ateşsiz havale geçirmek / Türkiye Çocuk Norolojisi Derneği -

Ateşsiz Havale Geçirmek

ateşsiz havale geçirmek

ÇOCUKLARDA ATEŞLİ HAVALELER

funduszeue.info Gümüş

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

FEBRİL KONVULZİYON (ATEŞLİ HAVALELER)

Ateşi havaleler; 1 ay -5 yaş arası çocularda görülen beyin ve beyin zarı enfeksiyonu ya da, zehirlenme gibi tanımlanmış bir neden ve öncesinde ateşsiz havale öyküsü olmadan ateşle birlikte ortaya çıkan havalelerdir. Ateşli havaleler basit ve kompleks olmak üzere iki gruba ayrılır.

Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır. 

Havaleler, çocukların yarısında ateşli hastalığın ilk gününde hatta ilk saat içinde görülür. Havalenin ateş yükseldikten 24 saat sonra görülmesi nadirdir.

En sık görülme yaşı 6 ay-3 yaş arası olup ayda zirve yapmaktadır. Erkek çocuklarda, kızlara oranla daha sık görülür. Anne ya da babasında ateşli havale öyküsü olan çocuklarda 4 kat daha sık ortaya çıkmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Ateşli havale geçiren hastaların ateş yüksekliği nedenleri; üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi nedenler olabilir. Sebep çoğu zaman %80 oranında virüslerdir.  

Basit havalelerde Elektroensefalografi (beyindeki elektriksel aktivite testi) önerilmemektedir. Ateşli havaleler % oranında tekrarlayabilir. 

 Ateş yüksekliği ateşli havalenin temel bileşeni olsa da ateş düşürücü kullanımı havale gelişmesini önlememektedir.

Ateşli dönemlerde uygulanan  diazepamın uzun süreli tedaviye göre birçok avantajı vardır. Hastanın ateşi 37,5 ºC nin üzerine çıktığında diazem makattan uygulanabilir. Ateş devam ediyorsa 8 saat sonra tekrarlanabilir.  Tedavi periyodu 2 yıl veya 5 yaşına kadardır.

Uzun süreli epilepsi önleyici ilaç tedavisine dikkatli karar verilmeli, tekrarlama risk faktörleri iyi belirlenmeli, bu tedavinin epilepsi gelişimini etkilemediği göz önünde bulundurularak en az yan etkili ilaç seçilmelidir. Uzun süreli önlemede en sık kullanılan ilaç fenobarbitaldir (LÜMİNALETTEN).

3 yaş üzerindeki çocuklarda Valproik asit (DEPAKİN veya CONVULEX) havale önlemesinde tedavide kullanılabilecek diğer bir epilepsi önleyici ilaçdır.

Aşılama: Karma (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) ve Kızamık aşılarını takiben havaleler olabileceği için hastalara aselüler Boğmaca aşısı içeren karma aşılar önerilmeli ve aşılamayı takiben ateş açısından takip edilmelidir.

Tedavi: Ateşli havalelerde tedavide temel prensipler, havaleyi durdurmak, tekrarlamasını önlemek, epilepsi riskini azaltmak ve aileyi bilgilendirip ateş korkusunu azaltmak olmalıdır. Olguların birçoğu havaleleri durduktan sonra hastaneye getirilir. Bu hastalarda yaklaşım hastayı yakın takip edip, temel yaşam desteği sağlamak, sebebi aydınlatmaya çalışmak ve tekrarlama riski açısından 24 saat izlemektir.  

Hastaneye başvurduğunda havale geçirmeye devam eden bir çocukta ilk ve temel yaklaşım hastanın havalesini durdurmaktır. Öncelikle hastanın havayolu açılır, hasta sağa veya sola çevrlir oksijen verilir, hastanın ağzı çatal kaşık gibi aletlerle açılmaya çalışılmamalıdır. Hastanede damardan Diazem verilir. Damar yolu açılamadığı durumlarda makattan Diazem uygulanabilir.

Ateşli havalelerde sonuç iyidir. Havale sonrasında hastalarda zeka geriliği ve beyinde etkilenme olmaz. Bilişsel becerilerin ve okul başarısının normal çocuklardan farklı olmadığı bilinmektedir.

Sonuç: Ateşli havaleler çocukluk çağında görülen en sık havale tipidir ve havale nedeniyle acil servise başvuran çocukların büyük kısmını oluşturmaktadır. Risk faktörlerinin belirlenmesi, ailelerin doğru bilgilendirilmesi, tekrarlama riskinin iyi anlatılması, yan etki profili geniş olan ve epilepsi gelişmesini önlemediği bilinen epilepsi önleyici ilaçların gereksiz kullanılması açısından önem taşımaktadır. 


Bu Makaleye Ait Dosyalar

ATESLE GELEN NÖBETLER

(ATESLI HAVALE)


Atesli Havale Nedir?
Bebeklerde ve küçük çocuklarda ateslenme ile birlikte ortaya çikan nöbetlerdir. Nöbet sirasinda çocuk genellikle etrafta olanlara ve söylenenlere cevapsiz hale gelir. Kol ve bacaklarinda kasilmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir. Birçok atesli nöbet bir-iki dakika sürer, ama birkaç saniye kadar kisa, ya da 15 dakika kadar uzun sürenleri de vardir.

Havale, genellikle çocugun atesinin ilk gününde olur. Bazen atesi dikkati çekmeyip ancak havale geçirdiginde farkedilebilir.

Atesli havale “sara” degildir.

Atesli Havale Sik Görülür Mü?
Yaklasik her 25 çocuktan biri en az 1 kez atesli havale geçirir. Bunlardan da yaklasik üçte birinde bu olay tekrarlar. Atesli havale 6 ay ila 5 yas arasi çocuklarda görülür. Ne kadar küçük yasta baslamissa tekrarlama ihtimali o kadar fazladir.

Atesli Havaleye Yatkinlik Neden Ileri Gelir?
Ilk havaleyi ,5 yastan önce geçiren, sik ateslenen, ve ailesinde de atesli havale geçirenler bulunan çocuklarda bu olayin tekrarlama ihtimali daha fazladir. Yine ates yeni baslamisken veya fazla yüksek degilken nöbet geçirilmisse tekrarlama egilimi gösterir.

Atesli Havale Zararli Midir?
Anne-babalar için korkutucu gözükse de birçok atesli nöbet zararsizdir. Çocugun nöbet sirasinda düserek yaralanmasi veya agzindaki yiyecek ya da tükürükten dolayi nefes alamamasi gibi olaylara, nadir de olsa, rastlanabilir. Bunlari önlemek için asagida ilkyardim bilgileri verilmistir.

Atesli havalelerin beyinde hasara yol açtiklari gösterilmemistir. Bu çocuklarin okul basarilari ve zeka test sonuçlari havale geçirmeyen kardeslerinden farkli degildir.

Atesli havale geçirenlerin büyük çogunlugunda (%90) sara gelismez. Bu çocuklarin ancak pek azinda ileride sara görülme ihtimali havale geçirmemis çocuklara göre artmistir. Sizin çocugunuzun durumu konusunda doktorunuz bilgi verecektir.

Atesli Havale Geçiren Bir Çocuga Ne Yapmalidir?
Anne-baba sakin olmali, çocugu yan yatirmali ve dikkatle gözlemelidir. Düsüp yaralanmasini önlemek için yere yatirmakta yarar vardir. Kollarini-bacaklarini tutmaya çalismamalidir. Agzinda bir cisim varsa yavasça çikarilmalidir. Agza kasik vs.. sokulmaya çalismamalidir. Nöbet on dakikayi geçerse en yakin saglik kurulusuna götürülmelidir. Nöbet geçtikten sonra da ates nedenini arastirmak üzere çocuk hastaliklari uzmanina basvurmalidir. Eger çocukta uykulu hal, bas agrisi, veya siddetli kusma varsa acilen götürülmelidir.


Atesli Havale Nasil Tedavi Edilir?
Doktorunuz atesli havale teshisini koymadan önce nöbetlere yol açabilecek baska bir nedenin olup olmadigindan emin olmak üzere bazi tetkikler yapabilir. Örnegin menenjitten süpheleniyorsa belden yapilan bir igne ile beyin-omurilik zarlari arasindaki sividan bir örnek alinip incelenmesi gerekir. Çocugunuzda ishal ve kusma varsa su kaybi da havaleye yol açmis olabilir. Buna benzer nedenlerle kan ve idrar tahlilleri yapilabilir.

Nöbet sadece atese bagli ise genellikle çocugunuzun hastaneye yatirilmasi gerekmeyecektir. Ancak uzun sürmüsse, ya da atese yol açan hastalik gerektiriyorsa yatirilabilir.


Atesli Havaleler Nasil Önlenebilir?
Atesli hastalik sirasinda ates düsürücü ilaçlar verilmelidir.
Bunun disinda bazen nöbet geçirmeyi önleyici ilaçlarin kullanilmasi gerekir. Bu ilaçlar iki gruba ayrilir: sadece atesli dönemde kullanilanlar, ve sürekli kullanilanlar. Böyle bir önleyici tedavinin gerekip gerekmedigi, ve gerekiyorsa kullanilacak ilacin seçimi doktorunuzla görüsmenizde belirlenecektir.

Prof. Dr. Banu Anlar, H.Ü.T.F

Havale Geçirdi&#;imi Nas&#;l Anlar&#;m?

Birçok farkl&#; nedenden olu&#;abilen havale durumu, yeti&#;kinlerde direkt olarak doktor yard&#;m&#;na ihtiyaç duyulan bir nöbet türü olarak bilinir. 6 ay ile 4 ya&#; aras&#;nda ço&#;u çocukta en az bir kez görülebilen bu durum, kendi içerisinde a&#;&#;r ve hafif vakalar olarak ikiye ayr&#;l&#;r:

  • Basit Havale: Basit havale, t&#;ptaki ad&#;yla; basit febril konvulsiyon, özellikle küçük ya&#;larda görülen ve hiçbir kal&#;c&#; sorun olu&#;turmayan nöbet türü olarak belirtilir. Birkaç saniye görülen etkilerden sonra hasta kendine gelir. Havale kaç dk sürer sorusunun net bir cevab&#; yoktur; ama basit durumlarda birkaç dakikada sakinle&#;me olurken daha karma&#;&#;k olan baz&#; durumlarda nöbet süresi 15 dakikaya dek uzayabilir. Tekrar etmesi beklenmeyen bu basit havale türü, ki&#;inin tüm vücudunda etki gösterir.
  • Komplike Havale: Bir di&#;er havale türü olan a&#;&#;r havale, yani komplike febril konvulsiyon, tekrar edebilen ve nöbet süresi uzun olan havale türü olarak bilinir. Havalenin etkilerini daha yo&#;un gösterdi&#;i bu nöbet çe&#;idi, hastada kal&#;c&#; hasarlar b&#;rakma ihtimali içerdi&#;i için t&#;bbi müdahale gerektirir.

So&#;uk Alg&#;nl&#;&#;&#;n&#; 24 Saatte Yenin!

havale geçirmek

Havale Nedir?

  • Halk aras&#;nda genelde havale geçirmek olarak adland&#;r&#;lan, t&#;ptaki ad&#;yla febril konvulsiyon olarak bilinen havale, baz&#; hastal&#;klar sonucunda görülebilen, vücut &#;s&#;s&#;n&#;n belirli bir s&#;n&#;r&#; a&#;mas&#; durumudur.
  • Özellikle küçük ya&#; gruplar&#;ndaki çocuklarda görülen bu nöbet hali, gösterdi&#;i etkilerden dolay&#; ebeveynlerde veya hasta yak&#;nlar&#;nda pani&#;e yol açar.
  • Çocuklarda daha s&#;k ya&#;anabilen bu durum, doktor kontrolünde genellikle kal&#;c&#; hasarlar yaratmadan sonlan&#;r.
  • Bilincin gitmesi, gözlerin kaymas&#; gibi korkutucu belirtilerle etkisini gösteren havale, do&#;ru müdahale ile korkulacak bir durum de&#;ildir.
  • Hastay&#; nöbet s&#;ras&#;nda çe&#;itli sakatlanmalardan korumak büyük önem ta&#;&#;r.
  • Havale belirtileri kusma, idrar kaç&#;rma ve nefes kesilmesi gibi durumlarla kendini gösterebilir.
  • Havale esnas&#;nda nöbet 15 dakikadan uzun sürerse acil &#;ekilde yard&#;m al&#;nmal&#;d&#;r.
  • Havale hastal&#;&#;&#; tabiri tam do&#;ru bir tabir de&#;ildir.
  • Havale kendi ba&#;&#;na bir hastal&#;k de&#;il baz&#; kaynak sebeplerden dolay&#; ortaya ç&#;kan duruma verilen isimdir.
  • Sebepler aras&#;nda ate&#;li hastal&#;klar, beyin tümörü, kafa içi damar sorunlar&#; gibi farkl&#; nedenler bulunmaktad&#;r.

Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

havale belirtileri

En Yayg&#;n 4 Havale Belirtisi

Hastada birçok farkl&#; &#;ekilde kendisini gösterebilen bu nöbet türü, belirtilerinden ötürü hasta yak&#;nlar&#;n&#; pani&#;e sevk eder. Böyle durumlarda sakin kalman&#;n önerilmesinin yan&#;nda, uyan&#;k veya uykuda havale belirtileri ve etkilerini iyi bilmek, hastaya erken müdahale &#;ans&#; do&#;urur. Havale geçirmek nedir ve belirtileri nelerdir iyi bilinirse gereken önemler de h&#;zl&#;ca al&#;nabilir.

&#;&#;te en belirgin 4 havale belirtisi:

1) Ate&#;in Yüksek Olmas&#;

  • Hastalarda görülen ilk belirti olan yüksek ate&#;, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi hastal&#;klarda görüldü&#;ü etkiden çok daha yüksek derecelerde sirayet eder.
  • Vücut s&#;cakl&#;&#;&#; 38 derecenin üstünde görülür.

2) Gözlerde Kayma veya Bir Noktaya Sabit ve Sürekli Bakmak

  • Havale geçirmek üzere olan ki&#;ilerde görülen bir di&#;er belirti olan gözlerde kayma, hastan&#;n bilinç kayb&#; ya&#;ad&#;&#;&#; sürelerde gerçekle&#;ir.
  • Bir noktaya sürekli olarak bakma olarak da görülebilen bu belirti, genellikle hasta yak&#;nlar&#;n&#; pani&#;e sürükler.

3) A&#;&#;zdan Salya Gelmesi veya Kusma Refleksinin Harekete Geçmesi

  • Bir di&#;er belirti olarak bilinen refleks kayb&#;, önlem al&#;nmazsa tehlikeli durumlar yarat&#;r.
  • Nöbet türü fark etmeksizin, bu etki görüldü&#;ünde ki&#;inin kendi s&#;v&#;s&#;nda bo&#;ulmamas&#; ad&#;na yan yat&#;r&#;lmas&#; önerilir.

4) Çe&#;itli Titreme ve Kas&#;lmalar

  • Özellikle bacak ve kol bölgelerinde istemsiz kas&#;lmalar &#;eklinde kendini gösteren bu belirti, yüksek ate&#;in etkisiyle beynin gönderdi&#;i komutlardan dolay&#; ya&#;an&#;r.
  • Hastan&#;n etraf&#;nda delici ve kesici cisim b&#;rakmaman&#;n büyük önem arz etti&#;i bu belirti, özellikle hasta yak&#;nlar&#; taraf&#;ndan yanl&#;&#; müdahale edilmesiyle bilinir.
  • Hastay&#; bu anlarda s&#;kmadan, serbest b&#;rak&#;lmas&#; uzmanlar taraf&#;ndan özellikle alt&#; çizilir.

Havale Geçiren Bebe&#;e Ne Yap&#;l&#;r?

Havale, genellikle çocuk ya&#;taki ki&#;ilerde görülür. Çocu&#;un havale geçirdi&#;i nas&#;l anla&#;&#;l&#;r sorusu ise genelde beynin, yüksek &#;s&#;daki vücut ile ba&#;a ç&#;kamamas&#; üzerine ortaya bir nöbet &#;eklinde ortaya ç&#;kar ve belirli önlemler al&#;nmad&#;&#;&#; takdirde aksilikler yaratabilir.

  • Uzmanlar taraf&#;ndan öncelikle sakin olunmas&#; önerilir. Bu a&#;amada so&#;ukkanl&#; hareket etmeniz, havale geçiren yak&#;nlar&#;n&#;z için hayati önem ta&#;&#;r, unutmay&#;n.
  • Nöbet esnas&#;nda çocu&#;un k&#;yafetleri gev&#;etilir ve istem d&#;&#;&#; hareketler yapabilece&#;i için etraf&#;ndan zarar verebilecek cisimler kald&#;r&#;l&#;r.
  • Hastan&#;n nöbet geçirdi&#;i s&#;rada hareket etti&#;i için kesinlikle tutulmamas&#; gerekir.
  • Nöbet sonras&#;nda hastan&#;n ate&#;i dü&#;ürülmesi fayda sa&#;lar. Bunun için havale geçiren ki&#;i titrese dahi üzerine bir &#;ey örtülmemelidir.
  • Havale an&#;nda yap&#;lmas&#; gerekenler aras&#;nda çocu&#;u mümkünse yan yatar pozisyona getirmek ve dilini &#;s&#;rmamas&#; için a&#;z&#;na bir mendil koymak ilk s&#;radad&#;r. Bu esnada di&#;leri s&#;kma e&#;ilimi olabilmektedir.
  • Ayr&#;ca oda s&#;cakl&#;&#;&#; asgari düzeyin üstüne ç&#;kmamal&#;d&#;r.
  • Koltuk alt&#;, al&#;n ve gö&#;üs gibi &#;s&#; noktalar&#;na &#;l&#;k su ile müdahale etmek ate&#;i dü&#;ürmede yard&#;mc&#; olur.
  • Bunlara ra&#;men de&#;i&#;im görülmezse, ki&#;inin saçlar&#;na su de&#;meyecek &#;ekilde &#;l&#;k su ile y&#;kanabilir.
  • Ayr&#;ca hastan&#;n ya&#;&#; ve kilosu göz önünde bulundurularak ate&#; dü&#;ürücü &#;urup kullan&#;lmas&#; fayda sa&#;lar.
  • Ancak tüm bu müdahalelere ra&#;men bir de&#;i&#;im görülmezse doktor müdahalesine ba&#;vurmak do&#;ru olur.
  • Basit havale durumunda ilk yard&#;m ad&#;mlar&#; uygulanmas&#;na ra&#;men çocukta titremeler ve bilinç kayb&#; durumu 5 dakikadan fazla sürüyor, tekrarl&#;yor ve ate&#; dü&#;müyorsa t&#;bbi destek al&#;nmal&#;d&#;r.

K&#;&#;&#;n Hastal&#;ktan Koruyan Beslenme &#;puçlar&#;

Havale Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda özellikle a&#;&#; gibi etkenlerle s&#;k görülen havale, farkl&#; nedenlerle de ki&#;ilerin kar&#;&#;s&#;na ç&#;kabilir. Yeti&#;kinlerde de t&#;pk&#; çocuklardaki gibi görülebilen bu ate&#;li nöbet, birçok farkl&#; rahats&#;zl&#;kla tetiklenebilir. Bilinen en yayg&#;n havale sebepleri &#;unlard&#;r:

  • Enfeksiyonlar: Hem çocuklarda hem de yeti&#;kinlerde ate&#; yükselmesinin ba&#;l&#;ca sebebi olan enfeksiyona ba&#;l&#; rahats&#;zl&#;klar, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi zay&#;f olan çocuklarda bu yüzden s&#;k rastlan&#;r. Solunum, ba&#;&#;rsak ve idrar yolu enfeksiyonlar&#; gibi farkl&#; rahats&#;zl&#;klar&#;n belirtilerinden birisi olan ate&#;lenme, özellikle çocuklarda havale gibi geçici nöbetlerle kendisi gösterir.
  • A&#;&#; Sonras&#; Dönem: Çocuklarda s&#;kça görülen bu nöbet türü, a&#;&#;r a&#;&#;lar&#;n uygulanmas&#;ndan sonra vücudun gösterdi&#;i reaksiyon olarak da rastlan&#;r. Tetanos, k&#;zam&#;k ve difteri gibi a&#;&#;r a&#;&#;lar sonras&#;nda, virüslere kar&#;&#; ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi kendisini güçlendirmeye çal&#;&#;&#;r. Bu s&#;rada vücut direnci dü&#;tü&#;ü için yüksek ate&#;e ba&#;l&#; havale görülebilir.
  • Yüksek S&#;v&#; Kayb&#;: Çe&#;itli rahats&#;zl&#;klarda ya&#;anan, kusma ve ishal gibi s&#;v&#; kayb&#; durumlar&#;nda, ki&#;ide yüksek ate&#; görülebilir. Bunun sonucunda havaleyi tetikleyen yüksek vücut &#;s&#;s&#;, di&#;er durumlara göre nispeten daha k&#;sa sürede çözüme kavu&#;abilir.
  • Genetik Aktar&#;m Sonucu: Birçok hastal&#;&#;&#;n tetikleyebildi&#;i havale, genetik yatk&#;nl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerde daha s&#;k görülür. Alt&#; ya&#; ve alt&#;ndaki çocuklarda en az bir kere havale geçirmi&#; olma istatisti&#;i %2 ile %5 aras&#;nda bilinir. Ancak ailesinde daha önce bu tarz rahats&#;zl&#;klar ya&#;am&#;&#; çocuklarda, havale görülme oran&#; %8 ile %22 aras&#;ndad&#;r. Havale riski kaç ya&#;&#;na kadar sorusunun cevab&#; ise genellikle alt&#; ya&#; ve alt&#; olarak görülür.
havale nedir

Havale Kaç Derecede Olur?

Ate&#;e ba&#;l&#; havale nöbetinde, öncelikle vücut s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n hangi bölgeden ölçüldü&#;ünün önemi büyüktür. Özellikle çocuklarda; koltuk alt&#;ndan yap&#;lan ölçümlerde:

  • 37 ile 38 derece aras&#; hafif
  • 38 ile 38,5 derece aras&#; orta
  • 38,5 üstü ise yüksek ate&#; olarak bilinir.

Ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;en havale için gerekli vücut s&#;cakl&#;&#;&#;, yüksek saptand&#;&#;&#; takdirde ortam &#;s&#;s&#;n&#;n dü&#;ürülmesi gerekir. Hastan&#;n vücut s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; yükseltecek kal&#;nl&#;kta k&#;yafetlerin ç&#;kar&#;lmas&#; fayda sa&#;lar. Ayr&#;ca hastan&#;n &#;s&#; noktalar&#;na &#;l&#;k su ile müdahale edilmesi ate&#;in dü&#;ürülmesine yard&#;mc&#; olur.

çocuklarda havale geçirmek

Havale Geçirmek Kal&#;c&#; Hasar B&#;rak&#;r M&#;?

  • Havale geçirince ne olur ve ne kadar sürer sorular&#;na özetle &#;öyle cevap verilebilir; havale genelde birkaç dakika süren nefes darl&#;&#;&#;, ç&#;rp&#;nma, titreme ile kendini gösteren durumdur.
  • Çocuklarda s&#;kl&#;kla rastlanabilen bu nöbet türü, genellikle ki&#;ilerde kal&#;c&#; hasar b&#;rakmaz.
  • Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi zay&#;f çocuklarda, vücut &#;s&#;s&#;n&#;n ani yükseli&#;i sonucunda ya&#;anan havale, bir süre sonra etkisini tamamen yitirir.
  • Yine de doktor gözetiminde bulunman&#;n önerildi&#;i bu nöbet türü, kendi içerisinde iki ayr&#; kategoride incelenir: &#;lk çe&#;it olan basit havale genellikle çocuklarda görülen, k&#;sa süreli ve geçici olan nöbettir. Bu havale ate&#; yükselmesine ba&#;l&#;d&#;r ve kal&#;c&#; hiçbir durum ya&#;anmaz. Ancak ikinci nöbet çe&#;idi olan komplike havale, uzun sürelerde devam etti&#;inden dolay&#; oksijensiz kalan beyinde sorunlar olu&#;turabilir.
  • Basit havale türünde doktor gözetimi bile gerekmezken, bu a&#;&#;r havale çe&#;idinde hastan&#;n ambulans ile hastaneye kald&#;r&#;lmas&#; önerilir.
  • 24 saat içerisinde tekrarlama riski de bulunabilen bu nöbet türü, genellikle 15 dakikadan uzun süren havalelere denir.
  • Ayr&#;ca uzun olmayan ancak tekrarl&#; havale hastal&#;&#;&#; türlerinde de mutlaka doktor kontrolü gerekir.
  • Farkl&#; sebeplerden olu&#;abilen bu durum, ciddi enfeksiyonlar&#;n yaratt&#;&#;&#; ate&#; ile kal&#;c&#; hasarlar gösterebilir.

En do&#;ru bilgiler için lütfen doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz!

havale geçirmek

Bo&#;az A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen Do&#;al Yöntemler

Bo&#;az &#;ltihab&#;na Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, &#;ifal&#; Bitkiler

Ate&#;i Ne Dü&#;ürür? Evde Ate&#; Dü&#;ürmek &#;çin 9 Etkili Yöntem

Bademcik &#;i&#;mesine Ne &#;yi Gelir? Evde &#;laçs&#;z 10 Bitkisel Çözüm

Kuru Öksürü&#;e Ne &#;yi Gelir? Evde Tedavisi, &#;ifal&#; Do&#;al &#;uruplar


Çocuklarda Ateşli Havaleye Nasıl Müdahale Edilmeli?

Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu Saf ateşli havaleler hakkında merak edilenleri anlattı.

 

 

Ateşli Nöbet Nedir?

Ailelerin ateş denince en korktuğu konu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Öyle ki 38 dereceyi geçen her ateşte ebeveynler çocuğunun havale geçireceğinden endişe ediyor. Elbette gerçekte durum hiç de öyle değil, her yüksek ateş havaleyle sonuçlanmıyor. Kaldı ki sonuçlansa da düşünüldüğü gibi korkunç bir tablo ortaya çıkmıyor. Ateşli havale 6 aydan 6 yaşına kadar olan çocuklarda yüzde oranında görülebilen bir durum. Ateşin yükselme evresinde gerçekleşiyor. Genellikle dakika içerisinde kendiliğinden son buluyor. 

 

Ateşli Hastalıkta Ne Tür Belirtiler Olur?

Kasılma, morarma, kendinden geçme, titreme gibi bulgular görülür. Gözler tek tarafa kayar, çene kasları kasılır, ağız kilitlenir. Yutma fonksiyonları etkilendiği için tükürük  salya akması görülebilir. İdrar veya dışkı kaçırma sıklıkla eşlik eder. 

 

Ateşli Havalede Ateş Kaç Derece Olur?

38 derecenin üzerinde herhangi bir seviyede ateş gözlenebilir, ateşin çok yükselmesi şart değil. Hatta çoğu zaman ateşin ilk yükselme döneminde gözlendiği için siz daha ateşi olduğunu fark etmeden birden havaleyle karşılaşabilirsiniz. Ateşli enfeksiyonların ilk günü havale açısından kritik dönemdir. 

 

Ateşli Nöbete Ne Sebep Olur?

Ateş yükselmeye başladığında vücutta bazı hormonlar salınmaya başlar. Bu hormonlar ateşi yüksek seviyeye çıkarmakla görevlidir, bazen de beyinde deşarj mekanizmasını tetikleyerek nöbetlere yol açar. Hormon salınımı, ateşin yükselmesi durduğunda kendiliğinden sonlanır, kandan çekilir ve nöbet biter. 

 

Ateşli Nöbet Kalıcı Hasara Neden Olur mu?

Ateşli nöbet ve ateşsiz nöbetler birbirinden tamamen farklı bir mekanizmayla işler. Ateşsiz nöbetlerin tetikleyicisi bilinmediği için öngörülmez. Oysaki basit bir ateşli nöbette o an olan bitenin ne olduğunu biliriz; nöbetin sonlanacağını, hasar vermeden biteceğini öngörürüz. Fakat her ateşli nöbet bu kadar basit olmayabilir. Eğer ateşli nöbet 15 dakikadan uzun sürüyorsa, çocuğunuz 6 aydan küçük ya da 6 yaşından büyükse, vücudun sadece bir kısmında gözleniyorsa, 24 saat içinde tekrarladıysa ve eşlik eden başka bir nörolojik bulgu varsa o zaman araştırılmayı hak eder. 

 

Nöbetlerin Sıklığı Farklı Bir Hastalığa İşaret Eder mi?

6 ay-6 yaş arasında her ateşli hastalıkta, özellikle ilk 48 saat içinde ateşli basit nöbet görülebilir, burada sorun yok. Ama aynı hastalık içinde birden çok ateşli nöbette dikkatli olmakta yarar var çünkü bunlar menenjit, ensefalit gibi beyin enfeksiyonlar açısından uyarıcıdır. 

 

Nöbet Sırasında Nasıl Davranılmalı?

İmkansız olduğunu bilsem de sakin kalmaya çalışın. Çocuğunuzu güvenli bir yere alın, asla nöbeti durdurma girişimlerinde, elini ayağını tutma çalışmalarında bulunmayın. Bu girişimler yarardan çok zarar getirir. Hele çocuğun yüzüne su çarpmak, çocuğu suyun altına sokmak gibi uygulamalardan uzak durun. Bunlar, bilinci yerinde olmayan çocuğun nefes borusuna su kaçması gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Basın Yansımaları: posta cnnturk


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 04/01/

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası