kefir anne sütüne gaz yapar mı / Bebeklere Kefir Verilir mi? Kefirin Yararları Nelerdir? - funduszeue.info

Kefir Anne Sütüne Gaz Yapar Mı

kefir anne sütüne gaz yapar mı

Emziren anneler sakın ihmal etmeyin

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Dost bakteriler olan probiyotikler, bağırsak florasını olumlu yönde etkileyerek anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve her türlü sindirim problemini engeller.

Probiyotik kalitesi yüksek anne sütü ile beslenen bebeğin hem sindirim sistemi, hem beyin gelişimi, hem de sinir sistemi gelişiminde fayda sağlanmış olur. Kefir, yoğurt, ayran ve probiyotik takviyelerin tüketimi ihmal edilmemelidir" dedi.

Omega 3 tüketiminin, anne sütünün kalitesini arttırarak bebeğin beyin, göz ve sinir sistemi gelişimini desteklediğini belirten Küçük, "Annenin kalp ve damar sağlığının korunmasında olumlu katkı sağlar. Yağlı balıklar, ceviz, badem, kuru fasulye, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler omega 3 kaynaklarıdır. Emziren annenin kemik sağlığı için kalsiyumun yeterli alınması çok önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır. Bu yüzden günlük beslenmelerinde kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt, kefire yer verilmelidir" diye konuştu.

Sütün; protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahip olduğunu kaydeden Küçük, "Emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri veya sindirim farklılığı açısından keçi sütünü tercih edilebilirsiniz. B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynakları ise, yağsız kırmızı et gibi et ve et ürünleri, balık ve yumurtadır.

B vitamini tüketimi de yeterli miktarda olmalıdır. Bunun için de tam buğday, bulgur ve kuru baklagiller, yulaf tercih edilebilir. Kokusu yoğun bazı besinler soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Küçük, "Demir eksikliğiniz varsa, pekmez veya kuru üzüm yanında C vitamini içeren bir taze meyve yiyebilirsiniz. Ya da yine demir kaynağı olan yumurta ve et, nohut, yeşil mercimek yediğinizde portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan ya da bol limonlu mevsim salata gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler ile birlikte tüketmelisiniz. Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemli olduğundan yeşil yapraklı sebzeleri sık tüketin. Meyvelerin doğal şekeri yeterli olacağından kompostolar şekersiz hazırlanmalıdır. Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilerek sıvı alımı arttırılabilir. Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az bardak sıvı alınması gereklidir" şeklinde konuştu.

Anne sütü verirken gaz yapmayan besinler nelerdir?

Gaz yapan ve yapmayan besinler her bebeğe göre değişiklik gösterebilir, bunu tespit etmenin en iyi yolu gözlem yapmaktır. Genel olarak anne sütüne gaz yapan besinler ve yapmayan alternatifleri nelerdir? Buyurun bakalım…

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra bebeğinizde gaz probleminin arttığını gözlemleyebilirsiniz, inek sütü proteini içeren gıdalar bebeklerde gaz ve huzursuzluğa neden olduğu en sık bildirilen gıdalar arasındadır. Bu besinleri diyetinizden çıkartmayı düşünüyorsanız susam, fındık, fıstık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler gibi alternatif kalsiyum kaynaklarını diyetinize eklemeye özen gösterin. Bununla birlikte, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz da gaz oluşturabilir. Bu ürünlerin laktozsuz olanları denenerek bebekte gaz oluşumuna neden olup olmadığı gözlemlenebilir.

KURUBAKLAGİLLER

Kurufasülye, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller sıklıkla anne sütüne gaz yapan besinler arasındadır. Kurubaklagiller, vücudun sindirmekte zorlandığı kompleks bir şeker olan ve sindirildiğinde yüksek oranda gaz açığa çıkaran rafinoz içerir. Kurubaklagillerin gaz yapıcı etkisini azalmak için en az 12 saat suda bekletebilir, haşlama suyuna biraz kimyon ekleyebilir ve haşlanırken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alabilirsiniz.

LAHANAGİLLER

Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana gibi Brassicaceae familyasına ait sebzeler de kurubaklagiller gibi gaz yapıcı etkiye sahip rafinoz içerir. Lahanagiller kışın yetişir, kış aylarında bu sebzeler yerine pazı, ıspanak, pırasa gibi gaz yapmayan sebzeleri tercih edebilirsiniz.

SOĞAN

Soğan fruktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Fruktoz da aynı rafinoz gibi anne sütüne gaz yapabilir. Soğan pişirildiğinde gaz yapıcı etkisi azalabilir. Bu besini beslenmenizden tamamen çıkartmak yerine pişmiş halini tükettiğinizde de bebeğinizde gaz oluşturup oluşturmadığını gözlemleyebilirsiniz.

KAFEİN

Çay, kahve, çikolata, kola gibi kafein içeren besinler anne sütüne gaz yapabilir. Kafein içeren içeceklerin yerine nane çayı, papatya çayı, rezene çayı gibi gaz problemini azaltacak bitki çayları ılımlı miktarda tüketilebilir.

TAHILLAR

Bulgur, yulaf, mısır, kepekli gıdalar gibi tahıllar lif, rafinoz ve nişasta içerir. Bunların hepsi kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından parçalanır ve bu da gaza yol açar. Pirinç, gaz yapmayan tek tahıldır. Ancak tam tahılları beslenmenizden tamamen çıkartmak yerine hangilerinin bebeğinizde gaza neden olduğunu tespit edip buna göre bir yol izlemek en doğrusu olacaktır.

ELMA, ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK

Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.

Emzirme Döneminde Annelerin Dikkat Etmesi Gereken 8 Önemli İpucu

Emzirme dönemi hem anne hem de bebek sağlığı için büyük öneme sahiptir. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat etmek sorunsuz bir emzirme dönemi anlamını taşır. Anne sütünün bebek sağlığı için mucize bir besin olduğu unutulmamalıdır. Doktorlar doğumdan sonraki süreçte anne sütünün zihinsel ve fiziksel gelişim açısından büyük öneme sahip olduğunu sık sık vurgulamaktadır. İşte emzirme döneminde annelerin dikkat etmesi gereken 8 önemli ipucu.

 

Hijyene önem verin ve meme ucu bakımınıza özen gösterin

Emziren anneler bu dönemde göğüs sorunları ile karşılaşabilir. Bu sorunlar arasında meme ucu yaraları ve çatlakları bulunmaktadır. Yaralardaki bakteri ve mikroplar sık sık emen bebeğin bünyesine geçebilir. Bu yüzden eğer böyle bir durum var ise doktora bu durumdan bahsedilmeli, doktor tavsiyesiyle göğüs ucu bakım kremi kullanılmalıdır. Ayrıca meme ve el hijyenine dikkat edilmelidir.

 

Eşit emzirmeye önem verin

Tek taraflı emzirmek birçok annenin yaptığı bir hatadır. Fakat tek taraflı emzirmek sütün yeterli şekilde kullanılmaması anlamını taşır. Bu yüzden de göğüslerdeki süt tam anlamıyla boşaltılmaz ve süt üretimi desteklenmez. Diğer bir yandan tek memede emzirmek, yoğun kullanılan memede ağrı ve şişliğin oluşması anlamını taşır. Ortalama olan her emzirmede her iki göğüs için de 10 dakikadır.

 

Dinlenmenize önem verin

Emzirme döneminde hem kendinize hem de bebeğinize bakmak ve beslemek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu yüzden tüm bu sürecin enerji gerektirdiğinin farkında olun. Birçok anne emzirdiği zaman kendi enerjisinin düştüğünün farkındadır. Emzirme süreçleri ise her iki saatte bir gerçekleşerek normal gün kavramını ortadan kaldırır. Bu yüzden bebeğin uyuduğu saatlerde annenin bu durumu fırsat bilerek dinlenmesi oldukça önemlidir.

 

Anne sütünü artıran gıdalara önem verin

Bebeğiniz hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de tükettiğiniz tüm yiyeceklerden etkilenir. Sütün kalitesini artıran besinler tüketmek ise bebek sağlığı için büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, ayran, kefir ve doğal meyve suları gibi süt artıran besinler tüketilmelidir. Ayrıca günlük tüketilmesi gereken su miktarı muhakkak tüketilmelidir.

 

Bebeğinizi doğru pozisyonda tutun

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu bebeğin doğru açıda tutulmasıdır. Bebeği doğru açıda tutmak göğüslerin yeteri kadar boşalması ve bebeğin doyması anlamını taşır. Bu doğrultuda bebek anneye düz, paralel ve yakın bir şekilde konumlandırılmalıdır. Fakat bu konumlandırma yapılırken bebeğin nefes alıyor oluşuna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bebeğin göğüsü yeteri kadar kavraması hava kabarcığı yutmasını da engeller.

 

Yediğiniz besinlere dikkat edin

Bebeklerin sürekli olarak süt tüketmesi bağırsak hareketliliğini arttırarak gaz sorununu tetikler. Diğer bir yandan bebeğin hava yutması da gaz sorununu artırır. Bu doğrultuda annenin yediklerine dikkat etmesi büyük önem taşır. Besin çeşitliliği ve yeterliliği büyük ölçüde etkilenmeden gaz yapan besinlerin tüketimi abartılmamalıdır. Brokoli, lahana, kavun, kahve, çay, çikolata ve C vitamini ağırlıklı meyveler gaz yapabilen besinler arasındadır.

 

Süt azaltan besinlerden uzak durun

Sütün kaliteli olması bebeğin de etkin bir şekilde beslenmesi anlamını taşır. Fakat bazı yiyecek ve içecekler sütün kalitesini ve miktarını azaltabilir. Örneğin sürekli olarak kahve tüketmek bebeğin uykusuz kalmasına ve vitamin, mineral açısından zayıf beslenmesine neden olabilir. Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Süt sağmayı öğrenin

Birçok uzman süt sağma işleminin faydalarına dikkat çekiyor. Süt sağmanın faydaları arasında süt üretimini teşvik etme, bebeğin aşırı fazla süt emmesini engelleme, sütün boşaltımını sağlayarak tıkanıklığı önleme, meme ucunu şekillendirme bulunuyor. Bu doğrultuda süt sağılmayı öğrenmek oldukça önemli bir durum olarak önümüze çıkıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası