oruç tutmak ile ilgili hadisler / Orucun ve Ramazan ayının fazileti - Dinimiz İslam

Oruç Tutmak Ile Ilgili Hadisler

oruç tutmak ile ilgili hadisler

Ramazan ile ilgili hadisler! Ramazan ayı ve oruçla ilgili hadisler, ayetler

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi )

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü'minleri müjdele. (Tevbe Suresi )

Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi )

Hadis-i Şerifler

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah"tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe"ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi, İman 3, ())

Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri,orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur
(Müslim, Sıyam 2, ())

Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine ALLAH'ın hiçbir ihtiyacı yoktur. [Buhari, Savm, 8.]

Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz! (Et-tergibve'Terhib, )

Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet eder. (Müsned, )
Oruç tutun. Şüphesiz oruç Cehennem ateşine ve: dünyanın kötülük ve musibetlerine karşı kalkandır. (Cami'üs Sağir, )

"Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, "Ben oruçluyum" deyin.[Buhari, Savm, 9]

Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar
(Tirmizi, Cihad 3, ())

Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez
(Buhari, Savm 29)

Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir
(Müslim, Müsafirin , (); Ebu Davud, Salat , (); Tirmizi, Savm 83)


Resulullah (sav)'a :" Kadir gecesi (Ramazan'ın neresinde?) diye sorulmuştu. O da, Ramazanın tamamında." diye cevap verdi. [Ebu Davud, Salat, , ( ). ]

"Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır" (Beyhaki)


Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün Ben yanında zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!
(Tirmizi, Daavat , ())

Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir
(Müslim, Sıyam )

Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır. [Camiüs Sağir]

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz
(Tirmizi, Savm 82, ();

Ramazanda Allah'i zikreden magfiret olunur. Ve o ayda Allah'dan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez. [Ramuz El Hadis / Hz. Cabir (r.a)]

Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.. (Müslim, Müsafirin, )

"Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur." [Nesai]

"Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur." [Kütüb-i Sitte, ]


"Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır." [Deylemi]

Kadir gecesini, Ramazan'ın son onunda arayın. (Buhârî, Leyletü'l–kadr 3)

"Oruç sabrın yarısıdır."(İbn Mâce, Sıyâm 44)

Oruç, kişi onu günahlarla delmedikçe, bir kalkandır.[Camiu's-Sağir]

Ramazan'da orucunu tutup da Şevval'den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (Müslim,Sıyam, )

Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: "O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Beni veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır." [Buhari/ Ebu Hureyre (r.a.)]

Mübarek Ramazan&#; Taçland&#;ran Ayet ve Hadisler

Tüm bir y&#;l&#;n bolluk ve bereket aç&#;s&#;ndan en de&#;erli günleri olarak nitelendirilen ramazan ay&#;, insana do&#;ruyu ve hay&#;rl&#; olan&#; göstermesi aç&#;s&#;ndan da oldukça önem ta&#;&#;maktad&#;r. &#;slam kültüründe adeta günahlardan ar&#;nma, kötü huylar&#; terk etme ve hem maddi hem de manevi yönden sevap kazanma olarak yer edinen ramazan ay&#;nda yap&#;lan ibadetler ya da tutulan oruçlar kadar bilinçlenmek ve do&#;ru olan&#; uygulamak da gerekmektedir.

Her y&#;l ramazandan önce ve ramazan ay&#; boyunca hem sosyal medya arac&#;l&#;&#;&#; ile, hem de televizyonlar sayesinde ramazanla ilgili ayetler ve ramazanla ilgili hadisler s&#;k s&#;k vurgulanmaktad&#;r. Tüm aylar içerisinde say&#;l&#; günler olarak adland&#;r&#;lan ve oruç ay&#; olarak görülen ramazan ay&#;nda t&#;pk&#; vücudun g&#;dadan ve sudan uzak kalmas&#; gibi dilin ve kalbin de her türlü kötü sözden, fesatl&#;ktan, dedikodudan ve ki&#;iyi günaha yönlendirecek eylemlerden uzak kalmas&#; gerekmektedir.

Bu nedenle bu ay boyunca okunacak Kur’an- &#; Kerim çok daha fazla önem ta&#;&#;makta ve mealine de ekstra önem verilmektedir. Ayn&#; zamanda ramazan ay&#; boyunca her bir gün için ö&#;renilecek farkl&#; ayetler ya da anlam&#; ara&#;t&#;r&#;lan ramazan hadisi &#;erifleri sayesinde manevi olarak doyuma ula&#;mak da mümkündür. E&#;er çocuklu ya da kalabal&#;k bir ailede ya&#;&#;yorsan&#;z, gün içerisinde ya da gece ibadetlerinizde ramazan ve oruç ile ilgili farkl&#; ayetler ve hadisler belirleyerek hem kendiniz hem de çocuklar&#;n&#;z için e&#;itici zamanlar olu&#;turabilirsiniz.

Ramazan&#;n ilk günü özellikle oruç ba&#;lang&#;c&#; olmas&#; dolay&#;s&#;yla ekstra önem ta&#;&#;r, bu günde payla&#;&#;lacak hadisler ve ayetler sayesinde oruca adapte olmak da kolayla&#;&#;r. Sahur duas&#; ve iftar duas&#; ettikten sonra da ayetlerden ve hadislerden okumalar yap&#;labilir.

Küçükten büyü&#;e herkesin dolu dolu geçirdi&#;i ramazan ay&#;n&#;n Kur’an-&#; Kerim ay&#; olmas&#;, bu ay&#;n önemine dair hadis ve ayetlerin de tam olarak ö&#;renilmesi ve payla&#;&#;lmas&#; ile anlam bulmaktad&#;r. Ho&#; geldin ramazan diyerek bu mübarek ay&#; kar&#;&#;lad&#;ktan sonra her gününü dolu dolu ve hakk&#;n&#; vererek geçirebilmek için ramazan ay&#;n&#;n ve orucun manas&#;n&#; da iyi kavramak gerekir.

Ramazan ay&#; hadisi &#;erifler ile derin anlamlar&#;n daha iyi ara&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#; bir dönem olur ve tekamüle katk&#;s&#; büyüktür. Sizler için düzenledi&#;imiz bu yaz&#; sayesinde siz de ramazan ay&#; boyunca bilgilerinizi tazeleyebilirve oruçla ilgili ayetler nelerdir ya da oruçla ilgili hadislerin içeri&#;inde neler vard&#;r gibi sorulara cevap bulabilirsiniz!

Ramazan ve oruç gelenekleri hem ayetlerde hem hadislerde en güzel &#;ekilde anlat&#;ld&#;klar&#; için orucun faziletlerine dair bilgi sahibi olmak isterseniz bu kaynaklara yönelmeniz sa&#;l&#;kl&#; sonuçlara ula&#;man&#;z&#; sa&#;lar. Oruç niyeti nas&#;l edilir gibi sorular&#;n cevaplar&#;na derin göndermeleri olan ayetler ve hadisler için oruç ibadetinin açl&#;ktan öte oldu&#;unu daha iyi idrak edebilirsiniz.

Ramazan ve oruçla ilgili ayetler ile oruç ibadetinin derinli&#;i daha iyi kavran&#;r. Yap&#;lan ibadetin manas&#; kavrand&#;kça ibadeti yerine getirmek hakk&#;yla daha güzel olur. Özellikle oruçla ilgili ayetler ve hadisler birçok ibadette oldu&#;u gibi bu ibadet ile ilgili de kafa kar&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n&#; giderir.

Ramazan ay&#; ile ilgili hadisler sayesinde bu bereketi ve fazileti bol ay&#;n &#;erefine nail olmay&#; kolayla&#;t&#;rabilirsiniz. Ramazan ve oruçla ilgili hadisler, yapm&#;&#; oldu&#;unuz ibadetin de fark&#;ndal&#;&#;&#;n&#; art&#;racakt&#;r. Peygamberimizin oruçla ilgili hadisleri hayat yoluna &#;&#;&#;k tutar.

Orucun sadece sahur vakti ve iftar saati aras&#;nda bir &#;ey yemeden nefse hakim olman&#;n ötesinde maneviyata olan katk&#;lar&#; da daha iyi anla&#;&#;ld&#;kça, tutulan oruçlar&#;n k&#;ymeti de artar. Kendiniz, sevdikleriniz, sosyal çevreniz ve çocuklar&#;n&#;z için gönülden payla&#;abilece&#;iniz ramazan ile ilgili hadisler takip eden alt ba&#;l&#;klarda sizleri bekliyor olacak. Ramazan ile ilgili hadisler k&#;sa örnekler, Peygamberimizin oruçla ilgili hadisleri için farkl&#; kaynaklardan içerikleri sizlere sunuyoruz.

&#;lginizi çekebilir: &#;ftar Mesajlar&#;: En Güzel &#;ftar Sözleri

ramazan ile ilgili hadisler

Ramazan ve Oruç ile &#;lgili Hadisler

Oruçla ilgili k&#;sa hadisler nelerdir sorusuna baz&#; örnekleri s&#;ralayal&#;m:

  • “Oruçlunun rahatlayaca&#;&#; iki sevinç an&#; vard&#;r; birisi iftar etti&#;i zaman, di&#;eri de orucunun sevab&#;yla Rabbine kavu&#;tu&#;u and&#;r.” (Buhari, Savm 9; Müslim, S&#;yam )
  • “Kim faziletine inanarak ve kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmi&#; günahlar&#; ba&#;&#;&#;lan&#;r.” (Buhari, &#;man 28, Savm 6)
  • “Ramazan ay&#; girdi&#;inde cennet kap&#;lar&#; aç&#;l&#;r, cehennem kap&#;lar&#; kapan&#;r ve &#;eytanlar ba&#;lan&#;r.” (Buhari, Savm 5)
  • “Ramazan ay&#;nda yap&#;lan umre tam bir hac say&#;l&#;r, yahut da benimle birlikte yap&#;lm&#;&#; bir hacc&#;n yerini tutar.” (Buhari, Umre 4)
  • “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazan&#;r. Oruçlunun sevab&#;ndan da hiçbir &#;ey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82)
  • “Ramazan orucu farz, teravih namaz&#; ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahlar&#; affolur.” (Nesai)
  • “Ey iman edenler! Sizden öncekilere yaz&#;ld&#;&#;&#; gibi, oruç size de yaz&#;ld&#; (farz k&#;l&#;nd&#;). Umulur ki sak&#;n&#;rs&#;n&#;z.” (Bakara Suresi, Ayet)
  • “Oruç tutan&#;n uykusu ibadet, susmas&#; tesbih, ameli kabul ve duas&#; müstecab olur.” (Resulullah s.a.v)
  • “E&#;er sorulsa ki, neden ramazan ay&#;n&#;n orucu bundan az veya fazla farz k&#;l&#;nmad&#;? &#;öyle cevap verilir: Çünkü bu, zay&#;f ve güçlünün gücünün yetti&#;i bir miktard&#;r.” (&#;mam R&#;za a.s)
  • “Allah r&#;zas&#; için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ate&#;inden yetmi&#; y&#;l uzak tutar.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, S&#;yam )

Ramazan ile ilgili hadisler Diyanet &#;&#;leri’nin sayfalar&#;nda, dergilerinde ve makalelerinde de elbette yer almaktad&#;r, daha fazla örne&#;e bakmak için online olarak birçok kanala ula&#;abilirsiniz. Hem Arapça hem Türkçe okuma yapabilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Ba&#;lar, Biter?

ramazan ve oruçla ilgili hadisler

Ramazan ve Oruç ile &#;lgili Ayetler

Ramazan ile ilgili ayetler Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; yaz&#;lar&#;nda en do&#;ru &#;ekilde, tasfirleriyle aktar&#;lmaktad&#;r. Ramazanda tutulan oruçlarla ilgili olan ve ramazan d&#;&#;&#;nda tutulan oruçlarla ilgili de olan ayetler vard&#;r. Biz de birkaç örnek vermek isteriz:

  • “Ramazan ay&#;, insanlara yol gösterici, do&#;runun ve do&#;ruyu e&#;riden ay&#;rman&#;n aç&#;k delilleri olarak Kur’an’&#;n indirildi&#;i ayd&#;r…” (3)
  • “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmi&#; ümmetlere farz k&#;l&#;nd&#;&#;&#; gibi size de farz k&#;l&#;nd&#;. Umulur ki (oruç tutmak suretiyle kötülüklerden) korunursunuz.” (7)
  • “… içinizden kim ramazan ay&#;na eri&#;irse, orucunu tutsun…” (8)
  • “Ey iman edenler, sizden öncekilere farz k&#;l&#;nd&#;&#;&#; gibi size de oruç farz k&#;l&#;nd&#;. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara )

“Allah sizi kas&#;ts&#;z olarak yapt&#;&#;&#;n&#;z yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek etti&#;iniz yeminlerden dolay&#; sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdi&#;inizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onlar&#; giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkân&#; olmayan ise üç gün oruç tutmal&#;d&#;r. Yemin etti&#;inizde (bozarsan&#;z) yeminlerinizin kefâreti i&#;te budur. Yeminlerinize ba&#;l&#; kal&#;n. Allah âyetlerini sizin için bu &#;ekilde aç&#;kl&#;yor ki &#;ükredesiniz.” (Maide Suresi 89)

“Müslüman erkekler, Müslüman kad&#;nlar; mümin erkekler, mümin kad&#;nlar; ibadet ve itaat eden erkekler, ibadet ve itaat eden kad&#;nlar; özü sözü do&#;ru erkekler, özü sözü do&#;ru kad&#;nlar; sabreden erkekler, sabreden kad&#;nlar; gönlünü ibadete vermi&#; erkekler, gönlünü ibadete vermi&#; kad&#;nlar; (Allah için) yard&#;m yapan erkekler, yard&#;m yapan kad&#;nlar; oruç tutan erkekler, oruç tutan kad&#;nlar; iffetlerini koruyan erkekler, iffetlerini koruyan kad&#;nlar; Allah’&#; çokça anan erkekler, çokça anan kad&#;nlar; i&#;te bunlar için Allah büyük bir ödül haz&#;rlam&#;&#;t&#;r.” (Ahzab Suresi 35)

“Yanl&#;&#;l&#;kla olmas&#; d&#;&#;&#;nda, bir müminin bir mümini öldürmeye hakk&#; olamaz. Yanl&#;&#;l&#;kla bir mümini öldüren kimsenin mümin bir köle âzat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir; ancak ölünün ailesi diyeti ba&#;&#;&#;larsa o ba&#;ka. Öldürülen, mümin olmakla birlikte size dü&#;man olan bir topluluktan ise mümin bir köle âzat etmek lâz&#;md&#;r. E&#;er kendileriyle aran&#;zda antla&#;ma bulunan bir topluluktan ise ailesine teslim edilecek bir diyet vermek ve mümin bir köleyi âzat etmek gerekir. Bunlar&#; bulamayan kimsenin Allah taraf&#;ndan tövbesinin kabulü için iki ay pe&#; pe&#;e oruç tutmas&#; lâz&#;md&#;r. Allah her &#;eyi bilmektedir, hikmet sahibidir.” (Nisa Suresi 92)

O tövbekârlar, ibadet edenler, hamdedenler, dünyada yolcu gibi ya&#;ayanlar, rükûa varanlar, secde edenler, iyili&#;i te&#;vik edip kötülükten al&#;koyanlar, Allah’&#;n s&#;n&#;rlar&#;n&#; gözetenler; müjdele o müminleri! (Tevbe Suesi )

(“Dünyada yolcu gibi ya&#;ayanlar” &#;eklinde tercüme edilen “es-sâihûn” kelimesinin sözlük anlam&#; “seyahat edenler”dir. Birçok sahâbî, Hz. Peygamber’in “Ümmetimin seyahati oruçtur” meâlindeki bir hadisine dayanarak âyetteki bu kelimeyi “oruç tutanlar” &#;eklinde yorumlam&#;&#;lard&#;r (Taberî, XI, 28)

“Kocas&#; hakk&#;nda seninle tart&#;&#;an ve Allah’a yak&#;nan kad&#;n&#;n sözünü Allah i&#;itmi&#;tir. Allah sizin kar&#;&#;l&#;kl&#; konu&#;man&#;z&#; i&#;itiyordu. Çünkü Allah her &#;eyi i&#;itmekte ve görmektedir. &#;çinizden kar&#;lar&#;na z&#;hâr yapanlar&#;n kar&#;lar&#; asla onlar&#;n analar&#; de&#;ildir. Onlar&#;n analar&#; sadece, kendilerini do&#;uran kad&#;nlard&#;r. Gerçek &#;u ki, onlar çirkin ve as&#;ls&#;z bir söz söylüyorlar. &#;üphesiz Allah affedicidir, ba&#;&#;&#;lay&#;c&#;d&#;r. Kar&#;lar&#;na z&#;hâr yap&#;p da sonra dediklerinden dönenlerin, onlarla temas etmeden önce bir köle âzat etmeleri gerekir. Size ö&#;ütlenen i&#;te budur. Allah yap&#;p ettiklerinizden tamamen haberdard&#;r. Buna imkân bulamayan, temastan önce pe&#; pe&#;e iki ay oruç tutar. Buna da gücü yetmeyen altm&#;&#; fakiri doyurur. Bu, Allah’a ve resulüne iman&#;n&#;z&#; göstermeniz içindir. &#;&#;te bunlar Allah’&#;n koydu&#;u kurallar&#;d&#;r. Kâfirleri elem veren bir azap beklemektedir.” (Mücadele Suresi )

“Ey peygamber! E&#;lerinin r&#;zas&#;n&#; arayarak, Allah’&#;n sana helâl k&#;ld&#;&#;&#; &#;eyi niçin sen kendine haram ediyorsun? Allah çok ba&#;&#;&#;layand&#;r, çok merhamet edendir. Allah (gerekti&#;inde) yeminlerinizi bozmay&#; (ve kefaret ödemeyi) size me&#;ru k&#;lm&#;&#;t&#;r. Allah sizin yard&#;mc&#;n&#;zd&#;r. O, hakk&#;yla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Hani peygamber e&#;lerinden birine, gizli bir söz söylemi&#;ti. Fakat e&#;i o sözü (ba&#;kas&#;na) haber verip Allah da bunu peygambere bildirince, peygamber bunun bir k&#;sm&#;n&#; bildirmi&#;, bir k&#;sm&#;ndan da vazgeçmi&#;ti. Peygamber bunu ona (s&#;rr&#; aç&#;klayan e&#;ine) haber verince o, “Bunu sana kim bildirdi?” dedi. Peygamber, “Bunu bana, hakk&#;yla bilen ve hakk&#;yla haberdar olan Allah haber verdi” dedi. (Ey Peygamber’in e&#;leri!) E&#;er siz ikiniz Allah’a tövbe ederseniz, ne iyi. Çünkü kalpleriniz kayd&#;. E&#;er Peygamber’e kar&#;&#; birbirinize arka ç&#;karsan&#;z bilin ki Allah onun yard&#;mc&#;s&#;d&#;r, Cebrail de, salih mü’minler de. Bunlardan sonra melekler de ona arka ç&#;karlar. E&#;er o sizi bo&#;arsa Rabbi ona, sizden daha hay&#;rl&#;, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire e&#;ler verebilir.” (Tahrim Suresi )

&#;lginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Dualar&#; Arapça, Türkçe

ramazanla ilgili hadisler

Sahur, &#;ftar, Teravih, Sadaka, Kuran Okuma, Kadir Gecesi Hadisleri

  • “Sahur yap&#;n&#;z, zira sahurda bolluk-bereket vard&#;r.” (Buhârî, Savm 20; Müslim, S&#;yâm 45)
  • “Bilâl geceleyin erkence ezan okur. Siz &#;bni Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz.”
  • “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazan&#;r. Oruçlunun sevab&#;ndan da hiçbir &#;ey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)
  • “Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hay&#;r üzere ya&#;arlar.” (Buhârî, Savm 45; Müslim, S&#;yâm 48)
  • “Allah Teâlâ &#;öyle buyurdu: Kullar&#;m&#;n bana en sevgili olan&#;, oruç açmakta acele davranand&#;r.” (Tirmizî, Savm 13)
  • “Herhangi biriniz iftar etmek istedi&#;i zaman orucunu hurma ile açs&#;n. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Zekât 26, Savm )
  • “Resûlullah ak&#;am namaz&#;ndan önce birkaç taze hurma ile orucunu açard&#;. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmac&#;kla iftar ederdi. Kuru hurma da bulamazsa, birkaç yudum su içerek iftar ederdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)
  • “Kim Ramazan’&#;n faziletine inanarak ve sevab&#;n&#; Allah’tan bekleyerek terâvih namaz&#;n&#; k&#;larsa, geçmi&#; günahlar&#; ba&#;&#;&#;lan&#;r.” (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn , )
  • Peygamber Efendimiz buyurur: “Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz k&#;ld&#;, ben de (terâvîh) namaz&#;n&#; sünnet k&#;ld&#;m.” (&#;bn-i Mâce, Salât, )
  • Hz. Ay&#;e’den rivayet edildi&#;ine göre Resûlullah, Ramazan’da di&#;er aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çal&#;&#;&#;rd&#;. Ramazan’&#;n son on gününde de Ramazan’&#;n öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, &#;’tikâf 8. Ayr&#;ca bk. Tirmizî, Savm 72;)
  • “Hz. Peygamber f&#;t&#;r sadakas&#;n&#; (fitreyi) köle, erkek, kad&#;n, küçük ve büyüklere farz k&#;lm&#;&#; ve insanlar (bayram) namaz&#;na ç&#;kmadan önce verilmesini emretmi&#;tir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)
  • “Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namaz&#;’na ç&#;kmadan önce verilmesini emretmi&#;tir” (&#;evkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, )
  • “Hz. Peygamber f&#;t&#;r sadakas&#;n&#; 1 sâ’ (ölçek) hurma ve 1 sâ’ arpa olmak üzere köle, erkek, kad&#;n, küçük ve büyüklere farz k&#;lm&#;&#; ve insanlar (bayram) namaz&#;na ç&#;kmadan önce verilmesini emretmi&#;tir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)
  • “Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 sâ’ olarak verirdik. O zaman bizim yiyece&#;imiz arpa, kuru üzüm, hurma ve ke&#; (ya&#;&#; al&#;nm&#;&#; peynir) idi.” (Buhârî, Zekât, 74; A. &#;bn Hanbel, III, 73, )
  • “Resûlullah oruçlular&#; gereksiz ve çirkin sözlerden ar&#;nd&#;rmak ve yoksullara yiyecek sa&#;lamak için fitreyi farz k&#;lm&#;&#;t&#;r. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)
  • “Sadaka vermekle mal eksilmez. Allâh Teâlâ, affeden kulunun de&#;erini art&#;r&#;r. Allâh r&#;zâs&#; için alçak gönüllü olan&#; Allâh yüceltir.” (Müslim, Birr, 69)
  • “Suyun ate&#;i söndürdü&#;ü gibi sadaka da günah(&#;n azâb&#;n&#;) söndürür.” (Tirmizî, Îmân, 8/ Ayr&#;ca bkz. &#;bn-i Mâce, Fiten, 12)
  • “Sadaka, Rabb’in öfkesini söndürür ve ki&#;iyi kötü ölümden uzakla&#;t&#;r&#;r.” (Tirmizî, Zekât, 28/)
  • “Müslüman&#;n verdi&#;i sadaka, ömrünü uzat&#;r (bereketlendirir), kötü ölümü önler ve Allah Teâlâ onunla kibri, fakirli&#;i ve övünmeyi giderir.” (Heysemî, III, )
  • “Sadaka vermekte acele edin! Çünkü belâ, sadakan&#;n önüne geçemez.” (Heysemî, III, )
  • “&#;nsanlar aras&#;nda hüküm verilinceye kadar, herkes sadakas&#;n&#;n gölgesinde olacakt&#;r.” (Ahmed, IV, ; Heysemî, III, )
  • “Yar&#;m hurma ile de olsa ate&#;ten korunun. Bunu da bulamayan, güzel ve ho&#; sözle korunsun.” (Buhârî, Edeb, 34)
  • “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, k&#;yamet gününde kendisini okuyanlara &#;efaatç&#; olarak gelecektir.” buyururken i&#;ittim, demi&#;tir. (Müslim, Müsâfirîn )
  • “Kim Kur’ân-&#; Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevab&#; vard&#;r. Her bir iyili&#;in kar&#;&#;l&#;&#;&#; da on sevapt&#;r. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
  • “Faziletine inanarak ve kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini de&#;erlendiren ki&#;inin geçmi&#; günahlar&#; ba&#;&#;&#;lan&#;r.” (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn )
  • “Kadir gecesi ile ilgili rüyalar&#;n&#;z&#;n, Ramazan’&#;n son yedi gecesi üzerinde topland&#;&#;&#;n&#; görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazan’&#;n son yedi gecesinde aras&#;n!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2, Ta’bîr 8; Müslim, S&#;yâm )
ramazanla ilgili hadisler

Bu nasihatleri ramazan ay&#; boyunca akl&#;n&#;zda tutmal&#;s&#;n&#;z:

  • Gözlerini haramdan koru!
  • Dünyal&#;klardan uzak dur!
  • Allah’a tövbeni ço&#;alt!
  • &#;yili&#;i yapmaya çal&#;&#;, kötülükten uzak dur!
  • Günahlar&#;n&#;n aff&#; için Allah’a ümidini diri tut!
  • Bütün günahlar&#;n&#;n ba&#;&#;&#;&#; için yalvar!
  • &#;yi ameller edinmek için motivasyonunu yüksek tut!

Ramazan ile ilgili ayetler ve ramazan ile ilgili hadisler konulu yaz&#;m&#;z&#; umar&#;z be&#;enmi&#;sinizdir. Ramazan ay&#; her zaman hayrlara vesile olur, bu yaz&#;y&#; okuman&#;z&#;n da hayrl&#; ö&#;retiler alman&#;z ve payla&#;&#;mlarda bulunman&#;z ad&#;na de&#;erli olabilmesini umuyoruz. Her gününüzün bayramlar kadar güzel ve manevi olarak huzurlu geçmesini dileriz.

ramazanla ilgili ayetler

Ramazan Ay&#; ve Oruç ile &#;lgili Hangi Ayetler Vard&#;r?

Ramazan ay&#; ve oruçla ilgili ayetler yo&#;un olarak iki konuyu yani ramazan ve orucu kapsayacak &#;ekilde Bakara suresi içinde vard&#;r. Ramazan orucu d&#;&#;&#;nda tutulan oruçlara dair ayetler de Nisa, Maide, Ahzab, Tevbe, Mücadele, Tahrim, sureleri içinde geçmektedir.

Orucun Önemi ile &#;lgili Hadisler Nelerdir?

Orucun önemi ile ilgili hadislere dair farkl&#; kaynaklarda örneklerden derlemeyi yaz&#;m&#;zda ve çe&#;itli kaynaklarda bulabilirsiniz. Liste uzun oldu&#;u için tek bir yaz&#;da hepsine ula&#;&#;lmas&#; epey zordur.

Ramazan Orucu Hangi Ayetle Farz K&#;l&#;nd&#;?

Ramazan orucunun farz k&#;l&#;nd&#;&#;&#;na i&#;aret eden ayetler Bakara Suresi içinde yer almaktad&#;r.

Kim Ramazan Ay&#;nda Oruç Tutarsa Günahlar&#; Ba&#;&#;&#;lan&#;r m&#;?

Kimin günahlar&#;n&#;n ba&#;&#;&#;lanaca&#;&#;n&#; elbette sadece Allah bilir. Ramazan orucu ile ba&#;&#;&#;lanma aras&#;nda ba&#; kurma yönelimi &#;u hadisten ileri gelmektedir: “Kim inanarak ve mükâfat&#;m Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmi&#; günahlar&#; ba&#;&#;&#;lan&#;r. ” (Buhari, Savm, 7)

oruçla ilgili hadisler

Orucu Bozan &#;eyler: 10 Durum – Soru Cevap

Sahur Duas&#; Arapça Okunu&#;u, Türkçe Anlam&#;

&#;ftar Duas&#; Türkçe ve Arapça Okunu&#;u, Anlam&#;

Ramazan Ay&#;n&#;n Önemi, Nelere Dikkat Edilmeli?

Avrupa Yakas&#; &#;ftar Mekanlar&#;: En &#;yi 11 Restoran

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası