bebeklerde göz altı morarması neyin belirtisi / Bebeklerde Göz Altı Morluğu Sebebi Nedir? Morluklar Ne Zaman Geçmeye Başlar? - Milliyet Çocuk

Bebeklerde Göz Altı Morarması Neyin Belirtisi

bebeklerde göz altı morarması neyin belirtisi

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri

Bebek ve Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri:

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 1: Morarma

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 1Morarmanın başlama zamanı, şiddeti, geçici olup olmaması, vücudun hangi kısmında olduğu (vücudun her tarafı, alt yarısı veya üst yarısı, eller, ayaklar, dudaklar gibi) ve beslenme sonrası değişikliği önemlidir. Morarma şüphesinde, pulse oksimetre ile kandaki oksijen miktarını ölçmek gerekir. Fallot tetralojisi (TOF) ve benzeri hastalıklarda, bebeklerde şiddetli ve durdurulamayan ağlama ile ağırlaşan morarma nöbetleri olabilir.

  • Yeni doğan bebeklerin el ve ayaklarında geçici morarmalar olması normaldir.
  • Özellikle esmer tenli bebeklerde dudaklardaki morarma yanıltıcı olabilir. Bu bebeklerde morarma için dil, tırnak yatakları ve gözlerin beyaz kısmının kontrol edilmesi önemlidir.
  • Beyaz tenli bebeklerde sadece ağız çevresinde fark edilen morarma anlamlı değildir.
  • Ağlama sonrası nefes tutarak morarma, kalp hastalığından ziyade katılma (nefes tutma) nöbetlerini düşündürür.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 2: Beslenme Güçlüğü, Yeterli Kilo Alamama ve Gelişme Geriliği

Son zamanlarda başlayan beslenme güçlüğü, beraberinde çabuk yorulma ve nefes darlığı da varsa, bebeklerde doğuştan kalp hastalığına bağlı kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Ardından bebeğin kilo alımı gecikebilir. Morarmaya yol açan ağır doğuştan kalp hastalıklı bebeklerin, vücut ağırlıklarından sonra boyları da etkilenir ve yaşıtlarına göre gelişim geriliği başlar.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 3: Solunum Sayısında Artma, Nefes Darlığı Ve Solunum Sıkıntısı

Bebeğin özellikle beslenirken solunum sıkıntısı yaşaması ve solunum sayısının dakikada 60’ın üzerinde olması kalp yetersizliği belirtisidir. Ancak, bir biberon mamayı içen bebeğin, solunum sayısının dakika süreyle artması normaldir. Bu nedenle, solunum sayısı en güvenilir olarak uyku sırasında değerlendirilmelidir.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 4: Sık Geçirilen Solunum Yolu Enfeksiyonları

Doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde alt solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma konusunda yatkınlık vardır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 5: Çabuk Yorulma

Emen bebeğin karnı doymadan, beslenmeyi keserek uykuya dalması, kalp hastalığı yönünde bir belirtidir. Büyük çocuklar için, dinlenmeden çıkılan kat sayısı ve oyun sırasında arkadaşlarından geri kalıp kalmaması sorgulanmalıdır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 5: Alından Soğuk Terleme

Özellikle kalp yetersizliği gelişen doğuştan kalp hastalıklı bebeklerde, ortam sıcaklığından bağımsız olarak, alın kısmında soğuk terleme olur.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 6: Göz Kapaklarında Şişlik

Bebeklerdeki şiş göz kapakları, kalp yetersizliğine bağlı büyük toplardamarlarda kan birikiminin sonucudur

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 7: Ani başlayan Çarpıntı Atakları

Çocuk kalp hastalığı belirtisi denince akla ilk geleni olan bebek ve Çocuklarda Çarpıntı, kalp hızının hastanın yaşına göre olması gereken üst değerden fazla olması şeklinde tanımlanabilir.

 

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 8: Koşarken Veya Ani Heyecan Sonrası Çocuklarda Bayılma

Çocuk Kalp Hastalığı BelirtileriRitim bozukluğu, kalp kasında aşırı kalınlaşma veya kalp kapaklarında darlık olan çocuklarda bu tip bayılmalar olabilir. Ancak, sinir sistemi hastalıkları ya da metabolik hastalıkların da bayılmaya yol açabileceği unutulmamalıdır. Uzun süre ayakta durma sırasında gelişen ve bir dakikadan kısa süren bayılmalar, vazovagal senkop olarak tanımlanmaktadır ve çoğunlukla bir kalp hastalığı ile ilişkili değildir.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 9: Eforla başlayan göğüs ağrısı

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 2Kalp hastalığından kaynaklanan göğüs ağrısı, keskin değildir, genellikle egzersizin etkisiyle ağır basınç, boğulma veya sıkışma hissi şeklinde ortaya çıkar. Bu tarife uymayan göğüs ağrıları çoğunlukla kostokondrit, göğüs duvarındaki kas incinmeleri ya da öksürüğe yol açan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Eklemlerde Ağrı ve Şişlik

Geçirilen ateşli boğaz iltihabından hafta sonra, dizlerde, ayak bileklerinde, dirseklerde veya el bileklerinde, çocuğun hareket etmesine engel olacak şiddette ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve hassasiyet varlığı akut romatizmal ateş hastalığı lehinedir.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Sebebi Açıklanamayan Epilepsi (Sara Nöbetleri)

Sinir sisteminde bozukluk olmamasına rağmen sara nöbeti geçiren çocuklarda, kalp ritim bozukluğunun da bu tip nöbetlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri İnme, Baş Ağrısı, İstemsiz Hareketler

Özellikle morarmaya yol açan doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda inme ve baş ağrısı olabilir. Koreik (istemsiz) hareketler akut romatizmal ateş hastalığının bir belirtisidir.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Doktor Muayenesinde Üfürüm Duyulması

Çocuk Kalp Hastalığı BelirtileriDoğumdan hemen sonra fark edilen Üfürüm çoğunlukla kapak darlıkları veya yetersizliklerine bağlıdır. Başlangıçta duyulmayan, doğumdan hafta sonra duyulmaya başlayan üfürümler ise, sıklıkla karıncıklar arasındaki deliklerden kaynaklanır. Sağlıklı büyüyen ve aynı doktor tarafından tekrarlayan muayeneleri yapılan çocukta, özellikle ateşli hastalık sırasında ve hafif şiddette duyulan kalp üfürümü çoğunlukla masum üfürümdür.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Çomaklaşma

Sıklıkla doktorun muayene bulgusudur, ancak aileler tarafından da fark edilebilir. Çomaklaşma, 6 aydan uzun süren morarmaya yol açan kalp hastalıklarında, el ve ayak parmaklarının tırnakları ile birleşme yerlerinde, ilk aşamada kızarıklık ve parlaklık, sonrasında genişleme ve kalınlaşma olmasıdır. En erken ve en belirgin çomaklaşma el başparmağında fark edilir. Enfektif endokardit, akciğer apsesi ve karaciğer sirozunda da çomaklaşma görülebilir. Ailesel çomaklaşma ise, sağlıklı insanlarda görülebilen bir durumdur.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Gebelik Sırasında Annedeki Hastalıklar Ve Kullanılan İlaçlar

Gebelikte geçirilen bazı bulaşıcı hastalıklar, kullanılan çeşitli ilaçlar, aşırı alkol tüketimi, uyuşturucu bağımlılığı, şeker yüksekliği ve lupus hastalığının, bebekte doğuştan kalp hastalığına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Anne, Baba Ve Kardeşlerde Doğumsal Kalp Hastalığı Olması

Annede doğuştan kalp hastalığı varsa, genel nüfusta %1 civarında olan risk %15’lere kadar yükselir. Babada ve kardeşlerde doğuştan kalp hastalığı olması ise bebekteki riski daha az olarak arttırır.

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri Ailede Erken Kalp Krizi Vakaları ve Sebepsiz Erken Ölümler Bulunması

Ailede; 30 yaşından önce nedensiz ani ölüm veya kalp kaynaklı erken ölüm ya da erken kalp hastalığı olması durumları; yahut babası/dedesinde 55 yaşından önce, annesi/anneannesinde 65 yaşından önce koroner kalp hastalığı bulunması durumları bunlar da sonradan gelişen kalp hastalıkları açısından önemli risk faktörleridir.

İletişim Bilgileri:

Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:

seafoodplus.info

Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı

Tel: +90 () 89 98

Adres: Kızılırmak Mahallesi Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (seafoodplus.info) Çukurambar / ANKARA, Çankaya/Ankara

İlgili Linkler:

Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin:

seafoodplus.info

seafoodplus.info Nihat ÖzkanGöz Altı Morlukları Okunma
Dikkat! Göz Altı Morlukları Hastalık Habercisi Olabilir!

Yüz güzelliğinde önemli işlevi olan gözler, özellikle kadınlar için, koyu renkli halkalar nedeniyle, güzelliğe düşülen gölge gibi algılanabiliyor. Ama sadece estetik bir sorun değil hastalık habercisi de olabilen bu halkalardan kurtulmanın yolu, düzenli yaşamı benimsemekten geçiyor.

Çoğu zaman uykusuzluk, yorgunluk, stres, depresyon gibi nedenlerle göz altında koyu renkli halkalar oluşabiliyor. Uzun ve yoğun iş dönemindeki bireyler, uzun süre bilgisayarla uğraşan insanlarda, bu halkalara daha da sıklıkla rastlanıyor.
Dermatolog Dr. Nihat Özkan, çoğu kişinin en çok rahatsız olduğu durumlardan biri olan göz altındaki koyu renkli halkalar veya morluklar hakkında önemli bilgiler verdi.

İLK BELİRTİ GÖZ ÇEVRESİNDE MEYDANA GELİR 

Göz altı torbaları veya morluklar, daha çok kadınlar için önemli bir sorun. Göz altındaki koyu renkli halkalar ve morluklar aslında, hastalık habercisi olabilir diyen Dr. Nihat Özkan, bu durumun nedenlerini şöyle sıraladı:

“Göz altı cildi, hassas ve incedir. Bu nedenle, yaşlılığın ilk belirtileri göz çevresinde meydana gelir. Bu bölgede, bazen ileri yaşlarda, sıvı kaybı artar. Kalıtım yani genetik, anne-babada varsa aile bireylerinde de olabilir. Yaşlanmaya bağlı kolojen doku kaybı sonucu da oluşabilir, az su içmek de bu kuruluğun nedenleri arsındadır. Ortalama, günde buçuk litre su tüketmekte fayda var. Uykusuzluk, yorgunluk ise halkaların oluşumunda en sık gösterilen sebepler arasında. Bunun haricinde depresyon, sinüzit, göz etrafında oluşan enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroid hastalıkları, göz alerjileri, göz kuruluğu, demir eksikliği göz altı torbalarının oluşumunu tetikler.”

SİGARA DA MORLUKLAR ÜZERİNDE BÜYÜK ETKEN

Sigara, dolaşım bozukluğuna sebep olduğu için, göz altındaki torbaları çoğaltabilir, açıklamasını yapan Dr. Nihat Özkan,  kafein, alkol bağımlılığı da etkenler arasındadır. Gebelik durumlarında, ödem durumlarında, regl durumunda yine bu morluklar daha sık görülebilir. Bunun haricinde, güneş ışınlarına fazla maruz kalma da göz altı morluklarına sebep olabilir, dedi.

Göz altı torbalarının oluşmasını önlemek için yaşantımıza dikkat etmemiz gerekiyor diyen Dr. Nihat Özkan, düzenli hayat, yorgunluğu azaltma, bol su içmek bu halkaların oluşumunu engelleyebilir.  Bazen dermatoloji uzmanının bilgisi olmadan, bitkisel ve kozmetik ilaçlara yönelim oluyor ki bu yanlış. Mutlaka dermatologun görmesinde fayda var. Çünkü rahatsızlığı nedene bağlı tedavi etmek faydalı olandır, açıklamasını yaptı.

Dr. Özkan göz altı halkalarının tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

“Tedavi olarak; radyo frekans, mezoterapi, dermoroller, haricen K vitaminli göz çevresi kremleri ve haricen E vitamini kapsüllerinin de faydası var. Botoks da yardımcıdır tedavide. Eğer halkaların oluşma nedeni demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa ona göre tedavi yapmakta fayda var. Kısacası, hemen dermatoloji uzmanına başvurarak laboratuvar testlerinin yapılması gerekiyor.”

Nihat Özkan ayrıca, göz altı halkaları, özellikle böbrek hastalığı, demir eksikliği anemisi, tiroid hastalıkları bazen de çok nadir olarak, karaciğer hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Bu sıkıntıyı yaşayanların, özellikle yazın yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmasının büyük önemi var, dedi.


Bebeklerde Göz Altında Morluk Neden Olur? Tehlikeli mi?

Hızlı İçerik Rehberi

Yenidoğan bebeklerde ve 1 -2 yaşındaki bebeklerde en çok görülen durumlardan biri göz altı morluğudur. Göz altı morluğu anlık yada dönemlik olabilmektedir. Fakat uzun süreli göz altı morluğu varsa tabi ki öncelikle doktora başvurmakta fayda var. Fakat göz altı morluğunun bir çok basit sebebi de bulunmakta ve bebeklerde göz altlarında morluklar ortalama 2 yaşından sonra tamamen kaybolmaktadır. Bu nedenle çok fazla endişeye gerekte yoktur.

Şunu başta söyleyelim. Bebeğinizin teni beyaz ise göz altında morluk gayet doğal bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebeklerde beyaz tenli ise göz altlarındaki morluk belirgin olacaktır. Fakat bu morluklar çok fazla ise ve dışarıdan aşırı derecede belli oluyorsa tabi ki doktor tarafından muayene edilmesi şarttır.

bebeklerde-goz-altinda-morluk-neden-olur

Bebeklerde göz altı morlukları her bebekte farklılıklar göstermektedir. Fakat genel olarak korkulacak bir durum yoktur. Bu sorunu başlık altında toplayabiliriz. Başta da dediğimiz gibi bebeklerdeki göz altı morluklarının en büyük nedeni deri inceliği ve beyaz tendir. Sonrasında ise dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olan demir eksikliği gelir. Demir eksikliği göz altlarında morluk yapabilmektedir. İkinci en büyük sebep ise alerji olabilir. Ve kendinizden de bilirsiniz çok uykusuz kalırsanız göz altlarınız morlaşır. Bu sebepler genellikle yenigoğan bebek göz altı morluklarının sebebidir diyebiliriz.

Bebeklerde Gözaltı Morluğu Tehlikeli midir?

Bebeklerde yukarıdaki saydığımız nedenler haricinde bir sorun varsa doktora başvurmalısınız ve detaylı tahlillerin yapılması gerekmektedir. Fakat içiniz genel olarak rahat olsun bebeğiniz beyaz tenli ise derisi ince ise yada bir miktar uyku sorunu yaşıyorsa göz altlarında morluk olması doğaldır. Bu zamanla geçecektir. Ortalama olarak en geç 3 yaşına kadar deri kalınlaşır ve beyaz tendeki morluk belirtisi azalmaktadır.

Bebeklerde Başı Sağa Sola Sallama Neden Olur? Normal midir?

Öncelikle bu durumda canınızı kesinlikle hiç sıkmayın . Hem çok basit çözümü olan bir durum hemde kısa sürede gececek bir durumdur. Bebeklerde göz altı morlukları için bir çok neden saymıştık şimdi bu nedenleri kısaca açıklayalım.

bebeklerde-goz-alti-morluklarinin-sebepleri

Bebeklerde Alerji Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeklerde dönem dönem sık sık görülen sorunlardan biri alerjidir. Özellikle anne ve babada herhangi bir alerji varsa bu bebeğinizde de olma ihtimali doğaldır. Genellikle yeniğdoğan ve 1 yaşına kadar olan bebeklerde alerji yüzünden göz altlarında morluklar olabilir. Bu çok can sıkılacak bir durum değildir. Doktorunuz alerjik reaksiyonlar için tahlil ister ve bu tahlil sonuçlarına göre bebeğinizin neye alejisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sayede alerjisi olan gıda yada ortamdan bebeğinizi uzak tutarsanız göz altı morlukları da azalıp yok olacaktır.

Bebeklerde Beyaz Ten Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeklerde göz altında morluk sebeplerinden biride beyaz tendir. Beyaz tenli bebeklerde göz altlarında morluk eksik olmaz diyebiliriz. Bu sıkıntı yada endişe gerektiren bir durum değildir. Özellikle 2 yaşından sonra ten renginin de tamamen oturması ile birlikte göz altı morlukları kaybolmaya başlayacaktır. Eğer ki uzun süre geçmezse tabi ki ilk olarak doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bebeklerde Uyku Sorunları Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeklerde göz altı morluklarının en büyük sebeplerinden biride uyku sorunlarıdır. Düşünün sizde uykusuz kaldığınızda yorulduğunuzda göz altlarınızda morluk görebiliyorsunuz. BUyku düzeni oluşmamış bebeklerde çok fazla görülmektedir. Sağlıklı bir uyku düzenine kavuşulduğunda bebeğinizdeki göz altı morluklarının da kaybolduğunu göreceksiniz.

Bebeklerde İnce Deri Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeğinizin artık her organı he cmi gelişiyor. Tabi ki derisi de gelişiyor. Şuan çok ince ve gün geçtikçe kalınlaşacak . Yetişkin formuna ulaşacak ve onu daha iyi koruyacak. Fakat bebeklik döneminde bebeklerin derisi çok incedir ve kolaylıkla morlukları gösterebilir. Hatta bazen damarlarını bile sayabilirsiniz. Korkulacak bir durum değildir. Özellikle 2 yaşına kadar bu morluklar belirginleşebilir yada arada kaybolabilir.

bebeklerde-gozaltinda-morluk-tehlikelimi

Bebeklerde Demir Eksikliği Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeklerde demir eksikliği bir çok belirti gösterir. Bunların başında göz altında morluklardır. Bebeğinizde demir eksikliği olabilir. Bunun çözümü için doktorunuza başvurmalısınız ve tahlil yaptırmalısınız. Bu sayede en azından bebeğinizin demir eksikliğinden mi göz altlarının morardığını öğrenebilirsiniz. Bu durumda hızlı ve basit bir şekilde çözülebilir ve bebeğinizin göz altı morlukları kaybolabilir.

Bebeklerde Susuzluk Yüzünden Göz Altında Morluk

Bebeklerde su ihtiyacı tam karşılanamazsa göz altlarında morluklar görülebilmektedir. Su dengesi iyi ayarlandığında göz altı morluklarının kaybolduğunu görebilirsiniz.

Bebeklerde Dengesiz Beslenme Göz Altında Morluk

Bebeğiniz dengesiz besleniyorsa belli dönemlerde aç kalıyorsa bebeğinizde göz altı morlukları görülebilmektedir. Düzenli beslenme göz altı morluklarının azalmasını sağlar.

Bebeklerde göz altı morluklarının tedavisi yukarıdaki anlattığımız başlıklarda belirtilmiştir. Basit bir dille hiç riske girmeden bebeğinizin demir eksikliği olup olmadığını yada bir alerjisi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzdan tahlil yapmasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde hem alerjisi olup olmadığını hemde başka bir vitamin eksikliği var mı yok mu öğrenebilirsiniz.

Demir eksikliği varsa sidefer damla kesinlikle tavsiye ederiz. Son derece kolay kullanımlı ve bebeğinizin demir depolarını dokdurur.

Uyku düzeninden kaynaklı bir sorun var ise uyku düzenini oturtmanız gerekiyor. Öğlen uykusunu hergün belli saatlerde yaptırmalı, Akşamları da aynı saatte uyumasını sağlamalısınız. Uyku düzeni bebeklerde en çok göz altı morluğu yapan sebeptir. Bu nedenle uyku düzeni  oturursa göz altı morluklarında da azalma olduğunu göreceksiniz.

Düşük ihtimalde olsa solunum yolu enfeksiyonu varsa bebeğinizde göz altlarında morluklar olabiliyor. Bu nedenle hastalıklardan da kaynaklı olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir