implant sonrası uyuşukluk ne zaman geçer / İmplant Sonrası Sorunlar, İmplant Sonrası Diş eti Çekilmesi

Implant Sonrası Uyuşukluk Ne Zaman Geçer

implant sonrası uyuşukluk ne zaman geçer

İmplant Tedavisinden Sonra Kaç Günde İyileşilir?

İlerleyen teknoloji sayesinde yaşanan diş kayıpları tedavisinde neredeyse gerçeğe yakın sonuçlar elde edilmektedir. İmplant tedavisi ile kısmen ya da tamamen yaşanan diş kayıplarına müdahale edilmekte, bu tedavi sonrası bireyler gerçek dişlerine yakın yeni dişlere sahip olabilmektedir. Diş implant tedavisi yalnızca diş kayıpları için değil, diş eti dibindeki kemiklere bağlı olarak oluşan tahribat sonrası ya da yaşlılığa bağlı olarak çene kemiğindeki hasarlardan kaynaklanan diş kayıplarına da uygulanmaktadır. İmplant tedavisinden sonra iyileşme süreci; operasyon bölgesinin büyüklüğüne, yerleştirilen vida sayısına, cerrahi tekniğe ve hepsinden önemlisi bu süreci nasıl yönettiğinize bağlı olarak değişir. Tek bir implant yarasının iyileşmesi için gereken süre ile kemik tozu uygulanan kompleks bir vakanın iyileşme süresi aynı olmayacaktır.

implant tedavisi ankara

implant tedavisi ankara

İmplant yarası kaç günde iyileşir?

Tipik bir İmplant tedavisinden sonra iyileşme süreci bir kaç gün süren hafif şişlik, basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen sızlama ve bazen de morarma olabilir. Doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli kullandığınız zaman bu süreci oldukça kolay geçirirsiniz. Yaklaşık gün içerisinde yara kenarları birbiri ile tamamen kaynaşarak iyileşir. İmplant uygulaması ile birlikte kemik tozu, sinus lift gibi uygulamalar yapılmışsa şişlik ve rahatsızlık biraz daha fazla olabilir. Dikişler ise yaklaşık gün içerisinde alınır.

İmplant Tedavisi Tamamlandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İmplant tedavisi bittikten sonra hastalar en az 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelidir. Öncelikle tedavinin ilk haftasında sıcak yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu süreçte meyve suları ve süt ürünleri gibi yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. İmplantlar yerleştirildiğinde hastanın kanamasını önlemek için yumuşak tampon kullanılır. Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Şayet sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra 24 saat sigara içmeyin.

 

Tedaviden sonra diş hekiminiz antibiyotik veya ağrı kesici reçete edebilir. Kullanmanız gereken ilaçları zamanında doğru şekilde almaya özen gösterin. İmplant tedavisinde tedavi bölgesinde kanama olabilmektedir. İmplant bölgesine tampon veya ıslak çay poşeti uygulaması yapabilirsiniz. Operasyon bölümünde şişliklerde meydana gelmektedir. Oluşan şişlik maksimum 10 gün içerisinde geçecektir.

İmplant tamamen ne zaman iyileşir?

Sizin fark edebileceğiniz yumuşak doku iyileşmesi yaklaşık gün arasında tamamlanır. Bu süreden sonra ağız içerisinde hareket eden iplikler hariç sizi rahatsız edici bir etken kalmaz. İmplant dikişleri ise yaklaşık gün içerisinde Ancak implantın kemik ile kaynaşması ise ay arasında sürebilir.

 

İmplantlar iyileşirken acı hissedilir mi?

Çoğu implant tedavisinde ağrı beklediğinizden çok daha azdır. Diş etlerinde yapılan kesi kemikte sinir ucu olmadığından ötürü ağrı yapmaz. Prosedürün invazivliğine göre doktorunuzun size vermiş olduğu reçeteli ilacı kullanabilirsiniz. Eğer doktorunuz reçeteli ağrı kesici yazmadıysa ibuprofen, asetaminofen gibi reçetesiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Oluşabilecek kesi ağrısı ise yalnızca birkaç gün sürer.

 

İyileşme döneminde sigara kullanabilir miyim?

Tütün ve tütün ürünleri implantınızın iyileşme sürecine zarar verebilir. Sigara enfeksiyona neden olarak yaranın iyileşmesini engeller. Özellikle ağız içi bakteri üremesine olanak sağladığı için sigara kullanımı, prosedürden sonraki ilk bir hafta tamamen bırakılmalıdır.

 

DentiaT+

Deneyimsiz ellerde gerçekleştirilen implant işlemi sonucunda dişlerinizi kaybedebilir, hatta ömür boyu dudaklarınızda his kaybı yaşayabilirsiniz

Bugün sağlık programı olan hangi televizyon kanalından birini açsanız, mutlaka bir diş hekimine denk gelirsiniz. Oturup izlemeye başladığınızda en çok konuşulan konuların implant ve estetik diş hekimliği olduğunu görürsünüz. İmplant uygulaması eksik diş tedavilerinin en iyi yöntemlerinden bir tanesidir. Tabii ki iyi yapılabiliyorsa! Uygun yapılamadığı takdirde; çene kırığından ömür boyu dudakta his kaybına kadar birçok ciddi komplikasyonla karşılaşılmaktadır. Bu haftaki yazımda bunlara değinmek istiyorum. Size korkutucu gelebilir fakat implant yaptıracak olan hastalarımızın bu konularda, implantların fiyatlarından daha çok bilgi sahibi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu haftaki yazımın amacı implant tedavisi ile ilişkili temel komplikasyonları gözden geçirerek implantın başarısı ile ilişkili genel biyolojik ve mekanik faktörlere dikkat çekmektir.

HATALI İMPLANT NELERE YOL AÇAR?
Kanama, şişlik, ağrı
Yumuşak doku yaralanmaları
Alt çenede sinir hasarına bağlı dudaklarda geçici veya kalıcı duyu kaybı
Hava embolisi
Komşu dişlerin zarar görmesi
Kemik zedelenmeleri
Özellikle alt çenede kırık oluşması
İmplantın sinüs boşluğu ve burun içi gibi vücut boşluklarına kaçması
Sinüs zarının zarar görmesine bağlı sinüzit gelişimi
İmplant veya parçalarının aspirasyonu veya yutulması
İmplant çevresinde enfeksiyon gelişmesi
Kemik greftleri kullanıldıysa bunlara bağlı enfeksiyon veya alerjik reaksiyon gelişmesi
Kesi hatlarının açılması
Ön bölgelerde protez yapıldıktan sonra diş etinden görülen koyu renkli yansıma
Alt çenede dil bölgesindeki damarların zarar görmesine bağlı ağır kanama
İmplantın kaybı
Radyoterapi almış hastalarda osteoradyonekroz
Sinüzit
Sinirin tamamen ezilmesi ya da koparılması sonucu kalıcı uyuşukluk
Kaybedilen dişin yerine yenisini koymak için en başarılı yöntem olarak kabul edilen dental implantlar, sadece hayatınızdan zevk almanızı sağlayacak güven ve psikolojiyi kazanmanızı sağlamaz; aynı zamanda gülüşünüzü güzelleştirir, istediğiniz yemeği yiyebilmenizi sağlar. Ayrıca yüz yapınızı yeniden oluşturur ve daha genç bir görünüş sahibi olmanıza olanak tanır. Dental implant ve kemik oluşturma işlemi modern tıbbın mucizesidir. Uygun zaman ve planlamayla muhteşem şeyler başarılabilir. Dental implantlar; kemikle kaynaştıktan sonra yapay diş gibi kullanılabilen ameliyatla diş etinizin içine yerleştirilen metal çivilerdir. Bu implantlar tek kaplama, köprü ya da hareketli protezin altında yapay dişi destekler. Geleneksel köprüler hâlâ çok iyi bir tedavi seçeneğidir. Fakat birçok kişide köprü yapılırken dişsiz alana komşu dişler kesilmek zorunda kalınmakta ve zamanla bu dişler de kaybedilmektedir. Böyle durumlarda tek dişin eksikliğini gidermek için yaptırılan tek diş implant ideal bir seçenek olacaktır.

SİGARA SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Birçok sağlık işleminde olduğu gibi implant yerleştirme işleminde de başarı oranı kişiden kişiye değişir. Tedavi seçeneği olarak kullanılan implantların başarısızlık nedenleri arasında kötü kemik kalitesi, yetersiz kemik seviyesi, alt ve üst çeneler arasında yetersiz dikey mesafe, implant yapılacak alana komşu bölgelerdeki canlı anatomik yapılar ya da hâlâ gelişimi devam eden çene ve yüz yapıları sayılabilir. Şeker, osteoporoz ve sinüs problemi gibi belli kronik hastalıklar da implantın kemikle kaynaşmasını etkileyebilir. Sigara içen kişilere yapılan implantların da iyileşme süreci çok parlak değildir. Ancak uygun şekilde implant uygulanması, başarı seviyesinin çok yüksek olmasını sağlayacaktır.

KEMİKLE KAYNAŞMASI BEKLENİR
Diş yerine konulan implantlarda tartışılması gereken bir diğer konu, dişin çekiminden hemen sonra çekim boşluğuna implant yerleştirilmesi konusudur. Diş hekimleri genellikle diş çekimi sonrası implantı yerleştirmek için altı ay beklerler. Ancak bu, tedaviyi ertelemek ve kalan kemiğin o zamana kadar incelmesine yol açmak anlamına gelebilir. İnce ve erimiş bir kemik, birinin gülüş estetiğinin oluşturulmasında önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu tarz tehlikeli kemik kalitesi, diş eti dokusu etrafında kayıplara yol açarak estetik sorunlara neden olabilir. Diş çekimi sonrası kemik gelişiminin en çok olduğuna inanılmaktadır. Tek dişin çekimi sonrası hemen implant yüklenmesi şu durumlarda önerilmektedir:
Diş travmayla kaybedildiğinde
Dişler kırığa bağlı çekilmek zorunda kalındığında
Arkasından daimi diş gelmemiş, kökü erimiş, kalan süt dişlerinin çekimden sonra
Kanal tedavisi başarısız olmuş dişlerin yerine diş çekimi sonrası implantın hemen yerleştirilmesinin dezavantajı, çekim sonrası oluşan boşluğun kemikle birebir uyumlu bir kemik ilişkisi bulundurmamasıdır. İmplantın kemikle kaynaşabilmesi için yaklaşık iki ay beklenmektedir. Hangi sistemin kullanıldığına bağlı olarak, implantın üzerine kaplama yapılması iki ile altı ay arasında değişmektedir. İmplantın çekim sonrası hemen yerleştirilmesinin 10 yıllık dikkatli bir klinik inceleme sonrasında başarı şansının dişsiz alana yerleştirilen implanta yakın olduğu kanıtlanmıştır.

TEDAVİLER HER ZAMAN BAŞARILI MI?
Deneyimli bir diş hekimi, steril koşullar, işi bilen asistanlar ve kaliteli malzeme; hastaya özgü etkenlerden önce başarılı bir implant tedavisi için şarttır. Deneyimsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen cerrahi girişimler; küçük olsun, büyük olsun çok vahim sonuçlar doğurabilir. İmplant yerleştirilen alanın bu bölgedeki kemiğin ve komşu anatomik oluşumların çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Milimetrik kaymalar bile sonucun başarısız olması için gereken nedeni sağlar. Özellikle üst çenede arka dişlerde yapılan implant uygulamalarında en büyük risk, burun tabanı ve üst çeneyle komşu olan sinüs boşluğunda oluşabilecek problemlerdir. Eğer bu bölgede implant yerleştirmesine uygun kalınlıkta ve kalitede kemik yoksa, implant yerleştirilme esnasında implant kemiğe tutunamaz ve ilk aşamada uygun tutunma gerçekleştiremeyen implant bir an kayıp sinüs yani üst çene boşluğunun içerisine kaçabilir.

SAĞLIKLI YERE ZARAR VERİLMEMELİ
Deneyimsiz kişilerce gerçekleştirilen implant yerleştirme işleminde oluşabilecek en büyük problemleden biri de implanta komşu dişlerin zarar görmesidir. Yandaki dişler zarar görmesin diye köprü yaptırmak istemezken, yanlış yerleşen implant direkt olarak dişin çekimine yol açabilmektedir. Kısacası sağlığı ilgilendiren en basit bir işlemde olduğu gibi implant işlemlerinin de deneyimli hekimlerce, uygun şartlarda ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılması şarttır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

SON DAKİKA

İmplant nedir?

İmplant eksik dişlerin yerine yerleştirilen ve titanyumdan yapılmış vida şeklindeki yapılardır. Yerleştirilen implant ile diş kökü taklit edilmeye çalışılmaktadır. Diş kökünü taklit eden implant ve üzerine yapılacak porselen, zirkonyum vb. materyaller ile dişin konuşma, çiğneme ve estetik fonksiyonları tekrar kazanılmaya çalışılmaktadır.

Neden implant yaptırmalıyım? İmplant tedavisinin özellikleri nelerdir?

Dişlerimiz estetik, çiğneme, konuşma vb. fonksiyonları nedeni ile bizim için çok önemlidir. Dişlerimizin kaybı ile bu fonksiyonlar yeterince yerine getirilemezler. Kaybolan dişlerimizin yeri yandaki dişlerden destek alınarak yapılan köprü dediğimiz yöntem ile doldurulmaya çalışılır. Ancak bu yöntemin en büyük dezavantajı komşu bölgedeki sağlam dişlerin kesilerek küçültülme işlemine maruz kalmasıdır. Bu ise bizim istemediğimiz bir durumdur. Diğer bir tedavi seçeneği ise hareketli protez dediğimiz hasta tarafından takılıp çıkartılan protezlerdir ki; konforu azdır ve hastalar tarafından tercih edilen bir yöntem değildir. Bu iki yöntemde de çekilen dişlerin yerindeki kemik dokusu artık fonksiyon görmediği için erimeye başlayacaktır. İmplant tedavisinde ise çekim boşluğu implant ile doldurulmakta komşu sağlam dişlere ise dokunulmaktadır. Sabit bir tedavi olduğu için hasta protezlerini takıp çıkarmak zorunda değildir. Ayrıca çekim boşluğuna implant yerleştirildiği için kemik dokusunda erime olmamakta ve kemik dokusu sağlığını korumaktadır.

İmplant hangi durumlara yapılabilir?

Hastalarda tek diş eksikliğinde, birden fazla diş eksikliğinde ve tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda da implant yapılabilir. Burada yeterli şart hastanın uygun kemik dokusuna sahip olmasıdır. Uygulanacak tedavi seçeneğine göre implant sayısı değişir.

İmplant nasıl uygulanır? İmplant yapılırken acı duyar mıyım?

İmplant lokal anestezi altında yapılan basit bir işlemdir. Korkan hastalarda sedasyon ve genel anestezi ile de yapılabilir. Sağlıklı bir kemik dokusu olan bireyde implant sayısına göre yarım saat ile bir saat arasında implant yerleştirilebilir. Anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için hastalar işlem esnasında ağrı duymazlar. Diş çekiminden daha kolay bir tedavidir.

İmplant işleminden sonra çok sıkıntı çekermiyim?

İmplant uygulamasından sonra hekim gerekli gördüğü ilaçları size reçete eder. Dolayısıyla bir sıkıntı yaşamazsınız. Bu dönemde kullanacağınız ilaçlarla iyileşme sürecini yaşarsınız. Yaklaşık 1 hafta sonra da dikişleriniz alınır ve İmplantların kemik ile kaynaşma sürecine kadar normal hayatınıza devam edersiniz.

Diş çekilip yerine hemen implant yapılabilirmi?

Çekimi yapılan dişte ve çevre dokularda enfeksiyon yoksa, kemik dokusunun yeterli olduğu durumlarda diş çekilip hemen yerine implant yapılabilir. Hekim işlem öncesi yapacağı ağız içi muayene ve röntgen muayenesi ile diş çekiminin ve implant uygulamasının aynı anda uygulanıp uygulanmayacağına karar verir.

İmplantın üzerine kalıcı dişim ne zaman takılır?

İmplant yerleştirildikten sonra kemik dokusunda iyileşme ve kemik ile implant arasında osseointegrasyon dediğimiz kaynaşma sağlanması için bir süre beklenir. Bu süre genel olarak 2 veya 3 aydır. Bazen hemen implant üzeri diş yapılacağı gibi 6 ay civarında beklendiği durumlarda olabilir. Bu süreyi belirleyen birçok birçok faktör fardır. Hekim durumu değerlendirip hastayı bu konuda bilgilendirir.

İmplant uygulaması herkese yapılabilir mi?

18 yaşın üzerindeki kemik dokusu uygun olan sağlıklı her bireye implant yapılabilir. Diabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı vb. rahatsızlığı olan hastalarda; hastalık kontrol altında ise, hasta düzenli olarak ilaçlarını kullanıyor ise doktoru ile konsültasyondan sonra bu hastalara da implant yapılabilir.

Kemiğimin yetersiz olduğu söylendi. Bana implant yapılabilirmi?

İmplantlar değişik boy ve kalınlığa sahip vidalardır. İmplantların yerleştirilebilmesi için belli bir hacimde kemiğe ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda hastanın kemik dokusu implant yapımı için yeterli olmamaktadır. Bazı kemik hastalıkları, erken diş çekimi, diş eti hastalıkları ve ileri yaşla beraber çene kemiklerimizde kayıplar meydana gelmektedir. Kemiklerde erimeye bağlı olarak üst çenede sinüslerimiz ve alt çenede çene sinirimiz imlant yapılacak bölgede bize engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda halk tabiri ile kemik tozu denilen greft dediğimiz yapay kemikler ile eksik kemik dokusu tamamlanmaya çalışılmaktadır. Kemik tozlari ile istenen kemik hacmine ulaştıktan sonra implant tedavisi uygulanabilmektedir. Bu işlem de tedavi sürecini uzatmaktadır.

İmplantın ömrü ne kadardır? Garantisi varmıdır?

İmplant için bir süre vermek doğru değildir. Yaklaşık 30 yıldır ağzında sağlıklı bir şekilde implant kullanan hastalarımız vardır. Ancak ortalama bu sürenin altındadır. İmplantın ağızda kalmasını belirleyen birçok faktör vardır. Kullanılan implantın kalitesi, hekimin uygulama sırasındaki becerisi, hastanın kemik kalitesi ve en önemlisi hastanın işlem sonrası implantlarına temiz bir şekilde bakıp bakmamasıdır. İmplantlar yapay bir doku olduğu için doğal dişlerden daha fazla temizliğe ve oral hijyene dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde sigara kullanımının da implant ömrünü azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

İmplant kanser yaparmı? Vücuda zararı var mıdır?

Yaklaşık 40 yılldır implant tedavisi tüm dünyada çok yaygın ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak kansere neden olmuş bir vaka bildirilmemiştir. İmplantlar biyo uyumlu yani vücut dokusu ile uyumlu vücuda zarar vermeyen ve allerjiye sebep olmayan titanyum denen doku dostu bir materyalden yapılmaktadır. İmplant materyali ve implantınyüzey özellikleri hergeçen gün geliştirilmektedir. Dolayısıyla; İmplant kanser yapmaz, implant allerjiye sebep olmaz ve vücuda zararlı değildir.

İmplant yaptırırken dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?
İmplant işlemi basit de olsa cerrahi bir müdaheledir. Sterilite şartları optimum olarak ayarlanmış mekanlarda yapılmalıdır .İmplant yapacak kişinin bu iş de uzman olmasına ve yeterince tecrübeye sahip olmasına dikkat edilmelidir.

İmplant sonrası çene kemiğinde uyuşukluk var.
Alt çenemizde kemiğin alta yakın bölgesinde çene sinirimiz geçmektedir. İmplant işlemi esnasında implantın çene sinirine yakın yerleştirilmesi ile bazen çene kemiğinde ve dudaklarda uyuşukluk meydana gelebilmektedir. Bu genellikle geçicidir. Ama vakit geçirmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

İmplant komplikasyonları nelerdir?
İmplant çene içerisine küçük de olsa bir cerrahi müdahale ile yerleştirilir. Buna bağlı olarak işlem sonrası ağrı, şişlik, kanama, çenede uyuşukluk ve enfeksiyon gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu komplikasyonlar ilk 3 gün içerisinde normal kabul edilir. Uzun süren bu tarz şikayetlerinizde hekiminize başvurmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası