miryokefalon savaşı nedenleri / Miryokefalon Muharebesi - Vikipedi

Miryokefalon Savaşı Nedenleri

miryokefalon savaşı nedenleri

kaynağı değiştir]

I. Manuil'in idaresinde Konstantinopolis'ten yürüyüşe geçen ordunun çok büyük olduğu ve yürüyüşte 15 küsur kilometre uzunluk gösterdiği yazılmıştır. I. Manuil önce Konya'yı hedef almış ve o şehri eline geçirirse Konya ile Antakya'ya arasında bulunan arazileri de eline geçirmeyi planlamıştı. Uçlarda bulunan kalabalık Türkmen kuvvetleri, Konya'ya yönelik I. Manuil idaresindeki Bizans ordusuna ufak ama yıpratıcı hücumlarla mukavemet gösterdiler.

Manuil'in ordusu, Denizli'de Eskihisar (Laodicea)'dan sonra Menderes vadisini geçerek Gümüşsu [KHOMA (HOMA)] ucundaki Akdağ dizisine giden dağlık bölgeye girdi. Kuşatma araçları, erzak fazlalığı ve ağır arabalar, ordunun ilerlemesini yavaşlatıyordu. Geçmek zorunda oldukları bölge, Selçuklular tarafında tahrip edilmişti.

Muharebe[değiştir

Miryokefalon Savaşı Sonu&#;ları Ve Nedenleri: Miryokefalon Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca &#;nemi Nelerdir? &#;

Miryokefalon Savaşı Kimler Arasında Yapılmıştır?

Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti Sultan II. Kılıçarslan ile Bizans İmparatorluğu I. Manuel Komnenos arasında geçmiş olan ve de 17 Eylül yılında gerçekleşmiş olan bir savaştır. Bizans İmparatorluğunda yer alan I. Manuel Komnenos devletin hemen hemen var olan bütün imkanlarını seferber edip çok güçlü ve önemli bir ordu toplayıp bu savaşa katışmıştır. Bu büyük savaş günümüzdeki Denizli ilinin düzbel mevkisi ya da Beyşehir civarında gerçekleşmiştir. Miryokefalon Savaşı’nı büyük bir başarı ve strateji göstererek Anadolu Selçuklu Devleti kazanmıştır.

 Miryokefalon Savaşı Nedenleri Nelerdir?

Miryokefalon savaşının nedenleri aşağıdaki gibidir. Bunlar;

 Öncelikle Sultan II. Kılıç Arslan'ın anadolu topraklarında bir birlik sağlaması ve de anadolu topraklarının tamamen güçlenmesi,

 Türkmen olan kişilerin bizans topraklarına sürekli olacak şekilde saldırması,

 Bizans imparatorluğunun Türkiye Selçuklularından olan Danişmentlilere ait bazı kale ya da şehirleri almak istemesi,

 Bizans imparatorluğunda yer alan I. Manuel Komnenos’un eski güçlerine yeniden kavuşmak istemesi,

 Bizans imparatorluğunun Türkleri Anadolu topraklarından çıkarmaya çalışması ve ardından Anadolu topraklarına hükmetmek istemesi şeklinde eski tarih kitaplarında yer almaktadır.

Miryokefalon Savaşı Sonuçları Nelerdir?

yılında yapılmış olan Miryokefalon Savaşının sonuçları;

 Türklerin Anadolu topraklarından atılamayacağı ve de Anadolu topraklarının artık kesin olarak Türk yurdu olduğu herkes tarafından anlaşılmıştır.

 Bizans imparatorluğu’ndaki I. Manuel Komnenos’un son saldırısı olup Türklerin son savunması olarak bilinmektedir (Bu Miryokefalon savaşı sonrasında Türkler taarruza geçmiştir. Bizans imparatorluğu I. Manuel Komnenos ise savunmaya geçmiştir.)

 İmparatorun çağrısına dayanarak 3. Haçlı Seferi yapılmıştır.

 Anadolu topraklarında siyasi dengeyi Türklerin yararına çeviren Miryokefalon Savaşı neticesinde Bizans Anadolu’ya tekrar hakim olma düşüncesinden uzaklaştığı için elinde kalan kıyı bölgelerde olan arazileri korumaya yönelik bazı politikalar izlemeye yönelmiştir.

 Malazgirt Zaferi ile Türklere açılan Anadolu, Miryokefalon Zaferi ile korunmuş ve de emniyet altına alınmıştır.

 Türk- İslam dünyasının üzerinde yer alan Bizans baskısı tam olarak sona ermiştir.

 Haçlı seferleri ile birlikte Bizans imparatorluğunun eline geçen Anadolu topraklarında yer alan siyasi üstünlük yeniden Selçukluların eline geçmiştir.

 Miryokefalon Savaşı Önemi Nedir?

 Bizans imparatoru olarak bu savaş sırasında yer alan I. Manuel Komnenos, Miryokefalon Savaşı’nda yer alan Sultan ll. Kılıçarslan’ın en büyük stratejisi yardımı ile Anadolu Selçuklu Devleti’ne karşı olacak şekilde çok ağır kayıplar vermiştir. Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos Anadolu topraklarını Türklerden geri alabilme ümidinin ve Anadolu topraklarında siyasi birlik kurma ve ya bu topraklarda genişleme isteğinin tam olarak yok olduğu savaştır. Tarihe, Anadolu toprakları kapısının Türklere tamamen ardına kadar açıldığı bir savaş olarak geçmiştir. Ayrıca bu savaş sonrasında avrupalı tarihçiler de Anadolu topraklarına Türkiye demeye başlamıştır.

Miryokefalon savaşında elde edilen zafer neticesinde, Manuel idaresinde olan Bizans imparatorluğunun o zamana kadar ki uygulanmakta olan atılgan bir stratejiyi gerisinde bırakmak zorunda kalmıştır. Anadolu topraklarında Haçlı Seferleri ile Bizans imparatorluğuna geçen üstünlük tekrardan Türklere geçmiştir. Bu sayılan nedenlerden dolayı da Miryokefalon Savaşı ülkemizde ve günümüz koşullarında hala büyük bir önem ve büyük bir değere sahip olan Türkiye’nin güçlü olduğunu göstermekte olan bir savaş olmaktadır.

 Miryokefalon Savaşı Tarihi

yılındaki Malazgirt yapılanmasından itibaren Anadolu Türk akınlarına şahitlik yapmış, Türkler de Anadolu topraklarına yavaş yavaş yerleşmeye başlamıştır. Bu olaydan rahatsızlık duyan Bizans İmparatorluğu ile karşı karşıya zaman zaman savaşlar yaşamış olan Türkler son olarak bilinen en büyük savaşlardan da biri olarak bilinen Miryokefalon Savaşı'nı yapmıştır. 17 Eylül yılında Miryokefalon Savaşı’nın Bizans imparatorluğuna karşı büyük bir zafer elde edilip Türklerin Anadolu topraklarına sahip olduğu düşüncesi çok güçlenmiştir. Bizans İmparatorluğunda yer alan I. Manuel Komnenos, Sultan II. Kılıçarslan’a karşı da oldukça ağır kayıplar vermiştir. Bu Miryokefalon Savaşı’nın var olan en önemli neticesi ise Anadolu topraklarının Türklerden geri alınamayacağı durumu olmaktadır. Bu savaş neticesinde Anadolu toprakları Türkiye şeklinde adlandırmaya başlamıştır. Ardından bu toprakların tamamen Türklere ait olduğu da kesinleşmiştir.

Miryokefalon Savaşı

Miryokefalon Savaşı
Miryokefalon Savaşı, 17 Eylül 'da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans imparatorluğu arasında Denizli-Düzbel civarında olmuştur. Anadolu Selçuklu Devletinin kazanmasıyla Türklerin Anadolu'daki hakimiyeti kesinleşmiştir.

Miryokefalon Savaşının Gelişimi

Selçuklular bu dönemde yoğun Türkmen göçleriyle Denizli, Bergama, Kırkağaç ve Edremit bölgelerini Türkleştiriyordu. Bizans imparatoru Selçukluların ilerleyişini engellemek ve kaybettiği toprakları geri kazanmak amacıyla güçlü bir ordu kurarak taarruza hazırlanmaya başladı. Bizans devletinin böyle bir hazırlık içinde olduğunu haber alan 2. Kılıç Arslan, Bizans imparatoruna bir elçi göndererek daha önce yapılan barış antlaşmasının yenilenmesini önerdi. Bizans imparatoru barışın yenilenmesi için Türkmen akınların durmasını ve Bizans'a sığınan Danişmendlilerin yönetiminde bulunan torakların Bizans'a bırakılmasını şart koştu. 2. Kılıç Arslan bunu kabul etmeyerek süvari güçleriyle Denizli'ye taarruz ederek Bizans'ın şehirlerini tahrip etti. Bizans imparatorluğu ise kendisine sığınan Danişmendlilerin Selçukluların üzerinde kırması ve ikinci bir cephe oluşturması için Anadolu'ya göndermeye kalkınca 2. Kılıç Arslan stratejik önlemler alarak buna engel oldu ve bu olaylar sonucunda 2. Kılıç Arslan Bizans'a ikinci bir elçi göndererek barış önerisi yaptı. Bizans imparatoru bu teklifi reddederek Amasya'ya Selçuklu ordusuna taarruza gönderdi. Kendisi de diğer bir ordusuyla Konya'ya yöneldi. Selçuklu savunmaları Bizans ordusunu durdurdu. Konya'ya doğru ilerleyen Bizans imparatoru Konyayı ele geçirdikten sonra Denizli'ye doğru ilerler. Buradan da Eskişehir'e geçerek Akdağ bölgesine ulaştı.

Bizans ordusu oldukça fazla kalabalık ve taşıdığı yüklerin olması nedeniyle yavaş ilerliyordu. Aynı zamanda da Akdağ civarında Selçuklular tahrip ettiği için Bizans ordusunun geçebileceği tek yol Miryokefalon kalesinin yakınlarındaki dar bir geçit olmasıydı. Selçuklular da Bizans ordusunu da burada karşılamak için hazırlık yapmışlardı. Bizans ordusu hem çok kalabalık hem de teçhizat bakımından Selçuklulara göre daha iyi konumdaydı. Kılıç Arslan önce kendine bağlı beyliklerden askeri birlik yardımı alarak ilk olarak ordusunu Bizans'a eşitlemiştir. Kılıç Arslan teçhizat bakımından olan zayıflığı da bulundukları dar geçitte Bizans'a göre daha hızlı hareket edebiliyorlardı. Selçuklular burada Bizans ordusunu yıpratıp taarruza geçeceklerdi. Bizans'ın tecrübeli komutanları Bizans imparatorunu bu konuda uyardılar fakat Bizans imparatoru Manuel tecrübeli komutanları dinlemek yerine şan şöhret kazanmak için zor olanı tercih ediyorlardı ve bu konuda Manuel'e baskı kuruyorlardı. Manuel de tecrübeli komutanları dinlemek yerine prensleri dinlemiştir. Bizans Selçuklulara karşı yenilgi almıştır.

Miryokefalon Savaşının Sonuçları

Bu savaş sonunda Türklerin Anadolu'dan atılamayacağı anlaşılmıştır ve aynı zamanda Türk İslam dünyası üzerinde Bizans'ın baskı kuramayacağı anlaşılmıştır. 2. Kılıç Arslan Anadolu'da genişleme ve siyasi birliği kurma siyasetine devam ederek Malatya'yı da alarak Danişmendoğulları'na da son vermiştir. Bizans İmparatorluğu bu tarihten sonra Anadolu üzerindeki emellerinden vazgeçmiştir.

Son Güncelleme :

Miryokefalon Savaşı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Miryokefalon Savaşı"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İstiklal Savaşı
İstiklal Savaşı
İstiklal Savaşı, Anadolu da milli uyanış ile Sivas, Trabzon, Erzurum, Samsun bölgeleri ile bu bölgelere komşu olan yerlerde bir otorite teçhiz edilmiştir. Galip olan devletlerin bu bölgelerdeki meydan gelen şikayetleri üzerine ortaya çıkan asayişsizl
Talas Savaşı
Talas Savaşı
Talas Savaşı, yılında Çinlilerle Araplar arasında yapılan bu savaş, Doğu hattından batıya ilerleyen Çinliler ile Asya'dan doğuya doğru ilerleyen Araplar arasında Talas ırmağı kenarında karşılaşmaları sonucunda meydana gelmiş bir savaştır. Savaş z
Savaş
Savaş
Savaş, ülkelerin veya bir ülkelerin içinde bulunduğu toplulukların birbirlerine arzularını zorla kabul ettirmek adına, kuvvet uygulayarak yaptıkları cenklerdir. Savaş, uygulanan kuvvetlere ve yapılış biçimine göre çeşitlere ayrılır. Silahlı birlikler
Trablusgarp Savaşı
Trablusgarp Savaşı
Trablusgarp Savaşı, İtalya Yüzyılın sonlarına doğru dünya üzerindeki sömürgecilik faaliyetini arttırmaya çalışmıştır ancak siyasi birliğini geç kurmasından kaynaklı olarak Habeşistan'a yapmış olduğu saldırıda başarısız olmuştur. Habeşistan üzer
Bedir Savaşı
Bedir Savaşı
Bedir savaşı, Müslümanlar ve Kureyşli Müslüman olmayan müşrikler arasında yapılan bir savaştır. Bu savaş 13 Mart yılında yapılmış olan bir savaştır. Müslümanlar ise müşrikler arasında yapılmış olan ilk savaştır ve İslam tarihi açısından oldukça ö
Hendek Savaşı
Hendek Savaşı
Hendek Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında yapılmış olan son savaştır. Hendek savaşı hicretin beşinci yılında yani senesinde yapılan son savaş niteliğindedir. Müslümanlar hendek savaşında hendek kazarak savaş stratejisi oluşturd
Afganistan Savaşı
Afganistan Savaşı
Afganistan Savaşı, Ekim ayının 7. Gününde başlamıştır. Amerika Birleşik Devleti tarafından, 11 Eylül 'deki ikiz kulelere yapılan terör saldırısı nedeniyle Amerika birleşik devleti Afganistan'a karşı savaş kararı almıştır. ABD Başkanı George
Sırpsındığı Savaşı
Sırpsındığı Savaşı
Sırpsındığı savaşı, Osmanlı tarihinde oldukça önemi olan savaşlar arasındadır. Sırpsındığı Sırpların kırıldığı savaş ya da Edirne'nin kuzeydoğusunda bulunan günümüzde Sarayakpınar olarak anılan ve bu savaşın yapıldığı yer anlamında kullanılan bir kel
Ortaçağ Savaşları
Ortaçağ Savaşları
Ortaçağ Savaşları, Ortaçağ Avrupası'nda sosyal, teknolojik ve kültürel gelişme askeri taktikleri, topçu ve süvarilerin görevlerini değiştirerek savaş tarzının çok önemli bir derecede başkalaşıma uğramasına sebep olmuştur. Dünya'nın diğer tüm bölgeler
Otlukbeli Savaşı
Otlukbeli Savaşı
Otlukbeli Savaşı, 11 Ağustos tarihinde Osmanlı padişahı 2. Mehmet ile Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan bir meydan savaşıdır. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in batıda elde ettiği başarılardan sonra doğudaki beylikle
Otuz Yıl Savaşları
Otuz Yıl Savaşları
Otuz yıl savaşları, Yüzyılda meydana gelen savaşların içerisindedir. yılları arasında Hristiyanlığın Avrupa kıtasında ki mezhep kavgaları sebebinden bu savaşlar meydana gelmiştir. Ayrıca bu savaşa birçok devlet katılmıştır. 30 Yıl sava
Kıbrıs Savaşı
Kıbrıs Savaşı
Kıbrıs Savaşı; 20 Temmuz senesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs ta başlatmış olduğu ve 14 Ağustos'ta Türk Birliklerinin Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanmış olan, askeri harekattır. Türkiye Cumhuriyeti bu harekatı, Zürih ve

 

2 Dünya Savaşı
Kösedağ Savaşı
Vietnam Savaşı
Ankara Savaşı
Balkan Savaşları
Kırım Savaşı
Mohaç Savaşı
Sıffin Savaşı
1 Dünya Savaşı
Uhud Savaşı
Amerikan İç Savaşı
Din Savaşları
Soğuk Savaş
Çaldıran Savaşı
Suriye Savaşı
Miryokefalon Savaşı
Kore Savaşı
Çanakkale Savaşı Komutanları
İstiklal Savaşı
Talas Savaşı
Savaş
Trablusgarp Savaşı
Bedir Savaşı
Hendek Savaşı
Afganistan Savaşı
Sırpsındığı Savaşı
Ortaçağ Savaşları
Otlukbeli Savaşı
Otuz Yıl Savaşları
Kıbrıs Savaşı

Popüler İçerik

Din Savaşları

Din Savaşları

Din Savaşları, Dinler arasında farklı görüşlerden kaynaklı olan savaşlar din savaşları olarak nitelendirilmektedir. Bir dine mensup olan bir grup ile

Soğuk Savaş

Soğuk Savaş

Soğuk Savaş; İki güçlü devlet olan, ABD önderliğinde Batı Bloku ile, Sovyetler Birliği nin önderliğinde olan Doğu Bloku ülkeleri arasında yaşanan,

Çaldıran Savaşı

Çaldıran Savaşı

Çaldıran Savaşı 23 Ağustos tarihinde her ikisi de Türk olan Osmanlı Devleti hükümdarı Yavuz Sultan Selim ve Safevi Devleti hükümdarı Şah İsmail a

Suriye Savaşı

Suriye Savaşı

Suriye Savaşı, Suriye İsyanı, Suriye Krizi veya Suriye Devrimi Suriye Baas Partisi'ne sadık olan askerler ve bu askerler destekleri destekleyen milis

Kore Savaşı

Kore Savaşı

Kore Savaşları, Kuzey Kore'de Vatan Kurtuluş Savaşı, Güney Kore'de Han-Guk Savaşı veya 25 Haziran Olayı tarihleri arasında gerçekleşen, Kuze

Çanakkale Savaşı Komutanları

Çanakkale Savaşı Komutanları

Çanakkale Savaşı Komutanları, Devrinin en büyük  ve  en kapsamlı savaşıdır. Çanakkale  Savaşı, Türk Tarihinin ve Dünya Tarihinin önemli savaşlarından

kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası