dünyanın en güzel uçağı kağıttan / Kağıttan Uçak Rekoru Kırıldı - Webtekno

Dünyanın En Güzel Uçağı Kağıttan

dünyanın en güzel uçağı kağıttan

Red Bull Paper Wings: Kağıt Uçak Yapmanın İpuçları

Red Bull Paper Wings'de elemeler sürüyor. Sen de bu sıra dışı kağıt uçak yarışının bir parçası olmak istiyorsan, tüm detaylar için sitemizi ziyaret edebilirsin.

“Kırk yıl düşünsem kağıt uçak dünya şampiyonu olacağım aklıma gelmezdi.”

yılında Avustralya'nın Melbourne şehrinde öğrenci olan Cameron Clark, Red Bull Paper Wings yarışmasının eleme ilanını görür ve şansını denemeye karar verir. "Çocukken farklı tasarımlar denemek hoşuma giderdi, ben de babamın bana öğrettiği bir tasarımı biraz değiştirerek denemeyi tercih ettim."

Katıldığı Avustralya elemelerinde müthiş bir uçuşa imza atarak zafere ulaşan 19 yaşındaki Clark, Avusturya'nın Salzburg şehrindeki dünya finaline katılmaya hak kazandı.

Her çocuğun çocukluk hayali gerçekleşir.

Cameron Clark

Dünya finali vesilesiyle ilk kez Avrupa'ya gelme fırsatı yakalayan Clark, 58 ülkeden yarışmacının katıldığı etkinlikte ona ülkesinde şampiyonluk getiren tasarımın aynısını kullanmayı planlıyordu.

"Salzburg'a giden otobüste uçak tasarımları üzerine sohbet ediyorduk ve daha etkili bir tasarım yapabileceğimi keşfettim."

En uzun havada kalma süresi kategorisi yarışmacılarının büyük kısmı aynı tasarımı kullanıyor ama her biri avantaj sağlamayı umduğu rötuşlar deniyordu. Clark da deneme yanılma yöntemiyle kendi değişikliklerini yaptı.

01

Kağıt Uçak yapma ipuçları

  1. Dengeli ve kademeli bir iniş için geniş kanat açıklığı önemli.

  2. En ideal tasarımı elde etmek için aynı yönde iyileştirmeler yapın.

  3. Kusursuz bir kağıt seçin ve katlarken kağıda olabildiğinde hassas davranın.

  4. Uçağın tasarımı kadar nasıl atıldığı da önemlidir ve birçok yarışmacı uçağı dikey şekilde fırlatmayı tercih eder.

Red Bull Paper Wings'in yılı Bratislava elemelerinde kağıt uçağını katlayan bir yarışmacı.

"Havada kalma süresini etkileyen birçok detay mevcut; kanatlar, ağırlık dengesi, uçağın şekli, açılar ve eğrilik. Bunlardan en önemlisini seçmem gerekirse kademeli bir iniş sağlamak için geniş kanat alanını öneririm." diyor Clark ve şöyle devam ediyor: "Kanat uçlarını ayarlamaktan tutun da kanat uzunluğunu değiştirmeye kadar her şeyi denedim ve sonuçtan memnun kalana dek her şeyi test ettim."

Ortaya çıkardığı tasarımdan memnun kalmasına rağmen katlamayı ve rötuş yapmayı sürdürdü Clark. "Tamamen aynı tasarıma sahip kağıt uçak yapabilirsiniz ancak her biri farklı hareket edecektir. Bu da sizi her şey mükemmel olana dek ince ayarlar yapmaya zorlar."

Clark genel anlamda ona yardımcı olacak bir detay fark etti: "İyi dengelenmiş bir uçak tasarlamanın kilit noktası hassasiyettir. Kağıtı katlarken olabildiğince hassas davranın ve kusursuz bir kağıt parçası seçin."

Bir de işin dikey fırlatma tekniği var tabii ki. Clark bu konuda şunları söylüyor: "Uçağın tasarımı kadar nasıl atıldığı da önemlidir ve birçok yarışmacı uçağı dikey şekilde fırlatmayı tercih eder."

Avustralyalı Cameron Clark, Red Bull Paper Wings'in yılı dünya finalinde performansını sergiliyor.

Alman Vince Scholl ile yaşadığı rekabette mükemmel kalibre edilmiş tasarımı ve fırlatma performansı sayesinde saniyelik süreye ulaşarak podyumun zirvesine çıktı Clark.

Geriye dönüp baktığında duygularını şöyle ifade ediyor: "Hayatım boyunca hatırlayacağım bir tecrübeydi ve bunun parçası olmak çok özeldi. Gezegenin dört bir yanından insanlar, bir kağıt uçak yarışması için dünyanın öbür ucuna seyahat ettiler ve bunu tekrar yaşamak için asla tereddüt etmem."

Tereddüt etmediği ortada çünkü mimarlık mühendisliği öğrencisi olan Clark, Red Bull Paper Wings 'de unvanını korumak istiyor. "Hiçbir şey yeniden dünya şampiyonu olma fırsatını kaçırmama engel olamaz. Her çocuğun çocukluk hayali gerçekleşir ve bunu tekrar gerçekleştirmek için sabırsızlanıyorum."

Red Bull Paper Wings elemeleri devam ediyor. Sen de şansını denemek istiyorsan etkinlik sayfasına ulaşmak için tıkla.

Ka&#;&#;t uçakla en uza&#;a uçu&#; rekoru Nisan 'de 77 metre ile Güney Kore'de Güney Kore'deki 3 ki&#;i taraf&#;ndan k&#;r&#;lm&#;&#;t&#;. Bundan önce rekor ise on y&#;l&#; a&#;k&#;n bir süredir k&#;r&#;lamam&#;&#;t&#;.

&#;imdi bir süredir yeni bir rekor var: METRE

oeing'de sistem mühendisi olarak çal&#;&#;an ve 88 metre ile kâ&#;&#;t uçak rekorunu ele geçiren Dillon Ruble "Bu, havac&#;l&#;kla ve prototip tasarlama hakk&#;nda dü&#;ünme ile ba&#;lant&#;l&#;" diyor.

Ruble, yine Boeing'de mühendis olan Garrett Jensen ve havac&#;l&#;k mühendisi Nathaniel Erickson ile birlikte çal&#;&#;m&#;&#;. Üçlü, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde havac&#;l&#;k ve uzay mühendisli&#;i ile makine mühendisli&#;i e&#;itimi alm&#;&#;lar.

Ekip, çok say&#;da prototip olu&#;turup test etmek ve aerodinamik üzerine yakla&#;&#;k saat çal&#;&#;m&#;&#;. Yani bu ba&#;ar&#;n&#;n aylar süren bir çaban&#;n ard&#;ndan geldi&#;ini söylüyorlar. Mühendisler son tasar&#;mlar&#;n&#; 2 Aral&#;k 'de test ettiler ve rekor Ruble'nin üçüncü at&#;&#;&#;nda k&#;r&#;ld&#;.

Jensen "Önceki rekoru k&#;rmak için çok fazla planlama ve beceri gerekiyordu" diyor.

Ekip, rekor k&#;rmak için h&#;za odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasar&#;m&#; üzerinde çal&#;&#;m&#;&#;. Çe&#;itli hipersonik uçaklardan, ses h&#;z&#;n&#; a&#;an araçlardan, özellikle de NASA XA'dan ilham alan ekip, "Mach 5" ad&#;n&#; verdikleri ka&#;&#;t uça&#;&#; yapm&#;&#;.

Ekip, ka&#;&#;t uça&#;&#; nas&#;l f&#;rlatacaklar&#; konusuna da kafa yormu&#;.

Kağıt uçak yapmayı ve uçurmayı aslında hemen hemen herkes sever. Ancak bir çocuk oyunu olarak düşündüğümüz bu aktivite aslında insanların uçma hayali kurduğu ilk zamanlardan beri bilim insanlarının ilgisini çekmiştir. Sonuçta kağıt uçaklar fizik kurallarını, aerodinamik ve mühendisliği keşfetmek için hem eğlenceli hem de gerçeğe yakın modeller üretmemizi sağlar.

Kâğıt uçakların ne zaman icat edildiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Kâğıt kullanılarak yapılan oyuncakların yaklaşık yıl öncesinde Çin’de ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Ayrıca Leonardo da Vinci’nin bazı uçuş makinaları projeleri için kâğıt modeller yapıp bunları uçurmaya çalışmıştır.

Bugün yaptıklarımıza benzeyen kâğıt uçaklar ilk olarak yüzyılın başında tasarlanmaya başlandı. Uçak deyince akla ilk olarak elbette Wright Kardeşler gelir. Kendilerinin evlerinde çok sayıda ve çeşitli kağıt uçak modelleri inşa ettikleri ve bunları yine evlerinde inşa ettikleri bir rüzgar tünelinde test ederek, uçuş sırasında meydana gelen kuvvetleri anlamaya çalıştıkları bilinmektedir.

’larda Northop uçak fabrikasının kurucularından Jack Northop tarafından geliştirilen kâğıt uçak modelleri dönüm noktasıdır. Çünkü geliştirdikleri modelleri tasarım, test aşamalarından geçirilerek gerçek uçak üretimi için ön bilgiler elde etmede kullanmışlardır.  İnternetin yükselişi ve tasarım parçalarının doğru şekilde çoğaltılmasına olanak tanıyan yazıcılar ile kağıt uçak tasarımları giderek daha karmaşık hale geldi.

Başlamadan önce bazı hatırlatmalar

Kullandığınız kâğıt, uçağınızın dayanıklı olması açısından önemlidir. Kâğıdınız çok ince olursa uçağınız savrulacaktır. Çok kalın olursa da uçmayacaktır. En ideal kağıt, A4 boyutu ve ağırlığında olanlardır. Fakat uçağınızın daha çok havada kalmasını isteyenlerdenseniz, kırtasiyelerde el işi kartonu olarak satılan kâğıtlardan da alabilirsiniz. Kullanacağınız kâğıdın buruşmamış ve üzerine bir şey yazılmamış olmasına dikkat edin. Tüm bunlar da uçuş performansını etkileyecektir.

Bir de size tüyo, uçağınızı güneşli havada asfalt zeminde daha çok havada kalacaktır. Çünkü ısınan asfalttan sıcak bir hava dalgası yükselir ve uçağınız uzun süre havada kalır. Ayrıca kağıt uçağınızın daha fazla uçmasını istiyorsanız, yapımı kadar onu nasıl attığınız da önemli olduğunu unutmayın. Fırlatırken mümkün olduğu kadar dik durup karşıya değil, yukarıya doğru fırlatın. Bu sayede havada kalma süresi artacaktır. Şimdi hazırsanız başlayalım.

Kağıt Uçak Yapımı

Kolay Bir Model

Kağıdı önce boyuna ikiye katlayın ve ardından açın. Üst iki köşeyi, ortadaki kıvrımla buluşacak şekilde aşağı doğru katlayın. Şimdi kağıdı ters çevirin ve köşeleri tekrar ortadaki kıvrıma denk gelecek biçimde katlayın. Köşelerin aynı hizaya denk gelmesine dikkat edin. Şimdi üstteki sivri kısmı elde ettiğiniz birleşim noktası ile örtüşecek biçimde aşağıya doğru katlayın. Şimdi kağıdınızı ortadan ikiye katlayın.

Artık kağıt uçağımız uçmaya neredeyse hazır. Son bir iki düzenleme kaldı. Kanatları yapmak için görselde de gördüğünüz gibi, kağıdın iki yarısını dışa doğu katlayın. Bu sayede basit ama uzun süre uçacak bir uçak elde ettiğiniz. Şimdi ikinci yönteme geçelim.

Orta Zorluk

Bu sefer ki uçak biraz daha ek katlama gerektiriyor. Ancak uçuş performansı az evvel aktardığımızdan daha iyi. İlk iki görselde de gördüğünüz gibi başlangıç aslında aynı. Ancak üçüncü görsele geldiğimiz da burada bir fark var. Bu noktada üst köşeyi katlıyoruz. Ancak altta bir miktar boşluk bırakıyoruz. Şekil bir zarfa bezemelidir. Şimdi köşeleri orta kat çizgisine denk gelecek biçimde içe katlayalım. Ancak altta küçük bir üçgen kalmasına dikkat edin. Sonrasında önceki kıvrımları yerinde tutmak için o küçük üçgeni yukarı katlayın. Şimdi ikiye katlayın, ancak içe değil, dışa doğru katladığınızdan emin olun. Önceki üçgen katın alt kenarda görünmesini istiyorsunuz.

Şimdi kanadı yapacağız. Bunun için görsele dikkat edin. Kanadı, kenarı uçağın alt kenarıyla buluşacak şekilde katlayın. Diğer tarafta da bunu tekrarlayın. Bu uçağınız alttaki küçük üçgen sayesinde daha dengeli uçacaktır.

Biraz Daha Zor Ama Başarılı

Şimdiki kağıt uçağımızda biraz daha fazla katlama var. Ama aktardığımız modeller arasında en hızlı gideni ise bu. Resimleri takip etmeye dikkat ediniz. Başlangıç katlamamız aşağıdaki görsellerde de gördüğünüz gibi biraz farklı. Hedefimiz bu sefer ortada bir X harfi elde etmek.

Sağ üst köşeyi aşağı doğru katlayın, böylece kenarı sol üstten sağ alta uzanan kıvrımla buluşur. Aynısını sol üst köşe için de yapın. Görseldeki gibi tam olarak örtüştüklerinden emin olun. Uçağı kendi üzerine ikiye katlayın, ardından açın. Bu orta kıvrımı kılavuz olarak kullanacaksınız.

Kağıdı açtıktan sonra, kenarı alt kenarla buluşacak şekilde üst kısmı aşağı doğru katlayın. Uçları orta kıvrımda buluşacak şekilde üst köşeleri de aşağı doğru katlayın. Sonra açın. Bu çizgiler de kılavuz olacaktır. Şimdi daha önce katladığınız üst kenarı alın ve kenarının önceki adımdaki kıvrımlarla buluştuğu noktaya doğru tekrar katlayın. Aşağıdaki şekli dikkatle inceleyin.

Şimdi kanatları oluşturmak için iki tarafta kalan kağıdı kılavuz çizgiye doğru görseldeki gibi içeriye katlayın.

Ardından kenarları bir kere daha içe doğru, daha önce yapmış olduğumuz kıvrım boyunca katlamalıyız. Her iki kanadın da katlanmış halini aşağıda görebilirsiniz.

Şimdi üst kısmı içe doğru katlayın. Sonrasında da tüm kağıdı ortadan ikiye dışa doğru katlayın.

Son olarak kanatları, kenarları uçağın alt kenarıyla buluşacak şekilde aşağı doğru katlayın. Bu aşamada kağıt kalınlaştığı için işiniz zorlaşabilir. Acele etmeyin. Ancak sonunda işiniz bitti. Sonuçta kağıt katlama ile sağlam bir uçak elde edebildiniz.

Biz sadece üç model aktardık. Daha bir çok model olduğunu da unutmayın. Denemek isteyen herkese şimdiden iyi eğlenceler dileriz.



Kaynaklar ve ileri okumalar:


Dip Not

Matematiksel, tamamen gönüllü bir ekip tarafından yılından beri yürütülen, Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmayı hedefleyen, öğretmenler tarafından kurulmuş bir bilim platformudur. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Sonuçta biz sizlerin desteği ile varlığımızı sürdürüyoruz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Amerikan havacılık şirketi Boeing’den üç mühendisin tasarladığı kağıt uçak 88 metreyle dünya mesafe rekorunu kırdı. Geçen yıl aralık ayında yapılan deneme, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylandı. Bir önceki rekor, geçen yıl nisan ayında Güney Kore&#;de 77 metre ile kırılmıştı. Bu yarışmada iki mühendis, öğrencilik yıllarında havacılığa Boeing tarafından yapılan kağıt uçak yarışması ile adım atmıştı.

Kağıt uçak konusundaki yarışmalar son yıllarda büyük ilgi görüyor. Kimi meraklılar ki aralarında bu rekorda olduğu gibi mühendisler de var farklı adımları uygulayarak rekor uçuşlara imza atabiliyor.

Atışlar, yarımacının koşup uçağı atması ile ölçülüyor. Yarışma, rüzgar almayacak kapalı bir alan içinde gerçekleştiriliyor.

CNN’in haberine göre rekorun sahipleri, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden yeni mezun olarak Beiing’de çalışmaya başlayan Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson adlı üç mühendis.

İyi bir sonuç için yaklaşık saat çalışan ekipten Dillon Ruble, rekor uçuşu ile ilgili şunları söyledi:

saatlik çalışma

‘Kağıt uçak tasarlamanın prototipler üzerinde düşünmek için iyi bir fırsat. Tam ölçekli gerçek uçaklar kağıt uçaklara göre elbette çok daha karmaşık ancak her ikisi de aynı temel ilkeler üzerinde çalışıyor. Aynı tasarım metodolojilerinden bazıları her ikisine de uygulanabilir.”

Ekip, rekor kırmak için hıza odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasarımı üzerinde çalışmış. Çeşitli hipersonik uçaklardan, ses hızını aşan araçlardan, özellikle de NASA XA’dan ilham almış ve sonuçta ortaya ‘Mach 5’ adını verdikleri kağıt uçak çıkmış.

‘Uzun süre dayanır’

Genç mühendislerden Garrett Jensen ‘Rekorun uzun süre dayanacağını’ umuyor çünkü ‘Bu bir önceki rekoru 11 metre daha ileri götürdü. Bizim önceki denelerde ulaştığımız rakam 4,6 metre daha kısaydı. Şimdi rekorun tescil edilmesi ile çok mutluyu&#;

Ekip, dünya rekorunu kırmak için en iyi şanslarının, uçağın kısa sürede çok uzak mesafelere uçabilmesi için hıza odaklanan ve sürtünmeyi en aza indiren bir uçak tasarımı olacağına karar vermişti.

Çeşitli hipersonik uçaklardan , ses hızının (Mach 5) beş katından daha hızlı uçabilen araçlardan, özellikle de NASA XA&#;dan ilham alan ekip, daha sonra &#;Mach 5&#; olarak adlandırılan kazanan kağıt uçak tasarımını ortaya çıkardı.

Ruble, &#;Tam ölçekli ve kağıt uçakların karmaşıklıkları açısından büyük farklılıklar var, ancak her ikisi de aynı temel ilkeler üzerinde çalışıyor. Aynı tasarım metodolojilerinden bazıları her ikisine de uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri de deneme yanılma tasarım sürecimizdi. Örneğin, uçağımızda değiştirebileceğimiz, katlayabileceğimiz, fırlatabileceğimiz ve değişikliğin yararlı olup olmadığını belirlemek için mesafeyi önceki yinelemelerle karşılaştırabileceğimiz bir kat hakkında teori kurardık.

40 derece açı ile atış

Ekip, iş kağıt uçağı fırlatmaya geldiğinde en iyi tekniği bulmak için çeşitli simülasyonlar yürüttü ve önceki atışlarının ağır çekim videolarını analiz etti.

Jensen, &#;En uygun açının yerden yaklaşık 40 derece olduğunu bulduk. O kadar yükseği hedeflediğinizde, olabildiğince sert fırlatırsınız. Bu bize en iyi mesafemizi veriyor. Bunu anlamak için simülasyonlar gerekti. Kağıt uçak simülasyonundan yararlı veriler elde edebileceğimizi düşünmemiştim. Yapabileceğimiz ortaya çıktı&#;

A4 kağıt ile yapıldı

Takımın A4&#;ün (tipik letter boyutlu kağıttan biraz daha uzun) manipüle etmek ve kazanan uçağa katlamak için en iyisi olduğuna karar verdi. Bu titizlikle düşünülmüş tasarım seçimleri ve Guinness Dünya Rekoru Ekibi tarafından belirlenen çok sayıda kural ve yönergeye gösterilen özen ile, üçü bir rekor kırmaya hazırdı.

Ruble ve Jensen kağıt uçak mühendisliği kariyerlerine ortaokuldayken Boeing&#;de düzenlenen kağıt uçak etkinliklerine katılarak başladılar.

Ruble, kağıdı hayata geçirmekten ve tasarımlarını iyileştirmenin yollarını bulmak için ortaya koyduğu sıkı çalışmadan keyif aldığını söyledi. Her ikisi de çocukken origami hayranıydı.

Rekor kıran ekip, başarılarının diğer genç ve hevesli havacılık mühendislerine hayallerinin peşinden gitmeleri için ilham vermesini umuyor.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası