kahramanmaraş tarhanası nasıl yapılır / Evde Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır? 4 Adımda Hazır! | Lafmacun

Kahramanmaraş Tarhanası Nasıl Yapılır

kahramanmaraş tarhanası nasıl yapılır

Nasıl Pişirilir?

Maraş tarhanası nasıl yapılır sorusu kadar nasıl pişirildiği de önemlidir. Öncelikle tarhanalar farklı şekillerde bulunur. Sıkma tarhana, toz tarhana ya da Maraş firiği olarak adlandırılan cips şeklinde olanlar vardır. Her birinin yöresel Maraş tarhanası nasıl pişirilir sorusuna cevabı farklıdır. Bundan dolayı elinizde bulunan yaptığınız ya da satın aldığınız tarhanaya göre pişirme işlemi gerçekleştirmek gerekir.

1- Maraş Sıkma Tarhana Nasıl Pişirilir?

Maraş sıkma tarhana nasıl pişirilir merak mı ediyorsunuz? Oldukça kolay! Tarhana yapısı itibari ile diğerleri gibi değildir. Bundan dolayı akşam ıslatma tercih edilir. Kuru bakliyat ıslar gibi tarhana pişirileceği miktarınca suda bekletilir. Sabahında ıslanan tarhanaların suyu süzülür. Elle sıkılarak ufalanır. Sonrasında klasik çorba biçimi ile pişirilir. Kavrulur, üzerine su eklenir ve baharatları ile servis edilir.

2- Toz Maraş Tarhanası Nasıl Pişirilir?

Evde maraş tarhanası nasıl yapılır konusunu atlattıktan sonra toz bir tarhana elde ettiyseniz pişirmesi diğerlerine göre daha kolaydır. Öncesinde bir işlem gerektirmez. Genellikle pişirme sırasında 4-5 yemek kaşığı kullanılır. Başlangıçta salça ve yağ kavrulur. Sonrasında üzerine göz kararı kadar su eklenir. (yaklaşık 3,5 -4 su bardağı) En son üzerine tarhana koyulur ve kaynayana kadar karıştırılır.

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır

Antep Tarhanası Nasıl Yapılır? Maraş Tarhanasından Farkı Nedir?

Antep tarhanası nasıl yapılır sorusu genel çerçevede çok değişmemektedir. Ancak alışık olunan tarhanalara nazaran yoğurtludur ve daha koyu kıvama sahiptir. Öncelikle sıkma tarhana gibi öncesinde geceden ıslatma yapılır. Pişme öncesi suyu süzülür. El ya da kaşık yardımı ile tamamen ufalanır. Çorba malzemeleri ile klasik bir tarhana gibi pişirilir. En son çorbadan 1-2 yemek kaşığı çorba suyu bir kase yoğurt üzerine eklenir. Tamamen karıştırılır. Sıcaklıkları eşitlendikten sonra yoğurdu çorbaya ekleyin. Artık servise hazır!

Bitki ve besinleri genellikle yemek ihtiyacını karşılamak için kullanırız. Ancak doğada kimi bitkiler öyledir ki farklı sektörler içerisinde kullanılır. Aloe Vera’yı hepiniz duymuşsunuzdur. Herkes cilt güzelliği için son dönemlerde sık sık kullanılır oldu. Peki Mucizevi Bitki Aloe Vera Zararları Nelerdir hiç merak ettiniz mi? Yazımıza tıklayarak bilgi alabilirsiniz!

İlginiz Çekebilir

Maraş Tarhanası

Kahramanmaraş’a özgü, farklı bir yöntemle hazırlanan Maraş tarhanası Kahramanmaraş insanının vazgeçilmez gıdası olmuştur. Türkiye’nin her bölge ve yöresinde bilinen tarhanalardan farklı, gerek lezzeti, gerekse yapımı ve toplanması ile Türkiye de Kahramanmaraş tarhanası marka olarak ayrılmıştır.Kahramanmaraş’ta tarhana farklı bir Kültür ögesi olarak şehir hayatında önemli bir yer tutar. Yapım aşamasında komşu hanımların imece usulü ile bir araya gelmeleri, sabahın erken saatlerinde kalkıp çiğ adı verilen özel bir sergi üzerine tarhana sermeleri birer özveriye dayalı kültürel özelliklerdendir. Kahramanmaraş tarhanasının diğer bölgelerdeki tarhanalardan tat ve kalite olarak ayrılmasının en belirgin özelliği olarak Temmuz Ağustos aylarında yapımına başlanması tarhananın bu aylardaki hava şartlarının güzel ve rüzgarlı olmasına bağlanır. Bu aylar içinde Türkiye de Kahramanmaraş’tan başka hiçbir yörede bulunmayan (firik) adı verilen (tarhananın tam olarak kurumadan önceki hali) tarhanası Maraşa özgü bir çeşitdir.

Kahramanmaraş tarhanasının yapım aşamasında tarhana yapılacak en uygun buğdayın seçilip değirmende döğme (yarma) haline getirilmesi ile başlanır. Bir ailenin yıllık tarhana ihtiyacı halk arasında “Grad 22 kg ağırlığında bir ölçü) kullanılarak hesaplanır ve yapılır. Dövme 4 saç ayağı üzerine konulan 3/2 su dolu masere (muhasara) kazanının içerisine dökülür ve normal pilav gibi pişirilmeye başlanır. Tamamen piştikten sonra ateşten alınır karıştırılmaya devam edilir. Kazanın üzerine sini konulur ve pişmiş dövme aşı kendi buharı ile tekrar pişmeye bırakılır. Orada dinlenen dövme (pilav) ıslak bir bez içinde soğumaya alınır. Soğuyan dövme iyice yoğurulur. 1 kg dövmeye yaklaşık 1,5-3 kg yağlı az ekşi yoğurt katılarak karıştırılır. Yani yöresel ölçüye göre bir Grat dövmeye 30-40-50-60 kg yoğurt katılır. Kullanılan yoğurdun yağlı ve az ekşi oluşu tarhananın lezzetli ve gevrek olmasını sağlar.
Bunun yanı sıra yoğurtla birlikte kekik, çörek otu vb baharatlar karıştırılır.
Bu işlemlerden sonra gecenin 3’ü ile 4’ü arasında mahallenin genç kızları tarafından çiğ üzerine ince ince serilir. 2-3 gün sonra sabaha karşı çiğlerden çıkartılır. Kahramanmaraş’ta bir aileye misafir olduğunuzda mutlaka badem ve ceviz ile tarhana ikram edilir.
Bu gün Türkiye’nin her bölgesinde ve yöresinde tarhana yiyebilirsiniz ama bu kadar ince lezzetli ve özel tarhanayı Kahramanmaraş’tan başka yerde yiyemezsiniz.

 

 

 

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir