b12 iğne kilo aldırır mı / Kilo Vermeyi Engelleyen Vitamin Eksiklikleri | Op. Dr. Fırat Tutal

B12 Iğne Kilo Aldırır Mı

b12 iğne kilo aldırır mı

Vegan Beslenmede Sık Görülen B12 Vitamini Eksikliği

Vücut için önemli vitaminlerden birisi olan B12 vitamini siyanokobalamin ismiyle de bilinir. Peki, insan sağlığı için son derece önemli B12 vitamini hangi gıdalarda bulunur? Genellikle hayvansal dokularda bulunan bu vitamin, bazı bitkilerde de az miktarda yer alır.

B12 vitamini yetersizliği midedeki parietal hücrelerin, intrinsik faktör ismi verilen glikoproteini sentezleyememesinden kaynaklanır. Besinlerden bu vitaminin alınamaması ‘B12 vitamini neden düşer?’ sorusunun cevabıdır. Vücut tarafından üretilmeyen B12 vitamini dışarıdan besinler yoluyla ya da B12 vitamini tablet biçiminde alınır. Alınmaması halinde insan sağlığı için zararlı etkiler ortaya çıkar.

b12

B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

‘B12 vitamini neye iyi gelir?’ diye sorulduğunda bu vitaminin vücutta bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi gördüğü ve çeşitli metabolizmik faaliyetleri sürdürdüğü söylenebilir. B12 vitamini görevleri arasında iki tanesi öne çıkar. Bunlardan birincisi büyümeyi, ikincisi ise eritrosit oluşumunu hızlandırır. Aynı zamanda B12 vitamini megaloblastik anemiyi önleyebilmek adına gereklidir. Alyuvar üretimi esnasında folik asitin düzenlenmesine yardımcı olmasının yanında demirin kullanımına da yardımcı olur.

Doğru bir sindirimin sağlanması, besinlerin yeterli biçimde alınabilmesi, proteinin doğru sentezlenmesi, yağlar ve karbonhidratlar metabolizma için gereklidir. Sinir tahribatını engelleyen B12 vitamini hücre oluşumu ve uzun bir ömrün yanı sıra doğurganlığı da sağlar. Beyne faydası da bilinen B12, hafızayı güçlendirerek öğrenimi kolay hale getirir. ‘B12 vitamini en çok hangi besinlerde bulunur?’ diye araştırıldığında peynir, yumurta, kuzu ve sığır eti, deniz mahsülleri ve ciğer öne çıkar. ‘B12 vitamini saç çıkartır mı?’ ya da ‘B12 vitamini saça iyi gelir mi?’gibi sorular da kullananlar tarafından merak edilir. B12 vitamini hücre oluşumunu hızlandırma özelliği sebebiyle saç hücrelerine ve cilde iyi gelir.

b12 vıtamın

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamininin vücutta eksik olması durumunda belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar uykusuzluk, yorgunluk ve bitkinlik, odaklanma sorunu ve unutkanlık, kulaklarda çınlama, el ve ayakların uyuşması, kaslarda yorgunluk ve gevşeme, kramplar, dilde yanma, hızlı kilo alma, zor kilo verebilme, iştah bozukluğu ve kansızlık olarak sıralanabilir.

Tüm bu belirtiler B12 yetersizliği durumunda görülebileceği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sorunlarla karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.

b12 eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

B12 vitamini eksikliği zararları vücutta yeterli seviyede B12 vitamininin bulunmaması durumunda hücrelerde oluşan aksamalar ile ortaya çıkar. Bu aksamalar en fazla kemik iliği hücrelerinde ve kan hücrelerinde oluşur. Böyle durumlarda B12 vitamini hapları alınmazsa, yeterli seviyede kırmızı kan hücresi üretilemez.

Kan hücrelerinde azalma meydana geleceği gibi hücrelerin yapısı da bozulmaya uğrar. Pernisiyöz anemi denilen bu durumda, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısında ciddi oranda azalma meydana gelir. Sinir sisteminde de aksama yaşanmasına sebebiyet veren B12 eksikliği durumunda sinir hücrelerinin bilgiyi üretmesi, oluşturması, saklaması ve aktarması süreçleri sekteye uğrar. B12 vitamini ilaç biçiminde içilebileceği gibi B12 vitamini iğnesi de yüksek miktarlardaki eksikliklerde kullanılabilir.

b12 nedir

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

B12 vitamini eksikliği durumunda takviye olarak dışarıdan alınmalıdır. Bu vitaminin eksikliği yetersiz beslenme gibi sorunların yanında genel olarak bağırsaklarda B12 vitaminin besinlerden emilememesinden kaynaklanır. Her iki durumda da B12 vitamini takviye olarak alınmalıdır. Hap olarak alınabileceği gibi B12 vitamini ampul ürünleri de bulunur.

Et Giren Yere Dert Girmez: B12 Vitamini Nelerde Var?

“B12 vitamini nelerde bulunur?” diye sorulduğunda, bu vitaminin daha çok hayvansal gıdalarda bulunduğu görülür. Özellikle et ürünleri B12 vitamininin ana kaynağıdır. Kırmızı et, tavuk, süt, yoğurt, kefir, karides, sakatat, balık gibi gıdalar B12 vitaminini barındırırlar.

Peki, B12 vitamini hangi meyvelerde vardır? Bu vitamin meyvelerde bulunmaz. Sebze olarak ise sadece soyada bulunur. B12 vitamini meyveleri konusunda araştırmalar yürütülse de buna dair henüz bir bulguya rastlanmamıştır. Bu sebeple vegan bir beslenme sistemine sahip olan kişilerin B12 vitamini hapı kullanmaları gerekir.

Detaylı bilgi için: B12 Nelerde Bulunur? Eksikliği Nasıl Giderilir? B12 Kaynağı Besinler

b12 nedir

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

  • B12 vitamini DNA sentezi yaparak enerji üretimini arttırır.
  • Kandaki oksijenin taşınmasına yardımcıdır.
  • Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Doğurganlığı artırır.
  • Sinir uçlarının gelişimini destekler.
  • Hücre oluşumunu hızlandırır.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Konsantrasyonun artmasını sağlar.
  • Sigara kullanımının oluşturduğu zararlarla savaşmaya yardımcıdır.
b12 kaç olmalı

B12 Vitamini Yüksekliği

Peki, B12 vitamini fazla alınırsa ne olur? Bu vitaminin fazla alınması durumunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Aşırı yüksek olmadığı sürece B12 vitamini karaciğer tarafından ihtiyaç halinde kullanılmak üzere depolanır ve kalanı idrar yoluyla dışarı atılır.

B12 Vitamini Fazlalığı Nasıl Giderilir?

‘B12 vitamini değeri kaç olmalı?’ sorusu dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Doğru bir şekilde ölçülmesinin ardından, eğer bir fazlalık bulunuyorsa önlem alınmalıdır. B12 vitamini fazlalığına yol açan sebeplerin başında bu vitaminin doktor kontrolü olmadan kullanılması gelir. B12 vitamini fazlalığı tek başına ciddi bir sorun olarak görülmemekle birlikte, bu vitaminin vücutta fazla miktarlarda tutulması farklı bir hastalığın habercisi olabilir.

Tespit edildiği durumlarda B12 vitamini fazlalığı nasıl düşürülür? Kullanıcılar B12 vitamini ilaç takviyesi alıyorsa bunu derhal kesmelidir. Aşırı hayvansal gıda tüketimi söz konusuysa, bu azaltılmalı ve protein alımı kısıtlanmalıdır.

B12 Vitamini Yan Etkileri Nelerdir?

B12 vitamini insan sağlığı açısından çok faydalı olmasının yanı sıra belli başlı yan etkilere de sahiptir. Bunlar vücutta kızarıklık, döküntü, kaşıntı, yüzde şişme, ciltte kabarma, hırıltılı nefes alıp verme ve nefes alıp verirken zorlanma, bulantı, ishal, karın ağrısı, hazımsızlık, anormal idrar kokusudur.

B12 Vitamini Kilo Aldırır Mı?

B12 vitamini işlevi bakımından kilo aldırma özelliğine sahip vitaminlerden biri değildir. Bazı vitaminlerin iştah açma gibi özelliği bulunmakla birlikte B12 vitamininin görevi farklıdır. B12 vitaminin kilo aldırdığının düşünülmesinin sebebi bu vitaminin eksik olduğu durumlarda iştahın azalmasıdır. İştahsızlık sonrası hafif bir kilo kaybı yaşayan hastaların B12 vitamini dengelendiğinde açılan iştahlarıyla birlikte hafif bir kilo alma durumları görülebilir. Ancak bu durum ekstra kilo alımı şeklinde değil, kişinin eski kilosuna dönmesi biçimindedir.

Peki, B12 vitamini fazlalığı kilo yapar mı? B12 vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta tutulur. İdrar yoluyla dışarı atılır. Bu nedenle B12 fazlalığı da kilo aldırmaz.

b12 nelerde var

B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı?

B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar. Ancak bu vitaminlerin kullanımı için öncelikle doktora danışılmalı ve onay aldıktan sonra vitamin kullanımı gerçekleştirilmelidir. Bu vitaminin ilaç olarak alınmasının yanında B12 vitamini bitkisel çözüm sunan çeşitli gıdalarla da takviye edilebilir.

B12 Vitamini Kullanımı

‘B12 vitamini günde kaç kez alınmalı?’ sorusu doktor tarafından tespit edilmesi gereken bir durumdur. Ancak genel manada vitaminler günde 1 kez alınarak kullanılır. ‘B12 vitamini aç mı tok mu içilir?’ diye sorulduğunda ise yine aksi belirtilmediği sürece bu vitaminin tok karnına içilmesi uygundur. B12 vitamini ilaç fiyatı bakımından kullanılan doza ve vitaminin alınış şekline göre farklılık gösterir.

b12 vitamini

B12 Vitamini Oranı Kaç Olmalıdır?

B12 vitamini testi 10 saatlik bir açlık sonrasında koldan alınan kan ile yapılır. B12 vitamini insan vücudunda bulunan ince bağırsağın son 50 cm’lik bölümündeki bakteriler tarafından üretilir. B12 vitamini referans aralığı en düşük 150, en yüksek ise 550 mikrogram aralığında olmalıdır. Bu değerler arasında ölçülen B12, normal olarak kabul edilir.

b12 ilaçlar

Vitaminler kilo aldırır mı?

Vitaminler kilo aldırmaz. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde, çeşitli sağlık sorunları yaşayanlarda vitaminler de mineraller de (tuzlar) yeterli düzeylerin altına inebilir, depoları boşalabilir. Bu kişiler kilo kaybedebilir, iştahsızlık hissedebilir ya da bazı gıdalara karşı isteksizlik veya sindirim sorunları yaşayabilirler. Yakınmalarını paylaştıkları hekimin istediği tetkiklerin sonucunda ortaya çıkan eksiklikler yerine konunca, kayba yol açan hastalık tanımlanıp tedavisi düzenlenince iştahları da sindirim sistemlerinin etkinlikleri de düzelir, sağlıklı bir kiloya gelirler. Bu beklenen, istenen, hedeflenen sonuçtur. Vitaminlerin ve minerallerin yan etkisi değildir.
Kilo yönetimi ve beslenme eğitimi yolculuğunda ne mucize ilaçlar aramak ne de bedenimizin gereksinim duyduğu maddeleri kilo aldırır kaygısıyla ondan sakınmak doğru değildir.

B12 VİTAMİNİ ŞİŞMANLATIR MI?
Suda eriyen, ısıya dirençli ama ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğerde depolanır. Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımının artması, demirin depolanması, ağrının azaltılma, enerji sağlama, tepkime zamanını kısaltarak beyin etkinliklerine destek olma, toksinlerin atılması, homosistein yapımının engellenerek kalp-damar sistemine destek olma B12’nin başlıca görevleridir. Bu görevleri B9 yani folik asit desteği ile başarır. Eksikliğinde; halsizlik-güçsüzlük, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yoğunlaşma yetisinde azalma, ileri dönemlerde bunama belirtileri ve psikiatrik bulgular ortaya çıkabilir.

Enjeksiyon çok daha etkili!
Bedenimizin üretemediği bu vitamini öncelikle karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, ve yumurta sarısından alırız. B12, midede bulunan bazı hücrelerin salgıladığı bir taşıyıcı protein (intrensek factor) ile ince barsaklardan kalsiyum varlığında emilir. Kas içine (kalçadan) iğne yapılarak kullanımı ağızdan alımından 50 kez daha fazla etkilidir.
Yaşlılar, vejetaryenler, mide operasyonu geçirenler, hamileler, süt veren kadınlar, sporcular, yoğun alkol ya da sigara kullanıcıları, uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlar, emilim sorunu yaratan (süregenleşmiş mide sorunları, ishaller) hastalığı olanlar, karaciğer hastaları B12 eksikliği ile karşılaşabilir. Erişkinlerde günlük gereksinim 3-4 mcgdır.

Kilo aldırmaz. Acaba verdirir mi?
B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi oldukça yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, genel olarak metabolizmamızı uyaran, duygu durumumuzu iyileştiren, stresin olumsuz etkilerini azaltan sonuç olarak kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir.
Yaklaşık 15000 kişi üzerinde yapılmış 10 yıl süren bir çalışmada B6 ve B12 vitaminlerini kullanan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları aksine kaybettikleri gözlenmiştir. Ancak, bu kişilerin genel olarak sağlıklarına dikkat eden, dengeli beslenip, düzenli aktivite yapan, vitamin destekleri kullanmayı ihmal etmeyen kişiler olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

DEMİR DESTEĞİ ALIRSAM KİLOM ARTAR MI?
Demir yetmezliği, özellikle kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla tedavi sırasında kilo alma kaygısı, bu konuda zaten duyarlı olan kadınları çok etkiler. Yetişkin bir erkeğe 8-10 mg demir yeterken kadın için günlük gereksinim 15-20 mgdır.
Demir eksikliği, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, hızlı ve düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda matlaşma, kırılma ve dökülme, tırnaklarda çukurlaşma, kırılma, solgunluk, el ve ayak üşümesi, gıda maddesi olmayan şeyleri yeme (pika) gibi bir çok belirti ile karşımıza çıkar. Derinleşen eksiklik yüzünden düştüğü depresyon benzeri tablo nedeniyle psikiatrik tedavi görenler bile vardır.
Eksikliğin nedeni beslenme ile yeterince demir alamamak olabileceği gibi (vejetaryenlik, hamilelik, yanlış diyetler…), depoların tüketildiği kayıplar da (regl düzensizlikleri, sindirim sizitemi kanamaları…) demir yetmezliği yapabilir.
Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa ki bulantı, kusma, bazen ishal ama çoğunlukla kabızlık, ağızda metalik tat bırakma gibi yan etkileri olan demir destekleri kilo aldırmaz. Eksik olan demirin yerine konması sonucu yakınmaların düzelmesinden kaynaklanan iyilik hali sayesinde dengeli beslenmeye başlayan kişiler olmaları gereken sağlıklı kiloyu korurlar.

OMEGA-3 KAPSÜLLERİ KAÇ KALORİ?
Omega-3’ün yararları saymakla bitmez! Kanın incelmesi, pıhtılaşma olasılığının azalması, kalp ritim bozukluklarının düzelmesi, damar içini döşeyen yüzeyin sağlıklı ve kaygan hale gelmesi, trigliserid düzeyinin düşmesi, HDL kolesterolün yükselmesi, kan basıncının daha kolay ayarlanabilmesi, belleğin güçlenmesi, kilo almanın güçleşip, kilo kaybının belirginleşmesi, bebeklerde beyin gelişiminin desteklenmesi, eklem sorunlarının geciktirilmesi bunların başlıcalarıdır.
Günlük Omega-3 tüketiminin 1-2 gram civarında olması tavsiye edilmektedir. Bu konuda kesinleşmiş bir değer yoktur. Haftada 2-3 kez balık tüketen birinin o gün 1 grama yakın Omega-3 tükettiği söylenebilir. Tüketilen balığın cinsi ve miktarı çok önemlidir ve soğuk sularda yetişen yağı bol balıklarda Omega-3 yağ asidlerinin miktarları daha fazladır.
Haftada 2 kez düzenli balık tüketenlerin ek Omega-3 desteği almaları gerekmez. Düzenli balık tüketiminiz yoksa hazır Omega-3 desteklerinden yararlanabilirsiniz. EPA ve DHA içeren bu desteklerde EPA/DHA miktarları 390/260 mg civarındadır. Omega-3 desteklerini doktorunuzla konuşmadan kullanmamalısınız. 1 kapsül Omega-3 desteği 10-12 kalori kadardır. Kanı sulandırıcı ilaç kullananların, gingko biloba ve ve E vitamini desteğinden yararlananların Omega-3 alırken doktorları ile konuşmaları zorunludur.

B12 iştah açar mı?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Vitaminlerin kilo aldıracağı endişesi yeni değil, belki de 50 yıl öncesine dayanan çok eski bir şehir efsanesi. Hiçbir vitamin kilo aldırmaz. İştah konusuna gelince...

Haberin Devamı

Eğer ağır bir vitamin eksikliği sebebiyle ciddi bir iştah kaybı söz konusu ise eksiğin tamamlanması ile sağlık da iştah da yerine gelir. Yani “artan” değil, “yeniden kazanılan” bir iştah söz konusu olur.
Gelelim detaylara...
Suda eriyen, ısıya dirençli, ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğerde depolanır.
Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımının artması, demirin depolanması, ağrı eşiğinin düşürülmesi, enerji sağlama, toksinlerin atılması B12’nin başlıca görevleridir. Bu görevleri folik asit desteğiyle başarır.
Eksikliğinde; halsizlik, güçsüzlük, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yoğunlaşma yetisinde azalma, ileri dönemlerde bunama belirtileri ve psikiyatrik bulgular ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

B12 nasıl kazanılacak?

Bedenimizin üretemediği bu vitamini öncelikle karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta sarısından alırız.
B12, midede bulunan bazı hücrelerin salgıladığı bir taşıyıcı protein (intrensek faktör) ile ince bağırsaklardan kalsiyum varlığında emilir. Kas içi-ne (kalçadan) iğne yapılması, ağızdan alımından 50 kez daha fazla etkilidir.
Yaşlılar, vejetaryenler, mide operasyonu geçirenler, hamileler, emzirenler, sporcular, yoğun alkol ya da sigara kullanıcıları, uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlar ve karaciğer hastaları B12 eksikliği ile karşılaşabilir.
Erişkinlerde günlük gereksinim 3-4 mcg’dır.
B12 seviyeleri kan analizleri ile kolayca anlaşılabiliyor ve eksiklik halinde tablet, şurup veya enjeksiyonlarla eksiklik gideriliyor.

En etkili tansiyon ilacı hangisi?

Hipertansiyon tedavisinde kullanılan pek çok ilaç var. Bazıları damar genişleterek, idrar söktürerek diğerleri kalsiyum kanallarını bloke ederek, bazı enzimlerin etkisini engelleyerek veya kalp atım sayısını düşürüp kalbin kasılmasını hafifleterek görevlerini yerine getirir.
Doktorunuz sizin hangi tansiyon ilacını kullanacağınıza karar verirken pek çok faktörü dikkate alır.
Yaşınız, kilonuz, işiniz, cinsiyetiniz, kan basıncından etkilenen diğer sistemleriniz, varsa başka hastalıklarınız, kullandığınız diğer ilaçlar bunların en önemlileridir.
Şeker hastasıysanız tiazid içeren idrar söktürücüleri, sık hipoglisemi atakları yaşıyorsanız beta bloker’ları, cinsel fonksiyonları zaten sınırda biriyseniz ganglion bloker’larını, akciğer hastası ve sigara içen biriyseniz ACE enzimi baskılayıcılarını kullanmak istemeyecektir.
Kısacası kan basıncınızın hangi ilaçla kontrol altına alınacağı dikkat, bilgi, beceri ve uzmanlık gerektirmektedir.
Bu nedenle doktorunuzun önermediği hiçbir tansiyon ilacını kullanmayın.

Haberin Devamı

Unlu tatlı mı sütlü tatlı mı?

Unlu tatlıları tamamen bir karbonhidrat bombardımanı gibi düşünebilirsiniz.
Tercihinizi baklava, kadayıf, şöbiyet gibi tatlılardan yana kullandığınızda “karbonhidratın karbonhidratla evlendiği” yani “unla şekerin birleştirildiği”, üstelik bu sorunlu evliliğin yağ ilavesiyle daha da problemli hale getirildiği sağlıksız ve riskli bir keyfi tercih etmiş olursunuz.
Yediğiniz lezzetlidir ama aynı zamanda tıka basa şeker dolu ve kan şekerini hızla yükselten kalori bombası bir besindir.
100 gram fıstıklı baklavanın ortalama 400-450 kalori enerji içerdiğini ve bu enerjinin yüzde 70’inden fazlasının doğrudan şeker ve nişastadan geldiğini düşünürseniz, sorunun büyüklüğünü daha iyi kavrarsınız.

Haberin Devamı

En güçlü antioksidan kaynakları

1- Kuru erik (Her akşam 2 adet kuru erik tüketin.)
2- Kuru üzüm (Her sabah 5-6 adet çekirdekli siyah kuru üzüm yiyin.)
3- Yaban mersini (Biraz pahalı!)
4- Böğürtlen (Bizde zor bulunuyor.)
5- Çilek (Lezzetli, fiyatı makul ve güçlü bir meyve.)
6- Ispanak (Her yerde her zaman bulunabiliyor.)
7- Lahana (Aynı zamanda güçlü bir prebiyotik, mükemmel bir kalsiyum kaynağı.)
8- Kırmızıbiber (Mükemmel bir sebze, müthiş bir C vitamini deposu.)
9- Karnabahar (Lahana ile değişimli tüketin.)
10- Soğan (Asla vazgeçmeyin, kırmızısını tercih edin.)

Şeftali mi kayısı mı?

Kayısı da şeftali de o kadar lezzetli ve faydalı meyveler ki bence bu yanıtlanması çok zor bir soru. Bu maç berabere biter. İlle bir galip olacaksa da oylar kayısıya verilir.
Prensip olarak kabızlık durumunda kayısı, ishal durumunda şeftali tercih edilmeli. Potasyum eksikliği varsa öncelik kayısıya verilmeli.
Kayısının bir avantajı da “likopen” içeriğinin şeftaliden daha fazla olması.
Likopenin antioksidan, antikanser etkileri olduğunu ve cilt yaşlanmasını geciktirdiğini hatırlatalım.

#Osman Müftüoğlu#Kelebek#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası