her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti / KURAN’A EKLENEN SON AYET! - Tahsin AKPINAR

Her Insanın Kaderini Kendi Çabasına Bağlı Kıldık Ayeti

her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

mum
Kur&#;ân-ı Kerim , İSRÂ Suresi ayet ve meali


&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;

Ve kulle insânin elzemnâhu tâirahu fî unukıhî, ve nuhricu lehu yevmel kıyâmeti kitâben yelkâhu menşûrâ(menşûren).

Her insanın amelini (veya kaderini) boynuna bağladık. İnsan için kıyamet gününde, açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız.


Yorum: Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

Kayıtsız Üye
Eşim renk körü ne polis nede asker funduszeue.info mülakat ve sınavları sporu gecebilecek her asamayi geçti. Gözünden elendi.şuan işsiz. Bu ayetle çakışıyor funduszeue.infoi yok dayısı yok.çalışkan düzgün konuşan ahlaklı funduszeue.info hergün iş arıyor. Yemeyelim iş buluncada essek gibi çalışıyor. Yaşadığımız o kadar şey var ki bir yanım inanmak istiyor ama gerçeklerim bir çok ayeti yalanliyor


Yorum: Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

arifselim
Bu hayatın bir imtihan yeri olduğunu anlamadıkça bu konuları idrak edemezsin. Bir taraftan Allah&#;ın size ihsan ettiği nimetleri de görmelisin. Sizden çok daha kötü durumda olanlar ve çok daha ağır imtihanlara tabi olanlar var. Her hali için şükretmek ve sonu ebedi olan hayatı düşünmek gerekir. Bu dünya bir şekilde geçecektir ama ahiret hayatı asla bitip tükenmeyecektir. senelik bir ömür ile trilyonlarla ifade edilemeyecek bir hayatı karşılaştırmak hiç mümkün mü? Sabırlı olun, mücadele edin ama asla isyan etmeyin.


Yorum: Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti

Üyw
Değerli kardeşim.
Bende ,eşin gibi ren körlüğü var. Polislikten. Ve askerlikten. Gardyanlık sınavından. Bu sorun yüzünden kazanamadım
Adamım vardı ama onuda devreye sokmadım. Şimdi iyiki olmamış diye düşünüyorum. Aslında ayetlerin anlamını yorumlamak yerine . sadece hayatı yaşasak. Her şey yolunda olacak gibi . saygılarımla


Kayıtsız Üye
Kardeşim bakın ben eşinizin durumunu anlayabiliyorum,sizi de anlayabiliyorum ama bu hayat bir imtihan ve bu imtihanı kazanmak çok zor çünkü çabalamak lazım,sonsuz ahiret yani cennet bu dünyada kazanılıyor,en iyi rızık yavrulara geliyor,en iyi rızık zayıflara gönderiliyor ,en iyi beslenenler hırs yapmayanlar,en iyi rızık agaçlara veriliyor ,agaclar yerlerinde sabit duruyor,ve rızıkları ona gönderiliyor,cehennem lüzümsuz degil,cennet kolay değil ,şöyle bir örnek vereyim,eger herkes altını bulsaydı ,kuyumculardaki altının degeri olurmuydu,ya da kuyumcu dükkanları olurmuydu,bir de şöyle bak genel de haberlerde izliyoruz ,hep kuyumcular soyuluyor niye cazibesinden,iyi ki kuyumcu degiliz,yok sa her gün sıkıntıya girer adliyelerle ugraşırdık,o da bir sıkıntı ,en iyi rızık annelerin tulumbacıklarından yavrulara veren Cenabı ALLAH (c.c) Hazretleri ,biz aciz-fakir-güçsüz kullarının günahlarını affetsin ve bizi sonsuz cennetine alsın inş ,Amin,Amin,Amin,Evet bize düşen Sabır,Cenab-ı ALLAH kocanızın rıskını verir inş,ve bir de şöyle bir şey var,efendimiz kadar kimse çok sıkıntı çekmedi ,biz nimetler içindeyiz lütfen nimetlerin içindeki farkı anlayalım,Selam Ve Dua ile


Kayıtsız Üye
Kör olan göz değil, kalp tir..!


Kayıtsız Üye
İnsanın kaderi sonudur yani sonunda ne olacağın önemlidir sona gelinceye kadar arada yaşananların bir anlamı yok, hani derler ya dünya geçici o lafın asıl anlamı her yaşadığın geçer gider yani sen bana söyle bakalım 2 hafta önce yaşadıklarını hafızanda bile yoktur geçti gitti,kader akıbet son nokta sonuç işte o senin çabana bağlı denmek isteniyor ama, bu meal Mustafa islamoğlu üretimi ayetin asıl anlamı bu değil karşılaştırmaşı meallerde görebilirsin

Ayetin asıl anlamı kişi yaptığı eylemlerden kurtulamaz eylemleri kendisine yapışıktır dolayısıyla da o eylemlerin sonucuna katlanacaktır


Alp Türkoğlu
Belki o alıncağı işlerde ahlakı bozulcak namaz kılıyorsa kılamıycak Allah en hayırlısını böyle görmüş bu haline şüküretmeli bence


Kayıtsız Üye
Ayetin doğru tefsiri budur. Her bir insan (doğarken on)a; (Allâh-u Te`âlâ&#;nın ezelde takdir buyurduğu kader yuvasından ken disine doğru) uçan amelini/ kaderini/(n yazılı bulun duğu amel defterini) onun boynuna takmışızdır. (Artık tüm yaşayacakları ve karşılaşacakları, onun ayrıl maz bir parçası hâlini almıştır.) Kıyâmet gününde ise ona (amellerinin kendisinde yazılı olduğu) bir kitap çıkaracağız ki o ona açılmış vaziyette kavuşacaktır (ve açma zahmetinde dahi bulunmayarak onda yazılı amellerini rahatça okuya bilecektir).


Kayıtsız Üye
Ayet meali, mesela, beş kelime ise yorumlar tefsir gibi uzayıp gidiyor. Bu da farklı anlamların oluşmasına yol açıyor. Biri, anlamı şudur, diğeri, hayır anlamı budur, diyor. Her cemaat veya tarikat ehli, yahut kendi başına bir yol tutturan kişi, kendisini hazır bir gelenek içinde buluyor ve bunu en doğru kabul edip yoluna devam ediyor.
Diğer tarafta ister dindar olsun ister olmasın, birçok insan açlıktan ve fakirlikten perişan vaziyette,
hatta ölürken diğer tarafta bazı insanlar da mal mülk, mevki makam hırsıyla dünyalıklarını kat kat artırıyorlar, gösteriş ve lüks içinde yaşıyorlar. Öte yandan garib din kardeşim, cebindeki 50 liranın beş on lirasını sadaka ya da bağış veriyor&#;. Ne verirsen elinle o da gelir seninle&#;. En çok da şuna üzülüyorum. Birileri her geçen gün zenginleşirken birileri bu zenginleşen insanların bağışına, yardımına, Ramazan kolisine muhtaç kalıyor. Çünkü bu durum onun için bir imtihan&#; Hastalık, fakirlik, açlık bu insanların kaderi oluyor. Neden böyle derse sorgularsa, haşa, dinden çıkar.


biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık, biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık ayeti anlamı, biz insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık

Bu kategoride yer alan Allah yolunda ölenlere ölüler demeyiniz ayeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Tahsin AKPINAR

KURAN’A EKLENEN SON AYET!

 “Ve Biz, her bir insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık.” Ve “Her insanın amel defterini boynuna doladık.”

Yukarda girizgâh olarak kullandığımız her iki metninde aynı anlamı ihtiva ettiğini iddia edebilecek bir Allah kulu varsa yeryüzünde ve bunu ispat edebilirse vallah-billah kalemimi asarım!

Her iki metninde kaynağı Kuranı Kerim’de İsra Suresi’nin ayetinin ilk cümlesi(!) imiş.

Efendim öncelikle şurasını kesin bir dille vurgulayarak başlayalım. Şahsen ne hocalığımız vardır, ne âlimiz ne de ilim irfan sahibiyiz. Arpça da bilmeyiz… Ancak, kaderin cilvesi gereği Türk İslam havzasında yoğrulmuş, Allah’ın emirlerine Kuran’ı Kerim’in ve Yüce Resul’ün vasıtasıyla itaat etme çağrısına muhatap kılınmış, hiçbir cemaate intisabı bulunmayan, İmam Hatip Liseli ortalama bir Türk’üz.

Türk’üz ve Türkçeyi iyi biliriz elhamdülillah.

Kuran’ın mesajlarını Türkçemize çeviren kaynaklar üzerinden Kuran Mesajı ile muhatap olup onu mümkün mertebe anlamaya çalışarak hem dünyamızı hem de ahiretimizi korumaya çalışmaktayız.

Her ne kadar hoca takımından olmasak bile naçizane bugün ilmi bir konuyu mülahaza etme niyetindeyiz. O yüzden sürç-i lisan edersek af ola!

Konumuz İsra Suresi Ayeti Kerimesi. Ayetin Diyanet İşleri Başkanlığı meali aynen şöyle: “Her insanın amelini boynuna yükledik. Kıyamet günü kendisine, açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap çıkaracağız.”

Burada ayetin ilk kısmının Türkçe mealini birkaç değişik kaynaktan ele alacağız. Buyurun:

Diyanetin eski meali:     Her insanın boynuna işlediklerini dolarız.

Elmalılı:                                Her insanın amel defterini boynuna doladık.

Ömer Nasuhi Bilmen:    Ve her insanın amelini boynuna dolayıverdik.

Süleyman Ateş:               Her insanın tâir(kuş)ini boynuna bağladık.

Seyyid Kutub:                   Her insanın amelini halka yapıp boynuna takarız.

Bayraktar Bayraklı:          Her insanın amelini boynuna doladık.

Hayrat Neşriyat:              Ve her insanın amelini, kendi boynuna bağladık.

İbni Kesir:                           Her insanın işlediklerini boynuna dolarız.

Edip Yüksel:                       Her insanın kaderini kendi boynuna (kişisel seçimine) bağlamışızdır.

Yaşar Nuri Öztürk:           Her insanın uğursuzluk kuşunu onun boynuna takmışızdır.

Yukarıdaki seçimleri bile isteye, modern ve gelenekçi ve hatta eski kaynaklardan aldım. Gördüğünüz gibi aralarında tam bir senkronizasyon var. Değişik kelime dizilişleri aynı olsa bile hepsinin ifade ettiği tek bir anlam ekstra bir çaba gerektirmeden kolaylıkla anlaşılıyor.

Zaten Kuran’ı Kerimin en büyük üstünlüklerinden birisi de bunca bilimsel ve edebi derinliğine rağmen orta seviye zekâlı birinin kolaylıkla anlayabileceği bir lisana sahip olmasıdır.

KURANDA BÖYLE BİR AYET YOK

Şimdi sıkı durun!

Aynı İsra Suresi’nin aynı ayetine getirilmiş diğer bir anlamlandırma var sırada!

“Ve Biz, her bir insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık.”

Meal aynen bu…

Ya hu vicdanı olan birisi şu metinleri anlam, yapı ve muhteviyat açısından uyuşturabiliyorsa buyursun gelsin!

Yaşar Nuri’den Edip Yüksel’e, Bayraktar Bayraklı’dan Seyyid Kutub’a ve hatta İbni Kesir’e ve hatta ve hatta saymadığımız Diyanet menşeli meallerine bakın bakalım.

Bu çok açık bir şekilde tahrif hareketinin ileri vites koludur! Yazıktır, günahtır, vebaldir… FETÖ’den kaçarken sığındığımız limanın hali pür melali budur ve bu liman bu işlerin kaçak gümrük üssü olmuştur!

Terbiyesizlik etmek istemem. Hele hele haddi aşmak asla istemem. Çünkü “Allah Haddi Aşanları sevmez” (Maide)

Müslüman halkımızın bin bir emekle kurduğu devletimiz ve onun İslami referanslara dayanan hükümeti bu teatral cambazlığa bir dur demek zorundadır.

Yoksa Cenabı Allah hakkı ikame edecek bir Yavuz gönderir de babasını bile tanımaz bu yolda. Ama biz kaybedenlerden oluruz. Zira bu dinin sahibi dinini, kitabını sahipsiz bırakmaz da o zor olan hesap günü gelip kapımıza dayandığında masamıza bu tahrife olan seyirciliğimizin faturasını korlar da ödeyemeyiz.

 

funduszeue.info

funduszeue.info

 

 

Yanlış Tercüme Edilen Bir Ayet

İsra Suresi  ayetini bazı kişiler “Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık” şeklinde tercüme etmektedirler. Halbuki bu tercüme yanlıştır. Ayetleri fikirlerimize göre çeviremeyiz. Her kelimeyi Arap dil kuralları ve o dönem Arapların verdiği anlamı düşünerek çevirmeliyiz. Tevil veya tefsir yapılacaksa da bu temel dayanaktan hareket etmeliyiz. Tamamen kendi fikrimize göre eğip bükemeyiz.

Ayetin doğru meali şu şekildedir: “Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız.” Bu çeviri herkesin ittifak ettiği bir çeviri iken birisi kendi dünya görüşüne dayanak oluşturması için anlamını değiştirerek çevirmiştir. Böyle herkes kafasına göre ayetleri çeviremez. Ehli Kur’an denilen kişilerin ulaşacağı nokta bu olmamalıydı.

Ayette üzerinde tartışılan kelime taire yani kuş kelimesidir. Kuş kelimesi tüm müfessirlerce amel olarak tanımlanmasına rağmen yeni yetme müçtehitler bunu kader olarak tanımlamışlardır. Halbuki burada kast edilen kişinin yaptıklarıdır. Yani kader değil. Zaten, ayetin devamı da bir anlamda oradaki kuş kelimesini açıklıyor. Yani kıyamet gününde bu yaptıklarını önlerine koyar ve hesaba çekeriz ifadesi bunun amel olduğunu açıklıyor. Kader ise takdir edilen anlamında olup, daha çok yaşamla alakalıdır. Bu sorunu çözmenin kestirme yolu, Arapların bu tarz deyim ve ifadelerdeki kastını araştırmamızdır.

Ayetin tüm tefsir âlimlerine göre meali ve tefsirini kısaca sizlere sunalım. Böylece kader konusundaki tartışmanın ayetleri eğip bükmeye kadar gittiğini görmüş oluruz.

Vehbe Züheyli Tefsir kitabında şöyle açıklamaktadır ayeti: “Yüce Allah, hayır yahut şer türünden olan amellerden sorumluluk ilkesini söz konusu ederek şöyle buyurmaktadır: “Her insanın işlediklerini boynuna dolarız.” Yani bizler her insanın amelini hayır ise gerdanlığın boyundan ayrılmayışı gibi; şer ise boynundan çözülmesi imkânsız olan zincirler gibi insandan ayrılmaz kıldık. Ayet-i kerimede geçen tâir (kuş) den kasıt, insanın yaptığı işlerdir. Araplar bir şeyin bir şeyden ayrılmamasını ifade etmek için “boyuna koyulma” tabirini kullanırlar. O bakımdan “Bunu senin boynuna bıraktım” derken “Ben seni bu işle görevlendirdim, ona gereken şekilde dikkat göstermeni istedim.” demek istenir.

Yapılan amelin insandan ayrılmayışı kesin bir iş ve bilinen ilâhî bir hükümdür. Bu da Yüce Allah’ın eşyaya ve insandan sadır olacak amellere dair ezeli bilgisine uygun olarak cereyan eder. Ancak bu insanın cebr altında olduğunu (seçme hürriyeti bulunmadığını) ve sevap ile cezanın esas sebebini teşkil eden seçme hürriyetinin bulunmadığını ifade etmez. Her insan güzel bir sevabı gerektiren hayrı yahut da kötü bir cezayı gerektiren şerri seçmekte muhayyerdir, serbesttir. 

“Kıyamet gününde ona açılmış bulacağı bir kitap çıkartırız” Yani kıyamet gününde her bir insana önünde açılmış olarak göreceği bir kitabı karşısına çıkartacağız. Onda hayrıyla, şerriyle bütün amelleri kaydedilmiş olacaktır.”

Elmalı da benzer sözler söylemektedir: “Bu geniş açıklama cümlesinden olmak üzere: Her insanın da amelini kendi boynuna taktık. Yani şans ve kaderini, gayb âleminden uçup gelecek olan iyi veya kötü nasibini kendi zimmetine bağladık. Sorumluluğu kendi istek ve ameline tahsis ettik veyahut vebalini kendi nefsine bağladık. Ve ona kıyamet gününde bir kitap, amellerini kaydeden ve hesabını gösteren bir defter çıkaracağız ki, o kitap açık olarak veyahut neşrolunarak ona şöyle çatacak: Kitabını oku! Bugün hesap görme bakımından sen kendine yetersin. Onun için insan, dünyada da her gün kendini okumalı, hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çekmelidir. Nitekim bir hadis-i şerifte: «Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.» buyurulmuştur.” 

Eski tefsircilerden Taberi de aynı görüştedir: “Biz, her insanın amelini kendi boynuna taktık. Kıyamet gününde onun için bir kitap çıkaracağız. O, kitabını açık bulacak.” Allah Teâlâ bu ayet-i kerimede, insanoğlunun amelinin zaptedildiğini, gece gündüz bütün yaptıklarının yazılıp tespit edildiğini, bunların, kıyamet gününde bir kitap halinde önüne serileceğini, böylece herhangi bir itiraza imkân kalmayacağım beyan ediyor.

Bu hususta diğer ayetlerde de şöyle duyuruluyor: «O gün, insana, yaptığı ve yapmadığı her şey haber verilir.” Daha doğrusu insan, özürlerini ortaya koysa bile, kendi yaptığını gözüyle görür. 

İsra 14’de de zaten durumu daha iyi açıklıyor.

“O gün insana «Kitabını oku. Bugün hesap görme bakımından sen, kendine yetersin.» denilir.” Kıyamet gününde insana, “Dünyada işlemiş olduğun amellerin yazıldığı kitabı bizzat kendin oku. Senin kendi hesabını yapman sana kâfirdir.” Denilir. Bu da kitap ve amel ilişkisini göstermektedir.

Bu ayeti ve kuşu kader olarak tarif etmek tek kelime ile meal değil kendi görüşümüze göre Kur’an ayetlerini eğip bükmektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası