kürtaj fiyatları 2021 / One moment, please

Kürtaj Fiyatları 2021

kürtaj fiyatları 2021

Aydın Kürtaj

Kürtaj gebeliğin cerrahi müdahale ile sonlandırılmasıdır. Cerrahi yolla gerçekleştirilen, tıbbi düşükler, Aydın kürtaj olarak adlandırılır. İstenmeyen, anne hayatını riske atan, düşükle sonuçlanan gebeliklerde, kürtaja başvurulması mümkündür. Kelime anlamı, kazıma olan kürtaj, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Günümüzde kürtaj operasyonu gerçekleştirilirken en sık tercih edilen yöntem, vakumla kürtajdır. Bu yöntemde rahmin içi, ters basınç uygulanarak boşaltılır. Böylece, gebeliğin rahimden tahliyesi gerçekleştirilmiş olur. Ülkemizde kürtaj operasyonu, hamileliğin haftasına kadar yasaldır. Hamileliğin ilk 10 haftası içerisinde istenmeyen gebelikler, kürtaja başvurularak sonlandırılabilir. Bu işlem halk arasında çocuk aldırma olarak da adlandırılmakla beraber, gebeliğin ilk 10 haftasında gerçekleştirildiğinde, henüz gelişiminin başlangıcında olan gebeliğin tahliyesi gerçekleştirilir.

Yazımızın devamında kürtaj fiyatları ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Aydın kürtaj ve operasyonu için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. İhsan Atabay’dan randevu alabilirsiniz.

Kürtaj Nedir?

Kelime anlamı olarak kazıma manasına gelen kürtaj; embriyonun cerrahi yöntemlerle tahliyesinin gerçekleştirilmesi sonucunda, gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılmasıdır. Dünyada birçok ülkede ’li yıllardan itibaren yasal olarak uygulanmaya başlanan kürtaj, bugün Türkiye’de dâhil olmak üzere 73 ülkede uygulanmaktadır. Kürtaj, ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde, küret ismi verilen metal aletler yardımı ile rahmin kazınarak temizlemesi yöntemi olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise kürtaj operasyonlarında en sık başvurulan yöntem vakumla aspirasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gebeliğin başlaması ile beraber, zigot olarak adlandırılan döllenmiş yumurta rahme tutunur ve burada gelişimine başlar. Zigottaki hücre sayısının mitoz bölünme ile artması sonucunda, döllenmiş yumurta embriyo adını alır. Kürtajın yasal olarak uygulanabildiği ilk 10 haftalık süreç, gebeliğin embriyo dönemidir. Bu dönem içerisinde, uygulanan cerrahi müdahale ile gebeliğin sonlandırılması, kürtaj olarak adlandırılır. Genellikle vakumlu aspirasyon yönteminin tercih edilmesi sonucunda bu operasyon, “vakumla kürtaj” veya “vakumlu kürtaj” olarak da bilinir hale gelmiştir. Ancak vakumlu aspirasyon yönteminin mümkün olmadığı durumlarda, diğer yöntemlerin kullanılması ile de kürtajın gerçekleştirilmesi mümkündür.

Kürtaj Hangi Durumlarda Başvurulur?

Kürtaj, genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Ancak istenmeyen gebeliklerin yanı sıra, gebeliğin sağlıksız ilerlediği, anne ve bebek sağlığının risk altında olduğu durumlarda da kürtaja başvurulması mümkündür.

  • Bebeğin anne karnında gelişimin durduğunun tespit edilmesi,
  • Bebekte gelişimsel anomaliler saptanması,
  • Rahimde şüpheli bir kitle olması,
  • Gebelik veya doğumun anne hayatı için risk teşkil ediyor olması,
  • Endometrial hiperplazi olarak da adlandırılan rahim duvarında olağandışı kalınlaşma tespit edilmesi,
  • Rahim veya yumurtalık kanseri olasılığı,
  • Rahimde sıvı birikmesi gibi durumlarda, kürtaja başvurularak gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılması mümkündür.

Ayrıca gebeliğin düşükle sonuçlandığı vakalarda, tam düşük gerçekleşmemesi halinde, rahim içinin tamamen temizlenebilmesi için de kürtaja başvurulabilir. Tam düşük gerçekleşmediğinde rahim içerisinde kalan parçalar, hastalarda risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle düşük yapan hastaların, mutlaka uzman bir doktor muayenesine başvurması ve gerekli durumlarda kürtaja yönlendirilmesi gerekmektedir. Aydın kürtaj operasyonu için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Op. Dr. İhsan Atabay’dan randevu alabilirsiniz.

Kürtaj Nasıl Uygulanır?

Kürtaj kelimesi, kazıma anlamına gelmektedir. Bu adı almasının altında yatan sebep, uygulamanın eskiden sıklıkla küret adı verilen metal aletlerle rahim içinin kazınması yoluyla gerçekleştirilmesidir. Ancak kazıma yöntemi, rahimde delinme gibi istenmeyen durumlara yol açma riski taşıdığından, günümüzde en sık başvurulan yöntem vakumla aspirasyon olarak karşımıza çıkar.

Vakumla Kürtaj Nedir?

Gebeliğin sonlandırılması için günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri, vakumla kürtaj izmir işlemidir. Kürtaj, genel ya da lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. Ya da “sedasyon” dediğimiz, derin uyku hâlinde de gerçekleştirilebilir. Genel anestezi, kişinin kendini daha rahat hissedeceği ve daha konforlu bir işlem gerçekleştirilmesini sağlayabilir. 

Vakumla yapılan kürtajda ilk olarak rahim ağzı dezenfekte edilir. Rahmin içine ulaşmak için gerekli açıklık sağlanır ve rahim boşluğuna girilir. Gebeliğin durumuna göre uygun boyuttaki plastik kanül seçilir ve kanülün ucuna bir enjektör yerleştirilir. Bu enjektör yardımıyla rahim içi tamamen temizlenir. Vakumla kürtajın farkı; uygulanan negatif basınç sayesinde ceninin tahliyesinin yapılmasıdır. 

Kürtaj işlemi, yaklaşık 10 dakikada tamamlanır. Kullanılan anestezi yöntemine göre, kişinin kendine gelme süresi değişiklik gösterebilir. Kürtaj sonrasında istirahate gerek olmadan günlük yaşantıya dönülebilir.

Vakumla Kürtaj Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Vakumla kürtajın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için, işlem öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. 

  • Öncelikle, kürtaj öncesinde yapılan muayenede gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu belirlenmelidir. Gebelik süresinin tespit edilmesi, yapılacak kan testi ve ultrason muayenesiyle gerçekleşir.
  • Kürtajdan önce kişinin mevcut sağlık rahatsızlıkları ve varsa kullandığı ilaçlar öğrenilmelidir. 
  • Kürtaj işlemi yaptıracak kişinin ve partnerinin kan grupları belirtilmelidir. Bu bilgi, olası bir kan uyuşmazlığı durumunda önlem alınması için gereklidir.
  • Kürtajın genel anesteziyle yapılmasına karar verildiyse, işlemden en az 4 saat öncesinde yiyecek ve içecek tüketimi kesilmelidir.
  • İşlemden önce mesane tamamen boşaltılmalıdır.

Kürtaj öncesinde yapılacak muayene, işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi ve olası komplikasyonlar için tedbirli olunması açısından önemlidir. 

Vakumla Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Kürtaj yaptıran kişi, işlem bittikten sonra, kısa süre içerisinde klinikten ayrılabilir. Ağrı olması ihtimaline karşı, ağrı kesici ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir. 

Kürtaj sonrasında kontrol muayenesi yapılması gerekir. İşleö sonrasında oluşabilecek risklerin önüne geçilmesi için kontrol muayenesini ihmal etmemek gerekir. Enfeksiyon riski yaratabileceğinden, bazı durumlardan kaçınmak gerekir.

  • Kürtaj sonrasında mide bulantısı, ağrı, hâlsizlik gibi durumların hissedilmesi normaldir. Fakat ağrının artması hâlinde doktorla iletişime geçilmelidir.
  • İşlemden sonra kanama olabilir ya da olmayabilir. Eğer kanama olmuşsa, yaklaşık bir hafta boyunca devam eder. Fakat kanama aşırı olursa, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
  • Kürtajdan sonraki 1 – 2 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmak, denize ya da havuza girmek enfeksiyon riskini artırabilir. Bu sebeple, bir süre cinsel perhiz uygulanmalı ve havuz gibi ortak kullanım alanlarından kaçınılmalıdır.
  • Kürtaj sonrasında ayakta duş alınması gerekir. Genital bölge temizliği için sabun ya da başka temizleyici maddeler kullanılmamalıdır. 
  • Genellikle kürtaj işleminden bir hafta sonra kontrol muayenesi tavsiye edilir.

Aydın Kürtaj Nasıl Yapılır?

Aydın kürtaj işlemi, hasta lokal veya genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Kürtaj operasyonuna başlamadan önce hastanın mutlaka jinekolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Hasta için en uygun olan kürtaj yöntemi belirlendikten sonra, herhangi bir engel bulunmayan durumlarda, genellikle hasta sedasyon ile derin bir uyku halinde tutulur. Sedasyon, damar yolundan verilen anestezik ilaçlarla hastanın genel anestezi altına alınmasıdır. Ancak sedasyonun mümkün olmadığı durumlarda, hastaya sonulunum yolundan verilen gaz yardımı ile narkoz uygulanması da mümkündür. Lokal anestezi uygulandığında, hastaların regl sancısına benzer kramplar yaşama ihtimali bulunduğu için genellikle bu iki genel anestezi yönteminden birine başvurulması tercih edilmektedir.

Anestezi uygulaması sonrasında, vajinal duvarların aralanmasını sağlayan ve rutin jinekolojik muayenelerde de kullanılan spekulum, vajinaya yerleştirilir. Bu sayede, hekimin rahim ağzına ulaşması mümkün hale gelir. Vajen içi ve rahim ağzı, özel bir solüsyon kullanılarak, enfeksiyon riskini en aza indirmek amacıyla dezenfekte edilir.

Aydın vakumla kürtaj operasyonu sırasında, kanül adı verilen ince ve esnek tüpler kullanılır. Bu kanüller, “karmen” veya “karmen kanülü” olarak da bilinmektedir. Farklı boyut ve kalınlıklarda çeşitleri bulunan bu karmen kanüllerinden hasta için en uygun boyutta olanı seçilir. Rahim ağzının tenekulum isimli aletle tutturulması ile beraber, rahim içine ulaşılır. Kanüller vajen girişinden sokularak, rahme kadar ilerletilir. Karmen kanüllerinin dışarıda kalan ucu, ters basınç uygulanmasını sağlayan cihazlara bağlıdır. Bu cihazlar manuel veya elektrikli olabilir. Kanüller yardımı ile rahme uygulanan ters basınç sayesinde aspirasyon yapılarak, rahmin için tamamen boşaltılmış olur. Bu sayede, embriyo tahliye edilir ve gebelik sonlandırılır.

Aydın Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtaj uygulamasının süresi, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ancak vakumla kürtaj uygulaması genellikle, ortalama 5 dakika içerisinde tamamlanır.

Kürtaj Sonrasına Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kürtaj sonrasına hastalar, herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde, aynı gün içerisinde taburcu edilirler. İşlem sonrasında hafif düzeyli ağrı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Kürtajdan sonra, lekelenme biçiminde, hafif düzeyde bir vajinal kanama görülmesi normaldir. Genellikle bir hafta süren bu kanamanın, şiddetli veya uzun süreli olması halinde, mutlaka doktora danışılması önerilir.

Kürtajdan sonraki birkaç gün, hastaların kendilerini yoracak aktivitelerden kaçınması gerekir. Operasyon sonrasında günlük süreç içerisinde cinsel birliktelik yaşanması önerilmez. Cinsel perhizin süresi, doktorunuzun önerisine göre belirlenir. Kürtajın üzerinden 1 hafta geçtiğinde, kontrol muayenesine gidilir. Doktorunuz, kontrol muayenesi esnasında cinsel perhizi sonlandırıp sonlandıramayacağınız konusunda size bilgi verecektir.

Kürtaj Yasal Mıdır?

Kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması, ilk olarak yılında, Sovyetler Birliği’nde yasal hale gelmiştir. Akabinde İzlanda ve birçok Avrupa ülkesinde de yasal hale gelen kürtaj, günümüzde dünyanın 73 ülkesinde yasaldır. Türkiye de, kürtajın yasal olduğu ülkelerden bir tanesidir. Ülkemizde kürtaj hakkı, 24 Mayıs tarihli, Aile Planlaması Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, gebeliğin haftasına kadar olan süre içerisinde, tıbbi yöntemlerle gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Evli kadınlarda, kürtaj için eşin de onayı aranırken, bekâr kadınlarda yalnızca kadının kendi isteği yeterli olmaktadır.

Aydın Kürtaj Fiyatları

Kürtaj operasyonu, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlere bağlı olarak, uygulanacak olan anestezi yöntemi de değişebilir. Kürtajın hangi yöntemle gerçekleştirildiği ve hastaya uygulanan anestezi, fiyatların değişmesine neden olabilir. Kürtaj fiyatları Aydın hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

Kürtaj

Kürtaj (küretaj) nedir?

Kürtaj, rahim ağzından ince bir alet ile rahim içerisine girerek içeriğin boşaltılması ya da tanısal amaçlı olarak bir doku örneği alınması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bazı durumlarda bu işlem sırasında rahim ağzının çeşitli aletler yardımıyla genişletilmesi gerekir.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyatları en çok sorulan sorulardan biridir. Fiyatlar kliniğe, şehre ve yapan doktora göre değişir. Ayrıca işlemin anestezi altında olup olmaması da fiyatı etkilemektedir. Genellikle hasta konforu açısından anestezi altında yapılması önerilmektedir. Bu şekilde işlem tamamen ağrısız, acısız olur ve hasta işlem sonrası hiçbir şey hatırlamaz.

Kürtaj Ankara

Gebelik sonlandırma, anormal vajinal kanama, rahim içi polipler gibi durumların tanı ve tedavisi yada düşük sonrası rahim içinin temizlenmesi gibi durumlarda yapılan işlemdir. Halk arasında bebek aldırma ya da çocuk aldırma işlemi olarak da bilinir.

Korunurken gebe kalınır mı?

Toplumuzda güvenilir doğum kontrol yöntemleri maalesef yaygın olarak kullanılmamaktadır. Takvim yöntemi, geri çekme gibi geleneksel yöntemler, ne yazık ki istenmeyen gebelikleri önlemede yeterli değildir ve önerilmemektedir. Ayrıca bazı hastalar güvenilir bir yöntem kullandıkları halde, kaza sonucu gebe kalabilmektedir.

Örneğin prezervatif yırtılabilir ya da çıkabilir. Doğum kontrol hapı almayı hasta unutabilir. Çok nadiren spiral varken bile gebelik olabilir. Gebeliği planlamayan hastalar için bu gibi durumlarda tek seçenek olarak kürtaj işlemi kalmaktadır.

Kürtaj işlemi güvenli koşullarda yapıldığı, işlem sonrası önerilere uyulduğu ve kontrol muayenesi yapıldığı takdirde, sorun yaşanma olasılığı oldukça düşük bir işlemdir.

Kürtaja Karar Vermek

Kürtaj için karar vermeye çalışan hastaların sıkça sorduğu bir soru: ‘ilk gebelikte kürtaj sonrası gebe kalınabilir mi? sorusudur. Toplumda kürtajla ilgili çok fazla kulaktan dolma ve yanlış bilgi bulunmaktadır. Hatta hastalar ‘Ankara’da kürtaj en iyi nerede yapılır ? ya da ‘Ankara’da kürtaj en güvenli nerede yapılır? diye araştırmaktadır. Bir kısım hasta ise ilginç bir şekilde ‘Ankara’da merdiven altı kürtaj nerede yapılır ? diye araştırır.

Çünkü hastaların hem işlemin güvenli olmasıyla ilgili endişeleri bulunur, hem de bilgilerinin gizli kalmasını isterler. Oysa ki özel klinikler zaten hasta mahremiyeti açısından, etik olarak hasta bilgilerini üçüncü şahıslar ya da kurumlarla paylaşmamaktadır. Evlilik dışı kürtaj ve evlilik dışı kürtaj fiyatları da çok merak edilen bir konudur.

Oysa ki bir kadının kürtaja karar vermesi durumunda, evli olmaması, kürtaj olmasına engel bir durum değildir. Kürtaj yapan hiçbir hekim, hastayı bu nedenle ahlaki, dini v.b. gerekçelerle yargılama ya da eleştirme gibi bir yaklaşım içinde olamaz.

Kürtaj sonrası neler olur?

Kürtaj cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde ise günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması, antibiyotikler ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılır.

Kürtaj sonrası hasta, hemen normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Hastanın daha güvende olması için işlemden belli bir süre sonra kliniğe kontrole gelmesi, önerilen ilaçlara ve hijyen kurallarına uyması durumunda, işlem sonrasında sorun yaşama olasılığı çok düşüktür.

Kaç aya kadar kürtaj yapılır?

Hastalardan en çok gelen sorulardan biri bebek aldırma süresi ya da çocuk aldırma süresinin ne zamana kadar olduğudur. Bunun için hastanın son adet tarihinin ilk gününü bilmek gerekir.

Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmakla beraber, esas olan ultrason muayenesinde saptanan gebelik haftasıdır. Ultrason ile teyit edilen gebelik haftası Haftaya kadar ise gebelik kanuni olarak sonlandırılabilir.

Annenin 18 yaşında büyük olması ve evliyse eşinden izin alınması şarttır. Bekar hastalar 18 yaşından büyüklerse kendi rızalarıyla hamileliklerini sonlandırabilirler. 18 yaşını doldurmamış olanlar ebeveynlerinin izni ile gebeliklerini sonlandırabilirler.

Kürtaj En Erken Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebelik sonlandırma amaçlı küretaj işlemi yasal olarak gebelik haftasına kadar yapılabilir.

Gebelik yaşı 5. haftadan önce ise, ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenemeyeceği için kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Gebelik kesesinin görülmesi, dış gebelik ayırıcı tanısını yapabilmek için gereklidir.

Aynı zamanda çok erken gebelik haftasında yapılırsa, kürtaj sonrası rahim içerisinde parça kalma riski daha fazladır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj yapılmadan önce bazı durumlarda işlem öncesi rahim ağzını yumuşatmak için ilaçlar kullanılabilir. Kürtaj işlemi sırasında hastaya genel anestezi verilerek hasta komforu artırılabilir. Ancak bu işlem lokal anestezi altında da yapılabilir.

İşlem sırasında hasta jinekolojik muayene masasına alınarak uygun pozisyon verilir. Kürtaş öncesi, işlem sırasında ve sonrasında ultrasonografi kullanımı ile hasta güvenliği artırılır. Vajina içerisine plastik bir spekulum yerleştirilir. Vajinada asepsi saplanır ve steril altler kullanılır. Bazı durumlarda buji denen özel aletler yardımıyla rahim ağzı yavaş yavaş genişletilir.

Küret yada aspirasyon (vakum) yardımıyla rahim içerisindeki dokular boşaltılır. Günümüzde haftası küçük olan gebeliklerde çoğunlukla buji ya da küret kullanılmadan, vakum yöntemiyle tahliye yapılabilmektedir. Bu sırada çoğunlukla hasta anestezi altında olacağı için işlemi hissetmez ve hatırlamaz.

Genellikle işlem sırasında ultrasonografi kullanıldığı takdirde, işlem daha kontrollü ve güvenli olarak yapılabilir. Anestezi altında yapılacak işlem öncesi hastanın güvenliği açısından en az 6 saat aç ve susuz olması gereklidir.

Vakumlu Kürtaj ne demektir?

Kürtaj sırasında uygulanacak olan cerrahi teknik ya da kullanılacak aletlerin neler olduğuna doktorunuz karar vermelidir. Bugün çoğunlukla karman aspirasyonu adı verilen vakum yöntemiyle kürtaj işlemi tercih edilmektedir. Ancak hekiminiz gerekli görürse, rahim ağzını genişletmek için çeşitli aletler kullanabilir, ya da küret adı verilen aletlerle kürtajı gerçekleşetirebilir.

Çoğunlukla ultrasonografi eşliğinde işlem gerçekleştirildği için, bu aletlerin kullanımı ile ilgili komplikasyon riski günümüzde çok düşüktür.

Kürtajda Anestezi Yapılır mı?

Genellikle psikolojik ve fiziksel anlamda hastanın konforunu artırmak için kürtaj işlemi sırasında anestezi uygulanmaktır. Teknik olarak lokal anestezi ile yapılması mümkün olsa da, hasta konforu açısından sedasyonla yapılması daha uygundur.

Sedasyon, genel anesteziye göre daha hafif ve anestezi doktoru tarafından, diş tedavileri, endoskopik işlemler, radyolojik görüntülemeler v.b. sırasında ofis koşullarında da uygulanabilen bir anestezi türüdür. Hasta tamamen uyduğu için işlem sırasında hiçbirşey hissetmez.

Kürtaj için anestezi gerekli midir?

Hastaların çok merak ettiği konulardan biri de ‘Narkozsuz kürtaj nasıl yapılır?, konusudur. Hasta konforu ve psikolojik rahatlık açısından, genellikle sedasyon yani hastanın tam uyutulması şeklinde bir anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Ancak lokal anestezi kürtaj yorumları da, hastaların bazılarının özellikle, ağrı eşiği yüksekse, lokal anestezi ile kürtaj işlemini tolere edebildiğini göstermektedir.

Anestezisiz kürtaj olanlar, genellikle işlemi duygusal açıdan yıpratıcı bulmaktadır. İşlem kısa sürmekle beraber kişiden kişiye ağrı duyarlılığı değişken olduğu için, anestezi kararı her hasta bazında verilmesi gereken bir karardır.

Yasal kürtaj süresi geçtiyse işlem yapılabilir mi?

gebelik haftası üzerinde bulunan gebelikler isteğe bağlı olarak sonlandırılmamaktadır. Ancak bebekte bir yapısal kusur tesbit edilmesi ya da bebeğin anne karnında kalbinin durması gibi durumlarda, tıbbi nedenlerle işlem yapılabilir.

Kürtaja Giderken Yapılması Gerekenler

Kürtaj Ankara muayenemizde genellikle anestezi altında yapıldığı için, hastaların işleme en az 6 saatlık aç ve susuz olarak gelmesi önerilir. Kürtaj öncesi ve sonrası sigara içilmemelidir. Ayrıca kullandıkları aspirin v.b. kan sulandırıcı ilaç varsa işlemden belli bir süre öncesi kesilmesi önerilir.

Sürekli kullandığınız bir ilaç, kronik bir hastalık ya da ilaç alerjiniz varsa, bunu doktorunuza belirtmelisiniz. Kan grubunuzu biliyor olmanız kan uyuşmazlığı durumunu tesbit etmek için gereklidir. Böyle bir durum varsa işlem sonrası bir aşı yapılması ile gelecek gebeliklerde kan uyuşmazlığı nedeniyle oluşabilecek sorunlar önlenebilir.

Kürtaja gelirken, bol ve kolay giyip çıkarılacak giysiler tercih etmelisiniz. Anestezi alacağınız için işlem sonrası araba kullanmanız ya da dikkat gerektiren işler yapmanız önerilmez. Mümkünse bir yakınınız ile işleme gelebilirsiniz.

Kürtaj şartları nelerdir?

Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak gebelik haftasına kadar mümkündür. Ancak tıbben gebeliğin sonlandırılmasının zaruri olduğu durumlarda bu yasal sınırın üzerinde küretaj işlemi uygulanabilir. Bunun için genellikle birkaç doktorun heyet olarak kararı ve raporu gereklidir.

Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması, ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir.

10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen küretaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.

Kürtaj riskleri nelerdir?

Kürtaj Çankaya klinimizde tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.

Küretajla ilgili nadiren oluşabilecek komplikasyonlar vardır. Bunlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarının işlem sırasında zedelenmesi ya da anestezi ile ilgili komplikasyonlardır. Nadiren küretaj sonrası rahim iç duvarında yapışıklıklar olabilir. Bu duruma Asherman Sendromu denir.

Genellikle basit bir cerrahi müdahele ile çözümlenebilir. Bunların dışında gebelik sonlandırma sırasında tüm materyalin boşaltılamaması söz konusu olabilir. Hastanın sonraki kontrolünde tekrar küretaj işlemine tabii tutulması gerekebilir.

Kürtaj sonrası hastayı neler beklemektedir?

Genellikle küretaj sonrası hasta bir kaç saat içinde evine gidebilir. Araç kullanması uygun değildir ve yanında bir refakatçi olması uygundur. Çoğu günlük aktiviteye bir-iki gün içinde dönülebilir. Hafif ağrı ve kanama, işlem sonrası normal kabul edilir. Genellikle kanama 1 hafta gün kadar sürebilir.

Kürtaj sonrası şiddetli vajinal kanama, şiddetli ağrı, 38 derecenin üzerinde ateş ya da kötü kokulu akıntı fark edersiniz doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur. Küretaj sonrası ilk adet kanaması genellikle zamanında olmayabilir.

Daha erken ya da geç olması beklenebilir. Rahim kürtaj sonrası enfeksiyonlara açık hale geldiği için cinsel ilişki, tampon kullanımı, havuzda yüzülmesi doktorunuzun önereceği süre boyunca kısıtlanmalıdır. Kürtaş sonrası işlemi yapan doktor mutlaka hastayı belli bir süre içerisinde kontrole çağırır ve kontrol sonrası genellikle güvenilir bir doğum kontrol yöntemine geçilmesi önerilir.

Kürtaj sonrası doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Kürtaj sonrası hastaların tamamı yaklaşık 2 hafta içinde bir kontrole gelmelidir. Bu kontrolde hem kürtaj sonrası bir sorun olmadığı teyit edilmeli, hem pap smear gibi genel jinekolojik kontrol yapılmalı hem de doğum kontrol yöntemleri hakkında danışma verilmelidir.

Hasta arzu ederse hemen rahim içi araç (spiral) uygulanabilir, doğum kontrol hapına başlanabilir ya da diğer enjeksiyon, implant v.b. gibi yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerin ertelenmesi durumunda, hemen istenmeyen bir gebelik oluşması riski vardır.

Kürtaj sonrası ne zaman adet görülür?

Kürtaj sonrası ortalama 1 ay içinde adet görülür. Bazen bu süre 40 güne kadar uzayabilir. Bu durum kişinin adet döngüsü uzunluğuna da bağlıdır. Bu süre içinde adet görülmezse, kürtajı yapan hekime başvurulması uygun olur.

Kürtaj yasal mı? Kürtaj yasak mı?

gebelik haftasına kadar kürtaj, hasta isteği ile gerçekleştirilebilen yasal bir işlemdir. Ancak 18 yaşından küçük olan hastaların ebeveynlerinin 18 yaşından büyük evli hastaların eşlerinin izni olmadan kürtaj yaptırması kanunen yasaklanmıştır.

Kürtaj yerine bitkisel yöntemle gebelik sonlandırmak mümkün müdür?

Ülkemizde yasal olarak gebelik sonlandırmak için onaylanmış bitkisel yöntem bulunmamaktadır.

Kürtaj sonrası kanama normal midir?

Kürtaj sonrası yaşanan adet benzeri kanama yaklaşık 15 güne kadar normaldir. Bazı hastalarda az bazılarında çok bazılarında hiç olmayabilir. Kanamanın sebebi, gebeliğe hazırlanan rahim içinde oluşan yeni dokuların rahim küçüldükçe kanamayla dökülmesidir. Çok yoğun ve pıhtılı kanama durumuında, işlemi gerçekleştiren doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur.

İlaçla kürtaj olunur mu?

Ülkemizde gebelik sonlandırma amaçlı ruhsatlı ve yasal bir ilaç bulunmamaktadır. Bazı ülkelerde bu amaçla kullanılan ilaçlar olmakla beraber, bunların kullanımı doktor kontrolünde yapılmakta kanama ve parça kalma riskine karşı ultrasonografi ile takip önerilmektedir.

Kürtaj ne kadar sürer?

Genellikle dakika süren bir işlemdir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi bazen teknik zorluklar nedeniyle işlem uzayabilir. Örneğin rahim ağzı aletlerin geçişine izin vermeyecek kadar dar ise, bujilerle genişletilmesi gerekebilir.

Kürtaj olduğum anlaşılır mı?

Kürtaj sonrası muayene ile yada ultrasonografi ile böyle bir işlem geçirdiğiniz anlaşılamaz.

Kürtaj sonrası ne zaman taburcu edilirim?

Kürtaj sonrası genellikle birkaç saat dinlenme yeterli olmaktadır. Hastanın sedasyonun etkilerinden çıkması sonrası, tansiyon düşmesi ya da baş dönmesi olmadan ayağa kalkıp yürüyebilmesini takiben eve gitmesine izin verilir. Taburculuk sonrası bol su içmesi önerilir.

En uygun kürtaj haftası hangisidir?

Genel bir kural olmamakla beraber ortalama 6. hafta civarı kürtaj için tercih edilen haftadır. Gebelik haftasının büyümesi gerek teknik olarak, gerekse etik olarak tercih edilmez. Çok küçük haftalarda ise kürtaj sonrası parça kalma riski daha fazladır.

Kürtaj olurken kızlık zarı bozulur mu?

Bazen bakirelerde planlı olmayan gebelikler yaşayabilmektedir. Kızlık zarı dikimi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu gebelikleri sonlandırmak için işlem sırasında yerleştirilen spekulum adı verilen alet, eğer kızlık zarı esnek ve ince yapıda değilse, bu dokuda küçük laserasyon ve kanamalara yol açabilmektedir. Daha küçük spekulum kullanımı bu riski azaltabilir. Ancak ince ve esnek yapıdaki kızlık zarında hiç zedelenme ve kanama olmaması da mümkündür.

Dış gebelikte kürtaj yapılır mı?

Dış gebelik, tanım olarak gebelik kesesinin rahim içine yerlelemeyip, tüpler, rahim ağzı, batın içi vb başka bir yerde bulunması durumudur. Tedavi edilmediği takdirde hayati tehlikesi bulunur. Tanıyı erken koymak önemlidir. Tabı koymada, öykü, kanda gebelik testş, ultrasonografik muayeneye ek olarak tanısal amaçlı kürtaj gerekebilir.

Kürtajdan sonra gebelik mümkün müdür?

Kürtajdan sonraki ilk kontrol muayenesinde hastalara eğer gebelik planlanmıyorlarsa mutlska güvenilir bir doğum kontrol yöntemi önerilir. Eğer bir gebelik planı varsa hasta ilk göreceği adetten sonra hemen gebe kalabilir. Uygun ve güvenli koşullarda yapılan kürtaj sonrası hastanın gebe kslma şansı azalmaz.

  • İsteğe bağlı kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak gebelik haftasına kadar mümkündür.

  • 18 yaşından küçük olan hastaların ebeveynlerinin, 18 yaşından büyük evli hastaların eşlerinin izni olmadan kürtaj yaptırması yasaktır.

  • Ülkemizdeki yasalara göre evli hastaların kürtaj yaptırabilmesi için eş onayı gereklidir.

  • Evet, hasta işlem sırasında hiçbir acı hissetmez.

  • Genellikle dakika süren bir işlemdir.

  • Ülkemizde gebelik sonlandırma amaçlı ruhsatlı ve yasal bir ilaç bulunmamaktadır.

  • Hayır, Muayene ile veya ultrason ile böyle bir işlem geçirdiğiniz anlaşılamaz.

Tüm Görüşler
  • Y
    YA***

    7 haftalık hamileyim sanırım fiyat lirmiyim?

    OP. DR. BURCU KARAMÜRSEL

    İyi günler,sitemize gösterdiğiniz ilgi için teşekkümonash.pw kısa zamanda telefonla size ulaşıyoruz.

  • A
    AS***

    8 haftalık hamileyim fakat doktorum gebelik kesesinin şeklinin bozuk olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim?

  • A
    AH***

    Hanım 5 haftalık hamile şuan bebek için kendimizi uygun hissetmiyoruz kürtaj için fiyat almak istiyordum sigorta geçersiz sanırım?

    OP. DR. BURCU KARAMÜRSEL

    Fiyat bilgisi ve dilerseniz randevu için lütfen 0() numaralı sabit hattımızdan veya 0() Whatsapp'tan bize ulaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır