bebeğim uyurken sırtı çok terliyor / Bebeklerde Terleme: Bebekler Neden Terler? | Avicenna Hastanesi

Bebeğim Uyurken Sırtı Çok Terliyor

bebeğim uyurken sırtı çok terliyor

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Terleme Neden Olur?

Çocuğunuzun rahat ve mutlu olması için tabii ki elinizden gelenin en iyisini yapmak istersiniz. Bundan dolayı, bebeğinizde fark ettiğiniz en ufak bir değişiklik sizi sorular sormaya itebilir. Peki, bu sorulardan biri olan bebeklerde soğuk terlemenin nedenlerine dair ayrıntıları incelemeye ne dersiniz?

Bebeğinize dokunduğunuzda, terleme ile birlikte vücut ısısında bir düşüş hissetmeniz sizi elbette paniğe sürükleyebilir. Ebeveyn olarak küçük bebeğiniz için kaygılanmanız çok doğal! Ancak paniğe kapılmak yerine, her şeyden önce bir durum değerlendirmesi yapmanız hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha doğru kararlar vermenizi sağlayabilir. Bunun için ilk başta terlemenin nedenlerini bilmeniz önemli.

Terleme de tıpkı ateşlenme gibi insan vücudunun verdiği doğal bir tepkiyi oluşturuyor. Öyle ki bu tepki, beden ısısını optimize etmeye olanak tanıyor. Bebekler söz konusu olduğunda ise hem terleme hem de soğuk terleme ile oldukça yaygın olarak karşılaşmak mümkün.


Bebeklerde terleme, çoğunlukla normal bir durum olarak kabul ediliyor. Fakat terlemenin birden çok nedeni olabileceği için böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde sebeplerin iyi araştırılması gerekiyor. Özellikle soğuk terleme ile birlikte bebekte başka belirtilere de rastlanabiliyor. Bu yüzden çocuk sahibi olan herkesin sorun teşkil edebilecek olası durumlarla ilgili bilgilenmesi önem arz ediyor. Öyleyse gelin, bebeklerde terleme nedenlerine biraz daha yakından bakalım!

1. Bebekler Neden Terler?

1. Bebekler Neden Terler?

Nasıl ki yetişkinler vücutlarını soğutmak için ter atıyorlarsa, bebekler de aynı sebeple terleyebiliyor. Genellikle oda sıcaklığını düşürmek ya da bebeği terletmeyecek kıyafetler seçmek sorunu ortadan kaldırıyor. Bebeğin büyümesiyle birlikte vücut ısısı da daha iyi düzenlenebildiği için, sık terleme durumunda zamanla azalma görülüyor.

Ancak bazı durumlarda terleme, olağan dışı bir sebepten ötürü bedenin verdiği bir sinyal olarak ortaya çıkabiliyor. Böyle anlarda terleme aşırı ve soğuk olabileceği gibi, bunun yanı sıra başka belirtiler de görülebiliyor. Bebeklerde terlemeye neden olan etkenler ise genellikle şunlar oluyor:

  • Ortam sıcaklığının yüksek olması
  • Fazla giydirilmek
  • Ateşlenmek
  • Uyku apnesine sahip olmak
  • Derin uykuya dalmak
  • Soğuk algınlığı veya enfeksiyon geçirmek
  • Ağlamak
  • Bazı tıbbi veya genetik hastalıklara sahip olmak

2. Bebeklerde Soğuk Terleme Neden Olur?

2. Bebeklerde Soğuk Terleme Neden Olur?

Ter, bebeklerin fizyolojik gelişimlerinin bir parçası olarak yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkıyor. Çevre ısısına adapte olma yollarından biri olan terleme, fazla ısının vücuttan uzaklaştırılmasına imkân tanıyor. Fakat bazen terleme, bebeğin belirli vücut bölgelerinde normalin dışında soğuk bir his uyandıracak şekilde kendisini gösterebiliyor. Soğuk terlemeye neden olan etkenler ise şöyle sıralanıyor:

  • Emme güçlüğü
  • Ortam ısısı
  • Enfeksiyon
  • Ateş
  • Hastalıklar
  • Alerji
  • Kalın kıyafetler
  • Vitamin eksikliği

3. Bebeklerde ve Çocuklarda Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

3. Bebeklerde ve Çocuklarda Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Hiperhidroz adını alan ve bebekler ile çocuklarda sıkça görülen aşırı terleme, normalde vücutta ısı dengeleme işlevi gören ter bezlerinin ihtiyaç duyulandan fazla çalışması ile ortaya çıkıyor. Bu durum avuç içleri, yüz, ayak tabanları, koltuk altları gibi belirli bölgelerde görülebilmekle birlikte vücudun genelinde de oluşabiliyor.

Aşırı terleme, baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekler tüketmek, anksiyete hali, fazla hareketlilik, yüksek hava sıcaklığı ve ateş gibi bazı nedenlerle tetiklenebiliyor. Hiperhidrozdan kaynaklanan tüm vücut terlemesi çoğunlukla aşırı aktif ter bezlerinden kaynaklansa da buna bazı durumlarda enfeksiyon, kronik rahatsızlıklar ve hormonal dengesizlik de yol açabiliyor. Lokal hiperhidroz ise terleme gibi vücudun birçok işlevinden sorumlu tutulan sempatik sinir sistemindeki bir aksaklıktan kaynaklanabiliyor.

4. Bebeklerde Uykuda Terleme Neden Olur?

4. Bebeklerde Uykuda Terleme Neden Olur?

Bir bebeği mışıl mışıl uyurken izlemek son derece huzur verici bir deneyim. Ancak bu tecrübe, bebeklerinin uyku esnasında fazlasıyla terlemiş olduğunu fark ettikleri anlarda aileler için tedirginliğe dönüşebiliyor. Oysa bebeklerde gece terlemesi çoğunlukla sık görülen, hatta normal bir durum olarak ortaya çıkıyor. Yine de bu durumla fazlaca karşılaşıldığında, diğer terlemelerde olduğu gibi ilk önce oda sıcaklığı, battaniye ve giysi kalınlığı gibi dış etkenleri incelemek gerekiyor.

Alınan önlemlere rağmen sorun yineleniyorsa ve terlemeyle beraber horlama, diş gıcırdatma gibi başka sorunlar da görülüyorsa, bir uzmana danışmayı ihmal etmemelisiniz!


5. Bebeklerde Ayak Terlemesi Neden Olur?

5. Bebeklerde Ayak Terlemesi Neden Olur?

Ter bezlerinin ayak bölgesinde yoğun olarak bulunduğu bilinen bir gerçek. Bebeklerde ayak terlemesine ise ter bezlerinin dokuz aylık olana kadar yeterli seviyede gelişmemesi yol açabiliyor. Bebeklerin ayaklarının terleme nedeni genel olarak kalın çoraplar giydirmek gibi dış faktörlerden kaynaklansa da bazen bu durumun altında başka sebepler yatabiliyor. Peki, bunlar neler mi dersiniz?

  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Aşırı terleme olarak bilinen hiperhidroz
  • Sinir sistemi problemleri
  • Bazı genetik rahatsızlıklar

6. Bebeklerde Kafa Terlemesi Neden Olur?

6. Bebeklerde Kafa Terlemesi Neden Olur?

Bebeklerin baş sıcaklıkları çoğu zaman vücutlarının kalanına kıyasla yüksek olabiliyor. Çünkü ter bezleri kafalarının etrafında yoğunlaşıyor. Bilhassa uyku esnasında bebeklerin tek bir pozisyonda hareket etmeden yatışı, vücudun kafa bölgesinde oluşan ısıyı kontrol altına almak için ter bezlerini çalıştırmasına neden olabiliyor. Bununla birlikte, bebeğin kafasının normalden fazla terlediği ve kabızlık ile cilt kuruluğu gibi başka belirtilere de sahip olduğu durumlarda bir doktora başvurmayı ihmal etmemek gerekiyor.

7. Bebeklerde Ateş Sonrası Terleme Neden Olur?

7. Bebeklerde Ateş Sonrası Terleme Neden Olur?

Gün içinde beden sıcaklığında oynamalar görülse de insan vücudu belli bir ısıyı korumakta oldukça başarılı! Bu sebeple tüm insanlarda olduğu gibi bebeklerde de ateş halinde ve sonrasında, vücut sıcaklığını normale döndürmeyi desteklemek için ter atma söz konusu olabiliyor.

Ateş ise bebeğin enfeksiyon vb. bir hastalık sebebiyle vücudunun verdiği bir alarm olarak ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durumda ateşi düşürmeye yönelik ilaçlar, ateş ve terleme gibi belirtileri ortadan kaldırabiliyor. Ancak sadece ilaç kullanımından ötürü bu belirtilerin azalmasının, bebeğin daha iyi olduğunun bir kanıtı olmadığını unutmamak gerekiyor.

8. Bebeklerde Emerken Terleme Neden Olur?

8. Bebeklerde Emerken Terleme Neden Olur?

Bebeklerin anne sütü emerken terlemelerinin, aşırıya kaçmadığı sürece normal olduğu kabul ediliyor. Ancak bazı durumlarda altta yatan başka sebepler de olabiliyor. Bu fark edildiğinde ise vakit kaybetmeden bir uzman desteğine başvurmak gerekiyor. Peki, bir bebeğin emzirilirken normal kabul edilen terlemesinin sebepleri neler olabilir? İşte buna verilebilecek muhtemel yanıtlar:

  • Meme emmek bebeğin çenesinin oldukça aktif olarak çalıştığı bir an. Bu yüzden emme deneyimi bir bebek için egzersiz benzeri bir çaba gerektiriyor. Hal böyleyken, bebeğin yüz ve çene bölgesinde oluşacak ter damlacıkları doğal bir aktivitenin sonucu olarak kabul ediliyor.
  • Bebeğin emzirildiği odanın havasız ve fazla sıcak olması, meme emerken terlemesinin bir diğer sebebini oluşturuyor.
  • Emzirme esnasında bebeğin vücudunun anne ile olan teması, bebeğin beden sıcaklığını artırarak terlemesine yol açabiliyor.
  • Bebeğin kalın ve terleten kıyafetlerle giydirilmesi ya da sarılması, emzirilirken bedeninin ısınma oranını hâlihazırda sarf ettiği çabayla birlikte artırabiliyor.
  • Annenin emzirirken bebeğinin başını eliyle desteklemesi ve bu pozisyonda uzun süre kalması da bebeğin kafa bölgesinde terlemeye neden olan durumlardan bir diğerini oluşturuyor.

9. Çocuklarda El ve Ayak Terlemesi Neden Olur?

9. Çocuklarda El ve Ayak Terlemesi Neden Olur?

Çocuklarda meydana gelen el ve ayak terlemesi gibi bölgesel terlemelerin nedeni çevresel faktörler olabileceği gibi ter bezlerinin yoğun çalışmasına sebep olan hiperhidroz gibi rahatsızlıklar da olabilir. Özellikle ellerde görülen terleme, okulda veya ödev yaparken çocuğun kalem tutmasını engelleyerek çocuğa rahatsızlık verebilir. Bu durum tedavi edilebilir olduğu için hem çocuğun iyiliği hem de ailelerin iç huzuru için ihmal edilmemelidir.

Çocuklarda Gece Terlemesi Neden Olur?

 Çocuklarda Gece Terlemesi Neden Olur?

Gece terlemeleri genellikle tedavi gerektirecek bir soruna işaret etmiyor. Hatta pek çok zaman bu durumun olası sebepleri oda ısısının yüksek olması, çarşafların dokusunun ya da çocuğun kıyafetlerinin onu terletmesi oluyor. Rahat bir ortamda uyumasına rağmen çocuklarda gece terlemelerinin yine de görülebildiği durumlarla karşılaşılabiliyor. Böyle anlarda genelde terleme ile birlikte başka rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor.

Gece vakti ter atan çocukların bu durumu yaşama sebeplerinden bazıları kabus görmek, uyku apnesine sahip olmak, enfeksiyon ve bazı başka hastalıklar olabiliyor. Bu noktada ailelerin, çocuğun terlemesinde altta yatan başka bir neden var mı mutlaka bilmesi gerekiyor.

Bebeklerde ve Çocuklarda Terlemenin Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

 Bebeklerde ve Çocuklarda Terlemenin Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

Bebeğin terlediği fark edildiğinde, bu durumu normale döndürmek için dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunuyor. Her şeyden önce ise sorunu tespit etmek gerekiyor. Bunun için alınabilecek bazı önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin üzerindeki giysi katmanlarını azaltmak,
  • Bebeğin susuz kalmamasına dikkat etmek ve düzenli olarak emzirmek,
  • Bebekte terlemenin yanında ateş vb. semptomlar olup olmadığına bakmak,
  • Ortam ısısına dikkat etmek ve bebeğin üzerine doğrudan güneş ışığı gelmesini engellemek,
  • Çok ağlayan bebeğin sorununu tespit etmek ve gidermek.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğiniz hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar:


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

&#;ocuklarda Terleme Nedenleri

22 Kasım


“Çocuğum çok terliyor” Endişelenmeli miyim?
Anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri bebeklerin aşırı terlemesidir. Terleme, ciddi hastalıkların göstergesi olabileceği gibi normal bir durumda olabilir. Çocuk doktorlarına sorulan en sık sorulardan biri de terlemedir.

Terleme nedir ve nasıl oluşur?

Vücudun düzenli ve sağlıklı çalışması için vücut ısısının belli sınırlar içinde tutulması gerekir. Terleme, vücut ısısının dengede kalmasını sağlayan bir mekanizmadır.

Çocuklar neden ebeveynlerden çok terler?

Çocukların bedenlerinin küçük olması nedeniyle derilerinin kapladığı alanın daha az olması ter birikmesine neden olur. Yüzey alanı başına düşen ter bezi sayısı fazladır. Çocuk gereğinden fazla terliyormuş gibi hissedilir. Ter hücrelerinin dağılımı yetişkinlere göre sıktır ve büyüme ile normalleşme eğilimine girer. Hissedilen terlemede azalmaya başlar.

Çocuklarımızın terlemesinin bizin yarattığımız şartlar ve ortamlarla ilgisi var mı?

Çocuklarımız çok sıcakta büyütme eğilimimiz kültüreldir. Halbuki bilinmelidir ki çocuklar bizden daha hareketli ve bazal metabolizma hızları da yüksektir. İnce giydirilmelidir. Çevre ısısı derece arasında olmalıdır. Eğer bu ısıda, bir de çocuğu kat kat sararsak, çocuk terler. Özellikle yenidoğan döneminde kalın giydirilmeye veya yüksek ısıya bağlı aşırı terlemeye maruz kalırlarsa bu dönemde anne sütü alımında azalırsa sarılık şikayeti artabilir. Aşırı terlemesi olan yenidoğanların iyi beslenmesi ve derhal sıvı açığının kapatılması gerekmektedir.

Özellikle ilk 3 ayın altındaki bebekler özellikle emerken , burunları tıkalıyken, uyurken ve diş çıkarma dönemlerinde çok terlerler. Bu dönemlerde ve durumlarda terleme normal kabul edilir. Ancak cereyanda kalmamalı. Klima veya vantilatör gibi esintili bir alanda bebeğin terliyken kalmamasına özen gösterilmedir.

Bebeklerimiz havalandırılmış, tozsuz ortamlarda büyütülmeli. Odaları sık aralıklarla havalandırılmalıdır.

Çocuklarda aşırı hareket ve egzersiz terleme nedenidir. Sağlıklı bir çocuk hareketlidir ve çocukların doğası oyun üzerine kuruludur. Hareketliliğe ve egzersize bağlı terleme ne kadar yoğun olsa da anormal bir durum olarak kabul edilmez.

Heyecan durumlarında el ve ayak içlerinde terleme ve ateş basması kızarma normal kabul edilir. Çocuklarda baharatlı ve sıcak yemeklerin tüketilmesi ağız çevresi ve yüzde terlemeyi uyarabilir.

Terleme genetik olabilir mi?

Ailevi terleme, el ve ayak terlemesi kalıtsal geçiş gösteren bir durum olarak kabul edilirler. Yaşamları boyunca çok terleyen sağlıklı insanlar vardır.

Aşırı terleme hangi hastalıklara yol açabilir?

Ter bezlerinin kanallarının tıkanması nedeniyle isilik ortaya çıkabilir. Dermatitlerde artışa neden olur Dermatit zemininde cildin terlemeyle bariyeri bozulduğundan mantar enfeksiyonları gelişebilir.

Aşırı terlemenin altında yatan hastalıklar nelerdir? Ve ne gibi semptomlarla birlikteliği görülür?

Görüldüğü gibi çok büyük oranda terleme ciddi bir hastalık işareti taşımamaktadır. Fakat küçük bir oranda da ciddi bir hastalığın da hesaba katılması gerekmektedir. Isı şartlarına uygun giydirilen, uygun oda sıcaklığında büyütülen bebeklerin aşırı terlemelerinin altında fizyolojik olmayan nedenler yatabilir. Özellikle bebeklerde kalp ve damar problemleri konusunda aileler bilinçli olmalıdır. Ağız çevresinde ağlamayla beliren morarma, katılma ve terleme birlikteliği çocuk doktorunuza gitme nedenidir. Doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar aşırı terlemeye başlamışlarsa kalp yetmezliğine gidiş açısından uyarıcı olmalıdır. Bazı solunum yolu hastalıklarında ve alerjik durumlarda da çok terleme görülebilir. Geniz eti büyük çocuklarda genizde ve burundaki tıkanıklığa bağlı terlemeler funduszeue.info eti büyük çocuklarda gece terlemeleri ve uyku apne sendromuna sık rastlanır

Enfeksiyonlar sırasında çocuklarımız çok terler. Ateşi olan vücudun soğutulması için terleme refleks olarak devreye girer. Antibiotiklerin kullanımı sırasında da terleme görülebilen bir durumdur. Terlemeye eşlik eden kas eklem ağrıları ve baş ağrıları varsa daha ciddi enfeksiyon hastalıkları akla gelmedir. Tüberküloz, brusella bunların başlıcalarıdır.

Bir de metabolik ve endokrin hastalıklarda görülen terlemeler vardır. Küçük bebeklerde veya prematüre doğan bebeklerde hipoglisemi, yani kan şekerinin aşırı düşmesi, ağır bir terlemeye neden olmaktadır. Yeni doğan bebekte titreme, aşırı terleme, renk morarması, emme isteksizliği ve kalbin hızlı çarpması ile birlikte olmaktadır. Daha büyüklerde terleme ve hızlı kalp ritmi olabileceği gibi; solukluluk, dalgınlık ve anormal davranışlarla da kendini gösterebilmektedir. Çok acil müdahale edilmesi gereken bir tablodur. Mutlaka çocuk hekimine danışılması gerekmektedir. D vitamin eksiliği olan ve gelişimin çok hızlı olduğu 1 yaşta yeterli D vitamini desteği almamış bebeklerde ileri dönemlerde terlemeye sık rastlanır ancak bu bulgu “Raşitizm” hastalığının başlangıcında değil ilerleyen dönemlerinde oluşur.

Özellikle adelosan dönemdeki çocuklarda tiroid bezinin aşırı çalışması terleme nedenidir. Hipertiroidi dediğimiz tabloda terlemenin yanı sıra halsizlik, tansiyon yüksekliği , kalp çarpıntıları, zayıflama sık görülmektedir.

Daha nadir hormonal bozukluklardan hipofiz bezimizin aşırı çalışması ile ortaya çıkan “akromegali” hastalığında da aşırı terleme olur.
Ayrıca anormal tansiyon yüksekliği ve aşırı terleme yapan surrenal bezin iç kısmının tümorü olarak bilinen “feokromositoma” isimli hastalık ile metabolik doğumsal anomali olan “fenilketonüri” denen hastalıkta da aşırı terlemeler olmaktadır.

Aşırı terlemenin nadir görülen nedenlerinden ilaçlar ve toksinler unutulmamaldır. Civa zehirlenmelerinde de aşırı bir terleme olur. Civalı termometreler artık kullanımdan bu nedenle kaldırılmıştır. Özellikle Aspirin türevlerinin aşırı alınması zehirlenmeye neden olur. Adelosan çocuklarda aşırı terlemeler varsa ve açıklayacak neden bulunamıyorsa yasal olmayan madde kullanımını da hiç unutmamak gerekir.

Çocukluklarda baş ağrısı özellikle migren tipi baş ağrılarında atak öncesinde aşırı şekilde ter boşalması sık görülen semptomlardandır.

Çok nadir hastalıklarda lenf bezi tümoru olarak bilinen “lenfoma” da gece terlemelerine rastlanır. Ancak tek bulgu olmadığı eşlik eden daha ciddi bulgularla seyrettiği unutulmamalıdır.

Hastalıklara bağlı olmayan aşırı terleme durumları nasıl önlenir? Ve nasıl tedavi edilir?
-Aşırı terlemeye neden olabilen baharatlı gıdaların ve alerjik gıdaların yenilmemesi (çikolata , kahve, fıstık ezmesi)

-Pamuklu giysiler giydirilmesi ve yünlü giysilerden hava almayan uyku tulumlarından uzak durulması battaniye – uyku tulumu kullanılmaması

-Ortam ısısına uygun giydirme ve 23 dereceden daha düşük ısılarda yaşam ve odanın havalandırılması düşürülmesi odanın havalandırılması

-Aşırı terleme olan durumlarda altta yatan bir hastalık olup olmadığının araştırılması

-Sık duş yapılması (terlemeye bağlı cilt sorunlarını isilik, dermatit ve mantar enfeksiyonlarını en aza indirir)

-Ergenlik dönemi sonrasında devam eden aşırı terleme durumlarında antikolinerjik ilaç kullanılması, botoks enjeksiyonu ya da cerrahi olarak ter bezlerinin sayısını azaltıcı müdahaleler düşünülebilir.

Ebeveynler çocuklarının başına gelen her olağan dışı durum için endişelenirler. Bu endişelerden biri de bebeklerde terleme olayıdır. Özellikle küçük bebekler ya da yenidoğanlar da bu durum söz konusu ise, anne ve babalar fazlasıyla telaşa girerler. Bebeklerinin fazla terleyip terlemediğini merak eden ebeveynlere, bebeklerde bu durumun normal olduğunu söylemeliyiz. Ancak daha detaylı bahsedecek olursak bebekler neden terler? Bebeklerde aşırı terleme, bebeklerde uykuda terleme ve bebeklerde soğuk terleme nedenleri nelerdir? Bebeklerde terleme nedenleri ve daha fazlasına Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bebekler Neden Terler?

Vücut fazla ısındığında soğuyabilmek için, ter bezlerinin yardımıyla ter salgılamaya başlar ve vücudun ısı dengesi sağlanır. Bu durum hem yetişkinler hem de bebekler için geçerlidir. Buna bağlı olarak bebeklerde terleme olayı anormal bir durum değildir. Nasıl yetişkinlerde vücut ısısını dengede tutmak için terleme meydana geliyorsa, bebeklerde de terleme olayı bu sebepten dolayı meydana gelir.

Bebeklerde Neden Soğuk Terler?

Burun tıkanıklığı, emerken zorlanma ve aşırı kalın giyinme gibi nedenlerden dolayı bebeklerde soğuk terleme meydana gelebilir. Bu basit durumları endişe ederek panik yapmaya gerek yoktur. Ancak bu ve benzeri durumlar dışında kalp yetersizliği gibi sebeplerden dolayı alında soğuk terleme meydana gelebilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, bebeğinizi bir uzmana götürüp muayene ettirmenizde fayda var.

Bebeklerin Kafası Neden Terler?

Bebeklerin emerken ya da uyurken kafasının terlemesi normaldir. Ancak kafası sürekli terliyor ve bu durum dikkatinizi çekmeye başladıysa, terlemenin ciddi bir sorun haline geldiğini gösteriyordur. Bebeklerin başı neden terler diye merak eden anneler için, bebeklerin D vitamini ve demir eksikliğinden dolayı terlediklerini söyleyebiliriz. Ayrıca emerken çok efor sarf etmesi ve kabız olması gibi durumlarda da kafa terlemesi meydana gelebilir.

Bebekler Emerken Neden Terler?

Bebeklerde emerken terleme kalp yetmezliğinden kaynaklanabilir. Bu nedenle uzman bir doktora bebeğinizi götürüp muayene ettirmenizde fayda var. Ancak her terlemenin sebebi bu değildir. Bebek yanlış emzirme pozisyonundan dolayı memeyi kavrayamaz ve emerken zorlanabilir. Ten tene temas yüzünden vücut ısısı artabilir. Kalın kıyafetler ile emmeye çalışması gibi basit sebeplerden dolayı da bebekler terleyebilir.

Bebekler Uyurken Neden Terler?

Bebeklerde gece terleme, çoğunlukla fizyolojik sebeplerden dolayıdır. Bebeğin kalın pijamalar giymesi, oda ısısının yüksek olması ve bebeğin çok örtülmesi gibi nedenlerden dolayı bebekler uyurken terleyebilir. Aynı zamanda bebeğin diş çıkarma dönemi ise geceleri terleme meydana gelebilir.

Bebeklerde Aşırı Terlemenin Nedenleri

  • Burun tıkanıklığı
  • Ateş
  • Büyük geniz eti
  • Hipoglisemi
  • Alerji
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Hormonal bozukluklar
  • Kabızlık ve sindirim sorunları
  • Kalın kıyafetlerle emzirmek
  • Yanlış pozisyonda emzirmek
  • Vücut ısısının ani ve aşırı artışı
  • Genetik yatkınlık
  • D vitamini ve demir eksikliği
  • Antibiyotik kullanımı gibi etkenler, bebekler neden çok terler sorusuna verilebilecek yanıtlardır.

Bebeklerde Terleme Hangi Sorunlara Yol Açar?

  • İsilik
  • Pişik
  • Huzursuzluk
  • Yeme bozuklukları
  • Atopik dermatit
  • Uyku düzeninde bozulmalar

Terlemeye Eşlik Eden Hangi Durumlar Tehlikelidir?

Bebeğinizin;

  • Dudaklarında ya da ağız çevresinde morarma varsa,
  • Ateşi yüksek ise,
  • Titriyorsa,
  • Ten rengi soluksa,
  • Hırıltılı nefes alıyor ya da nefes almada güçlük çekiyorsa,

en kısa süre içerisinde mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Bebeklerde Terleme Tedavisi

Bebeklerde terleme sorunu için birebir bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak terlemeye neden olan etkenlerin üzerine gidilerek sorunun etkisi azaltılabilir. Örnek verecek olursak; terlemenin asıl sebebi D vitamini ya da demir eksikliği ise, bebeğe bu eksik vitaminlerin takviyesi yapılabilir. Kalp rahatsızlığından dolayı terleme söz konusu ise, yine bu hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece terleme sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.

Bebeklerde Terleme Nasıl Önlenir?

  • Bebeğinize % pamuktan üretilmiş kıyafetler giydirmelisiniz. Tercih ettiğiniz kumaş türü bebeğinizin vücut ısısını artırabilir. Bu nedenle hava geçişini sağlayan giysileri tercih etmeye çalışın.
  • Bebeğinizi kendinizden bir kat daha fazla giydirmeniz yeterlidir.
  • Bulunduğu ve uyuduğu odayı sık sık havalandırın.
  • Haftada en az 3 kez banyo yaptırabilirsiniz.
  • Oda sıcaklığının 23 &#; 24 dereceden fazla olmamasına dikkat edin.
  • Geceleri fazla terliyorsa daha ince kıyafetler tercih edebilirsiniz. Ayrıca üzerine kalın örtüler örtmeyin.
  • Günlük sıvı alımını takip ederek yeterli sıvı tüketip tüketmediğinden emin olun.
  • Uygun pozisyonda emzirdiğinizden emin olun.
  • Emzirirken kendinize çok fazla yaklaştırmayın ve bu esnada ince kıyafetler giydirmeye özen gösterin.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerin ayakları neden terler?

Kalın giydirilmesi, kalın giydirilmemiş ise kan şekerinin düşmesi ve hormonal bozukluklardan dolayı bebeklerin ayakları terler.

Bebeklerde ateş düştükten sonra terleme neden olur?

Ateşlenmeyle beraber vücudun ısısı hızlı bir şekilde yükselir ve vücut, fazla ısınmayı engellemek ve ısıyı dengelemek için terlemeye başlar. Ateş sonrası terleme, hem bebekler hem de her yaştan insanda görülebilecek bir durumdur.

Diş çıkaran bebek soğuk terler mi?

İlk 3 ayın altındaki bebekler hem emerken, hem burunları tıkalıyken hem uyurken hem de diş çıkarma dönemlerindeyken terlerler.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları

&#;ocuğunuzda aşırı terleme varsa hemen doktora g&#;t&#;r&#;n!

Yaz sıcaklarının tüm hızıyla bastırdığı bugünlerde pek çok anne baba çocuğunun aşırı terlemesinden muzdarip. Başı, sırtı, ensesi derken çocuk doktorlarına en sık sorulan sorulardan birini aşırı terleme oluşturuyor. Kimi çocuklar da başını yastığa koyar koymaz dakikalar içerisinde sular içinde kalabiliyor! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, sağlıklı bir çocuğun hareketli olduğunu, buna bağlı terlemenin de hele de aşırı sıcaklarda anormal bir durum olmadığını söylüyor.

Buna karşın aşırı terlemenin çok ciddi hastalıkların göstergesi de olabildiğini vurgulayan Dr. Banu Küçükkırım ailelere bu ayırımı yapabilmeleri için mutlaka çocuklarını iyi gözlemlemelerini öneriyor. Aşırı terlemenin kalp ve damar sorunlarından solunum yolu hastalıkları ve lenf bezi tümörüne dek birçok nedeni olabildiğine dikkat çeken Dr. Banu Küçükkırım “Bebeğinizde veya çocuğunuzda aşırı terleme varsa bunu sadece yaz mevsimine ve sıcaklara bağlamamak, altında ciddi bir neden varsa önlemini geciktirmeden almak gerekir” diyor. Dr. Banu Küçükkırım çocuklarda aşırı terlemenin 10 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

•Solunum yolu hastalıkları ve alerji
Solunum yolu hastalıkları ve alerji çocukların çok fazla terlemesine neden olan unsurlar. Zorlu nefes alıp vermek, burun etlerinde alerjik şişmeler solunum ve geniz sekresyonlarındaki aşırı artışın neden olduğu eforun artmasıyla terlemede ciddi artışlar olabiliyor. Bu nedenle çocuk doktoruna başvurmak ve tedaviye bir an önce başlanmasına özen göstermek gerekiyor.

•Geniz eti büyüklüğü ve burun tıkanıklığı
Geniz eti büyüklüğü ve burun tıkanıklığı çocuklarda sık görülen terleme nedenlerinden. Geniz eti mekanik tıkanıklık yoluyla eforlu nefes alıp vermeye bu da solunum ve kalp ritminde artışlarla birlikte terlemenin artışına neden oluyor. Geniz eti normalden büyük olan çocuklarda gece terlemeleri ve uyku apnesendromuna sık rastlanıyor. Bunun için çok dikkatli olmak ve kesinlikle tedaviyi ihmal etmemek gerekiyor.

•Kalp ve damar hastalıkları
Kalp hastalıkları kalp ritminin artışı veya kalbe dönen kan yükünün artışına neden olarak terlemeye neden olabiliyor.Özellikle bebeklerde kalp ve damar problemleri konusunda aileler bilinçli olmalı. Ağız çevresinde beliren morarma, ağlarken tıkanma veya soluk durması olarak adlandırılan katılma ve terleme birlikteliğine dikkat! Bu durumda mutlaka çocuk doktoruna başvurmak gerekiyor. Doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar aşırı terlemeye başlamışlarsa kalp yetmezliğine gidiş açısından uyarıcı olmalı.

•Metabolik ve endokrin hastalıklar
Bebeklerde hipoglisemi yani kan şekerinin aşırı düşmesi, ağır bir terlemeye neden oluyor. Titreme, aşırı terleme, morarma, emme isteksizliği ve kalbin hızlı çarpması ile birlikte görülüyor. Daha büyüklerde solukluk, dalgınlık ve anormal davranışlarla da kendini gösterebiliyor. Çok acil müdahale edilmesi gereken ve mutlaka çocuk doktoruna danışılması gereken bir tablo! Tiroid bezinin aşısı çalışması durumunda(Hipertiroidi) metabolizma hızı artarak terlemeye neden oluyor.

•Enfeksiyonlar
Dr. Banu Küçükkırım“Enfeksiyonlar meydana getirdikleri ateş yada metabolizma hızındaki artış nedeniyle aşırı terlemeye neden olabiliyor. Ateşi olan çocukta vücudun soğutulması için terleme refleks olarak devreye giriyor” diyor.

•Antibiyotikler
Antibiyotiklerin kullanımı sırasında da terleme görülebiliyor. Terlemeye eşlik eden kas eklem ağrıları ve baş ağrıları varsa daha ciddi enfeksiyon hastalıkları akla gelmeli. Tüberküloz ve brusella bunların başlıcaları.

•Ergenliğe geçişin etkisi
Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda tiroid bezinin aşırı çalışması terleme nedeni. Hipertiroidi denilen tabloda terlemenin yanı sıra halsizlik, tansiyon yüksekliği, kalp çarpıntıları ve zayıflama sık görülüyor. Ergenlik dönemindeki çocuklarda aşırı terlemeyi açıklayacak neden bulunamıyorsa, yasal olmayan madde kullanımını da unutmamak gerekiyor.

•Lenf bezi tümörü
Çok nadir de görülse, lenf bezi tümörü olarak bilinen lenfomada gece terlemelerine sık rastlanıyor. Ancak terleme tek bulgu olmadığı gibi eşlik eden enfeksiyonlar vücudun bazı bölgelerindeki lenf bezlerinde şişlik karaciğer ve dalak büyümleri gibi bulgularla seyrettiği de unutulmamalı.

•D vitamini eksikliği
İlk bir yaşına kadar D vitamini eksikliği olan, yeterince D vitamini almamış bebeklerde ileri dönemlerde terlemeye sık rastlanıyor. Ancak bu bulgu raşitizm hastalığının başlangıcında değil, ilerleyen dönemlerinde oluşuyor. Çocuklarda baş terlemesinin neden D vitamini eksikliğinde görüldüğü bilinmiyor ancak C vitamini eksikliklerinde de terleme olabiliyor.

Ebeveynin yanlış tutumu
Dr. Banu Küçükkırım, çocukları çok sıcakta büyütme eğiliminin kültürel bir özelliğimiz olduğunu, bun nedenle terlemeye bazen de ebeveynlerin neden olduğunu belirterek “Oysa çocuklar yetişkinlerden daha hareketli ve bazal metabolizma hızları da daha yüksek. Çevre ısısının derece arasında olması gerekirken eğer bu ısıda bir de bebeği kat kat sararsak terlememesi kaçınılmaz olur. Özellikle yenidoğan döneminde kalın giydirilen veya yüksek ısıya bağlı aşırı terlemeye maruz kalan bebeklerin bu dönemde anne sütü alımı da azalırsa sarılık şikayeti artabilir” diyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası