cr yükseltgenme basamağı / Kimya Mektebi: Yükseltgenme Basamağı Konu Anlatımı

Cr Yükseltgenme Basamağı

cr yükseltgenme basamağı

Yükseltgenme Basamağı Nedir? Cu, Na, N, CL, S Yükseltgenme Basamağı Sayısı Nasıl Bulunur?

Yükseltgenme basamağını hesaplamak oldukça pratik olmasına rağmen, bazı öğrencilere zor gelebilmektedir. Fakat aşağıdaki yazıda cl yükseltgenme basamağı, s yükseltgenme basamağı ve n yükseltgenme basamağı nedir sorularına ayrıntılı bir cevap alabileceksiniz. Yükseltgenme basamağı, molekülün elektron yapısını belirlemesine yardımcı olan bir ölçü olarak tanımlanmaktadır. Lisede kimya derslerinde sık sık bu konuya değinilmektedir. Kimyada oldukça önemli bir yer kaplayan yükseltgenme sayısı nasıl bulunur konusu, her öğrencinin öğrenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Hadi gelin yükseltgenme basamağı nedir adlı yazımızı beraber inceleyelim.

Yükseltgenme Basamağı Nedir?

Kimya dersinde yükseltgenme basamağı, bir molekülün enerjisini artırmak için kullanılan bir kavramdır. Moleküller, belirli bir enerji seviyesinde bulunurlar ve yükseltgenme basamağı, bu moleküllere daha yüksek bir enerji seviyesine geçmelerine yardımcı olan bir ara adımdır.

Yükseltgenme basamağı, molekülün elektronik yapısının belirli bir enerji seviyesinde değişmesi sonucu ortaya çıkar. Bu enerji seviyesi, molekülün içindeki elektronların hareketli olmasına neden olur ve bu hareket, molekülün reaktivitesini artırır. Yükseltgenme basamağı, moleküllerin belirli reaksiyonları gerçekleştirmesine yardımcı olur ve bu reaksiyonlar, molekül enerjisini artırır.

Yükseltgenme basamağı, çok sayıda farklı yolla gerçekleştirilebilir. Bunlar arasında elektriksel veya optik girdiler, ısı, radyasyon veya kimyasal reaksiyonlar bulunabilir. Her yükseltgenme yolu, farklı moleküller için farklı enerji seviyeleri gerektirir ve bu enerji seviyeleri, molekül yapısı, elektronik yapısı ve çevresine olan etkilerine göre değişebilir.

Yükseltgenme basamağının önemi, moleküllerin reaksiyonlarını anlamak ve kontrol etmek için çok büyüktür. Örneğin, bir molekülün yükseltgenme basamağını belirlemek, o molekülün reaksiyonlarını tahmin etmemize ve bu reaksiyonları kontrol etmemize yardımcı olabilir. Aynı şekilde, moleküllerin yükseltgenme basamağının kontrol edilmesi, belirli özelliklerine sahip moleküllerin üretimini veya çevreye olan etkilerini azaltmak için kullanılabilir.

Cu, Na, N, CL, S Yükseltgenme Basamağı Sayısı Nasıl Bulunur?

Yükseltgenme basamağı, molekülün elektron yapısının belirlenmesine yardımcı olan bir ölçüdür. Bu basamağı bulmak, molekülün elektron dağılımını anlamaya ve birbirleriyle etkileşimli olan elementlerin sayısını belirlemeye yardımcı olur.

Yükseltgenme basamağı sayısını belirlemek için öncelikle elementin elektron yapısını belirlememiz gerekir. Elektron yapısı, bir elementin çekirdeğinde bulunan proton sayısına göre belirlenir ve her elementin elektron yapısı farklıdır. Periyodik tablo, elektron yapılarını görmenin en kolay yoludur.

Yükseltgenme basamağı sayısı, bir elementin elektronlarının çekirdeğe olan bağımlılığını belirler. Bağımlılık, elektronların çekirdeğe olan çekim kuvvetine göre belirlenir ve elektronlar çekirdeğe olan çekim kuvveti artıkça daha fazla bağımlı hale gelir. Bu nedenle, yükseltgenme basamağı sayısı da artar.

Örnek olarak, Sodyum (Na), Azot (N), Klor (Cl), Sülfür (S) ve Bakır (Cu) elementlerinin yükseltgenme basamağı sayıları sırasıyla 1, 2, 3, 2 ve 2'dir. Bu sayılar, bu elementlerin elektron yapılarını ve çekirdeğe olan bağımlılıklarını belirler ve molekül yapısının oluşmasına yardımcı olur.

Ayrıca, yükseltgenme basamağı sayısını belirlerken, molekülde bulunan diğer elementler de dikkate alınmalıdır. Bir elementin yükseltgenme basamağı sayısı, diğer elementlerle etkileşim halindeyken de değişebilir.

Yükseltgenme basamağında bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu kurallardan bazılar şöyledir:

  • 1A grubu elementleri +1, 2A grubu elementleri +2, 3A grubu elementleri +3 yükseltgenme basamağına sahiptir.
  • Element halindeki atom ya da moleküllerin yükseltgenme basamakları sıfıra eşittir. (Na0Fe0)
  • Bileşiklerde oksijenin yükseltgenme basamağı -2 olarak kabul edilmektedir. Peroksitlerde (H2O2) yükseltgenme basamağı -1 ve OF2 bileşiğinde +2 'dir.
  • Hidrojen bileşiklerinde genellikle +1 yükseltgenme basamağına sahiptir. Metal hidrürlerde ise -1 olarak kabul edilmektedir.
  • Florun yükseltgenme basamağı -1 olarak kabul edilmektedir.
  • Bütün bileşiklerde atomların yükseltgenme basamakları toplamı sıfıra, köklerde ise atomun yükseltgenme başmakları toplamı kökün yüküne eşit olmaktadır.

Bu kuralları pekiştirmek için birkaç örnekle açıklayalım.

Örnek 1,

Kr2Cr2O7 Bileşiğindeki Cr'un yükseltgenme basamağını bulunuz.

  1. K2Crx2O-2 = [2.(+1)+2.x+7.(-2)] = 0
  2. 2x = 0
  3. X = +6

Örnek 2,

Cr2O4-2 bileşiğindeki Cr'un yükseltgenme basamağını bulunuz.

  1. (Crx2 O-24)-2 = [2.x + 4.(-2)] = -2
  2. 2x-6 = 0
  3. x = +3

Şeklinde çözüme ulaşmaktadır.

Yükseltgenme Basamakları

Ametaller kendi aralarında kovalent bağları oluşturur. Kovalent bağlar elektronların ortaklaşa kullanılması sonucu oluşur. Kovalent bağlı bileşikler suda çözündüklerinde iyonları oluşturamaz. Bu nedenle bu atomlar için iyon yükü yerine yükseltgenme basamağı terimi uygundur.

Ancak bütün elementler için yükseltgenme basamağı terimi kullanılabilir.  Yükseltgenme basamakları hesaplanırken bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu kurallar şöyledir:

  1. 1A grubu elementleri +1, 2A grubu elementleri +2, 3A grubu elementleri +3 yükseltgenme basamağına sahiptir.
  2. Element halindeki atom ya da moleküllerin yükseltgenme basamakları sıfırdır. Na0Fe0
  3. Bileşiklerde oksijenin yükseltgenme basamağı -2’dir. Peroksitlerde (H2O2) yükseltgenme basamağı -1 ve OF2 bileşiğinde +2’dir.
  4. Hidrojen bileşiklerinde genellikle +1 yükseltgenme basamağına sahiptir. Metal hidrürlerde ise -1’dir (metal hidrürlere örnek NaH, MgH2).
  5. Florun yükseltgenme basamağı -1’dir.
  6. Bütün bileşiklerde atomların yükseltgenme basamakları toplamı sıfıra, köklerde ise atomların yükseltgenme basamakları toplamı kökün
    yüküne eşittir

Örnek: H2SO4 bileşiğindeki S’nin yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
H+2 Sx O-24 → [2.(+1)+x+4.(-2)]=0
x-6=0 → x=+6

Örnek: K2Cr2O7 bileşiğindeki Cr’un yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
K+2 Crx2 O-27 → [2.(+1)+2.x+7.(-2)]=0
2x=0 → x=+6

Örnek: Cr2O4-2 bileşiğindeki Cr’un yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
(Crx2 O-24)-2 → [2.x+4.(-2)]=-2
2x-6=0 → x=+3

D Bloğu Elementlerinin Yükseltgenme Basamağı

D grubu elementlerinin orbital dağılımlarını incelediğimizde son 2 orbitalinin {ns (n-1)d} (n=periyot) orbitallerinden oluştuğunu gözlemlemekteyiz. D bloğundaki çoğu element elektron verdiği durumda elektronlarını öncelikle S orbitalinden daha sonra d orbitalinden vermektedir.

Örneğin, Co atomu Co+3 şeklinde elektron vereceği zaman, öncelikle 2 tane elektronunu 4s orbitalinden, daha sonra 1 tane elektronunu 3d orbitalinden vermektedir.

Bir bileşikte ki Atomun yükseltgenme BASAMAĞI bulurken şunlar YAPILIR;

1) grubunun 1A yükseltgenme BASAMAĞI +1,

2) 2A grubunun yükseltgenme BASAMAĞI +2,

3) 3A grubunun yükseltgenme BASAMAĞI 3 TÜR.

4) Oksijen bileşiklerinde -2, peroksitlerde -1 (O2 ^ -2) de imkb +2 değerlik ALIR OF2.

5) Hidrojen metallerle yaptıgı bileşiklerde -1 (NaH, MgH2 &#;.)
A metallerle yaptıgı bileşiklerde imkb +1 dir. (H2O, NH3, CH4 ..)

6) Bileşikteki atomların yükseltgenme Basamakları toplamı 0 Dir.

7) Kökteki atomların yükseltgenme Basamakları toplamı kökün yüküne eşittir.

Örnekler;

1 -) NaNO3 bileşiğinde N&#;un yükseltgenme basamağını bulalım.

Na = 1A GRUBU elementidir met yuzden +1 dir
O = -2 değerlik ALIR
N = x olsun
NaNO3
1 + x + () = 0 (Bileşikteki atomların yükseltgenme Basamakları toplamı 0 Dir.)

x = 5 Olur.

2 -) KMnO4 bileşiğinde Mn&#;un değerliğini bulalım

K = 1A grubunda Yani +1 değerlik
O = -2 değerlik
Mn = x olsun

1 + x + () = 0

x = 7 Olur.

3 -) MgCr2O7 bileşiğinde Cr&#;un değerliğini bulalım.

Mg = 2A GRUBU Yani +2 değerlik
O = -2 değerlik
Cr = x olsun

+2 +2 X + (-2,7) = 0

x = 6 Olur.

4 -) H2SO4 bileşiğinde S&#;ün değerliğini bulalım.

H = 1 değerlik
S = x olsun
O = -2 değerlik

+ (1,2) + x + (-2,4) = 0

x = 6 Olur.

5) XO4 ^ -2 iyonunda (Kökünde) X&#;in değerliğini bulalım

Not:  Kökteki atomların yükseltgenme Basamakları toplamı kökün yüküne eşittir.

X =?

O = -2

x + () = -2

x = +6 Çıkar

6 -) HNO3 bileşiğinde N&#;un değerliğini bulalım

H =+ 1 değerlik
N = x olsun
O = -2 değerlik

+1 + x + 3.(-2)=0

x = +5 Çıkar

7) N2O5 bileşiğinde N un değerliği kaçtır?

Bileşikteki atomların yükseltgenme Basamakları toplamı 0 Dir.

2.N +5.(-2) = 0

N=+5 çıkar

H Hidrojen  Yükseltgenme Basamağı  -1  + 1He Helyum Yükseltgenme BasamağıLi Lityum  Yükseltgenme Basamağı  + 1Be Berilyum Yükseltgenme Basamağı+2B  Bor Yükseltgenme Basamağı+3C  Karbon Yükseltgenme Basamağı -4 -2 + 4N Azot Yükseltgenme Basamağı −3 +1 +2 +3 +4 +5O Oksijen Yükseltgenme Basamağı  −2 −1 -1/2 +2F Flor Yükseltgenme Basamağı  −1Ne Neon Yükseltgenme BasamağıNa, Sodyum Yükseltgenme Basamağı  + 1Bileşiklerde ve Köklerde Yükseltgenme Basamakları TIKLA izleKimya Denizi YoutubeMg Magnezyum Yükseltgenme Basamağı + 2Al Alüminyum  Yükseltgenme Basamağı  +3Si Silisyum Yükseltgenme Basamağı  -4 + 4P Fosfor Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5S Kükürt Yükseltgenme Basamağı -2 + 2 + 4 + 6Cl Klor Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 4 + 5 + 6 +7Ar Argon Yükseltgenme BasamağıK Potasyum Yükseltgenme Basamağı  + 1Ca, Kalsiyum Yükseltgenme Basamağı + 2Sc Skandiyum Yükseltgenme Basamağı +3Ti Titanyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4V Vanadyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4 + 5Cr Krom Yükseltgenme Basamağı +2 + 3 + 4 + 5 + 6Mn Mangan Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3 + 4 + 6 +7Fe Demir Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3Co Kobalt Yükseltgenme Basamağı + 2 + 3Ni Nikel Yükseltgenme Basamağı + 1 + 2Cu Bakır Yükseltgenme Basamakları + 1 + 2Zn Çinko Yükseltgenme Basamağı + 2Ga Galyum Yükseltgenme Basamakları +3Ge Germanyum Yükseltgenme Basamağı -4 + 4As Arsenik Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5Se Selenyum Yükseltgenme Basamağı -2 + 4 + 6Br Brom Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 + 3 + 5Kr Kripton Yükseltgenme Basamağı + 2 +4Rb Rubidyum Yükseltgenme Basamağı + 1Sr Stronsiyum Yükseltgenme Basamağı + 2Y, İtriyum Yükseltgenme Basamağı +3Zr Zirkonyum Yükseltgenme Basamağı + 4Nb Niyobyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 5Mo Molibden Yükseltgenme Basamağı +3 + 4 + 6Tc Teknetyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6 +7Ru Rutenyum Yükseltgenme Basamağı + 3 + 4 + 6 +8Rh Rodyum Yükseltgenme Basamağı +2 + 3 + 4Pd Paladyum Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Ag Gümüş Yükseltgenme Basamağı + 1Cd Kadmiyum Yükseltgenme Basamağı + 2In İndiyum Yükseltgenme Basamağı +3Sn Kalay Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Sb Antimon Yükseltgenme Basamağı -3 + 3 + 5Te Tellür Yükseltgenme Basamağı -2 + 4 + 6I İyot Yükseltgenme Basamağı -1 + 1 +5 +7Xe Ksenon Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4 + 6Cs Sezyum Yükseltgenme Basamağı + 1Ba Baryum Yükseltgenme Basamağı + 2La Lantan Yükseltgenme Basamağı + 3Hf Hafniyum Yükseltgenme Basamağı + 4Ta Tantal Yükseltgenme Basamağı + 5W Tungsten Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6Re Renyum Yükseltgenme Basamağı + 4 + 6 +7Os Osmiyum Yükseltgenme Basamağı + 4 +8Ir İridyum Yükseltgenme Basamağı + 3 + 4Pt Platin Yükseltgenme Basamağı + 2 + 4Au Altın Yükseltgenme Basamağı + 1 +3Hg Cıva Yükseltgenme Basamağı + 1 + 2Tl Talyum Yükseltgenme Basamağı  +1 +3Pb Kurşun Yükseltgenme Basamağı  + 2 + 4Bi Bizmut Yükseltgenme Basamağı  + 3 + 5Po Polonyum Yükseltgenme Basamağı  + 2At Astatin Yükseltgenme Basamağı -1Rn Radon Yükseltgenme Basamağı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası