arveles vücuttan ne zaman atılır / Arveles, ağrı kesici nasıl kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Arveles Vücuttan Ne Zaman Atılır

arveles vücuttan ne zaman atılır

Arveles Nedir?

Arveles ilaç sektöründe adı sıkça duyulan bir ilaçtır. Arveles nedir? Arveles 25 mg deksketoprofen ve 20 tabletlik kutuların içinde, eczanelerde satılmaktadır. Antiinflamatuvar ilaç grubunda yer alır. Arveles ampul formu da bulunmaktadır.

Bilinçli ilaç kullanımı için mutlaka her bir ilacı kullanırken doktorunuza danışmanız şarttır.

Arveles yan etkileri ile karşı karşıya kalmamak için doktorunuzun tavsiyesi dışında kullanmamanızı öneriyoruz. Aman dikkat diyelim!

Arveles Ağrı Kesici Prospektüs

Arveles prospektüs özellikleri incelendiğinde şu özellikleri görebilirsiniz:

Formülü:

Her bir tablet: 25 mg deksketoprofen (INN)’e eşdeğer 36.9 mg deksketoprofen trometamol ve titanyum dioksit (E 171) içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik Özellikler: Deksketoprofen trometamol S-(+)-2-(3-benzoilfenil) propiyonik asidin trometamin tuzu, nonsteroid antiinflamatuvar ilaç grubuna dahil analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik bir ilaçtır.

Non-steroid antiinflamatuvar ilaçların etki mekanizması, siklooksijenaz yolagının inhibisyonu ile prostaglandin sentezinin azaltılmasıyla ilgilidir. Özellikle, prostaglandinler PGE1, PGE2, PGF2a, ve PGD2 ve aynı zamanda prostasiklin PGI2 ve tromboksanlar (TxA2 ve TxB2) olusturan, arasidonik asitin sıklık endoperoksitlere, PGG2 ve PGH2, transformasyonunun inhibisyonu ile gerçekleşir.

Ayrıca, prostaglandin sentezinin inhibisyonu, kinin gibi diğer inflamasyon mediyatörlerini de etkileyerek, direkt etkiye ilaveten indirekt bir etkiye de neden olur. Deksketoprofen prostaglandin sentezini merkezi ve periferik olarak inhibe etmektedir.

Çeşitli ağrı modellerinde yapılan klinik çalışmalar, deksketoprofen trometamolün etkin analjezik etkisi olduğunu göstermiştir. Analjezik aktivitenin başlaması bazı çalısmalarda uygulandıktan sonra 30 dakika içinde elde edilmiştir. Analjezik etki 4-6 saat sürmektedir.

Farmakokinetik Özellikler:

Deksketoprofen trometamolün insanlara oral uygulamasından 30 dakika sonra Cmax.’a ulaşır. Deksketoprofen trometamolün dağılım yarı ömrü ile eliminasyon yarı ömrü değerleri sırasıyla, 0.35 ve 1.65 saattir. Plazma proteinlerine yüksek baglanma (% 99) gösteren diğer ilaçlarda oldugu gibi dağılım hacminin ortalama değeri 0.25 l/kg’dan düşüktür.

Endikasyonları:

Kas ve iskelet ağrıları, dismenore, diş ağrısı, postoperatif ağrı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrıların semptomatik tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

ARVELES® Tablet aşağıdaki durumlarda uygulanmamalıdır:

  • Deksketoprofene, diğer NSA’lara veya üründeki herhangi bir yardımcı maddeye karşı daha önce duyarlılığı olan hastalar,
  • Benzer etkili (örn. aspirin veya diger NSA’lar) bilesiklerin astım, bronkospazm, akut rinit krizlerine yol açtığı veya nazal polipler, ürtiker veya anjiyonörotik ödeme neden olduğu hastalar,
  • Aktif veya şüpheli gastrointestinal ülseri olan veya gastrointestinal ülser veya kronik dispepsi hikayesi olan hastalar,
  • Aktif kanamaları veya kanama bozukluğu olan hastalar,
  • Crohn hastalığı veya ülseratif koliti olan hastalar,
  • Şiddetli kalp yetersizliği olan hastalar,
  • Orta veya şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar,
  • Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalar,
  • Hemorajik diatezi veya diğer pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar,
  • Gebelik ve laktasyon dönemlerinde.
ilaç

Arveles Fiyatı Ne Kadar?

Arveles 2022 temmuz fiyat verilerine göre 29,96 TL’den satılmaktadır. 2022 için Arveles ampul fiyat ise 83,94 TL’dir. Fiyatlar zaman içerisinde değişebilir.

Sadece eczanelerde satılır. Doktor onayı var ise kullanılabilir.

Yeniden belirtmek isteriz ki Arveles satın alırken mutlaka doktor onayı ve reçete ile almalısınız. Doktor onayı olmadan ilaç kullanmayınız. En doğru bilgiler için uzman görüşü alınız. İçeriğimiz reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Arveles prospektüs kaynak: www.ilacprospektusu.com

Arveles, ağrı kesici nasıl kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Arveles, etken maddesi deksketoprofen olan NSAİİ grubu bir ağrı kesicidir. Tablet ve ampul formları vardır. Tablet formu, osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi kas-iskelet sistemi ağrıları, adet ağrısı, diş ağrısı gibi kısa süreli ağrıların tedavisinde kullanılır. Ampul formu ise ameliyat sonrası ağrı, şiddetli böbrek ağrısı ve bel ağrısı gibi orta veya şiddetli ağrıların tedavisinde tercih edilir. Arveles uzun süreli kullanıma uygun bir ilaç değildir. Yan etkilerini en aza indirebilmek için etkili olduğu en düşük dozda kullanılmalı ve ağrı azaldığında kullanımı sonlandırılmalıdır. Ampul formunda en yaygın yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrı, ya da kızarıklıktır. Mide bulantısı, karın ağrısı, ishal ve hazımsızlık her iki formda da görülebilir. Arveles’i doktor izni ve önerisi olmadan kullanmayın.

Arveles (deksketoprofen) nedir?

Arveles (deksketoprofen), steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAİİ) grubundan bir ağrı kesicidir. Piyasada enjeksiyonluk çözelti ı̇çeren ampul ve tablet formunda bulunur. 50 mg deksketoprofen içeren ampul formu orta ve şiddetli ağrıların tedavisinde ya da tablet yutamayan hastalarda kullanılırken 25 mg’lık tablet formu daha hafif ve geçici ağrılarda tercih edilir. Başlıca kullanım alanları, romatoid artrit, kas-iskelet ağrıları, adet ağrısı, diş ağrısıdır.(1)

Arveles ne için kullanılır?

Voltaren (diklofenak) nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Yan etkileri

Arveles nasıl etki eder?

Deksketoprofen, siklo-oksijenaz (COX) enzimleri adı verilen doğal kimyasalların etkisini bloke ederek çalışır. COX’lar, vücutta yaralanma ya da hasar sonrası iltihap ve ağrıya neden olan “prostaglandinler”in üretilmesine yardımcı olur. Arveles COX enzimlerinin etkisini bloke ederek prostaglandin üretimini azaltır. Böylece iltihap ve ağrı kontrol altın alınabilir.(2)

Arveles nasıl kullanılır?

Arveles ampul formu, damar içine veya kas içine enjekte edilebilir. Mutlaka bir sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır. Kas içine, ilaç çözeltisi yavaş yavaş enjekte edilir. Damar içine ise çözelti aseptik olarak seyreltilerek 10-30 dakika süren yavaş bir işlemle uygulanır. Ya da konsantre çözelti en az 15 saniye sürecek şekilde yavaşça damara enjekte edilir. Çözelti her zaman güneş ışığından korunmalıdır.(3Tablet formu ise doktorun reçete ettiği dozda ve önerdiği şekilde kullanılır.

Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri

Arveles doğru kullanımı nasıl olmalı?

  • 18 yaşın altındaki çocuklarda Arveles kullanılmaz.
  • İlacı her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Doktorunuza danışmadan dozu arttırmayın, azaltmayın ya da ilacı bırakmayın.
  • Enjeksiyon tedavisini akut ağrı tedavisinde tercih edin. 2 günden uzun süre kullanmayın. Sonrasında ilacın tablet formuyla devam edin.
  • Her Arveles ampulü 200 mg etanol içerir. Bu da 5 ml biraya veya 2.08 ml şaraba eş değerdir. Bu nedenle alkol bağımlılığı olanlar, hamile veya emziren kadınlar, karaciğer hastalığı olanlar ya da epilepsihastaları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.
  • İlacın yan etkisi olarak baş dönmesi veya uyuşukluk hissi yaşarsanız, etkiler geçene kadar araç veya makine kullanmayın.
  • Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğunu hissediyorsanız doz değişikliği yapmadan önce eczacınıza ya da doktorunuza danışın.
  • Eğer bir doz atlarsanız unuttuğunuz dozu dengelemek için çift doz almayın. Zamanı geldiğinde bir sonraki dozu alın.
  • Mide veya bağırsak rahatsızlıklarını engellemek için tabletleri yeterli miktarda su ile ve tok karna alın. Ancak akut ağrı durumunda ilacı yemeklerden 30 dk. önce aç karna alabilirsiniz. Böylece ilacın etkisini daha hızlı görürsünüz.(4)

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

Arveles dozları ve doz hesabı

İlacın dozu, hastanın belirtilerinin şiddeti, tipi ve süresine göre belirlenir.

Arveles tablet dozu

  • Yetişkinler: Önerilen doz genellikle her 4-6 saatte bir 12,5 mg veya her 8 saatte bir 25 mg’dır. Toplam günlük doz 75 mg’ı geçmemelidir.
  • Yaşlılar: Yaşlı hastalarda, tedaviye dozaj aralığının en alt ucundan (50 mg toplam günlük doz) başlanması önerilir. Dozaj, daha sonra hastanın durumuna göre arttırılabilir.

Arveles ampul dozu

  • Yetişkinler: Önerilen doz her 8-12 saatte bir 50 mg’dır. Gerekirse, uygulama 6 saat arayla tekrar edilebilir. Toplam günlük doz 150 mg’ı geçmemelidir.
  • Yaşlılar: Yaşlı hastalarda genellikle dozaj ayarlaması gerekmez. Ancak hastada yaşından kaynaklanan hafif böbrek fonksiyon bozukluğu varsa günlük toplam 50 mg gibi daha düşük bir dozla başlamak gerekebilir.

Ameliyat sonrası orta veya şiddetli ağrılarda gerekli görüldüğü taktirde Arveles ampul, aynı dozlarda opioid analjeziklerle birlikte kullanılabilir.

Arveles ne yoğunlukta ve süre ile kullanılmalı?

Arveles ampul ve tablet kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır, uzun süreli kullanıma uygun değildir.  Tedavi, belirtiler azaldığında sonlandırılmalıdır. Enjeksiyon tedavisi maksimum 2 gün ile sınırlandırılmalıdır. İlacı en kısa süre, etkili olduğu en düşük dozda kullanmak, yan etkilerin kontrolünü kolaylaştırır.

Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Arveles doz aşımı

Deksketoprofen doz aşımının bilinen bir ciddi reaksiyonu yoktur. Ancak yine de kullanmanız gerekenden daha fazla Arveles aldıysanız, doktorunuza danışın. Yanınıza kullandığınız ilacın kutusunu da almayı unutmayın. (5)

Arveles hangi ilaç ve gıdalarla kullanılmaz?

Bazı ilaçlar Arveles ile birlikte kullanıldığında istenmeyen etkilere neden olabilir. Aşağıda belirtilen ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Kullanılmaması gereken ilaçlar

  • Aspirin (asetilsalisilik asit), kortikosteroid (kortizon) içeren ilaçlar veya diğer NSAİİ’lar (ibuprofen, naproksen vb.)
  • Kan sulandırıcılar (varfarin, heparin vb.)
  • Lityum (psikiyatrik bir ilaç)
  • Metotreksat (Romatoid artrit ve kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç)
  • Epilepsi (sara) tedavisinde kullanılan hidantoinler ve fenitoin
  • Sülfametoksazol (bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılan bir ilaç)

Dikkatli kullanılması gereken ilaçlar

  • Yüksek tansiyon ve kalp ilaçları
  • Pentoksifilin ve okspentifilin (venöz ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Zidovudin (Viral enfeksiyonlarda kullanılır)
  • Klorpropamid ve glibenklamid (Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Siprofloksasin, levofloksasin vb. kinolon antibiyotikleri
  • Siklosporin veya takrolimus (Bağışıklık sistemi hastalıklarında ve organ naklinde kullanılan ilaçlar)
  • Streptokinaz ve diğer trombolitik veya fibrinolitik ilaçlar,
  • Probenesid (Gut tedavisinde kullanılır)
  • Digoksin (Kalp yetmezliği ilacı)
  • Mifepriston (Hamileliği sonlandırma ilacı)
  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) (antidepresanlar)
  • Anti-trombosit ajanlar

Dolorex nedir? Ne için kullanılır? Endikasyonları ve yan etkileri

Arveles muadili ilaçlar

Arveles, eczanelerde 50mg/2ml enjeksiyonluk çözelti ı̇çeren ampul ve 25 mg tablet formunda bulunur.

Deksketoprofen içeren (Arveles muadili) ilaçlar

  • Arfen 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Darkin 25 mg agızda dağılan tablet
  • Deksalgin 12,5 mg/1 g jel – 25 mg film kaplı tablet – 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti
  • Dex-forte 50 mg film tablet
  • Dexday 50 mg efervesan tablet
  • Dexenje 50 mg/ 2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Dexfull 12,5 mg ve 25 mg’lık saşe – 75 mg film tablet
  • Dexiren 25 mg film kaplı tablet – 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Dexmol 12,5 mg ve 25 mg efervesan tablet
  • Dexofen 25 mg film tablet
  • Dexpro 25 mg film tablet
  • Elektra %1,25 jel – 25 mg ve 50 mg film kaplı tablet – 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Grot 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Ketavel %1,25 jel – 25 mg ve 50 mg film tablet – 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
  • Ketesse 25 mg film tablet – 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Leodex %1,25 jel – 25 mg film kaplı tablet – 25 mg saşe – 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Longdex xr 75 mg uzatılmıs salımlı tablet
  • Metadem 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Rastel 25 mg film tablet – 50 mg efervesan tablet – 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Sertofen %1,25 – 25 mg film tablet – 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Vanceryl 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul
  • Varles 25 mg ve 50 mg film kaplı tablet,
  • Velores 25 mg film kaplı tablet
  • Zirven 25 mg film tablet – 50 mg/2 ml enj. çözelti içeren ampul

İbuprofen nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri

Kimler Arveles kullanmamalı?

Arveles hangi durumlarda kullanılmaz?

Eğer aşağıdaki hastalıklardan birine sahipseniz Arveles kullanmayın ve doktorunuza mutlaka hastalığınız hakkında bilgi verin:

  • Deksketoprofen, asetilsalisilik ya da diğer NSAİİ alerjisi
  • Astım
  • Peptik ülser
  • Önceden yaşanan NSAİİ’ların kullanımına bağlı mide ya da bağırsak kanaması
  • Sürekli hazımsızlık ve göğüste yanma şikayeti
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit
  • Ciddi kalp yetmezliği,
  • Orta veya şiddetli böbrek sorunları
  • Ciddi karaciğer sorunları
  • Kanama bozukluğu veya kanda pıhtılaşma bozukluğu
  • Hamileliğin son üç ayı
  • Emzirme dönemi

İnflamasyon nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Aşağıdaki durumlarda ise Arveles’i dikkatli kullanmanız gerekir:

  • Geçmişte yaşanmış ülseratif kolit veya Crohn hastalığı,
  • Geçmişte yaşanmış ya da yaşanan mide ve bağırsak sorunları
  • Peptik ülser veya kanama riskini arttıracak ilaçlar kullanıyor olma (böyle durumlarda midenizi korumak için ek bir ilaç almanız gerekebilir),
  • Önceden geçirilen inme ya da risk altında olmak
  • Kalp sorunları
  • Alerji
  • Yaşlılık
  • Kan veya kan hücrelerinin yapımında düzensizlik,
  • Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullanıyor olma,
  • Doğurganlık,
  • Sistemik lupus eritematozus (bir tür cilt hastalığı),
  • Karışık bağ dokusu hastalığı,
  • Hamileliğin birinci veya ikinci üç aylık dönemi.

Emzirme ve hamilelik döneminde Arveles kullanımı

Hamilelikte Arveles kullanımı

Eğer hamileyseniz doktorunuza mutlaka bilgi verin. Arveles’i hamileliğinizin son üç ayında kesinlikle kullanmayın. Bebekte kardiyopulmoner toksisiteye ve böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Doktor gerekli görmedikçe başlangıçtan itibaren kullanmamanız tercih edilir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız da kullanmayın çünkü Arveles hamile kalmayı zorlaştırabilir. (6)

Emzirirken Arveles kullanımı

Emziriyorsanız Arveles kullanmayın.

Arveles yan etkileri ve zararları

Yaygın yan etkiler

Yaygın olmayan yan etkiler

  • Vertigo (baş dönmesi), sersemlik veya yorgunluk
  • Uyuklama ve uyku düzensizlikleri
  • Sinirlilik
  • Baş ağrısı veya vücut ağrısı
  • Hasta hissetme
  • Çarpıntı
  • Mide sorunları veya şişkinlik
  • Kabızlık veya ishal
  • Ağız kuruluğu
  • Deri döküntüsü, kaşıntı, dermatit veya kızarma
  • Ateş ve titreme hissi

Aspirin nedir, neye iyi gelir? Kullanımı, faydaları ve zararları

Seyrek yan etkiler

  • Peptik ülser delinmesi veya kanaması: Kan kusma veya siyah dışkı ile kendini gösterir.
  • Bayılma
  • Yüksek tansiyon
  • Nefes alıp vermede yavaşlama
  • Ödem
  • İştahsızlık
  • Duyularda anormallik
  • Kaşıntılı döküntü
  • Akne (sivilce)
  • Aşırı terleme
  • Sırt ağrısı
  • Sık idrara çıkma
  • Adet düzensizlikleri
  • Prostat sorunları
  • Karaciğer fonksiyonu testleri sonuçlarında anormallik

Çok seyrek görülen yan etkiler

Cildinizde döküntü veya ağız içi veya genital bölgenizde herhangi bir açık yara fark ederseniz hemen Arveles kullanımını bırakın. Eğer yukarıda bahsedilen yan etkiler dışında bir sorun yaşarsanız mutlaka eczacınıza ya da doktorunuza danışın. (7)

Ödem nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Arveles (deksketoprofen) reçetesi

Arveles fiyatı

Arveles 50 mg tablet fiyatı, Kasım 2021 tarihi itibariyle 50 TL civarındadır.

Fluoksetin Nedir?

Fluoksetin, seçici serotonin geri alım inhibitörü olarak bilinen antidepresan ilaç grubuna dahildir. Depresyon tedavisinde, obsesif kompulsif bozuklukyeme bozukluğu tedavisinde kullanılır. Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan bu ilaç, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target gibi ilaçların içinde antidepresan madde olarak bulunur.

Fluoksetin Kullanımı Yan Etkileri

Aşağıda belirtiler özellikler ve kullanım talimatları fluoksatin içeren ilaçların tamamı için geçerlidir.

Bir Makale Önerisi : Essitalopram Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Fluoksatin etken maddeli ilaçlar depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, adet öncesi sendromu (pms), yeme bozukuğu (blumia) tedavisinde kullanılır. Fluoksatin içerikli antidepresan kullanımı, duygu durumunuzu yükseltir, enerji düzeyinizi artırır. Günlük yaşam işlevlerini sürdürebilmenize, işlerini yapabilmenize yardımcı olur. Korkularınızı, endişelerinizi, istenmeyen düşüncelerinizi azaltır. Günlük yaşam içinde tekrarlı olarak yaptığınız yıkama, sayma, kontrol etme gibi davranışları gerçekleştirmenize sebep olan dürtüyü azaltabilir. Adet öncesi (premenstrüel) dönemde görülen sinirlilik, gerginlik, iştah artışı ve depresyon gibi semptomları azaltabilir. Blumia nevroza hastalığında görülen aşırı yeme ve kusma durumlarının kontrolünde faydalı olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu ve buna bağlı gelişen uyku bozuklukları (narkolepsi, katapleksi) tedavisinde kullanılabilir.

Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fluoksatin kullanımı aşağıda belirtilen durumlarda sakıncalıdır.

1. Epilepsi,

2. Diyabet,

3. Mide hastalıkları (ülser),

4. Oniki parmak bağırsağı hastalıkları,

5. Karaciğer hastalıkları,

6. Diüretik (idrar söktürücü) kullanımına bağlı sodyum seviyesi düşüklüğü, 

7. İntihar düşünceleri,

8. Manik depresif tablo,

9. Ailede bipolar manik depresyon ve intihar girişimi öyküsü.

Bir öneri : Sertralin Lustral Kullananlara Önemli Bilgiler

Fluoksatin kullanırken herhangi bir cerrahi operasyon geçirilecekse bunu doktorunuza bildiriniz. Fluoksatin maddesi kalp ritmine etki edebilir. QT uzaması denen bu durum, kalp atışı düzensizliği, baş dönmesi ve bayılma gibi etkilere neden olabilir. Bu yüzden aşağıda belirtilen durumları yaşıyorsanız fluoksatin içerikli antidepresan kullanmadan önce, bunu doktorunuza bildiriniz.

1. Kalp hastalıkları ile ilgili bir ilaç kullanıyorsanız,

2. Nabız düşüklüğü, kalp yetmezliği varsa,

3. Ailede kalp hastalığı görülüyorsa,

4. İdrar söktürücü (diüretik) bir ilaç kullanıyorsanız,

5. Terleme, ishal, kusma rahatsızlığınız ciddi seviyedeyse (potasyum, magnezyum kaybı artabileceği için).

Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?

Fluoksatin etken maddesi, fluoksatin içeren ilacı kullanmayı bıraksanız bile haftalarca vücutta kalır. Bu yüzden ilaç kullanmıyor bile olsanız başka ilaçlarla etkileşim ihtimali vardır. 5 haftadan daha kısa bir süre içinde fluoksatin etken maddeli antidepresan kullandıysanız herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza, eczacınıza danışınız. Alkol ile de etkileşime girdiği için fluoksatin kullanırken alkol alınmamalıdır. 

Ritalin Yan Etkileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Ciddi Düzeyde Etkileşimde Oluğu İlaçlar:

1. Pimozid ve tiyoridazin (QT uzaması yapan ilaçlar),

2. MAO inhibitörleri,

3. Trisiklik antidepresanlar,

4. Serotonin geri alım inhibitörleri,

5. Metoprolol,

6. Mekitazin,

7. Lityum,

8. Tramadol,

9. Kan sulandırıcı ilaçlar,

10. Sarı kantaron takviyeleri,

11. Aspirin,

12. Difenhidramin, setirizin gibi alerji ilaçlar.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Gebelik döneminde fluoksatin kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur. İlaç kullanma zorunluluğu yoksa kullanılmamalıdır. Gebeliğin son üç ayında kullanımına bağlı olarak nadiren bebekte, doğduktan sonra uykusuzluk, beslenme ve solunum güçlükleri, kas sertliği, nöbet görülebilir. Bu durumlar görülürse hemen bir pediatriste başvurunuz. Gebelikte depresyon da bebek için zararlı olduğundan, kullanırken gebelik planlarsanız depresyon tedavileri hakkında doktorunuzdan bilgi alınız. Fluoksatin anne sütüne geçer. Bu yüzden emzirme döneminde kullanımı hakkında doktorunuza danışınız. Doktorunuz ilacı kullanmanızı önerirse, ilaç anne sütüne geçtiği için bebeğinizde iştahsızlık, uyku bozuklukları, huzursuzluk, kolik ağrılar oluşabilir.

Sertralin Lustral Kullananlara Önemli Bilgiler adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Kullanımıyla (Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target) İlgili Önemli Uyarılar

Fluoksatin ciddi yan etkileri olan, bağımlılık, kanser, kısırlık yapacak bir ilaç değildir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ve etkili olan bir ilaçtır. İntihar düşünceleri ve girişimleri konusunda önleyici etki yapar. Ancak nadiren de olsa 25 yaşından genç kullanıcılarda depresyon, intihar düşünceleri, girişimleri görülebilir. 25 yaşından küçük gençlerin fluoksetin kullanma durumunda ilacın riskleri ve faydaları konusunda doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alınız. Başkasına önerilmiş ilacı kesinlikle kullanmayınız. İlaç kullanımıyla beraber anormal davranış değişiklikleri, hastalık belirtilerinde kötüleşme, intihar düşüncesi ve girişimi gözlenirse mutlaka doktorunuza başvurunuz. Özellikle ilacın dozunu artırma aşamasında oluşan semptomların takibinde dikkatli olunuz.

Yan Etkileri 

Yaygın Yan Etkiler : Fluoksatin, en az yan etkili antidepresanlardan biridir. Aşağıda belirtilen yan etkiler yaygın görülür ve genellikle ilaç kullanımına başlanan ilk günlerde görülür ve geçicidir. 10 gün içinde geçmemesi, belirtilerin şiddetlenmesi durumunda doktorunuzu bilgilendiriniz.

1. Mide bulantısı,

2. Baş dönmesi, baş ağrısı,

3. Uyuşukluk,

4. Güçsüzlük, yorgunluk,

5. Uyku sorunları,

6. İshal.

Ciddi Yan Etkiler : Her 100 kişiden 1’inden daha azında rastlanan ciddi yan etkiler de mevcuttur. Aşağıda belirtilen yan etkilerle karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza ve gerekli olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

1. Baş ağrısı, hafıza problemleri, ciddi düzeyde dikkat dağınıklığı, mantıklı düşünememe, epilepsi nöbetleri, denge kaybı,

2. Ciddi düzeyde baş dönmesi, bayılma,

3. Göğüste sıkışma, ağrı ve nefes kesilmesi,

4. Kendine zarar verme ve intihar eğilimi,

5. Yerinde duramayacak kadar hareketli olma, sabit duramama, 

6. Aşırı neşeli veya heyecanlı hissetme,

7. Kadınların regl döneminde kanamasının artması ya da iki dönem arasında ara kanamaların görülmesi,

8. Dışkıda, idrarda kan görülmesi, kanlı kusma ya da kanlı öksürük gibi anormal kanamaların olması,

9. Durdurmakta zorlandığınız kanamalar,

10. Ciddi düzeyde alerjik reaksiyonlar,

11. Erkeklerde 4 saat veya daha uzun süren ağrılı ve uzun süreli ereksiyon görülebilir. İlaç kullanımını bırakın ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Fluoksetin Alerjisi

Çok nadir de olsa bazı kişilerde fluoksatin alerjisi olabilir. Fluoksatin kullanırken aşağıda belirtilen semptomlardan biriyle karşılaşırsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

1. Derinin kaşınması, kızarması ve soyulması,

2. Göğüs ve boğazda sıkışma,

3. Nefes alma ve konuşmada güçlük çekme,

4. Dil, dudak, ağız, yüz, deri veya boğazda şişlik.

Risperdal Nedir ve Ne İçin Kullanılır? adlı makalemizi okumak ister misiniz?

Serotonin Sendromu

Fluoksatin kullanımı nadiren de olsa bazı kişilerde çok ciddi bir durum olan serotonin sendromuna sebep olabilir. Fluoksatin serotonin seviyesini artırdığı için, fluoksetinle beraber başka antidepresanlar kullanmak ya serotonin takviyeleri almak, serotonin sendromu oluşumu riskini artırır. Halüsinasyon, şiddetli baş dönmesi, koordinasyon kaybı, kalp atışında hızlanma, ateş, yoğun huzursuzluk, şiddetli bulantı/kusma/ishal, kramplar ve titreme belirtilerindendir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

 

                                     

Dişiniz Ağrıyorsa!

En kısa sürede diş hekimine gitmeniz gerekiyor. Bunu sizde biliyorsunuz değil mi? Ama gidene kadar ne yapabilirim diyorsanız kendinize zarar vermeden uygulayabileceğiniz birkaç şey var.

DİŞ AĞRISINA EN İYİ GELEN ŞEYİN DİŞ HEKİMİNE GİTMEK OLDUĞUNU UNUTMAYIN!

Dişlerimizin bakımını yeterince yapmadığımızdan, genetik faktörlerden veya bakteri, mikrop vb. etkenlerden dolayı dişlerimiz çürüyebilmekte ve bunun sonucunda yoğun diş ağrısı meydana gelebilmektedir. Bu durumda bizlerde diş ağrısına ne iyi gelir, bu ağrı nasıl geçer?

Diş ağrılarından kurtulmak için çok farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu içeriğimizde bu yöntemlerin tamamına ayrıntılı olarak değineceğiz fakat bu yöntemler sadece doktora gidene kadar sizi geçici süreliğine rahatlatmaya yarayacaktır. Bu sebeple acilen diş doktoruna giderek ağrılarınızdan tamamen kurtulabilirsiniz. Sadece 5 dakikalık bir tedavi ile bu sorununuzdan tamamen kurtulabilirsiniz. 

Diş Neden Ağrır?

Genellikle diş çürükleri şiddetli diş ağrısına yol açar. Düzenli diş kontrolleri diş çürüklerinin ilerlemeden tedavi edilmesi için önemlidir. Eski diş dolguları da diş ağrısına neden olabilir. Diş kaplamalarının altındaki dişlein de sıklıkla ağrıdığını görmekteyiz. İyi yapılan diş kaplaması ve diş dolgularında sorun çıkmaz. Kaliteli malzeme ve iyi bir işçilik ile yapılan diş kaplamaları senelerce hiç sorun çıkarmadan kullanılabilmektedir. 

Diş dolgusu ve diş kaplaması gibi tedavileri iyi yaptır, bir defa yaptır.

Diş ağrısının nedeni çürük ise Çürük Diş Ağrısı Tedavisi yazımı mutlaka okumalısınız

Diş Ağrısına Karşı Bitkisel Yöntemler

Çeşitli bitkiler diş ağrılarında sakinleştirici ve uyuşturucu etki gösterebilmektedir. Çeşitli şekillerde kullanılabilmekte ve kısa süreli bir sakinleşme sağlayabilmektedirler. Karanfilin ağrı dindirici etkisi olduğu bilinir. Ancak şiddetli ağrılar için tam bir çözüm olması mümkün değildir. 

Karanfille Ağrı Kesme

Rahatlıkla bulabileceğiniz birkaç parça karanfili dişlerinizin etrafında tutarak veya çiğneyerek hafif şekilde uyuşma etkisi gösterebilirsiniz. Bu uyuşma etkisi yatıştırıcı etki gösterecektir. Ayrıca karanfilin kuru formu gibi yağ olan şeklide diş ağrısını giderici etkiye sahiptir. Bir parça pamuğa 5-6 damla karanfil yağı döküp ardından ağrı görülen dişlerinizin arasına koyduğunuz zaman ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Sadece 5 dakikalık bir tedavi ile bu sorununuzdan tamamen kurtulabilirsiniz. 

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

İltihap birikmesi sebebiyle çene kısmında hafif bir şişlik oluşabilir, diş çevreniz şişebilir veya çoğu zaman iltihap direk olarak görülmeyip sadece ağrı yapar ve film çekildiğinde görülebilir. İltihaplanmadan dolayı dişinizde ağrı olduğundan şüpheleniyorsanız yapmanız gereken buz kompres uygulamasıdır. Bu uygulama için bir adet buz torbasını ağız kenarınızda ağrıyan dişinizin bulunduğu bölgeye uygulayabilirsiniz.

Diş ağrısını sakinleştirmek için uygulanabilecek başka bir yöntemse bir parça buzu kırıp küçük bir hale getirdikten sonra direk dişinize uygulamak olacaktır. Bu yöntemde buz parçası dişinize değdiği an rahatsız olabilirsiniz fakat hemen ardından kısa bir süreliğine ağrınız tamamen kesilecektir. Diş ağrısı sırasında sakın sıcak uygulama yapmayın çünkü sıcak su iltihabın artmasına sebep olmaktadır. İltihap arttıkça dişinizin ağrısı ve şişliği artacaktır.

Gargara ile Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Gargara yapmak diş ağrınızın geçici süreliğine son bulmasını sağlayacaktır. Bunun için ya eczaneden alabileceğiniz bir gargarayı kullanabilir yada tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Ancak eczane yerine diş doktoruna gitmenizi öneririm. Gargara yapmak diş etlerinizin onarılmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede özellikle çürüklere bağlı olarak görülen diş ağrısını kesecektir. Aynı zamanda ağrıya sebep olan bakterileri yok edici dezenfektan etkiye sahiptir. Bazen de ağrı soğuk sıvı ile diner. Bu durumda gargaranın soğuk olması da diş ağrısını azaltabilir. Ancak bu tip ağrılar daha sonra daha şiddetli olarak devam eden ağrılardır ve mutlaka diş hekimine gitmeniz gerekir. 

Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Makalede bahsettiğimiz yöntemler genel olarak çürük ve iltihaplı diş ağrılarında işe yaramaktadır. Fakat dolgulu dişlerin ağrısını geçirmek için bazen işe yaramazlar. Ağrı bölgesi doldu altında olduğu için oraya ulaşamazlar. Dolgulu diş ağrısı çeken kişiler ilk olarak soğuk kompres uygulaması yapar ise bu ağrı bazen azalabilir. Ardından ise bir ağrı kesici ilaç kullanarak bu ağrıdan kurtulabilirler. 

Diş Ağrısı Ne Yapılabilir?

Diş ağrınızdan kurtulmak için evde ne yapılabilir diye merak ediyorsanız ilk etapta bazı yöntemlerle ağrınızın sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

  1. İlk olarak dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye edeceğiz. Yoğun şekilde dişlerinizi fırçaladığınız zaman diş arasında bulunan ve ağrıya sebep olan kalıntılar yok olacaktır.

  2. Bazı diş macunları dişlerinizde uyuşma etkisi oluşturabilmektedir. Diş fırçalama ağrıya sebep olan mikrop ve bakterileri de yok edeceği için dişlerinizin daha fazla çürüyüp daha fazla ağırmasına engel olacaktır.

  3. Diğer bir yöntem olarak tuzlu suyla gargara yapmanızı tavsiye edebiliriz. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık tuz atıp karıştırdıktan sonra gargara yapmanız halinde dişlerinizdeki ağrılar yüksek oranda hafifleyecektir.

Ilık Su Diş Ağrısı İçin

Ağrıyan dişlerinizi ılık suyla çalkalamak kalıntıların temizlenmesi ve geçici rahatlama sağlaması için işe yarayabilir fakat eğer dişlerinizde iltihap olduğundan şüpheleniyorsanız bu yöntemi uygulamayın çünkü ılık su ve sıcak uygulama iltihabın artmasına sebep olmaktadır. İltihap oranı arttıkça dişlerinizde şişme ve ağrı daha da artacaktır.

Diş Ağrısına Hangi İlaçlar İyi Gelir?

Çeşitli ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler diş ağrılarında sıklıkla kullanılmaktadır. Çok güçlü bir antibiyotik olan bu ilaç diş ağrısına ne iyi gelir diyenler için oldukça faydalı bir çözüm yoludur. Atıldıktan sonra yaklaşık 5-8 saat boyunca ağrı kesici özelliğe sahiptir.İlaçlar için reçete yazılması zorunlu olduğundan mutlaka hekiminize gitmelisiniz.

Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yirmilik dişler bir insanda 18-24 yaş arasında çıkmaktadırlar. Bu dişler normal diş eti sırasında en son kısımda fazlalık olarak çıkan 4 diştir. Çoğu zaman çıktıkları yerde hiçbir ağrıya sebep olmadan uzun süre varlıklarını sürdürebilirler. Fakat kimi durumlarda ise çıktıkları alanda yer bulunmadığı için diğer dişlere baskı yaparak eğilmelere veya ağrılara sebep olabilirler. Ayrıca bazı durumlarda da 20’lik dişlerin yarısı damak içinde yarısı ise damak dışında çıkar ve zamanla çürüme meydana gelmeye başlar. Yirmilik dişlerin çürüyüp ağrı yapmasına sebep olan bir diğer unsurda arka sırada olduklarından dolayı bakımlarının düzgün yapılamamasıdır. Konuyu daha fazla uzatmadan yirmilik diş ağrısı için ne yapılması gerektiğine değinecek olursak, öncelikle bu dişler eğer diğer dişlere baskı yapıyorsa ve çürümüş iseler kesinlikle çekilmeleri gerekmektedir. Çünkü 20’lik dişler çekilmedikleri takdirde mutlaka diğer dişlerinde zarar görmesine sebep olabilmektedirler. Sizler 20 yaş diş ağrılarınızdan kurtulabilmek için yukarıda saymış olduğumuz tüm yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bunların haricinde ağrının daha hafif olması için bu dişlerin temizliğine ayrıca çok fazla özen göstermelisiniz. Çünkü arka kısımda oldukları için fark edemediğimiz bu dişlerin arasında çoğu zaman yemek kalıntıları birikebilmektedir.

Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelik döneminde annenin vücudunda bulunan kalsiyumun bir kısmı bebeğe geçmektedir. Bu süreç içerisinde meydana gelen kalsiyum eksikliğini telafi etmek için vücut annenin kemiklerine yüklenmeye başlar ve ilk olarak annenin dişlerindeki kalsiyumu kullanır. Bunun sonucunda ise annede hamilelik döneminde diş ağrısı meydana gelebilir.

Hamilelik döneminde yaşanan diş ağrıları için antibiyotik veya ağrı kesici ilaç kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü yanlış kullanacağınız bir ilaç bebeğinize zarar verebilir. Bu sebeple gebelikte yaşadığınız diş ağrısını kesmek için maydanoz, karanfil, sirkeyle gargara yapmak, buz uygulaması vb. doğal ve yiyilip içilmeyen yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Eğer diş ağrınız dayanılmayacak şekilde fazlaysa yapmanız gereken bir doktora gitmek olacaktır. Ardından doktorunuz dişinizin tam olarak hamilelikten dolayı mı yoksa çürük vb. sebeplerden dolayı mı ağırdığını tespit edip ona göre en uygun tedavi seçeneğini size sunacaktır. Eğer ilaç kullanılması gerekiyor ise de en uygun şekilde hamilelere zarar vermeyen bir ilaç reçete edecektir.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Zamanla bakımı düzenli yapılmayan veya genetik, çevresel faktörlerden dolayı çoğu bireyde çürük diş ağrısı meydana gelmektedir. Çürümüş olan dişlerin sebebiyet verdiği ağrılardan kurtulmanın en kesin ve kalıcı yolu ya dişleri çekmekten veya dolgu, kanal gibi son derece basit işlemleri yapmaktan geçmektedir. Fakat siz geçici olarak diş ağrısına ne iyi gelir dediğiniz ve bir çözüm yolu aradığınız için size buna uygun bazı yöntemler önerebiliriz. İlk olarak bilmelisiniz ki çürük dişlerin arasında sürekli olarak yemek artıkları birikebilmektedir. Bu sebeple dişlerinizde artık parça bulunmadığından tam olarak emin oluncaya kadar dişlerinizi fırçalamalısınız. Ardından ise yukarıda ismini verdiğimiz ağrı kesici veya antibiyotik ilaçlardan birini kullanabilirsiniz. Ayrıca ağzınızdaki uyuşma hissini arttırması için gargara yapmayı tercih edebilirsiniz.

Şiddetli Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı bazen gerçektende dayanılamayan kadar şiddetli olabilmektedir. Böyle bir durumda ne yapsanızda ağrı kesilmeyebilir. Dişlerinizi fırçalarsınız, gargara yaparsınız, soğuk uygulama yaparsınız fakat hiç biri işe yaramaz. İşte bu durumda son çare olarak güçlü bir ağrı kesici kullanmalısınız. Majezik bu konuda oldukça işinize yarayacaktır. Fakat aklınızda bulunsun oral yani ağız yoluyla alınan ilaçlar 30-60 dk arasında ancak etki etmektedir. Bu sebeple ağrı geçmedi diyerek kesinlikle tekrar ağrı kesici atmayın. Ayrıca bilmelisiniz ki eğer ağrı geçmiyorsa bir taneden fazla ne kadar ilaç kullansanızda ağrı geçmez. Bu sebeple ilacı attıktan sonra yarım saat bekleyin ve ağrı hafiflediği an yatıp uyumaya çalışın. Sabah uyandığınız an ise doktora gidiniz. Diş ağrısı sebebiyle uykuya geçmekte zorlanırsanız, yatağa uzandığınız zaman 15 dakika boyunca hiç hareket etmeden uyumaya çalışın çünkü yapılan araştırmalar göstermiştir ki bir insan 15 dakika boyunca hiç hareket etmezse uykuya dalmaktadır. Uyurken yastığa başınızın ağrı olmayan tarafını yaslayın çünkü ağrılı tarafın üzerine uzandığınız zaman oluşan basınç ağrıyı arttırabilmektedir.

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş eti ağrıları genellikle diş eti hastalıklarında, diş eti zedelenmelerinde, çürük dişlerde biriken bakterilerin ete zarar vermesi sonucunda veya yoğun iltihap sebebiyle meydana gelmektedir. Bu durumda diş ağrısına ne iyi gelir derseniz ilk olarak diş etlerinizin kendini onarabilmesi için bol miktarda tuzlu suyla gargara yapmanız gerekmektedir. İsterseniz tuzlu su yerine naneli gargara da kullanabilirsiniz. Naneli gargara diş etlerini onardığı gibi uyuşma etkisi de sağlayarak ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Diş etlerinizde iltihap birikmiş ise bu sefer de doktor onaylı bir antibiyotik ilaç kullanmanız gerekmektedir. Diş ağrısı ve iltihabı için uygun bir antibiyotik, iltihabı bir hafta içinde temizleyerek ağrının son bulmasını sağlayacaktır.

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Bebekler diş çıkarma dönemlerinde yoğun ağrı yaşarlar. Anneler bu durumda bebeklerde yaşanan diş ağrısına ne iyi gelir diyerek düşünmeye başlarlar. Bebeğinizin yaşadığı bu ağrıyı azaltmak için ilk yapabileceğiniz işlem parmaklarınızda dişlerine masaj yapmak olacaktır. Masaj rahatlatıcı etkisi sebebiyle kısmende olsa ağrının azalmasını sağlayacaktır. İkinci yöntem ise bir bez parçasını buzlukta soğuttuktan sonra ağrıyan dişin bulunduğu bölgeye hafif bastırmak olacaktır.

Soğuk uygulama kısmen de olsa bebeğin yaşadığı diş ağrısını bastıracaktır. Aynı şekilde bez yerine çay kaşığı da kullanabilirsiniz. Diş çıkarma döneminde ağrıyla beraber kaşıntıda olacaktır. Bu sebeple sürekli olarak yumuşak ve soğuk meyvelerini eline verip yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin vücudu çok hassas olduğu için ağrı sebebiyle ilaç kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Fakat isterseniz bir diş hekiminin önerisiyle uygun bir ağrı kesici jel kullanabilirsiniz.

  1. Masaj
  2. Soğuk uygulama
  3. Diş çıkarma jelleri

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır