kedilerin gözleri neden kanlanır / KHEDİ - Kedi Hekimliği Derneği

Kedilerin Gözleri Neden Kanlanır

kedilerin gözleri neden kanlanır

Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri

Kedilerde Göz Hastalıkları

Kediler, dayanıklı hayvanlar olarak bilinir. Bu güçlü hayvanların en hassas yerleri gözleri ve mideleridir. Yani kedilerin yedikleri mama ve gıdalar çok özenli seçilmelidir. Bunun yanında kedilerin göz sağlığına dikkat etmek de elzemdir. Kedilerin gözlerindeki ufak bir kızarıklık, kısılma ya da akıntı bile büyük bir hastalığın habercisi olabilir. Belirtiler birkaç gün içinde geçmiyorsa kediniz bir göz hastalığına yakalanmış olabileceği gibi göze vurabilecek farklı bir hastalığın da pençesine düşmüş olabilir. Hastalığı erken teşhis edebilmek için belirtileri ve bu belirtilerin süresini tespit etmeniz gerekir.

Kedilerde Göz Hastalığı Belirtileri

  • Kedinizin sürekli ya da aralıklarla gözünü kısması.
  • Özellikle bir gözün diğerinden daha küçük hale gelmesi.
  • Gözde akıntı olması.
  • Kedinin gözünün önünde perde benzeri bir tabakanın oluşması.
  • Göz renginin bulanıklaşması.
  • Gözün iltihaplanması, çapaklanması.
  • Gözde ve gözün hemen altında kızarıklık.
  • Göz kapaklarında renk değişimi ya da doku oluşumu.
  • Üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesi.


Bu ve benzeri belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız ve bu belirtiler birkaç gün içinde geçmediyse mutlaka veteriner hekime başvurmalısınız. Çünkü kediniz gözlerini kaybedebilir ya da göz hastalıklarına neden olan solunum yolları enfeksiyonu ya da kanser gibi daha ciddi ve ölümcül bir hastalığı olabilir.

>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri 

Kedilerin Yakalanabileceği Göz Hastalıkları

  • Göz Travmaları: Kediler hassas noktaları olan gözlerine darbe aldıklarında gözlerindeki akıntı çoğalabilir, gözlerini sürekli kaşırlar ve kısarak bakarlar. Bu durum başka kedilerle kavga etmesi ya da bir eşyaya gözlerini çarpmaları ile ortaya çıkar.
  • Keratit: Kornea dokusu iltihaplanması olarak da bilinen bu hastalık süresince göz bulanıkmış gibi görünür. Bu hastalık islerlerse korneanın delinmesine kadar gidebilir.
  • Konjunktivit: Gözün iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan konjuktivit, gözün üzerini tamamen kapatan şeffaf bir doku gibi gözükür. Göz şişmesi, gözde akıntı ve kaşıntı tespit ediyorsanız kediniz bu hastalığa yakalanmış olabilir.
  • Göz Ülseri: Nedeni solunum rahatsızlıkları olabilen göz ülseri insanlarda da görülen bir hastalıktır. Genellikle ağrılı seyreden bu hastalıkta kızarıklık ve göz akıntısı olur. Kediniz bu hastalığa yakalandıysa görme yetisinde de azalma olacaktır.
  • Glokom: Kedinizin gözü şişip büyümeye başladıysa bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bu hastalık sürecinde göz normalin ötesinde büyümeye devam eder.
  • Üçüncü Göz Kapağının Çıkması: Çoğu hayvanda gözleri korumak için ortaya çıkan üçüncü göz kapağı, göz hastalıklarının direkt belirtisidir. Üçüncü göz kapağı vücudun doğal tepkisidir ve gözü iltihaplardan koruma amacıyla gelişir.
  • Körlük: Körlüğün şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kornea delinmesi gibi birçok nedeni olabilir. Körlük, kedilerde ve diğer canlılarda göz hastalıklarının son noktasıdır. Körlüğe yol açacağını bildiğiniz hastalık belirtilerini erken teşhis etmeli ve evcil hayvanınız gözlerini kaybetmeden önlem almalısınız.

kedilerde göz hastalıkları

Kedilerde Göz Hastalıkları Tedavisi

Kediler; acıya, ağrıya ve hastalıklara dayanıklı hayvanlar olarak bilinse de hassas organlara sahiptirler. Göz de kedilerin hassas noktalarından biridir. Her ne kadar size karşı sevgi dolu ve sakin davranışlar gösterdiğini düşünseniz de kediler egzersiz yapmayı, oyun oynamayı ve koşmayı çok severler. Hızlı koştukları için durdukları sırada ya da oyun oynarken evdeki eşyalara çarpmaları da olasıdır. Bu çarpışmalar, kedilerin gözlerine darbe almalarına neden olabilir. Bu nedenle kedili evlerde az eşya olması daha uygundur. Böylece kedilerin darbelerden korunması kolaylaşacaktır. Birden fazla kedi besliyorsanız, kedilerinizin zaman zaman kavga ettiklerini görebilirsiniz. Kavga sırasında kediler kendi alanlarını korumayan yırtıcılara dönüşüp birbirlerinin gözlerine zarar verebilirler. Bu da birden çok kedi sahibi olanların dikkatli olmalarını gerektirir.

Kediler, kavgacı olabildikleri gibi temiz hayvanlardır da. Gün içinde sık sık kendilerini temizleyen bu hayvanlara saylayacağınız yaşam alanı düzenli aralıklarla temiz olmalıdır. Toz ve pislikler solunum yolları hastalıklarına yol açarken kedilerin gözlerinde iltihap oluşumuna da neden olabilir. Temiz su ve kaliteli mamalar kedi sağlığını ciddi anlamda belirler. İyi beslenen ve temiz bir alanda yaşayan kedilerin bağışıklıkları her tür hastalığa karşı yüksek olacaktır.

Kedilerin narin olan gözleri arada bir çapaklanıp akabilir. Bu durumun 1 ya da 2 gün içinde geçmesi beklenir. Kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma görürseniz kaynamış ve daha sonra soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözü silebilirsiniz. Bu işlemi soğumuş çay suyu ile de yapabilirsiniz. Eğer kedinizin gözlerinde normal dışı bir değişiklik görüyorsanız, onu hemen veterinere götürmelisiniz.

Kedinize kepek sorunu varsaKedilerde Kepek Ciddi Bir Sorun Mu?yazımız da ilginizi çekebilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonları ve Körlük Nedenleri

Göz enfeksiyonları kedilerde tedavi edilebilir bir durumdur; bununla birlikte, ciddi göz enfeksiyonları ve tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları kedilerde kalıcı körlüğe neden olabilir. Körlük riskinin yanı sıra, göz enfeksiyonları aşırı rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Bu nedenle, göz enfeksiyonu olan kedilere veteriner hekim tarafından dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Konjonktivit, kedilerde en sık teşhis edilen göz enfeksiyonudur. Enfeksiyon, konjonktiva iltihabına yol açar - göz kapaklarının iç yüzeyini ve göz küresinin dış yüzeyini çizen pembe zar (resme bakın). Tedavi edilmediği takdirde, konjonktivit göz hasarına, görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.

Göz enfeksiyonları, gözdeki yaralanmalardan veya gözdeki yabancı cisimlerden (örn. Kir, kum) kaynaklanabilir. Yenidoğan yavru kedi, doğum sırasında annenin vajinal enfeksiyonlarından dolayı göz enfeksiyonları geliştirebilir ve sağlıksız bir ortamda doğabilir.

Viral veya bakteriyel hastalıklar da göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Feline calivirus, 'kedi gribi'nin bir nedeni olan ve kedilerde konjonktivite yol açabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Benzer şekilde, kedi herpes virüsü de, korneanın (gözün şeffaf ön kısmı) iltihabı olan konjonktivite ve ayrıca (daha az yaygın) keratitise yol açabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Keratitin bir sonucu olarak korneanın zarar görmesi körlüğe yol açabilir. Kedi klamidopilozu  konjonktivitin bakteriyel bir nedenidir. Kedi immün yetmezlik virüsü, kedi lösemi virüsü ve kedi bulaşıcı peritonit gibi diğer viral enfeksiyonlar da körlüğe neden olabilen üveite (uvea iltihabı, gözün orta alanı) yol açabilir.

Göz enfeksiyonu belirtileri

  • Rengi açık ve yeşil-sarı arasında değişen oküler akıntı (gözlerden akıntı), bir kabuk oluşturmak üzere kuruyabilir
  • Aşırı gözyaşı üretimi
  • Gözün şişmesi
  • Kırmızı şişmiş konjonktiva
  • Kornea bulanıklığı
  • Şaşılık - rahatsızlık nedeniyle, ancak şiddetli iltihaplanma, özellikle yavru kedilerde göz kapaklarının göze skarlaşmasına ve füzyonuna neden olabilir.
  • Rahatsızlık nedeniyle sürtünme

Tedavi

Göz enfeksiyonları genellikle göz damlası veya merhem ile tedavi edilir ve genellikle tedaviye iyi yanıt verir. Daha fazla ağrıdan kaçınmak ve körlük riskini azaltmak için herhangi bir oküler değişiklik kaydedildiğinde mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekime danışın.

Ani başlangıçlı körlük

Kedilerde ani başlayan körlük çok endişe verici ve kafa karıştırıcı bir hastalık olabilir.

Etkilenen kedi için son derece yönünü kaybedebilir ve garip ve olağandışı bir şekilde davranabilirler. Görünüşte amaçsızca dolaşabilirler, şeylere çarpabilirler ve sıkıntıya girebilirler. Zorluklardan biri, bir sahip için kedinin kör hale geldiği açıkça belli olmayabilir ve sadece kediniz neden garip davranmaya başladıklarını bileceğiniz bir veteriner tarafından muayene edildiğinde olabilir.

Yine de fark edilebilecek işaretlerden biri, bir kedi kör olursa öğrencilerin (gözün karanlık orta kısmı) genellikle çok genişlediğidir.

Kedilerde körlük nedenleri

Kedide birçok potansiyel körlük nedeni vardır - bazıları görüşte yavaş yavaş bozulmaya neden olur ve bu durumlarda, kediler genellikle azaltılmış görüşlerine uyum sağlamayı öğrenir, eğer varsa, herhangi bir zorluk yaşadıklarını gösteren çok az işaret gösterirler. Bununla birlikte, körlük çok hızlı gelişirse, kedinin uyum sağlama şansı yoktur ve çok yönelimsizleşir ve kafası karışır. Ani başlangıç ​​körlüğünün bazı nedenleri şunlardır:

Optik nörit

Bu, optik sinirlerin (görsel bilgileri beyne taşıyan sinirler) iltihaplandığı ve sonuç olarak artık işlev görmediği ve körlüğe neden olduğu bir durumdur. Bu kedilerde nadir görülen bir hastalıktır.

Hipertansiyon(yüksek tansiyon)

Hipertansiyon kedilerde önemli bir hastalıktır ve akut başlangıçlı körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Yüksek tansiyon ile, gözün arkasındaki kanamaya veya damarlardan sıvı sızmasına neden olabilecek küçük kan damarlarında hasar oluşabilir. Bu da retinanın (gözün arkasını çizen ve görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücreler tabakası) ayrılmasına neden olabilir. Retina ayrılırsa, artık işlev göremez ve körlük meydana gelir. Bazı kedilerde yüksek tansiyon, gözün ön tarafında kolayca görülebilen bir miktar kanamaya neden olabilir.

Beyin hastalıkları

Görsel sinyaller optik sinirlerden beyne geçtiği ve beynin içinde işlendiği için, beyni etkileyen hastalıklar varsa (enfeksiyonlar, enflamatuar durumlar veya tümörler) bu potansiyel olarak körlüğe yol açabilir.

Retina dejenerasyonu

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kediler, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücreler katmanının (retina) dejenerasyonundan muzdarip olabilir ve bu da görüşten sorumludur. Bu meydana geldiğinde, genellikle kedilerin azaltılmış görüşlerine uyum sağlamalarına izin veren yavaş bir süreçtir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bu başlangıçta ani olabilir.

Teşhis

Veterineriniz öncelikle körlüğün kedinizin klinik belirtilerinin nedeni olduğunu doğrulamak veya belirlemek isteyecektir. Bu genellikle çok basittir ve bazı basit sınav tekniklerini içerir.

Körlük doğrulandıktan sonra, bir dizi potansiyel altta yatan neden olduğu için dikkatli bir şekilde daha fazla değerlendirme yapılması gerekecektir. Soruşturmalar şunları içerecek:

  • Gözün dikkatli muayenesi - gözün bir oftalmoskopla dikkatli bir şekilde incelenmesi yoluyla bir körlük nedeni ortaya çıkabilir (bir veterinerin veya doktorun göz içindeki yapıları incelemek için kullandığı alet).
  • Kan basıncının ölçümü - hipertansiyon, körlüğün yaygın nedenlerinden biri olduğundan, veterineriniz kedinizin kan basıncını ölçmek isteyecektir. Bu, göründüğünden daha kolaydır ve insanlarda olduğu gibi, genellikle kan akışı manşonun altındaki bir damardan tespit edilirken şişirilen ve söndürülen bir bacağın etrafına sarılarak yapılır.
  • Rutin kan ve idrar testleri - bunlar genellikle altta yatan hastalıkların saptanmasına yardımcı olmak için yapılacaktır. Örneğin, kronik böbrek hastalığı (böbrek yetmezliği), kedilerde yüksek tansiyonun yaygın bir nedenidir.
  • Beyin taramaları - bazı durumlarda, özellikle beynin hastalığından şüpheleniliyorsa, veterineriniz bir beyin taraması (MRI veya BT taraması) yapılmasını önerebilir. Veterinerinizin sizi bunun için özel bir kliniğe yönlendirmesi mümkündür.

Tedavi ve prognoz

Akut başlangıç ​​körlüğü tedavisi, altta yatan nedene göre değişecektir, ancak genellikle ilaçların kullanımını içerebilir (örn., Kan basıncını azaltmak veya iltihabı hafifletmek için tabletler). Bazı durumlarda körlüğün altında yatan neden tersine çevrilebilir ve normal görme geri dönebilir. Bununla birlikte, diğer durumlarda, altta yatan neden çözülse bile, görme hasarı kalıcı olabilir ve kedinin görüşünde herhangi bir değişiklik veya gelişme olmayabilir.

Görme kaybına uyum sağlama

Görme geri dönmese bile, kediler aslında görme kaybına uyum sağlamada çok iyidir. İşitme, koku ve dokunma duyularını kullanarak dikkat çekici bir şekilde telafi ederler (cisimlere çarpmayı önlemek için bıyıklarını kullanarak). Bununla birlikte, ani görme kaybı başlangıçta bir kedi için çok üzücüdür. Evdeki veya bahçedeki nesnelere çarpabilir veya çekilebilir ve sadece kendilerini çok güvende hissettikleri yere gidebilirler.

Kör bir kedinin bakımının zorlukları vardır. Etkilenen kediler iyi ayarlanacaktır, ancak bazı değişiklikler hayatlarını çok daha mutlu edecektir. Mobilya aynı konumda tutulmalı ve kaynaklar (yiyecek, su, çöp tepsileri) kolayca erişilebilir hale getirilmelidir. Gürültülü yaklaşımlardan kaçınmak için özen gösterilmeli ve tüm çocuklara yavaşça, sessizce hareket etmeleri ve onları göremeyen kediyi korkutmamaları için dikkatli olmaları söylenmelidir.

Kör kediler dışarıya çıkabilir, ancak kapalı bir bahçeye girebilir, aksi takdirde yollarını kaybedebilir veya diğer kediler veya köpeklerin saldırısına karşı savunmasız olabilirler. Zamanla ve değişmeyen sabit bir ortamla, çoğu kör kedi son derece iyi adapte olacak ve çok mutlu bir yaşam sürecek.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası