l1 sınıfı motorlu bisiklet / One moment, please

L1 Sınıfı Motorlu Bisiklet

l1 sınıfı motorlu bisiklet

Yeni ehliyet yasasında motosiklet sürücülerini etkileyecek maddeler aşağıdaki gibidir

Nisan &#;te resmi gazetede yayınlanan yeni ehliyet düzenlemeleriyle araba sürücülerinin yanı sıra motosiklet sürücüleride bu durumdan etkilenecek. Yeni yayasaya göre daha önceden var olan A1 ve A2 sınıflarında düzenlemeye gidilerek yeni sınıflar ilave edildi. Buna bağlı olarak bazı motosiklet türleri bu sınıflara göre kullanım hakkı değişikliğine uğradılar. ATV&#;ler motosiklet sınıfından ayrılıp 4 tekerli araçlar için olan B1 ehliyetine kaydırıldı, böylece kısmi olarak motosiklet sınıfına biraz uzaklaşmış oldu.

Yeni çıkarılan ehliyet sınıfları ise şöyle; A sınıfı, B1 sınıfı ve M sınıfı ehliyetler daha önceden var olan A1 ve A2 sınıfı motosiklet ehliyetlerine ilave edilerek toplam 5 sınıfa çıkmıştır.

motosiklet-ehliyet-siniflari

Motosiklet motor hacmi sınıflarının tanımı (Madde 1, Fıkra 8, 9 ve 10)

“8) Motosiklet: Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetreküpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı kilogramı aşmayan dört tekerlekli L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.”

“9) Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.”

“10) Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 kilovatı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.”

Motosiklet ehliyet sınıflarının tanımı (Madde 75, Fıkra A, B, C, Ç ve D)

a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

ç) A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

d) B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Motosiklet ehliyet alım yaşlarının tanımı (Madde 76, A Fıkrası 1, 2 ve 3. maddeler)

1) M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16 (yaşını doldurmuş olmaları gerekir),

2) A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18 (yaşını doldurmuş olmaları gerekir),

3) A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 (yaşını doldurmuş olmaları gerekir), (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21 (yaşını doldurmuş olmaları gerekir)).

Bu düzenleme yılının Ocak ayının başında yürürlülüğe girecektir.

Yayınlandığı yer Motosiklet Haberleri

Trafikte 50 cc motorlu bisiklet tehlikesi! Her an başınıza b&#;y&#;k sorun a&#;abilir

Haberin Devamı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte motosikletlere olan ilgi artmaya başladı. Motosiklet için gerekli olan şartlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bulunuyor.
Otomobil kullananların B ehliyeti dışında motosiklet için A sınıfı ehliyet alması gerekiyor. Günümüzde A sınıfı ehliyet almak yaklaşık 2 bin lira gibi tutarlara mal
oluyor.

50 CC AVANTAJI

50 cc motorlu bisikletler B sınıfı ehliyetle kullanımı, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muafiyeti ve tescilinde Zorunlu Trafik Sigortası’nın zorunlu olmaması gibi avantajlarla satışa sunuluyor.
Çin ve Uzak Doğu kökenli firmaların 50 cc motorlu bisikletleri bin lira arasında fiyatlardan satışa sunuluyor.

L1 SINIFI ARAÇ

50 CC motorlu bisikletler Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde L1 sınıfında bulunuyor. L1 sınıfı ise azami hızı 45 km/s’i geçmeyen iki tekerlekli araçları kapsıyor.

Trafikte 50 cc motorlu bisiklet tehlikesi Her an başınıza büyük sorun açabilir


YASA DIŞI İŞLEM YAPILIYOR

50 cc motorlu bisikletlerin motorlarına müdahale edilerek cc’ye kadar yükseltilebiliyor. Piston ve motor bloğundaki değişimle cc’ye ulaşan ve hiçbir yasal zemini bulunmayan motorlu bisikletler karayolunda tehlikeye neden oluyor.

Böylece düşük hızlarda seyretmek yerine saatte kilometre hızlara kadar ulaşabiliyorlar.

Motoruna müdahale edilmemiş 50 cc motorlu bisikletler aşırı zorlanması halinde 90 kilometre gibi hızlara ulaşabiliyor.

Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu Genel Sekreteri Özkan Kandemir “Ruhsatta yazmayan işlem yasal değildir. Teste tabi tutulduklarında ortaya çıkacaktır. Motor hacminin artırılması yasa dışıdır.” dedi.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI ZORUNLU DEĞİL

L1 sınıfında olmasından dolayı motorlu bisikletsayılan 50 cc araçlar için sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ’üncü maddesinde “Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir” hükmü mevcut.
Trafikte 50 cc motorlu bisiklet tehlikesi Her an başınıza büyük sorun açabilir


Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’na bakıldığında ise A.6 maddesindeki ‘Teminat Dışında Kalan Haller’de (I) fıkrasında “Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar” hükmü bulunuyor. Bundan dolayı eğer bir kaza yaşanması halinde ortaya çıkan maddi hasarlar, hastane giderleri, sakatlanma ve ölüm tazminatları ödenmiyor.
Trafikte 50 cc motorlu bisiklet tehlikesi Her an başınıza büyük sorun açabilir

HASAR VE TAZMİNATLAR ÖDENMEZ

Red Sigorta Marmara Bölge Müdürü Tolga Seller, “50 cc motorlu bisikletler Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları gereğince Zorunlu Trafik Sigortası'na tabi değil. Bu nedenle 50 cc’yi aşmamasından dolayı olası kaza ve sonrasındaki maddi ödemeler için risk oluşturuyor. Kaza anında oluşan hasar, sakatlık, ölüm tazminatları motorlu bisikletin kullanıcısına kalacaktır ve ödettirilecektir. Bu da büyük hasarların ödenmesinde zorluk açar ve ödenmezse her iki taraf için de mağduriyetler yaratacaktır. Poliçe oluşturma ekranlarında da 50 cc motorlu bisikletlere ilişkin giriş yapılamıyor. Yapılan varsa da başka kategorilerde olan motosikletler üzerinden gerçekleştiriliyordur bu da doğru değildir.” dedi.

HUKUKİ HAKLAR ARANMALI

Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Remzi Öztürk ise Zorunlu Trafik Sigortası’nın motorlu bisikletin ilk tescilde zorunlu olmadığını, olası bir kaza anında ise mağduriyet yaşanması halinde Zorunlu Trafik Sigortası'nı isteğe bağlı yapan kişilerin hukuki yollardan hakların arayabileceğini kaydetti.

TÜVTÜRK: ZORUNLU DEĞİL

Muayeneye girecek olan 49 cc ve altında bulunan L1 kategorisindeki motorlu bisikletler için TÜVTÜRK, Zorunlu Trafik Sigortası için şart koşmuyor. Yani Zorunlu Trafik Sigortası olmadan motorlu bisikletler muayeneden geçiyor.

L1 Sınıfı Araçlar Hangileridir Detayları



L1 Sınıfı Araçların Tanımı:


Hızı en fazla 45 km/s’i geçmeyen, motoru içten yanmalı olan, silindir hacmi 50 cm küpü geçmeyen araçlardır.


Bir de L1 Sınıfı Araçların; içten yanmalı olmayanları vardır. Bu motorlardaki kapasite sınırı ise şu şekildedir.

Motorun azami güç çıkışı 4 KW&#;yi geçmeyen; 2 tekerlekli vasıtalardır.



L1 Sınıfı Araçları Sürmek Için A Sınıfı Ehliyet Gerekli mi?

L1 Sınıfı Araçlar



L1 Sınıfı Araçları yani 50 Cm küp (4 KW ) altındaki motor/ Motor Gücü çıkışlı araçları trfikte sürmek için ; A sınıfı motosiklet ehliyeti şart değildir.


L1 Sınıfı Araçları sürebilmeniz B sınıfı ehliyetinizin olmasıdır. Hiç ehliyeti olmayan bir kişi bu araçları trafikte süremez.



L1 Sınıfı Araçları Hiç Bir Ehliyeti Olmayan Biri Sürerse Ne Olur?


L1 Sınıfı Aracı daha önce hiçbir ehliyet belgesi olmayan bir kişinin sürmesi halinde Ehliyetsiz araç kullanmaktan hakkında işlem yapılır.


Ehliyetsiz L1 Sınıfı Araç Kullanmanın Yılı Ceza Miktarı Nedir?


Ehliyetsiz olarak 50 Cm küp, 4KW altındaki bir motosikleti kullanmanız halinde; ehliyetsiz olarak araç kullanmaktan Türk Lirası trafik idari para cezası yersiniz.


⚠️Ayrıca; bu araç hiç bir ehliyeti olmayan sürücünün adına kayıtlı değilse; aracın sahibine de Türk Lirası trafik cezası yazîlılır. Yani; hem sürücüye; hem de araç sahibine TL + TL olmak üzere Türk Lirası trafik cezası yazılır.

✔ Trafik cezalarında erken ödeme indirimi 15 gündür. Ceza&#;nın size tebliğ edildiği günden itibaren Onbeş gün (15) içinde öderseniz ceza 1/4 oranında İndirime gider.

L1 Sınıfı Araçlar


L1 Sınıfı Araçlarda Sigorta Şart mı?


L1 Sınıfı Araçlarda zorunlu mali trafik sigortası yaptırmak şart değildir. Trafik sigortası zorunluluğu aranmamaktadır.


L1 Sınıfı Araçlarda sigorta yaptırmak gerekmez.

50 santimetre küp altındaki motorlu bisikletinizle trafik kazasına karışma ihtimaline karşı; motorlu bisikletinize trafik sigortası yaptırabilirsiniz; isteğe bağlı olarak trafik sigortanız yaptırabilirsiniz


L1 Sınıfı Araçlar Trafik Kazasına Karışırsa Tazminat ve Hasar Durumu Ne Olur?


50cc ve altındaki motorlu bisikletlerle trafik kazası yapmanız halinde, ve kazada haksız taraf siz iseniz; trafik kazasında meydana gelen maddi hasarlar, kazada meydana gelecek kalıcı sakatlık, hastane masrafları, karşı tarafa vermiş olduğunuz maddi hasarlar ,ölüm gibi durumlarda; trafik sigortanız bulunmadığı için bu masraflar sizin üzerinize kalacaktır.


L1 Sınıfı Araçlarda Muayene Şart mı?


L1 Sınıfı Araçlarda TÜVTURK muayene şarttır. İlk muayene 3. Yıldan sonra; 3. Yıldan sonraki muayeneler 2 yılda birdir.

L1 Sınıfı Araçlar



L1 Sınıfı Araçların Yılı TÜVTÜRK muayene Ücreti Ne Kadardır?


Araç Muayene Fiyat Listesi


Yılı Fiyat Listesi

TÜVTÜRK MUAYENE

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: ,60 TL

Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: ,66 TL

Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: ,78 TL

L1 Sınıfı Araçlar


L-1 Sınıfı Araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisine Tabi midir?


Silindir hacmi 50 Cm küpü geçmeyen araçlar; motorlu taşıtlar vergisine tabi değildir; motorlu taşıtlar vergisi ödemezler.
Yani; L1 Sınıfı Araçlar MTV ödemez.


L-1 Sınıfı Araçlarda Motor Hacmi Sonradan Yükseltiliyor mu?


50cc ve altındaki motorlu bisikletler sonradan modifiye edilerek; cc motor haline getirilebilmektedir.

Bu durum; trafikte büyük riskler oluşturmaktadır. Kesinlikle motorunuzu modifiye ederek; yasal olmayan bir hale getirmeyin ve trafikte tehlike saçmayın.


50 CC Ve Altındaki Motorlu Bisiklet Modelleri



1- YUKİ GUSTO 50 CC

L1 Sınıfı Araçlar


Silindir Sayısı: Tek Silindir

Marka: Yuki

Motor Hacmi: cm3

Vites Tipi: Manuel

Motor Gücü: HP

Fiyatı: ,00 TL



2- KUBA DRAGON 50 CC


Marka: Kuba

Motor Gücü: HP

Vites Tipi: Manuel

Motor Hacmi: cm3

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Fiyat: TL

L1 Sınıfı Araçlar


Volta 50 cc Motorlu Bisiklet

3- Motor Gücü: HP

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Marka: Volta

Vites Tipi: Otomatik

Motor Hacmi: cm3

Fiyat: ,00


4- VOLTA RS 5 50CC SCOOTER MODEL

L1 Sınıfı Araçlar


Vites Tipi: Otomatik

Motor Hacmi: cm3

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Marka: Volta

Motor Gücü: HP

Fiyatı TL


5- ASYA POLO 50 CC


Vites Tipi: Otomatik

Marka: Asya

Motor Gücü: HP

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Motor Hacmi: cm3

Fiyat: TL


6- MONDİAL REVİVAL 50 CC MOTOSİKLET


Vites Tipi: Otomatik

Motor Hacmi: cm3

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Marka: Mondial

Motor Gücü: HP

Fiyatı: TL


6- Revolt RS1 Scooter Motor cc

L1 Sınıfı Araçlar


Marka: Volta

Motor Gücü: HP

Silindir Sayısı: Tek Silindir

Motor Hacmi: cm3

Vites Tipi: Otomatik

Fiyatı: TL



7- 50 CC SCOOTER EURO 4 MOTOR


Silindir Sayısı: Tek Silindir

Motor Hacmi: cm3

Marka: Işıldar

Vites Tipi: Otomatik

Motor Gücü: HP

Fiyatı: TL


8- MOTOLUX EFSANE 50CC

İlginizi Çekebilir:Trafik Uyarı İşaretleri 


Vites Tipi: Otomatik

Motor Gücü: HP

Marka: Motoran

Motor Hacmi: cm3

Silindir Sayısı: Tek Silindir


Fiyat TL

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır