itü hazırlık sınıfı ders programı / İTÜ'de irregularlık ve ders seçme rehberi | arı24

Itü Hazırlık Sınıfı Ders Programı

itü hazırlık sınıfı ders programı

Üniversite, birçoğumuzun umduğu gibi sadece eğlendiğimiz ve keyif çattığımız bir yer değildir. Dersler de bu hayatın çok önemli bir parçasıdır ve kredi sisteminde ders programını planlamak birçok öğrenci için oldukça zorlayıcı olabilir. Lisenin aksine ders programlarınızı çoğunlukla kendiniz belirliyorsunuz yani okul atamıyor. Bu durumdaki istisna, hazırlık okumayan öğrencilerin ilk senelerinin ilk dönemidir çünkü böyle bir durumda fakülte sizi belli bir grupla birlikte aynı derslere kaydediyor. Biz buna İTÜ’de regular öğrenci olmak da diyoruz. Bu durumdan çekiniyorsanız korkmayın, çünkü hem arkadaş edinmeyi hem de okul ortamına alışmayı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda hiç bilginiz olmadan ders seçmeyi de önlüyor. 

  Regular öğrenci olarak ilk döneminizi geçtiyseniz veya irregular öğrenci olarak lisansa başladıysanız ders kayıtlarında göz önünde bulundurmanız gereken birçok önemli detay var. Öncelikle, ders seçimi vaktinde her sınıfın kendi ders seçme tarihi oluyor. Örneğin, güz döneminde 4 ve 3. Sınıflar 14 eylül’de kayıt olurken, 1 ve 2. Sınıflar 15 eylül’de kayıt oluyor. Bu tarihleri dikkatle takip etmelisiniz çünkü ders kayıtları için üç saatlik bir süreniz var. 4 ve 2. Sınıflar kendi günlerinde arasında ders seçimlerini yaparken 3 ve 1. Sınıflar ise arasında kayıt işlemlerini yapıyorlar. Üç saat ilk duyduğunuzda kısa gelebilir ancak ders kayıtlarınız için yeterince uzun bir zaman çünkü kayıt zamanından önce ders programları açıklanıyor ve kayıt olacağınız dersleri önceden belirlerseniz size oldukça faydalı olacaktır. Zaten her bölümün alması gereken dersleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (ÖİDB) sitesinde, öğrenci sekmesindeki ders planlarından bulabilirsiniz. Bu sekmede sizin almanız gereken derslerin isimleri ve ders kodu ile numarası yazıyor.

  Ön şartı olmayan dersleri, belirli yarıyıllarda almak zorunda değilsiniz. Yani, istediğiniz zaman alabilirsiniz. Bazı dersler için ise ön şart olarak öncesinde başka dersleri belli bir harf notunun üstünde geçmeniz gerekiyor. Mesela fizik dersi için bir ön şart yoktur ve istediğiniz zaman alabilirsiniz, ancak statik dersi için fizik dersini en az DD ile geçmeniz gerekiyor. Fizik dersi içinse böyle bir ön şart yok ve isterseniz fizik ’den önce alabilirsiniz. Ön şartları yine ÖİDB sitesinde, öğrenci sekmesindeki lisans bölümünden ön şartlara girerek ya da ders bilgileri bölümünden ders kodunu girerek bulabilirsiniz.

  Ders seçiminizi en çok etkileyecek noktalardan birisi de bölümünüzün İngilizce ağırlığıdır. İTÜ’de birçok bölüm 30% ve % İngilizce olarak ayrılmaktadır. % İngilizce olan bölümlerde eğer bir dersin hem İngilizcesi hem Türkçesi varsa Türkçe alma imkanı maalesef olmuyor. Sadece Türkçesi olan TUR ya da ATA gibi dersler de ayrıca mevcuttur. 30% bölümlerdeyse bir dersin hem Türkçesi hem de İngilizcesi varsa kredi yükünün %30’u İngilizce olduğu sürece Türkçe ya da İngilizce seçilebilir. 30% bölümler hem Türkçe hem İngilizce olan bütün dersleri İngilizce alabilirler.

   Ders seçimi zamanı geldiğindeyse ders kayıtlarınızı İTÜ Kepler üzerinden yapmanız gerekiyor. Kepler’e İTÜ Portal ve Ninova şifreniz ile girebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra bilgisayarda solda çıkan menüden ders kayıt işlemlerine girip oradan ders kayıt butonunu seçince açılan menüde belirlediğiniz derslerinizin  5 basamaklı crn kodlarını girerek kayıt olmanız gerekiyor. Bu kodları ÖİDB sitesindeki ders programları sekmesinden ders kodlarını (fiz, isl, ibt gibi) aratarak en soldaki 5 basamaklı sayıdan bulabilirsiniz. Aynı zamanda dersin ismini, online mı yüz yüze mi olduğunu, akademisyenini, binasını, gün ve saatini, hangi sınıfta olduğunu, kontenjanını, katılımcı sayısını ve dersi hangi bölümlerin alabildiğini de görebilirsiniz. Ders programları açıklandıktan sonra bu kodları öğrenmeyi unutmayın çünkü dersleri siz kayıt sırasında keşfedene kadar kontenjanı dolabilir. Bu durumlar için yedek bir crn bulundurmayı da unutmamanızı tavsiye ederim.

  Seçeceğiniz dersler; bölüm dersleri, havuz dersleri ve seçmeli dersler olarak üçe ayrılmakta. Bölüm dersleri okuduğunuz bölüme ait olup almanızın zorunlu olduğu derslerdir. Havuz dersleri ise birçok bölümün zorunlu okuduğu ve bazı bölüm derslerinin ön şartı olarak geçmeniz gereken derslerdir. Seçmeli dersler ise almak zorunda olmadığınız ancak kredi yüküyle ortalamanızı arttırabilecek derslerdir. Bunların arasında dil dersleri ve belli bir bölümün öğretilerinin çok yüzeysel hallerini öğreten dersler örnek verilebilir.  

  Ders programını önceden planlamanız için android telefonlarda İTÜ tarafından geliştirilmiş İTÜ Ders Programı Kombinatörü isimli oldukça kullanışlı ve bedava bir uygulama da mevcuttur. Bu program ile istediğiniz dersin kodunu seçtikten sonra derslerin saatlerini Excel gibi bir tabloda otomatik işaretliyor. Bu sayede kendiniz Excelde bir tablo hazırlamaktan veya programı kafanızda tutmaktan kurtulabilirsiniz. Ancak ön şartı sağlamadığınız dersler hakkında sizi uyarmıyor o  yüzden dersleri seçerken ön şartı kontrol etmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Ayrıca, bazı derslerin sadece güz veya bahar döneminde açıldığını da göz önünde bulundurarak programınızı oluşturmanız gerekir.

  Daha önce verdiğim tarihler tek önemli tarihler de değil. Esas tarihlerden bir süre sonra bütün sınıfların kayıtları tekrardan açılır ve bu dönem 16 Eylül’de saatleri arasında açılacağı duyurulmuştur. Esas tarihler ile bu kayıt dönemi arasında yoğun istek olan derslerde kontenjan arttırılır bu sayede daha önce giremediğiniz derslere girebilme şansı elde edersiniz.

 Öğrenciler arasında “add-drop haftası” olarak da bilinen bir süreç de vardır. Güz dönemi için Eylül arasında olan bu vakitte dersleri bırakmaya “droplamak” denir. Eğer ders droplarsanız, dersi o dönem tekrar alamazsınız ve dönem sonu notuna T olarak işlenir. Bir dersi yapamayacağını düşünen ya da ders vakitleri ters gelen öğrenciler dersten kalıp VF ya da FF işlenmesindense T olarak işlenmesini tercih ediyorlar çünkü ortalamayı düşürmüyor. Bu sırada kontenjan açılan derslere sizler de kayıt olabiliyorsunuz. Bazı öğrenciler yoğun isteğin olduğu derslerde, kendi aralarında anlaşarak birisinin dropladığı dersi hemen diğerinin almasıyla bir ders alışverişi yapıp maalesef haksız rekabet oluşturabiliyor. Bu davranışı daha da ileri götürerek derse karşılık ders ya da derse karşılık para şeklinde önüne geçilmesi gerekilen uygunsuz anlaşmalar da yapılabiliyor.

   Ders tercihinin çok kritik bir noktası da ayrıca kredi limitidir. Kredi limiti, belli bir kredi miktarı üstünde ders alarak kendinize çok yüklenmenizi ya da çok az kredi alarak bir dönemi boş geçirmenizi engeller. Bu limit normalde en az 15 kredi, en çok 22 krediyken eğer gözetim altında olan bir öğrenciyseniz durum farklıdır. Gözetim listesine çok düşük ortalama yaparak girersiniz ve 1- 2. sınıfta , 3. sınıfta , 4. sınıfta 2 gpa altına düşerseniz gözetim listesine alınırsınız. Gözetim listesinde kredi limiti 18 kredide sabitlenir.

  Kredinin bir diğer önemiyse bir üst sınıfa geçmek için ya da staj yapabilmek için belli bir kredinin üstünde olmanızın gerekmesidir. O yüzden her dönem sadece 15 kredi alarak geçerseniz bir üst sınıfa geçmekte ya da mezun olmakta problem yaşayabilirsiniz ama bir ya da iki yarıyılı 15 kredi ile geçirmenin tabii ki zararı yoktur.

   Son olarak, eğer bir dersten düşük aldıysanız korkmayın, ortalamanızı yükseltmek için o dersi daha sonra tekrar alabilirsiniz. Mat dersinden DC alan birisi tekrar dersi alarak BA notuna yükseltmeye çalışabilir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var çünkü ilk aldığınız nottan daha kötü bir not da alabilirsiniz ve tekrar aldığınız derslerde son aldığınız not geçerli olur. Yani, kaş yapayım derken göz çıkarabileceğinizi de aklınızda tutun.

 Günün sonunda üniversite hayatınız doldurmanız gereken krediler gibi görünse de bunun yanında sizi bekleyen birçok tecrübe, eğlence ve hayaller olduğunu da unutmamak lazım. Bahsettiğimiz püf noktalarla artık ders seçiminizde bir adım öne geçtiğinize göre hepinize dolu dolu geçireceğiniz bir dönemde başarılar diliyoruz.

 Cem Aydın

İstanbul Teknik Üniversitesinden:

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT DİPLOMAYA YÖNELİK

ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMLARI EĞİTİM

VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; İstanbul Teknik Üniversitesinin yurtdışında faaliyet gösteren yüksek öğretim kurumlarıyla birlikte yürüttüğü çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programlarının uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/ tarihli sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:

a) Ortak Üniversite: Çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının yürütüldüğü yurtdışında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumunu,

b) Protokol: Her iki üniversite arasında ortak programın yürütülmesine dair usul ve esasları belirleyen sözleşmeyi,

c) Senato: İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosunu,

ç) TOEFL: Test of English as a ForeignLanguage Sınavını,

d) Uluslararası Program (UOLP): Çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programını,

e) Üniversite (İTÜ): İstanbul Teknik Üniversitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü, Kesin Kayıtlar ve Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

Öğrenci kabulü ve kesin kayıtlar

MADDE 4 – (1) Uluslararası programa kabul edilmek için; lisans öğrenimiyle ilgili Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonucuna göre programa yerleştirilmiş olmak ve başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı bulunmamak gerekir. Uluslararası programa kabul edilebilmek için, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yabancı dil koşulunun sağlanması gerekir.

(2) Uluslararası programda okumak üzere ortak üniversiteye başvuran ve aranan koşulları sağlayan yabancı uyruklu öğrencilerden, ortaöğretimlerinin tamamını vatandaşı oldukları ülkede tamamlayanlar, İTÜ Yönetim Kurulunun belirlediği kontenjanlar dahilinde, ÖSYM tarafından yapılan sınav koşulu aranmadan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onayı ile aynı zamanda İTÜ’ye de kayıt olmaya hak kazanırlar.

(3) Ancak, yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin, başvurularını doğrudan ortak üniversiteye yapmış olsalar bile, uluslararası programa kabul edilebilmeleri için, bu programa ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen şartları sağlayarak yerleştirilmiş olmaları zorunludur.

(4) Kesin kayıt tarihi, istenilen belgeler ve uyulacak esaslar İTÜ Yönetim Kurulunca belirlenerek ilan edilir. İTÜ’ye kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenci, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yabancı dil koşulunu sağlamışsa İTÜ’de ders almaya, sağlamamış ise İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfındaki derslere başlar. Ancak derslere başlamış olmasına karşın, vize koşulunu sağlamaması durumunda İTÜ öğrencisi olma niteliğini kaybeder.

(5) Öğrenci ortak üniversite tarafından istenen bütün belgeleri yine ortak üniversitenin belirlediği tarihe kadar hazırlamak ve göndermekle yükümlüdür. Öğrenci, kabul belgesi her iki kurum tarafından onaylandıktan sonra uluslararası programın öğrencisi olur. Öğrenci tüm diğer koşulları sağlamış olsa dahi, ortak üniversitede ders almaya başlayacağı tarihe kadar ilgili ülke için vize alamadığı takdirde, uluslararası programla ilgili tüm haklarından vazgeçmiş kabul edilir.

Öğretim dili

MADDE 5 – (1) Uluslararası programın öğretim dili İngilizcedir. Türk uyruklu öğrenciler için Türkçe dersleri ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri Türkçe verilir. Ulusal konuları içermesi zorunlu dersler, İTÜ Yönetim Kurulu kararıyla Türkçe verilebilir.

(2) Uluslararası programa kabul edilen öğrenciler, yazılı TOEFL (PBT) ve Test of WrittenEnglish (TWE) veya internet ortamında yapılan TOEFL (IBT) veya İTÜ ile ortak üniversitenin, uluslararası program için ortaklaşa belirledikleri yabancı dil koşulunu yerine getirerek İngilizce dil bilgilerinin yeterli olduğunu belgeledikleri takdirde, ilgili fakülte ya da Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile uluslararası programın öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

(3) TWE sınavı İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından verilir. Kurumsal TOEFL sınavından yeterli puanı alarak TWE sınavında başarısız olan öğrenciler, İTÜ’de fakültelerine başlayabilir; ancak TWE koşulunu İTÜ’deki ilk öğretim yılı içinde yerine getirmek zorundadırlar. Öğrenciler, TWE sınavına girebilmek için İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulunda verilecek olan akademik yazma derslerine devam etmek ve başarı sağlamak zorundadırlar.

(4) Uluslararası programlara kayıt yaptıran, ancak süresi içinde yabancı dil koşulunu sağlayamayan öğrenciler, İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfına başlar. Bu öğrencilerin tabi olacakları İngilizce öğretim esasları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından önerilen ve Senato tarafından kabul edilen esaslar ile belirlenir. Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce eğitimine devam etmekte olan öğrencilerden güz yarıyılı sonuna kadar yabancı dil koşulunu yerine getirmiş olanlar açılan bölüm derslerinden alabilirler. Bu derslere kayıt olan öğrenciler eğitim ücreti olarak derslerin kredileri üzerinden hesaplanan eğitim ücretini öderler. Bu durumda öğrenciler lisans programına başlamış sayılacaklarından bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirtilen gözetim koşulları geçerlidir. Bu alınan dersler ortak üniversitede öğrenime başlanacak tarihi değiştirmez.

(5) Bir yıllık hazırlık eğitimi sonunda, yabancı dil koşulunu sağlayamayan öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu UOLP hazırlık programına tekrar kayıt yaptırabilir. Bu dönem sonunda da başarısız olan öğrencilerin uluslararası programla ilişikleri kesilir. Bu öğrenciler isterlerse, 4/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesi uyarınca, İngilizce öğretimin zorunlu olmadığı Üniversitelere yatay geçiş için başvuru yapabilirler.

Yatay geçiş

MADDE 6 – (1) Yatay geçişlerle ilgili esaslar, ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen koşullara tabidir. Yatay geçiş ile İTÜ’nün bir uluslararası programına kabul edilen bir öğrencinin intibak işlemleri, ilgili program koodinatörü tarafından yapılarak fakülte yönetim kuruluna sunulur.

İTÜ’deki UOLP dışındaki programlara geçiş için özel durumlar

MADDE 7 – (1) Öngörülemeyen durumlarda, bir öğrenci İTÜ’nün bir UOLP programından, İTÜ’nün aynı puan türü ile öğrenci alan bir programına geçiş için Rektörlüğe başvuru yapabilir. Bu başvuru için gerekli şartlar şunlardır:

a) Öğrencinin İTÜ’de okuduğu dönemler içindeki ağırlıklı genel not ortalamasının en az olması,

b) Öğrencinin UOLP programında dört akademik yılı tamamlamış olması,

c) Öğrencinin İTÜ ve ortak üniversiteye herhangi bir borcu bulunmaması,

ç) İTÜ’nün birinci eğitim programına geçiş gerçekleşirse öğrencinin ikinci öğretim katkı payı ödemeye devam etmesi.

Öğretim yılı ve süresi

MADDE 8 – (1) Uluslararası programlar için öğretim yılı ve öğretim süresi her programın yapısal özelliğine bağlı olarak Senato tarafından belirlenir ve duyurulur.

Öğretim şekli

MADDE 9 – (1) Öğretim süresinin İTÜ ve ortak üniversite arasındaki dağılımı, her bir uluslararası program için Senato tarafından belirlenir. Uluslararası programın İTÜ tarafından yürütülen kısmında bu Yönetmelik hükümleri, ortak üniversite tarafından yürütülen kısmında ise, ortak üniversitenin ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Öğretim planı

MADDE 10 – (1) Uluslararası programın öğretim planı İTÜ ve ortak üniversite tarafından birlikte hazırlanır, ilgili fakülte kurulu ve Senatoca onaylanarak yürürlüğe girer. Ortak üniversite planında bulunan derslerin ortak üniversitede, İTÜ planında bulunan derslerin İTÜ’de alınması zorunludur.

(2) Uluslararası programın İTÜ’de yürütülen her yarıyılında öğrenci en fazla 23 kredilik ders alabilir. Gerekli hallerde yarıyıl kredi yüküne ilişkin bu sınır ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile değiştirilebilir.

Danışmanlık

MADDE 11 – (1) Uluslararası programların öğrencilerine her iki üniversiteden birer danışman atanır. İTÜ’deki danışman program koordinatörü veya yardımcısıdır. Öğrencinin öğretim durumuna ilişkin bilgiler her iki kurumdaki danışmanlar tarafından birlikte değerlendirilir.

Staj

MADDE 12 – (1) Staj zorunluluğu olan uluslararası programlarda staj, her iki üniversitede geçerli kurallara göre yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Notlar ve Başarı Durumu

Notlar

MADDE 13 – (1) Uluslararası programda öğrencinin bir dersteki başarısının belirlenmesine yönelik not sistemi uygulanması ve başarı derecesinin hesaplanması, o dersin tamamlandığı üniversitede geçerli olan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Taraf kurumlardan birinde başarısız olunabilecek derslerin ve diğer etkinliklerin nasıl ve taraflardan hangisinde telafi edileceğinin ve ortak programda genel not ortalamasının ne şekilde hesaplanacağının esas ve usülleri de protokolde belirtilir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için her iki kurumun asgari akademik koşullarını sağlaması ve ayrıca programın tümüne ait akademik gerekleri de yerine getirmesi esastır.

Ağırlıklı genel not ortalaması

MADDE 14 – (1) Uluslararası programın öğretim planına göre öğrencinin İTÜ’de ve ortak üniversitede yürütülen dönemlerdeki başarı derecesi ayrı ayrı hesaplanır ve her iki üniversite tarafından ayrı not belgesi (transkript) ile belirlenir.

Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

MADDE 15 – (1) Ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, İTÜ’de bu programlarda daha önce alıp başardığı veya şartlı başarılı olduğu dersleri Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde İTÜ’de tekrar alabilir. Bu dersler için son alınan notlar geçerlidir. Öğrencinin aldığı bütün notlar, ifadeler ve tanımlar not belgesinde gösterilir.

Gözetim

MADDE 16 – (1) İTÜ’den aldıkları ders yükü itibari ile ağırlıklı genel not ortalamaları herhangi bir yarıyılı sonunda ’ın altında kalan öğrenciler gözetim listesine alınırlar. Gözetim listesinde olan bir öğrenci İTÜ’deki bir sonraki dönemde 15 krediden fazla kredi yükü alamaz.

(2) Gözetim listesine iki kez üst üste giren bir öğrencinin programla ilişiğinin kesilmesi İTÜ ve ortak üniversitenin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olacak şekilde koordinatörler tarafından kararlaştırılır. İkinci kez gözetime kalınan dönemin bahar dönemi olduğu durumlarda öğrencinin programla ilişiği yaz dönemi sonunda kesilir.

(3) İTÜ’de tamamlanan bir öğretim yılı sonunda gözetim listesinde olan öğrencinin, not ortalamasını gözetim düzeyinin üzerine çıkartmadan ortak üniversitede yürütülecek bir sonraki döneme devamına izin verilmez. İTÜ’de gözetim listesinden çıkan bir öğrencinin ortak üniversitede öğretime devam edebilmesi, ortak üniversitede gözetimle ilgili geçerli koşulların sağlanmış olmasına bağlıdır. Ortak üniversite gözetim ile ilgili kendi koşullarını belirler. Öğrenci, ortak üniversitenin geçerli koşullarını öğrenmek ve bunlara uymakla yükümlüdür.

Başarısız olunan derslerin tekrarı

MADDE 17 – (1) İTÜ’de ya da ortak üniversitede alınıp başarısız olunan dersler aşağıdaki şekillerde tekrar alınabilir. Farklı üniversitelerde tekrarlanan derslerdeki başarı notları her iki üniversitenin not belgesinde birlikte yer alır. Öğrenciler, bu notların her iki üniversitenin not belgesine nasıl yansıdığını ve buna bağlı olarak ağırlıklı not ortalamasının nasıl değiştiğini bilmekle yükümlüdürler. Öğrenciler, başarısız oldukları derslerden;

a) İTÜ’de alınıp başarısız olunan en fazla iki dersi;

1) İTÜ’de yaz okulunda açılmış ise alabilir,

2) İTÜ yaz okulunda açılmamış ise program koordinatörü ve fakülte yönetim kurulunun onayı ile herhangi bir akredite devlet ya da vakıf üniversitesinin yaz okulundan alabilir,

3) Eşdeğerliği program koordinatörü ve fakülte yönetim kurulu tarafından onaylanmış bir dersin ortak üniversitede bulunması ve açılması durumunda ortak üniversiteden alabilir.

b) Ortak üniversitede alınıp başarısız olduğu en fazla iki dersi;

1) Ortak üniversitenin onayı ile ortak üniversitenin yaz okulunda alabilir,

2) İTÜ yaz okulunda açılmış ise ortak üniversitenin onayı ile İTÜ’de alabilir,

3) Ortak üniversite onayı ile yurtdışında ya da Türkiye’de herhangi bir üniversiteden alabilir,

4) İTÜ’de açılmış ise ortak üniversite onayı ile alabilir.

Alınamayan dersler

MADDE 18 – (1) Tüm program süresince bir öğrenci öngörülemeyen özel durumlar nedeni ile ortak üniversitede alamadığı en fazla iki dersi, dersin eşdeğerliğinin koordinatörler tarafından onaylanması şartı ve ilgili fakülte yönetim kurulunun da kararı ile bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen esaslar dahilinde İTÜ’den alabilir. Benzer uygulama, ortak üniversitenin onaylaması durumunda, öğrencinin İTÜ’de alamadığı dersler için de geçerlidir.

Akademik başarısızlık

MADDE 19 – (1) Akademik başarısızlık ve başka bir nedenle taraf kurum/kuruluşlardan herhangi birisiyle ilişiği kesilen bir öğrencinin uluslararası ortak programla ve ilgili kurum/kuruluşla da ilişiği kesilir.

Öğretimi bitirme

MADDE 20 – (1) Bağlı bulunduğu programın öğretim planında yer alan zorunlu derslerle, yine programda öngörülen toplam krediyi sağlayacak şekilde seçmeli dersleri alan ve başaran, ağırlıklı genel not ortalamasını her iki üniversitenin öngördüğü sınırların üstüne çıkartmış, İTÜ için ve her iki üniversite tarafından belirlenen bütün çalışmaları yapmış öğrenciler, öğrenimlerini bitirmiş sayılır ve kendilerine bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen diplomalar verilir.

Vize

MADDE 21 – (1) Ortak programlara kabul edilen öğrenciler yabancı ülkede eğitim görmek için o ülkenin vize uygulamaları çerçevesinde vize almakla yükümlüdür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İzinler

MADDE 22 – (1) Zorunlu nedenlerle ve belgelemek koşulu ile öğrenciye, her iki tarafın mutabakatı ile bir yarıyıl veya bir akademik yıl izin verilebilir. İzinde geçen süre azami öğretim süresinden sayılmaz. Öğrenim süresi boyunca kullanılabilecek toplam izin süresi, normal öğretim süresinin yarısından fazla olamaz. Hazırlık programında yurt dışında ve yurt içinde İTÜ dışında İngilizce öğrenmek amacı ile süreli izin talebinde bulunulmaz.

(2) UOLP öğrencilerinin ortak üniversitede geçirecekleri her dönem, süreli izin olarak sayılır. Öğrenciler yurt dışında geçirecekleri her dönem için program koordinatörleri aracılığı ile bağlı bulundukları fakültelerden izin almakla yükümlüdür. Fakülteler de her dönem başında izin verdikleri UOLP öğrencilerinin bir listesini İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirir.

(3) Ortak üniversitede dönemini tamamlayıp İTÜ’ye dönen öğrenciler almış oldukları dersleri gösteren not belgelerini (transkript) program koordinatörüne teslim etmekle yükümlüdür. Koordinatörler not belgelerinin bir kopyasını kendi dosyalarında alıkoyarak asıllarını öğrenci dosyalarına konulmak üzere fakülte aracılığı ile İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir.

Disiplin

MADDE 23 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, eğitim için bulundukları üniversitenin ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Diploma

MADDE 24 – (1) Uluslararası programı, bu programın yürütüldüğü her iki üniversitenin tüm gereklerini yerine getirerek başarıyla tamamlamış olan öğrenciler İTÜ ve ortak üniversiteden birer diploma veya her iki üniversitenin ortak hazırladığı tek bir diploma almaya hak kazanırlar.

(2) Uluslararası programı başarıyla tamamlayanlara İTÜ’de program adı ve varsa fakülte adı da açıklanmak suretiyle, İTÜ lisans diploması verilir. Öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, aynı zamanda ortak üniversitenin ilgili programının diplomasını da alırlar.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, sayılı Kanun ve uluslararası ortak programı yürüten üniversitelerin kendi mevzuatları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 26 – (1) 8/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Teknik Üniversitesi Çift Diplomaya Yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programları Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.

Eğitim-Öğretim Yılı İngilizce Hazırlık Akademik Takvimi

GÜZ YARIYILI TARİH İngilizce Yeterlilik Sınavı Kayıtları (Lisans, Yüksek Lisans ve Beklemeli öğrenciler için) 25 Ağustos - 02 Eylül İngilizce Yeterlilik Sınavı Kayıtları ( Yılı Lisans Programlarına Yerleştirilen ve Kesin kayıtları Yapılan Öğrenciler İçin) Eylül (Saat 'a kadar) İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 7 Eylül İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 9 Eylül İngilizce Yeterlilik Sınavı Sonuçlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Bildirilmesi 12 Eylül Lisans Hazırlık Düzey Belirleme Sınavı (Yüzyüze) 12 Eylül UOLP Hazırlık Düzey Belirleme Sınavı (Yüzyüze) 12 Eylül İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitimi ve UOLP Hazırlık Sınıfı Eğitimi Güz Yarılı Başlangıcı 26 Eylül Lisans Hazırlık Oryantasyon Eylül UOLP Hazırlık Oryantasyon Eylül Ara Tatil Kasım İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Güz Yarıyılı Sonu 6 Ocak Lisans Hazırlık Dönem Sonu Sınavları Ocak UOLP Hazırlık Dönem Sonu Sınavları Ocak İngilizce Yeterlilik Sınavı Kayıtları 28 Aralık - 10 Ocak İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 16 Ocak İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 19 Ocak İngilizce Yeterlilik Sınavı Sonuçlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Bildirilmesi 25 Ocak BAHAR YARIYILI TARiH İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Bahar Yarıyılı Başlangıcı** 20 Şubat İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Bahar Yarıyılı Sonu 26 Mayıs Lisans Hazırlık Dönem Sonu Sınavları 29 Mayıs - 02 Haziran UOLP Hazırlık Dönem Sonu Sınavları 29 Mayıs - 02 Haziran İngilizce Yeterlilik Sınavı Kayıtları 17 - 30 Mayıs İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 5 Haziran İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 8 Haziran İngilizce Yeterlilik Sınavı Sonuçlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Bildirilmesi 14 Haziran YAZ ÖĞRETİMİ TARİH İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Kayıtları Haziran İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Yaz Öğretimi Başlangıcı 3 Temmuz İngilizce Hazırlık Sınıfı ve UOLP Hazırlık Sınıfı Yaz Öğretimi Sonu 4 Ağustos İngilizce Yeterlilik Sınavı Kayıtları 19 Temmuz - 01 Ağustos İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 7 Ağustos İngilizce Yeterlilik Sınavı (funduszeue.info) 10 Ağustos İngilizce Yeterlilik Sınavı Sonuçlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına Bildirilmesi 16 Ağustos

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası