yetişir? Güneydoğu İlleri Birinciliği Koruyor

Antep fıstığı üretiminde, Türkiye bölgeleri de oldukça önemli. Dünya üzerindeki üretim alanları Batı Asya, Akdeniz Bölgesi ve Yakındoğu şeklinde sıralanan Antep fıstığı, ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor.

Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara ise Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında geliyor. İhtiyacın büyük bir kısmını karşılayan şehirler ise Gaziantep başta olmak üzere Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman şeklinde sıralanıyor.

Türkiye’deki Antep fıstığı yetiştiriciliği ilk olarak yıllarının sonlarına doğru Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde yapılmıştır. Hatta günümüzde bu çiftliğin 43 bin dekarlık kısmı Antep fıstığı araştırmaları için kullanılmaya devam ediyor.

Türkiye’de Yetiştirilen Fıstık Tipleri

Ülkemizin farklı bölgelerinde Antep fıstığının birden çok türü yetiştiriliyor. Başlıca çeşitleri şu şekilde listelenebilir:

Ohadi:En geç olgunlaşan Antep fıstığı cinslerinden birisidir. İri taneli olduğu için daha çok kuruyemiş tabaklarını süsler.

Kırmızı:Erken olgunlaşması sebebiyle tercih edilen bu Antep fıstığı, Gaziantep’in daha çok yüksek kesimlerinde yetiştirilir. Eylül aylarının başlarında toplanan fıstığın aynı zamanda birden çok kendi alt türü de bulunuyor.

Uzun:Gaziantep’in en çok ünlenmiş Antep fıstığı türlerinden birisi uzun. Enfes lezzeti ile dünya çapında tanınan bu fıstık, diğer türlerine nazaran daha geç olgunlaşıyor. Ancak çabuk açılabilen iri taneli yapısı sayesinde gıda sektörünün hemen hemen her alanında tercih edilebilir.

Siirt:Çıtlak özelliği ve iri taneleri sayesinde öne çıkan bu fıstığın, Siirt’in yanı sıra Şanlıurfa’da da geniş bir üretim alanı öne çıkar. Ayrıca dünya piyasasında da oldukça önemli bir yere sahiptir.

Barak Yıldızı:Antep fıstığının yeşil ve koyu içli türlerinin başında barak yıldızı geliyor. Gaziantep’in yaylalarda yetiştirilen mahsulün olgunlaşması ise daha çok Ağustos aylarının ilk haftalarını bulabiliyor.

Halebi:Ilıman ve sıcak bölgelerde yetiştirilebilen fıstık kalite açısından oldukça ideal. Verimi diğer türlere göre düşük olsa da hem gıda sektöründe kullanılabiliyor hem de kuruyemiş tabaklarında yerini alıyor.

Antep fıstığının bu saydığımız türlerinin dışında daha pek çok farklı cinsi de vardır. Mümtaz, Çakmak, Beyaz Ben, Değirmi, Sultani, Keten Gömleği, Sefidi, Vahidi ve Hacı Şerifi bu türlerine örnek gösterilebilir.

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

Antep fıstığı nerede yetişir? sorusu kadar nasıl yetiştirildiği de merak konusu oluyor.Türkiye’de geniş yetişme alanı bulan Antep fıstığı; doğal şeker, protein ve nişasta açısından oldukça zengindir. Antep fıstığının dişi ve erkek olmak üzere 2 ayrı çiçek türü bulunur. Ayrıca çiçekler üzerinde taç ve çanak gibi yapıları da yoktur. O nedenle Antep fıstığının tozlanması genellikle rüzgarlar sayesinde sağlanıyor.

Fıstığın meyvesi yeşil, dış kısmındaki ince zar ise kirli kırmızı renkte dikkati çeker. En dış kısmında etli bir kabuk vardır. Olgunlaşmadan sonra bu kabuk, iç kısmında bulunan sert kabuğundan çıkar.

Kışları soğuk, yazları sıcak, kuru ve uzun geçen mevsim bölgelerinde üretimi yapılır. Çiçeklenmesi geç olduğu için ilkbaharda çok fazla don olayından etkilenmez. mm yıllık yağış miktarına sahip olan bölgelerde sulanmaya ihtiyaç duymadan yetiştirilebilir. Ancak yaz döneminde yapılacak sulama ile daha verimli ve kaliteli Antep fıstıkları elde edilebilir. İklim şartları konusunda soğuk ve sıcaklık evrelerinin de iyi değerlendirilmesi gerekir. Olgunlaşma evresinde ılıman, dinlenme periyotlarında ise soğuk hava koşullarına ihtiyaç duyulur.

Kireçli ve kurak arazilerde yetişme imkanı bulan Antep fıstığının verim açısından bahçe planlaması da oldukça önemlidir. Çöğürlerin aşılanması veya yabani fıstıkların temizlenmesi ile uygun bir bahçe düzeni yapılabilir. Fıstığın aynı zamanda budama, toprak işleme, gübreleme, sulama ve hasat aşamaları da doğu tekniklerle yerine getirilmesi gerekir.

Siz deHacıbaba Kuruyemişfarkı ve lezzeti ile Antep Fıstığı tadına hemen varmak istiyorsanız ürünler sayfamızınAntep Fıstığı kısmınıziyaret edebilirsiniz! Toptan kuruyemiş ihtiyaçlarınız için iseİletişim Sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

Önceki MakaleSonraki Makale

2 Yorum

Saban

Türkiyede en cok fistik antep,demi yoksa urfa,damı yetisiyor urfalilar diyor fistik en cok bizde yetisiyor,diyorlar bende tersini seafoodplus.info?

Deniz

Antep’te işleniyor, yetiştirilmiyor

Antep fıstığı nasıl yetişir? Antep fıstığı yetiştiriciliği nasıl yapılır, ne kadar sürede yetişir?

Antep Fıstığı Nasıl Yetişir?

Antep fıstığı kendi ağacının meyvelerinden yetiştirilir. Bu ağacın krem renginde olan kabuğunun içinde bordo ve yeşil renklerle kaplı meyvesi bulunur. Antep fıstığı ağacı yapısı itibarıyla iklim ve sıcaklık değişimlerinden fazla etkilenmez. Sadece nemli iklimlerde verim düşük olur. Antep fıstığı ağacı yaklaşık olarak 10 metreye kadar büyüyebilir. İklimsel olarak incelendiğinde antep fıstığı yazların sıcak ve kuru olduğu iklimleri sever. Soğuğa karşı da oldukça dayanıklı olan antep fıstığı ağacı kışların görece soğuk ve kuru olduğu yerler de yüksek verim verir. Toprak yapısı olarak derin, tınlı ve kısmen kireçli diyebileceğimiz toprak yapılarında gelişir. Kök yapısı kuvvetli olan bu ağaç çöl bitkisi olmasından dolayı da topraktaki tuz oranına karşı toleranslıdır. Toprağın iyi drene edilmiş olması önemli bir detaydır. Şimdi antep fıstığı yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığını inceleyelim.

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Antep fıstığı yetiştiriciliği uzun yıllar alan ama sonrasında yüksek bir getirisi olan bir süreçtir. Yetiştiriciliğe başlamadan önce bahçe kurulacak alanın ağacın büyüme yapısı göz önüne alınarak en ve boy oranlarının belirlenmesi gerekmektedir. Antep fıstığı ağacı hem tohumdan hem de fidandan yetiştirilebiliyor.

Tohumdan yetiştirme:

  • Sonbahar mevsiminde 3 tane anaç tohum toprağa ekilir.
  • Bir yıl sonra gelişim göz önüne alınarak en iyileri bırakılır. Diğerleri bahçeden sökülür.
  • Kuraklığa dayanıklı olan fidan bir diğer adıyla çöğürlerin gelişme duruma göre dördüncü yıldan sonra aşılanması gerekiyor.
  • Bu çöğürlerin yaz aylarında 2 kez sulanması gerekmektedir.
  • Aşılamada olumsuz sonuçlar alınabildiği için tohumdan antep fıstığı yetiştirmek önerilen bir yöntem değildir.

Tüplü fidanla yetiştirme:

  • Antep fıstığı fidanı ekilecek çukurların sıra arası ve sıra üstü mesafelerinin metre olması ideal olandır.
  • Çukurlar açıldıktan sonra içerisine yanmış ahır gübresi eklenir.
  • Tüplü fidanlara hafif bir kök budaması yapılarak bu çukurların içine dikim gerçekleştirilir.
  • Dikim işleminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.
  • Antep fıstığı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken püf nokta ise; erkek ve dişi çiçeklerin ayrı bitkiler üzerinde oluşudur. Bu durum da yabancı tozlaşmaya sebep olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek adına her dişi ağaca oranlı olarak erkek ağaç dikilmelidir.

Antep fıstığı sonbaharda kasım ayının birine ve ikinci haftalarından itibaren; ilkbaharda ise bölgenin durumuna ve rakıma göre nisan ayının son haftasına kadar ekilebilir.

Antep Fıstığı Türkiye'de Yetişir Mi?

Antep fıstığı ağacı Ortadoğu kökenli bir ağaçtır. Bu sebeple Türkiye’de de Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Antep fıstığı Türkiye için ekonomik yönü büyük olan kuruyemiştir. Yukarıdaki illerden Gaziantep’in fıstık yetiştiriciliğinde yeri büyüktür. Diğer yandan antep fıstığının yetiştiği bölgenin özellikleri ve yağ oranına göre farklı çeşitleri vardır. Bunlar Tekin, akıncı, barak yıldızı, halebi, Siirt, İran gibi çeşitlerdir.

Antep Fıstığı Ne Kadar Sürede Yetişir?

Antep fıstığı yetiştiriciliği uzun soluklu bir süreçtir. Ortalama olarak antep fıstığı ağacı dördüncü ya da beşinci yılından itibaren meyve vermeye başlar. Genç yaştaki ağaçlarda yaklaşık olarak ağaç başına 2,5 ila 5 kg arasında taze meyve alınabilir. Ortalama verime ise 7 ila 10 yıldan sonra ulaşılabilir.

Antep Fıstığı Nasıl Bir İklimde Yetişir?

Antep fıstığı yazların uzun, sıcak, kurak ve nemsiz geçtiği kışların da görece olarak kuru ve soğuk geçtiği iklimlerde ideal olarak yetişir. Diğer yandan kış soğuklarının o derece ve altına düşmesi durumunda bitki zarar görebilir.

Pek çok insan, yer fıstıkların ceviz veya ceviz gibi ağaçlarda yetişmediğini öğrenince şaşırır. Evet, adinde “yer” kelimesi geçiyor ama, genelde öteki benzer yemişler ağaçta yetiştiği için durum bizi şaşırtıyor.

Yer fıstığı baklagillerdir, fındık değildir. Yer fıstığı bitkisi olağandışıdır, çünkü yerin üstünde çiçekler açar, yer fıstığının kendisi ise yerin altında yetişir. Bu lezzetli bitkiyi tarlanıza eklemek istiyorsanız, bu yazı tam size göre.Yer fıstığı nerede yetişir diye merak edenler için derlediğimiz ipuçlarını bulabilirsiniz.

Yer Fıstığını Yakından Tanıyalım

kabuklu yer fıstığı

Yer fıstığı nerede yetişir sorusuna yanıt vermeden önce, bu bitkiyi biraz daha yakanda tanımaya ne dersiniz?

Yer fıstığı, 30 ila 50 cm boyunda büyüyen bir yıllık otsu bir bitkidir. Bir baklagil olarak, Fabaceae familyasına aittir Diğer birçok baklagiller gibi, yer fıstığı da kök nodüllerinde simbiyotik azot düzenleyici bakterileri barındırır.

Yapraklar terstir ve çiçeği toplamda dört yaprakçıktan oluşur. Bu yaprakçıklar iki karşılıklı çifttir; üç yaprakçıklar yoktur. Her bir yaprak 1 ila 7 santimetre uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğindedir. Çiçekleri ise ila santimetre arasındadır ve kırmızımsı damarlı, sarımsı turuncu renktedir.

Yer Fıstığı Çeşitleri

yer fıstıkları ve muz

Yer fıstığı nerede yetişir sorusuna vereceğiniz yanıt linizdeki tohumun türüne göre de değişiklik gösterebilir.Botanik biliminde yer fıstığının birçok çeşide rastlasa da, gıda endüstrisinde kullanılan dört temel pazar turu vardır: Runner, Virginia, Spanish ve Valencia.

Yer  fıstığı türlerinin her biri, boyut, lezzet ve besin bileşimi bakımından belirgindir. Her dört temel fıstık türünde, tohum ve üretim amaçlı birkaç “çeşit” vardır. Her çeşitlilik, bir üreticinin bölgesi ve pazarı için en uygun olan yer fıstığını seçmesini sağlayan farklı özellikler içerir.

Runner Fıstık

’lerin başında yeni bir koşucu çeşidi olan runner yer fıstığı, bu ürünün verimindeki olağanüstü bir artıştan sorumluydu. İngilizcede “koşucu” anlamına gelen runner fıstıklar; çekirdek büyüklüğü nedeniyle hızla geniş kabul görmüştür. Yetiştirilen runner fıstıklarının % ellisi fıstık ezmesi için kullanılmaktadır.Bu nedenle eğer yer fıstığı nerede yetişir sorusunu fıstık ezmesi endüstrisine üretici olarak soruyorsanız, bu tohumu denemenizi öneririz.

Virginia Fıstık

Virginia yer fıstığı en büyük çekirdeğe sahiptir vekabuklu fıstıkkavrulmuş ve işlenmiş yer fıstığının çoğunu oluşturur. Bir başka değişle bu yer fıstığı kuruyemişlik olarak üretilir. Kabuklandığında, daha büyük çekirdekler çerez fıstığı olarak satılmaktadır.

İspanyol Fıstığı

İspanyol tipi yer fıstığı, kırmızımsı kahverengi bir deri ile kaplanmış daha küçük tanelere sahiptir. Ağırlıklı olarak fıstık şekerlerinde, çerez fındıkları ve fıstık ezmesi için kullanılan önemli miktarlarda kullanılırlar. Yağ ezme işleminde avantaj sağlayan, diğer fıstık türlerine göre daha yüksek bir yağ içeriğine sahiptirler.Bu nedenle yer fıstığı nerede yetişir araştırmasını fıstığın yağından faydalanmak için yapan üreticilere önerilirler.

Valencia Fıstık

Valencia tipiyer fıstıklarıgenellikle bir bakla için üç veya daha fazla küçük çekirdeğe sahiptir ve parlak kırmızı bir deri ile kaplanmıştır. Çok tatlı fıstıklardır ve genellikle kabuklu olarak kavrulur ve satılır. Ayrıca haşlanmış yerfistiği olarak taze kullanım için mükemmeldir.

Her dört temelfıstıktüründe, tohum ve üretim amaçlı birkaç çeşit vardır. Her çeşitlilik, bir üreticinin bölgesi ve pazarı için en uygun olan yer fıstığını seçmesini sağlayan farklı özellikler içerir.

Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

yer fıstığı

Yer fıstığı bitkisini yakından tanıdığımıza göre gelelim öteki soruya… Yer fıstığı nerede yetişir? Nasıl iklim şartları en uygun sonucu verir. Bu durumu sizin için inceledik.

Sıcaklık

Yüksek verimler ve üstün kalite için Yer fıstığı, sabit, oldukça yüksek bir sıcaklık ve orta, homojen olarak dağılmış bir nem kaynağı ile ılımlı bir büyüme periyodu gerektirir. Tüm bitkinin büyümesi ila gün gerektirir. Büyüme mevsimi uzun, sıcak ve nemli olmalı ve hasat mevsimi kuru olmalıdır.

Toprak

Açık renkli, iyi süzülmüş, kumlu dokuma topraklar, yer fıstığı yetiştirmek için idealdir. Yer fıstığı bitkisinin musluk koku sık sık yaklaşık olarak 45 santimetre  derinliğe nüfuz ettiğinden, alt zeminin derin ve iyi drene olması ve aşırı kuruma eğilimi göstermemesi önemlidir. Yer fıstığı, arka arkaya yıllar boyunca aynı topraklarda yetişmemelidir. Nadaş zamanında alternatif olarak mısır veya patates gibi bitkiler önerilmektedir.

Tohumlar

Yer fıstığı nerde yetişir sorusu kadar yer fıstığı tohumu nasıl seçilir konusu da önemlidir. Kızarık derili, çığ ve kırılmamışçiğ fıstıklar kullanılmalıdır. Tohumlar dış kabukta bırakılabilir, ancak kabuksuz Yer fıstığı ekilirse çimlenme daha hızlı olur. Evde üretecek kişiler için çığ fıstıklar çoğu bakkalın ve sağlık gıda mağazalarının bölümlerinde bulunabilir. Ticari yer fıstığı çiftçileri, hastalık için tedavi edilmiş tohumları kullanmalıdır.

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir?

fıstık

Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.

Çiftçiler, bir önceki yılın mahsulünden özel olarak yetiştirilen yer fıstığı çekirdeğini yaklaşık iki santim derinliğinde ve yaklaşık beş santimetre aralıklarla ekilir. Dikim öncesi toprağı biraz işlemek; zengin, ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağı sağlar. İyi bir ürün için ila adet dönsüz gün gerekir.

Tohumlar Filizleniyor…

Doğru toprak ve hasta zamanını seçip yer fıstığı nerede yetişir sorusuna doğru cevabı verdikten sonra tohumların filizlenmesini beklemek gerekir.Yer fıstığı tohumları, ekimden yaklaşık 10 gün sonra topraktan yükselir. Yaklaşık 45 santimetre yüksekliğinde yeşil oval yapraklı bir bitki haline gelirler. Çoğu bitkinin aksine, Yer fıstığı bitkisi yerin üstünde çiçekler açar, ancak yerin altında meyve verir.

Çiçekler Görünüyor…

Sarı çiçekler, ekimden yaklaşık 40 gün sonra bitkinin alt kısmının etrafında ortaya çıkar. Çiçekler kendilerini döllendiğinde, ve yer fıstığı yumurtalığı oluşmaya başladığında yapraklar düşer. Eğer yer fıstığı nerede yetişir konusu için doğru fizibilite çalışmasını gerçekleştirdiyseniz çiçekleri belirtilen sürede görmeniz gerekmektedir.

Tomurcuklar Çıkıyor…

Çiçekler açtıktan sonra tomurcuklar çıkmaya başlar. İngilizcede peg adı verilen bu tomurcuklar, toprağa uzanan küçük bir kök oluşturan bitkiden büyür ve giderek yavaş yavaş, günden güne uzaklaşır. Yer fıstığı embriyosu, toprağa giren mandalın ucundadır.

Embriyo toprak yüzeyine yatay döner ve Yer fıstığı şeklini alarak olgunlaşmaya başlar. Bitki büyümeye ve çiçek açmaya devam eder ve sonunda 40 ya da daha fazla bakla üretir. Ekimden hasada, birfıstığınbüyüme döngüsü, tur ve çeşide bağlı olarak dört ila beş ay sürer.

Hasat Zamanı!

Çiftçiler, ekimden sonra yaklaşık olarak ila gün içerisinde hasata başlarlar. Bu esnada toprağın çok ıslak ya da kuru olmaması gerekir. En iyisi dozunda nemlendirilmiş topraktır. Bitki olgunlaştığında ve yer fıstığı hasada hazır olduğunda, çiftçi kazmadan önce toprağın çok ıslak ya da kuru olmadığını bekler.

Koşullar uygun olduğunda, kazma yardımı ile Yer fıstığı bitkilerinin yeşil sıralarını aşağı ve yukarı kaydırır. Kazma bitkiyi çeker, kalan tüm toprakları nazikçe sallar, bitkiyi döndürür ve yer fıstığı çıkarıp bırakarak tekrar yere bırakır. İşte hasat bu şekilde gerçekleştirilir.

Hasat Sonrası Neler Olur?

Yer fıstığı nerede yetişir sorusunu soruyorsanız belki de bu fıstıkları endüstriyel amaçlı kullanmayı hedefliyor olabilirsiniz. Bu durumda hasat sonrası ne olduğuna da yakından bakmanız gerekir…

Yer fıstıkları ilk toplandıklarında yaklaşık olarak % 25 ila 50 nem içerir. Bu nedenle de depolanabilmeleri için % 10 veya daha az nem seviyesine gelebilmelerini sağlamak adına kurutulurlar. Genellikle bir sonraki adımdan önce kuruması veya kuruması için iki veya üç gün boyunca rüzgarda kalırlar.

Tarlada kuruduktan sonra, profesyonel yer fıstığı makineleri ileyer fıstıklarıüzümlerden ayırır. Yer fıstığını makinenin üstündeki bir hazneye yerleştirir ve asmaları tarlaya geri koyar.

Yer fıstığını beslemek için fıstık asmaları tarlada bırakılabilir veya besleyici hayvan yemi olarak kullanılabilir. Taze taze hasat edilen yer fıstığı, vagonun içinden geçen zorla ılık hava ile daha fazla sertleşmesi için yer fıstığı vagonlarına yerleştirilir. Bu şekilde işleneceği tesise transfer edilir.

Dünyada En Çok Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

Yer fıstığı nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir sorularına yanıt bulmayıbaşardık. Gelelim global çapta bu bitkinin nasıl yetiştirildiğine…

yılında dünya kabuklu yer fıstığı üretimi toplamda 44 milyon tondu. Bu üretime en büyük üretimi yapan ülke Çin olmuştu. Çin’de dünyadaki Yer fıstığı üretiminin toplamı % 38’i gerçekleştirilmektedir.Dünyada en çok yer fıstığı nerede yetişir sorusunun cevabı Çin’dir. İkinci sırada ise %16’lik üretim ile Hindistan yer almaktadır.

Diğer önemli üreticiler arasında Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri ve Sudan yer almaktadır. Ancak bu üreticiler Çin ve Hindistan’a göre pazarda oldukça küçük birer paya sahiptirler. Nijerya’da dünya üretiminin % 3’u, Amerika Birleşik Devletleri’nde % ’sı ve Sudan’da % ’i gerçekleşmektedir.

Önceki yazıSonraki yazı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir