bayramda nişanlı erkeğe ne alınır / Nişanlıya Hediye Ne Alınır ? Nişanlılara Özel Sürpriz 20 Hediye | Hediye Sepeti

Bayramda Nişanlı Erkeğe Ne Alınır

bayramda nişanlı erkeğe ne alınır

Düğün adetleri

align
Kız beğenme veya kız görme

Halk arasında kızla erkek bir-birlerini beğendikten sonra ana ve babanın fikri sorulur. Erkek, ana ve babası razı olduktan sonra kızın yakınlarına – halasına, teyzesine, anasına haber gönderir. Onların ağzı aranır.

Haber gönderme

Erkek evi arayıp, soruşturup kız evine münasip, yakın bir kişiyi, kim tarafından elçi geldiğini kız evine haber vermesi için gönderir. Bazen, kız evi razı olmaz. O zaman elin-obanın en muteber, saygıdeğer insanı kız evini ikna etmeye gider.

Küçük isteme

Âdete göre, önce iki kadın – erkek anası, yakın akrabalardan biri kız istemeğe gider. Kadınlar anlaştıktan sonra, ailenin şah damarı sayılan babalar görüşür. Erkek babası üç saygıdeğer yakınıyla kız evine gider. Kız istemeye gidenler hareketleri, davranışlarıyla kız istemeye geldiklerini kız evine belli ederler.

“Kız istemeye gece gidilmez”.

“Kız istemeye gidenlere verilen çay içilmez”.

Kız istemede bunlar söylenir “Kız ağacı goz (ceviz) ağacı, her gelen bir taş atar”, “Kız yükü tuz yükü”.

Kız babası birinci istemeyi kabul etmez - “Kız kapısı, şah kapısı”. “Önce kızla, anasıyla, yakın akrabaya, dosta danıştıktan sonra, size kesin kararımızı bildiririz”-der.

Kızın fikri sorulduğunda susarsa, “susmak evet demektir” derler. Ama yine kesin bir şey söylenmez. Büyük istemede kız verilir. Çünkü esas sözü büyükler, yaşlılar söyler.
align

Baba aileye yakın olan kişileri - amcayı, dayıyı ve başka akrabaları eve davet eder. Dost-akrabaya danıştıktan sonra “elçi” gitmeye karar verir.

Erkeğin kız kardeşi veya yengeleri kızı görüp, bir de ağzını “arar”. Kızın gönlü olduğunu gördükte düşündüklerini ona söylerler. Sonra kızın annesinin yanına gelerek saygıyla “şu gün size geleceğiz, kız istemeye” denir.

Kızın annesi de ailesini bundan haberdar eder. Yakın akrabalar eve çağrılır. Konu danışıldıktan sonra eğer kendi aralarında anlaşırlarsa, kızın da fikrini öğrenirler. Bunu da kıza yakın olan bacı, yenge, anne veya arkadaş sorar. Kız gönlü olduğunu belli etmek için her zaman : “siz bilirsiniz” der.

Belirlenmiş günde elçiler gelir. Uzun sohbetten sonra konuyu açıp söylerler. Eğer kız razı değilse, ret cevabı verir. Bu söz artık değişmez. Eğer razıysa, “Biz düşünelim, danışalım, sonra karar veririz. Şimdi ise misafirimizsiniz”.

Erkek evi bir müddet sonra yeniden, ikinci kez kız istemeye gelir. Yine önceden kız evine onlara gidileceği haber edilir.

Kız evi bu kez hazırlıklı olur. Dost – akrabadan ihtiyarlar davet edilir.

Erkek evi gelir. Onları başköşeye oturturlar. Kız evi de oturur. Bu meclise hem kadınlar, hem de erkekler katılır. Sadece kızın annesi katılmaz. O da odaya girer çıkar, ama onlarla oturmaz.

Biraz sohbetten sonra erkek tarafından bir kişi esas konuyu açar. Kız tarafına yüzünü dönerek sorar: “ evet, şimdi sizin son sözünüz ne?” Kız tarafından amca ya da dayıdan biri  bir geder hafifçe minnetten sonra (artık kapımıza gelmişsiniz, tuz-çörek kesmişiz vs.) sonra “Allah mübarek eylesin”, “Hoşbaht olsunlar” denir. Oturanlar da hep birlikte “Amin” derler. Yeni akrabalar bir-birlerini tebrik ederler.

Kızın bacısı veya yengesi çay getirir. Herkes “şekerli çay” içer. Bundan sonra bazen yemek de verilir. Erkek evi gittikten sonra kızın bacısı veya yengesi “gelinin” “bacılığı”gile gider. Çünkü kızı istemeye gelindiği zaman kız evde oturmaz. Onlar kıza mübarek der ve eve getirirler. 

Belge veya küçük nişan

Kızın “he”sini aldıktan sonra geç bir aya kadar kıza “belge” denilen küçük nişan getirirler. Aynı şekilde kız evine önceden haber edilir. Bu törene yirmi beş, otuz kişi katılır. Burada en çok kızın arkadaşları, yaşıtları olur. Onlar donatılmış masanın arkasında, kızın etrafında otururlar.

Erkek evi gelir, yanlarında bir nişan yüzüğü, bir yazma ve tatlı getirirler. Tören başlamadan erkeğin bacısı, kardeşi, yengesi veya babası yüzüğü kızın parmağına takar, yazmayı omzuna asar ve bir tatlı götürerek kıza ısırtır, yarısını ise damada götürürler.

Sonra herkes ağzını tatlandırır. Yiyip içip eğlenirler. Erkek evi gittikten sonra kızların meclisi başlar. Nişanlanmış kız sağ elini teker-teker bekar kızların başına sürer. Sonra kalkar ve yerini kızlara verir. Kız yüzüğünü ilk önce kime birinci verirse, sıranın onda olduğu, onun gideceği söylenir.

Sonra kızlar evlerine gittiklerinde şeker götürür, gece uyurken iki aynı tür nişan şekerini yastığının altına koyarlar. O zaman varacağı erkeği uykusunda göreceği söylenir.

Büyük nişan 

Belgeden bir kaç ay sonra büyük nişan yapılır. Buna erkek tarafı çoktan hazırlanmış olur. Nişanda kız için her ne lazımsa alıp getirirler. Ayakkabı hariç. Ayakkabının darlık, sıkıntı olduğu söylenir. Onu da alırlar. Fakat başka bir gün kaynana kızın yanına geldiğinde getirir. 

Nişanda tüm masrafları çoğu zaman erkek tarafı gönderir. Et, yağ, un, pirinç, sebze, kısacası soğan hariç her şey. Soğan acılıktır.

Erkek evi nişanı kırmızı kurdeleyle süslenmiş honçalarda (tepsilerde) ve bavullarda getirirler.

Herkes yiyip içip eğlendikten sonra sofra toplanır. Kızı başköşeye oturturlar. Önüne ayna konulur, mum yakılır. Honçalar da etrafına dizilir. Nemer verildikten sonra damadın bacısı getirilen şeyleri göstermeye başlar. Oturanlar da hep birlikte “mübarektir” derler. Sonra nişanda gelmiş kokulardan birini alıp, oturanlara verirler, herkes o kokuyu sürer.

Bayramlık

Düğüne kadar tüm bayramlarda kıza bayramlık götürülür. Bunlardan en ilginç olanı Nevruz bayramlığıdır. Ya Ahır Çarşamba, yada bayramdan bir gün önce ( Bayram Akşamı) geline bayramlık götürürler. Burada kıza kırmızı renkli elbise, ya yazma, bir değerli eşya, başına kına sürülmüş boynuzlu koç. Bundan başka, şekerbura, pahlava, gatdama, ceviz – fındık, innab, hurma ile dolu honçalar, mumlarla süslenmiş semeni ve sepetler götürürler. Gelinin başına, eline, ayağına kına yakılır.

Kelmeleşme

Erkek evinin büyüğü kız evine yarın istemeye geleceklerini haber gönderir.

Sonraki gün erkek tarafından amca, dayı, baba ve başka yakın akrabalar kız istemeye gelir.

Bu istemede daha çok erkekler bulunur. Buraya bazen kızın ve erkeğin arkadaşlarının babaları da katılır.

Konuşmada düğün günü belirlenir. Düğün masrafları erkek tarafından karşılanır. Bazen kız babası bu masrafın karşılanmasını istemez. Ama erkek evi kız evine elinden geldiği kadar yardımda bulunur. Konuşup anlaştıktan sonra bir– birlerinin hayır duasını aldıktan sonra ayrılıyorlar.

Paltarbiçti  (Elbise Biçmek)

Düğünden önce kız evinde paltarbiçti (elbise biçmek) olur. Bu kız istemeye sadece kadınlar katılır. Geline honçalar getirilir, eğlence düzenlenir. Dost, akraba kıza alınan hediyeyi gösterir, sonra küçük özel torbalarda hazırlanmış şekerler alınır. Sonra kızın bacısı gelinin baba evinden götüreceği çeyizi gösterir. 

Çeyiz

Düğünden iki – üç gün önce gelinin çeyizini getirirler. Bunu gelinin erkek kardeşleri, kuzenleri, damadın arkadaşları getirirler. Anne gelinin çeyizini arabadan indirmek için gelinin kardeşine hediye verir. Sonra gelinin yakınları, bacısı evi süslemeye gelirler. Onlar evi süsledikten sonra bazı eşyalara kırmızı kurdele bağlarlar. Kaynana evi süsleyenlere de hediye verir.

Çörekbişti 

Düğün gününden üç gün önce seçme kadınlar, kız – gelinler toplanarak erkek veya kız evine “çörekbişdi”ye gelirler. Hamur yapılır, künde kesilir, yufka, lavaş açılır. İlk pişen ekmek erkek veya kız anasına verilir. “Sofranız bereketli, ekmeğiniz sıcak olsun”  denir.

Kız şahı

Her kızın yakın arkadaşı, bacılığı var. Kimin düğünü olursa onun yakın arkadaşı “şah” kaldırır. ‘Şah kaldırma’ geniş yayılmış bir adettir. Şah - tahtadan yapılmış üstüne ayna, mum, kumaş, şeker, meyve başlanmış bir düğün süsüdür. Onu süslemek için özel yetenek gerekir. Eğer düğünü olan kızın en yakın arkadaşı evlenmişse, o zaman kendi evinden şah kaldırır. 

O arkadaşın evinde sofra açılır, şah süslenir. Gençler arkadaşın evine dans ederek gelirler. Burada eğlence düzenlenir. Akşam saat dokuz on gibi erkek evinden gençler kız şahına gelirler. Damat da, damadın yakın arkadaşı da gelir. Bahçede “lopa”, ateş yakılır çalıp oynanır. Sonra da şahı alıp kız evine gelirler. Kız evinde de yeyip – içip eğlenirler.

Hınayahdı (Kına yakma)

Kızlar bir odaya toplanırlar. Kız yengesi de ıslak kınayı alıp oynamaya başlar. Sonra bir tepsi, bir de boş bir kâseyi erkek evinin önüne getirir. O da boş kâseye para atıp, kınayı alır. Oynayarak kızın yanına gelir. Onun ellerine, ayaklarına kına yakar. Sonra da misafirlerin önüne getirir. Herkes kına yakıp, hediye verir.

Kızlar “hına yaktı”dayken erkekler eğlenirler. Bu zaman kız tarafından bir kişi “iki renkli” çay alıp damadın ve arkadaşlarının önüne getirir. Onlar da çayı içip, boş çay tabağına para koyarlar.

Kızlardan biri kına getirir. Erkekler de serçe parmağını kınaya bandırırlar.

Kebinkesdirme (Nikah kıyma)

Kebinkesdirme düğün gününden bir kaç gün önce olur. İmam nikâhını imam kıyar. Bu merasimde her iki taraf katılır. Her taraftan bir şahit olur. İmama para, bir ‘kelle gend’ (sert şeker) hediye verilir. 

İmam nikahında her iki tarafın yakını, kız ve erkek bulunur. 

Düğün

Eskiden köylerde üç gün düğün olurmuş. Düğüne gelen her kes yeni evlenenlere iltifatlar yağdırır, dileklerini söyler ve eğlenirler. Düğün günü damatla-gelinin nikâha girmesi vaciptir. Eskiden damadın yanında sağdıçla soldıç otururdu. Erkek anası onlara hediye verirdi. Damat düğün alanına geciktiği zaman, kim onun yerine oturursa hediye alır. 

Damadı veya gelini kendi düğününde oynatırlar. Damatla gelin kendi düğününde oynarsa bolluk bereketlilik olur derler.

Gelin götürme

Azerbaycan halkının en eski düğün havası olan “Vağzalı”nın sedaları altında erkek evi kız evine gelir. Onlar oynaya – oynaya, okuyarak şöyle söylüyorlar:

Al almağa gelmişik,

Şal almağa gelmişik.

Oğlanın adamıyıg,

Aparmağa gelmişik.

Gelin olduğu odanın kapısı bağlı olur. Bey babası halat vermeyince kız evi gelinin odadan çıkarılmasına izin vermez. Gelin evden çıkmadan önce anne babasının hayır duasını alır. Kaynı gelinin belini kırmızı bantla bağlar. Gelinin başına duvak atılır. Gelinin gittiği eve ışık götürmesi için, gittiği evin ocağının daim tütmesi için, evin bahçesinde büyük ateş yakılarak gelini ateşin etrafında üç kez döndürürler. 

Gelinin gittiği yerde sağlam olması için arkasından taş, gittiği yerin aydınlık olması için su atılır. 

Gelin erkek evine varır varmaz ayağının altına kırıp geçmesi için tabak konulur. İlk çocuğunun erkek olması için gelini kapıda oturtup kucağına erkek çocuk verilir. Gelinin ayağı altında koyun kurban kesilir. Koyunun kanından gelinin sıcakkanlı olması, erkek evine çabuk kaynayıp karışması için alnına ve elbisesine sürülür.

Kaynanası hoşgörülülük olması için gelinin başını okşar. 

Gelinin başına bolluk olması için bozuk para, şeker, pirinç, buğday serpilir.

Gelinin karşısında kırmızı bantla bağlanmış ayna götürülür. Ayna yengenin elinde olur. Sağdıçla, soldışın elindeki bardağın içinde pirinç, mum olur. Pirinç bolluk remzidir. 

Gelin süslenmiş odaya götürülür. Herkes bir ağızdan “hoşbaht olsun”, “oğullu – uşaglı olsunlar” der.

Düğünden üç gün sonra kızın annesi ve kızın en yakın akrabaları kızı görmeye gelir.

Üzeçıhdı (Yüze çıkma)

Taze gelin kayınbabasından utanır ve gözüne görünmez. Düğünde 10-15 gün sonra kaynana sofra hazırlar. Ailenin tüm fertleri çağırılır. Gelin hariç herkes gelip oturur. Bu durumda kaynana gelini sesler ve kendisi onu gidip getirir. Sonra geline değerli bir hediye verip ona, bu ailenin en sevilen ferdi olduğunu söyler. Bundan sonra gelin hiç kimseden utanıp çekinmez.

Gelingördü (Gelin görme)

Düğünden iki-üç ay sonra kız evi erkek evine gelini görmeye geleceklerini haber gönderir. Erkek evi hazırlık yapar. Kızın annesi yakınlarını alıp dünürünün evine gelir. Yiyip-içip eğleniyorlar. Sonra kızın annesi geline ve damada getirdiği hediyeleri verir.

Ayagaçdı (Ayak açtı)

Gelini gördükten sonra gelinin annesi kızını ve damadını evine misafir çağırır. Buna “ayagaçdı” denir. Ayagaçdıya erkekler de gelir. Büyük meclis kurulur. 

Kızın annesi damada ve geline aldığı hediyeyi verir. Aynı gün kızı evde misafir ederler. Bir-iki gün sonra kocası gelip gelini götürür. “Ayagaçdı”dan sonra damatla gelin istedikleri zaman oraya gelip gider.

Gonagçağırma (Misafir davet etme)

“Ayagaçdı”dan sonra hem erkek, hem de kız tarafından en yakın akrabalar “damatla gelini” misafir çağırır. Bir nevi “ayagaçdı”ya benzer. Misafir çağırdıktan sonra damatla gelin onların evine gedip giderler. Misafir çağırıldığı zaman yeni evlilere hediye verilir. Genellikle, “damatla gelin” kimin evinde ilk kez misafir olursa, o zaman onlara ev sahibi tarafından hediye verilir. 

Bayram Hediyesi

Bayram hediyesi almak sevdiklerimizle aramızda olan bağları daha da kuvvetlendirir. Bayramlar ve diğer özel günler ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bayram gibi özel bir günde de yediden yetmişe dedikleri gibi tüm sevdiklerimizle bayramlaşmak ve hediyeleşmek mutluluk vericidir.

Bayramlarda sevgilimize, eşimize, çocuklarımıza ve hatta torunlarımıza bayram hediyesi almak isteriz. Eğer bayram hediyeleri seçme konusunda kararsızsanız bayram öncesi sizi Muhiku’ya bekleriz. Küçükten büyüğe her yaşa ve her zevke hitap eden bayram hediyeliklerine Muhiku ile sahip olabileceksiniz.
Bayram Hediyesi Fikirleri

  • Çikolata
  • Çiçek
  • Konsept hediye kutuları
  • Dünya çayları ve kahveleri
  • Özel tasarım kupa
  • Tütsü
  • Kolonya

Okuma yazmayı yeni öğrenen miniklerinizi mutlu etmek için onlara okuma bayramı hediyeleri alabilirsiniz. Günlerinin çoğunu okulda geçiren çocuklar için bayram hediyeleri olarak okul gereçleri düşünebilirsiniz. Çocukların kullanabileceği hediyeler her zaman onlar için en güzelidir.

Bunun yanı sıra tıp alanında çalışan her doktoru 14 Mart Tıp Bayramı’nda hatırlamak ve onları özel hissettirmek isteriz. Sizler de doktor sevdiklerinizi sevindirmek için tıp bayramı hediyesi olarak hastanede kullanabilecekleri hediyeler alabilirsiniz.

Bayram Hediyesi Fikirleri

Bayramlarda herkes büyüklerimizin elini öpmek için yarışır. Çünkü bilirler ki bu el öpme merasiminin sonunda bir bayram hediyesi vardır. Büyükler ise günler öncesinden torunlarına veya çocuklarına bayram hediyeleri alma telaşına girerler. Muhiku’dan sevdikleriniz için değerlendirebileceğiniz farklı birçok hediye alternatifine ulaşabilirsiniz. Küçükler için bayram hediyelikleri ile çocuklara tarifsiz bir mutluluk yaşatabilirsiniz.

Çocuklara bayram hediyesi almak çok heyecanlı olabilir. Onların bu mutluluklarına şahit olmak bayramı neşeli bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Cocuklara bayram hediyesi olarak öncelikle şekerleme veya çikolata gibi eşsiz lezzetleri düşünebilirsiniz. Çünkü çocuklar şekere ve çikolataya asla hayır diyemezler. Çocuklar için Muhiku’nun kavanoz yumurta şekilli drajelerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra sağlıklı el yapımı küre şekerler de onları mutlu etmeye yetecektir.

Ayrıca tıp bayramını da unutmayalım. Bizler için gece gündüz demeden çalışan doktorlarımızı 14 Mart Tıp Bayramı’nda alacağımız güzel bir hediye ile özel hissettirebiliriz. Muhiku’nun geniş ürün çeşitliliği sayesinde bu özel günü sevdikleriniz için çok daha anlamlı hale getirebilirsiniz.

Muhiku’da Tıp Bayramı hediyeleri olarak değerlendirebileceğiniz farklı birçok hediye alternatifi vardır. Tıp Bayramı temalı kupa, best doctor ever baskılı bardak altlığı, yorgunluklarını atmak için molalarda içebilecekleri dünya çayları veya kahvelerinden oluşan bir hediye kutusu tasarlayabilirsiniz. Bu özel hediye sayesinde, sevdiklerinizin her zaman sizi anımsayabilmelerini sağlamış olabileceksiniz.

Bayram Hediyeleri Nelerdir?

Bayram hediyeleri denilince hemen hemen herkesin aklına çikolata gelir. Evet, bizce de sevdikleriniz için en güzel bayram hediyesi dolu dolu çikolatalardan, brownie ve drajelerden oluşan bir hediye kutusu olabilir. Böylece bu bayram, sevdiklerinizle birlikte tatlı yiyip tatlı konuşacak ve gününüz tam bir bayram havasında geçecektir.

Sevgiliye Bayram Hediyesi

Sevgilinizle bu bayram eminiz çok tatlı geçecektir. Tatlı diyoruz çünkü bayram demek tatlı demek. Sevgilinizle birlikte geçirmek istediğiniz bu bayram, ona özel bir hediye alarak kendisini değerli hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Sevgiliye bayram hediyesi olarak birbirinden lezzetli çikolataların yanı sıra farklı tasarımlarda olan hediyeliklere de bakmadan geçmeyin diyoruz. Sevgilinize alacağınız hediyenin sizlerden anı kalmasını istiyorsanız eğer işlevsellik bakımından kullanışlı hediyelerden oluşan bir hediye kutusu tasarlayabilirsiniz.

Muhiku’nun Kendi Kutunu Yap seçeneği ile hediye kutunuzu istediğiniz ürünlerle donatabilirsiniz. Sevgiliniz için bayram hediyesi olarak coure kalpli çikolata, sevgiyi sembolize eden kalpli dekoratif mum, Yade kibrit, tütsüler ve yasemin kolonyasından oluşan muhteşem bir bayram hediyesi verebileceksiniz.

Okuma Bayramı Hediyesi

Miniklerin bu heyecanına ortak olmak çok gurur verici olsa gerek. Çünkü tüm zorluklara rağmen okuma yazmayı öğrenip senenin sonunda yapılacak olan bu bayram onların en doğal hakkıdır. Büyükler de çocuklarına, kardeşlerine ve hatta torunlarına bu çabalarının karşılığı olarak bir hediye vermek isterler.

Okuma bayramı gibi yapılan etkinliklerde bu minikler yine çeşitli yazılar okuyarak hünerlerini sergilerler. Sizler de çocuklara bu okuma bayramlarının sonunda tüm sene boyunca verdikleri emeklerinin karşılığı olarak bir hediye verebilirsiniz.

Okuma bayramı hediyeleri olarak miniklere okumalarını ilerletmeleri için bir kitap hediye edebilirsiniz. Bu hediyeye ek olarak hediye kutunuza sevimli karakterlerden oluşan kitap ayracı ve çiçek desenli konuşan ajanda ekleyebilirsiniz.

Çocuklara Bayram Hediyesi

Çocuklara küçük bayram hediyeleri almak güzel bir fikir olabilir. Teknoloji çağında olan çocukların genelde hediye beklentileri de büyük olabiliyor. Bu nedenle küçük hediyelerle mutlu olmalarını sağlamak en güzeli olacaktır.

Çocukları bir çikolatayla bile mutlu edebilirsiniz. Onlara bayram hediyesi olarak çikolata ve kurabiyelerden oluşan minik bir hediye kutusu alabilirsiniz. Diğer yandan günlerinin çoğunu okulda geçiren çocuklara okul gereçlerinden de almayı düşünebilirsiniz. Çocuklar resim yapmaya bayılırlar. Keçeli kalem, kuru boya ve Bugs Bunny butik defter onları havalara uçurmaya yetecektir.

Muhiku’nun geniş ürün yelpazesinde aradığınız birçok ürünü bulabilirsiniz. Her yaşa ve her kesime hitap eden birbirinden güzel hediyelikler, uygun fiyat aralığı ile bütçenizi zorlamaz. Bunun yanı sıra bu özel hediyeler, sevdiklerinizi mutlu etmeye yeter.

Nişan Hediyelikleri

Yeni bir hayata adım atmak için yola çıkan çiftlere sevdikleri tarafından bazı özel eşyalar armağan edilir. Farklı seçeneklerle öne çıkan nişan hediyelikleri, sevdiklerinizi mutlu etmenizi sağlar. Onların bu özel günü her zaman gülümseyerek hatırlatmaları için alınacak armağanların kalıcı olması önem taşır. Kişisel zevklere ve ev dekorlarına uyumlu seçimlerle onlara olan sevginizi ifade edebilirsiniz. Herkesin beğenerek kullanacağı nişan süsleri hediyelik ambalajlarda satışa sunulur. Her zevke ve bütçeye göre seçimlerin olduğu süsler arasından çiftlere uygun tercihlerde bulunabilirsiniz. Birbirinden şık ve orijinal seçeneklerin yer aldığı söz hediyelikleri, yeni sözlenen çiftlerin tarzına uygun olarak satın alınır. Geleneksel tercihlerin dışında günün anlamına uygun seçimlerde yapabilirsiniz. Dilerseniz değişik nişan hediyelikleri arasında bulunan ürünleri bir sepet haline getirebilirsiniz. Çevreye destek olmak adına içerisinde tohum olan kalemleri gelen konuklarınıza sunabilirsiniz. Her zevke uygun alternatifler yeni sözlenen çiftlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak seçilir. Dekoratif söz sepetleri orijinal nişan hediyelikleri arasında en çok tercih edilenler arasında ilk sırada yer alır. Çiçek detaylarıyla herkesin dikkatini çeken sepetleri farklılık yaratmak için seçebilirsiniz. Hem nişana gelen misafirlere sunmak hem de çiftlerin eksiklerini gidermek için verilen armağanlar her iki taraf içinde unutulmaz olmalıdır. Misafirler için küçük çakıl taşlarından oluşan şişeler nişan hatırası hediyelik alternatifleri arasında öne çıkar. Söz, nişan ve kına için düzenlenen armağanlar arasından uygun seçimler yapabilirsiniz. Her kullanıma göre değişen ambalajları Trendyol farkıyla satın alabilirsiniz.

Her Merasime Özel Nişan Hediyelikleri

Her Merasime Özel Nişan Hediyelikleri

Nişan yapan çiftlere verilebilecek uygun seçenekler arasında birbirinden farklı aksesuarlar yer alır. Hem şık hem de kullanışlı alternatifler için nişan hediyelik mum modellerine göz atabilirsiniz. Küçük çiçeklerden oluşan kütük seçimler ve kavanozda farklı temalardan oluşan jel mumlar, farklı görünümüyle size değişik seçenekler oluşturur. Gerçek kuru çiçeklerin kullanıldığı mumlar farklı sayılarda satın alınır. Değişik kurdela ve nakışlarla süslenen çeşitler, vitrin ve konsolların üzerinde dekor amacıyla kullanılır. Ahşap ve pleksi malzemelerin tercih edildiği nişan hediyelikleri magnet, buzdolaplarınız için kalıcı bir seçenektir. Kişiye özel olarak tasarlanan magnetlerin üzerine dilerseniz isim ve tarih yazdırabilirsiniz. Farklı renklerde tercih edilen seçimlerle kişiye özel armağanlar yaratabilirsiniz. Sevdiğiniz aromaların kullanıldığı nişan hediyelikleri kolonya hoş kokusuyla farklılık arayanlar için idealdir. Farklı korkulardan oluşan hazır şişeleri tercih edebileceğiniz gibi isterseniz kendi favori kokunuzu da misafirlerinize sunabilirsiniz. Nişan hediyesi kahve özel kraft kutu ile beraber satılır. Tek içimlik olarak hazırlanan kahve, yanında kaşığı ile beraber tercih edilir. Özel günlerde gelen konuklarınıza günün anlamı için bu kutuları sunabilirsiniz. Sizinle mutluluğunuzu paylaşan konuklarınıza özel olarak yaptıracağınız makrome ve metal nişan hediyesi anahtarlık tercihleriyle anılarınızı her zaman taze tutabilirsiniz. Çiftlerin adını dilerseniz anahtarlıkların üzerine yazdırabilirsiniz. Farklı kullanımlar için tasarlanan nişan hediyelikleri mumluk, sabun, sukulent, oda kokusu gibi değişik alternatiflere sahiptir. Şık ve estetik olarak dizayn edilen ürünler, gelen konuklarınızla ortak anılar biriktirmenizi sağlar. Tohum, kar küresi nişan hediyesi, doğaya katkı sağlamak adına yaptırılabilecek seçenekler arasında bulunur. Çiftlerin resimleriyle süslenen kar kürelerini salonlarınızda dekoratif obje olarak konumlandırabilirsiniz. Nişan hediyelikleri kaktüs, kandil, lokumluk, fidan seçenekleriyle ister ikramlık isterseniz süs bitkisi olarak tercih edebilirsiniz. Farklı bitki kokularından oluşan nişan hediyelikleri lavanta kesesi, ayna, çiçek, çerçeve gibi dekorasyonları dolap içlerinde ve günlük kullanımda değerlendirebilirsiniz. Misafirlerinize anı niteliğinde yaptıracağınız tüm dekoratif objeler onların bu özel günü hatırlaması için idealdir. Her kullanıma uygun çeşitleri bir arada bulabileceğiniz Trendyol'dan farklı seçimler yapma imkanı bulabilirsiniz.

Nişan Hediyeliklerinin Seçiminde Öne Çıkan Detaylar

Nişan Hediyeliklerinin Seçiminde Öne Çıkan Detaylar

Özel günlerde sunulan alternatiflerin seçiminde bazı detaylar dikkat çeker. Günü hatırlatan seçimlerin uzun soluklu kullanıma sahip olması anıların taze tutulmasını sağlar. Geleneksel tercihlerin dışında alternatif arayanlar son dönemlerde popüler olan doğal materyallere yönelir. Misafirlerinizi dilediğiniz gibi karşılamak için tamamen el yapımı olan çeşitleri tercih edebilirsiniz. Gelen konuk sayısına göre alınacak materyaller özel günün anısına herkese dağıtılır. Nişan hediyelikleri bambu tarza hitap eden mum ve oda kokuları tarzıyla öne çıkar. Doğal ağaç dalları ve aranjalerle zenginleşen seçenekler, sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz alternatif tasarımlar arasında yer alır. Süs ve dekoratif amaçlı kullanıma uygun cam nişan hediyelikleri içerisine küçük çakıl taşlarından oluşan çikolatalar konulabilir. Yaldız, kabartma ve temalı şişeler hem cam hem de pleksiglas olarak tercih edilir. Şeffaf görünümde olması tüm organizasyonlarda kullanılmasını mümkün kılar. Nişan hediyelikleri cam şişe içerisinde daha şık ve estetik bir görünüm sergiler. Dilerseniz şişe tasarımlarının üzerine çiftlerin isimlerinin baş harflerini yazdırabilirsiniz. Düşme ve çarpmalara karşı dayanıklı yapısıyla tercih edilen söz nişan hediyelikleri pleksi ambalajlarla daha uzun süre dayanır. Magnet ve süslerde kullanılan pleksi ürünlerde farklı renk kombinleri yapabilirsiniz. Dilediğiniz renk ve modele sahip armağanları, sevdiklerinizle ortak anı olarak değerlendirebilirsiniz. İçerisine şeker, çikolata, kolonya ve mum gibi değişik ürünler yerleştirebilirsiniz. Anahtarlık ve hasır sepet çeşitlerinde tercih edilen nişan hediyelikleri makrome materyallerin doğallığına sahiptir. Beyaz ve sarı gibi farklı renklerden oluşan koleksiyon arasından konsepte uygun seçimler yapabilirsiniz. Merasimlerin ruhuna uygun olarak dizayn edilen küçük objeler sevdiklerinizle ortak bir an oluşturmak için idealdir. Sevdiklerinize özel anlarınızı hatırlatan seçenekler için Trendyol'un her zevke uygun geniş ürün gamını inceleyebilir, zevkinizi yansıtan alternatifler satın alabilirsiniz.

Dikkat Çekici Model Seçenekleri

Dikkat Çekici Model Seçenekleri

Özel günlerin anlamına uygun dekoratif ve kullanışlı ürünler renkli tasarımlara sahiptir. Farklı gelenek ve göreneklere göre değişiklik gösteren nişan hediyelikleri malzemeleri, kişisel olarak özenle satın alınır. Yakın akrabaların yanı sıra arkadaş ve dostlarınız için de seçimler yapabilirsiniz. Geniş bir çeşitliliğe sahip alternatifler yapacağınız törenin şekline ve ortamına göre seçilir. Temaya uygun aksesuarlarla zenginleşen obje ve şekerlemeler, misafirleriniz için değişik formlarda servis edilir. Şeker ve çikolataları nişan hediyelik kutu içerisinde gelen konuklara ikram edebilirsiniz. Bu günün anlamına uygun tasarımlı kutularda sunacağınız badem şekerlerinin yanına çiftlerin isimlerini yazdırarak daha özel olmasını sağlayabilirsiniz. Tek kullanımlık olarak tercih edilen bu ürünlerin taze olması önemli bir detaydır. Küçük şişelere konan şekerlemeler konuklarınızın ağızlarını tatlandırır. Söz havlusu hediyelik olarak damat bohçalarında tercih edilir. Kız tarafından yapılan sepetlerde yer alan havlular, nakış detaylarıyla daha da zarif hale gelir. Tören sırasında kullanılacak havlularda diğer armağanlarda olduğu gibi isim yazılması hoş bir detay olur. Her kullanıma ve bütçeye hitap eden nişan hediyelikleri fiyatları, malzeme detayına, kalitesine ve çeşitliliğine göre farklılık gösterir. Küçük dekorasyon malzemeleri daha uygun fiyatlardan satın alınır. El yapımı makrome ürünler daha üst segmentten satışa sunulur. Kaliteli ve güvenilir seçenekler konuklarınıza uzun süre saklayabilecekleri birer hatıra olur. Küçük ve büyük ambalajlarda alacağınız ürünler hem size hem de sevdiklerinize uygun seçimler olarak öne çıkar. Mum ve kolonya gibi ürünleri sipariş verirken fazla sayıda yaptırabilirsiniz. Çikolata ve şeker gibi havayla temas etmemesi gereken ürünler ise gelecek konuk sayısına göre seçilir. Misafirlerin beğenisini kazanacak tüm çeşitler uygun fiyatlarıyla da bütçe dostudur. Nişan hediyelikleri online satış olarak Trendyol'dan alınabilir. Çiftlere uygun seçeneklere göz atabilirsiniz.

Mardin Yöresi Evlenme Adetleri

Tarih boyunca çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Ülkemizin Güney Doğusunda yer alan Mardin Dünya’da konjonktürel olarak değişen düzene ayak uydurabilmiş ve günümüzde bünyesinde barındırdığı gelenekleriyle, gelişime duyarlı oluşuyla gelebilmiştir.

Mardin sıra ile İran, Bizans ve Arap hakimiyetinde kalmış ve son olarak da Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmış ve tüm bu medeniyetlerin dil, din ve gelenekleri tam bir sentez halini almıştır.

Kız İsteme ve Söz Kesme:

Evlilik çağına gelen delikanlıyı evlendirmeye karar veren ailesi, ona uygun bir eş bulabilme arayışına çıkar. Mardin’de kızla oğlanın daha önce görüşüp tanışması, evlilik öncesi arkadaşlık veya evlilik hususunda anlaşması çok az bir ihtimaldir. Erkek tarafı, kız evlerini ziyaret ederek uygun bir aday arar.

Bu olaya “dünür gezme”, gidenlere de görücü denir. Beğenilen ve oğullarına alınması kararlaştırılan kızın ailesinden istenmesine gidilmeden önce, kız tarafının evliliğe sıcak bakıp bakmadığını öğrenmek üzere hatırı sayılır, her iki aileyi tanıyan orta yaşta bir kadın kız evine gönderilir.

Oğlan tarafının isteğini iletip, üç gün sonra gelmek üzere kız evinden ayrılır. Üç gün sonra kız evine aracı kadın bir daha gönderilerek haber alınır. Haber olumlu ise oğlan evi, hatırı sayılır birkaç dost aile ile kız evine gider. Kız ailesi gelenlere ikramlarını sunarken bu arada kızlarını da konuklara göstermiş olur. Bu sayede oğlan kızı daha yakından görür. Oğlan kızı beğenirse ailesiyle işaretleşir ve oğlanın ailesi kız tarafına oğlanın kızı beğendiğini söyler. Kız tarafı oğlanı soruşturmak için 15 gün mühlet ister.

Kız tarafı evet cevabını verecekse defter yazılır. Bu defter 15 gün sonra gelen aracı kadına verilir. Oğlan tarafı defteri alıp inceler ve yapabileceklerini bir taslak halinde çıkararak deftere işleyerek geri gönderir. Eğer anlaşılırsa kızın da rızası alınarak olumlu cevap verilir. Oğlan tarafı kız evine geldiği zaman resmi tören başlamış demektir. Bu tür toplantılar kadınlı erkekli olur. Akşam yemekten sonra oğlan tarafı kız evine gider. Kız tarafı misafirlere kahve, çay, pasta, börek, meyve, kuru yemiş ikram eder. Kız istenir, verilir ve söz kesilmiş olur.

Nişan:

Söz kesildikten sonra ağız tadı olarak oğlan tarafının getirdiği tatlılar yenir. İki aile nişan (şerbet) tarihine karar verir. Nişan öncesinde çarşıya çıkılarak defterde istenilenlerin nişan töreni için olan bölümü alınır. Ayrıca nişan şekeri (kelle şeker) alınır.

Nişan töreninin tüm mali külfeti erkek tarafına aittir. Nişanda, kız ve oğlan tarafının birbirlerine bohça değiş tokuşu vardır. Bohçalarda kız tarafı, oğlan için tam takım elbise hazırlamış, erkek tarafı da aynı şekilde kız için tam takım elbise, yanında nişan için alınan eşyalar siniye yerleştirilir. En üstte de kelle şeker koyulur. Ayrıca bir çuval şeker gönderilir. Kelle şeker nişan töreninde ikram edilen şerbetin içine atılarak şerbet kısmen tatlandırılır. Yüzükler ve takılar takılır, şerbet ikramı edilir.

Nişan töreninden sonra düğün tarihi belirlenir ve düğün hazırlıklarına başlanır. Bu arada damadın gelin tarafında rahat gidip gelebilmesi için imam tarafından dini nikâh kıyılır. Düğüne bir hafta kala kızın çeyizleri kız evinde sergilenir. Bu arada oğlan tarafından bir grup kadın kız evine gelerek bu seyrin tespitini yapar ve defter denilen belge hazırlar. Bu ikinci defter belgesidir. Gereken taahhüt ve ona teslim edilen malların bir dökümüdür. Düğün haftası salı günü başlar, cumartesi sabahı biter.

Kına Gecesi:

Salı akşamı küçük kına gecesidir. Erkek evinde yapılır. Damadın yakın akrabaları kendi aralarında eğlenirler. Bazı ailelerde, salı akşamında yapılan kına gecesinde, gelin adayının saçlarına kına sürülür. Çarşamba gecesi büyük kına gecesi damadın evinde yapılır. Damat evinin bahçesinde odundan büyük bir ateş yakılır.

Gençler ateşin etrafında oynar, eğlenir. O gece, erkek evinin hazırladığı kına, gelinin evine grup halinde altın, hediye ile birlikte götürülür. Götürülen altın gelinin avucuna yerleştirilip, eline kına yakılır, oynanır, türküler söylenir. Bir miktar kına alınarak geri gelinir. Gelin evinden gelen kınadan damadın sol elinin serçe ve yüzük parmaklarına sürülür.

Düğün:

Perşembe günü gelinin geleceği düğün günüdür. Damadın evinde çalgılı bir düğün kurulur, sofralar hazırlanır, kurbanlar kesilir, etler dağıtılır ve hane halkı için bol miktarda etli yemek ve pilav yapılır. Yemeklerin yanında genellikle zerde adı verilen bir tatlı yapılır. Öğlen kurulan yemek akşama kadar devam eder.

Akşama doğru damat, evin avlusunun orta yerine konan bir sandalyeye oturtulur. Damat tıraşı yapılır. Damat tıraşı için berber, mümkün olduğu kadar elini ağır tutar. Eğlenceler eşliğinde damat tıraş olur ve bahşiş toplanır. Kız evinde gelin hazırlanır, hava kararmak üzereyken damat evi kızı almaya gelir. Gelin hazırlanırken erkek kardeşi veya babası kemerini bağlar ve ona mutluluk dileğinde bulunur.

Damat tarafından gelen düğün alayı içinde damadın yakınlarından iki hanım gelinin koluna girerler, gelinin önünde lüks lambası yanık vaziyette, en önde götürürler. Damadın evinin önüne gelinir, düğün alayı kapının dışında gelinle birlikte bekler. Damat evin yüksek bir yerinde gelinin başına şekerleme, bozuk paralı serper.

İçi bozuk para ve şekerle dolu olan bir testi kaynana tarafından gelinin eline verilir ve yere çarparak kırması istenir. Gelin testiyi yere çarparak kırar. Testi kırma olayı uğur olarak nitelendirilir. Testiden etrafa saçılan para ve şekerleme bereket ve uğur olarak nitelendirildiği için düğüne gelen herkes para ve şekerleme almak ister ve düğün sona erer.

Düğün Sonrası:

Cuma sabahı, sabahiye günüdür.

Gelin kayınbaba ve kayınvalidenin ellerini öper. Anne, baba tarafından geline hediye verilir. Bu hediye genelde altından oluşur. Düğünde takı takamamış olanlar sabahiye günü gelerek, hediyelerini verirler. Bir gece evvel evlenmiş olan gelin süslenir ve koltuğa oturtulur. Gelen misafirler geline bakar. Öğleden sonra damat evinde sofra açılır, yatsıya kadar devam eder.

Mardin’de yakın bir tarihe kadar düğünler üç gün üç gece sürerdi. Bu süreçte oğlan evinde yemekler pişer ve her tür ikramda bulunulurdu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir