can gübre içeriği / Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Nedir? | hortiturkey

Can Gübre Içeriği

can gübre içeriği

can %26 Gübresinin İçeriği

  • %26 Azot (N)
  • %13 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %13 Nitrat Azotu (NO3-N)

 

Toprak pH'ini değiştirmez

Kalsiyum Amonyum Nitra(CAN)

Nötr karakterli bir gübre olan CAN her türlü toprakta kullanılabilmekte


Amonyum nitratın olumsuz özelliklerini gidermek için amonyum nitrat gübresine kireç katılarak üretilmektedir. Taneleri gri veya açık kahve renkli olup akıcıdır. % azot içerir. İçerdiği azotun yarısı (NH4) yarısı da (NO3) halinde olduğundan amonyum nitrat gübresine benzer özellikler taşır. Amonyum nitratın tersine, bu gübrenin toprak pH’ sı üzerine etkisi nötr’ dür.
Nitrat azotu bitkilerin hızlı gelişme ve ürüne yatma dönemlerinde kökler tarafından hızlı bir şekilde alınır. Amonyum formundaki azotun büyük bir kısmı ise toprak parçacıkları tarafından tutulur, daha sonra azot bakterileri tarafından nitrat azotuna çevrilir ve böylelikle bitkiler azot eksikliği çekmez. CAN gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm bitkilerde üst gübre olarak çapada ve sulamadan önce kullanılır. Çeltik tarımında kullanılmamalıdır.

 


DİKKAT⚠

CAN %26, Üre %46 gübresi ile aynı ortamda kesinlikle depolanmamalıdır


Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n

CAN %26 Nerelerde kullanılır?

CAN %26 gübresi, buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılır.

 

CAN %26 Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Ne İşe Yariyor?

CAN Gübresi azot ve potasyumdan sonra bitkilerin en çok tüketilen kalsiyumu bünyesinde bulunduran kalsiyum amonyum nitrat (CAN)

  • Toprağın asitliğinin giderilmesini ve bitkinin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar
  • Toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı mikroorganizmaların etkisini artırarak bitkiyı güçlendiriyor ve daha iyi beslenmesini sağliyor.
  • Toprakta bulunan diğer besin elementlerinin faydasını arttırır.
  • Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar.
  • Toprağı ıslah edici özelliği ile, topraktaki gözeneklerin artmasına yardımcı olur.
  • Toprak ph düzeyi ve kireç miktarı üzerinde bir etkisi yoktur.

Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n nar ağacı

CAN %26 Gübre nerede ve Ne Zaman Kullanılır?

Tarımda bir üstün gübre olarak kullanılan Kalsiyum Amonyum Nitrat (Can) gübresi, sulamanın mümkün olduğu veya toprakta kireç bulunması nedeniyle, yağışın fazla olduğu alanlarda dolgu maddesi olarak kullanılmalıdır.
Bölgede fazla yağış yoksa. Amonyum nitrat (AN33) tercih edilmelidir.
Tüm hububatlarda, sebzelerde, meyve ağaçlarında, zeytinlerde, bağlarda, pamukta, mısırda, ayçiçeğinde ve çeltik hariç tüm bitkilerde üstün gübre olarak kullanılan amonyum nitrat (konserve) gübresi Billon Sulama öncesi yılın her mevsiminde kullanılabilir. .
Nötr özelliği ile her türlü toprak yaprak yapısında kullanılabilen konserve gübre, bitkinin azot ihtiyacına ve sulama sayısına göre farklı zamanlarda 2 ila 3 kez bitkiye verilmelidir.
Hızlı çözünme ve suda kalıntı bırakmama özelliği ile konserve gübresidamlama sulama sistemi ile uygulanabilir.

Kalsiyum Amonyum Nitra can %26n

Dr. Adnan Gün, Beyoğlu/Şişhane doğumludur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü lisans mezuniyeti sonrası, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, Para-Banka Bölümü yüksek lisans ve aynı üniversitenin İktisat Ana Bilim Dalı’nda, İktisat Teorisi Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır.

Kariyerine Şekerbank T.A.Ş.’de Müfettiş Yardımcısı olarak başlamış ve  bankanın İstanbul’daki çeşitli birim ve şubelerinde şube müdürü/yönetici olarak görevler almıştır.

Dr. Adnan Gün, reel sektörde değişik iş kollarında mali konularda üst düzey yöneticilikler üstlenmiştir. Profesyonel iş süreçleri sonrasında, iş hayatını mali müşavir ve bağımsız denetçi, aynı zamanda meslek örgütü üye/yöneticisi olarak sürdürmüştür.

Mesleki tecrübe ve faaliyetleriyle bağlantılı olarak danışmanlık, yarı zamanlı öğretim görevliliği ile başta Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere, bankacılık, finans, vergi ve mali mevzuat konularında muhtelif mahkemelerde bilirkişilik, mütalaa ve kayyımlık faaliyetlerinde  bulunmuştur.

yılından itibaren, TMSF bünyesindeki  tasfiye halinde (Müflis) Asya Katılım Bankası A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (İflas İdaresi Üyesi) ve Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlerini sürdürmektedir.

İki dönem İstanbul SM Mali Müşavirler Odası Denetleme Kurulu üyeliği ile TÜRMOB delegeliği yapmıştır. FENERBAHÇE Spor Kulübü Kongre, İSMMMO ve İSMMMD (Meslekte Birlik) üyesidir.

25 Mayıs tarihinde GÜBRETAŞ Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başlamıştır.

Nitrat Gübre

Nitrat

Nitrat, NO3&#; formülüyle gösterilen bir iyondur ve yalnız başına bir gübre olarak bulunmaz ancak toprakta iyon olarak çözündüğünde bitki tarafından azot kaynağı olarak alınabilir hale gelir. Suda çözünen nitrat suyunun hareketi ile toprakta hareket eder ve yağışlarla bahçenin dışına ve aşağı doğru yıkanır. Buna ‘leaching’ denir ve geçirgen/kumlu topraklardan azot kaybının başlıca nedenidir. Nitrat bir kez kök bölgesinin altına süzüldükten sonra ağaç tarafından alınmaz ve bu nedenle bitki için kaybolmuş olarak kabul edilir. Killi ve az geçirgen topraklarda ise toprak suya doyduğunda, topraktaki organizmaları ihtiyaç duydukları oksijeni nitratlardan alır ve azotu havaya gaz halinde verir. Buna denitrifikasyon denir ve ince dokulu killi topraklarda azot kaybının en yaygın nedenidir.

Nitrat gübre çeşitleri

Nitratlar birçok yapıda karşımıza çıkar: amonyum, kalsiyum sodyum, potasyum ve magnezyumla bileşik oluşurabilir. Piyasada 26 nitrat veya 33 nitrat gübrelerini bulmak mümkündür. Azot yazısında değinildiği gibi nitratlı gübreler ceviz yetiştiriciliğinde ağaçların dişi organları uyandıktan sonra verilebilir. Bu sürecin öncesinde verilen nitrat ağaç kökü tarafından alınamayacağından nitrat yıkanarak kaybolur.

Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) / 26 nitrat

26 nitrat gübresinin asıl ismi Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN)’tır ve %26 oranında azotu %13 nitrat ve %13 amonyum olarak içerir. Oldukça iyi bir azot kaynağıdır ve pH değişimine yol açmaz. Azotun yanında toprağa kalsiyum iyonları da verir.

Amonyum Nitrat / 33 nitrat

33 nitrat gübresi %33 oranında Azotu % Amonyum ve % Nitrat olarak içerir. Normalde patlayıcı olmayan amonyum nitrat yanıcı maddelerle karıştığında patlayıcı hale gelebilir.

Potasyum Nitrat

Potasyum nitrat, yalnızca %13 Nitrat içeren, hiç amonyum içermeyen iyi bir azot kaynağıdır. Diğer nitratlı gübrelere göre sulama suyunda daha yavaş ve az çözünür ancak az dozda haftalık uygulamalar için oldukça uygundur.

Sodyum Nitrat

16 nitrat azotu içeren sodyum nitrat Türkiye&#;deki tarım uygulamalarında pek popüler değildir. Sodyum nitrat dünyadaki ilk fenni nitrojen gübrelerinden birisidir.

Tehlikeleri

Nitratın buhar yoluyla solunması, yutulması veya teması ciltte ve gözlerde ciddi yaralanmalara, yanıklara veya çok ileri seviyede ölüme neden olabilir. Bunun yanında nitrat aşındırıcı ve zehirli gazlar üretebilir. Nitratın su kaynaklarına karışması doğal hayatı bozabilir ve çevre kirliliğe neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı aşırı gübre kullanımı hem çiftçi hem de doğa için oldukça zararlıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir