aynı işverene ait başka bir işyerine nakil sözleşmesi örneği word / Aynı ortağa ait başka bir şirkete geçiş nakil olarak değerlendirilebilir mi? - Muhasebe News

Aynı Işverene Ait Başka Bir Işyerine Nakil Sözleşmesi Örneği Word

aynı işverene ait başka bir işyerine nakil sözleşmesi örneği word

İş Sözleşmesinin Devri

İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİNE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

  1. GENEL

İş sözleşmesinin devri hali hazırda yürürlükte olan sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmemiştir. Ancak, sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun Maddesi ile hizmet sözleşmelerinin devri düzenlenmiş olup sayılı Kanun kapsamına giren sözleşmelere de (kanuni boşluk olması nedeniyle) Türk Borçlar Kanunu’nun işbu hükmü uygulanacaktır. Söz konusu hüküm şöyledir:

  1. Sözleşmenin devri

MADDE Hizmet sözleşmesi, ancak işçinin yazılı rızası alınmak suretiyle, sürekli olarak başka bir işverene devredilebilir.

Devir işlemiyle, devralan, bütün hak ve borçları ile birlikte, hizmet sözleşmesinin işveren tarafı olur. Bu durumda, işçinin, hizmet süresine bağlı hakları bakımından, devreden işveren yanında işe başladığı tarih esas alınır.

  1. İŞYERİ DEVRİ İLE İŞ SÖZLEŞMESİ DEVRİNİN FARKLARI

İş sözleşmesinin devrinde işyeri devrinde olduğu gibi işveren sıfatında değişiklik meyana gelmekte ve eski işveren yerine sözleşme dışı bir üçüncü şahıs yeni işveren olarak mevcut iş sözleşmesine taraf olmaktadır.

İşyerinin devrinde iş sözleşmeleri kendiliğinden devredilmekte olup sözleşme devri için ayrıca bir işleme gerek kalmamaktadır. Bu nedenle işyeri devrinde tarafların ve özellikle işçinin iş sözleşmesinin devri için ayrı bir beyanda bulunmalarına gerek kalmamaktadır.

İş sözleşmesinin devrinde işyerinin devrinden farklı olarak, işçinin sadece işvereni değil kural olarak çalıştığı işyeri de değişmektedir. Bu husus, bir devrin işyeri devri mi yoksa iş sözleşmesi devri mi olduğunun belirlenmesinde kullanılan önemli bir kriterdir.

  • İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVRİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
  1. İş sözleşmesinin devredilmesine ilişkin sözleşmenin devreden işveren ile devralan işverenin yanı sıra iş sözleşmesi devredilen işçi tarafından da imzalanması ya da işçinin iş sözleşmesinin devrine sonradan onay vermesi gerekmektedir.
  2. İş sözleşmesinin devri halinde iş sözleşmesi sona ermez. Sadece devreden işveren ile işçi arasındaki hukuki ilişki sona erer. İş sözleşmesi sona ermediğinden işçi iş sözleşmesinin devri nedeniyle kıdem ve/veya ihbar tazminatı talep edemez. Yargıtay’ın kararları da bu yöndedir1.

Yargıtay 9. HD. / E. – / K., T.: “Bu değişiklik konusu gerek davacı işçinin gerek davalı işverenin ve gerekse dava dışı TPAO’nun mutabakatı mevcut olduğu gibi dava dışı şirkette, davalı işverenin hizmet süresi ile

  1. İşçinin iş sözleşmesinin devrine onay vermesi halinde, işçi devir işlemine dayanarak iş sözleşmesini haklı nedenle feshedemez. Ancak, işçi baştan sözleşmenin devrine rıza göstermez ise bu halde işçinin, çalışma koşullarında esaslı değişiklik gerekçesiyle, haklı nedenle fesih hakkı olacaktır[1]. İşçinin devre rıza göstermemesi halinde, işverenin iş sözleşmesini geçerli nedenle ya da haklı nedenle fesih hakkı bulunmamaktadır[2].
  2. İş sözleşmesinin devri halinde; devralan işveren, işçinin devreden işverende işe başladığı

tarihten itibaren hesaplanacak kıdem tazminatından, ihbar tazminatından ve yıllık ücretli izin alacağından sorumludur[3]. İş sözleşmesinin devri işyeri devrinden farklı bir işlem olduğundan işyeri devrinde getirilmiş olan devreden işveren ile devralan işverenin müteselsil sorumluluğu (İş Kanunu md.6[4]),          iş sözleşmesinin devri halinde

uygulanmamaktadır.

  1. Devreden işverene bağlı olarak çalışılmış olan dönemde doğan ve ödenmemiş işçilik alacaklarında ise (örn., ücret, prim vs.) bir görüş devreden işverenin kendi dönemi ile sorumlu olması gerektiği yönünde iken bir diğer görüş İş Kanunu md. 6 ile getirilen müteselsil sorumluluğun iş sözleşmesinin devrinde de kıyasen uygulanması gerektiği yönündedir.
  2. SONUÇ

Yukarıda yer alan bilgiler ışığında, iş sözleşmesinin devrine ilişkin sözleşme hazırlarken, öncelik yapılması istenen hukuki işlemin gerçekten iş sözleşmesinin devri olup olmadığının, diğer üçlü ilişkiler (işyerinin devri, ödünç ilişkisi, alt işverenlik vs.) de göz önüne alınarak, değerlendirilmesi gerekmektedir. Şayet, iş sözleşmesinin devri ise, (i) öncelikle geçerlilik şartı olarak işçinin devre ilişkin muvafakat vermesi ya da devir sözleşmesine taraf olması gerektiği, (ii) devralan işverenin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık ücretli izin alacaklarından sorumlu olacağı, (iii) devreden işverenin ise kendi döneminde doğmuş ancak ifa edilmemiş olan borçlardan sorumlu olacağı unutulmamalıdır.

Mart,

 

KAYNAKÇA

Dr. Ercüment Özkaraca; “İşyeri Devrinin İş Sözleşmelerine Etkisi ve İşverenlerin Hukuki Sorumluluğu”; Beta Yayınları, ; syf.

Doç. Dr. Mustafa Alp; “İş Sözleşmesinin Devrinde Bazı Sorunlar”; Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt: 9, Özel Sayı, , s. ; funduszeue.info

funduszeue.info

 

ilgili bütün taahhütlerini üstlenmiştir. Oluşan bu durum işçinin bir işyerinden diğerine devri anlamında olup hizmet akdinin feshi sonucunu doğurmaz. Taraflar esasen bu konuda da mutabıktırlar. İş hukukunda son yıllarda büyük bir gelişme gösteren esnektik kapsamı içinde hizmet devrine yer verildiği sıkça gözlenmektedir. Özellikle öğretide bu konuda olumlu görüşler serdedilmiş ve böyle bir olanaktan yurdumuzda da yararlanılması şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır. Somut olayda da böyle bir durumda dava dışı anonim şirket davalı şirketin yerine geçmiştir. Bu itibarla sözleşme devam ettiğine göre davacı işçinin kıdem tazminatını talep etme koşulu gerçekleşmemiştir.”

[1]     Yargıtay HGK / E. – /27 K., T: “”Transfer Belgesi” başlığı altında davacıya hitaben yazılan yazıda; “Muvafakatiniz alınarak Y. AŞ’den Y. .Topluluğuna dahil Y. B. Pazarlama AŞ’ne geçirtilme konusunda her iki şirket İdare Meclisi tarafından karar verilmiş olup, 1 Temmuz tarihinden itibaren hizmet akdinizin işveren tarafında Y. B. Paz. AŞ’de yer alacak ve iş ilişkiniz bu şirket ile devam edecektir ” ifadeleri yer almaktadır. Bu belge, iş sözleşmesinin devri niteliğinde bulunmaktadır. Davacı işçi söz konusu belgeye “Bu tebligatı kabul etmiyorum, iş Kanunun maddesi gereğince iş akdimi feshediyorum” şerhini düşmüştür. Somut olayda bir işyeri devri değil, iş sözleşmesinin devri söz konusu olup, tek başına bu belge, öğretide de benimsendiği gibi sayılı iş kanunun 16/II-e maddesinde yer alan iş şartlarında esaslı bir değişikliği ifade etmekte olup, davacı işçinin kıdem tazminatı hakkı iş sözleşmesinin devri bağlamında ele alınarak, kıdem tazminatına hak kazandığının kabulü gerekmektedir.

[2]     Yargıtay 9. HD. / E. – / K., T: “Ancak işyeri devri söz konusu değilse kanunlarımızda düzenlenmeyen ancak yargı koşulları ile kabul edilen hizmet akti devri söz konusu olacaktır ki hizmet akti devrinde üçlü bir ilişki mevcuttur. Başka bir anlatımla devreden ve devralan işveren ile devredilen işçinin hizmet aktinin devri konusunda üçlü olarak anlaşmaları gerekir. Somut olayda hizmet akti devri söz konusu ise davacının bu devre muvafakat etmediği anlaşılmaktadır. Böyle olunca hizmet akti devrinden söz edilemeyeceğinden davacının yeni işverenin yanında işe devam etmediğinden söz edilerek aktinin haklı nedenlerle feshedilmesi mümkün değildir. Böyle bir sonucun oluşması halinde davacı ihbar ve kıdem tazminatları talebinde haklıdır.”

Yargıtay 9. HD. / E. – / K., T.: “”İşyerinin devri veya iş sözleşmesinin devri halinde ortada fesih bulunmadığından sözleşmenin feshi ile muaccel hale gelen yıllık ücretli izin alacağından devreden işveren sorumlu tutulamaz.”.

Kıdem ve ihbar tazminatı için bknz. dipnot 3.

[4] İş Kanunu madde6:

İşyerinin veya Bir Bölümünün Devri

“İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.

Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.

Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.”

Dernek sgk dosya açılışı

Sgk dosya açma e devlet

Merhaba, eğitim sektöründe kurs merkezi doğrultusunda faaliyet göfunduszeue.info dosyası açmamız gerekiyor personeller için. SGK dosya açma Masrafı ne kadardır acaba

SGK işyeri dosya açma işlemi E-SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılır. Tescil başvurusunu tamamladıktan sonra gereken evrakları da sisteme yüklemeniz ve onaya göndermeniz gerekmektedir.

Taşeron sgk dosya açılışı

Bu yazımızda gerçek kişi işyerleri için örnek bir SGK işyeri açılışı yapılacaktır. İş yeri tescil işlemi için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir;

Dosya sgk açılışı dernek

ADİ ORTAKLIKLAR. funduszeue.info İŞYERİ BİLDİRGESİ ( 2 ADET ) funduszeue.infoIK ADINA POTANSİYEL VERGİ NUMARASI. funduszeue.infoARIN İMZA BEYANLARI (NOTERDEN) funduszeue.infoLRIN NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ. funduszeue.infoARIN İKAMETGAH BELGESİ. funduszeue.info ONAYLI ORTAKLIK SÖZLEŞMESİ. funduszeue.infoT VEYA MUHASEBECİYE AİT EK

 İş yerinde çalışacak elemanların SGK ya bildirilmesi işlemi en son çalışanın işe başladığı gün olarak belirlenmiştir. Bu işlem internetten yapılacaksa çalışanın işe başladığı gün içerisinde gece yarısına kadar SGK ya bildirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde iş yerine cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Dosya dernek sgk açılışı

Bu ekranda işyerinin bağlı bulunduğu İl, ilçe ve SGM bilgilerini girin.

Dosya dernek sgk açılışı

İşyeri bildirgelerinin Kurumumuza e-Sigorta kanalıyla gönderilmesinin ardından, Yönetmelikte yer alan belgelerle birlikte ilgili sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulması halinde, ilgili sosyal güvenlik merkezince gerekli kontroller yapıldıktan sonra işyeri tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.

Sgk dilekçe örneği ve formlarının tam listesini word, excel ve pdf olarak sizlere sunuyoruz. Sgk başvuru yaparken gerekli olan belgelerden olan sgk dilekçe ve formlarını indirerek kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Yazar : Resmi Evrak 16/01/ Tahmini Okuma Süresi : 23 dakika SGK Dilekçe Örneği Word ve pdf indir

Dernek sgk açılışı dosya

7-E-Bildirge Kullanıcı kısmından şifre vermek istediğiniz e bildirge kullanıcısına ilişkin bilgileri girin ve kaydedin. Artık ilk tesciller için şifre başvurusu bu ekrandan yapılıyor. Şifrenin oluşabilmesi için ise SGK tarafından onayın tamamlandıktan sonra işveren ve yetkili kişiler tarafından onaylanması gerekiyor. Onaydan sonra şifre oluşacaktır.  SGK E-bildirge sözleşme onayı başlıklı yazımızdan buradaki süreç tamamlandıktan sonra şifre onaylama işlemini nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz. 

SGK işyeri tescil başvurusu için istenen evraklar şunlardır: İşyeri bildirgesi, vergi levhası ve kimlik fotokopisi, şirketler için imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesi, bina inşaatı ise bunlara ilave olarak bina inşaatı ruhsatı, ihaleli iş ise bunlara ilave olarak ihale sözleşmesi.

Dernek sgk dosya açılışı

SGK dosyası nasıl açılır konusunda en çok sorun yaşanan tescil işlemlerinden birisi alt taşeron tescilidir. Alt taşeron tescil işlemlerinin de elektronik ortamda e SGK dosya açma menüsünden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Alt taşeron tescil başvurusu için aşağıdaki adımları takip ediniz;

Sgk açılışı dernek dosya

 Ancak SGK tescil işlemlerinin internet üzerinden nasıl yapılacağını bilmeyen kişiler işlemi gerçekleştirirken zorluk çekerler. Bu sebeple SGK tescil işlemlerinin iyi bir şekilde öğrenilmesi kişilerin faydasına olacaktır.

Alt taşeron sgk dosya açılışı

Peki alt taşeron dosyası nasıl açılır ? Alt taşeron dosya açılışı için sgk işyeri tescil işlemleri konusunda adım adım bilgi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

Dosya açılışı dernek sgk

Nakil kodu ile işten ayrılış bildirgesi verirken nakil gideceği işyeri tescil numarasını 29 haneli yazmışım .SGK nin verdiği tescil kağıdında 29 hane imiş dikkat etmemiştim ne gibi problem olabilir

SGK e-bildirge işlemlerinin detayları için “SGK e-bildirge nedir?, nasıl kullanılır?” sayfamıza göz atabilirsin. Buna ek olarak e-devlet uyumlu dijital çözümler sunan yazılım programlarına da göz atabilirsin.

E sgk dosya açma e devlet

Sgk işveren dosya açma işlemini tamamlayıp İşyeri bildirgesini başvurunun sonunda çıktı olarak aldıktan sonra ekine eklemeniz gereken tüm belgeler için sgk tescil evrakları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tescil güncelleme işlemlerini de yine tescil uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. E-SGK tescil uygulamasına giriş yaptıktan sonra TESCİLLERİM alt menüsünde SGK tarafından onaylanmış tescillerin güncellemesini ONAYLANMIŞ kısmından, henüz onaylanmamış olanları ise ONAYLANMAMIŞ kısmından güncelleyebilirsiniz.

Sgk dosya açılışı

MikroX ile Fatura Takibi, Gelir Gider Takibi, e-Fatura, e-Arşiv, Stok ve Depo Yönetimi

Ssk işyeri tescilin ilk aşaması e sgk tescil ekranı üzerinden tescil işlemi başvurusu yapmaktır. İşyeri sgk tescil uygulamasına eskiden e devlet şifresi olmadan giriş sağlanabilirken yapılan son düzenleme ile giriş uygulaması ve giriş şekli değiştirilmiştir. Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir. E devlet şifresi olmadan giriş yapılamamaktadır. İşyeri tescil SGK uygulamasına e-devlet kullanıcı adı ve şifreniz ile sgk işveren tescil uygulaması girişi sayfasından giriş yapabilirsiniz.

Açılışı dernek dosya sgk

5-Adres satırını da geçtikten sonra sırada Nace Bilgileri kısmı var. Nace kodu her yıl işkolları için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen 6 haneli bir sayıdır. GİB sayfasından güncel nace kodlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca vergi levhanızda 6 haneli nace kodunuz yazar. Vergi levhasındaki 6 haneli nace kodunuzu aşağıdaki ekranda benim inşaatı için girmiş olduğum kodunu girdiğim gibi girin ve ekle deyin. Tek tek sorgulamanıza gerek yok.

Tescil aşamasında bu kısma işyerinde ne iş yapılacaksa kısaca yazın. Örneğin özel bina inşaatı, karayolu ile yük taşıma, öğrenci taşıma, temizlik işleri gibi. Bu size kalmış. Ama yapılacak işi nace koduna da uygun olarak birkaç kelime ile özetlemeniz gerekiyor.

Dernek açılışı sgk dosya

Alt taşeron dosyası nasıl açılır ? Alt taşeron dosya açılışı için SGK işyeri tescil işlemleri konusunda adım adım bilgi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

Açılışı dosya sgk dernek

Bu ekranda işyerinin bağlı bulunduğu İl, ilçe ve SGM bilgilerini girin.

Sgk işyeri dosya açma

SGK işe giriş bildirgesi için ilgili SGK ekranından bilgilerini girmelisin. Bildirgeyi SGK online olarak yazdırarak ya da SGK’dan alabilirsin.

senesinde çalışmıştım taç konfeksiyonda ama sigorta sicil numaram var ne yapmalıyım

Dernek açılışı sgk dosya

İşyeri tescil numarası 29 haneli yazdınızsa, SGK nin verdiği tescil kağıdında 29 hane ise sorun yok demektir.

Sgk açılışı dosya dernek

Online formu doldurduktan sonra ihtiyaç duyacağın belgeler şunlar:

Derneklerin SGK açılışı Merhaba, forumu ilk kez ziyaret ediyorsanız buraya tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Forumla ilgili karşılaştığınız sorunları [email&#;protected] adresine "KULLANICI ADINIZLA BİRLİKTE" e-posta atınız.

Açılışı dernek dosya sgk

Bu sistem apartman yönetimi ve konut kapıcılığı kapsamında sigortalı çalıştıranlar için geliştirilen bir uygulama. Uygulamada her ay bildirge verme zorunluluğu yok. Bir kere beyanın ardından sistem her ay tahakkuk ve hizmeti otomatik olarak bildirmekte.

Dosya dernek sgk açılışı

Sgk işyeri başvuru işlemleri önceden e-devlet aranmadan yapılabilmekteydi. Son düzenleme ile e-tescil uygulaması artık e-devlete taşınmıştır.  E-devlet şifresi olmadan işyeri tescil uygulaması e-devlet üzerinden SGK tescil başvurusu yapılamamakta. Ssk tescil uygulamasına e-devlet şifreniz ile buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ sgk işyeri bildirgesi giriş. 

Açılışı dosya dernek sgk

İşyeri bildirgesi formunu SGK’nın web sitesinde bulabilirsin. İlk başvurunu online olarak yaparak istenen belgeleri ayrıca teslim edebilirsin.  TC kimlik numaran ve kimlik bilgilerinle giriş yaptıktan sonra istenen diğer bilgileri vermen yeterli.

– – Pratik Bilgiler Site Haritası Brüt Asgari Ücret: TL Net Asgari Ücret: funduszeue.info: Bazı durumlar için işverenlerin işyeri bildirgesi verme zorunluluğu ortadan kalkmış olup, Yeni Düzenlemeye Göre İşyeri Bildirgesi Verilmeyecek Durumlar başlıklı yazıda konuya yer verilmiştir. 2-Sosyal Güvenlik Reformu İle Gelen Değişiklikler: Daha önceki uygulamada işyeri bildirgesinin elektronik ortamda Kuruma verilmesi imkanı bulunmamaktaydı. Sosyal Güvenlik Reformu ile işyeri bildirgesinin e-sigorta ile elektronik ortamda Kuruma verilmesi imkanı gelmiştir. Gerekli altyapı oluşturulduğunda artık işyeri bildirgeleri e-sigorta yoluyla elektronik ortamda verilecektir. Daha önceki uygulamada işyerinin devri veya nakli halinde en geç devir veya nakil tarihi itibariyle işyeri bildirgesi verilmesi gerekmekteydi. Yeni uygulamada ise devir ve nakil halinde işyeri bildirgesi verme süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yeni uygulama ile 4/a kapsamında sigortalı (işçi) çalıştıran işyerleri yanında 4/c kapsamında sigortalı (memur) çalıştıran işyerleri de artık işyeri bildirgesi verecektir. 4/b kapsamında çalışan sigortalılar (kendi adına bağımsız çalışanlar/eski sisteme göre Bağ-Kur’lular) ise eskiden olduğu gibi işyeri bildirgesi vermeyecektir. /a kapsamında sigortalı (işçi) çalıştıran işyerleri tarafından daha önce sayılı Kanuna istinaden verilmiş olan işyeri bildirgeleri geçerli olup, o işyerlerinin sayılı Kanuna göre tekrar işyeri bildirgesi vermeleri gerekmeyecek, ancak eski prim tarife cetveli tarihinde yürürlükten kalkmış olup, aynı tarih itibariyle yeni prim tarife cetveli uygulamaya konulduğundan, bu doğrultuda tarihinden önce sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınmış olan işyerleri için uygulanmakta olan iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları prim oranı bu tarihten geçerli olmak üzere 0,5 puan düşürülerek uygulanacak, ayrıca tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinin mevcut işkolu kodları, işverenlerin elektronik veya kâğıt ortamında yapacakları beyana istinaden, Kurumca gerek görülen haller hariç olmak üzere, ayrıca tebligat yapılmaksızın bu yeni tarifedeki uygun işkolu kodlarına dönüştürülecektir. Eski uygulamaya göre, kapanma – terk veya tasfiye olmadığı halde işyerinde en az beş yıldan beri sigortalı çalıştırılmadığının anlaşılması halinde, işyeri dosyası işlemden kaldırılıyordu. Yeni uygulamada ise bu beş yıllık süre iki yıla düşürülmüştür. Eski uygulamada, işyerleri verilen işyeri bildirgelerine istinaden, eki belgelerde herhangi bir problem yoksa herhangi bir araştırma yapılmadan tescil ediliyor ve işyeri dosyası açılıyordu. Yeni uygulamaya göreyse; kamu işyerleri hariç, işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde, işyeri bildirgesinde yer alan bilgilerin doğruluğu sosyal güvenlik kontrol memurlarınca durum tespiti yapılarak Kurumca kontrol ettirilebilecektir. A-Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a) Bendi (4/a) Kapsamında Sigortalı Çalıştıran İşyerlerinin Tescili: 1-Genel Açıklamalar: • Tescili yapılacak işyerinde, hem ayın 1’inden 30’una kadar, hem de ayın 15’inden takip eden ayın 15’ine kadarki çalışmalara istinaden ücretler ödeniyorsa, yani iki farklı uygulama varsa, bu durumda prim belgeleri farklı tarihlerde verileceğinden, iki ayrı işyeri bildirgesi verilmesi gerekecektir. • İşveren 18 yaşından küçük ise bildirgenin işveren ait bölümleri “18 yaşından küçük kimseye velayeten velisinin adı” ibaresi ile doldurularak imzalanacak, burada veli işveren vekili sayılacaktır. • İşveren Medeni Kanuna göre sınırlı ehliyetsiz olduğundan kendisine vasi atanmışsa, bildirgenin işverene ait bölümleri “Sınırlı ehliyetsiz kimseye vesayeten vasisinin adı” ibaresi ile doldurularak imzalanacak, burada vasi işveren vekili sayılacaktır. • Aynı kamu kurum ve kuruluşunda, hem 4/1-a (SSK), hem 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamına giren sigortalıların çalışması halinde, 4/1-a kapsamına giren sigortalılar için ayrı, 4/1-c kapsamına giren sigortalılar için ayrı bildirge verilerek ayrı ayrı işyeri dosyası açılacaktır. • İşyerinin devri veya miras yoluyla intikali hallerinde verilen işyeri bildirgelerine istinaden ayrı işyeri dosyası tescil edilmeyecek, işlemler eski işyeri numarası üzerinden devam edecektir. • Şirket nevinin değişmesi, birleşme veya bir şirketin diğer bir şirkete katılması, adi şirketlerde yeni ortak alınması durumlarında da yeni işyeri dosyası tescil edilmeyecek, işlemler eski işyeri dosyası üzerinden devam edecektir. • İşyerinin aynı il içinde başka bir müdürlüğün (ünitenin) görev alanındaki adrese nakledilmesi veya başka bir ildeki adrese nakledilmesi (taşınması) halinde yeni işyeri dosyası tescil edilecek, işyerinin aynı il içinde aynı müdürlüğün görev alanına giren bir başka adrese taşınması halinde ise sadece adres değişikliği yapılacaktır. • Aynı işkolunda birden fazla nakil aracı olan işverenlerle ilgili olarak, nakil araçlarının kayıtlı olduğu idareyi gösterir belge ibraz edilmesi şartıyla tek işyeri bildirgesi düzenlenecek dolayısıyla tek işyeri dosyası açılacaktır. İstanbul ilinde bulunan deniz ulaşım araçları için işyeri dosyası Beyoğlu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünde açılacaktır. 2-İşyeri Bildirgesinin Verilme Süresi ve Şekli: sayılı Kanunun 11 inci ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin eski 29, yeni 27 nci maddesi uyarınca; işyerinde, 4/1-a (SSK) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı çalıştıran, böyle bir işyerini devir alan veya bu nitelikte işyeri kendisine miras yoluyla intikal eden işverenin, işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermek zorundadır. Aynı işverenin, birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması veya devir alması ya da kendisine miras yoluyla kendisine intikal etmesi hâlinde her işyeri için ayrı işyeri bildirgesi düzenlenmesi gerekir. Diğer taraftan, tescili yapılacak işyerinde, hem ayın 1’i ila 30’u arasında, hem de ayın 15’i ila müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmalarına istinaden ücret alan sigortalıların bulunması halinde (kamu işyerleri için söz konusu), her iki çalışma döneminden dolayı iki ayrı işyeri bildirgesi düzenlenerek ayrı ayrı işyeri tescili yapılacaktır. Şirket nevinin değişmesi, şirketin bir başka şirketle birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda, bu hususların ticaret siciline tesciline ilişkin ilân tarihinden itibaren 10 gün içinde; adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden 10 gün içinde, bu değişikliklerin işyeri bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekir. İşyerini bir adresten başka bir adrese nakli veya işyerinin başka bir işverene devri halinde 10 gün içinde, miras yoluyla intikali halinde ise eski işverenin ölüm tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde işyeri bildirgesi verilmesi gerekir. İşyeri aynı ilde aynı müdürlüğün görev alanına giren bir başka adrese nakledilmişse bu durumda işyeri bildirgesi verilmesine gerek olmayıp, adres değişikliğinin yazı ile Kuruma bildirilmesi yeterlidir. Alt işverenin işyeri bildirgesi vermesine ve ayrı işyeri dosyası açtırmasına gerek bulunmamaktadır. Alt işveren olarak üç haneli alt işveren numarasını kullanarak asıl işverene ait işyeri dosyasından işlemleri yapacaktır.  İşyeri bildirgesinin, adi posta veya kargo yolu ile gönderilmesi ya da Kuruma doğrudan verilmesi halinde, bildirgenin Kurumun evrak kayıtlarına intikal ettiği tarih bildirgenin verildiği tarih olarak esas alınır. Bildirge taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi şeklinde gönderilmişse bu durumda, postaya verildiği tarih; e-sigorta (e-bildirge) kanalıyla internet üzerinden gönderilmesi halinde, onaylama işleminin yapıldığı tarih, bildirgenin Kuruma veriliş tarihi olarak kabul edilir. İşyeri Bildirgesinin verilmesi gereken son günün hafta sonu, bayram veya yılbaşı gibi tatile rastlaması halinde, İşyeri Bildirgesinin tatili izleyen ilk iş gününde verilmesi halinde bildirge süresinde verilmiş sayılır ve ceza uygulanmaz. 3-İşyeri Bildirgesinin Ekinde Verilmesi Gereken Belgeler: İşyeri bildirgesi ekinde verilmesi gereken belgeler Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesinde ve İşyeri Bildirgesi İle Verilmesi Gereken Evraklar Nelerdir ? başlıklı yazıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.  4-İşyeri Tescil Başvurusu Üzerine Sosyal Güvenlik Denetmeni Tarafından Tespit Yapılması: Gerektiğinde, işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde, işyeri bildirgesinde yer alan bilgilerin doğruluğu sosyal güvenlik kontrol memurlarınca durum tespiti yapılarak Kurumca kontrol ettirilebilecektir. Bu uygulama sadece özel sektör işyerleri için geçerlidir. 5-İşyeri Sicil Numarasının Verilmesi: 4/1-a (SSK) kapsamında işçi çalıştıran işyerine Kurum tarafından “Mahiyet Kodu”, “İşkolu Kodu”, “Ünite Kodu”, “Sıra Numarası”, “İl Kodu”, “İlçe Kodu,” “Kontrol Numarası”nı ihtiva eden bir sicil numarası verilir ve bu numara işverene tebliğ edilir. O işyeriyle ilgili olarak yapılacak tüm işlemlerde bu işyeri sicil numarası kullanılır. 6-Belirli Yerde Yapılmayan ve Belirli Bir Merkezden Sevk ve İdare Edilen İşlerin Tescili: İşyerinde yapılan işin belirli bir yerde yapılmaması hâlinde, işyeri bildirgesi işverenin ikametgâhının bulunduğu yeri çevresine alan müdürlüğe verilir. Yapılan işin bir “il”den diğer bir “il”e geçmesi ve devam etmesi hâlinde ise bildirge işin başladığı yeri çevresine alan müdürlüğe verilir. Büro, yazıhane gibi belli bir merkezden sevk veya idare edilmeyen ve faaliyeti belirli bir yere bağlı olmayan işler, belirli yerde yapılmayan işler olarak kabul edilir. Bu tür belirli bir yerde yapılmayan işlerde, işverenin ikametgahı işin görüldüğü yerler ayrı müdürlüklerin bölgelerinde bulunuyorsa, işverenin yazılı olarak başvurması halinde, sigorta işlemleri işin yapıldığı yeri çevresine alan müdürlüklerden biri tarafından yürütülebilir. Faaliyeti belirli bir yere bağlı olmamakla beraber, büro, yazıhane gibi belirli bir merkezden sevk ve idare edilen işler ise belirli bir yerde yapılmış işlerden sayılır ve işyeri bildirgesi, işin sevk ve idare edildiği yeri çevresine alan müdürlüğe verilir. 7-Birden Fazla İş/İşyerine Tek Sicil Numarası Verilmesi: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesi uyarınca; Aynı işverenlere ait olup, aynı işkolunda bulunan birden fazla kara veya deniz yada hava ulaştırma araçlarına tek sicil numarası verilir. Aynı şekilde tek ihale ile birden çok işin yapılması hâlinde istihkaklarının bir ödenmesi ve teminatlarının tek olması şartıyla, işe ilk başlanılan yeri çevresine alan ünitece tek sicil numarası verilebilir. Aynı işveren tarafından yaptırılan ve birden fazla yapı ruhsatı bulunan özel bina inşaatı işyerlerinde de parsellerinin bitişik ya da yakın olması ve sigortalıların birbirine karışması şartıyla inşaatların tek sicil numarasında yürütülmesine Kurumca izin verilebilir. 8-Tek İş/İşyeri İçin Birden Fazla işyeri Dosyası Açılması: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesi uyarınca; sayılı Kanunun 90 ıncı maddesine göre ihale yoluyla yapılan işlerin konsorsiyum şeklinde üstlenilmesi hâlinde, konsorsiyumu oluşturan üstlenicilerin her birine müstakilen istihkak ödenmesi ve bu üstleniciler tarafından idareye ayrı ayrı teminat verilmiş olması kaydıyla üstlenicilerin her birine, verecekleri işyeri bildirgelerine istinaden Kurumca ayrı ayrı sicil numarası verilebilir. İhale konusu işin iş ortaklığı şeklinde üstlenilmesi durumunda ise işyeri, iş ortaklığı adına ve tek işyeri sicil numarası verilerek tescil edilir, yani ayrı ayrı işyeri dosyası açılmaz, tek dosya açılır. 9-İşyerinin SGK Tarafından Re’sen Tescili: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 32 nci maddesinde belirtilen durumların varlığı halinde işveren işyeri bildirgesi vermemiş olsa bile, SGK tarafından o işveren adına re’sen işyeri dosyası açılır, işverene de işyeri bildirgesini süresinde vermemiş olması nedeniyle idari para cezası uygulanır. Ruhsat Vermeye Yetkili Mercilerce Verilen Ruhsatlar Sonucu İşyeri Tescili: Ruhsat veya ruhsat niteliği taşıyan işlemlere ilişkin bilgi ve belgelerin ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından müdürlüklere gönderilmesi üzerine, ruhsata konu işin/inşaatın müdürlükte tescilli olup olmadığı, yani işyeri dosyasının bulunup bulunmadığı araştırılır, sigortalı çalıştırıldığı halde söz konusu iş/inşaat tescilli değilse, işyeri Yönetmeliğin 32 nci maddesine istinaden ünitece re’sen tescil edilir ve işyeri dosyası açılır, ayrıca işverene de işyeri bildirgesini süresinde vermediği için idari para cezası uygulanır. Alt İşverenler/Taşeronlar ve Sigortalıyı Devralan İşverenin Durumu: Alt işveren (taşeron), kendi adına işyeri dosyası açtırmayıp, mevzuattan doğan yükümlülüklerini asıl işverene ait işyeri sicil numarasına ilave olarak Kurumca verilecek üç haneli alt işveren numarası ile asıl işverenin işyeri dosyası üzerinden yerine getirir. Aynı şekilde, sigortalıyı geçici iş ilişkisi çerçevesinde devralan işveren, müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu yükümlülüklerini sigortalıyı devir aldığı işverenle yapmış olduğu sözleşmeyi Kuruma ibraz etmesi kaydıyla Kurumca kendisine verilecek üç haneli numara ile sigortalıyı devir aldığı işverene ait işyeri dosyası üzerinden yerine getirebilir. Sigortalıyı geçici iş ilişkisi çerçevesinde devralan işveren adına da ayrı işyeri dosyası açılmaz. sayılı İş Kanununa istinaden çıkarılan Alt İşverenlik Yönetmeliği tarih – sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. İşyeri Dosyasının İşlemden Kaldırılması: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinde belirtilen durumların varlığı halinde, işverenin o işyeriyle ilgili olarak Kuruma borcunun da olmaması kaydıyla, işyeri dosyası işlemden kaldırılır, yani kapatılır. İşyerinin Devri-İntikali-Birleşmesi Halinde Sorumluluk: sayılı Kanunun 89 uncu maddesi birinci fıkrası uyarınca; Sigortalının çalıştırıldığı işyeri aktif veya pasifi ile birlikte devralınır veya intikal ederse ya da başka bir işyerine katılır veya birleşirse eski işverenin Kuruma olan prim ile gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarından, aynı zamanda yeni işveren de müştereken ve müteselsilen sorumlu olur. Ayrıca bu hükme aykırı olarak düzenlenen sözleşme hükümleri de Kuruma karşı geçersizdir. Son Günün Mali Tatile Denk Gelmesi: sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesi uyarınca her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil olarak belirlenmiştir. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayıp 20’sinde (yirmisi dahil) sona erecektir. Bu doğrultuda; Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine verilmesi gereken işyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır. İdari Para Cezaları: İşyeri bildirgesiyle ilgili olarak uygulanacak idari para cezalarına SGK İdari Para Cezaları – Ceza Uygulanmasını Gerektiren Hal ve Durumlar başlıklı bölümden ulaşfunduszeue.info YORUMLAR - Değerli ziyaretçilerimiz; emeklilik, borçlanma, ihya, hizmet tespiti ve EYT konusunda çok fazla soru geldiğinden, funduszeue.info olarak şu an bu konularla ilgili soruları cevaplayamıyoruz, üzgünüz. [ Yoruma cevap yazmaktan vazgeç ]

Dernek sgk açılışı dosya

Eğer yanınızda çalışacak işçiniz varsa, bina inşaatı yapacaksanız ya da ihaleli bir iş için sigortalı çalıştırmanız gerekiyorsa sigorta bildirimi için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na 4a işyeri tescili için başvuru yapmanız gerekiyor. Sgk işyeri açılış işlemlerinin nasıl yapılacağı, sgk işyeri açılışında istenen belgeler ve sgk iş yeri tescili konusu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sidney jayatogel

Sgk dosya tescil işlemini yukarıda belirtildiği gibi tamamladığınızda sistem size tescil sonunda bir referans numarası verir. Sgk işyeri başvurusu aşaması sonunda direk referans numarasını da içeren ekran çıktısını almanız gerekmektedir. Sgk alt taşeron referans numarası almadan tescil onayı için SGK’ya ibraz edemezsiniz.

SSK İşveren Dosya Açılışı ve Kapanışı Nasıl Yapılır? 1- SGK’ya göre İşyeri nedir? İşyeri, sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerlerdir. 2- İşyeri sayılan

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.