deu hazırlık seviye belirleme sınavı / BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ - Yabancı Diller Yüksekokulu Goster

Deu Hazırlık Seviye Belirleme Sınavı

deu hazırlık seviye belirleme sınavı

 

Adayların 14 Ağustos saat ’ye kadar, Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasından                   (funduszeue.info) ön kayıt bilgilerini eksiksiz olarak doldurduktan sonra bilgisayardan alacakları başvuru numarası ile birlikte  aşağıda istenen belgeleri DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ-FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (Tınaztepe Kampüsü-BUCA) Öğrenci İşleri Bürosuna onaylatarak  teslim etmeleri gereklidir. Öğrenci işlerine onaylatılmamış başvurular geçersizdir.

-Bir programa kayıt hakkı kazanan tüm Yüksek Lisans öğrencileri 09 Eylül günü saat ‘da İktisat Fakültesi Kampüsü Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda (Dokuzçeşmeler-Buca) yapılacak olan İngilizce Yeterlilik ve Düzey Belirleme Sınavlarına funduszeue.infozce Yeterlik ve Düzey Belirleme Sınavlarından muaf olmak için gerekli şartlar yabancı Diller yüksek okulu ’ndan öğrenilecektir. Bu sınavlarda başarılı olamayan Yüksek Lisans öğrencileri için İngilizce Hazırlık Sınıfı mecburi olup  / Öğretim yılı Güz yarıyılı başından itibaren İngilizce hazırlık sınıfına alınacaklardır.

- Mülakatlar ve yazılı sınavlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ VE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ  BÖLÜMLERİNDE (TINAZTEPE KAMPÜSÜ - BUCA) yapılacaktır. 

- Adayın Yüksek Lisansa kabul başarı notu; ALES notunun % 50 Lisans Mezuniyet not ortalamasının % 25’i ve Mülakat ve yazılı sınav notunun ( yazılı ve mülakat  sınavlarının ortalamasının en az 65 almış olması koşulu ile ) % 25 ‘inin toplamı  alınarak hesaplanır. Adaylar gerekli diploma ünvanına sahip olmaları ve mülakat  saatleri çakışmamak kaydı ile en çok üç öğretim programına başvurabilirler. Birden fazla öğretim programına başvurmak isteyen adayların başvuru formunda öğrenim görmek istedikleri öğretim programlarına ilişkin tercih sıralarını belirtmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin programlara yerleştirilmelerinde tercih sıralamaları dikkate alınır. 

 

 

-Yüksek Lisans eğitimi, Bilgisayar Mühendisliği, Biyomedikal Teknolojiler, Coğrafi  Bilgi Sistemleri, Çevre Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri  Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği (Geoteknik), İstatistik, Matematik, Makina  Mühendisliği (Makina Teorisi ve Dinamiği) programlarında İngilizcedir.

 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

a)Enstitümüz web sayfasından alınacak başvuru numarası. 

b) Resmi onaylı ALES Sonuç Belgesi. (Son üç yıl içinde ALES ’ten Yüksek Lisans için en az 55 (sayısal), Doktora için en az 60 (sayısal) puan alınması koşulu aranır. )

c) Resmi onaylı yüksek lisans için lisans, Doktora için Lisans ve yüksek lisans diploması veya resmi onaylı mezuniyet belgesi örneği

d) Yüksek lisans için Lisans öğrenimi sırasında aldığı dersler ve notlarını, Doktora için Lisans ve yüksek lisans öğrenimi sırasında aldığı dersler ve notlarını gösterir resmi onaylı belge

e) Resmi onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği (TC Kimlik no belirtir)

f)Kısa özgeçmiş 

g) Var ise yayınlarının bir listesi

h) Üç adet fotoğraf ( sayılı Devlet Memurları Yönetmeliğine uygun)

ı) Doktoraya başvuracak adaylar için İngilizce başarı belgesi ile (*)

(*) İngilizce Başarı Belgesi: 

a) YDS en az 60,

b) Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından (ÜDS) üzerinden en az 60 puan, 

c) KPDS en az 60, 

d) TOEFL (En az puan),

e) IELTS (En az 4 puan almış alan) adaylar başvurabilir.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI  FEN BİLİMLERİ KONTENJAN TABLOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Yönetmelik

Dokuz Eylül Üniversitesinden:

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık

Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Dokuz Eylül Üniversitesi zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Yabancı Diller Yüksekokulunca düzenlenen ve yürütülen yabancı dil eğitim-öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Yönetmelik, sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

Öğrenci: Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bir programa kaydını yaptıran ve yabancı dil yeterlik sınavından başarısız olan ya da bu sınava katılmamış öğrencileri,

Yönetim Kurulu: DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

Yüksekokul Kurulu: DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu

ifade eder.

Eğitim-öğretim süresi

Madde 5 — Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin süresi bir yıldır. Bir yıl hazırlık eğitim-öğretimi sonunda başarısız olan önlisans ve lisans öğrencileri için bir yıl daha ek süre tanınır.

Hazırlık eğitim-öğretimini başarılı olarak tamamlayan öğrenciler, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programına başlarlar.

Başarısız olan öğrencilerden;

a) Yüksek lisans öğrencileri: Bir yıllık hazırlık eğitim-öğretimi sonucu başarısız olan öğrenciler bir sonraki eğitim yılı başında yapılan (Eylül) yeterlik sınavına girebilirler. Bu sınavdan başarılı olanlar enstitüdeki eğitim-öğretimlerine devam ederler. Başarısız olan öğrencilerin ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kayıtları silinir.

b) Eğitim dili yabancı dil olan bölüm öğrencileri: Hazırlık eğitim-öğretimi için tanınan azami iki yıllık süre sonunda başarısız veya devamsız olan öğrenciler bir sonraki öğretim yılı başında (Eylül) yapılan yeterlik sınavına girerler. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler kendi birimlerindeki eğitim-öğretimine devam ederler. Başarısız olan öğrencilerin Yabancı Diller Yüksekokulunun önerisi üzerine ilgili birimlerin yönetim kurulu kararı ile kayıtları silinir.

c) Eğitim dili Türkçe olan bölüm öğrencileri: Hazırlık eğitim-öğretiminde tanınan azami iki yıllık eğitim süresi sonunda başarısız veya devamsız olan öğrenciler bir sonraki öğretim yılı başında yapılan (Eylül) yeterlik sınavına girerler. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler kendi birimlerindeki eğitim-öğretimlerine devam ederler. Başarısız olanöğrencilerin ilişikleri kesilmeden birinci sınıfa kayıtları yapılır, ancak bu öğrenciler her yıl açılacak olan Şubat, Haziran, Eylül yeterlik sınavına başarılı oluncaya dek girerler.

Haftalık ders saati

Madde 6 — Hazırlık eğitim-öğretimi görecek öğrencilere "Düzey Belirleme Sınavı" yapılır. Hazırlık eğitimi programı, öğrencilerin düzey belirleme sınavındaki seviyesine göre dört gruba ayrılır.

Bunlardan;

Üst düzey (A): Haftada 20 ders saati,

Orta düzey (B): Haftada 25 ders saati,

Az bilenler(C): Haftada 25 ders saati,

Başlangıç düzey (D): Haftada 30 ders saati

şeklinde düzenlenir ve yürütülür.

Hazırlık programında yıl içi not değerlendirilmesi

Madde 7 — Hazırlık programında yıl içi not değerlendirmesi aşağıdaki gibidir:

a) Birinci dönem;

Aylık sınavlar: % 30

Günlük sınavlar (quiz): % 10

Sınıf içi başarı notu: % 10

b) İkinci dönem;

Aylık sınavlar: % 30

Günlük sınavlar (quiz): % 10

Sınıf içi başarı notu: % 10

Sınıf içi başarı notu

Madde 8 — Sınıf içi başarı notu değerlendirmesi aşağıdaki gibidir:

a) Sınıf içi başarı notu öğretim elemanı tarafından verilen bir nottur.

b) Sınıf içi başarı notu günlük olarak öğretim elemanı tarafından tutulur ve haftalık not ortalaması her haftanın son günü hazırlık bölüm başkan yardımcısına kayıtlara geçirilmesi için teslim edilir.

c) Sınıf içi başarı notunun verilmesinde aşağıdaki hususlar gözönüne alınır:

1) Öğrencinin sınıf içi davranışları,

2) Öğrencinin derse ilgisi ve katılımı,

3) Öğrencinin ev ödevini gereken titizlik ve dikkatle hazırlamış olması,

4) Öğrencinin günlük sınav, ödev ve çalışma kağıtlarını bir dosya içinde düzenli bir şekilde tutması,

5) Öğrencinin derslere zamanında girmesi,

6) Öğrencinin gerekli ders araçlarını (kitap, defter, kalem ve benzeri) yanında bulundurması.

Yıl içi sınavları

Madde 9 — Yıl içi sınavları aşağıda belirtildiği gibidir:

a) Günlük sınavlar (Quiz);

1) Günlük sınavlar ders programında belirtilmez; öğrencilere ilan edilmeksizin herhangi bir gün ve herhangi bir ders saati içinde uygulanır.

2) Bu sınavlar bütün yıl boyunca verilir.

3) Günlük sınavlar dakikalık veya daha uzun sınavlardır.

4) Günlük sınavlar yalnızca o an derste olan öğrencilere verilir; öğretim elemanı sınav kağıdını öğrencilere dağıttıktansonra hiç bir öğrenciyi sınıfa alamaz.

5) Bu sınavların telafisi yoktur. Sınava girmeyen öğrenciler (0) sıfır almış sayılır.

6) Bu sınavlar ölçme ve değerlendirme merkezi veya öğretim elemanı tarafından hazırlanır.

7) Ölçme ve değerlendirme merkezi tarafından hazırlanan günlük sınavlara ek olarak her öğretim elemanı da her ay iki kez günlük sınavı yapar.

b) Aylık sınavlar; Bir yarıyılda üç tane aylık sınav yapılır. Sınavlar yazılı, sözlü, dinleyerek anlama veya hem yazılı hem sözlü hem de dinleyerek anlama şeklindeyapılabilir.

Üniversite Senatosu tarafından onaylanan akademik takvim çerçevesi içinde; aylık sınavların yapılacağı tarihler ve nasıl (yazılı, sözlü, dinleyerek anlama veya hem yazılı hem sözlü, hem dinleyerek anlama) yapılacakları, akademik yılın başlangıç tarihini takip eden onbeş gün içerisinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından belirlenip, Yönetim Kurulu tarafından onaylandıktan sonra öğrencilere duyurulur.

Notlandırılmış aylık sınav kağıtları, sınav tarihinden en erken beş gün sonra öğrenciye incelemesi için geri verilir. Öğrenciler sınav kağıtlarını verildiği ders saatinde inceleyip çıkabilecek anlaşmazlıkları öğretim elemanı ile çözümlerler. Öğretim elemanları tarafından öğrenciye imzalatılan sınav kağıtları toplanarak öğrenci işleri bürosuna teslim edilir.

Yeterlik sınavları

Madde 10 — Yeterlik sınavları aşağıda belirtildiği şekilde işlem görür:

a) Birinci dönem not değerlendirilmesi aylık sınav not ortalamasının % 60’ı, sınıf içi başarı notunun % 20’si ile günlük sınav (Quiz) ortalamasının % 20’siile çarpılıp toplanması ve elde edilen sayının en yakın tam sayıya çevrilmesi sonucunda puanı üzerinden en az;

(A) kuru için: 60,

(B) kuru için: 70,

(C) kuru için: 80,

(D) kuru için: 90 puan ve üzeri

olan ve devamsızlık süresini aşmamış öğrenciler Şubat ayında yapılan "Yeterlik Sınavına" girebilirler. Bu sınavdan puan üzerinden 70ve üzeri not alan öğrenciler kendi birimlerindeki eğitim-öğretime başlayabilirler. Başarısız olan öğrenciler hazırlık eğitim-öğretimine devam ederler.

b) Yıl içi değerlendirmeleri toplamı en az 50puan ve üzeri olup devamsızlık süresini aşmamış olan öğrenciler "Yılsonu Yeterlik" (Haziran) sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan puan üzerinden 70ve üzeri not alanlar kendi birimlerindeki eğitim-öğretime başlayabilirler. Başarısız olan öğrenciler istedikleri takdirde yaz okuluna kayıt yaptırarak "Yaz Okulu Yeterlik Sınavı"na girmeyehak kazanırlar. Bu sınavdan puan üzerinden 70ve üzeri not alan öğrenciler kendi birimlerindeki eğitim-öğretime başlayabilirler. Başarısız olanlar ve yaz okuluna kayıt olmayanlar Eylül ayındaki yeterlik sınavına girebilirler.

c) Yıl içi değerlendirilmeleri 49 puan ve aşağıda olanlar ile devamsız olan öğrenciler "Yıl sonu Yeterlik" (Haziran) sınavına giremezler ve yaz okuluna katılamazlar. Bu öğrenciler sadece Eylül ayında yapılacak olan yeterlik sınavına girebilirler. Bu sınavdan puan üzerinden 70ve üzeri not alanlar kendi birimlerindeki eğitim-öğretimlerine başlayabilirler. Başarısız olan önlisans ve lisans öğrencileri ikinci yıl hazırlık eğitimine devam ederler.

Yeterlik sınavında başarı notutüm öğrenciler için puan üzerinden en az 70’tir. Ancak Fen-Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü öğrencileri için başarı notu puan üzerinden 80’dir.

Yeterlik sınavlarınınyazılı, sözlü, dinleyerek anlama veya hem yazılı hem sözlü hem dinleyerek anlama olarak yapılacağı ile bu sınavların yeterlik sınavında hangi oranda yer alacağı Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir.

d) Bir öğretim yılında Eylül, Şubat ve Haziran ayları olmak üzere üç kez yeterlik sınavı yapılır.

1) Eylül ayı yeterlik sınavına girebilecek öğrenciler aşağıda belirtilmiştir:

a) Yabancı dil hazırlık eğitimi bulunan fakülte, yüksekokul veya enstitülerin yüksek lisans programına yeni kayıtı olan öğrenciler,

b) Bir önceki öğretim yılında bu maddenin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen başarısız veya devamsız olan öğrenciler,

c) Hazırlık eğitiminde tanınan azami iki yıl öğrenim süresini tamamlamış ancak sınav hakkı olan Türkçe eğitimli bölüm öğrencileri.

2) Şubat ayı yeterlik sınavına girebilecek öğrenciler aşağıda belirtilmiştir:

a) Hazırlık sınıfında bir dönem eğitim-öğretim gören ve bu maddenin (a) bendinde belirtilen şartlara sahip olan öğrenciler,

b) Hazırlık eğitiminde tanınan azami iki yıl öğrenim süresini tamamlamış ancak sınav hakkı olan Türkçe eğitimli bölüm öğrencileri.

3) Yıl sonu yeterlik sınavına (Haziran) girebilecek öğrenciler aşağıda belirtilmiştir:

a) Hazırlık sınıfında iki dönem eğitim-öğretim gören, yıl içi değerlendirmeleri toplamı50puan ve üzeri olan, devamsızlık süresini aşmamış öğrenciler,

b) Hazırlık eğitiminde tanınan azami iki yıl öğrenim süresini tamamlamış ancak sınav hakkı olan Türkçe eğitimli bölüm öğrencileri.

Ayrıca başka bir yükseköğretim kurumundan Dokuz Eylül Üniversitesinde yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan ve eşdeğer bir programa yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, dikey geçiş sınavı sonucu hazırlık sınıfı olan bölümlere kayıt olan öğrenciler ile enstitülerin doktora programına başvuran öğrenciler de ilan edilen yer ve zamanda yeterlik sınavına girerler.

Yeterliksınavından muafiyet

Madde 11 —Önlisans, lisans veya lisansüstü öğrenimlerini yurt dışı ve/veya yurt içinde ilgili yabancı dilde yapmış olanlar, Üniversite Senatosu tarafından yabancı dil yeterlik sınavına eşdeğerliliği kabul edilmiş ulusal veya uluslararası geçerliliği belgelenmiş (TOEFL, IELTS, CPE, CAE, FCE, KPDS, ÜDS, DELF, DALF) yabancı dil sınavından belirlenen düzeyi tutturan öğrenciler ile Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılan yeterlik sınavlarından ve Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık eğitiminden 70 puan ve üstü not alarak başarılı olanlar, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından yeterlik sınavından muaf tutulabilirler. Diğer Üniversitelerin hazırlık sınıfını başarı ile bitirenler için muafiyet söz konusu olamaz.

Ayrıca eşdeğerliği kabul edilen diğer sınavlarda yeterli puan ve bu puanın hangi nota denk geleceği Yabancı Diller Yüksekokulunun değerlendirmesiyle belirlenir.

Üniversite Senatosu tarafından yabancı dil yeterlik sınavına, eşdeğerliliği kabul edilmiş ulusal veya uluslararası geçerliliği belgelenmiş yabancı dil sınav sonuç belgeleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılan yeterlik sınavlarından ve aynı kurumun yabancı dil hazırlık eğitiminden başarılı olanların belgeleri, başarılı oldukları tarihi takip eden öğretim yılı başından itibaren üç yıl süreyle geçerlidir. Üç yılı aşanbelgeler değerlendirilmeye alınmaz. Eş değer kabul edilecek belgelerin en geç yeterlik sınavı tarihinden bir hafta önce Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne teslim edilmesi ve Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanması gerekir.

Yeterlik sınavından başarılı olan veya bu sınavdan muaf tutulan öğrenciler kendi birimlerinde eğitim-öğretimlerine başlarlar.

Mazeret sınavı

Madde 12 — Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Çerçeve Yönetmeliğinde belirtilen haklı ve geçerli bir mazeret nedeni ile bir aylık sınavına giremeyen öğrenciye Yönetim Kurulu Kararı ile mazeret sınavı açılır.

Yeterlik sınavları, kısa süreli bilgi yoklama sınavları (quiz) ve mazeret sınavları için mazeret sınavı açılmaz. Ancak yeterlik sınavlarında mazereti Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrencilerin sınav hakları saklı tutulur. Geçerli mazereti olmaksızın bu sınavlara girmemiş olan öğrenciler o sınavdan 0 (sıfır) not almış sayılır.

Sınav sonucuna itiraz

Madde 13 — Öğrenciler sınav sonuçlarına ilan tarihini izleyen günden itibaren en çok yedi gün içinde ve sadece maddi hata yönünden itiraz edebilirler. İtiraz bir dilekçe ile Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne yapılır. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir maddi hata tespit edilmesi durumunda söz konusu hata, ilgili öğretim elemanlarının da görüşü alındıktan sonra Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir ve sonuç ilan edilir. Öğrenciler, öğretim elemanının not takdirine ilişkin hata itirazında bulunamazlar.

Devam zorunluluğu

Madde 14 — Hazırlık programlarında derslere en az % 90 oranında devam zorunludur. Hazırlık programlarında iki yarıyıl boyunca yapılacak derslerin en az % 90 ına devam etmeyen öğrenciler derslere devam hakkını kaybederler, başarısız sayılırlar ve yıl sonu yeterlik sınavına (Haziran) giremezler, yaz okuluna kayıtlanamazlar ancak Eylül ayında yapılan yeterlik sınavına girebilirler. Bu sınava girmeyen veya girip başarısız olan yüksek lisans öğrencilerinin kayıtları ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile silinir. Önlisans ve lisans öğrencileri ikinci yıl hazırlık sınıfında okumak zorundadır. İki yıl üst üste devamsız olan öğrencilerden eğitim dili yabancı dil olan bölüm öğrencilerinin kayıtları ilgili birimlerin Yönetim Kurulu kararı ile silinir. Eğitim dili Türkçe olan bölüm öğrencileri ise ilişikleri kesilmeden birinci sınıfa kayıtları yapılır. Ancak bu öğrenciler her yıl açılacak olan Şubat, Haziran, Eylül Yeterlik Sınavlarına başarılı oluncaya dek girerler.

Öğrenime ara verme izni

Madde 15 — Kabul edilebilir haklı ve geçerli mazereti olan hazırlık programında eğitim-öğretim gören öğrencilere yarıyıl izni verilmez. Bu öğrencilere ilgili birimlerin Yönetim Kurulu Kararıyla bir defada iki yarıyıl süre ile öğrenime ara verme izni verilebilir. Bu durumda olan öğrenciler bir sonraki öğretim yılı başında açılan Eylül Yeterlik Sınavına girerler.

Üniversite giriş sınavı ile yeniden kaydolan öğrenciler

Madde 16 — Dokuz Eylül Üniversitesinde dört yarıyıl süre ile yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarısız olduktan sonra Üniversite Giriş Sınav(lar)ı sonucunda bir fakülte veya yüksekokula yeniden kayıtlanan öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulunda hazırlık eğitimine devam edemezler. Bu durumda olan öğrenciler o öğretim yılı başında açılacak olan (Eylül) Yeterlik Sınavına girebilirler. Bu sınava girmeyen, girip başarısız olan öğrenciler Yabancı Diller YüksekokuluncaŞubat, Haziran ve Eylül aylarında açılan Yeterlik Sınavından başarılı olmaları veya Üniversite tarafından eş değerliği kabul edilen bir sınavdan (TOEFL, IELTS, CPE, CAE, FCE, KPDS, ÜDS, DELF, DALF) başarılı olduklarını belgelendirdikleri taktirde kendi bölümündeki eğitime başlayabilirler. Söz konusu koşulu yerine getirmeyen öğrencilere bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (b) ve (c) bentleri hükümleri uygulanır.

Dokuz Eylül Üniversitesinde iki yarıyıl yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarısız olduktan sonra bir enstitüye yeniden kayıtlanan yüksek lisans öğrencileri, Yabancı Diller Yüksekokulunda hazırlık öğretimine devam edemezler. Bu durumda olan öğrenciler o öğretim yılı başında açılacak olan (Eylül) yeterlik sınavına girebilirler. Bu sınava girmeyen, girip başarısız olan öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulunca, ilgili öğretim yılı içinde Şubat, Haziran ve Eylül aylarında açılan yeterlik sınavından başarılı olmaları veya Üniversite tarafından eş değerliği kabul edilen bir sınavdan (TOEFL, IELTS, CPE, CAE, FCE, KPDS, ÜDS, DELF, DALF) başarılı olduklarını belgelendirdikleri takdirde enstitüdeki eğitim-öğretimlerine başlayabilirler. Söz konusu koşulu yerine getirmeyen öğrencilerin ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kayıtları silinir.

Yönetmelikte yer almayan hususlar

Madde 17 —Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda 1/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" ile 14/8/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Çerçeve Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

Madde 18 — 27/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 19 — Bu Yönetmelik öğretim yılı başındayürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 20 — Bu Yönetmelik hükümlerini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü yürütür.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Eylül Ayı Yeterlik Sınavı (YDYS) nasıl bir sınavdır?

Eylül Ayı Yeterlik Sınavı (YDYS), zorunlu hazırlık okuyacak öğrencilerin hazırlık programından muaf olmalarını sağlayan iki aşamalı bir sınavdır. Bu sınavın 1. Aşamasında dil bilgisi, okuduğunu ve dinlediğini anlama, 2. Aşamasında ise yazma ve konuşma becerileri ölçülür. Sıanvın her iki aşamasından da 65 ve üzeri puan alan öğrenciler, hazırlık programından muaf olurlar ve doğrudan bölümlerinde derslere başlarlar.

Zorunlu İngilizce Hazırlık sınıfı bulunan bölümler hangileridir?

Eğitim-öğretim yılında Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan bölümler şunlardır:

           Fen-Edebiyat Fakültesi:

  İngiliz Dili ve Edebiyatı 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:

                                İngilizce İşletme

          Yabancı Diller Yüksekokulu:

İngilizce Mütercim-Tercümanlık

Sınavın içeriği nasıldır?

Sınavın 1. aşaması çoktan seçmeli sorulardan oluşan dinleme, okuma, dil kullanımı (dilbilgisi + kelime) bölümlerinden oluşmaktadır. Bu aşamadan puan üzerinden 65 puan ve üzerinde alan öğrenciler sınavın 2. aşamasına alınırlar.

Sınavın 2. aşamasında yazma ve konuşma becerileri ölçülür. Bu aşamadan da puan üzerinden 65 puan ve üzerinde alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf olurlar.

Yeterlik Sınavı için ne tür kurallar uygulanmaktadır?

Üniversitemizde eğitime yeni başlayacak öğrencilerin sınava gelirken Nüfus Cüzdanlarını/Ehliyetlerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Önceki yıllarda hazırlık okumuş öğrencilerin ise Öğrenci Kimlik Kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Sınav sonuçları nasıl ilan edilmektedir?

Sınav sonuçları Yabancı Diller Yüksekokulu web sayfasından duyurulmaktadır.

Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girebilmem için başvuru yapmam gerekli midir?

Üniversitemizde Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı Bulunan Bölümlere yeni kayıt yaptıran öğrencilerin Eylül ayında gerçekleştirilecek sınava katılmak üzere başvuruda bulunmalarına gerek yoktur.

Geçmiş yıllarda İngilizce Hazırlık Sınıfı Programından başarısız olmuş olup, sınava katılmak isteyen öğrencilerimizin ise İngilizce Hazırlık Sınıfı Akademik Takviminde belirtilen başvuru bitiş tarihine kadar başvurularını Yabancı Diller Bölüm Sekreterliğine iletmeleri gerekmekedir.

Söz konusu öğrencilerin sınav saati ve giriş yerlerini öğrenmek amacıyla funduszeue.info adresli web sitemizi takipte kalmaları gerekmektedir.

Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girmezsem ne olur?

Üniversitemizde eğitime yeni başlayacak  ve zorunlu hazırlık okuyacak olan öğrenciler, Eylül Ayı Yeterlik Sınavına girmezler veya başarılı olamazlarsa 1 yıl zorunlu hazırlık programını almak zorundadırlar. 

Yabancı Dil Düzey Belirleme Sınavı (YDBS) nedir?

Yabancı Dil Düzey Belirleme Sınavı (YDBS), zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık okuyacak olan tüm öğrencilerin İngilizce dil beceri düzeylerinin belirlenmesi için yapılan bir sınavdır. Bu sınav, öğrencilerin hazırlık programına hangi seviyeden başlayacağını belirler. Sınav sonucuna göre öğrenciler hazırlık programı eğitimlerine kendilerine en uygun düzeyde başlarlar.    

İngilizce Düzey Belirleme Sınavına girmezsem ne olur?

En uygun seviyenin belirlenmesi için bu sınava mutlaka girilmesi gerekir. İngilizce Düzey Belirleme Sınavına girmeyen öğrenciler, en alt seviyeden eğitimlerine başlarlar. Sınav saati ve yeri hakkında duyuruların, Yabancı Diller Yüksekokulu web sayfasındaki duyurular bölümünden takip edilmesi gerekir.

DPÜ'de lisans eğitimine başlamak için karşılamam gereken dil koşulu nedir?

Zorunlu hazırlık okuması gereken öğrencilerin lisans eğitimine başlayabilmeleri için Eylül Ayı Yeterlik Sınavı’nın her iki aşamasında da 65 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.

Yabancı Dil hazırlık eğitimi sonrasında lisans eğitimine geçebilmek için karşılamam gereken koşullar nelerdir?

Yıl içinde yapılacak olan Quiz, Vize, Portfolyo, Konuşma Sınavı ve Performans notlarınızın ortalamalarının 65 ve üzeri olması ve devam zorunluluğunu yerine getirmeniz durumunda Haziran Ayı Yeterlik Sınavı’na girebilirsiniz.  Bu sınavın her iki aşamasında da 65 ve üzeri almanız durumunda hazırlık programında başarılı sayılıp lisans eğitiminize başlayabilirsiniz.

Devamsızlık ve yıl içi ortalamasını sağlayıp Eğitim – Öğretim Yılı sonunda yapılan Yabancı Dil Yeterlik Sınavından başarısız olan öğrenciler web sitemizdeki duyuruları takip ederek Bütünleme Yabancı Dil Yeterlik Sınavına katılabilirler. Bütünleme Yabancı Dil Yeterlik Sınavından da başarısız olunması halinde gelecek Eğitim – Öğretim Yılı başında (Eylül) yapılacak Yabancı Dil Yeterlik Sınavı’na akademik takvimde belirtilen başvuru sürecinde başvuru yapmak koşuluyla katılanabilir.

Gelecek Eğitim – Öğretim Yılı başında (Eylül) yapılacak Yabancı Dil Yeterlik Sınavından da başarısız olan Zorunlu Hazırlık sınıfı bulunan bölümlere kayıtlı öğrenciler İngilizce Hazırlık Sınıfı Programı’nı tekrar ederler.

İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı programında öğrenim gören öğrenciler Hazırlık Sınıfı Programında başarısız olsalar dahi bölümlerindeki eğitimlerine başlayabilirler.

Hazırlık eğitimi süresi ne kadardır?

Hazırlık eğitimi süresi 1 yıldır.

Hazırlık sınıflarında devam zorunlu mudur?

Evet. Derslerin en az %85’ine devam zorunludur. Bununla ilgili detaylar öğretim yılı başında hazırlık sınıfı öğrencilerine duyurulur.

Devamsızlık sınırını aşınca ne olur?

Yıl içinde belirtilen devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, Eğitim – Öğretim Yılı  sonunda  yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı ile birlikte Bütünleme İngilizce Yeterlik Sınavı’na giremezler. Ancak daha sonra Eylül ayında yapılan İngilizce Yeterlik Sınavına girebilirler.

Sağlık raporları devamsızlıktan düşer mi ve mazaret sınavlarına girebilir miyim?

Sağlık raporları nedeniyle sadece VİZE sınavları için mazaret talebinde bulunulabilir. Bunun için 3 iş günü içinde Öğrenci İşlerine dilekçe ve raporlar teslim edilmelidir. Diğer sınavlar veya ölçme değerlendirme ögeleri için herhangi bir mazaret sınavı ya da değerlendirmesi yapılmaz. 

Hazırlık sınıfı ders kitaplarını nereden temin edebilirim?

Hazırlık sınıfında kullanılacak olan ders kitapları, ilgili yayınevlerinin derslerin ilk haftasında okuldaki satış masalarından temin edilir. Derslere kitapsız gelinmesine ve fotokopi kitap kullanılmasına izin verilmez. Öğrenciler kullanılacak kitap listesi hakkında akademik yıl başında bilgilendirilir. Ders kitaplarının öğrenciye maliyeti civarında olup net tutar öğrencilerin seviyelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Üniversite dışındaki kısa süreli yabancı dil kurslarının yalnızca öğrenim/ders saati ücretlerinin yüksek maliyeti düşünüldüğünde, yabancı yayınevlerince basılan ve hazırlık eğitiminde bir akademik yıl boyunca kullanılacak olan eğitim-öğretim materyallerine ödenecek bu tutarın makul seviyede olduğu görülecektir.  Bunun yanı sıra, hazırlık eğitimi ile alacakları yoğun dil eğitiminin gerek akademik gerekse iş yaşamlarında öğrencilere sağlayacağı katkı paha biçilmezdir. 

Hazırlık sınıf listeleri ilan edildikten sonra sınıf değişikliği yapılabilir mi?

Hayır.

Hazırlık eğitimi boyunca aynı sınıfta mı eğitim alınır?

Hayır. Her 8 haftalık periyotlar sonrasında sınıf listeleri tekrar düzenlenir.

Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan bölümler haricinde de üniversitemizin pek çok bölümünde öğrenciler İsteğe bağlı hazırlık okumak için müracatta bulunabilir. Bunun için, e-devlet üzerinden kayıt yaptıranların İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK OKUMAK İSTİYOR MUSUNUZ? sorusuna EVET seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir. Şahsen kayıt yaptıranlar ise isteğe bağlı hazırlık okumak istediğine dair bir dilekçe bırakarak başvurusunu yapmış sayılır. 

Başvurular kontenjanlar dahilinde değerlendirilir ve kabul edilen öğrencilerin listesi Yabancı Diller Yüksekokulu web sitesinde duyurulur. İsteğe bağlı hazırlık okuma başvurusu kabul edilen öğrenciler Hazırlık Sınıfına kaydedilir. Bu işlem sonrasında 1 yıllık hazırlık eğitimi süresi tamamlanmadan bölümlerine geçme isteği kabul edilmez.

Son Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz , Cumartesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi, 20 Temmuz yılında İzmir'de kuruldu. Kısaltılması DEÜ şeklinde ifade edilmektedir. Kuruluş aşamasında Ege Üniversitesi'nden; İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Adalet Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi gibi birçok bölüm Dokuz Eylül Üniversitesi'ne geçmiştir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, İzmir Devlet Konservatuarı da DEÜ'ya geçmiştir. Sağlıktan mimarlığa, sanattan ekonomiye birçok alanda eğitim veren kurumun amacı yetenekli ve başarılı bireyleri ülkeye kazandırarak toplumsal kalkınmayı sağlamaktır. Girişimcilik ve yenilikçilik alanıyla topluma yön vermeye çalışan, eğitim ve bilim merkezli bir üniversite olma vizyonuyla ilerlemesini sürdürmektedir. "Engelsiz Üniversite" sloganıyla yoluna devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi, yılında Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri kapsamında Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi yatay geçiş imkanı ile bünyesine öğrenci kabul eder. yılında toplam 24 birimle eğitim - öğretim çalışmalarına başlayan üniversite günümüzde, 2 yüksekokul, 17 fakülte, 6 enstitü, 1 konservatuar, 5 meslek yüksekokulu, 1 Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve 50 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir'in dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi yaz okulu eğitimi veren üniversiteler arasında yer alır; ancak yaz okulunun açılıp açılmayacağı fakülteye ve bölüme göre değişmektedir. Her bölümde zorunlu staj imkanı bulunmamaktadır. Zorunlu staj bulunmayan bölümler de isteğe bağlı staj imkanı vardır. Staj imkanının kapsamı üniversite senatosu tarafından ya da bağlı bulunan fakülte yönetimi tarafından belirlenir.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Hangi Fakülteler Var?

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde toplam 17 fakülte bulunur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere birçok fakülte, güçlü akademik kadrosu ile öğrencilere kapılarını açmaktadır, Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü de dahil olmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi Bölümleri ve 17 fakülte aşağıda listelenmiştir:

  • Tıp Fakültesi
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • Hemşirelik Fakültesi
  • Veteriner Fakültesi
  • Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi

- Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Öğretmenliği

- Antrenörlük Eğitimi

- Rekreasyon

- Spor Yöneticiliği

  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

- İktisat

 - İşletme

 - Maliye

 - Ekonometri

 - Kamu Yönetimi

 - Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

 - Yönetim Bilişim Sistemleri

- İngilizce Öğretmenliği

- Fransızca Öğretmenliği

- Almanca Öğretmenliği

-Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

- Fen Bilgisi Öğretmenliği

 - Biyoloji Öğretmenliği

- Fizik Öğretmenliği

- Kimya Öğretmenliği

- Coğrafya Öğretmenliği

- Tarih Öğretmenliği

- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

- Sınıf Öğretmenliği

- Özel Eğitim Öğretmenliği

- Okul Öncesi Öğretmenliği

 - Matematik Öğretmenliği

 - İlköğretim Matematik Öğretmenliği 

- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

 - Türkçe Öğretmenliği 

- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

- Fizik

- İstatistik

- Kimya

- Biyoloji

- Matematik

- Bilgisayar Bilimleri

- Film Tasarımı ve Yazarlığı

- Film Tasarımı ve Yönetmenliği

- Çizgi Film ve Animasyon

- Kurgu ses ve Görüntü Yönetmeni

- Fotoğraf

- Geleneksel Türk Sanatları

-Müzik

- Resim

- Moda Giyim Tasarımı

- Moda Aksesuar Tasarımı

- Tekstil ve Moda Tasarımı

- Sahne Tasarımı

- Oyunculuk

- Dramatik Yazarlık

- Heykel

- Seramik

- İlahiyat

- İktisat

- İşletme

- Uluslararası İlişkiler

- Turizm İşletmeciliği

-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

- Mimarlık

- Şehir ve Bölge Planlama

- İnşaat Mühendisliği

-Bilgisayar Mühendisliği

- Çevre Mühendisliği

- Endüstri Mühendisliği

-Tekstil Mühendisliği

- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

- Maden Mühendisliği

- Makine Mühendisliği

- Jeofizik Mühendisliği

- Jeoloji Mühendisliği

- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

- Gemi Makineleri İşletmeMühendisliği

-Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

- Lojistik Yönetimi

- Tarih

- Felsefe 

- Psikoloji 

- Müzecilik

- Sosyoloji 

- Türk Dili ve Edebiyatı

- Karşılaştırma Edebiyat

- Arkeoloji

- Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

- Dilbilimi

- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

- Turizm İşletmeciliği 

- Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans Bölümleri Neler?

Ön lisans bölümleri iki yıllık bölümler olmasına rağmen öğrenciler mezuniyet sonrası sınava girerek okudukları bölümü dört yıllık fakülteye tamamlayabilirler. Dokuz Eylül Üniversitesi çok sayıda meslek yüksekokuluna sahiptir. Okullar merkez kampüste olabileceği gibi İzmir'e bağlı ilçe merkezlerinde de bulunabilir.

  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu

- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

  • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

- Gastronomi ve Mutfak Sanatları

- Uluslararası Ticaret

- Turizm İşletmeciliği

  • Adalet Meslek Yüksekokulu

- Adalet

  • Torbalı Meslek Yüksekokulu

- Madencilik Teknolojisi

- Endüstriyel Cam ve Seramik

- Sondaj Teknolojisi

- Geotektnik

- Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

- İnşaat

- Harita ve Kadastro

- Bilgisayar Teknolojileri

- Bitkisel ve Hayvansal Üretim

- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik

- El Sanatları

- Elektrik ve Enerji

- Elektrik ve Otomasyon

- Mimarlık ve Şehir Planlama

- Makine ve Metal Teknolojileri

- Muhasebe ve Vergi

- Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri

- Pazarlama ve Dış Ticaret

- Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri

- Yönetim ve Organizasyon

  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

- Anestezi

- Radyoterapi

- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

- Ağız ve Diş Sağlığı

- Odyometri

- İlk ve Acil Yardım

- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

- Nükleer Tıp Teknikleri

- Müzikoloji Bölümü

- Müzik Bölümü

- Sahne Sanatları Bölümü

- Gıda Teknolojisi

- Kültürel Miras ve Turizm

- Turizm ve Otel İşletmeciliği

- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

  • Bergama Meslek Yüksekokulu

- İş Sağlığı ve Güvenliği

- İş Makineleri Operatörlüğü

- Bilgisayar Teknolojisi

  • Yabancı Diller Yüksekokulu

- Hazırlık Okulu

Dokuz Eylül Üniversitesi Yüksek Lisans Bölümleri Neler?

Minimum iki yıl maksimum üç yıl süren yüksek lisans eğitiminde öğrenciler belirledikleri alanda uzmanlaşır ve yetkinleşirler. Aşağıda Dokuz Eylül Üniversitesi yüksek lisans programları ve bünyesinde bulunan enstitüler listelenmiştir.

  • Eğitim Bilimleri Enstitüsü

- Özel Eğitim

- Aile Eğitimi ve Danışmanlığı

- Yabancı Diller Eğitimi 

- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

- Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi

- Çevre Eğitimi

- Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi

- İlköğretim

- Güzel Sanatlar Eğitimi

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi 

- Eğitim Bilimleri

- Türkçe Eğitimi

- Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi

  • Din Bilimleri Araştırma Enstitüsü
  • Fen Bilimleri Enstitüsü

- Tekstil Mühendisliği

- Biyomedikal Teknolojiler

- Şehir ve Bölge Planlama

- Biyoteknoloji

- Coğrafi Bilgi Sistemleri

- Çevresel Yer Bilimleri

- Deprem Yönetimi

- Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları

- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

- Endüstri Mühendisliği

- Deniz Bilimleri Ve Teknolojisi

- Fizik

- Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği

- İnşaat Mühendisliği

- Matematik

- İstatistik

- Jeofizik Mühendisliği

- Coğrafi Bilgi Sistemleri

- Jeoloji Mühendisliği

- Jeotermal Enerji

- Kimya

- Lojistik Mühendisliği

- Maden Mühendisliği

- Makina Mühendisliği

- Çevre Mühendisliği

- Mekatronik Mühendisliği

- Mimarlık

- Nanobilim ve Nanomühendislik

- Bilgisayar Mühendisliği

  • İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü

- Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji

- Biyotıp ve Sağlık Teknolojileri

  • Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Enstitüsü

-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

- Translasyonel Onkoloji

- Temel Onkoloji Doktora

- Kanser Epidemiyolojisi Doktora

- Temel Onkoloji Yüksek Lisans

- Kanser Epidemiyolojisi

- Translasyonel Onkoloji Doktora

- Tekstil ve Moda Tasarımı

- Film Tasarımı

- Seramik ve Cam Tasarımı

- Fotoğraf

- Sanat ve Tasarım

- Geleneksel Türk Sanatları

- Grafik

- Heykel

- Müzik

- Müzik Bilimleri

- Sahne Sanatları

- Resim

  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü

- Tıbbi Biyoloji Ve Genetik

- Anatomi

- Biyofizik

- Sinirbilimler

- Biyokimya

- Farmakoloji

- Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon

- Fizyoloji

- Hemşirelik

- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

- Histoloji ve Embriyoloji

- Kardiyopulmoner Fizyoterapi

- Onkoloji

- Kulak Burun Boğaz

- Laboratuvar Hayvanları Bilimi

- Medikal Fizik

- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji

- Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon

- Moleküler Tıp

- Parazitoloji

- Tıp Eğitimi

- Beden Eğitimi Ve Spor

  • Sosyal Bilimler Enstitüsü

- Yönetim Bilişim Sistemleri

- Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

- Avrupa Birliği

- Bilgi Yönetimi

- Toplam Kalite Yönetimi

- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

- Psikoloji

- Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

- Mütercim Tercümanlık

- Felsefe

- Kamu Hukuku

- İktisat

- İşletme

- İngilizce İşletme

- İslam Tarihi ve Sanatları

- Kadın Çalışmaları

- İngilizce İktisat

- Kamu Yönetimi

- Maliye

- Felsefe ve Din Bilimleri

- Arkeoloji

- Özel Hukuk

- Ekonometri

- Tarih

- Temel İslam Bilimleri

- Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

- Turizm İşletmeciliği

- Uluslararası İlişkiler

  • Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü

- Deniz Kimyası

- Canlı Deniz Kaynakları

- Fiziksek Oşinografi

- Gemi İnşaatı

- Kıyı Mühendisliği

- Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği

- Sualtı Arkeolojisi

- Kıyı bölgesi Yönetimi

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Açık Öğretim Bölümü Var Mı?

Dokuz Eylül Üniversitesi sadece örgün bir şekilde yüz yüze eğitim vermektedir. Açık öğretim bölümleri bulunmamaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, gerekli gördüğü takdirde üniversitenin eğitimini online eğitime çevirebilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi altyapısal olarak online eğitime hazırdır.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Taban Puanları Nedir?

Dokuz Eylül Üniversitesi taban puanları her yıl ÖSYM tarafından yapılan sınava göre değişiklik gösterir. Bu sebeple tercih yapacağınız dönemde bir önceki yılı dikkate almalısınız, ama dikkate alacağınız rakamlar sadece öngörüsel kullanılabilir. Çünkü taban puanları ve Dokuz Eylül Üniversitesi sıralaması değişiklik göstermektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Öğrenci Başvuru Şartları Nedir?

Dokuz Eylül Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci kabul eder. Üniversite tarafından her akademik dönemde belirlenen başvuru tarihleri arasında sisteme girerek kayıt yapan öğrenciler, belirli bir miktar ücret yatırdıktan sonra üniversitenin yaptığı sınava girer. Sınav sonucuna göre başarılı olan öğrenciler Dokuz Eylül Üniversitesi'ne giriş hakkı kazanır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?

Dokuz Eylül Üniversitesi mezunları, eğitim aldıkları bölüme ve yetki alanlarına göre özel sektörlerde ve devlet kurumlarında iş fırsatları bulabilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu bir öğrenci özel sektörde çalışabileceği gibi kamuda da çalışabilmektedir. Psikoloji bölümünde olduğu gibi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir öğrenci de kendi ait bir ofis açma imkanına sahiptir. İzmir il merkezinde ya da çevre il ve ilçelerde hukuk alanında faaliyet gösterebilmektedirler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İzmir'in merkeze bağlı Narlıdere ilçesinde bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Fakültesi, bünyesinde resimden moda tasarımına, film tasarımı ve yazarlığından seramiğe kadar birçok farklı branşta bölüm bulunmaktadır. Tiyatro alanlarında mezun olan öğrenciler, devlet ya da şehir tiyatrolarında iş bulabilecekleri gibi özel tiyatrolarda da iş imkanlarına sahiptirler. Televizyon ve medya alanında da farklı pozisyonlarda iş bulabilmektedirler.

Dokuz Eylül Üniversitesi yeni mezunları ya da deneyimli personelleri funduszeue.info üzerinde iş ilanları seçeneklerine göz atabilirler. Hedeflerini henüz belirlemeyen adaylar funduszeue.info tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir, meslekler hakkında geniş bilgi alarak hedef belirleyebilirler. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası