amatör denizci belgesi kaç metre / Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır, Başvurusu Nereden Yapılır?

Amatör Denizci Belgesi Kaç Metre

amatör denizci belgesi kaç metre

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:

ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE ÖZEL TEKNELERİ KULLANACAK

KİŞİLERİN YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; özel teknelerin donatımı ve bunları kullanacak kişilerin yeterlikleri, eğitim ve sınavları ile belgelendirilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, bağlama kütüğüne veya gemi siciline kayıtlı özel tekne cinsindeki deniz araçları ile bunların sahiplerini ve kullanacak kişileri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 14/4/ tarihli ve sayılı Limanlar Kanunu, 26/9/ tarihli ve sayılı Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Amatör denizci belgesi/certificate of competence for operators of pleasure craft (ADB): Özel tekneleri kullanmak için bu Yönetmelikte aranan şartları sağlayan kişilere verilen belgeyi,

b) Amatör denizci bilgi sistemi (ADBS): ADB ile ilgili sınavlar dahil tüm iş ve işlemlerin yürütüldüğü, bilgilerinin elektronik ortamda tutulduğu, İdare tarafından hazırlanarak İdare veya yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar tarafından kullanılan ve İdarece yönetilen bilgisayar yazılımını,

c) Amatör denizci kütüğü: ADB kayıtları, belge numarası, kimlik ve iletişim bilgileri, fotoğrafı, teorik ve uygulama eğitimleri tamamlama tarihleri, sınav yeri, tarihi ve başarı notu, sağlık raporu ve belge harcı tahsiline ilişkin bilgilerin yer aldığı elektronik ortamda bulunan veri tabanını,

ç) İdare: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünü,

d) Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde gövde boyu (LH) 2,5 metre (dahil) ile 24 metre (dahil) arasında olan ve bağlama kütüğüne veya gemi siciline kaydedilerek bağlama kütüğü ruhsatnamesi veya gemi sicil tasdiknamesi düzenlenmiş olan tekneleri,

e) Uygunluk belgesi: CE uygunluk işaretlemesi yapılmış ürünlerin tasarımı ve üretim gereklilikleri ile bu ürünlerin gereklere uygun olarak piyasaya arz edildiğini gösterir uyumlaştırılmış standartlara uygun olarak imalatçı firma tarafından düzenlenmiş belgeyi,

f) Yetkilendirilmiş kurum veya kuruluş: İdare tarafından amatör denizci eğitimi verilmek üzere yetkilendirilen kurum veya kuruluşu,

ifade eder.

(2) Bu Yönetmelikte geçen ancak birinci fıkrada yer almayan tanımlar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.

İKİNCİ BÖLÜM

Özel Teknelerin Donatımı, Seyri ve Amatör Denizci Belgesinin

Alımına ilişkin Usul ve Esaslar

Özel teknelerin donatımı ve seyri

MADDE 5- (1) Tekneye düzenlenmiş bağlama kütüğü ruhsatnamesinin veya gemi sicil tasdiknamesinin seyir esnasında teknede bulundurulması ve denetimlerde ibrazı zorunludur.

(2) Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya güverte sınıfı gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. Ancak, 18 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 5 metreden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler. Gövde boyu (LH) 24 metreden büyük özel yatlar, ticari yatlar gibi donatılır.

(3) Özel tekneler, EK-1’de şekli belirtilen noter veya liman başkanlığı onaylı yetki yazısı ile sahipleri tarafından kullanma ehliyetine haiz başkalarına geçici olarak kullandırılabilir. Dernek veya vakıflara ait özel tekneler ancak dernek veya vakıf tarafından yetki yazısı ile yetkilendirilen üye ve sporcuları tarafından kullanılabilir.

(4) Makinesi on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen makinesiz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası sportif amaçlı kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, , , Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri ve benzeri yarış sınıfı tekneleri kullananlardan ADB istenmez, bunlar belgesiz kullanılabilir.

(5) Özel tekneler EK-2’de verilen asgari emniyet teçhizatı listesine göre donatılır.

(6) Özel teknelerde seyirde en fazla bulunabilecek kişi sayısı, teknenin uygunluk belgesinin dizayn kategorisinin taşıma kapasitesinde belirtilen sayıdır. Ancak uygunluk belgesi olmayan özel teknelerde metre başına bir kişi olmak üzere donatılır ve bu sayı her halükârda on iki kişiyi geçemez.

Amatör denizci belgesi alma şartları

MADDE 6- (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve ADB almak isteyen kişilerde;

a) 15 yaşını bitirmiş olmak ve 18 yaşından küçük olanlar için EK-3’te yer alan noter onaylı muvafakatnameyi sunmak,

b) 7 nci maddede belirtilen şartları taşıdığını sınava başvuru sırasında belgelemek,

c) İdare tarafından elektronik ortamda verilen uzaktan teorik eğitim programını tamamlamak,

ç) İdare tarafından belirlenen uygulama eğitimini tamamlamak,

d) Teorik ve uygulama eğitimi sonrası online sistem üzerinden yapılacak sınavda başarılı olmak,

şartları aranır.

(2) Denizcilikle ilgili eğitim veren fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının güverte ve makine bölümü mezunları, Deniz Harp Okulu mezunları, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu Güverte ve Makine bölümleri mezunları ile mesleki ve teknik anadolu liseleri denizcilik alanı mezunlarına talep etmeleri halinde eğitim ve sınav şartı aranmadan ADB verilir.

(3) Birinci fıkranın (ç) bendinde düzenlenen şarta ilişkin muafiyetler İdare tarafından düzenlenebilir.

Amatör denizci belgesi alacakların sağlık şartları

MADDE 7- (1) ADB alacak kişilerin 26/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen sürücü belgesi sınıfları için istenen sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslara göre sağlık raporu almaları gerekir.

(2) 13/10/ tarihli ve sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri kapsamında sürücü belgesi sahibi olanlar birinci fıkrada belirtilen sağlık ve muayene şartlarından muaftır.

(3) ADB sahibi kişinin sağlığı bakımından özel tekne kullanımına engel halde olduğunun belirlenmesi veya ihbar edilmesi sonrası tespiti hâlinde, İdare tarafından ADB belgesi geri alınır ve kişinin Devlet hastanelerinden yeniden muayenesi istenir. Sağlık şartları bakımından özel tekne kullanımına ilişkin bir engelinin olmadığı veya mevcut olan bu hâlin daha sonra ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, ADB kişiye iade edilir.

Amatör denizci eğitimleri

MADDE 8- (1) Teorik eğitime katılmak için adayın ADBS üzerinden hesap oluşturması gerekir.

(2) Teorik eğitimler çevrimiçi yapılır. Eğitim konularının eğitime başladıktan sonra en fazla 15 gün içerisinde tamamlanması gerekir. Belirtilen süre içerisinde eğitimin tamamlanmaması halinde çevrimiçi eğitim tekrarlanır.

(3) Eğitimin tamamlanmasını müteakip adayın ADBS üzerinden uygulama eğitimi randevusu alması için gerekli yönlendirme yapılır.

(4) Teorik eğitimleri tamamlayanlar kendilerine verilen başvuru kodu ile 90 gün içerisinde uygulama eğitimlerine girmek zorundadır. Kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle uygulama eğitimine katılamayanlar için bu süre en fazla 90 gün uzatılır.

(5) Uygulama eğitimlerinin kapsamı, gerekleri ve eğitim müfredatı İdare tarafından belirlenir ve bu eğitimler İdare ya da yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar tarafından verilir. Uygulama eğitimlerini başarıyla tamamlayanların uygulama eğitimlerini bitirme durumu çevrimiçi kütük kayıtlarına Bakanlık veya yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar tarafından işlenir.

(6) Uygulama eğitiminin tamamlanmasını müteakip adayın ADBS üzerinden oluşturduğu hesap üzerinden sınav oluşturabilmesi ve katılabilmesi için sınav modülü aktif hale gelir. Sınavda başarısız olanlar aynı sınav için en az bir hafta aralıklarla sınava toplam dört kez katılabilir. Dördüncü kez başarısız olanlar teorik eğitimi tekrar almak zorundadır ancak uygulama eğitiminden muaf tutulurlar.

Amatör denizci belgesi sınavları

MADDE 9- (1) ADB sınavları İdare tarafından bilgisayarda internet ortamında çevrimiçi olarak en az dört seçenekli çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılır.

(2) Sınava başvuru yöntemi, sınav öncesi ve sonrası işlemleri ile sınav kuralları İdarenin resmi internet sitesinde duyurulur.

Sınav konuları ve başarı notu

MADDE (1) Sınavda başarılı olmak için üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Sınavda; düzlem seyir, denizde çatışmayı önleme kuralları, temel gemicilik ve tekne kullanma, meteoroloji, denizde güvenlik ve denizde haberleşme, ilk yardım ve uluslararası sözleşmeler, tekne, motor ve elektrik bilgisi gibi konuları içeren en az 25 soru sorulur.

Amatör denizci belgesi düzenlenmesi

MADDE (1) ADB, İdare veya yetkisi bulunan herhangi bir liman başkanlığı tarafından düzenlenir ve adaya veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi ile birlikte yazılı olarak yetkilendirdiği vekiline verilir.

(2) Belge şekli İdare tarafından belirlenir.

(3) ADB ile ilgili tüm bilgi ve kayıtlar Amatör Denizci Kütüğünde tutulur.

(4) Aday tarafından e-Devlet üzerinden alınan ve çevrimiçi olarak doğrulanabilir kare kodlu çıktı ADB yerine geçer, denetim sırasında bu belge yeterli olup ayrıca belge sorgulanmaz.

Yetkilendirilmiş kurum veya kuruluş

MADDE (1) İdare, uygulama ADB eğitimi vermek amacıyla kurum veya kuruluşları yetkilendirebilir.

(2) Yetkilendirmeye esas kriterler ile yetkilendirme usul ve esasları İdare tarafından belirlenir.

Amatör denizci belgesi yenileme işlemleri

MADDE (1) ADB sahibi, kartının kayıp veya çalıntı olduğunu beyan etmesi, üzerindeki yazıların silinmesi veya kartın kırılması halinde ADBS üzerinden belgenin yenilenmesini çevrimiçi olarak talep eder ve 2/7/ tarihli ve sayılı Harçlar Kanunu kapsamında güncel belge harcı ödeyerek İdareye veya ADB düzenleme yetkisi olan herhangi bir liman başkanlığına başvurur. Başvuru yapılan idare veya liman başkanlığınca düzenlenen belge sahibine teslim edilir veya talep edilen adrese gönderilir.

Amatör denizci belgesi geçerlik alanı

MADDE (1) ADB gemi adamı yeterlik belgesi yerine geçmez.

(2) Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatlar, kiracı sıfatıyla ADB sahibi kişilerce sevk ve idare edilebilir. Ayrıca, yabancı uyruklu kişiler kendi ülkelerinden almış oldukları belgenin tanıdığı yetkiler çerçevesinde anılan tekneleri kullanabilir.

Amatör denizci belgesinin iptali

MADDE (1) Amatör denizci kütüğüne kaydedildikten ve belgesi teslim edildikten sonra, kişinin 6 ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birini kaybetmesi veya kendi isteği ya da vefatı hallerinde veya mahkeme kararı olması halinde amatör denizci belgesi İdarece iptal edilir, belgenin iadesi istenir ve durum amatör denizci kütüğüne işlenir.

Amatör denizci belgesinin denkliği

MADDE (1) İdare, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu kişilerin bir başka ülkeden aldıkları belgelerin denkliğinin kabulü için belge veren ülkenin gerekli gördüğü şartların değerlendirmesini yapmaya ve çevrimiçi doğrulama talep etmeye yetkilidir.

Kullanım esasları

MADDE (1) Özel tekneler hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu teknelerin malikleri veya yetki verdikleri kişiler, teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.

(2) Özel tekneler, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesinde veya Gemi Sicil Tasdiknamesinde kayıtlı olmayan makine ile seyre çıkamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İdari Yaptırımlar

İdari yaptırımlar

MADDE (1) Bu Yönetmelikte belirtilen seyir haddinden fazla kişiyle yola çıkan özel tekneler ile ticari maksatla yolcu veya yük taşıyan tekneler, “yolculuğuna izin verilmemiş” sayılır ve bunlar hakkında 10/6/ tarihli ve sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunun 20 nci maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.

(2) ADB belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere Türk lirası idari para cezası uygulanır.

(3) ADB belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere Türk lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin amatör denizci belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.

(4) Bu Yönetmeliğe göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren en geç bir ay içerisinde ödenir.

(5) Bu Yönetmelikte belirlenen idari para cezaları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/ tarihli ve sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE (1) 2/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Teknelerin Donatımı ve Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız

AMATÖR DENİZCİ BELGESİ (ADB)

Amatör Denizci Belgesi

Amatör Denizci Belgesi'ne sahip olmak için yapmanız gereken "T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı"na ait A.D.E.S (Amatör Denizci Eğitim Sistemi) internet sitesindeki online eğitimi tamamlamak ve yine "T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı"na ait G.A.S.M (Gemi Adamları Sınav Merkezi)nin açtığı sınavı geçmektir. 

Özel tekne kullanabilemek için, Amatör Denizci Belgesi (ADB)’ne sahip olmak gerekmektedir. ADB sahibi olduğunuzda bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın 24 metreye kadar özel tekneleri sevk ve idare edebilirsiniz. Size ait olmayan kiraladığınız 24 metreden küçük bir ticari tekneyi gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanabilirsiniz ancak ticari amaç için kullanamazsınız. Motoru 10 beygir gücünden az özel tekneler ve sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri kullananlardan Amatör Denizci Belgesi (ADB) aranmaz. Amatör Denizci Belgesi’nin uluslar arası geçerliliği olduğundan 24 metreye kadar olan yabancı bayraklı tekneleri kullanabilir, ve dilerseniz başka bir ülkeden denklik alabilirsiniz.

Amatör Denizci Belgesi İle Hangi Tekneler Kullanabilir

16 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler. ADB alacak kişilerin göz ve kulak burun boğaz (KBB) muayenelerinden geçerek, bünyesinde göz ve KBB uzmanı çalıştıran resmi veya özel sağlık kuruluşlarından "Amatör Denizci Belgesi Alabilir" raporu almaları gerekmektedir. Sağlık raporu, sınav tarihinden en çok dört ay önce düzenlenmiş olmalıdır. Renk körlüğü veya gece körlüğü olanlar amatör denizci belgesi alamazlar.

Gerekli Linkler

Amatör Denizci Eğitim Sistemi 

Gemi Adamları Sınav Merkezi

Amatör denizci adayları için şartlar biraz zorlaştı

24 metreye kadar özel tekne kullanmak için yeterli olan Amatör Denizci Belgesi alırken 15 günlük online eğitimin yanında uygulama şartı getirildi.

Yusuf DEMİR

Yayınlanma: - 18 Ocak Güncellenme:

Amatör denizci adayları için şartlar biraz zorlaştı

Amatör deniciliğin efsane ismi Sadun Boro… 

Türkiye’de 24 metreye kadar özel tekne kullanacaklar için gerekli Amatör Denizci Belgesi (ADB) için yeni düzenleme yapıldı.

Bugüne kadar sadece online ortamda alınan dersler ve yine online ortamda yapılan sınavlar ADB almak için yeterli oluyordu.

Yeni düzenlemeyle online eğitimin yanında uygulama şartı da konuldu. Uygulama eğitimi bakanlığın yetki verdiği kurslar tarafından verilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan, “Özel Teknelerin Donatımı ve Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlilikleri Hakkında Yönetmelik” başlıklı düzenlemeden bazı maddeler şöyle:

  • Teorik eğitime katılmak için adayın ADBS üzerinden hesap oluşturması gerekir.
  • Teorik eğitimler çevrimiçi yapılır.
  • Eğitim konularının eğitime başladıktan sonra en fazla 15 gün içerisinde tamamlanması gerekir.
  • Belirtilen süre içerisinde eğitimin tamamlanmaması halinde çevrimiçi eğitim tekrarlanır.
  • Eğitimin tamamlanmasını müteakip adayın ADBS üzerinden uygulama eğitimi randevusu alması için gerekli yönlendirme yapılır.
  • Teorik eğitimleri tamamlayanlar kendilerine verilen başvuru kodu ile 90 gün içerisinde uygulama eğitimlerine girmek zorundadır.
  • Kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle uygulama eğitimine katılamayanlar için bu süre en fazla 90 gün uzatılır.
  • Uygulama eğitimlerinin kapsamı, gerekleri ve eğitim müfredatı İdare tarafından belirlenir ve bu eğitimler İdare ya da yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar tarafından verilir.

Uygulama eğitimlerini başarıyla tamamlayanların uygulama eğitimlerini bitirme durumu çevrimiçi kütük kayıtlarına Bakanlık veya yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar tarafından işlenir.

Uygulama eğitiminin tamamlanmasını müteakip adayın ADBS üzerinden oluşturduğu hesap üzerinden sınav oluşturabilmesi ve katılabilmesi için sınav modülü aktif hale gelir.

Sınavda başarısız olanlar aynı sınav için en az bir hafta aralıklarla sınava toplam dört kez katılabilir. Dördüncü kez başarısız olanlar teorik eğitimi tekrar almak zorundadır ancak uygulama eğitiminden muaf tutulurlar.


SINAV ONLINE YAPILACAK

ADB sınavları İdare tarafından bilgisayarda internet ortamında çevrimiçi olarak en az dört seçenekli çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılır.

Sınava başvuru yöntemi, sınav öncesi ve sonrası işlemleri ile sınav kuralları İdarenin resmi internet sitesinde duyurulur.

Makinesi on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen makinesiz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası sportif amaçlı kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, , , Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri ve benzeri yarış sınıfı tekneleri kullananlardan ADB istenmiyor. Bunlar belgesiz kullanılabiliyor.

“GÖSTERMELİK UYGULAMA” 

Denizcilik sektörünü yakından takip eden kaynaklar, yeni düzenlemenin teoride doğru görünse de uygulamada sadece yetki verilen kuruluşlara para kazandırmaktan öteye gitmeyeceği endişesini dile getiriyor. Kaynaklar, profesyonel, ticari denizci eğitiminde dahi ciddi sıkıntılara işaret ediyor. Sorunun denetimdeki eksikler nedeniyle büyüdüğünü vurgulayan kaynaklar; çoğu kursların, yat kaptanlığı eğitimlerini dahi çok yüzeysel bir süreçle tamamladığı, uygulama eğitimlerinin ise her aday için birkaç dakikalık göstermelik deneyimlerden ibaret olduğunu kaydediyor.

Efsane denizci Sadun Boro 94 yaşındaİlginizi ÇekebilirEfsane denizci Sadun Boro 94 yaşında"Yüzme bilmeyen denizci oluyor"İlginizi Çekebilir"Yüzme bilmeyen denizci oluyor"

internetparasınavTürkiyeuygulama

ADB SIK SORULAN SORULAR

funduszeue.info nedir, neye yarar?

ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır. Kişilerin denizde spor ve gezi amacıyla tekne kullanabilmek için sahip olmaları gereken bir belgedir.

funduszeue.info almak için ne yapmalıyım?

Eğitimlere ve sınava girmelisiniz. Başvurunuzu funduszeue.info sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.

funduszeue.info alabilmek için kaç yaşında olmak gerekir?

ADB alabilmek için adayın 16 yaşını tamamlamış olması gerekir. Aday, sınava velisi/vasisi tarafından örneğine uygun düzenlenmiş noter onaylı “muvafakatname” ile girer. Yaşı –18 arasında olan kişi, ADB ile boyu 7 metreden kısa, sürati saate 7 deniz milinden (knot) az tekneleri kullanabilir.

funduszeue.info ile hangi tekneleri kullanabilirim?

Motor BG 10 ve daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor BG 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez.

funduszeue.info ile yolcu motoru veya avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi kullanabilir miyim?

ADB ile ticaret amacıyla çalışan/çalıştırılan tekne kullanılamaz. Yolcu motoru ve avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi ticaret amacıyla kullanılan teknelerdir; bunları kullanabilmek için uygun “Gemiadamı Yeterlik Belgesi” sahibi olmanız gerekir.

funduszeue.info eğitim ve sınavları ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

ADB eğitim ve sınavları online olarak funduszeue.info sayfasına başvurmanızın akabinde  online teorik, ardından kulübümüzde uygulamalı eğitim son olarak online sınav uygulaması ile sistemde gözüken tarih ve saatlerde yapılmaktadır.

funduszeue.info sınavlarını düzenleyen mevzuatı nereden bulabilirim?

Sınavları düzenleyen mevzuatı ADB web sitesinden veya T.C. Denizcilik Müsteşarlığının web sitesinden bulabilirsiniz.

funduszeue.info ile çalışabilir miyim?

Çalışamazsınız. ADB bir &#;Gemiadamı Yeterlik Belgesi&#; değildir. Denizde çalışmak için yapacağınız işe uygun bir Gemiadamı Yeterlik Belgesi sahibi olmanız gerekir.

funduszeue.info ne süreyle geçerlidir?

ADB süresizdir. Ancak İdare, sağlık durumlarından kuşku duyulan ya da hasta oldukları bildirilen amatör denizcilerden, sağlık durumlarının tekne kullanmalarına engel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sağlık yoklamalarının yenilenmesini her zaman isteyebilir.

Yeni tip ADB nedir?

Yeni tip ADB, kullanımı kolaylaştırmak için tasarlanmış kredi kartı boyutlarında olan ADB’dir. Sınavı başaranlara bu belge verilmektedir.

Eski tip ADB yeni tip ADB ile değiştirilebilir mi?

Değiştirilebilir. Liman Başkanlıkları ile irtibata geçerek veya funduszeue.info sayfasından gerekli başvuruyu yapıp yenileyebilirsiniz.

ADB alırken veya yenilerken nereye ne kadar harç ödenir?

ADB, yasa gereğince harca tabidir. Harç tutarı, e-devlet uygulaması içinde internetten Vergi Dairesine ödenir. Harç tutarı her yıl yeniden saptanır.

KMT nedir? Almak zorunda mıyım?

KMT kısa mesafe telsiz kelimelerinin kısaltılmışıdır. Belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi’dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC’dir (Short Range Certificate). Teknenizde bir VHF telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir.

KMT nasıl alınır?

Sınava girmelisiniz. Teorik eğitimleri ve sınavları funduszeue.info sayfasından gerçekleştirilir.

KMT almak için kaç yaşında olmak gerekir?

KMT sınavına girecek adayın 18 yaşını tamamlamış olması gerekir.

KMT sınavları ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

KMT sınavları kulübümüzün binasında bulunan ADF Sınav merkezinde, online başvurunuzun ardından eğitiminizi tamamlamanızın akabinde yapılmaktadır.

KMT hangi teknelerde geçerlidir?

KMT, SOLAS’a (Uluslararası Denizde Can ve Mal Emniyeti Sözleşmesi) tabi olmayan gemiler ile telsiz zabiti bulundurmak zorunluğunda olmayan gemilerde geçerlidir. Özel tekneler SOLAS’a tabi değildirler.

KMT süreli bir belge midir?

KMT 5 yıl süreli bir belgedir. Süre sonunda sınavsız yenilenir.

Süresi geçmiş KMT belgemi de yenileyebilir miyim, tekrar sınava girmem gerekir mi?

Yenileyebilirsiniz. Tekrar sınava girmeniz gerekmez.

Süresi geçmiş “Tahditli Telsiz Telefon Operatörü Yeterlik Belgesi” sahibiyim. Ne yapabilirim?

Bu belge artık geçerli değildir. Süresi geçmiş “Tahditli Telsiz Telefon Operatörü Yeterlik Belgesi” yerine sınavsız KMT belgesi alabilirsiniz. Aldığınız yere başvurmanız gerekir.

KMT sınavlarını düzenleyen mevzuatı nereden bulabilirim?

T.C. Denizcilik Müsteşarlığı web sitesinden.

KMT ile çalışabilir miyim?

SOLAS’a tabi olmayan ticaret gemilerinde ve yatlarda çalışabilirsiniz, ancak bir gemiadamı yeterliğine sahip olmanız gerekir.

KMT alırken veya yenilerken nereye ne kadar harç ödenir?

KMT, yasa gereğince harca tabidir. Harç tutarı, e-devlet uygulaması içinde internetten Vergi Dairesine ödenir. Ödeme şekliyle ilgili bilgi kulübümüzden alınabilir. Harç tutarı her yıl yeniden saptanır.

ÖTB nedir?

Özel Tekne Belgesi için kullanılan kısaltmadır.

Yeni mevzuata göre ÖTB hala geçerli midir?

Mevzuat yakın zaman önce değişmiştir. Konu, yayımlanacak yönetmelikle açıklığa kavuşacaktır, beklemek gerekir.

Kullanılmış tekne alırken hangi belgelere gerek vardır?

Mevzuat yakın zaman önce değişmiştir. Konu, yayımlanacak yönetmelikle açıklığa kavuşacaktır, beklemek gerekir.

Yeni olarak alacağım bir tekneyi hangi belgelerle özel tekne olarak nasıl kaydettirebilirim?

Yeni tekne alırken fatura ve CE uygunluk belgesine gerek vardır. Teknenin kaydı bu belgeler olmadan yapılamaz. Tekneyi aldıktan sonra fatura ve CE belgesiyle Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü olan yerlerde Bölge Müdürlüğü’ne, yoksa Liman Başkanlığına başvurulur. Konuyla ilgili mevzuat yakın zaman önce değişmiştir. Konu, yayımlanacak yönetmelikle açıklığa kavuşacaktır, beklemek gerekir.

Teknemim hiç belgesi yok, ne yapabilirim?

ADF web sitesinin Güncel bölümünde yer alan “Belgesiz tekne sahiplerini sevindirecek bir düzenleme” hakkında bilgilendirmeye göre hareket etmelisiniz.

Amatör balıkçılık yapmak istiyorum; belge gerekir mi, sınavı var mıdır?

Amatör balıkçılık yapmak için ABB (Amatör Balıkçı Belgesi) almanız önerilir. Bu belgeyi İl/İlçe Tarım Müdürlüğü düzenler, bedelsizdir, sınavı yoktur.

Amatör olarak tuttuğum balıkları satabilir miyim?

Satamazsınız. Konuyla ilgili bilgi edinmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2 yılda bir yenilenen /49 sayılı Tebliğini okumanız önerilir. Tebliğe web sitemizin Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

Amatör balıkçılığı düzenleyen mevzuatı nereden bulabilirim?

ADF web sitesinin Mevzuat bölümünde “Amatör Balıkçılık Sirküleri” bağından veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı web sitesinde Koruma Genel Müdürlüğü bağından bulabilirsiniz.

Denizcilik konusunda bilgi ve deneyimimi arttırmak istiyorum, ne yapabilirim?

Kulübümüzle iletişime geçiniz. Size uyacak bir programımız kesinlikle vardır.

ÖTB’si olan teknelerde hangi emniyet teçhizatı bulunmalıdır?

ÖTB’si olan teknelerde bulundurulacak emniyet teçhizatı ÖTB’nin arka sayfasında yer alan listeden öğrenilebilir. Aynı liste, ADF web sitesinde yayımlanmakta olan ve 25 Nisan tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan &#;Özel Teknelerin Kaydı, Belgelendirilmesi Ve Teçhizat Donatımına İlişkin Tebliğ&#; EK–4 içinde yer almaktadır.

Yelken kullanmayı nereden öğrenebilirim?

Yelken kullanmayı, TYF üyesi olan TUYEP Eğitim programı kullanan kulübümüzden öğrenebilirsiniz.

Motorlu tekne kullanmayı nasıl ve nereden öğrenebilirim?

Motorlu tekne kullanmayı, TYF üyesi olan TUYEP Eğitim programı kullanan kulübümüzden öğrenebilirsiniz.

Patente nedir, hangi tip teknelerde kullanılır?

Patente, deniz ticaretinde izin belgesi anlamında kullanılan bir kelimedir. Bir ülke limanlarına başka ülke limanlarından gelen bütün gemilerde (yatlar ve özel tekneler dâhil) bulaşıcı hastalık veya ölüm vakası olup olmadığını araştıran doktor tarafından denetlemenin yapıldığı limana yolcu veya yük boşaltmak için verilen izin veya belge için kullanılır.

Yurt dışına çıkarken tekneme patente almam gerekir mi?

Gerekmez ama önerilir. Bazen gidilen ülkede liman otoriteleri gelinen ülkeden çıkışta patente alınıp alınmadığını (sağlık kontrolü yapılıp yapılmadığını) araştırmaktadırlar. Bu nedenle, özellikle çıkış ülkesinde kimi salgın hastalık yaşanmışsa (örneğin kuş gribi) patente almak önerilmektedir.

Ülkemin karasularında gezerken tekneme patente almam gerekir mi?

Tekne bir &#;özel tekne&#; veya &#;özel yat&#; ise gerekmez. Tekne bir ticaret gemisi veya ticari kayıtlı tekne veya yat ise gerekir. Bu ayırım teknenin kabotaj hakkında sahip olup olmadığıyla ilgilidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası