muhtarlık için nereye başvurulur / Kimler, Nasıl Muhtar Adayı Olabilir? - Memurlar.Net

Muhtarlık Için Nereye Başvurulur

muhtarlık için nereye başvurulur

Bu yazımızda muhtar olma şartları 2022 yılı için ve önümüzdeki yerel seçimlerinde nelerdir sorunun cevabını Yasalara ve Mevzuatlara göre anlattık. Aynı zamanda muhtarlık hakkında merak edilen bir çok sorunun cevabını da bu yazımızda en doğru şekilde öğreneceksiniz: muhtar seçilme yaşını, muhtar maaşlarının ne kadar olduğu, aylık kazançlarını, maaşının dışında bir ek gelirlerinin olup olmadığını vs hepsini bu yazımızda sizlere aktaracağız. 

Muhtar Olma Şartları 2022

Muhtar olma şartları  aşağıdaki gibidir: 

  • 1- T.C. Vatandaşı olmak,
  • 2- Seçimlere girileceği tarih itibariyle 18 yaşını tamamlamış olmak, 
  • 3- Seçimlere girdiğiniz mahalle yada köyde ikamet ediyor olmaz ve o ikamette en az 6 ay oturuyor olmak. 
  • 4- Mezuniyet şartı yok. Okur yazar olmak yeterlidir. 
  • 5- Akli melekeler yönünden kısıtlı olmamak. 
  • 6- Hükümlü olmamak. Bazı suçları işleyenlerin seçilme hakkı yoktur. 

Yukarıda saydığımız bu şartlar şuan için geçerli şartlar olup, önümüzdeki dönem yapılacak olan yerel seçimlerde de geçerli olacak şartlardır. 

https://yeni-kimlik.com/yerel-secimler-ne-zaman.html

Muhtar Seçilme Yaşı 2022

Muhtar seçilme yaşı 18'dir. 18 yaşını tamamlamanız gereklidir. Daha önceki uygulamada 25 yaşını tamamlama şartı vardı. Ancak 2017 yılında yapılan Anayasa Değişikliği ile yaş şartı 18'e çekilmiştir.  

İkamet Kaydınızı Zamanında Aldırmayı Unutmayınız. 

Muhtar olma şartları içinde en önemli şartlardan bir tanesi ikamettir. İstanbul yada  Ankara gibi Büyük Şehirlerde ikamet edip memleketinde köylerinde seçimlere girmeyi planlayan adayların en çok dikkat etmesi gereken husus budur. İkametinizi seçimlerden en az 6 ay önce aday olacağınız yere aldırınız. 

İkamet Kanıtı İçin Bazı Adaylar Elektrikleri Akşamları Açık Bırakıyor.

Resmi anlamda ikametin köyünüzde olması yeterli olmayabilir. Şikayet durumunda reel olmayan ikamet durumları dava sürecine açıktır. Bu durum karşısında bazı adayların akşamları elektriklerini açık bıraktırarak önlem aldığını görüyoruz. Zira şikayet durumunda ödeyeceğiniz fatura o evde ikamet ettiğinizin dolaylı bir kanıtı olacaktır. Hatta maalesef seçmen açısından da bu durumu uygulayan kişiler vardır. Bu şekildeki bir tabloyu tavsiye etmediğimi ifade etmek isterim. 

Bu şekilde yaptığını düşündüğünüz kişilerin reel anlamda o ikamette yaşamadığını tespit edecek başka kanıtlar bulmaya çalışınız. 

Muhtar Olmak İçin Okur Yazar Olmanız Yeterlidir?

Seçildikten sonra okur yazar olduğunuzu kanıtlamak zorundasınız. Yani ilkokul yada daha üst bir öğrenimden mezuniyet şartınız yok.  

Sabıka Kaydı Olan Birisi Muhtar Olabilir mi?

Hayır sabıka kaydı olan bir kişi olamaz. Bazı tür suçları işleyenlerin seçilme hakkı yoktur. 

Nasıl Muhtar Olunur?

Nasıl muhtar olunur sorunuza özetle şu şekilde cevap vermek isterim:

Mahalli İdareler Seçimlerine katılmanız gereklidir. Önümüzdeki ilk dönem seçimleri 2024 Mart ayında yapılacak. Seçimlere katılmak için herhangi bir yere başvurmanıza gerek yok. Yukarıda saydığımız şartları taşımanız yeterlidir. 

Muhtar Seçilmek İçin Nereye Başvurmam Gereklidir?

Herhangi bir yere yada makama başvurmanıza gerek yoktur. Seçimlerin yapılacağı gün seçimlere katılacağınız beyan etmeniz ve seçilmeniz için seçmen kağıdınızı seçmene ulaştırmanız gereklidir.

Muhtarlık Seçmen Kağıdı Nasıl Olacak?

Seçimlerden önce A4 kağıdının yarısına yada A5 boyutunda olan bir kağıda aday olduğunuzu ifade eden bir kağıt basmanız yeterli olacaktır. Bu kağıdı fotokopicide çoğaltmanız gereklidir. Ardından seçimlerden önce hatta seçmen oy kullanmaya giderken dağıtmanız gereklidir. Çünkü seçmen sizin aday olup olmadığını bilemez. 

Muhtarlık seçmen kağıdı: A4 kağıdının yarısı ya da dörtte biri oy pusulası olarak kullanılabilir. Bu kağıdın beyaz renkli olması şarttır.  A5 boyutunda ki kağıtlar olabilir diyebiliriz. Beyaz rengin dışındaki kağıtlar kesinlikle geçersizdir. Ancak gireceğiniz seçimden önce Yüksek Seçim Kurulunun ilan edeceği şartlara yeniden bakmanız gereklidir. Zira YSK seçimlerden önce şartları güncelleyebilir ya da değiştirebilir. Oluşturacağınız oy pusulasını en rahat fotokopiciler de çoğaltabilirsiniz

Seçmen Kağıdınızı Sandıkların Yanına Bırakmayı Unutmayınız

Basımını tamamlayacağınız seçmen kağıtlarını her sandığın yanına koymanızı öneririm. 

2022 Muhtar Maaşları Ne Kadar?

Büyükşehirlerde ve diğer şehirlerde Muhtarlara ödenen maaş farklıdır. Ayrıca emekli olduktan sonra muhtar olan bir kişi ile henüz emekli olmayan bir kişiye ödenen maaşta birbirinden farklıdır. 

  • Büyükşehirlerde 5500 TL gibi bir ücret,  
  • Diğer şehir ve köylerde 4500 TL gibi bir ücret ödenir. 
  • Emekli olduktan sonra yeniden muhtar olan kişilere 3500 TL civarı ödeme yapılır. 

Maaşları Kim Yatırır ve Hangi Hesaba Yatar? Ayın Kaçıncı Günü Yatar?

Her ayın 15'inde İl Özel İdaresi tarafından beyan edeceğiniz hesabınıza yatırılır. 

Emekli Olduktan Sonra Muhtar Olanların Maaşları Kesilir mi?

Hayır. Kesilmez. Aynen yatmaya devam eder. 

Muhtarlar Ayda ve Yılda Ne Kadar Kazanıyor?

Muhtar olma şartlarını  araştıran kişilerin en çok merak ettiği hususların başında muhtarlarımızın aylık ve yıllık kazançları gelmektedir:

Daha önceki yıllarda özellikle Büyükşehirlerde görev yapan muhtarlar almış oldukları harç bedelinden dolayı çok büyük paralar kazanmaktaydılar. Bu durumun en büyük sebebi ikametgah belgesi, nüfus kayıt örneği gibi belgelerin tanzim edilmesi durumunda alınan harç bedellerinden dolayıydı.

Ancak son 15 senedir gelişen e-devlet teknolojisi muhtarlardan alınan birçok belgenin e-devlet sisteminden kolaylıkla alınmasını sağlamıştır Bu durumun yaygınlaşması muhtarların birçok iş alanını küçülmüştür. Ayrıca muhtarlar tarafından verilen bazı belgelerin nüfus genel müdürlükleri tarafından da ücretsiz olarak verilmeye başlanması muhtarların eski dönemdeki gibi gelir elde etmesini engellemiştir. 

Buna rağmen yine de muhtarların hemen yukarıda saydığımız belgelerin tanziminde harç alma hakkı vardır. Ancak maalesef kitlesi o kadar büyük değildir. Teknolojinden anlamayan, yol yordam bilmeyen kişiler bu belgeleri almak için hala muhtarlıkları tercih edebilir. Bu durumda tamamen yeni adayların nasibine kalmış bir durum yani. Özetle geçmiş yıllardaki gibi büyük kazançlar artık bu meslekte yoktur. 

Muhtarların Sosyal Güvencesi Var mıdır?

Evet vardır. Daha önceki uygulamada bu durum şahsın kendi isteğine bağlıydı. Ancak yeni uygulamada İl Özel İdaresi SGK primlerini yatırmaktadır. Ayrıca kişinin yakınları da sağlık hizmetinden yararlanır.   

Memurlar Muhtar Olduktan Sonra Yeniden Memurluğa Dönebilir mi?

Hayır dönemez. Örneğin bir kişi bir kamu kurumunda hizmetli yada memur statütüsünde kadrolu olarak görev yapıyordu. Seçilerek 5 yıl görev yaptı. 5 yılın ardından yeniden memurluğa dönemez. 

Muhtarlar Kaç Yıl Görev Yapar?

Görev süreleri 5 yıldır. 

Muhtar Adayı Olmak İçin ne Kadar Para Yatırılıyor?

Aday olmak için para yatırmanıza gerek yok. Ancak reklam olarak belirli bir bütçe ayırmanız gereklidir. Bu bütçe büyükşehirlerde 100 bin TL'ye kadar çıkabilir. Köy ve küçük ilçelerde bir bütçe gerekli değil. 

Muhtar olma şartlarını ayrıntılı olarak bu yazımızda sizlere en doğru şekilde anlattık. Ayrıca muhtarlık seçimlerine dair bir çok hususu ve merak edilen bir çok soruyu en güzel şekilde bu yazımızda mevzuatlara göre cevapladık.  

Kimler, nasıl muhtar adayı olabilir?

Bilindiği gibi önümüzde mahalli idareler seçimleri var. Birçok kişi muhtar adayı olmak istiyor ancak muhtar adayı olmak için ne gibi vasıflara sahip olması gerektiğini bilmiyor. Bu konuda hangi kanunlara göre işlem yapılır, muhtar adayı olmak için hangi kuruma başvurmak gerekir bilmek istiyor.

Köy ve Mahalle Muhtar adayı olmak için bilinmesi gerekenler.

Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimlerine ilişkin kanun "2972 Sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkında Kanun"dur.

Köy ve Mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyeti/meclisi seçimlerine ilişkin hususlar bu kanunun 30. maddesinden başlayarak yer almaktadır.

30. maddede;

A) Köy ihtiyar meclisine, son genel nüfus sayımı sonucuna göre; nüfusu 1.000'e (bin) kadar olan köylerde 8,

1.001-2.000'e kadar olanlarda 10

2.000'den fazla olan köylerde 12 üye seçileceği belirtilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta oy kullanacak seçmen sayısı değil köyün nüfusudur.

Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alanlardan başlanarak nüfusu 1 000'e kadar olan köylerde ilk dört üye, nüfusu 1001 'den 2 000'e kadar olan köylerde ilk beş üye ve nüfusu 2000'den fazla olan köylerde ilk altı üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur.

B) Mahalle ihtiyar heyetine sekiz üye seçilir. Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alan dört üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur. Eşit oy alanlar arasında kur'a çekilir.

Adaylık ve seçilme yeterliliği:

Madde 31: Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ADAYLIK USULÜ yoktur. Yani köyünüzde veya mahallenizde muhtar adayı olmak içinherhangi bir yere başvurmanız gerekmiyor. Sadece aşağıdaki şartları taşıyorsanız tek yapmanız gereken seçmenlere önceden hazırladığınız oy pusulasını dağıtıp size oy vermelerine ikna etmek. Oy pusulasını nasıl hazırlayacağınızı da aşağıda anlatacağız.

Muhtar seçileceklerde aranacak şartlar.

A- En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak

B- TC vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak.

C- Okur yazar olmak (diploma şartı yok okuma yazma bilmek yeterlidir.)

D- 2972 sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla (Kısıtlı olmamak, Hükümlü olmamak vs) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.

442 sayılı Köy Kanununun 41 inci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılan köy muhtarları ile 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun 18 inci maddesine göre sıfatları kaldırılan mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri tekrar aynı görevlere seçilemez.

Muhtar adayı oy pusulasını nasıl hazırlayacak

- A4 kağıdının (normal boyuttaki fotokopi kağıdı) yarısı veya dörtte biri oy pusulası için yeterlidir. (Kağıdın beyaz olması şarttır, farklı renkteki kağıtlar Yüksek Seçim Kurulunca geçersiz sayılmaktadır)

- Kağıdın başlığına "........ köyü/mahallesi muhtar adayı" altına muhtar adayının "adı soyadı" yine onun hemen altına "ihtiyar heyeti üyeleri" veya "İhtiyar meclisi üyeleri" şeklinde başlık altına belirtilen sayıda azaların sadece ad ve soyadları yazılır. Yazılan isimlerin başına unvan lakap vs. yazılmaz. Aynı ad ve soyadı taşıyan kişilerin yanına baba isimleri yazılabilir.

-Oy pusulası matbaada basılabilir, fotokopi ile çoğaltılabilir bunun yanında elle ile de yazılabilir. Basılı pusuladaki isimler çizilerek yerine başka bir isim yazılabilir.

-Köy korucuları, memurlar köy muhtarı seçilirlerse bu görevlerden birini bırakmaları gerekir.

-Seçildikten sonra bağlı bulunan ilçe seçim kurulundan mazbata alındıktan sonra illerde valiliğe ilçelerde kaymakamlığa başvurmak gerekir.

-Seçimden sonra itiraz edebilmek için iki gün içinde ilçe seçim kuruluna başvurmak gerekir.

442 sayılı köy kanunu

Madde 33

a) Köy muhtarlığına ve ihtiyar meclisi üyeliğine seçildikten sonra:

1. Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,

2. İzinsiz olarak yabancı Devlet resmi hizmetlerinde bulunanlar,

3. Ağır hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kesin olarak hüküm giyenler,

4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan fazla hapis cezasiyle kesin olarak hüküm giyenler,

5. Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile kesin olarak hüküm giymiş olanlar,

6. Devletin, katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin, köylerin, İktisadi Devlet Teşekküllerinin veya bunlara bağlı daire ve müesseselerle ortaklarının ve imtiyazlı şirketlerin memur ve müstahdemi olanlar,

7. Cumhuriyet Senatosu üyesi, milletvekili, il genel meclisi üyesi, belediye meclisi üyesi, belediye başkanı olanlar,

8. Köy içlerinin mütaahhidi, bu işlerle ilgili kimselerin kefili veya ortağı olanlar ve bu cihetlerden köye borçlu bulunanlar,

Muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliğinden, il veya ilçe idare kurulunca çıkarılırlar

Serkan DÜŞKÜN

Bu Habere Tepkiniz

Muhtar adayı olmak için nereye başvurulur

Muhtar adayı olmak için nereye başvurulur?

Muhtarlık seçimleri için başvuru yapmaya gerek yoktur. Seçim günü sandık yanına muhtar pusulaları bırakılır. Seçtiğimiz muhtar adayının pusulası onaylanarak sandığa atılır. En çok oyu alan, muhtar olur. Muhtar, ihtiyar heyeti ve azaları adaylığı için herhangi bir kuruma başvurmanıza gerek yoktur… Partiler aza veya muhtar adayı gösteremezler.

Muhtar adayı olmak için gereken şartlar!

Kanun o özellikleri şöyle tanımlamış:

- Türk olmak,

- Seçim başlamadan önce en aşağı altı aydan beri o mahallede oturmakta bulunmuş olmak,

- 25 yaşını bitirmiş olmak, 

- Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biriyle veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

- Türkçe okur yazar olmak, şarttır.

Muhtar adayının oy pusulası!

- Oy pusulaları beyaz bir A-4...

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır? Gıda ve Erzak Yardımı

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır? Gıda ve Erzak Yardımı; Yardım denilince ilk akla gelen yerlerden biri muhtarlıklardır. İhtiyaç sahipleri durumlarını muhtarlıklara bildirerek yardım talebinde bulunabilmektedir. Muhtarlıktan yardım nasıl alınır hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Muhtarlık tarafından hangi yardımlar yapılır? Muhtarlık yardımlarını kimler alabilir ? Muhtarlık yardım başvuru yolları nelerdir ? Muhtarlık yardım başvuru sonucunu öğrenme, Muhtarlık yardım başvuru formu içeriği, Muhtarlık gıda yardımına nasıl başvurulur? Muhtarlık yakacak yardımına nasıl başvurulur? Fakirlere hangi kurumlar yardım yapar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Kartı Başvurusu

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır? Gıda ve Erzak Yardımı

Yardıma muhtaç vatandaşların belediyelerden ya da diğer sosyal yardım kurumlarından yardım almak için öncelikle muhtarlıktan fakirlik belgesi alması gerekmektedir. Birçok sosyal yardım kurumu ihtiyaç sahiplerinden fakirlik belgesi istemektedir.

Fakirlik belgesi için vatandaşlar ikametgah adresinin bulunduğu yerin muhtarlığına giderek belgeyi alabilirler. Ayrıca fakirlik belgesi yoksulluk belgesi olarak da adlandırılmaktadır.

İhtiyaç sahibi kişiler bu belgeyi muhtarlıktan aldıktan sonra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da belediyelerden gıda yardımından yakacak yardımına kadar pek çok yardım için başvuruda bulunabilirler.

Yoksulluk belgesi ile birlikte vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılayabilir ve özellikle soğuk kış günlerini daha rahat atlatabilir.

Muhtarlık Tarafından Hangi Yardımlar Yapılır?

Yoksul ve yardıma muhtaç olan kişiler muhtarlığa giderek yardım başvurusunda bulunabilirler. Vatandaş, ihtiyaçları olan yardımlara başvuru yaptıktan sonra muhtarlık bu kişilerin yardım başvurularını ilgili devlet kurumlarına iletmektedir.

Muhtarlık tarafından yapılan yardımlar ise; giyecek yardımı, yakacak yardımı, erzak yani gıda yardımı, temizlik malzemesi yardımı ve eşya yardımıdır.

Özellikle soğuk kış şartlarında evlerinde soba bulunmayan kişilere soba yardımlarının yanı sıra sobası olup da yakacağı bulunmayan kişilere odun kömür yardımı muhtarlık tarafından yapılmaktadır.

Temizlik malzemesi yardımlarının yanı sıra eşya yardımları için de başvuruda bulunabileceğiniz gibi gıda ve erzak yardımına da başvuruda bulunabilirsiniz. Gıda ve erzak yardımına başvuran kişilerin evlerine kadar yardım kolisi gitmektedir.

Yardım almak isteyen vatandaşlar hangi yardımları alabileceği konusunda bulundukları yerin muhtarlığına giderek bilgi alabilir. Ayrıca muhtarlığa gitmeden muhtarlığın kendi tespit ettiği kişiler de ilgili kurumlara bildirilerek yardım alması sağlanıyor. Yani kişi herhangi bir sosyal yardıma başvuruda bulunmamış olsa bile muhtaçlık durumu tespit edildikten sonra başvuru olmadan da yardımları alabiliyor.

Eğitim yardımı, sağlık yardımı ya da kira yardımları gibi diğer yardımlardan faydalanmak isteyen vatandaşlar belediyeye ya da sosyal yardımlaşma kurumlarına giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca burada alabilecekleri diğer yardımları da öğrenebilirler.

Kaymakamlık Kira Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu ve Sorgulama

Muhtarlık Yardımlarını Kimler Alabilir?

Muhtarlık yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar belirli şartları taşıdığı zaman bu yardımlardan faydalanabilir. Bu yardımlar için öncelik düzenli geliri olmayan yoksul kişilerdir. Ayrıca aylık kazancı asgari ücretin 1/3 ün altında kalan kişilerde yardımdan faydalanabilir.

Muhtarlık yardımından faydalanabilecek kişiler; afetzedeler, geliri olmayan eşi vefat eden dul kadınlar, muhtaçlık sınırının altında kalanlar, işsiz ve geliri olmayan kişiler, kronik hastalar, engelliler (engelli raporu olanlar), 65 yaş üstü kimsesizler, şehit ve gazi yakınlarıdır.

Muhtarlık yardımı ile ilgili belirtmemiz gereken konulardan biri de muhtaçlık sınırının altında kalan ve yardım almak isteyen vatandaşların üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkul var ise bu yardımlardan faydalanmazlar.

Muhtarlık Yardım Başvuru Yolları Nelerdir?

Muhtarlık yardım başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar kimlik kartları ile birlikte ikamet ettikleri yerin muhtarlığına giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Sosyal yardımlara başvuruda bulunmak isteyen kişilerden özel durumlarına göre ekstra belge de talep edilebilir.

Ekstra istenen belge konusunda örnek verecek olursak; engelli olan vatandaşların bu sebepten ötürü çalışamadığı takdirde tam teşekkülü bir hastaneden engelli raporu alması gibi.

Muhtarlıklara yapılan yardım başvurularının yanı sıra e-Devlet üzerinden de yardımlara başvuruda bulunmak isteyen kişilere başvuru aşamalarında muhtarlık yardımcı olmaktadır.

Muhtarlık Yardım Başvurusu Sonucunu Öğrenme 2023

Yardıma muhtaç olan vatandaşlar muhtarlığa başvuruda bulunduktan sonra başvuru sonucunu merakla beklemektedir. Başvuru sonuçlarını öğrenmek için vatandaş öncelikle başvuruda bulunduğu muhtarlığa giderek başvuru sonucunu öğrenebilir ya da başvuruda bulunduğu muhtarlığın telefon numarasını arayabilir.

Muhtarlık yardım başvurusunda bulunan kişilerin, sonuçlarının açıklanması yoğunluğa göre değişmektedir. Ortalama olarak sonuçlar bir ay içerisinde açıklanmaktadır. Daha uzun sürmesi durumunda buna sebep olarak başvuruların çokluğu yani yaşanan yoğunluktur.

e-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Sorgulama

Muhtarlık Yardım Başvuru Formu İçeriği 2023

Muhtarlık yardım başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar öncelikle bulundukları yerin muhtarlığına giderek verilen formu doldurmaları gerekmektedir. Formda kişinin gelir bilgisinden hane içerisinde ki kişi sayısına kadar pek çok soru bulunmaktadır.

Kişisel bilgi sorularının da yer aldığı bu formu vatandaş eksiksiz ve doğru doldurması gerekmektedir. Formu dolduran yalan yanlış beyanlarda bulunan kişilerin tespit edilmesi durumunda yardım yapan kurum tarafından cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Yanlış beyanda bulunup yardım alan kişiler günce faizi ile birlikte aldıkları yardımı geri öderler. Eğer geri ödeme yapmazlarsa bu kişiler mahkemeye verilmektedir.

Muhtarlık yardım başvurusunu dolduran kişi ihtiyacı olan giyecek yardımından gıda yardımına kadar pek çok yardıma başvuruda bulunabilir.

Muhtarlık Gıda Yardımına Nasıl Başvurulur?

Muhtarlıktan gıda yardımı almak isteyen vatandaşlar başvurusunu yaptıktan sonra başvuru sonucunu bekliyor. Başvuruları muhtarlık ilgili kurumlara bildiriyor. İlgili kurumlar başvuruları değerlendirdikten sonra kimlerin yardım alacağına karar veriyor.

Muhtarlıktan alınan gıda yardımı ile ilgili şunu belirtmeliyiz ki yardımlar sürekli olabileceği gibi tek seferlik ya da kısa sürelide olabilir. Yardımların düzenli mi yoksa kısa süreli mi olması ise kişinin muhtaçlık durumuna ve kurumun bütçesine göre değişmektedir.

Muhtarlıktan alınan gıda yardım kolisinde yer alan malzemeler hanedeki kişi sayısına göre değişiklik gösterebilir. Erzak kolisinde genellikle makarna, salça, mercimek, bulgur, pirinç gibi malzemeler bulunur.

Muhtarlık Yakacak Yardımına Nasıl Başvurulur?

Kasım ya da aralık ayında başlayan yakacak yardımı sayesinde vatandaş soğuk kış şartlarını daha hafif atlatmaktadır. Muhtarlıktan yakacak yardımı almak için başvuruda bulunan kişilerin başvurusunu muhtarlık ilgili kurumlara iletiyor. Kurumlar başvuruları inceleyip değerlendikten sonra kimlerin yakacak yardımı alacağına karar veriyor.

Muhtarlık Giysi Yardımına Nasıl Başvurulur?

Giysi yardımı almak isteyen yardıma muhtaç vatandaşlar bunun için muhtarlıklara başvuruda bulunabilir. Muhtar da vatandaşlara hayırsever insanların vermiş olduğu kıyafetleri veriyor ve böylelikle hem kendi hem de aile bireylerinin giysi ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar ihtiyaçlarını karşılamış oluyorlar.

Fakirlere Hangi Kurumlar Yardım Yapar?

Yoksul ve geçinme konusunda zorluk çeken vatandaşların başvuruda bulunabileceği çeşitli kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlar; Kızılay, belediyeler, kaymakamlıklar, ünlü iş adamları, valilikler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, dernek ve vakıflar, ünlü sanatçılar ve T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğüdür.

Gıda yardımı, eğitim yardımı, sağlık yardımı, kira yardımı, elektrik yardımı ve daha birçok yardım almak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuruda bulunabilirler. Anne babasını kaybeden yetim ve öksüz olanlar, %40 ve üzeri engele sahip olan kişiler T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğünden fakirlik maaşı alabilirler.

Afetzedelere ise KIZILAY sosyal yardımlar yapmaktadır. 81 ilde temsilcilikleri bulunan KIZILAY sayesinde vatandaşlar yaralarını sarıyor. Başka birçok vakıflardan da vatandaşlar para yardımı alabilirler. Örnek olarak Vehbi Koç Vakfı ya da Anadolu Vakfı verilebilir. Para yardımlarının yanı sıra gıda yardımları da alınabilir. Ayrıca ünlü iş adamlarından da ihtiyaç sahipleri yardım alabilirler.

Sosyal Yardımlaşma Yardımı Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Fakirlik Belgesi Nereden Alınmaktadır?

İkamet ettiğiniz yerin muhtarlığından alabilirsiniz.

Muhtarlık Hafta Sonu Açık mı?

Muhtarlıklar sadece hafta içleri açık bulunmaktadır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır