aladağ yurt yangını son durum / Aladağ'daki yurt yangını davasında 8 sanığa hapis cezası - Son Dakika Haberleri

Aladağ Yurt Yangını Son Durum

aladağ yurt yangını son durum

Duruşmada kararını açıklayan heyet, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar hakkında verdiği hükmü kaldırılarak sanık İsmail Uğur'un ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma’ suçundan 15 yıl, Cuma Ali Genç'in ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma’ suçundan 13 yıl 9 ay, sanıklar Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede'nin aynı suçtan 11 yıl 3 ay, sanık Zeki Yılmaz'ın da yine aynı suçtan 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

“ÇOCUKLARIN CEMAATLERE TESLİM EDİLMEMESİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ”

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği avukatları ve aileler kamu görevlilerinin de hak ettikleri cezayı almasını istedi. Aileler duruşmanın avukatlarından Can Atalay'ın tutuklanmasına tepki gösterdiler. Avukat Mustafa Çinkılıç meslektaşını cezaevinde ziyaret ettiğini ve selamlarını getirdiğini söyledi.

Sosyal Haklar Derneği avukatlarından Evren İşler, “Yaşanan çocukların cemaatlere teslim edilmesinin sonuçlarından biriydi. Burada görülen bunun davasıdır. Sadece bu yangında kaybettiğimiz 11 kız çocuğumuz için değil, eğitim hakkına ulaşmak için mücadele etmek zorunda kalan bütün çocuklarımız için adalet mücadelesi yürütüyoruz. Bilimsel, laik, kamusal eğitim haktır. Bu hakkın elde edilmesi için verilen bir mücadeledir bu. Çocuklarımızın hiçbir cemaate teslim edilmemesi için bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu kararlılıkla buradayız” dedi.

“KAMU GÖREVLİLERİ DE HAK ETTİĞİ CEZAYI ALANA KADAR BU MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Yangının öngörüldüğünü anlatan İşler, “Burada olası kasıtla işlenmiş bir cinayetten bahsediyoruz. Buradaki sorunları görmüşler; bulaşık yıkatılan çocuklar ‘elimize elektrik çarptı’ diye şikayet etmişler. Bu yurt hiç denetlenmemiş. Çocuklar doğrudan cemaate teslim edilmiş. Dava ailelerin ve kamuoyunun takibi ile bir yere geldi. Ama kamu görevlilerinin bu katliamdaki sorumluluğu halen saptanmadı. Kamu görevlileri de hak ettiği cezayı alana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Aileler duruşmadaki beyanlarında çocuklarını cemaat yurduna yönlendiren Köprülü, Karahan, Kışlak köyleri muhtarları, ilçe milli eğitim müdürü ve o dönemin kaymakamının da çocuklarının ölümünden sorumlu olduğunu belirterek yargılanmalarını istedi. Yangında kızı Sümeyye’yi kaybeden Ahmet Yetim, Kaymakam’ın tutanağa yazılmamasına tepki göstererek “İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Kaymakam’ın da cezalandırılmasını istiyorum. Kayıt altına alınsın” dedi. Hatice Yetim ve Şerife Pertlek de “Muhtarlar, Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü cezasını ödesin.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi, yurdu işleten derneğin başkanı İsmail Uğur’u 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç’i 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek görevlilerinden Mahmut Deniz’i 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş’i 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırmıştı.

İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda ilçe milli eğitim müdürü ve müfettişler hakkında ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan verilen 7 ay 15’er günlük cezalar, açıklanması geri bırakıldığı için istinafa tabi olmamıştı. İlk derece mahkemesinin itfaiyeci sanıklar hakkında da verdiği beraat kararları da istinafa taşınmamıştı.

Aladağ'da 11'i çocuk 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan yurt faciası davasının karar duruşması bugün yapılıyor

Adana’nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılara ait kaçak yurtta 29 Kasım ’da çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun yaralanmasıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın istinaf duruşması, Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nde bugün yapılıyor.

Duruşmayı, yangında yaşamını yitiren çocukların ailelerinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ile Türkiye Barolar Birliği, Adana Barosu, CHP Adana İl Başkanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşundan temsilci de izliyor.

Yangında çocuklarını kaybeden aileler, duruşma öncesi Adana Bölge Adliye Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Aileler, “Adalet mücadelemiz başka canlar yanmasın diyedir. Aladağ’ı unutma, unutturma” yazılı pankart açtı.

“BURADA OLASI KASITLA İŞLENMİŞ BİR CİNAYETTEN BAHSEDİYORUZ”

Burada aileler adına bir açıklama yapan avukat Evren İşler, bugünkü duruşmada kararın açıklanmasını beklediklerini belirterek şunları söyledi:

“Aladağ’ın dağ köylerinde yaşayan çocukların cemaatlere teslim edilmesinin sonuçlarından biriydi Aladağ yurt yangını. En başından söylüyoruz; sadece bu yangında kaybettiğimiz 11 kız çocuğumuz için değil, eğitim hakkına ulaşmaya çalışan, bu hakkı elde etmek için gerçekten mücadele etmek zorunda kalan bütün çocuklarımız için bir adalet mücadelesi yürütülüyor burada. Benzer şekilde memleketin dört bir yanında cemaatlere teslim edilen çocukların bu memlekette uzun yıllar içinde neler yaşandığı, nelere sebep olduğunu hep birlikte gördük. Bilimsel, laik, kamusal eğitim haktır. Bu hakkın elde edilmesi için verilen bir mücadeledir bu.

Biz, bugün bir kere daha, hangi cemaatten olursa olsun çocuklarımızın hiçbir cemaate teslim edilmemesi için bu mücadeleye devam edeceğimizi söylüyoruz. Herhangi bir sosyal cinayette kaybettiğimiz insanlarımız için gerekirse adalet mücadelesini vermeye de devam edeceğiz. Bugün, istinaf yargılamasının karar celsesi Başından beri söyledik; burada olası kasıtla işlenmiş bir cinayetten bahsediyoruz. Çocuklar buradaki sıkıntıları söylemişler. ‘Bize bulaşık yıkattılar’ diye şikayet ederken ‘Elimizi elektrik çarpıyor sulardan’ demişler. Burada yaşanan her şey, ilk günden son güne kadar çok belli. Bu yurt hiç denetlenmemiş ve çocuklar doğrudan cemaatlere teslim edilmiş. Buna rağmen burada bir sorumluluktan kaçma, kurtulma çabasıyla karşı karşıyayız.

"KAMU GÖREVLİLERİ HALA YARGIDAN KAÇIRILIYOR"

Aladağ’da yürütülen mücadele, ailelerin ısrarlı takibiyle bir yere kadar geldi. Ama kamu görevlilerin bu katliamdaki sorumluluğu hala saptanmadı. Kamu görevlileri hala yargıdan kaçırılıyor. Kamu görevlileri de dahil, gerçek sorumlular yargılanıp hak ettikleri cezayı alana kadar bu mücadele bitmeyecek.”


AdanaAladağYurt yangınıSüleymancılar

Aladağ yurt yangını davasında 8 kişiye hapis cezası

Adana'nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda 'da çıkan, 11'i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili davada karar çıktı. Yurt müdürü Cuma Ali Genç'e 13 yıl 9 ay, 8 kişiye 4 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezaları verildi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde öğrenci yurdunda 29 Kasım tarihinde yangın çıktı. 11'i çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti, 24 çocuk yaralandı.

18 kişinin yargılandığı davanın istinaf duruşması, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi'nde görüldü.

Mahkeme heyeti "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan sanık İsmail Uğur'u 15 yıl, yurt müdürü Cuma Ali Genç'i 13 yıl 9 ay, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Mahmut Deniz'i 11 yıl 3'er ay, sanık Zeki Yılmaz'ı ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırarak, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti.

Yangınla ilgili 18 sanıktan 12'si, Kozan Ağır Ceza Mahkemesince 4 Temmuz 'daki duruşmada, 7 ay 15 gün ile 12 yıl 2 ay 20 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Adana Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını "eksik inceleme yapıldığı" gerekçesiyle bozarak 8 sanık yönünden yeniden yargılama yapılmasına karar vermişti. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika›3. Sayfa›Aladağ yurt yangını davasında 8 kişiye hapis cezası - Son Dakika

Adana’nın Aladağ İlçesi'nde 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı kız yurdu yangınıyla ilgili davanın bugünkü ilk duruşmasında, sanıklardan Yurt Müdürü Cumali Genç savunmasına "Ben yangında 12 yavrumu kaybettim biri de benim çocuğum" diye başladı.

"Benim yaşadığım acıyı kimsenin hissettiğini sanmıyorum. Eşim de yaralandı. Yurtta elektrik panosundan yangın çıktığını düşünüyorum. 'nın başında göreve başladım. Elektrik, su, kalorifer tesisatı geniş çalışma yapılmış, tadilattan geçmişti.

“Gelen itfaiyede sadece iki kişi vardı, vatandaşlarla birlikte kurtarma yaptık, merdiveni duvara dayadık, çocukları bu şekilde almaya çalıştık. Yangın tüpleri bakım için gönderilmişti. Kış nedeniyle pencereler de kapalıydı. Bu nedenle üçüncü katın penceresine taş atarak oradakilere ulaşmaya çalıştık.

“Öğrenciler dörtbuçukta () okuldan çıkıp yurda geliyorlardı, hafta sonu da evlerine gidiyorlar, bu nedenle yangın tatbikatı yapılamadı. Yangın merdivenlerinin kapıları açıktı, belki çocuklar oynarken kolları düşürmüş olabilir.

“İtfaiyenin kıyafetleri yoktu. Bu kadar uzun sürmesinde itfaiyenin büyük kusuru vardır. Sepetli bir itfaiye aracı olsaydı eğer yangında daha az ölüm olurdu. Yurdun kapıları kesinlikle kilitli değildi."

Kılınç: İlçede üç yangın daha oldu

Sanıklardan yurdun sahibi derneğin yönetim kurulu üyesi Mahir Kılınç yurdun 45 yıldan beri hizmet verdiğini söyledi.

“Cumali Genç orada yurt müdürü olarak görev yapıyordu. Yapılacak tadilatları, alınacak kişileri o belirliyordu. 17 yıl yurtlarda müdürlük yaptığını biliyorum, kendisine bu yüzden yetki verdik.

“Elektrik dağıtımını yapan firma yetkilileri benim de işyerime olayın olduğu gün gelip sayacını değiştirip inceleme yapacaklarını söylediler. Bu sayaçları aldıktan sonra ilçede üç yangın daha meydana geldi."

Öztaş: Sepetli itfaiye olsa

Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Öztaş ise, "Eğer sepetli bir itfaiye aracı olsa bu çocukların hepsi kurtarılırdı" dedi.

Sanıklardan Ramazan Keleş çocuklara yardım amacıyla dernek yönetiminde görev aldığını belirtirken, dernek üyesi Ramazan Dede ise yurdun işletmesi ile ilgili bir görevi olmadığını söyledi.

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU: YURDUN YANGIN MERDİVENİ KAPISININ KOLU YOKTU

Deniz: İtfaiyeye ulaşılamadı

Dernek yöneticisi sanıklardan Mahmut Deniz, yurttan kendisine telefon edildiğini, itfaiyeye telefonla ulaşamadıklarının söylendiğini anlattı.

"Bahçe hortumu ile çıkan alevlere müdahale etmeye çalıştım fakat bahçe hortumundan çıkan su alevlere etkisiz kaldı.

“Yangında yaralı kurtulanların arasında hem torunum hem yeğenim vardı. Eşim de bu yangında ağır yaralandı. Hatta hala tekerlekli sandalye kullanıyor."

Uğur da itfaiyeyi suçladı

Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı olan sanık İsmail Uğur da yangının bu kadar büyümesi ve çocukların ölümünde sepetli bir itfaiye aracının olmamasını gerekçe gösterdi.

Duruşmayı yangından sağ kurtulan dört kız öğrenci de izledi.

TIKLAYIN - KERESTECİOĞLU: SORUMLU İKTİDARIN ÇOCUK POLİTİKASIDIR

Kaya resmi sorumluların korunduğunu söylemişti

TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’ndan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya 15 Mayıs'ta bianet'e komisyon olarak yaptıkları incelemeleri aktarırken “Pek çok dramatik olayda da olduğu gibi bu olayda da sorumluluğun ya ölenlere ya da yaşayan bir garibanın üstüne yüklenip resmi sorumluları işin içinden sıyırmaya yönelik gayretlerin olduğunu gözlemledim" demişti.

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük de 5 Mayıs'ta Aladağ yurt yangınına ilişkin iddianamede, sanıklara iki yıldan 15 yıla kadar hapis istenmesinin "sanıkların ödüllendirilmesi anlamına geldiğini" ifade etmişti.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz 30 Kasım 'da, yangının ardından Aladağ'daki ortaöğretim yurdundaki yangında ölen çocukların yaşlarının o yurtta kalmaya uygun olmadığını, Aladağ'a gittiklerinde sağlıklı bilgi almalarının polis tarafından engellendiğini söylemişti.

TIKLAYIN - ALADAĞ'DAKİ YURT YANGINI DAVASINDA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

"Yangın kapısı kilitliydi"

Yangında yaralı kurtulan öğrenciler de tanık olarak ifade verdi.

Biri "Biz olay anında ders çalışıyorduk, yangın kapısına koştuk kolu yoktu, kilitliydi, her zaman kilitliydi. Nefes alamayınca atlamak zorunda kaldık. Bize hiç yangın tatbikatı yaptırmamışlardı" dedi.

Bir öğrenci yangın merdiveninin kilitli olduğunu bildiği için aşağı atladığını anlattı.

Bir başkası "Camı açıp bağırdık ancak kimse duymadı. Arkadaşlarım peşpeşe atlamaya başladı. Ben de atladım. O an kadın hocalar vardı ancak o an onları görmedim" dedi.

"Para teklif ediyorlar, korkutmaya çalışıyorlar"

Hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların ebeveynleri de ifade verdi. Hepsi dernek ve yurt yöneticilerinden şikayetçi olduklarını söyledi.

Kızı Tuğba'yı kaybeden Teslime Aydoğdu "Benim kapıma kadar geldiler yalvardılar. İki sene çocuklarımı onlara vermedim. Ama daha sonra yurt bulamayınca vermek zorunda kaldım. Çocuklarımı bile bile çatır çatır yaktılar. Bunların hepsi yalan söylüyor" dedi.

"Ben yurdun içine ilk gittiğimde korktum. Okul müdürüne gittim durumu anlattım, 'O yurt iyi verin' dedi. Bu din meselesi yüzünden yaktılar iki çocuğumu da. İçimdeki acı dinmez, herkesin burada olmasını beklerdim. Milli Eğitim, itfaiye Ama sadece burada sanıklar var.

"Şu anda bize para teklif ediyorlar, korkutmaya çalışıyorlar, biz hepsinden şikayetçiyiz korkmuyoruz."

Zeliha Avcı'nın babası Mustafa Avcı "Şu an bize bu sanıkların yakınları baskı yapıyor" dedi.

"Bana en son sana '20, 30 bin lira para verelim davadan vazgeç' dediler. Bu sanıkların suçu yoksa bize niye para teklif ediyorlar?

"Ben bunların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum."

Ailelere saldırı

Duruşma bitiminde sanıkların yakınlarındna oluşan bir grup adliye önünde pankart açan aile yakınlarına saldırdı, yumruk attı. 

Aileler bunun üzerine basın açıklaması yaparak can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Avukat Can Atalay da ailelerin zarar görmesi halinde Adana Emniyeti ve İçişleri Bakanlığının suçlu olacağını belirtti.

Ne olmuştu

29 Kasım 'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6'ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti.

Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan KeleşRamazan Dede,Mustafa ÖztaşMahir Kılınç tutuklanmıştı.

Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı. 

Sanıkların haklarında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yurt geçen ay içinde yıkıldı. (YY)

TIKLAYIN - TMMOB: ALADAĞ'DA YAŞANANLARA DENETİMSİZLİK YOL AÇTI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası