gelecekte kaybolmayacak meslekler / İşte gelecekte yok olacak ve popülerleşecek meslekler - Dünya Haberleri

Gelecekte Kaybolmayacak Meslekler

gelecekte kaybolmayacak meslekler

50 Sene Sonra Yok Olacak 5 Meslek

Değişen ve gelişen dünya şartlarında birçok meslek yok oluyor. Bir elli sene önce çok revaçta olan mesleklerin, günümüzde esamesinin okunmaması aslında oldukça normal. Çünkü artık bu mesleklerin hizmet ettiği şeylere ihtiyaç duymuyoruz. Peki yakın gelecekte yok olacak meslekler hangileri?

İçindekiler

yok-olacak-meslekler-1

İş kolları ve meslekler de bir anlamda toplumdaki talep ve arz ile ilgili yani ihtiyaçtan doğuyor. Değişen şartlara göre harmanlanıp ya şekil değiştiriyor ya da tamamen tarih sahnesinden siliniyor. 

Yok olan meslekler hakkında belgeseller çekiliyor. Hatta o işi, sanatı icra eden son kişi ile röportajlar yapılıyor. Eskiden ne denli vazgeçilmez olan hizmetlerin yerini, nelerin doldurduğunu görüp şaşırıyoruz. 

Bir elli sene sonra da bunlar elbette olacak, aslında bu hep oldu diyebiliriz. Yani aslında modern dünyaya özgü bir şey değil. Modern hatta post modern dünyaya özgü olan tarafı, teknolojinin hayatımızı tepeden tırnağa kuşatmış olması. 

Günümüzde oldukça saygın olan birçok mesleğin, elli sene sonra yok olacağını söyleyebiliriz. Tıpkı bundan elli yıl önce çok saygın olan mesleklerin, günümüzde yok olması gibi. 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş gücüne olan ihtiyaç da azalıyor. Bu etki küresel bir işsizliğin kapıda olduğunun habercisi. Çünkü dünyada birçok meslek grubunun yapacağı işi, yapay zekalar ve robotlar yapabilir hale geliyor. 

Teknoloji ve Meslekler

Teknolojinin gelişmesi hayatlarımızı kökten etkiledi, değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Her değişimde olduğu gibi teknolojinin hem olumlu hem de olumsuz tarafları var. 

Artık çok hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum bazı şeyleri kolaylaştırırken bazı şeyleri zorlaştırıyor. Teknoloji elbette meslek hayatlarımıza da sirayet ediyor. 

Teknolojinin getirdiği otomasyon birçok meslek grubunu tarihten sileceğe benziyor. Çünkü robotlar ve yapay zeka bu işleri insanlardan çok daha hızlı, iyi ve ucuza yapabiliyor. Peki elli sene sonra yok olacak meslekler hangileri? 

Bu konu hakkında çok sayıda fütüristin, filozofun, sosyoloğun fikirleri mevcut. Fakat hepsine bu yazı içerisinde yer vermemiz mümkün değil. Yine de son dönemde yapılmış ve büyük ses getirmiş bir çalışmadan bahsetmek istiyoruz. 

Meslek seçimi çok önemli bir konu. Çünkü her birimizin hayatını derinden etkiliyor. Yok olan meslekler hangileri, geleceğin meslekleri neler olacak, hangi meslekler yok olacak meslekler sınıfına girer gibi sorular büyük bir merak konusu. 

Biz de bu yazımızda, elli sene sonra yok olacak mesleklerden bahsetmek istiyoruz. Geleceğin meslekleri neler olacak diye merak edenler için bir araştırma yaptık. Gelin hep beraber elli sene sonra yok olacak beş meslek hangileri, bir bakalım. 

Yok Olacak Meslekler

Elli sene önce büyük maharet ve ustalık sayılan saygın meslekler, bugün yok olan meslekler statüsünde konumlanıyor. Günümüzde saygın sayılan birçok meslek de elli sene sonra yok olacak gibi gözüküyor. Hatta teknolojinin her geçen gün daha hızlı ve gelişmiş bir hale geldiğini varsayalım. Bu durum elli seneyi bile bulmayabilir! 

İster elli sene olsun isterse daha az bir zaman dilimi olan otuz yıl, yirmi yıl olsun bazı meslekler tarihe karışıyor. Uzmanlar zaman konusunda net bir karara varmış değil. Ama bu bazı mesleklerin yok olacağı gerçeğini değiştirmiyor. 

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Oxford’da yapılan bir araştırmaya göre, çok kısa bir zaman içinde değişim yaşanıyor. Şu an hizmet veren birçok meslek, otomatik olarak yapılabilir hale geliyor. 

Otomasyon neredeyse hayatımızın her alanına işlemiş durumda. Mesleklerimizi de etkileyecek olmasına şaşırmamalıyız. Sizler için elli sene sonra yok olacak beş mesleği madde madde sıraladık:

Pandeminin de etkisiyle internet aracılığıyla alışveriş yapmak, artık hayatımızın bir parçası haline geliyor. Temassız ödeme, apple pay hatta kripto para sistemleri ön plana çıkıyor. Hatta nakit para olmadan bir dünya mümkün mü tartışmaları ayyuka çıkmış durumda.

Dikkat etmişsinizdir, birçok markette insansız kasalar rağbet görüyor. Self-servis denen kasalar, istasyonlar dünya genelinde kurulmaya başlanıyor. İnsanların istihdam ettiği bu alan, otomasyon bir hale dönüşeceğe benziyor. 

Dünya değişimin eşiğinde ve bir şeylere hazırlanıyor. Aslında gelişmeleri ve literatürü yakından takip etmeyenler bile bunu hissedebilir. 

Yok olacak mesleklerden biri de fast food zincirlerinde çalışan kişilerin icra ettiği meslek. Fast food zincirleri, maliyetlerini daha da düşürmek istiyor. Bundan dolayı insanlara para vermek yerine bu sistemi otomatikleştirmek istiyor. 

2013 yılında yapılan bir çalışmaya göre, fast food zincirlerinde çalışanların yaklaşık %81’i işsiz kalacak. Hatta CaliBurger isimli bir fast food zinciri, mutfağında yapay zeka kontrollü robotlar çalıştırmaya başlamış durumda. 

Günümüzde paketleri teslim etmek için hala kuryelere ihtiyaç duyuluyor. Fakat bunun da yakında değişmesi bekleniyor. İlk değişimin posta alanında yapılması olağan. 

Mektup, fatura, beyannameler gibi evrakların artık çevrimiçi olarak görüntülenebildiğini biliyoruz. Dolayısıyla kağıt olarak basılıp bize teslim edilmesine gerek kalmıyor. Yok olacak mesleklerin başında postacılık geliyor. 

Nasıl Kurye Olunur? Kurye Maaşları Nasıl?

Tekstil veya başka sektörlere ait fabrikalarda çalışan işçilerin icra ettiği meslek de yok olacaklar arasında. Çünkü artık imalat ve üretim işlerini gerçekleştirecek yüksek teknolojili makineler mevcut. 

Değişimin ayak seslerinin duyulduğu bir başka sektörde basın yayın. Özellikle de matbaa operatörlüğü adlı mesleğin, yakın zamanda tarih sahnesinden silineceği söyleniyor. 

Birçok yayın organının, teknolojik gelişmelerle birlikte çevrimiçi içeriklere daha çok eğilmesi basılı medya sektörünü zora sokuyor. Basılı yayının yakın bir zaman içerisinde, neredeyse tümüyle tedavülden kalkacağını söyleyenler çok fazla. 

Geleceğin Meslekleri

gelecegin-meslekleri

Elbette bazı meslekler yok olurken yeni ihtiyaçlar dolayısıyla yeni meslek grupları oluşuyor. Henüz bunlara çok aşina değiliz. Fakat çok yakın bir zamanda en az avukatlık, doktorluk, öğretmenlik kadar popüler meslekler olacaklarını düşünüyoruz. 

Geleceğin mesleklerini merak edenler için bir araştırma yaptık. Sizler için geleceğin mesleği olacağı öngörülen alanları madde madde sıraladık: 

  • Yapay zeka mühendisliği

  • Robotik mühendisliği

  • Siber güvenlik uzmanlığı

  • Yazılım ve uygulama geliştiricisi

  • Oyun geliştiricisi, e-oyuncular

  • Genetik modifikasyon tasarımcıları

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Geleceğin meslekleri neler? Gelecekte yok olmayacak meslekler hangileridir?

Hızlı değişen teknoloji, dünyanın da değişmesine sebep olur. Yeni ihtiyaçlar doğar ve eskileri ortadan kalkar. Meslekler de bu ihtiyaçlara yönelik olarak değişir. Yeni meslek grupları oluşur veya bazı meslek grupları ön plana çıkar. Peki, değişen dünyamızda gelecekte hangi meslekler ön plana çıkacak?

Geleceğin meslekleri nelerdir?

Günümüzde yeni teknolojiler ortaya çıkmakta ve bu teknolojiler hayatımıza yerleşmektedir. Hayatımıza giren bu teknolojiler toplumsal hayatı da değiştirmekte, yeni ihtiyaçlar doğurmaktadır. Özellikle yapay zekanın gelişmekte olduğu günümüzde, yazılım ve yapay zeka üzerine olan ihtiyaçlar artmaktadır. Gelecekte revaçta olması beklenen meslekler de bu alanlarda faaliyet göstermektedir.

1. Yazılım ve uygulama geliştirme uzmanı

Yaşamımızda pek çok şey dijital bir hal aldı. Bütün bu dijital dünyanın alt yapısında yazılımlar yer almakta. Gelecekte en çok iş gücü açığının olacağı mesleklerden biri de dolayısıyla yazılım ve uygulama geliştirme uzmanıdır.

2. Yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı

Günümüzde gelişmekte olan teknolojilerden biri de yapay zekadır. Yapay zeka uzmanları, makinelere insan beynine benzer beceriler kazandırmak için çeşitli programlamalar yaparlar.

3. Veri analisti ve veri bilimci

İstatistik bilimiyle yakından ilgilenen veri analistleri ve veri bilimciler, aynı konuda çalışan iki farklı meslek grupları olarak tanımlanabilir. Veri analistleri bir olguya yönelik verileri yorumlar ve anlamlı bir sonuç çıkarır. Bunu yaparken istatistik bilimini, yazılımı ve matematiği kullanır.

Veri bilimciler de veri analistlerine benzer bir şekilde bir olguya ait veriler ile çalışır. Ancak veri bilimciler istatistiksel araştırma modellerini de belirlerler. Veri analistleri gibi verilerin çözümlenmesi ile de ilgilenirler.

4. IoT uzmanı

IoT, Internet of things cümlesinin kısaltmasıdır. Bu ifade, nesnelerin interneti anlamına gelir. Bu meslek, makinelerin ve nesnelerin internet aracılığı ile birbirine bilgi aktarımı konusuyla ilgilenir.

5. Veri güvenliği uzmanı

Pek çok şeyin dijitalleşmesi ile birlikte dijital güvenlik konuları da gündeme gelmeye başlamıştır. Verilerin güvenliği konusu da ayrı bir meslek grubu haline gelmiştir. Veri güvenliği uzmanı, geleceğin en çok aranan mesleklerinden biridir.

6. Üç boyutlu (3D) üretim mühendisi

3D yazıcıların ortaya çıkması birçok sektörde 3D üretimlerin kullanılmaya başlamasına yol açtı. Gelecekte bu yazıcılar daha fazla kullanılabilir hale gelecek ve daha fazla sektörde yer alacaklar. 3D yazıcıların işleyişinden ve geliştirilmesinden sorumla 3D üretim mühendisliği ise revaçta bir meslek olacak.

7. Risk yönetimi uzmanı

Risk yönetimi uzmanları herhangi bir kurum veya proje açısından öngörülen riskleri değerlendirir ve bu riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için çalışır.

8. Alternatif enerji uzmanı

Alternatif enerji uzmanı, verimli ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusuyla ilgilenir. Alternatif enerji uzmanı, enerji kaynağı konusunda hem verimliliği hem de doğaya karşı etkisini değerlendirir.

9. Dijital pazarlama ve strateji uzmanı

Rekabetin dijital ortama taşınması ile birlikte bu ortamda ön plana çıkmak ve dijital dünyanın kaynaklarından faydalanmak konusunda yeni iş kolu türemiştir. Bu iş kolunda görev alan kişiye de dijital pazarlama ve strateji uzmanı denmektedir.

10. Blok zinciri geliştiricisi

Gelecekte değişimin öncüsü olabileceği düşünülen blok zinciri teknolojisi de kendine has bir iş gücü talebi yaratmayı başarmıştır. Dijital para birimlerinin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte blok zinciri geliştiriciliği, geleceğin yeni mesleklerinden bir olacak gibi görünüyor.

Gelecekte yok olmayacak meslekler nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her mesleğin değişmesi veya yok olması gerekmez. Bazı meslekler değişen dünyada da var olmayı başarabilirler. Yapay zekanın gelişmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşması bazı mesleklere yıkıcı bir etki yapmaz. Gelecekte hala var olmayı sürdürecek mesleklerden bahsederken aşağıdaki meslek grupları örnek olarak gösterilebilir:

  • Dijital içerik yazarı
  • Genetik mühendisi
  • Nanoteknoloji mühendisi
  • Ekoloji uzmanı
  • Proje yöneticisi
  • Strateji uzmanı
  • Fizyoterapist
  • Satış uzmanı
  • Aktüerlik
  • Endüstriyel tasarım mühendisi
  • İç mimarlık

Yeni meslekler ve özellikleri

Dünyanın değişmesi beraberinde yeni talepleri ve yeni ihtiyaçları getirir. Teknolojinin değiştirdiği günümüzde de yeni iş kolları ortaya çıkmaktadır. Değişim hızla devam ederken, gelecekte çok daha farklı mesleklerin ortaya çıkacağı öngörülmektedir.

İklim kontrolü mühendisi

İklim krizi ile mücadele konusunda uzmanlaşacak olan mesleklerden biridir. İklim krizinin sıklıkla gündeme geldiği ve yakın geleceğin sorunlarından biri olduğu günümüzde, bu iş kolu ortaya çıkmaya başlamıştır.

Yol denetleyicisi

Yol denetleyicileri, sürücüsüz araçlar ve drone'lar için kara ve hava trafiğini kontrol edecek ve yönlendirecek kişilerdir.

Dijital terzi

Dijital terziler, kıyafetleri sanal modeller üzerinde test eden kişilerdir. Özellikle 3D yazıcıların yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkabileceği düşünülen meslekler arasındadır.

Çöp mühendisi

Bu alan şimdiden ortaya çıkan mesleklerden biridir. Dünya çapında bazı üniversitelerde eğitimine başlanmıştır. Çöp mühendisi, geri dönüşüm konusunda uzman olan kişidir.

Dijital rehabilitasyon danışmanı

Dijital dünyadaki sınırsız içeriğe maruz kalan kişilerin detoks yapmasına yardımcı olacak kişidir. Henüz böyle bir iş kolu olmasa da gelecekte ihtiyacın olacağı bir meslektir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

ANA SAYFA / BLOG / Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?
Son Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2021

Son 100 yılda meydana gelen teknolojik gelişmelerin, geri kalan bütün tarihsel süreçtekinden daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Evet, teknoloji inanılmaz bir hızla koşuyor ve bu hızıyla bazı meslekleri arka sıralara itiyor. Üstelik bu durumda sadece teknoloji değil; bilimsel, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik gelişmeler de oldukça etkili.

ÖNERİ

Geleceğin mesleklerine adapte olabilmek adına büyük - küçük herkesin beyin egzersizi yapmasını sağlayan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasını mutlaka deneyin!

MENTALUP’I AÇ

geleceğin meslekleri

Her geçen gün, adını daha önce duymadığımız yepyeni teknolojilerle, yapay zeka kavramları ile karşılaşıyor ve bu teknolojiden nasibini almış cihazlarla tanışıyoruz. Biz, bu teknoloji ve cihazlarla tanışıp haşır-neşir olurken; bazı meslekler de “Elveda” diyerek bavulunu toplayıp bilinmeze doğru yol alıyor. Öte yandan; bayram ziyaretlerinde “Ne iş yapıyorsun evladım?” sorusunu soran teyzeler, cevap olarak; varlığından haberdar olmadıkları meslekleri daha fazla duyar hale geliyorlar. Tabi, yakın gelecekte daha sık duyacaklarını da söyleyebiliriz çünkü günümüz gençleri için en güzel meslekler çok daha farklı.

Biz, nasıl hallaçların varlığını ancak tarih kitapları ve resimlerden öğreniyorsak, bizim çocuklarımız da birçok mesleği ancak internetten öğrenebilecek. Yepyeni iş kolları, “en popüler meslekler”i kökten bir değişime uğratmaya devam ediyor.

Gelin, şimdi geleceğin en popüler mesleklerine birlikte göz atalım:

1- Aktüerya Uzmanı:

Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.

Aktüerya Uzmanı

ÖNERİ

Analitik düşünme ve dikkat becerisini geliştiren özel zeka oyunları, geleceğin mesleklerine uyumlu hale gelmek için güzel birer egzersiz.

Özel Zeka Oyunları’nı İncele

2- Epidemiyolog:

Epidemiyologlar, içinde bulunulan toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Çalışma esnasında olayın görülme sıklığı, yeri ve şekli gibi birçok kıstası kullanarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yeni önlemler alınmasına ve yol haritası oluşturulmasına katkı sunarlar.

Epidemiyolog

3- Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi:

Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar.

mobil uygulama geliştirici

4- Finansal Yönetici:

Finans yöneticiler, adı üstünde; finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi süreçlerinde uzmandır. Bir şirket ya da kurumun finansal süreçlerini yöneten çalışanın, şirket açısından önemi büyüktür. Finans sektörünün gelecekte çok daha büyük bir hale geleceğini hesaba katarsak finansal yöneticilerin de aranan insanlar olacağını söyleyebiliriz.

Finansal Yönetici

5- Endüstriyel Veri Bilimci:

Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin daha doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online alışverişin yükselmesi sebebiyle geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacaklar.

Endüstriyel Veri Bilimci

6- Robot Koordinasyon Uzmanı:

Günümüzde, üretim süreçlerinde robotlar kullanılıyor ve robot kullanım oranı günden güne artıyor. Dolayısıyla robotlar, yepyeni mesleklerle tanışmamıza neden olacak. Geleceğin meslekleri arasında en popüler olacaklardan biri ise robot koordinasyon uzmanıdır. Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir.

Robot Koordinasyon Uzmanı

7- IoT Uzmanı:

Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdan haberiniz var mı? IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.

IoT Uzmanı

Geleceğin meslekleri, günümüz koşullarındaki becerilerde biraz daha fazlasını gerektiriyor. Yakın geçmişte, akıllı teknolojiler hayatımıza bu kadar dahil olmamışken her şey daha basitti fakat durum artık öyle değil. Geleceğin temsilcileri olan çocukların birçok becerilerini geliştirmeleri, onlara büyük avantaj sağlayabilir. Geliştirilmesi gereken beceriler arasında düşünme, öğrenme, dikkat gibi alanlar başı çekmektedir. Peki, çocuğumuzun bu becerilerini geliştirmenin kolay bir yolu var mı?

Müjde: Çocukların; zeka becerileri, dikkat, görsel hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirerek ders başarısına da katkı sağlayan MentalUP Çocuk Oyunları’nı hemen, ücretsiz deneyebilirsiniz.

MentalUP’ı Hemen Dene!

8- Veri Dedektifi:

Veri dedektifleri, nesnelerin interneti adı verilen teknolojiden ve internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kişi ya da kurumlara aktaracak. Çeşitli şirketler, doğru pazarı analiz edebilmek için bu teknolojiden yararlanıyor ve ürün ya da hizmet satışı için buna hatırı sayılır zaman ve para harcıyorlar. İşte veri dedektifliği sayesinde harcanan zaman ve parada tasarrufa gidilebileceğinden bu mesleği geleceğin meslekleri arasında yer alacağını söyleyebiliriz.

Veri Dedektifi

9- Veri Güvenliği Uzmanı:

Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.

Veri Güvenliği Uzmanı

10- Akıllı Şehir Uzmanı:

Akıllı evler kadar, akıllı şehirler de artık hayatımızın merkezine yerleşmek üzere. Gelecekte, şehirlerin, sayıları milyonları bulan sensörler (alıcılar) ile donatılması bekleniyor. Bu sensörler elektrik, internet, su, doğalgaz, atık gibi birçok işlem için kullanılacak. Dolayısıyla olası arızalarda görsel zeka yönünden şanslı olan akıllı şehir uzmanlarına büyük görev düşecek.

akıllı şehir uzmanı

11- Yapay Zeka Uzmanı:

Yapay zeka, sizi korkutmasın! Yakın gelecekte sağlık, teknoloji, üretim gibi alanlar başta olmak üzere birçok farklı yerde yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaya başlayacağız. Buna bağlı olarak da yapay zeka alanında uzmanlara ihtiyaç olacak.

Yapay Zeka Uzmanı

12- İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi:

Çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen iklim felaketleri; seller, kuraklıklar ve orman yangınları sebebiyle iklim bilimine olan ihtiyaç artıyor. Hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi bu tip felaketlerle iyice anlaşılmaya başlandı. Dolayısıyla hava durumu kontrol mühendisliği de yeni çağın en popüler meslekleri ya da bir başka deyişle geleceğin meslekleri arasında yerini çoktan aldı bile. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ya da hafifletmek için hava durumu kontrol mühendislerine tüm insanlığın ihtiyacı olacak.

İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi

13- Sentetik Biyoloji Uzmanı:

Dünyada en önemli besin maddelerinden biri kırmızı et, beyaz et ve balık. Bunların sınırlı kaynaklar olduğunu düşünürsek beslenme zincirinde insanlığı ne derece büyük bir tehlikenin beklediğini de az çok tahmin edebiliriz. Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar, laboratuvar koşullarında yapay et üretebiliyor. Böylece herhangi bir hayvanın öldürülmesine de gerek kalmıyor. Her geçen gün vegan ve vejetaryen sayısının hızla arttığını da hesaba katarsak sentetik biyoloji uzmanlığının ne kadar revaçta olacağını net olarak görebiliriz. Üstelik et üretimi, işin sadece küçük bir kısmı. Bu bilim dalı sayesinde uzmanlar, birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebiliyor olacak.

Sentetik Biyoloji Uzmanı

14- Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı:

Modern dünyada bir insanın sadece jest ve mimiklerine dikkat ederek; yüz hareketlerini inceleyerek hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Hatta kimi zaman karakter ve yönelimlerine dair de fikir verebiliyor. Bir diğer ismi "Antroface" olan biyometrik yüz okuma ve profil tanımlama güvenlik güçleri, psikologlar, psikiyatrlar, işe alım uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Yüz tanımaya ilgi duyanlar için en güzel meslekler arasında yer alan biyometrik yüz okuma alanı kimi zaman çok keyifli de olabiliyor. Bu alanda kendini geliştiren uzmanların yakın gelecekte çok fazla aranacağını söylemek mümkün.

Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı

15- E-Spor Koçu:

Online oyunlarda artık daha fazla rekabet var ve bu durum oyunların gittikçe daha popüler bir hale gelmesine olanak sağlıyor. Çeşitli oyun turnuvalarında verilen büyük ödüller e-sporcuların sayısının da hızla artmasıyla sonuçlanıyor. E-sporcuların gerekli motivasyonu edinebilmeleri, sürdürebilmeleri ve rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri için bir antrenöre, mentöre ya da koça ihtiyaç duyduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. E-spor dünyasına aşina bireylerin bir süre sonra e-spor koçu olarak motivasyon, konsantrasyon, çalışma disiplini, strateji ve etik konularında çalışarak ciddi gelirler elde etmeleri mümkün. E-spor dünyasını sevenler için bu seçenek, en iyi meslekler arasında gösterilebilir.

E-Spor Koçu

16- Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi:

Günümüzde kripto paraları duymayan neredeyse kalmadı. Hele Bitcoin'den bahsediyorsak herkesin hakkında bir şey söyleyebileceğini görüyoruz. İşte, kripto paraların altyapısını, teknolojisini ve gelecekteki konumunu kavrayabilecek kişilere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Yakın gelecekte adından çok daha fazla söz ettirecek kripto paraların altyapısı olan blockchain teknolojisine hakim çalışanlara artık çok daha fazla iş düşecek. Bu alanda kendini geliştirenlerin de gelecekte işsiz kalması epey zor bir ihtimal gibi görünüyor. Üstelik blockchain teknolojisi sadece kripto para alım satımlarında değil; alışveriş, oy kullanma, evrak kayıt gibi birçok alanda kullanılabilecek. Blockchain Uzmanlığı, gelecekteki meslekler arasında belki de en önemlilerinden biri olarak kabul edilebilir.

Blockchain Uzmanı

17- İnsan Kaynakları Uzmanı:

Her ne kadar günümüzde var olan en iyi meslekler arasında kabul edilse de insan kaynakları uzmanlığı geleceğin de meslekleri arasında. Özellikle çalışan sayısı ve iş hacmi büyük şirketlerin bu alana ne kadar önem verdiğini görmek için uzağa gitmeye gerek yok. İnsan kaynakları uzmanları, bordrolama, maaş belirlemeleri, motivasyon, iş yükünü düzenleme, etkinlik düzenleme gibi organizasyonları yönetirken aynı zamanda işe alım ve iş akdi feshi gibi işlemleri de yürütürler.

İnsan Kaynakları Uzmanı

18- Ekoloji Uzmanı:

Ekoloji kavramını kısaca özetlemek istersek; insan ve diğer canlıların hem birbirleriyle hem de çevreleriyle kurdukları ilişkiyi inceleyen bilim dalı diyebiliriz. Hızla artan dünya nüfusu, etkisini günden güne daha fazla artıran küresel ısınma, yaşam alanlarının azalması ya da yok olması, su kaynaklarına erişim gibi sonuçlar göz önüne alındığında Ekoloji uzmanlarına da ihtiyacın artacağını söylemek mümkün. Günümüzde ekoloji uzmanı sayısının çok az olmasından hareketle bu alanı seçen ve kendini geliştirenlerin ilerleyen yıllarda çok önemli kademelerde olma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

İnsan Kaynakları Uzmanı

19- Mekatronik Mühendisi:

Hem günümüzdeki hem gelecekteki meslekler arasında ilk sıralarda yer alan bu mekatronik mühendisliği, her ne kadar mekanik ve elektronik mühendisliğini birleşimi olarak kabul görse de aslında multi-disipliner bir alan olarak kabul edilmelidir.. Zira makine mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve kimi zaman endüstri mühendisliğinin faaliyet alanına giren işler yapabiliyorlar. Mekatronik mühendisi olanlar otomotiv, beyaz eşya, robotik üretim, havacılık gibi alanları da kapsayan çok geniş bir yelpazede iş bulabilirler. Üstelik dünya genelinde ihtiyaç duyulan bir meslek olduğundan diledikleri yerde iş bulma şansına da sahipler.

Mekatronik Mühendisi

20- Metaverse Uzmanı:

Akılalmaz bir hızla gelişen teknolojini en yeni aktörlerinden biri olarak karşımıza çıkan “Metaverse” kavramı, meslekleri de etkilemeye ve dönüştürmeye başladı. Uzmanlara göre 2030 yılına kadar metaverse ile ilgili onlarca iş kolu ve meslek ortaya çıkacak. İşte yeni çağın en gözde mesleklerini bir çatıda birleştirecek Metaverse meslekleri:

  • Metaverse Araştırmacısı
  • Metaverse Planlamacısı
  • Metaverse Ekosistemi Geliştiricisi
  • Metaverse Siber Güvenlik Uzmanı
  • Metaverse Odaklı Donanım Geliştiricisi
  • Metaverse Eğitmeni
  • Metaverse Dünyası Tasarımcısı
  • Metaverse Hikaye Anlatıcısı
Metaverse Uzmanı

Geleceğin Meslekleri İçin Beceri Testi

Buraya kadar olan bölümde geleceğin meslekleri için gerekli olan, ön plana çıkan bazı zihinsel becerilerin altını çizmiş olduk. Peki, sizin veya çocuğunuzun öne çıkan becerileri neler? Teste katılın, öne çıkan becerilerinizi keşfedin

4-6 yaş zeka testi yap
7-12 yaş zeka testi yap

7-12 YAŞ BECERİ TESTİ YAP

13 yaş zeka testi yap

13+ YAŞ (YETİŞKİN) BECERİ TESTİ YAP

Geleceğin En Popüler ve Kazançlı Meslekleri?

✅ Dev Rehber: Geleceğin Meslekleri
✅ Meslek Önerileri: 40+ Meslek Önerisi
✅ İpuçları: Geleceğin Mesleklerine Hazırlık
✅ Önemli Bilgiler: Geleceğin Kazançlı Meslekleri

Siber güvenlik, yapay zeka, 3D animasyon, veri madenciliği, nanoteknoloji… Bu kavramlar size yabancı gelebilir ama çocuğunuz için en popüler kavramlar arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Hatta YÖK (Yükseköğretim Kurulu); büyük veri, veri madenciliği ve yapay zeka alanlarında lisans ve önlisans bölümlerininin açılacağını duyurdu.

“Yapay zeka ve robotlar, işimizi elimizden alacak” diye düşünenlere iyi bir haberimiz var. Uzmanlar, yakın gelecekte bunun gerçekleşme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor fakat çağın gelişmelerini takip etmezsek durum bizim açımızdan hiç iç açıcı olmayabilir.

Ülkemizdeki iş kollarında gerekli olan temel yetenek ve yetkinliklerin % 41’lik bir kısmının 2021’den sonra değişime uğrayacağına inanılıyor. Ayrıca yaygın bir kanıya göre; şu anda 7 yaşına kadar olan çocukların ileride çalışacakları mesleklerin en az yarısı henüz ortaya çıkmadı. Bu da demek oluyor ki, meslekler de büyük bir değişimden geçecek. Dolayısıyla yeni ve popüler mesleklerin neler olacağına geniş çerçeveli bir bakış atma zamanı geldi.

Çocukların, geleceğin mesleklerine adapte olabilmesi için ezbere bilgiler artık yeterli değil. Yeni meslekler için çocuklara kazandırılması gereken başlıca beceriler, analitik düşünme, problem çözme ve öğrenebilmeyi öğrenmedir.

Google’ın 1998’de kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Facebook’un 2004, Twitter’ın 2006, Instagram’ın ise 2010, yılında dünyaya “Merhaba” dediğini? Günümüzde bu platformları bilmeyen yok ama bundan çok kısa bir zaman önce hiçbiri yoktu. İşte, teknoloji ve internetin dört nala koşup, ağzımızı hayretten açık bıraktığı günümüz koşullarına ayak uydurmak ve meslek seçimini de buna göre yapmak artık zorunlu.

Geleceğin Mesleklerine Hazırlanmak için Çocuğunuz Neler Yapmalı?

Gelecek yıllarda popüler olma ihtimali yüksek meslekler için, çocuğunuzun bazı becerilerini geliştirmesi, sağlam bir temel atmasını sağlayacaktır. Öğrenme ve beceri edinme potansiyellerinin en yüksek olduğu yaşlarda, onu desteklemek ve doğru yönlendirmek ise sizin göreviniz. Geleceğin meslekleri için gereken becerileri dikkatlice okuyun.

  • Problem Çözme Becerisi: Her ne kadar günümüzde aşırı karmaşık problemleri çok nadir yaşıyor olsak da, yakın gelecekte anlamlandırmakta güçlük çekeceğimiz bazı problemlerle yüz yüze geleceğiz. Bu tip sorunların çözümü için ise zihni esnetebileceğimiz kadar esnetmemiz, yani zihinsel becerileri güçlendirmek gerekiyor.

    Çocukların problem çözme becerilerini güçlendiren MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’nı hemen deneyebilirsiniz.

  • Eleştirel Düşünme Becerisi: Her ne kadar teknoloji ve yapay zeka, neredeyse bütün iş kollarında sürecin otomatik yönetilmesini sağlayacak olsa da insan faktörü her zaman yönetici güç olarak varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla, eleştirel düşünebilen ve analiz edip çözüm üretebilen insanlar, geleceğin meslekleri için aranan kan olmaya devam edecektir.
  • Yaratıcı Düşünme Becerisi: Problemler karşısında standart çözüm yollarını değerlendirmek yerine yaratıcı biçimde farklı yollar bulabilen insanların, koşullar ne olursa olsun ihtiyaç duyulacak iş insanları olacağını ifade edebiliriz.
  • Sosyal İlişkiler: Robotlar ve yapay zekanın erişmesi neredeyse imkansız olan insani bir alan var: sosyal ilişkiler. Bu beceriye sahip insanların iş bitiriciliği ve çözüm odaklı olmaları sebebiyle, yöneticileri ve müşteriler tarafından el üstünden tutulmaları muhtemeldir. Sosyal ilişkilerde en önemli 2 ölçütün, empati kurma ve iyi bir dinleyici olma özellikleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu becerilerin edinilmesinde aile katılım etkinlikleri oldukça faydalıdır.
  • STEM Becerileri: İngilizce’den dilimize geçmiştir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin İngilizce’deki baş harfleriyle temsil edilir. Bu alanların, her daim revaçta olacağını ve söz konusu becerilere sahip bireylerin de aranan insanlar olacaklarını unutmamanızda fayda var.
  • SMAC Becerileri: Tıpkı STEM gibi, bu ifade de sosyal, mobil, analitik ve bulut ifadelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bahsi geçen alanlardaki becerilerini geliştirenler, geleceğin meslekleri için öne çıkan insanlar olabilme potansiyeli taşırlar.
  • İnterdisipliner Bilgi Becerileri:Türkçe’ye disiplinler arası bilgi becerileri olarak da çevrilebilir. Hem iş yaşamı hem de sosyal yaşantıda karşılaşılan problemlere çözüm üretirken, farklı bir alanda edindiğiniz bilgi ve deneyimleri kullanmak size etraflıca bir bakış atma olanağı da sunar. Dolayısıyla problemi geniş bir çerçevede ele alma ve hızlı çözüm üretebilme becerilerine sahip olursunuz.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

  1. Aktüerya Uzmanı
  2. Epidemiyolog
  3. Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi
  4. Finansal Yönetici
  5. Endüstriyel Veri Bilimci
  6. Robot Koordinasyon Uzmanı
  7. IoT Uzmanı
  8. Veri Dedektifi
  9. Veri Güvenliği Uzmanı
  10. Akıllı Şehir Uzmanı
  11. Yapay Zeka Uzmanı
  12. İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi
  13. Sentetik Biyoloji Uzmanı
  14. Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı
  15. E-Spor Koçu
  16. Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi
  17. İnsan Kaynakları Uzmanı
  18. Ekoloji Uzmanı
  19. Mekatronik Mühendisi
  20. Metaverse Uzmanı

Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:

En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:

  • Genetik Uzmanı
  • Robot Mühendisi/Teknisyeni
  • 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
  • Veri Analizi Uzmanı
  • Geriatri Uzmanı
  • Gerontoloji Uzmanı
  • Dijital Yol Denetleyicisi
  • Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni
  • Yazılım Geliştirici
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
  • Dijital İçerik Uzmanı
  • Bilgi Güvenliği Analisti
  • Biyomedikal Mühendisi
  • Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
  • Blokchain Geliştiricisi
  • Drone Pilotu
  • Akıllı Bina Uzmanı
  • AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi
  • Kişisel Marka Danışmanı
  • Kentsel Tarım Uzmanı
  • Etik Uzmanı
  • VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı
  • UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası