wosvagen caddy turbo arızası / Volkswagen Caddy TDI Turbo Satışı

Wosvagen Caddy Turbo Arızası

wosvagen caddy turbo arızası

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne

  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne
  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne
  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne



Bu ürün BorgWarner markadır. Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbosu'dur. , Parça Numarası/ları'na ve 03GK,03GKX,03GKV Karşılaştırma Numarası/ları'na sahiptir.

  • Güvenli AlışverişGüvenli Alışveriş
  • Hızlı TeslimatHızlı Teslimat
  • İade Garantisiİade Garantisi

BorgWarner

Bilgi kartı

Motor Kodu
BLS
Hacmi
ccm
Gücü
77 KW/PS
Yılı
Ocak -

Belirli Referanslar

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Motor Yağ Kirliliği :

Özellikle motor revizyonlarından sonramotorun yağ kanallarında kalan talaşlar ve çapaklar motora monteedilen yeni veya bakımı yapılmış turbo şarjın burçlarında, milindeve gövdesinde derin çiziklere ve aşınmalara neden olacaktır. Budurumda Turbo şarj arızalanacak ve yağlama yapılan bölgelerdekiyağ turbo içerisinde dolaşım yapan hava ile karışacak araçmotoruna ve Turbo şarj sisteminde hasara yol açarak kullanılmazhale gelecektir.

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Yağlama Yetersizliği :

  • Uzun süre kullanılmış, değiştirilmemiş kirliyağ ve özelliğini kaybetmiş yağ filtresi yetersiz yağlanmaya nedenolur. Turbo şarj a gelen yetersiz yağ nedeni ile turbo şarj milinde veburçlarında aşınma genleşme ve yanmaya neden olur. Turbo şarjyağ giriş – çıkış sürülen silikon sıvı contalar turbo şarj yapıkanallarının tıkanmasına ve yetersiz yağlanmaya sebep olur.
  • Emme pervanesinde yabancı cisimlerden kaynaklanan hasarlar
  • Hava filtresi tarafından borularda kalan cıvata, üstüpü, somun funduszeue.info yabancı cisimler pervanenin hasar almasına neden olacaktır.
  • Türbin tarafında yabancı cisimlerden kaynaklanan hasarlar
  • Motor supap kestiyse, piston sardıysa ya da manifolt tan bir parçakoptuysa bu parçalar turbo şarj mili kanatlarında hasara nedenolur.
  • Yetersiz havadan kaynaklanan hasarlar
  • Hava filtresi tıkalı olduğunda yetersiz hava nedeni ile hava filtresiyönüne doğru asılacak ve ileri geri EKSENEL BOŞLUKoluşturacaktır. Sonuçta motor merkez leme yatağı bozulacak, turbomutlaka arıza yapacak ve turbo kompresör salyangozuna yağdolduracaktır.

Volkswagen Caddy III TDI 03GK TURBO TAMİRİ - TURBO REVİZYONU PROSEDÜRLERİMİZ

  1. Firmamıza nolu telefonumuzdan arayarak ya da Whatsapp üzerinden mesaj gönderebilir dilersenizsistem üzerinden mesaj ile sipariş verebilir turbo revizyon tamirtalebinde bulunabilirsiniz.
  2. Turbo tamiri ya da revizyon u yaptırmak istediğinizde eğer İstanbuliçindeyseniz ücretsiz servisimizle adresinizden Arızalı Turbo yualıyoruz. İstanbul dışı müşterilerimiz için anlaşmalı kargofirmamızla arızalı turbo gönderimi sağlayabilirsiniz.
  3. Firmamızın Turbo revizyon bölümüne ulaşan arızalı turbo nuz,teknik personelimiz tarafından analiz edilerek arızanın tespitiücretsiz olarak yapılıyor.
  4. Arıza tespiti sonrası tarafınızı arayarak, fiyat, yapılacak işlem vedeğişecek parçalar hakkında bilgi verip onayınızı istiyoruz.
  5. Onayınıza istinaden turbo tamiri / revizyon u yapılarak, testleritamamlanan turbo İstanbul içindeyseniz ücretsiz servisimizleadresinize, İstanbul dışında ise anlaşmalı kargo firmamızla yineadresinize teslim ediyoruz.
Volkswagen Caddy III TDI 03GK TURBO SATIŞI (Sıfır ya da Revizyonlu) PROSEDÜRLERİMİZ
  1. Firmamıza nolu telefonumuzdan arayarak ya da Whatsapp üzerinden mesaj gönderebilir dilersenizsistem üzerinden mesaj ile sipariş verebilir turbo revizyon tamirtalebinde bulunabilirsiniz.
  2. Eğer konu hakkında yeterince bilgiliyseniz tarafınızla, turbohakkında yeterli bilgi sahibi değilseniz danışmanlık aldığınız otoservisinizin mekanik ustasıyla ihtiyacınız olan turboyu belirliyoruz.
  3. Stoklarımızda bulunan sıfır turbo ya da revizyonlu turbomodellerimizden ihtiyacınıza uygun olan model için size fiyatteklifimizi veriyoruz.
  4. Onayınıza istinaden satın aldığınız turbo yu İstanbul içi ücretsizservisimizle adresinize, İstanbul dışı içinse anlaşmalı kargofirmamızla yine adresinize teslim ediyoruz.
  5. Ürünlerimiz faturalı olarak gönderilmektedir dilerseniz sistemüzerinden k kart veya havale olarak ödeme yapabilirsiniz.
Aklınıza aşağıdaki sorulardan biri takılıyorsa lütfen alanında uzmanteknik personelimizi aramaktan çekinmeyin.

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbonuz ses mi yapıyor?

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbonuzun çekişinden memnun değil misiniz?

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbonuzun sizi yarı yolda bırakacağını mı düşünüyorsunuz?

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbonuzdan performans alamıyor musunuz?

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbonun motorunuza katkısını merak mı ediyorsunuz?



Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo onarım,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Tamiri,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Revizyonu,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Montaj,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Sökme,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Testi,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Arıza,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Parçaları Değişim,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Kaçakları Tespit,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Performans Ölçüm,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Boşluk Kontrol,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Veskiyet Tamiri,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Valf,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Şarj,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Yağ Vermesi,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Sarması,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Parça Çekmesi,Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo Performans Artışı, , ,03GK,03GKX,03GKV

aynı kategoride bulunan diğer 9 ürün:

Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne
  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne
  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne
  • Volkswagen Caddy III TDI 03GK Turbo - - - 03GK - 03GKX - 03GKV BorgWarne

Otomotiv üreticileri, teknolojik gelişmelerle birlikte turbo beslemeli araçlar konusunda kendilerini oldukça geliştirdi. Motor hacimleri küçülürken motor blokların verimliliği arttı. Bu sayede araç sahiplerinin istediği düşük yakıt tüketimli ve yüksek motor güçleri bulunan araçlar, hayal olmaktan çıktı. Araçlarda performans konusunda verimlilik sağlansa da zaman zaman arızalar meydana gelir.

Turbo Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sürücüler, araç seçerken güçlü motoru olmasına önem verir. Bu noktada bakılan önemli kıstaslardan biri aracın torku ve gücüdür. Turbo şarj sistemi sayesinde araç daha iyi performans sergiler. Turbo, egzoz gazlarının arasında mevcutta bulunan atık enerji ile üreten hava pompasıdır. Pompalar, burada bir iletici görevindedir. Akışkanları bir yerden başka bir yere taşır. Hava pompasında yer alan panellerin bağlı olduğu mil aracılıyla emme bölümünde bulunan pervane harekete geçer. Böylece aracın yanma odasına hava gitmiş olur. Turbodan gelen havayı ise ara soğutucu yani intercooler soğutur. Ayrıca turbo beslemeli araçların verimi atmosferik (turbosuz) motorlu araçlardan daha yüksektir.

Turbo Nasıl Çalışır?

İlk olarak turbo, gücünü elektrikten almaz. Motordan gelen basınçlı egzoz gazları turboda bulunan türbin çarkına iletir. Ardından bağlantı aracı olan mil de türbinle hareket ederek milin ucundaki kompresör çarkını çevirir. Hızlı dönmeye başlayan kompresör havayı emer ve motor silindirine gönderir. Bu noktada yakıtla buluşur ve yakıt zerrecikleri, yanmak için gerekli olan oksijeni elde eder. Turbo beslemeli araçların tasarımında kompresör kısmı temiz havanın girdiği kısmı ifade eder. Türbin kısmı ise yanmış gazların bulunduğu kısmıdır. Ayrıca bu sistemde yanma verimliliği artar. Böylelikle daha iyi bir güç ortaya çıkar.

Turbo, Motor İçi Verimliliği Nasıl Arttırılır?

Turbo beslemeli araçlarda intercooler sayesinde soğutma işlemi uygulanır. Ayrıca daha hızlı şekilde silindire iletilmesine yardımcı olur. Soğuk hale gelen hava, düşük hacimde oksijen yoğunluğunun fazlalığına işaret eder. Bu sayede yanmayı daha verimli bir hale getirir.

Turbo Beslemeli Araçların Arıza Belirtileri

turbo beslemeli araçlar

Araçlar için bu sistem oldukça hassas yapıdadır. Turbo egzozdan alınan hava ile motora iletilen soğuk havayla yanma daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu, tekerlere aktarılan gücü arttırır. Ancak turboların da bir ömrü bulunur. Bu sebeple zaman zaman arızalanmalar ya da bozukluklar yaşanır. Arızalar, dikkat edildiği takdirde anlaşılır. Eğer aracınızın performansı eskisi gibi değilse ve yakıt tüketimi eskisinden daha fazlaysa burada sorun olabilir. Ayrıca egzozda duman ve rampa çıkışlarında zorlanma varsa turbo arızasından şüphelenmeniz gerekir. Turbolar egzozdan çıkan gazla çalıştığı için yüksek sıcaklığa maruz kalırlar. Burada yağ pompasının önemi de büyüktür. Yağ pompası, parçaları yağlamayı bıraktığında birtakım problemler ortaya çıkar. Yağı doğru zamanda değiştirilmeli ve aracın bakımı esnasında bu noktaya da dikkat edilmelidir. Aksi taktirde turbo milinde boşluk oluşur.

Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir?

Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur. Turbo mekanik bir parça olduğundan dolayı sürekli yüksek basınç altında tribünlerin dönüşüyle yüksek basınçlı hava ürettir. Bu da zamanla deforme olmasına neden olur. Ayrıca pervaneler zarar görürse de aracın performansı düşer. Bunun sebebi ise zamanla motora yağ karışmasıdır.

  • Hortum ve Rekorlardaki Terleme ve Yağlanma

Yukarıda da bahsedildiği gibi bir hava sıkıştırılması söz konusudur. Hava ısınır ve parçaları kaplayan yağda da ısınmalar meydana gelir. Isınmanın sonucunda yağ buharı oluşur. Hortum ve rekorlarda terleme yaşanır. Bu yağlanma ve terleme, yağ kaçağına dönüşebilir. Bu konuda gerekli takipler yapılmalıdır.

  • Turbo Üzerindeki Yağ Kaçağı 

Sistem de yüksek devirde bir dönme meydana gelir. Buradaki yağlama sistemi kritik bir önem taşır. Yağlanma sisteminden turbo mili veya mil yataklarına yağ geliyorsa hassasiyet gösterilmelidir. Periyodik olarak yağı değişmeyen ya da yağ kalitesine önem verilmeyen turbolar arızaya davetiye çıkarabilir.

Eğer turbodan ses geldiyse birtakım problemlerin olması muhtemeldir. Bununla beraber turbo mili ve yataklarında aşınma gerçekleşmiş olabilir. Bu iki yerde boşluk oluşursa türbin de eksenel gezinti taratır ve kanatçıklar salyangoza sürter. Araç, bu haliyle kullanılırsa turboda kitlenmeler yaşanabilir.

Turbo Basıncı Hangi Şartlarda Değişir?

turbo beslemeli araçlar

Intercooler (ara soğutucu) sayesinde turbodan alınan verim daha da artar. Turbo ünitesindeki sıcak havayı içinden geçirerek soğutur ve havanın yoğunluğu artar. Silindirlere daha çok hava iletilirken turbonun basıncı da artar.

Selenoid valfi arızası, turbo basıncının düşmesindeki en mühim faktörlerden biridir. Bu valfler elektromekanik vana özelliğini de taşır. Elektrik enerjisi ile çalışırken gaz, su, yağ gibi akışkanların geçişini elektromıknatıs denetimine tabii tutar. Eğer selenoid valfi arızalı olursa turbodaki basınç düşer.

Bu valf sistemi turbo basınç miktarını denetler ve ayarlar. Wastegate valfi, ECU sistemi üzerinden denetim altında tutulan turbo boost selenoid tarafından komutu alır. Panellerin harekete geçmesi için ihtiyacı olan egzoz gazını, turbonun egzoz çıkışına yöneltir. Böylelikle turbo basıncı sabit kalır. Bu noktada bir arıza oluşursa turbo basıncı düşer.

Uzun Ömürlü Turbo için Yapılması Gerekenler

Öncelikle buradaki kritik konu aracın devamlı bakımının yapılmasıdır. Böylelikle turboda oluşacak büyük hasarlarında önüne geçilir. Ayrıca araç, ilk çalıştığında da turboyu zorlamamak ömrünü uzatır. Uzun yollarda aşırı hızlı gitmek turbonun ömrünü kısaltır.

  • EGR Valfi Temizliği ve Kontrolü

EGR valfi, kirli ya da arızalı olursa turbo basıncı düşebilir. Bu valfin amacı, yanmamış durumda olan egzoz gazını ayrıştırmak ve yanma odalarına yine göndermektir. Böylelikle yanma odalarındaki patlama verimi artar. Fakat EGR valfleri zamanla egzoz gazlarının kurumları tarafından kirlenir. Valfler, kurumlardan arındırılmazsa zamanla bozulmasına yol açar. Bu sebeple düzenli olarak temizlenmeli ve gerek gördükçe değiştirilmelidir.

Turbo Beslemeli Araçlar Hakkında Bilinen Yanlışlar

turbo beslemeli araçlar

Zaman zaman turbo beslemeli araçlar hakkında birtakım yanlış bilgiler olabiliyor. Bu yanlış bilgiler, araç alırken sürücülerin fikirlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Örneğin; turbo beslemeli araçların hızlı bozulduğu ve daha az yakıt harcadığı iddia edilir.

  • Turbo Beslemeli Araçlar Hızlı Bozulur

Karmaşık sistemli yapılar genellikle bozulmaya daha meyillidir. Atmosferik araçlar daha basit iletim yapısına sahiptir. Bu yüzden daha az sorun çıkma oranına sahiptir. Fakat turbo beslemeli aracınıza iyi bakarsanız uzun yıllar kullanma ihtimaliniz olur. Bu sebeple toplumda sıkça karşılaşılan “turbo beslemeli araçların hızlı bozulduğu” iddiası, aracın kullanımı ve bakımıyla yakından ilgilidir.

  • Turbonun Soğuması için Uzun Süre Beklenir

Fabrika tarafından üretilen turbo araçlarda uzun süre beklemeye gerek yoktur. Yapısı gereği turbo beslemeli araçlar fazla yorulmaz veya ısınmazlar. 10 ila 20 saniye beklemek yeterli gelecektir.

  • Turboyu Araca Takmak Kolaydır

Eğer aracınızda turbo yoksa monte edilmesi biraz karmaşık bir süreçtir. Bu konudaki en doğru tercih alanında uzman kişilerle doğru parçaları seçerek araca uygun koşullarda yerleştirmek olacaktır.

  • Turbo Sayesinde Araç Az Yakar

Turbo beslemeli araçlarda verimlilik yüksektir. Az yakmasındaki durum ise motor hacmine bağlıdır. Doğru bir orantı ile araca monte edilirse üretilen güçte artış olur. Tabi, bu güce erişmek içinde turbo çalışır ve yakıt tüketimi de bu noktada artış gösterir.

Eğer ki bu içeriği beğendiyseniz &#;LPG Kullanmak Turboya Zarar Verir mi?&#; başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın.

Anasayfa > Teknik > Eğitim>Teknik Eğitim

Turbo Arızaları, Etkileri ve Sebepleri

Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını % artırabilir. Turbo egzoz gazı tarafından döndürülür, bu nedenle kayış tahrikli süperşarj sistemi gibi motordan güç çekmez. Diğer yandan bir turbo, gaz valfi açılıp egzoz akışı artana kadar ekstra itiş sağlamaz. Böyle olunca dönmeye başlayarak motora daha fazla hava itmeye başlar. Turbolar rpm ve hatta daha üstünde dönebilir. Fakat bu hızlara ulaşmaları birkaç saniye alır. Turboların merkez yapısında hava emiş çarkı (kompresör tarafı), Egzoz gazı emiş çarkı (Türbin tarafı) ve bunların bağlı olduğu şaft bulunur (Bknz. Resim 1, ). Turboların yapısı ve fonksiyonuna bağlı olarak motorda çalışması sırasında bir ömrü vardır. Pratikte, turboların zamansız, vaktinden önce arızalanmasına sebebiyet verebilecek çeşitli risk faktörleri vardır. Arıza durumunda başarılı bir tamir ve rektifiye sürecinin ön koşulu, oluşan arızanın kök sebebini bulmaktır. Aksi durumda yeni takılan turboda kısa zamanda uygunsuz çalışmaya ve arıza vermeye başlayabilir. Bu broşürde oluşabilecek bazı problemleri ve olası kök sebeplerini sizlere yardımcı olması açısından açıklayacağız.

          Resim 1 - Turbonun Yapısı

Resim – Turbo Yatakları

  1. Uygunsuz-Yetersiz Yağlama Şartları:

Yetersiz yağlama turboların arıza vermesine sebebiyet veren en önemli etkenlerdendir. Yağlama şartları bozulduğunda turbolarda arıza meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bunun en büyük sebebi yüksek hızlarda çalışmalarıdır.

Etkiler:

Turbonun yatağında oluşacak hasar nedeni ile emiş ve egzoz çarkları turbo yuvasına çarpabilir. Bu etki turbo yuvasında aşınma izleri varsa ve çark da deformasyon varsa anlaşılabilir. (Bknz. Resim 2)

Resim 2 – Yuvasına temas etmiş çark

  • Turbo mili karışık yağlama durumlarından dolayı uygunsuz dönerse, turbonun emiş basıncı düşer ve motorun performansı azalır.

  • Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.

  • Yetersiz yağlama olduğunda, sürtünme kaynaklı oluşan ısı nedeni ile turbo mili ve yatağı arasındaki yüzeyde renk değişimi meydana gelebilir. Eğer oluşan sıcaklık ciddi seviyelere ulaşırsa yatak malzemesi şaft yüzeyine yapışmaya başlayabilir. (Bknz. Resim 3)

                                         Resim 3 – Turbo Milinde Renk Değişimi ve Yatak Malzemesinin Sıvaması

  • Turbonun mili kırılmış ise bu bize turboya uzun süreli yeterli yağın ulaşmadığını gösterir. Şaft aşırı ısınarak özelliğini yitirir ve en sonunda kırılır. (Bknz. Resim 4)

  • Turbo milinin dönüşü, yetersiz yağlama sebebi ile yatağının içinde aniden durursa, emiş çarkı kilit somunu gevşeyebilir. Kilit somunu gevşek olan turbo erken hasara uğrar. Bu somuna dikkat edilmelidir. Normalde turbo çalışırken gevşemez ancak dengesiz dönüş, vibrasyon, yağ yetersizliği olduğunda meydana gelebilir.

  • Uygunsuz yağlama kaynaklı oluşan aşırı ısı nedeni ile turbo mili yatağının içi karbonize olabilir.

  • Yetersiz yağlama kaynaklı özelliği gitmiş turbo mili yatakları, milin aşırı oynamasına sebebiyet verir. Milin dönüşündeki dengesizlik hareketleri, radyal yatakların kırılmasına yol açar. (Bknz. Resim 5)

   Resim 4 – Kırılan Turbo mili                                                  Resim 5 – Kırılmış Radyal Yatak

Sebepler:

  • Motor içinde yağ seviyesinin düşük olması. Bu durumda turbo yetersiz yağlama ve soğutma yaşar.

  • Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi.

  • Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.

  • Yağlama hatlarında olası bir kirlilik veya sızdırmazlık elemanı parçası olması durumunda yaşanacak yetersiz yağlama.

  • İdeal motor yağına göre daha viskoz-kalın yağın kullanılması durumunda, turboya olması gerekenden daha geç yağ ulaşır ve problem yaratır. İdeale göre daha az viskoz-daha ince yağ kullanıldığında turboya giden yağın taşıyıcılığı düşer ve karışık yağlama şartları altında mil yatağında döner.

  • Yağ soğutucunun tıkalı olması.

  • Yağ pompasının aşınması.

 

Önlemler:

  • Motorun sürekli istenilen seviyede ve özellikte yağ sağlaması gereklidir.

  • Sadece araç üreticisinin belirttiği özellikte yağ kullanılmalıdır.

  • Kısa mesafeli sürüşlerden kaçınılmalıdır.

  • Araç üreticisinin önerdiği bakım periyotlarına uyulmalıdır.

  • Yüksek güvenilirliği ve kalitesi olan filtreler tercih edilmelidir.

  • Araca uyumlu turbo montaj kiti kullanılmalıdır.

  • Eğer biodizel veya bitkisel kaynaklı yakıt kullanımı yapılıyorsa, bakım periyotları zaman aralığı önerilenin yarısına indirilmelidir.

  • Yeterli yağ basıncı var mı, yağ turboya ulaşıyor mu kontrol edilmelidir.

  1. Kontamine Yağ Kullanımı:

 

Yağın içindeki kirlilikler, kurum, yakıt, soğutma sıvısı veya aşınmış metal parçaları yağın kontamine olmasına kirlenmesine yol açarlar. Turbolar yüksek hızla döndükleri için, yağın içinde olası küçük bir parça bile hasara yol açabilir.

Etkiler:

  • Yağın içindeki ufak bir partikül, turbo radyal yatak yüzeyini (Bknz. Resim 6), sızdırmazlık segmanlarını çizebilir, iz yapabilir. Özellikle türbin tarafında sızdırmazlık elemanı zarar görürse, yağ türbin tarafına dolar ve yağ tüketimi artar. (Bknz. Resim 7)

Resim 6 – Radyal yatak yüzeyindeki izler

Resim 7 – Türbin tarafında karbonize olmuş yağ

  • Yatağın yüzey aşınması olursa içinde dönen mil sallantı yapar ve sonunda mil kırılabilir.

  • Turbo mili yatak yeri kontaminasyonlar tarafından çizilebilir ve problem yaratabilir. (Bknz. Resim 8)

Resim 8 – Hasar görmüş şaft yatak yeri

Sebepler:

  • Bakım periyotlarına uyum sağlanmamışsa, yağ fitresi dolar ve bypass valfinin açılması ile partiküller sisteme karışır.

  • Eğer Silindir kapak contası veya yağ soğutucuda sızıntı varsa yağın içine soğutma sıvısı karışır ve yağın taşıyıcılık ve akışkanlık özellikleri etkilenir.

  • Motor yenilendiğinde, rektifiye edildiğinde montaj öncesinde iyice temizlenmediyse, yapılan işlemlerden gelen kirlilikler yağlama sistemine karışır.

  • Intercooler – hava soğutucu kontrol edilmemiştir. Bir önceki arızada hava soğutma intercooler ekipmanına motor yağı ve sürtme kaynaklı talaş parçaları dolmuş olabilir. Bu sebeple arıza sonrası bu hava soğutucular kontrol edilmeli, gerekli ise değiştirilmelidirler.

  • Motorda yanma sistemi hataları oluyorsa, yağın içine yakıt karışır ve yağın özellikleri bozulur.

Önlemler:

  • Araç üreticisinin önerdiği bakım periyotlarına uyulmalıdır.

  • Yüksek güvenilirliği ve kalitesi olan filtreler tercih edilmelidir.

  • Sadece araç üreticisinin belirttiği özellikte yağ kullanılmalıdır.

  • Turbo değiştirildiğinde, hasar görüp revize olduğunda, intercooler, yağ filtresi ve hava filtresinin değiştirilmesi kuvvetle önerilir.

  • Hava filtresinin yuvası ve gelen hava hattı temizlenmelidir.

 

  1. Turboda Yağ Kaçağı:

 

Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır.

Etkiler:

  • Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir

  • Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir

  • Hava emiş yolları özellikle intercoolerda yağ toplanabilir.

  • Motor güçten düşmüştür

  • Kontrolsüz biçimde aşırı hızlanmalar olur ve buna intercoolerda toplanan yağ sebebiyet verir. Aniden aşırı hava salınımı yapar.

Sebepler:

  • Turbo yağ dönüş yolları aşırı kurum nedeni ile tıkanmış ise yağ turbodan geri dönemez. (Bknz. Resim 9) Bu tıkanıklığın ana nedeni motorda aşırı ısı oluşması, yağ kalitesinin kötü olması veya yağ giriş, dönüş çıkışlarında sıvı sızdırmazlık malzemesi kullanılmasıdır. Bu durumda turboya gelen yağ ya kompresör tarafına ya da türbin tarafına giderek diğer ekipmanlara zarar verir. Bundan dolayı intercooler önemli, türbin tarafında kaçak olursa EGR sistemi problem yaşayabilir.

Resim 9 – Karbonize olmuş tıkalı yağ dönüş hattı

  • Blok içinde aşırı gaz kaçağı nedeni ile (segmanlardan bloğa geçen gaz) veya blok havalandırma sisteminde tıkanıklık olması durumunda aşırı basınç oluşmaya başlar. Bu basınç turbo yağ dönüş yollarına ulaşacaktır. Bu da yağ dönüşünün tıkanmasına ve yine yağın türbin veya kompresör tarafına kaçmasına sebebiyet verecektir.

  • Motora gereğinden fazla yağın doldurulması. Eğer fazla yağ kullanılırsa, krankın dönüşü ve yağa çarpmasıyla yağda köpürme oluşur. Bu da yağın uzak noktalara gitmesinde ve dönüşünde problem yaratır, akışa bariyer oluşturur.

Önlemler:

  • Motor yağı belirtilen maksimum seviyeye uygun doldurulmalıdır.

  • Sadece araç üreticisinin belirttiği özellikte yağ kullanılmalıdır.

  • Turbo yağ dönüş yolları ve blok ile bağlantıları kontrol edilmelidir. Revizyon sırasında bu yolların değiştirilmesi önerilir, riski azaltır.

  • Blok havalandırması kontrol edilmeli gerekli ise yenilenmelidir.

  • Piston ve segmanları aşınma durumuna karşı kontrol edilmeli ve gerekli ise değiştirilmelidir.

  • Turbo değiştirildiğinde, hasar görüp revize olduğunda, intercooler, yağ filtresi ve hava filtresinin değiştirilmesi kuvvetle önerilir.

  • Sızdırmazlık sağlaması için sıvı conta, silikon kullanımından kaçınılmalıdır.

 

  1. Yabancı Nesne Hasarı:

 

Eğer turbo emiş veya egzoz sistemine toz, kum, segman parçaları, Erimiş piston parçaları, supap parçaları gibi yabancı maddeler ulaşırsa, turbo yüksek hızlarda döndüğü için hasar görür. Intercooler da bu etkiden dolayı hasar görebilir.

Etkiler:

  • Bu hatadan dolayı türbin çarkı hasar görebilir.

  • VTG turbolarda hava yönlendirme plakası eğilebilir, ciddi hasar görebilir ve karbonize olabilir. Bu da önemli güç kaybı yaratır. (Bknz. Resim 10)

  • Emiş çarkı bu tür yabancı maddelerden çok etkilenir. Çark kanatları aşınma gösterir. Ayrıca emiş kanatçığı hava geçiş yuvası da zarar görebilir. (Bknz. Resim 11)

  • Hava emiş hattında yoğunlaşma kaynaklı buz oluşumu olduğunda, turbo emiş çarkının buzla karşılaşan ilk çarkı bu tür durumda hasar görür. Çünkü buz daha yüksek hızla dönen çarka ilk temasında uzaklaşır. Ama çarka çarpan kısım hasar görebilir. (Bknz. Resim 12)

Resim 10 – Hava Yönlendirme                                     Resim 11 – Yabancı Partikül Kaynaklı                    Resim 12 – Buz kaynaklı sadece 1

Plaka Hasarı                                                                             Hava Emiş Çarkı Hasarı                                                     adet çarkın hasar

Sebepler:

  • Kopan segman veya supap parçalarının emme manifoldu vasıtasıyla turbo türbinine ulaşması.

  • Emiş kısmında oluşacak sızıntılar veya hava filtresinin bakım periyotlarında değiştirilmemesi, kalitesiz filtre kullanımı.

  • Soğuk kış günlerinde yoğunlaşmadan dolayı hava emiş hattında buz oluşumu.

Önlemler:

  • Hava emiş hattında kesinlikle sızıntı olmamalıdır. Filtrelenmeden hava girişi kabul edilemez. Tüm ekipmanların sıkı olarak bağlantılı olması gereklidir.

  • Hava emiş hattı söküldüğünde veya herhangi bir işlem yapıldığında gevşek hiçbir ekipman kalmamalıdır.

  • Hava filtresi önerilen periyotlarda değiştirilmelidir. Normale göre daha kirli ortamlarda çalışan motorlarda bu sıklık arttırılabilir. Hava filtresi değiştirildiğinde yuvası ve hava emiş kanalları iyice temizlenmelidir.

  • Çok kısa aralıklarla yapılan sürüşlerden kaçınılmalıdır.

 

  1. Aşırı Egzoz Sıcaklıkları ve Turboya Zararı:

 

Her turbo belli bir limit sıcaklık aralığında çalışacak şekilde dizayn edilirler. Eğer bu limitler aşılırsa, turbo birkaç saniye içinde hasara uğrar.

Etkiler:

  • Turbonun yuvasında çatlaklar meydana gelebilir. (Bknz. Resim 13)

Resim 13 – Türbin yuvasındaki çatlak

  • Yağ kanallarının kurum tutması, karbonlaşması artar. Bu durumda turbo yağ giriş kanalları tıkanır ise, yağ ulaşmaz ve turbo hasar görür. Aynı şekilde turbo yağ dönüş yolu tıkandı ise daha önceki maddelerde de belirttiğimiz gibi yağ turbodan (emiş veya egzoz bölümlerinden) dışarı çıkar ve diğer parçalara zarar verir.

Sebepler:

  • Turbonun ayarları ile oynanması, yanlış ayar yapma

  • Motorun içinde yanma sistemi hatalarının meydana gelmesi. En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir.

  • EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.

Önlemler:

  • Turbo ancak kendi orijinal ayarları ile daha önce turbo kullanılan araçlarda kullanılmalıdır. Teknik modifikasyonların yapılması önerilmez.

  • Motor full yükleme, aşırı gaz altında uzun süre çalıştırılmamalıdır. Soğuması için zaman tanınmalıdır.

  • EGR valfi kontrol edilmelidir. Valf kapanmayı reddediyorsa karbon ile dolmuştur. Bu valf rahat açılıp kapanmalıdır.

  • Yanma sisteminde bir hasar varsa kök sebebi bulunmalı ve giderilmelidir.

 

 

  1. Aşırı Hız:

 

Her turbo belli bir limit hız aralığında çalışacak şekilde dizayn edilirler. Eğer bu limitler aşılırsa, turbo birkaç saniye içinde hasara uğrar.

Etkiler:

  • Turbonun emiş çarkının arkasında küçük çukurcuklar meydana gelebilir. Kullanılan malzeme ki genel alüminyum esaslıdır, yüksek hızlardan dolayı kalıcı hasara uğrayabilir. Malzeme olarak akışa başlar yani şekil değiştirir ve dış çapı büyüyebilir. Hız daha da artarsa, çark yuvasına sürter ve kırılana kadar süreç devam eder. (Bknz. Resim 14), (Bknz. Resim 15)

Resim 14 – Çark arkasındaki çukurcuklar                Resim 15 – Kırılmış Emiş Çarkı

Sebepler:

  • İzin verilen hız limitleri aşılmıştır.

  • Turbonun ayarı ile oynanmıştır.

  • VTG turbolarda hava yönlendirme plakası, karbonlaşma nedeni ile düşük hız pozisyonunda kalmıştır. Bu durumda motorun hızı arttırıldıkça turbo aşırı hız limitlerine girer. Çünkü yeterli hava sağlanamaz.

  • Pnömatik veya elektriksel kontrol (ECU) parçalarında hata vardır.

Önlemler:                                                                                 

  • Turbo ancak kendi orijinal ayarları ile kullanılmalıdır.

  • Motor ful yükleme, aşırı gaz altında uzun süre çalıştırılmamalıdır. Soğuması için zaman tanınmalıdır.

  • Sadece araç üreticisinin tanımladığı motor yağı kalitesi kullanılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası