led aydınlatma kaç watt / Doğru LED ampul nasıl seçilir? | Philips aydınlatma

Led Aydınlatma Kaç Watt

led aydınlatma kaç watt

Led Ampul Kaç Watt Çeker?

Led ampuller, her geçen gün daha fazla yaygın hale gelmektedir. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi de tükettikleri düşük enerji miktarıdır. Günümüzde tasarrufun giderek önem ve anlam kazanması baz alındığında led’lerin normal ampullerin yerine geçmesini yadırgamamak gerekir. Led ampul kaç watt çeker sorusu ile bu tasarruf miktarını sizlere net bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

’li yıllarda icat edilen led aydınlatma sistemleri özellikle ’lı yıllardan sonra giderek yaygınlaşmıştır. Bu tarihten itibaren her sene daha fazla tasarruf sağlayan modelleri ortaya çıkan Led aydınlatma araçları, günümüzde giderek daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. İşte bu noktada neden tercih edildiği de büyük bir anlam kazanmaya başlamıştır.

Tungsten olarak bilinen ve eskiden her evde bulunan ampullere göre çok daha avantajlı olan Led ampuller, daha az enerji harcayabildikleri gibi aynı zamanda daha fazla süre boyunca da aktif olarak çalışabilmektedirler. Bunun dışında çevreye verdikleri zararı da göz önüne alırsak eğer %’e yakın çevre dostu olmaları ile de oldukça değerli bir konuma gelmektedir. Dilerseniz bir önceki konumuz olan 10 Watt Ampul 1 Saatte Ne Kadar Yakar? içeriğini inceleye bilirsiniz.

Led Ampul Elektrik Tüketimi?

Kredi Kartı ile Satın Almak İçin Tıklayınız

Led ampuller, tükettikleri enerji miktarları ile rakiplerine fark atarlar. Buna göre:

  • Normal bir ampul yaklaşık olarak 60 Watt enerji tüketir.
  • Tasarruflu ampuller ise 16 Watt enerji harcar.
  • Led ampuller ise sadece 9 Watt enerji harcar.

Bu ifadeler aynı değerlere sahip olan aydınlatma araçları için geçerlidir. Buna göre yapılan işlemlerin tamamında led’lerin tasarruf konusunda daha fazla avantaj sağladıkları bilinmektedir. Led ampullerin sağladığı avantajlar:

  • Çok daha uzun süreler kullanılabilme – yaklaşık olarak 10, 15 yıl kadar.
  • Arıza yapmamaları
  • Kaynaktan çıkan ışığın gözü almaması

Led ampuller üzerinde yapılan çalışmalar kapsamında tüm evdeki aydınlatma sisteminin yerine led’ler takılsa dahi bir yıl içerisinde elektrik faturasında aydınlatma giderlerini yarı yarıya düşüreceğiniz anlamına gelir. Ortalama olarak 10 yıl içerisinde ise bu miktar sizin fazlasıyla memnun edecektir. Bu nedenle led kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşmakta ve led teknolojisi de giderek daha da geliştirilmektedir. Led ampul elektrik tüketimi sorusuna bulduğunuz cevap sonrasında artık sizlerde ev ve işyerinizdeki aydınlatma araçlarını hemen değiştirmeye başlayabilirsiniz.

LED ampuller ile elektrik faturanızı düşürün

Uzun ömürlü ve düşük enerji tüketimli LED ampullere geçerek, ev ve iş yerinizdeki enerji harcamanızı kolayca azaltabilirsiniz.

LED aydınlatma
Ampullerin çeşitlenmesi ile hem aydınlatma hem de enerji tüketimini ayarlamak kolaylaştı. Bugüne kadar akkor ve floresan aydınlatma yaygın kullanılırken, artık LED teknolojisine sahip aydınlatma birimleri de hayatımızda yerini aldı.

Tungsten olarak bilinen klasik akkor ampulleri herhalde tanımayan yoktur. Orta kısımdaki tungsten tel koptuğunda ampulü çöpe atabilirsiniz. Bunun sebebi genelde voltaj dalgalanması ve ısınmadır. Enerji verimliliği düşük, karbondioksit salınımı da yüksek olduğu için 3 yıl önce AB içerisinde üretimi durdurulan akkor ampuller, yerini ağırlıklı olarak floresana bıraktı.

Floresan ampuller akkor gibi içerideki gazı ısıtıp teli aydınlatmak yerine, civa buharını tetikleyerek ışık elde ediyorlar. Ancak bunların eski nesilleri yerini enerji tasarruflu ampullere bıraktı. Böylece klasik akkor ampulün dörtte biri enerji tüketirken, dört kat fazla parlaklığa erişebiliyor. Üstelik 6 bin ilâ 15 bin saat arası çalışabilirler.

LED ise tüketiciye ulaşan aydınlatma teknolojisinin en gelişmiş elementi olarak kabul edilebilir. Bunun sebebi ise hem bin saate kadar çalışabilmeleri, düşük güç tüketmeleri ve çevreye daha az zarar vermeleri olarak gösterilebilir. Enerji tasarruflu ampullerle karşılaştırılınca, hemen açılabilmeleri ve aydınlatma gücünde kademeli artış yerine hep aynı düzeyi korumaları da bir avantajdır.

LED - Enerji tasarruflu - Akkor aydınlatma

LED ampullerin genel özelliklerini daha detaylı incelemek gerekirse; bir LED ampulü ortalama 15 yıl kullanabilirsiniz. Ancak, belirli bir süre sonrasında performansı düşmeye başlayabilir. Bunun sebebi de, birçok ufak ışık diyotunu çalıştıran bir merkezî devre ile yönetilmeleridir. Böylece içeride çeşitli diyotlar bozulsa dahi, diğerleri çalışır. Bunu diğer ampullerle karşılaştırırsak, onlar bir kez bozulduğunda bir daha hiç çalışmazlar, LED ampuller ise tüm ışık diyotları bozulana kadar çalışmayı sürdürebilir. Akkor ampuller için ortalama ömrün yarım yıl, enerji tasarruflu ampuller için ise 5 yılın altında olduğunu hatırlatalım.

Ampuller ile ilgili yaygın bir yanılgı da, aydınlatma gücünün Watt olduğunun sanılmasıdır. Watt, ampullerin harcadığı enerjiyi gösterir. Daha klasik bir anlatımla, mumluk adını verdiğimiz akkor ampuller, aslında saatte Watt enerji tüketirler. Aydınlatma gücünü Lumen, renk sıcaklığını ise Kelvin birimine bakarak anlayabilirsiniz.

Yaklaşık lumen aydınlatma sağlayan, kelvin sıcaklığa sahip akkor bir ampul 60 Watt enerji tüketir. Aynı değerlerdeki enerji tasarruflu ampuk 16 Watt tüketir. LED ise sadece 9 Watt tüketerek aynı aydınlatmayı sağlayabilir.

LED ampuller hakkında daha fazla bilgi almak için burayatıklayabilirsiniz.

LED ampullere geçmek ne kadar tasarruf sağlar?
Türkiye’deki evlerin büyük bölümünün 2+1 olduğunu, bu evde ise toplam 7 ampul olduğunu (giriş, koridor, 2 oda, 1 salon, mutfak ve banyo) varsayalım. Bu 7 ampulün günde 6 saat açık kaldığını ve elektrik tarifesinin kW başına 35 kurtuş ücretlendirildiğini ( yılı ortalama enerji tarife fiyatı) düşünerek, gelin bunu yıllık hesaplayalım.

Akkor ampul bir yılda 60 x 6 x = ,4 kW güç tüketir. Bu tüketim, yaklaşık TL harcama demektir.

Enerji tasarruflu ampul bir yılda 16 x 6 x = 35,4 kW güç tüketir. Bu da bir yılda faturanızın yaklaşık 86,7 TL’sini aydınlatmaya ödeyeceğiniz anlamına gelir.

LED ampul bir yılda 9 x 6 x = 19,7 kW tüketir. Bu tüketim ise yaklaşık 48,2 TL demektir.

Tüm aydınlatma sistemini ortalama büyüklükte bir evde LED’e geçirmek bile, bir yılda aydınlatmaya en az iki kat daha az ödeyeceğiniz anlamına geliyor. Ampul maliyetini ve uzun ömürlü oluşlarını da düşünürseniz, uzun vadede kâr etmeniz garanti. Çevreye daha az zarar vereceğinizi de unutmayın.

Hangi ampulu almalısınız

Güncelleme Tarihi:

Sefer LEVENT / VATANDAŞIN EKONOMİSİ

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Gelinen teknoloji ve rekabet bırakın akkor, halojen ampulleri tasarruflu ampullerin bile döneminin bittiğini gösteriyor. Piyasada satılan, normlara uygun gerçek anlamda bir LED ampul 5 yılda liraya yakın tasarruf sağlıyor. Evdeki ampul sayısı düşünüldüğünde bu tablo elektrik faturalarını da hafifletiyor.

Haberin Devamı
Hangi ampulu almalısınız

AMERİKALI Thomas Edison – yıllarında, o zamana göre uzun dayanan (yaklaşık 12–13 saat) ampulleri yapmıştı. Ampullerinde kullandıkları tel ise kömürleşmiş pamuk lifiydi. Yani karbon elementiydi. O günden bu güne ampuller o kadar gelişti ki Teknoloji sayesinde artık 40 bin saatten fazla kullanılabilen ampuller var.

Günümüzde ampulleri temel olarak sıralamamız gerekirse, geleneksel ampul (akkor) ki bu ampullerin üretimi yasaklandı, tasarruflu ampul, halojen ampul ve LED ampul diyebiliriz. Geleneksel ampulleri hatırlarsınız ’lük, 60’lık, 40’lık diye adlandırır, ışık ihtiyacına göre alır kullanırdık. Ampul çeşidinin artmasıyla işimiz zorlaştı. Bugün ampul almaya gittiğinizde kutuların üzerinde bir sürü rakam ve harf görüyorsunuz. Peki ama hangi ampulu almalısınız? Hangi ampul ne kadar ışık verir? Hepsinden önemlisi hangi ampul ile gerçekten tasarruf sağlarsınız? İşte bu haftanın konusu da bu

Haberin Devamı

Öncelikle şunu söylemeliyim. Teknolojinin geldiği nokta, rekabetin getirdiği fiyatları göz önüne alınırsa bundan sonra ampul alacaksanız istikametiniz LED ampul olmalı. Bunu niye söylüyorum. Çünkü piyasada zaten akkor ampul bulmak artık mümkün değil. Halojen ampullerin fiyatları ucuz ancak aradaki fiyat farkı LED ampulden elde edeceğiniz tasarrufla kısa sürede kalkacaktır. Bunu fatura örnekleriyle anlatmaya çalışacağım. Son olarak piyasada tasarruflu ampul adı altında satılan ve LED teknolojisinden önceye ait ampuller de fiyat fayda bakımından geride kalmış durumda. Özetle tasarruflu ampulün adına aldanmayıp aslında LED ampul almak size daha fazla tasarruf sağlayacaktır.

FİYAT FARKI KALKTI

LED yani “Light Emitting Diode” anlamına gelen bu teknoloji şu anda televizyondan otomotiv sektörüne kadar birçok alanda aydınlatmada kullanılıyor. Daha az enerji harcamasıyla öne çıkan LED teknolojisinin en sık kullanılmaya başlandığı alanların başında evler var. Bunun sebebi ise geleneksel akkor ampullere göre neredeyse 10 kat daha az enerji harcaması. Ancak buna rağmen tüketiciler, LED ampulleri fiyatlarından dolayı tercih etmiyordu. Ancak bu dönem de bitti. yılında tanesi 20 TL olan LED ampullerin fiyatları aydınlatma kapasitesi düşük ürünlerde neredeyse yüzde 80 düştü. Piyasada 4 liraya bile LED ampul bulmak mümkün.

Haberin Devamı

5 yıl toplamında Kw’lık enerji harcayan W’lık bir LED ampule karışılık aynı aydınlatma gücündeki bir akkor ampul Kw, tasarruflu ampul ise Kw enerji harcıyor. LED ampullerin günlük 10 saatlik ortalamayla kullanılması, tüketicilere 5 yılın sonunda ampul fiyatı dahil yaklaşık 75 TL’ye mal oluyor. Bu rakam tasarruflu ampullerde 5 ampulluk kullanımla TL’ye akkor da ise 25 ampulle liraya uzanıyor.

Hangi ampulu almalısınız

LED AMPUL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Watt (W): LED ampul alırken en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında ışığın gücü geliyor. Işık gücü kutularda ‘Watt’ (W) ile ifade ediliyor. LED ampullerin kutularında genellikle bir karşılaştırma şemasına yer veriliyor. Bu şemada LED ampul ile eski tip geleneksel ampuller karşılaştırılıyor. Bu karşılaştırmanın en büyük sebebi LED ampullerin daha az güce ihtiyaç duyarak geleneksel modeller kadar aydınlatma sağlayabilmesi. Örneğin; geleneksel modellerde 50 Watt’lık bir ampulün eş değeri LED’lerde 5 Watt’a denk geliyor. Daha güçlü aydınlatma isteyenler ise 60 Watt’a denk gelen 8 Watt’lık LED modelleri tercih edebiliyor.

Haberin Devamı

Işığın rengi: Renk sıcaklığı anlamına gelen ‘Kelvin’ kelimesinin kısaltması olan ‘K’ harfi, ışığın rengini belirtiyor. LED ampul kutularının üzerinde 4 basamaklı rakamlar var. Ev ve ofis kullanımları için genellikle 2 seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden biri ‘K’ ile belirtilen beyaz ışık. Diğeri ise ‘K’ ile gösterilen sarı ışık. Başka bir deyişle ‘K’ harfinin yanındaki rakam büyüdükçe ışık beyaza, küçüldükçe ise sarıya doğru gidiyor.

Enerji sınıfı: LED ampuller, geleneksel ampullere göre yüzde 90’a varan tasarruflar sağlayabiliyor. Ancak LED modellerden tasarruf konusunda en üst performansı alabilmek için enerji sınıfı kriteri ön plana çıkıyor. Şu anda raflarda yer alan LED ampullerde ‘A+’ veya ‘A++’ enerji sınıfı etiketleri yer alıyor. Dolayısıyla A++ enerji etiketine sahip olan LED ampul modellerinden tasarruf için en üst performans alınabiliyor.

Haberin Devamı

Duy çeşidi: Özellikle internetten LED ampul satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise duy çeşidi. Yani ampulün monte edileceği yuva. Duy çeşitleri LED ampul kutularında ‘E’ harfinin yanında iki rakamla belirtiliyor. Şu anda raflarda yer alan modellerde iki farklı seçenek öne çıkıyor. Bunlardan biri ‘E40’ ve diğeri ise ‘E27’. En yaygın kullanılan model E Şu anda evlerimizde olan ve yuva genişliği 1 TL’lik bozuk para büyüklüğünde duylar için E27 ampulleri tercih etmek gerekiyor. Duy genişliği daha ince ise ‘E40’ tercih edilmeli.

Mum ışığı gücü:LED ampul kutularında yer alan diğer bir bilgi ise daha çok geleneksel modellerdeki ışık gücünü belirtmek için kullanılan mum (lumen) kelimesi. Bu ölçü birimi, kutularında üzerinde 2 rakamdan sonra gelen ‘lm’ ile belirtiliyor. Örneğin; 9 Watt gücünde bir LED ampul aldığınızda bu modelin mum olarak gücü ‘lm’ olarak belirtiliyor. Eğer 11 Watt’lık bir model tercih ederseniz, bu modelin mum karşılığı ‘lm’ oluyor.

Haberin Devamı

Kullanım ömrü: LED ampullerin çalışması süresi yani ömrü, geleneksel modellere göre çok daha yüksek. LED ampullerin kullanım ömrü ürünlerin kutularında belirtilenler arasında. LED ampuller farklı kalitelerde üretiliyor. Kalitesine göre LED ampullerin kullanım ömrü 10 bin saat ile 25 bin saat arasında değişiyor. Başka bir deyişle 10 saat ömre sahip olan bir LED ampul, günde 6 saat kullanıma yaklaşık 7 yıl kullanılabiliyor. Geleneksel ampullerin ömrü ise saat civarında yer alıyor. Bu da günde 6 saatlik kullanımla geleneksek ampullerin yaklaşık 1 yıllık ömre sahip olduğunu gösteriyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası