acemi ocağı ne demek / Acemi ocağı nedir, görevleri ve özellikleri nelerdir | Huzur Sayfası / İslami bilgi kaynağınız

Acemi Ocağı Ne Demek

acemi ocağı ne demek

kaynağı değiştir]

Ana madde: Devşirme

Balkanlar'da Hristiyan çocukların devşirilmesinitasvir eden yılına ait bir Osmanlı minyatürü. Minyatürde kırmızı renkteki acemi oğlanı kıyafetlerinin ve ulaşım masraflarının karşılanması amacıyla vergi toplayan devşirme memuru ile devşirilecek çocukların memleketlerini, ebeveynlerini, doğum tarihlerini ve fiziksel özelliklerini eşkâl defterine kaydeden yardımcısı görülmektedir (Ârifî Fethullah Çelebi, Süleymânnâme)

Osmanlılar, fütuhat hareketlerinin genişlemesi ve ordu mevcudunun azalmasıyla beraber daha fazla askere ihtiyaç duydular. Pençik Kanunu ile toplanan askerlerin haricinde devşirme adı verilen bir uygulama ile Osmanlıların Rumeli topraklarında yaşayan Hristiyan halktan ocağa yeni askerlerin alınması kararlaştırıldı. Özellikle yılındaki Ankara Muharebesi'nin kaybedilmesi sonucunda, Osmanlılar'ın Rumeli'deki faaliyetlerinin durması ve Pençik Kanunu'nun uygulanamaması sebebiyle yeni esirler elde edilemedi ve daha önceki Türk ve İslam devletlerinde uygulanmayan yeni bir usul ile; "Hristiyan tebaadan yalnız birer tanesinin devşirilerek orduya alınmasını" kapsayan yeni bir kanun çıkartıldı. Bu kanuna göre genellikle 3 ila 5 senede bir Hristiyanlardan 8 ila 20 yaş arasındakilerden acemi oğlanı alınmaya başlandı. Başlarda Rumeli'de Arnavutluk, Yunanistan, Adalar ve Bulgaristan'dan ve daha sonraları ise Sırbistan, Bosna-Hersek ve Macaristan'dan çocuklar toplandı. Devşirme Kanunu yüzyıl sonları ya da yüzyıl başlarında Anadolu'da da uygulanmaya başlandı ve yüzyılda tüm Osmanlı topraklarını içine alacak şekilde genişletildi.

Devşirme işinden birinci derecede yeniçeri ağası sorumluydu. Yeniçeri Ocağına Acemi oğlanı verilmesi ve Acemi Ocağına alım yapılması onun kararıyla gerçekleşirdi. Devşirme memuru Yeniçeri ağasının mektubu ve bir ferman ile görevli olduğu bölgedeki kazaları gezerek her kırk haneden bir çocuk devşirirdi.[c] Devşirme yapılacak bölgede tüm yetkililer ile orada görevli papaz ve devşirilecek çocukların babaları hazır bulunurdu. Herhangi bir suiistimal yaşanmaması için vaftiz defterlerindeki kayıtlar kontrol edilerek devşirme yapılırdı. Devşirilenlerin tüm bilgileri eşkâl defterlerine kaydedilirdi. Bir aileden yalnızca bir çocuk devşirilirdi, eğer ailede tek çocuk varsa alınmazdı. Ticaretle uğraştıkları için Yahudi çocukları alınmazdı. Anne ve babası ölmüş çocuklar terbiye edilemeyeceği düşüncesiyle, köy kethüdâsının oğlu da şımarık olur düşüncesiyle devşirilmezdi. Bunun yanında Türkçe bilenler, evli olanlar, meslek sahibi olanlar, çoban çocukları, kel, uzun ve kısa boylu olanlar kanunen devşirilmeye uygun değildi. Vasal devlet statüsündeki Romanya'da yaşayan halk, Osmanlı sultanının kulu sayılmadığı için oradan devşirme yapılmazdı. Yine Eflak ve Boğdan'dan da devşirme yapılmazdı. Devşirmelerden Bosnalı olan ve "Potur oğulları" olarak anılan Müslümanların saray ve Bostancı Ocağı için devşirilmelerine kanunen müsaade edilirdi.[d] Fermanlara göre Anadolu'da Kayseri, Bursa, Lefke ve İznik'teki Hristiyanların çocukları da devşirilirdi. I. Süleyman dönemindeki bir fermana göre: Rus, İranlı, çingene, Türk reaya, Harputlu, Diyarbakırlı ve Malatyalıların devşirilmesinin yasak olduğu bilinir. Ancak 'deki bir fermana göre bu yasağın sonraki yıllarda uygulanmadığı anlaşılır. Bunun yanında bu tarihlerde Anadolu'da Kocaeli, Bolu, Amasya, Samsun, Çorum, Malatya, Erzurum, Diyarbakır, Sivas ve Maraş bölgelerinden devşirme yapıldığı bilinir. Trabzon hristiyanlarının[e] Acemi ocağına alınması II. Mehmed'in burayı zaptından sonra da devam etti ancak daha sonra şirret oldukları gerekçesiyle buradan oğlan devşirilmedi. Trabzon halkının I. Selim'in Trabzon valisi olduğu dönemde ona karşı gösterdikleri sadakat nedeniyle Selim tahta çıktıktan sonra tekrar buradan oğlan devşirilmesini emretti. Pîrî Mehmed Paşa buradan devşirme yapmanın kanunen doğru olmayacağını söyleyerek itiraz etmesine karşı, Selim "Kanunu bana sen mi öğretirsin?" diyerek elindeki yay ile Mehmed Paşa'nın başını yardı ve kararından dönmedi. Ancak bu bölgeden toplananların arasına Lazlar'ın da katılmasıyla ocak düzeni bozuldu ve III. Mehmed döneminde buradan oğlan devşirilmesi kaldırıldı.

Kuloğlu[değiştir

Acemi Ocağı nedir ve Acemi ocağı hangi padişah döneminde kuruldu? İşte Osmanlı Devleti acemi ocağıgörevleri, özellikleri, neden kuruldu, nasıl kuralları vardı ve acemi ocağında ki sistem nasıldı hakkında bilgi.

Acemi Ocağı diğer bir ismiyle Acemi Oğlanlar Ocağı, Osmanlılarda Yeniçeri Ocağı&#;na asker sağlayan kurumdur. Diğer bir ifade ile Acemi Ocağı, Osmanlı İmparatorluğu&#;nda Enderûn için öğrencileri ve başta piyade kısmı olmak üzere kapıkulu ordusunun ihtiyaç duyduğu askerleri eğitmek için kurulmuş olan ocaktır.

Acemi Ocağı, Osmanlı Devleti&#;nin gittikçe genişlemesi üzerine, askere olan gereksinmeyi karşılamak amacıyla yılında I. Murat döneminde kuruldu.

İlk Acemi Ocağı Çandarlı Kara Halil ve Molla Rüstem&#;in çabalarıyla Gelibolu&#;da kuruldu. Ocağın en büyük yöneticisi Gelibolu Ağası&#;ydı. Bu ocağa alınacaklar konusunda beşte bir anlamında Pencik Yasası çıkarıldı. Yasaya göre, savaşlarda elde edilen tutsakların beşte biri, Türk çiftçilerinin yanına verilecek, bunlar orada belirli bir süre içinde Türkçeyi, Türk-İslâm gelenek ve göreneklerini öğrendikten sonra ocağa alınacaktı. Pençik yönetim daha önce bazı Anadolu beyliklerinde özellikle Aydınoğulları&#;nda da uygulanmıştı. yaşları arasında olanlar en değerli grubu oluştururdu. yüzyıl sonlarına doğru Pençik Oğlanları&#;nın, daha çok akıncı birliklerinin aldıkları tutsaklardan sağlandığı görülür. Pençik Yasası&#; nın fetihler sayesinde gittikçe genişleyen imparatorluğun askere olan gereksinmesini karşılayamaması üzerine II. Murat döneminde Devşirme Yasası adıyla yeni bir asker alma yasası çıkarıldı. Bunda, &#;de Timur&#;a yenilen Yıldırım Bayezit&#;ten sonra, devletin yıllarca karışıklıklar içinde kalması ve dolayısıyla savaş tutsağı alınamamasının da etkisi vardır. Buna göre, ülke içindeki Hristiyan toplulukların belirli yaştaki birkaç çocuğundan ancak biri alınacaktı. Önceleri yalnız Rumeli&#;de ve Ege adalarında uygulanan devşirme yasası, yüzyıl sonlarından başlayarak Anadolu&#;daki Hristiyan ailelere de yaygınlaştırıldı. Devşirme işi belli bir yönergeye göre yapılırdı. Devşirme memurlarının elindeki fermanda nereden; ne kadar oğlan alınacağı yazılıydı. Ailenin tek oğlu varsa alınmazdı. Çocukların yakışıklı ve uzun boyluları yeğ tutulurdu. Boylu poslu olanlar saray için ayrılırdı. Bu çocuklar, gruplar halinde merkeze getirilir, defterlere yazılırdı. Buradan Türk çiftçilerinin yanına verilen devşirme oğlanları, belli süreler hizmet ettikten sonra ( yıl) Acemi Ocağı&#;na alınırlar ve kendilerine Acemi Oğlanı adı verilirdi.

İstanbul&#;un fethinden sonra burada da bir Acemi Ocağı kuruldu. Bunların kışlası şimdiki Şehzadebaşı ile Vezneciler arasındaydı. İstanbul Acemi Ocağı 31 Orta, yani bölükten oluşuyordu. Ocağın komutanına İstanbul Ağası denirdi. Bunun Orta&#;sı olan Birinci Orta kalabalık olduğundan dokuz bölüğe ayrılmıştı. Her bölüğün komutanı bölükbaşı, hepsinin komutanıysa başbölükbaşıydı. Orta işe kapıya çıkma ya da bedergâh denirdi. Bu çıkmalar ölen ya da emekli olan yeniçerilerin yerlerini doldurmak için ya da doğrudan doğruya askere olan gereksinme dolayısıyla yapılırdı. Yeniçeri Ocağı&#;nın asker gereksinmesini Yeniçeri Ağası Divan-ı Humayun&#;a sunar, bunun üzerine yeteri kadar acemi, yeniçeri yapılırdı. Bu çıkmalarda eski acemiler yeğ tutulurdu. Yeniçeri Ocağı&#;na ilk girenlere düzen akçesi adıyla ikişer altın verilirdi. Bunlar, ilişkili oldukları odalarda yerleri süpürürler, silerler, bulaşık yıkarlar, odun yararlardı. İstanbul Acemi Ocağı&#;nın toplamı önceleri kişi kadarken, yüzyıl ortalarından başlayarak &#;e yükseldi, aynı yüzyıl sonunda, Yeniçeri Ocağı ile orantılı olarak artarak &#;e çıktı, yüzyılda ise 10 bini buldu. Ocak, varlığını &#;da Yeniçeri Ocağı&#;nın kaldırılmasına kadar sürdürdü. En büyük komutanları olan İstanbul Ağası&#;na bu tarihten başlayarak Hatab Emini denildi. Acemi Kışlası da, yeni kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye&#;ye yazılan ve yaşları 15&#;in altında olan çocuklar için eğitim alanı olarak kullanıldı.

Acemi Ocağı görevleri
Acemiler, imalathanelerde, miri gemilerde, odun ambarlarında, hasta odalarında, sultan hanım dairelerinde hizmet ederlerdi. Ayrıca hükümdar için yaptırılan cami, çeşme, köprü, medrese gibi binalarda da çalıştırılırlardı. Sarayın ve saray mutfağının odununu taşımak da bunların görevleri arasındaydı.

Vezir-i azamın sarayında da Teberdar adı verilen Acemi oğlanları çalıştırılırdı. Gürbüz ve kuvvetli olanlar, padişahın inşaatlarında taş taşımak için ayrılırlardı. Acemiler İstanbul dışındaki bir başka yerde çalışıp, kışlalarından uzak kaldıkları zaman gündeliklerinden başka yemeklik olarak para alırlardı (Günde 2 akçe).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir