duvar boyası kaç saatte kurur / Boya Ne kadar zamanda kurur ? | Kartonpiyer

Duvar Boyası Kaç Saatte Kurur

duvar boyası kaç saatte kurur

ıslak boya

eros de amor

Evinizi kendiniz boyamaya karar verdiniz ve boyadınızda peki duvarlarınız ne kadar zamanda tamamen kuruyacak ve oturulmaya hazır hale gelecektir. Boyanın kuruma zamanı uygulanacak boya türüne göre boyanın türüne değişir. Eskiden hatırlarsınız boyalar öyle bir kokardıki aylarca bu kokuyu alırdık şimdiki yeni nesil boyalar hem daha çabuk kuruyor hemde kokusuz. Boyanın kıvamına kalın veya ince buna görede göre de değişir subazlı boyalarda kuruma süresi en az 2 saat, en fazla 4 saatir. solvent tiner bazlı yağlı boyalarda kuruma süresi en az 8 saat, en fazla 12 saattir ama boyanın kuruma süresi uygulanan kat sayısına göre mekânın hava alma durumuna görede de mutlaka değişir.

Boya Badana, DekorasyonTagged 2, 8, boya, boyaları, duvarlar, Hava, hazır, kadar, kuruma, ne, saat, solvent, subazlı, süresi, tiner, zamanda

Eşyalı Evde Boya Nasıl Yapılır?

Duvar rengi, evin genel dekorasyonunu ve atmosferini etkileyen en belirgin unsurlardan biridir. Bu yüzden evde biraz değişiklik istendiğinde ya da yeni bir dekorasyon fikri denendiğinde akla ilk gelen, duvarların rengini yenilemek olur. Ayrıca baharın gelişiyle tıpkı doğa gibi evler de tazelensin, çiçek açsın istendiğinde de önce duvar ve tavanlar boyanır, sonra tüm ev temizlenir. “Ev ne zaman boyanır?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap, bahar aylarıdır çünkü boya yapılırken tüm evi havalandırmak ve boyanın rahat kurumasını sağlamak gerekir. Peki; eşyalı ev nasıl boyanır, evi boyamaya nereden başlanır, boyama sırasında nelere dikkat etmek gerekir?


Boş bir evi boyamak, her zaman daha kolaydır. Zemini korumak için gerekli tedbirleri alır ve rahatça tüm duvarları, tavanı boyayıp odadan çıkarsınız. Ancak eşyalı bir evi boyamak gerektiğinde işler biraz zorlaşabilir. Duvar ve tavan boyaları eşyaların üzerine sıçrar ve siz fark etmeden kurursa sonrasında eşyayı boyadan arındırmak mümkün olmayabilir. Özellikle koltuk, perde, halı gibi kumaş içeren ürünlerde ya da evinizin zemin döşemelerindeki boya lekelerini her gördüğünüzde tadınız kaçabilir. Bu yüzden eşyalı evde boyamaya başlamadan önce iyi bir plan yapmanız ve tüm tedbirleri almanız gerekir. 

 

Boyamaya Nereden Başlayacağınızı Planlayın

“Evi boyamaya hangi odadan başlanır?” sorusunun tek bir cevabı yok. Bunun kararını evinizin düzenine göre siz verebilirsiniz. Su bazlı boyalar saat içerisinde kurur. Kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla odalarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alerjik bir durum söz konusu ise boyanın tamamen kokusu gidene kadar bir kaç gün boya yapılan ortamda bulunulmaması tavsiye edilir.  Tüm evi bir günde boyayacaksanız sabahın erken saatlerinde ilk olarak yatak odanızı boyayabilir ve iyice havalandırıp kurumasını sağlayabilirsiniz.


Boyama işlemine başlamadan önce tavan ve duvarların temizliğinden de emin olmalısınız. Örümcek ağı, toz kalıntısı, yemek ya da boya kalemi izleri; duvarlarınızda boyama sonrasında da kirli bir görüntüye sebep olabilir. Özellikle küfler ve mutfak duvarlarındaki yağ kalıntıları, boyama işleminden alacağınız sonucu olumsuz yönde etkileyebilir. Duvarlardaki tozları ve örümcek ağlarını kuru bir fırçayla kolayca süpürebilirsiniz. Rutubet sorunu yaşıyorsanız duvar ve tavanlarınızı sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlemeniz önerilmektedir. Bu temizleme işleminden sonra yüzeyin kurumasını beklemeniz gerekir.  Rutubet ve nem konusuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Evde Nem ve Rutubet Nasıl Önlenir? Başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

 Mutfak duvarlarındaki yağ kalıntıları içinse likit bir bulaşık deterjanı kullanmalısınız. Daha sonra detarjan kalıntılarını mutlaka durulamanız gerekir.  Lekelerden kurtulduktan sonra duvarların kuruması için biraz beklemelisiniz.


Oda içerisinde de nereden başlayacağınızla ilgili iyi bir planınız olmalı. Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız. Dilerseniz şu yolu izleyebilirsiniz:


İlk olarak tavanların, duvarların temizliğinden ve kuruluğundan emin olun. Ardından boyamaya geçin.


Tavanı boyamaya kenarlardan başlamanız gerekir. Tüm tavanı rulo ile boyamak daha pratik görünebilir ama rulonun kontrolü zor olacağı için kenarlarda taşma, sıçrama gibi sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olur. Kenarlarda bir fırça kullanmalı ve tavanın her kenarını, köşesini içe doğru cm kadar boyamalısınız.


Ardından uzun saplı bir ruloyla tüm tavanı dikkatlice boyayabilirsiniz.


Duvarlara geçtiğinizde ise yine tüm köşeleri, kapı ve pencere kenarlarını bir fırça yardımıyla çerçevelemeniz gerekir. Kenarları dikkatlice tamamladıktan sonra ise bir ruloyla devam edebilirsiniz.


Kapı, pencere ve radyatörleri de boyamayı düşünüyorsanız bunları en sona bırakmalısınız. Tavan ve duvarlar kuruduktan sonra kapı ve pencerelerinizi de yine yukarıdan aşağıya doğru boyayabilirsiniz.


Radyatörlerde boyamaya başlamadan önce alttaki boyayı dikkatlice zımparalamanız gerekir. Ardından pas önleyici astar uygulaması yapabilir ve su bazlı bir boyayla radyatörlerin görünümünü de yenileyebilirsiniz. Boyanın oturması için en az bir hafta radyatörleri çalıştırmamalısınız.

 

Eşyalarınızı Boyadan Koruyun


Tüm planınız artık hazır ve nereden nasıl başlayacağınızı biliyorsunuz. İşe koyulmak için evi yavaş yavaş toparlamalısınız. Tavanı ve duvarları boyarken boyanın eşyalara, zemine ve süpürgeliklere sıçraması gayet olağandır. Dolayısıyla öncesinde bunlara hazırlıklı olmalısınız. Boyanacak odalardaki tüm perdeleri sökmeli ve güvenli bir alana kaldırmalısınız. Halıları da toplayıp bir kenara almalısınız. Zemin açıldıktan sonra koltuk, yatak, dolap, masa, sandalye, halı gibi eşyalarınızı odanın ortasına çekerek mümkün olduğunca derli toplu bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bu aşamada vazo, biblo, tablo gibi kırılabilecek süs eşyaları için dikkatli olmanız gerekir. .


Eşyaları odanın ortasında bir araya getirdikten sonra ise üzerlerini doğru ölçülerde, koruyucu bir pratik örtü ile örtmelisiniz. Örtü, tüm eşyaları tamamen sarmalı ve korumalı. Pencerelerden esen rüzgârla uçuşmaması için örtünün zemine taşan kısımlarını küçük bant parçalarıyla sabitleyebilirsiniz. Zemini de yine bu örtülerle kapatmalısınız. Böylece döşemelerinizi de boya lekelerinden koruyabilirsiniz. Boyanın sıçrayıp lekeleyebileceği bir diğer alan da kapı, pencere çerçeveleri ve süpürgelikler. Bu alanları korumak için doğru genişlikteki maskeleme bandı çeşitlerinden edinebilir ve kullanabilirsiniz. Maskeleme bantlarını ayrıca boyanın sınırlarını belirlemek ve duvarlarda dekoratif desenler oluşturmak için de kullanabilirsiniz.

 

Su Bazlı Hızlı Kuruyan Boyalar Tercih Edin 


Evin boyanması oldukça zahmetli ve maliyetli bir uygulamadır. Sık sık tekrarlanamayacağı için boyanın uzun vadede rengini, dokusunu ve kalitesini koruyabilmesi gerekir. Dolayısıyla evinizi boyamak için nasıl bir boya satın aldığınız da en az nasıl uygulayacağınız kadar önemlidir. Su bazlı boyalar, bu açıdan oldukça kullanışlı ve avantajlıdır. Su katılarak inceltildiği için keskin boya kokusunu önemli ölçüde azaltır ve daha keyifli bir boyama sürecine imkân tanır. Evi günlerce havalandırmaya gerek kalmadan hızlıca kurur. Böylece boyadaki uçucu kimyasallara uzun süre maruz kalmanızı da önler.
Su bazlı boyalar, yüzeye kolayca uygulanabildikleri ve solvent bazlı ürünlere göre daha hızlı kuruduğu ve kokusuz olduğu için de makul bir tercihtir. Gerektiğinde yüzeydeki lekelerin nemli bir bezle kolayca silinmesine izin verir. Size hem zamandan hem paradan kazandırır. Su bazlı boya çeşitleri, ayrıca kullanılacağı evin ihtiyaçlarına göre birçok farklı özellikte seçeneklere de sahiptir. Yüksek silinme direnci , ışıkla kendini temizleme, antibakteriyel özellik,  yüksek örtücülük, mat, soft mat, ipek mat, yarımat  görünüm gibi pek çok farklı seçenekle sunulan ürün çeşitlerini inceleyerek eviniz için en doğru boyayı kolaylıkla seçebilirsiniz.

Pek çok kişi için boya zahmetli ve zor bir iş olarak görülür. Ancak boyama işlemine başlamadan önce detayları öğrenirseniz işinizi kolaylıkla halledebilir ve boya yaptığınız süreyi daha keyifli geçirebilirsiniz. Boya yaparken yapılan hatalar ve bunların nasıl giderilebileceğini öğrenmeniz bu noktada işinizi büyük oranda kolaylaştırır. Boya Yaparken En Sık Yapılan 5 Hata yazımıza da göz atabilirsiniz.


 

Paylaş:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir