3 aylık bebek kaç saatte bir emzirilir / Bebek Beslenmesi

3 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilir

3 aylık bebek kaç saatte bir emzirilir

3 Aylık Bebek Kaç Dakika Emer, Kaç Saatte Bir Emzirmeli?

Bebeğiniz 3 aylık olduğunda bebeğin beslenmesiyle ilgili aklınıza 3 aylık bebek kaç dakika emer, ne kadar emer, kaç ml, cc süt içer, 3 aylık bebeği kaç saatte bir emzirmeli gibi sualler gelebilir. İşte bu sorulara Çocuk Doktorlarının cevapları;

Sual: 3 aylık bebek kaç dakika emer?

CEVAP Çocuk Doktoru Vahap Öney'ib cevabı: (Bebeğin 3. ayda emme süresi azalır. İki göğüsten toplam 7 dakika emmesi yeterli gelir. )

Sual: 3 aylık bebek bir öğünde ortalama kaç ml anne sütü alır? Kaç saatte bir beslemeli?

CEVAP Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli'nin cevabı: ( Günde öğün ve her öğünde kilo başına mililitre anne sütü yeterli olur. Acıktıkça beslemeli.)

Sual: Bebeğim 3 aylık olmak üzere ve yaklaşık gr. cevaplarda benzer bebeklere 12 saatte cc sütün yetebileceği yazıyor oysa benim bebeğim gündüz 2 saatte yaklaşık cc tüketiyor. Ve artık sütüm az gelmeye başladı, ne yapmalıyım?

CEVAP  Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (2 saatte cc iyidir. Kilosu da gayet iyi gram olması gerekiyordu. Demek ki beslenmesi yeterlidir.)

Çocuk Doktoru Asaf Güven'in cevabı: ( Bebekler aldığı kadar yani doyuncaya alabilirler. Verilen rakamlar ortalama rakamlardır. Çocuk normal kilosunu alıyorsa da beslenmesi yeterli olarak düşünülür.)

Sual: 3 aylık bebek ne kadar yemek, ne kadar emer?

CEVAP Çocuk Doktoru Ahmet Gündüzöz'ün cevabı: ( Üç aylık bebek (90 günü bitirmiş bebek ) ml veya daha fazla anne sütü veya mama almalı. Sütünüzü ölçün. Annelerin %97 sinin sütü yeterli mamaya gerek yok.)

Sual: Bebeğim tam 3 aylık.6,monash.pw bir 5 dk emiyor. Başka emmek istemiyor.  Geceleri de kez acıkıp uyanıyor. Kakasını 2 günde bir sulu yapıyor.S ürekli monash.pwnce besleniyor mu acaba?

CEVAP Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: ( Kilomuz çok iyi, demek ki yeteri kadar besleniyor. Kakasını ise günde 7 defaya kadar yapabilir. Huzursuz olması gazından kaynaklanıyordur.)

Sual: 3 aylık bebek beslenmesiyle ilgili bilgi verir misiniz? Bebeğim önceden 3 saatte bir emmek istiyordu artık istemiyor.

CEVAP Çocuk Doktoru Süheyla Gör'ün cevabı: (3 aylık bir bebek artık 3 saatte bir emmek istemez. Çene kasları güçlendiği için bir seferde anne memesinden daha fazla süt çekebilir. Yani beslenme aralıklarını 4, saate çıkarır.)

Sual: 3 aylık bebeğim mamayla besleniyor saatte ml mama yemesi gerekirken aynı saat aralığnda 90 ml mama yiyor, kendisi de fazla kilo almıyor zorlasamd a yemiyor ve hemen kusuyor bu durumda ne yapmalıyım?

CEVAP Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (Asla zorlamayın,3 saatte bir 90 ml iyidir.)

Sual: 3 aylık oğlum var 7 kılo boyuda 63,5 cm baş çevresi 41 acaba gelişimı nasıl,ayrıca yenı çalışmaya başladıgım için mama vermek zorundayız, sütümü sağıyorum ama 75 ml.çıkıyor monash.pw sütümün haricinde kaç ml mama verilmesi gerekir?

 CEVAP Çocuk Doktoru Ahmet Babacan'ın cevabı: (Gelişimi normal çalışan annelerde süt azaldığı için mama takviyesi gerekebilir. Sağdığınız anne süütnü verdikten sonra miktarı belli olmadan doyuncaya kadar verebilirsiniz(doyduğunda mamayı bırakacaktır)

Çocuk Doktoru Asaf Güven'in cevabı: (Sağdığınız sütü monash.pw sonraki öğünde(acıktığında) alabildiği miktarda mama verebilirsiniz.)

3 (Üç) Aylık Bebek Boy Kilo Ve Baş Çevresi Ölçüleri Nedir? Tıklayınız

3 (Üç) Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı, 3 Aylık Bebekler Ne Yer? Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebeklerde Emzirme Düzeni

Bebeklerde Emzirme Düzeni

Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

Annelerin bebeklerini emzirirken en zorladıkları konu ne kadar ve ne sıklıkta emzirecekleridir. Aslında bu sorunun cevabı çok basittir. Bebeğiniz istedikçe istediği kadar emmesi gerekir.

Tabi ki bebeklerin emzirme sıklık ve süresi her dönemde bir miktar farklılık gösterir. Ayrıca her bebek birbirinden farklıdır. Bazı bebekler emmeye daha düşkündür ve daha sık emmek ister. Esas olan bebeklerin ihtiyacı ne kadar ise o sıklık ve sürede emmesidir.

Bunun dışında anne sütü ile beslenen bebekler kesinlikle mama ile beslenen bebeklerden farklıdır. Çünkü biri kendi türünün sütüyle beslenirken diğeri başka bir türün sütü ile beslenmektedir. Arada farklılıklar olması normaldir. Biberondan beslemek çok kolaydır ve anneler gözle görerek besledikleri için kendilerini oldukça rahat hissederler. Ama emzirmek farklıdır. Bu nedenle emziren annelerin emzirme sıklığı ve süresi açısından akılları her zaman çok karışıktır. Esas olan bebeğiniz büyürken onu istedikçe istediği kadar emzirmektir. Ama emzirme sıklık ve süresinin günler ve aylar içinde değişiklik göstermesi çok doğaldır.

İlk Günler Emzirme Düzeni

Bebeğiniz doğduğu zaman çok ufak bir mide kapasitesi ile doğar. Yaklaşık bir kiraz kadar midesi vardır. Günler içerisinde mide kapasite giderek artar. günde yaklaşık bir yumurta büyüklüğüne ulaşır. İşte bu ilk günlerde emzirme süresi ve sıklığı çok farklılık gösterse de sıklıkla bebekler saat arayla emmek ister. Emzirme süresi ise dakika arasında değişir. Bazı bebekler mizaç olarak hırslı ve emmeye düşkün bebekler olup uzun dakikalar boyunca emmek ister. Böyle bebekler biraz anneleri korkutup yorabilir. İlk günlerde bebeklerin pek çoğu emmek için fazlasıyla istekliyken bazı bebekler uykulu olabilir. Emme istekleri oldukça azdır. Sıklıkla 5 dakika emip uykuya dalarlar. Ama aç kalmaması için en az saat arayla emmeleri gerekir. Bu nedenle bebeğiniz uykulu ve emmeye karşı isteksiz ise aç kalmaması için üstünü çıkarıp altını açıp uyaran vererek uyandırmak gerekir. Bu dönemde günlük emzirme sayısı genellikle kezdir. Önemli olan bebeğinizin açlık belirtilerini takip ederek bebeğinizi her istedikçe emzirmektir. Bebeğin açlık belirtileri yalanma, dil çıkarma, mırıldanma, ağzını açma ve ağlamadır. Bebeğinizi mümkünse ilk açlık belirtileri başlandığında emzirmeniz gerekir. Çünkü ağlama açlığın son belirtisidir. Eğer bebeğinizin ilk açlık belirtilerini kaçırırsanız acıkmış ve ağlayan bir bebeği memeye tutturmak zor olabilir.

1. Ay Emzirme Düzeni

Bu ayda yine bebeğiniz ilk haftalarda olduğu sık emmek isteyecektir. Henüz midesi yine küçüktür. Özellikle gündüzleri 2 veya 3 saatte bir emmek ister. Günlük ortalama kez emebilir.  Değişkenlik gösterse de dakika memede kalabilir. Sıklıkla sütünüz yeterli ise tek meme ile doyar ama bebeğiniz isterse her iki memenizi de teklif edebilirsiniz. Genellikle 6 haftaya kadar devam eden çok fazla gaz sancıları süreci bu dönemde olduğu için bebekler hemen her ihtiyacını emerek gidermeye çalışır. Aslında aç olmasa bile yorgun olduğunda susuz olduğunda ve uykusu geldiğinde hatta gazı bile olduğunda hemen emmek isteyebilir. O yüzden özellikle bazı saatler genellikle bu akşam üzereleri olabilir günün yorgunluğu ve uyku sıkıntısı nedeniyle bazen saat başı emmek ister ve dakikadan daha uzunca süreler memede kalabilir.

Ay Emzirme Düzeni

Bebeklerin mideleri artık daha da büyümüştür. Böylece beslenme araları giderek açılabilir. Gün içerisinde daha sık emmek istedikleri zamanlar olduğu gibi ki bu bazen saat başı olabilir bazen de beslenme aralarını 4 veya 5 saat kadar açarlar. Beslenme aralığının açılması genellikle uzun uykuların olduğu gece uykularında gerçekleşir. Çünkü pek çok bebek 2 ayın sonuna doğru gece gündüz farkını öğrenir ve gece uykularını uzatarak emme aralarını açar. Ama gün içinde emme sıklık ve süresini yine bebeğiniz belirler. Özellikle anne memesinin süt depolama ve bebeğinizin mide kapasitesi her anne ve bebekte farklıdır. Bu nedenle emzirme aralarını açarak daha uzun aralıkla emen bebekler olduğu gibi hala çok sık emmek isteyen bebekler de olabilir. Bu nedenle bebeğinizin her zaman açlık ipuçlarına bakıp saat aralarını takip etmeden istedikçe istediği kadar emmesi en uygun olanıdır. Bu dönmede bebeklerin yine 8 ile 10 kez emdikleri görülür. Emme süresi ise dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin. Bebeğiniz yeterli süt alıyor demektir. Bebekler daha büyüdükleri ve emme güçleri de daha fazla olduğu için çok kısa süre emme süresi normaldir. Bunun dışında özellikle ilk 3 aylık dönemde bebekler büyüme atakları yaşarlar ve bu dönemde bebeğiniz sanki sütünüz yetmiyormuş gibi çok sık emmek isteyebilir. Bu dönemlerde sakın sütüm yetmiyor diye panik yapmayın sabırlı olup bebeğinizi sık sık emzirmeniz bu dönemi atlatmanız için yeterlidir.

Ay Emzirme Düzeni

Bu dönemde artık bebek kendisinin anneden farklı olduğunu anlamaya ve çevresini daha iyi fark etmeye başlamıştır. Emme sırasında dışarıdan gelen uyarıları fark ederek emmeyi bırakmaya ve çevre ile ilgilenmeye oldukça meyillidir. Bu nedenle gündüz emmelerinde bir miktar sayı ve süre olarak kısalmalar meydana gelir. Hatta bazı bebekler özellikle 4 ay civarında aşırı dikkat dağılması yaşar ve memeyi reddedebilir. Tabi bebeğiniz beslenme için gerekli süt miktarını sağlamak için belki geceleri bir miktar daha fazla uyanarak emme sıklığını artırabilir. Bu durum uyku sıkıntılarına yol açar.  Bu süreçte özellikle gündüz emmeleri için bebeğinizi daha istekli iken emzirmek ya da reflekslerinin daha düşük olduğu uykulu iken emzirmek işe yarayabilir. Emzirme sırasında dikkat dağılıp emzirmeyi bırakmaya çalıştığı zaman sabredip biraz daha meme emmesini sağlamaya çalışmanız da fayda sağlayabilir.

Yine bu dönemde bebekler ellerini fark ederek ellerini sıklıkla ağzına götürür. Ayrıca salyası da başlamış ve bir miktar diş kaşıntısı olduğu için de ellerini ağzına götürmeye başlamıştır. Aslında bebeklerin ellerini ağzına götürmesi her zaman açlık zannedilmemelidir. Bebekler ellerini tanıyor ve diş etlerini kaşıyordur.  İşte bu salya ve diş kaşıma döneminde bazen daha sık emmek ister bazen de emmek istemeyebilir. Emzirme sırasında memeyi bırakıp ellerini ağzına götürmeye çalışır.  Hatta bazı durumlarda meme reddi bile yaşanabilir. Ciddi bir meme reddi ile karşılaşmanız durumunda bir emzirme danışmanından destek almanız iyi olur. Eğer düzensiz bir emzirme düzeni nedeniyle bebeğiniz memenizi yeterli boşaltmıyor ve memeleriniz dolu kalıyorsa mutlaka pompa ve elle ile memenizi sağarak sütünüzü boşaltmaya çalışın. Çünkü isteksiz emme süt miktarınızı azaltabilir. Bu süreçte bebeğinizin diş kaşınmalarını rahatlatmak içinse eline dişlik verin ve diş sancılarını azaltmak için değişik diş jelleri ve doktorunuzun önerisi ile ağrı kesici ilaç kullanmayı deneyin.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık duygusal olarak pek çok şeyin farkındadır. Bu nedenle emzirme sırasında çok dikkatli olmanız gerekir. Emzirme sırasında oluşabilecek ani gürültü, yüksek sesler, bağırma, öksürük vb sesler bile bebeğinizin korkmasına emzirmeyi bırakmasına hatta meme reddine bile neden olabilir. Böyle bir durumda daha sessiz sakin bir ortamda yakın temas ile bebeğinizi emzirmeniz iyi olur.

Üç ile altı ay arasında emzirme sıklığı ve süresi dikkat dağılması, duygusal gelişim ve salya artışı ile ellerini tanıma nedeniyle her bebekte farklı olarak seyredebilir. Ama sıklıkla günlük kez emmek isterler ve emme süreleri günün belli saatlerinde çok kısa olurken özellikle gündüzleri dakika gibi bazen de 30 dakika gibi uzun emmeleri normaldir.

Ay Emzirme Düzeni

Artık ek gıda dönemi başlamıştır. Yeni gıdalara ile tanışmak bazı bebekler için çok keyiflidir. Bu nedenle emme sıklığını bir miktar azaltabilir. Ama endişe etmeyin ek gıdalar anne memesinin yerini hiçbir zaman tutmaz. Bazı bebekler ise özellikle ek gıdalara alışmakta zorlanır ve çok sık emmeye devam eder. Bu nedenle yine istedikçe istediği kadar emmesi uygundur. Çünkü bu dönemde de bebeğin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar anne sütüne ek olarak verilmelidir. Bazen anneler anne sütünü ek gıdaları tamamlayan bir içecek gibi düşünür. Ama doğru olan bunun tam tersidir. 

Yine bu dönemde özellikle pek çok bebek ilk dişlerini ayları arasında çıkarır. Bu nedenle gündüz ve hatta gece emmeleri diş çıkarma döneminde artabilir. Dişleri çıkarken ek gıdalara karşı da iştahsızlık olur, huzursuzdur ve uykuları da bozulabilir. Emmek bebeklerin en büyük rahatlama aracı olduğu için bu dönemde çok sık emmek istemeleri normaldir. Ama özellikle ek gıda döneminde bebeklerin çok sık emmesi anneleri çok endişelenir. Bebeğim ek gıdaya alışamayacak sürekli meme emmek istiyor diye düşünür. Ama unutmayın anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür ve günlük enerji ihtiyacının çoğunu karşılar. Bu nedenle sabırlı olmanız yeterlidir. Çünkü bebeklerin ek gıdaya alışması ve kabul etmesi her bebekte farklı seyreder.

Yine bu dönemde artık bebeğiniz biraz daha hareketlenmiş emekleme yuvarlama gibi kabiliyetleri geliştirmeye başlamış olabilir. Bu nedenle emzirme süreci oldukça düzensiz olabilir. Bazı günler çevreyi keşfetmek için oldukça meşgul olur ve memeyi neredeyse unutur. Böyle günlerde elinizden geldiği kadar memeyi teklif etmeye çalışın. Bazı günler ise çevreyi keşfetmekten yorulmuş olduğu için sürekli emmek isteyecektir. Kısacası emme sıklığı bazı günler az bazı günler çok sık olacaktır.

Ek gıdaya alışma, diş çıkarma ve çevreye olan ilgisi gibi durumlar dışında genel olarak baktığımızda çoğu bebek günde kez emer, emme süresi ise genellikle dakika kadar kısa ama bazı saatlerde özellikle uyku öncesi ve diş çıkarma döneminde rahatlama için daha uzun olabilir.

Ay Emzirme Düzeni

Artık iyice hareketlenen bebeğiniz çevreyi keşfedip dolaşmaya başlar, emekler, sıralar ve belki yürür. Bu nedenle emzirmeye olan ilgisi azalır. Fakat bu süreçte aynı zamanda ayrılık kaygısı yaşayan bebeğiniz çevreyi keşfetse bile bir yabancıyla karşılaştığında, rutini değiştiğinde, stres altında kaldığında, yine sık sık emmek isteyecektir. Ayrıca ayrılık kaygısı geceleri daha sık uyanmasına, annesini aramasına ve sık emmesine neden olabilir.

Bebeğiniz ne kadar büyümüş olsa da 1 yaşına kadar ana öğün anne sütüdür. Gündüzleri sıklıkla 4 veya 5 kez emer, geceleri ise kez emmeye devam ederler. Emzirme süresi ise oldukça kısadır dakika olabilir. Daha fazla ek gıda tüketmesi nedeniyle anne sütünü daha az emebilir. Bebeklerin bazıları ise bu dönemde kendi kendilerine emmeyi azaltır. Daha fazla ek gıda yer ve beslenme aralarında emmek istemez. Korkmayın bebeğiniz büyüdükçe ve ek gıdayı çok almaya başladıkça emzirmeye olan ilgisinin azalmaya başlaması artık anne sütüne ihtiyacı olmayacak anlamına gelmez. Anne sütü hala çok faydalıdır. Sabırlı olun ve bebeğinize her zaman memenizi teklif edin. 

Gece emzirmelerinde ise bebeklerin bir kısma hala geceleri uyanıp meme emerken bir kısmı gece boyu uyuyabilir. Çünkü bebekler birbirinden tamamen farklıdır. Eğer gece emzirmeleri sizi yoruyor ve gündüz aktivitenizi etkiliyorsa o zaman gece uyku düzeni oluşturmak için destek almayı düşünebilirsiniz.

Yine bu dönemde bebekler değişik pozisyonlarda bile anne memesini emmeye çalışır. Emerken bazen ayakta durarak emmeye çalışır, bir yandan çevreyle ilgilenir, memeyi bırakır hemen tekrar memeyi emmeye çalışır.

1. Yaş Sonrası Emzirme Düzeni

Bebeğinizi bir yaşına kadar emzirmiş olmanız onun sağlıklı bir erişkin olmasının en önemli adımıdır. Ama 1 yaş emzirmenin bitmesi anlamına gelmez. Eğer her ikiniz içinde uygunsa emzirmeye devam etmeniz bebeğiniz ve sizin için en iyisidir. 1 yaşında çoğu bebek yürümeye başlar. Artık özgürleşmiş olduğu için çevreyi keşfetmek için sürekli bir hareket halinde olur. Çevreyi keşfetmek için de daha az emer. Ama yorulduğu zaman yine meme emmek için yanınıza gelir. Emme sıklığı günde 3 kez olabilir.

Genellikle de dakika arasındadır. Hatta bazı bebekler sadece uyku zamanı emmek ister. Ama uyku için emmen bebeklerde emzirme süresi biraz daha uzun olabilir. Emzirme sayısı genel olarak azalmış olsa da hasta olduğunda, diş çıkarma döneminde, seyahat gibi ortam değişikliklerinde, üzüldüğünde, canı yandığında, öfke nöbetlerinde, iştahının düşük olduğu dönemde anne sütü ile beslenme sıklığını artırır. Bu nedenle bazı bebekler hala 10 kez bile emmek isteyebilir. Tabi ki her iki durumda normaldir. Çünkü her bebek birbirinden farklıdır. Pek çok anne sütüm çok azaldı hala emiyor ama bence süt almıyor diye düşünür. Oysa anne sütü enerji ihtiyacının hala %29 unu karşılayabilir. Ayrıca özellikle enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Hepsinden önemlisi emmek anne ile bebeği arasında bağ kurma ve bir iletişim şeklidir.

Sonuçta hangi sıklıkta olursa olsun çoğu bebek büyüdükçe kimi 1 yaşından sonra kimisi 18 aydan sonra emzirme sıklığını giderek azaltır. Gece emzirmeleri ise eğer bebeğiniz uykuya emerek dalmıyorsa özellikle 18 aydan sonra azalır. Ama yine diş çıkarma, gündüz azalan emzirme sayısını tamamlama, hastalık zamanı veya anneyi özlemesi gibi durumlar gece emzirmelerinin artmasına neden olur. 

Sonuç olarak bebeğim büyüdü daha az emzirebilirim diye düşünmeden 1 yaşından sonra da emzirmeye devam etmeniz onun hem fiziksel hem de duygusal sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Bebek Emzirme: Temel Bilgiler, Detaylı Anlatımı (Emzirme Düzeni, Pozisyonları, Süreleri)

Emzirmek anne ile bebek aras&#;nda kurulan ba&#;&#; destekleyen çok önemli bir eylemdir.

Fiziksel etkilerinin yan&#; s&#;ra pek çok psikolojik yarar&#; vard&#;r.

Emzirmenin inceliklerini bilmek hem annenin hayat&#;n&#; kolayla&#;t&#;rmak hem de bebe&#;i desteklemek aç&#;s&#;ndan önemlidir.

Bu makalemizde emzirme s&#;kl&#;&#;&#;ndan emzirme süresini belirleyen faktörlere, bebe&#;i emzirirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bebek emzirme pozisyonlar&#;na kadar pek çok konuda bilgi bulacaks&#;n&#;z.

Emzirmeye destek ürünler ile süreci kolayla&#;t&#;rman&#;n yollar&#;n&#; ö&#;reneceksiniz.

Anneleri en kayg&#;land&#;ran durumlardan biri, emzirmeyi b&#;rakmak.

Makalemizde emzirme nas&#;l ve ne zaman b&#;rak&#;l&#;r? Emzirmeyi b&#;rakmak ne kadar sürer sorular&#;n&#;n yan&#;tlar&#;n&#; da bulacaks&#;n&#;z.

Yenido&#;an Bebe&#;imi Ne S&#;kl&#;kla Emzirmeliyim?

Dünyadaki bebek ve çocuk sa&#;l&#;&#;&#; otoriteleri aras&#;nda en üst s&#;ralarda yer alan Amerikan Pediatri Akademisi, Stanford Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi yenido&#;an ve bebek beslenme (emzirme) s&#;kl&#;&#;&#; ile ölçüsü hakk&#;nda a&#;a&#;&#;daki bilgiyi vermektedir.

Bebek beslenme (emzirme) s&#;kl&#;&#;&#;, ölçüsü k&#;lavuzu (0 – 6 ayl&#;k bebekler için)

Ya&#;Her bir ö&#;ün için ölçü24 saatte kaç defa, hangi s&#;kl&#;kta
1 ayl&#;k gramHer saatte bir veya  defa besleme
2 ayl&#;k gramHer saatte bir besleme
ayl&#;k gramHer 4 saatte bir besleme


ayl&#;k
bebekler ise her bir ö&#;ünde gram olmak üzere saatte bir beslenmelidir.

Yenido&#;an bebekler ortalama olarak her saatte bir emmek isterler. Bu da günde kez emzirmeye denk dü&#;er. Çünkü mideleri küçüktür ve anne sütü kolay sindirildi&#;i için çabuk ac&#;k&#;rlar. Ayr&#;ca do&#;um sonras&#; annenin sütü de emzirdikçe artar.

Anne sütü hakk&#;nda detayl&#; bilgiyi “Anne Sütü Hakk&#;nda Temel Bilgiler ve En Çok Sorulan Sorular” yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Ek olarak, yukar&#;daki üç kurulu&#; Stanford Üniversitesi, AAP ve John Hopkins Üniversitesi bebeklerin özellikle ani bebek ölüm sendromu riskini azaltmak için 6 aya kadar anne sütü ile beslenmelerini &#;srarla tavsiye ediyor.

Bebek Emzirme Süresi Nedir?

Yenido&#;an bebe&#;in emmesi annenin süt yap&#;m&#;n&#; art&#;r&#;r demi&#;tik. Bu nedenle ço&#;u uzman görü&#;üne göre yenido&#;an bebek, istedi&#;i ve ihtiyaç duydu&#;u sürece emzirmeye devam edilebilir.

Bir yenido&#;an&#;n her memeden ’er dakika emmesi annenin memelerinin bo&#;almas&#; ve süt yap&#;m&#; için uygun ortam&#;n olu&#;mas&#; aç&#;s&#;ndan do&#;ru bir süre. Anne bir memeyi bo&#;altmadan di&#;er memeye geçmemeye dikkat etmeli.

Ayr&#;ca &#;u da unutulmamal&#;d&#;r ki bebek emzirme süresi, bebe&#;in içinde bulundu&#;u ay, annenin süt yap&#;m kapasitesi gibi etkenlere ba&#;l&#;d&#;r. Bebek büyüdükçe bir memeyi yakla&#;&#;k 8 dakika gibi bir sürede bo&#;altacak kadar güçlenir.

Her bebek için emzirme süresi farkl&#;d&#;r. Bu nedenle genel bir emzirme süresi tahmininde bulunmak kolay de&#;ildir.

Emzirme Süresini Belirleyen Faktörler

Baz&#; bebekler 5 dakika emer, baz&#;lar&#; 30 dakika. Emzirme süresi ve s&#;kl&#;&#;&#; bebe&#;e ve hatta anneye göre de&#;i&#;ir. Peki emzirme süresini neler etkiler?

  • Ya&#;a göre emzirme süresi de&#;i&#;ir: Bebek büyüdükçe memeyi bo&#;altma h&#;z&#; artar, çünkü bebek güçlenir. Böylece daha k&#;sa sürede karn&#;n&#; doyurmu&#; olur.
  • Memeyi kavrama: Bebek memeyi daha iyi kavrad&#;kça sütü de daha rahat çeker, böylece daha k&#;sa sürede doyar.
  • Bebe&#;in uyan&#;kl&#;k hali, uyku durumu: Uykulu bir bebek uyan&#;k ve zinde bir bebek kadar iyi ememez.
  • Sa&#;l&#;k durumu: Prematüre ya da sa&#;l&#;k sorunlar&#;yla do&#;mu&#; bir bebek emme seans&#; s&#;ras&#;nda h&#;zla yorulabilir. S&#;k s&#;k ara vermek beslenme saatini uzat&#;r.
  • Sütün ak&#;&#; h&#;z&#;: Annenin sütü h&#;zl&#; bir ak&#;&#;a sahipse ve annede aktif bir süt f&#;&#;k&#;rtma refleksi varsa bebek daha h&#;zl&#; doyar. Böylece emzirme süresi de k&#;sal&#;r.

Bebek Emzirme Düzeni

Yenido&#;anlar&#;n memeye al&#;&#;mas&#; ve emmeyi tam anlam&#;yla kavramas&#; için zaman gerekir. Bebek büyüdükçe emmek konusunda deneyim kazan&#;r. Bu nedenle zaman geçtikçe bir emzirme düzeni olu&#;turmak daha kolayd&#;r.

Yine de her bebe&#;in farkl&#; oldu&#;u unutulmamal&#;d&#;r. Anne sütünün içeri&#;inin bebe&#;in ihtiyaçlar&#; do&#;rultusunda de&#;i&#;mesi gibi emme süresi ve s&#;kl&#;&#;&#; da bebe&#;e ve anneye göre de&#;i&#;ir.

Bir emzirme düzenine s&#;k&#; s&#;k&#;ya ba&#;l&#; kalmaktansa bebe&#;in rehberli&#;inde, kendi içgüdülerinize güvenerek emzirmek daha uygundur.

A&#;a&#;&#;daki veriler, bebe&#;inizin ay&#;na uygun olarak yeterli beslenip beslenmedi&#;ini takip etmek aç&#;s&#;ndan kullan&#;labilir. Bebe&#;inize özel bir düzen için doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

Hangi ayEmzirme s&#;kl&#;&#;&#;Ek bilgi
Yenido&#;an-2 ay saatte bir 
ayl&#;k 24 saat içinde en az 6 kezBebek ayl&#;k oldu&#;unda kilosu ve büyüme h&#;z&#; yerindeyse yakla&#;&#;k dakikada bir memeyi bo&#;alt&#;p karn&#;n&#; doyurabilir.  
6 ayl&#;kGünde 6 kez6. ayda ek g&#;daya geçi&#;, hareket kabiliyetindeki art&#;&#; nedeniyle bebek memede k&#;sa süre kal&#;p dikkatini ba&#;ka &#;eylere yöneltir. Bu aylarda gece uykuya dalabilmek için meme emme ihtiyac&#; artar.
ayl&#;kGünde kez 
ayl&#;k Günde kez 
1 ya&#;&#;nda Günde kez 1 ya&#;&#;ndan sonra anne sütü çocuk için önemini korusa da art&#;k beslenmesinin merkezinde de&#;ildir. Çocuk pek çok farkl&#; yiyecek ve içece&#;in tad&#;n&#; biliyordur. Emmeyi ise günde birkaç kez, h&#;zla yapar. Bu dönemde özellikle hastal&#;k s&#;ras&#;nda ve bir kaza sonras&#;nda güvenlik ve konfor aray&#;&#;&#; için emmek yayg&#;n bir davran&#;&#;t&#;r.

Bebek Emzirme Pozisyonlar&#;

Ço&#;u yeni anne ve bebek için emzirmenin ilk ad&#;mlar&#; güçlüklerle doludur. Bebe&#;in ac&#;kma sinyallerini fark edip memeye do&#;ru &#;ekilde yerle&#;tirmek ve uygun emzirme pozisyonunu bulmak biraz zaman ve deneyim gerektirir.

Ancak bir müjdemiz var. Biraz sab&#;r ve al&#;&#;t&#;rma ile k&#;sa zamanda emzirme konusunda profesyonel bir hale geleceksiniz. Uygun emzirme pozisyonunu buldu&#;unuzda her emzirme seans&#;n&#; bebek ve annenin birbirine daha da ba&#;land&#;&#;&#; anlar olarak de&#;erlendireceksiniz.  

&#;imdi 4 temel emzirme pozisyonuna bir göz atal&#;m.

  • Be&#;ik Pozisyonu: S&#;rt&#;n&#;z&#; dayay&#;p rahat edece&#;iniz bir sandalye veya koltu&#;a oturun. Hangi memeden emzirecekseniz, bebe&#;inizi o taraftaki kolunuzun üstüne, ba&#;&#; dirsek çukurunuza gelecek &#;ekilde yat&#;r&#;n. Bebe&#;in bedeninin geri kalan&#;n&#; da ayn&#; kolunuzla destekleyin. Bebe&#;in ba&#;&#; ve bedeninin ayn&#; hizada olmas&#;na dikkat edin. Bebe&#;in burnu meme hizas&#;nda olsun. Di&#;er taraftaki elinizle memeyi bebe&#;in a&#;z&#;na yerle&#;tirin. Daha rahat emzirebilmek için kuca&#;&#;n&#;za koydu&#;unuz bir yast&#;ktan destek alabilirsiniz. En yayg&#;n kullan&#;lan emzirme pozisyonudur.
  • Çapraz Be&#;ik Pozisyonu: Annenin oturma, bebe&#;in kucakta yatma pozisyonu be&#;ik pozisyonunda oldu&#;u gibidir. Tek fark, yatay olarak kucakta yatan bebe&#;inizi bu kez di&#;er kolunuzla tutars&#;n&#;z. Ba&#;&#;n&#; da di&#;er taraftaki elinizle desteklersiniz. Bu pozisyon bebe&#;in ba&#;&#;n&#; daha çok destekledi&#;iniz için yenido&#;anlar ve memeyi kavramakta güçlük çeken bebeklerde kullan&#;l&#;r.
  • Koltuk Alt&#; Pozisyonu: Yine rahat bir pozisyonda sandalye veya bir koltukta oturun. Bebe&#;inizi ayaklar&#; arkaya, ba&#;&#; öne gelecek &#;ekilde, uygunsa bir yast&#;k üzerine, koltuk alt&#;n&#;zdan geçirerek yat&#;r&#;n. Elinizle bebe&#;inizin ba&#;&#;n&#; destekleyin. Di&#;er taraftaki elinizle memenizi alttan C &#;eklinde destekleyin. Özellikle ikiz bebekleri ayn&#; anda emzirmek aç&#;s&#;ndan mükemmel bir pozisyondur. Ayn&#; zamanda bebek kar&#;n bölgenize bask&#; yapmayaca&#;&#; için sezaryen do&#;um sonras&#; için rahat bir pozisyondur. Büyük gö&#;üslü anneler ile meme ucu düz anneler için de tercih nedeni olabilir. Bebe&#;in yüzünü ve meme ucunuzu rahat görmek aç&#;s&#;ndan da uygundur.
  • Yan Yat&#;&#; Pozisyonu: Yan yat&#;n ve bebe&#;inizi gö&#;sünüze do&#;ru çevirin. Elinizle bebe&#;in ba&#;&#;n&#; destekleyin. Di&#;er elinizi memeyi desteklemek ve bebe&#;e yönlendirmek için kullanabilirsiniz. Bebek memeyi tam kavrad&#;&#;&#;nda elinizi kendi ba&#;&#;n&#;z&#; desteklemek için kullanabilirsiniz. Yorgun oldu&#;unuzda rahat edece&#;iniz bir pozisyondur. Genellikle gece emzirmelerinde tercih edilir. Bebek kar&#;n bölgesine bask&#; yapmad&#;&#;&#;ndan sezaryen do&#;um sonras&#; için de tercih edilir.

Bebek Emzirme Yast&#;&#;&#;

Do&#;umdan sonraki ilk haftalarda emzirme yast&#;&#;&#; kullanmak i&#;leri biraz daha kolay hale getirebilir. Nas&#;l m&#;? Hemen bakal&#;m..

  • Emzirme yast&#;&#;&#; öncelikle annenin rahat etmesini sa&#;lar. Annenin s&#;rt, boyun ve omuzlar&#;ndaki yükü hafifletir.
  • Bebe&#;i ve anneyi destekleyerek emzirmeyi hem bebek hem de anne için rahat hale getirir.
  • Hafif bir e&#;imle bebe&#;in memeyi daha rahat kavramas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Kimi zaman bebek için güvenli bir oturma alan&#; olu&#;turarak annenin dinlenmesine olanak tan&#;r.
  • Bebe&#;in dik oturmas&#;na yard&#;m ederek dik oturmay&#; sa&#;layan kaslar&#;n geli&#;mesine destek olur.

Bebek Emzirme Koltu&#;u

Emzirirken annenin ve bebe&#;in konforu, emzirme seans&#;n&#; bebe&#;in ve annenin rahat edip birbirine daha da ba&#;land&#;&#;&#; bir süreç haline getirir.

Özellikle do&#;um, hastane süreci, yenido&#;an ihtiyaçlar&#; derken bir türlü dinlenmeye f&#;rsat bulamayan annenin konforu önemli.

Bebek emzirme koltu&#;u da kimilerinin gerekli bulmad&#;&#;&#; ancak do&#;ru seçim yap&#;ld&#;&#;&#;nda hayat&#; epey kolayla&#;t&#;ran ürünlerden biri.

  • Emzirme koltu&#;u annenin s&#;rt&#;n&#;n a&#;r&#;mas&#;n&#; engeller.
  • Gecenin ortas&#;nda emzirirken bebe&#;in uykusunun aç&#;lmas&#;n&#; engelledi&#;i gibi annenin de dinlenmesini sa&#;lar.
  • Sallanan bir koltuk ak&#;am uykusuna yatmadan önceki emzirme s&#;ras&#;nda bebe&#;in iyice uykusunun gelmesini sa&#;lar.

Emzirme koltu&#;u al&#;rken,

  • Öne ve arkaya sallanan m&#; yoksa döner bir koltuk mu istiyorsunuz?
  • Kolçak olmas&#; sizin için daha m&#; iyi olur yoksa ekstra rahatl&#;k için daha dolgulu kol dayana&#;&#; olan modelleri mi tercih edersiniz?
  • Kendinden tabureli bir model mi sizin için daha rahat olur yoksa bunun için ekstra bir ürün mü almak istersiniz?
  • Ba&#; deste&#;i olan bir ürün mü tercih edersiniz?

Tam bir emzirme deste&#;i için ihtiyaçlar&#;n&#;z&#; belirlemenizi, al&#;&#;veri&#;i do&#;um öncesinde de&#;il do&#;um sonras&#; ihtiyaçlar&#;n&#;z&#; görerek yapman&#;z&#; tavsiye ederiz.

Bebek Emzirme Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Rahat ve etkin bir emzirme için biraz deneyim gerekir. Ba&#;lang&#;çta size yard&#;m&#; olabilece&#;ini dü&#;ündü&#;ümüz bilgileri payla&#;&#;yoruz.

Rahat Bir Pozisyon Al&#;n: Siz emzirirken ne kadar rahat ve sakin olursan&#;z bebe&#;iniz de o kadar rahat ve sakin olur. Bu nedenle mutlaka s&#;rt&#;n&#;z&#; destekleyin. Kollar&#;n&#;z&#;n a&#;r&#;mamas&#; için kolçakl&#; bir koltu&#;a ya da sandalyeye oturun. Aya&#;&#;n&#;z&#;n alt&#;nda bir tabure olsun. Emzirme yast&#;&#;&#; ya da rahatl&#;k sa&#;layacak herhangi bir yast&#;kla bebe&#;i destekleyin.

Gö&#;üslerinizi Destekleyin: Gö&#;üsleriniz sütle dolu oldu&#;u için size a&#;&#;r gelme ve yorgunluk verme olas&#;l&#;klar&#; yüksek. Emzirirken elinizi alt&#;na koyarak, C &#;eklinde kavrayarak gö&#;sünüze destek verin.

Bebe&#;inizi Destekleyin: Size uygun emzirme pozisyonunu bulmak için biraz emek vermeniz gerekiyor. Bebe&#;inizin memeyi rahat kavrayabilece&#;i bir pozisyonu bulmak için bebe&#;e yol göstermek gerekiyor.

  • Bebe&#;in yüzü anneye dönük olmal&#;.
  • Bebe&#;in bedeni ve ba&#;&#; ayn&#; hat üstünde olmal&#;.
  • Bebek omuz ve kalçalardan desteklenmeli.
  • Bebe&#;in çenesi memeye dayanmal&#;.
  • Bebe&#;in üst duda&#;&#; üzerinden görünen memenin kahverengi k&#;sm&#; alt duda&#;&#;n alt&#;nda kalandan fazla olmal&#;.
  • Bebe&#;i sabit tutabilmek için uygun bir yast&#;ktan destek alabilirsiniz.

Gö&#;üs De&#;i&#;tirin: Uzmanlara göre bo&#;almayan memede süt yap&#;m&#; durur. Bu nedenle bebe&#;in önce bir memeyi bo&#;altmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n, ard&#;ndan di&#;er memeye geçin.

Önce hep en dolu memeden ba&#;layarak emzirin. Bu süt üretiminin artmas&#;na ve mastitten korunmaya yard&#;mc&#; olur.

Stanford Üniversitesi uzmanlar&#; emzirme s&#;ras&#;nda annelerin en çok &#;u hatalar&#; yapt&#;&#;&#;n&#; belirtiyor:

1) Bebek ilk birkaç emzirme denemesinde a&#;larsa veya memede uyuyakal&#;rsa, bebe&#;in meme emmeyi sevmedi&#;ini dü&#;ünmek,

2) Memeyi yanl&#;&#; aç&#;da ve yanl&#;&#; &#;ekilde tutmak,

3) Tüm meme ucunu bebe&#;in a&#;z&#;na sokmaya, s&#;k&#;&#;t&#;rmaya çal&#;&#;mak.

Bebek Emzirme Nas&#;l B&#;rak&#;l&#;r?

Emzirmeyi b&#;rakmak duygusal bir deneyim. Bu nedenle annenin d&#;&#;ar&#;dan gelen telkin ya da uyar&#;lara göre de&#;il kendi zaman&#;nda, bebe&#;inin ve kendisinin ihtiyaçlar&#;n&#; gözeterek planlama yapmas&#; gerekir.

Anne bir daha emzirmeyecek diye kar&#;&#;&#;k duygular içinde olabilir. Üzülebilir. Di&#;er yandan bedeni yine sadece kendisine ait olaca&#;&#; için içten içe mutlu da olabilir.

Ne olursa olsun, anne ve bebek aras&#;ndaki güçlü ba&#; çoktan kuruldu. Ve bir ömür sürecek bu ba&#;&#; daha da güçlendirmek için anneyle bebe&#;inin önünde say&#;s&#;z f&#;rsat var.

Emzirmeyi B&#;rak&#;yorum

Emzirmeyi b&#;rakmak konusunda en büyük yard&#;m&#; sizi ve bebe&#;inizi takip edip tan&#;yan doktor, hem&#;ire ya da emzirme dan&#;&#;man&#; verebilir. Bizim önerilerimize gelince…

Anne Haz&#;r Olmal&#;: Emzirmeyi b&#;rakmak konusundaki en önemli ad&#;m annenin haz&#;r ve kararl&#; olu&#;u. Çünkü ancak bu &#;ekilde annenin bedeni de haz&#;rl&#;&#;&#;n&#; yapabilir. Bebek de annenin kararl&#; duru&#;unu hissedip o oranda bu yeni duruma uyum gösterebilir.

Emzirme Say&#;s&#;n&#; Azalt: Ba&#;tan söyleyelim, bu i&#; emzirmeyi azaltma yöntemiyle uzun sürebilir. Hatta baz&#; çocuklarda aylar bile alabilir. Ancak annenin bedeninin uyumu aç&#;s&#;ndan kolayl&#;k sa&#;layan bir yöntemdir. Çünkü aktif emziren anneler birdenbire emzirmeyi b&#;rakt&#;&#;&#;nda gö&#;üslerinde süt birikebilir. Ve bu a&#;r&#;l&#;, zorlu bir süreç olabilir.

  • Baz&#; çocuklar bu süreçte huysuz ve mutsuz olabilir. Kararl&#; ve sab&#;rl&#; olun.
  • Emzirme say&#;s&#;n&#; azaltmaya çocu&#;unuzun en az ba&#;l&#; oldu&#;u seanstan ba&#;lay&#;n.
  • Emzirme say&#;s&#;n&#; azalt&#;rken emzirme sürelerini de giderek k&#;salt&#;n.
  • Emme zaman&#; geldi&#;inde bebe&#;e teklifte bulunmay&#;n ama o istedi&#;inde geri de çevirmeyin.
  • Bebek bir ya&#;&#;ndan küçükse formül mamalarla destek vermeniz gerekebilir. Bunun için mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.
  • Bebe&#;iniz emerek uyumaya al&#;&#;m&#;&#;sa ak&#;am yeme&#;ini yedirip k&#;sa bir aktivite zaman&#;na geçin. Eski rutininde emdi&#;i bu zaman diliminde art&#;k ona kitap okuyun, yumu&#;ak &#;ark&#;lar söyleyin, beraber sakin bir oyun oynay&#;n.

Gece Emmeleri: Çocu&#;unuz gece emmek için uyand&#;&#;&#;nda meme vermeyin. Birkaç gün a&#;layacak ve tepki gösterecektir. Ancak siz ne kadar kararl&#; olursan&#;z tepkisi de o oranda k&#;sa sürecektir.

Meme vermek yerine sakin bir ses tonuyla onunla konu&#;un, “Uyku zaman&#;. Herkes uyuyor, sen de uyu” gibi sözlerle s&#;rt&#;n&#; ok&#;ay&#;n ve uykuya tekrar geçmesi için yard&#;m edin.

Çocu&#;unuz geceleri kesintisiz uyuyorsa gece emzirmeleri kalmam&#;&#; demektir. Bu da i&#;inizi kolayla&#;t&#;r&#;r. Ayr&#;ca süt üretiminiz de biraz azalm&#;&#; olabilir.

Emzirmeyi B&#;rakmak Ne Kadar Sürer?

Emzirmeyi b&#;rakmak herkes için farkl&#; bir süreçtir.

Daha çok sizin ne kadar kararl&#; oldu&#;unuza, çocu&#;unuzun da bu duruma ne kadar h&#;zl&#; uyum sa&#;lad&#;&#;&#;na ba&#;l&#;d&#;r.

Emzirmeyi b&#;rakmak birkaç günden birkaç aya kadar devam edebilir.

Tavsiyemiz emzirmeyi b&#;rakma süresiyle ilgili bir plan yapmaman&#;z.

Süreden çok sizi ve bebe&#;inizi bu süreçte rahatlatacak unsurlara odaklanman&#;z daha iyi olacakt&#;r.

Bebek Emzirme Ne Zaman B&#;rak&#;l&#;r?

Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü bebeklerin ilk 6 ay yaln&#;zca anne sütüyle, 6. aydan sonra ise uygun ek besinlerle birlikte 2 ya&#;&#;na kadar emzirilmesini önerir.

Harvard Üniversitesi ara&#;t&#;rmas&#; ise anne sütünün bebeklerin beyin geli&#;imini yap&#;sal olarak destekledi&#;ini ve sonraki a&#;amada daha yüksek zeka (IQ) seviyesine sebep oldu&#;unu belirtmektedir.

Anne sütü hakk&#;nda daha kapsaml&#; ve detayl&#; bilgileri Anne Sütü Hakk&#;nda Temel Bilgiler ve En Çok Sorulan Sorular yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Anne sütünü art&#;rmak ve daha kaliteli hale getirmek için tüketebilece&#;iniz do&#;al yiyeceklerin listesini ise Anne Sütü Yapan ve Art&#;ran 29 Do&#;al Yiyecek yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Emzirmeyi b&#;rakma zaman&#;n&#;n karar&#;, herhangi bir sa&#;l&#;k sorunu olmamas&#; durumunda, anne ve bebe&#;ini ilgilendirir. Peki emzirmeyi b&#;rakmay&#; belirleyen ko&#;ullar neler olabilir?

  • Anne emzirmeyi b&#;rakmak dü&#;üncesindedir. Bebek de kat&#; g&#;dalarla gayet mutludur, enerjisi yerindedir.
  • Annenin sütü iyice azalm&#;&#;t&#;r.
  • Anne emzirmesini engelleyecek t&#;bbi bir sürecin içindedir.
  • Bebek, memeyi emmek yerine daha çok oyun oynamaktad&#;r.
  • Her ne kadar hamilelikte emzirmek uygun olsa da ikinci bir bebek beklerken anne emzirme konusunda çok zorlan&#;yor olabilir.
  • Anne emzirmekten yorulmu&#;tur.
  • Çal&#;&#;an anne i&#; ve emzirmeyi bir arada yürütmekte zorlan&#;yordur.
  • Bebek 6 ayl&#;k olmu&#;tur.
  • Bebek emmek yerine g&#;dalardan daha çok zevk al&#;yordur.
  • Anne ilaç kullanmak durumundad&#;r.
  • Bebe&#;in daha çok demir ihtiyac&#; ortaya ç&#;km&#;&#;t&#;r.
  • Anne art&#;k tükenmi&#;tir.
  • Annenin can&#; emzirirken çok ac&#;yordur.
  • Bebek emmek istemiyordur.

 

Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: monash.pw, monash.pw, 99 sayfada bebek beslenmesi Prof. Dr. Gülbin Gökçay, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır