hiatus hafif gevşek olarak izlendi / Dev Mide Fıtığı - Büyük Anadolu Hastanesi

Hiatus Hafif Gevşek Olarak Izlendi

hiatus hafif gevşek olarak izlendi

Mide fıtığı (hiatal herni) nedir? Belirtileri nelerdir?

Mide fıtığı (hiatal herni) nedir?

Fıtık; organları çepeçevre saran dokuların bir boşluk bularak dışa doğru çıkması ve yerinden kayması ile karakterize olan bir hastalıktır. Fıtık oluşumu ile kişilerin yaşamları bu durumdan oldukça etkilenmektedir ve oluştuğu bölgede deri altında şişlik ve ağrı oluşturmaktadır. Günümüzde fıtığın pek çok çeşidi ve türü vardır, ayrı ayrı bölgelerde oluşumu mümkündür. En sık rastlanılan fıtık çeşitleri; bel, boyun ve karın fıtıklarıdır. Fıtıklar oluştuğu alanda gün geçtikçe yani tedavisi geciktiği zaman başka hastalıklara zemin hazırlayabilir. Fıtıklar; çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir ve fıtık nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Ağır yük kaldırmak
  • Kronik öksürük
  • Ameliyatlara bağlı kas kesileri
  • Karın içinde sıvı birikimi
  • Hızlı kilo almak
  • Gebelik
  • Ikınma

Çeşit çeşit fıtık olduğu için belirtiler de oluştuğu bölgeye özgü gelişmektedir ve genel fıtık belirtileri; ağrı, güçsüzlük, his kaybı, şişliktir. Fıtık gelişen hastalar tedavi yöntemleri hakkında araştırma yaparlar ve bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Fıtık tedavi yöntemleri gelişen tıp teknolojileri sayesinde gelişmiş ve ileri düzeylere taşınmıştır. Egzersiz, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi fıtık tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Cerrahi tedavi; çoğunlukla ileri düzey fıtıklarda devreye girmektedir, akut olarak devam eden fıtıklarda ilaç tedavisi, egzersiz ve fizik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Fıtık çeşitleri arasında yer alan mide fıtığı; daha çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde meydana gelmektedir, mideyi yemek borusuna bağlayan kasların erimesi sonucu midenin sarkması ile ortaya çıkmaktadır. Bu kasların erimeye ve zayıflamaya yatkın olması hastalığın ilk sebeplerindendir. Diyafram kası zayıf olan kişilerin mide fıtığı geçirmesi mümkün bir durum olmakla beraber bu durumu tetikleyici birçok sebep vardır. Süregelen bir kabızlık problemi, obezite, düzensiz beslenme, sigara kullanımı, sinir- stres ve genetik yatkınlık diyafram kasının zayıf kalmasında rol oynamaktadır.

Bu yazımızda mide fıtığı nedir, mide fıtığı nerede olur, mide fıtığı belirtileri nelerdir, mide fıtığı neden olur, mide fıtığı tedavisi nasıl yapılır ve mide fıtığına hangi bölüm bakar sorularını detaylı olarak cevaplandıracağız.

Mide fıtığı nerede olur?

Mide fıtığı, adından da anlaşılacağı üzere mide ile yemek borusu arasındaki bölümde meydana gelmektedir. Mideyi yemek borusuna bağlayan kasın zayıflaması ile kendini göstermektedir. Bazı tetikleyici durumların varlığında mide fıtığı denilen durum meydana gelmektedir.

Mide fıtığı belirtileri nelerdir?

Mide fıtığı olan kişiler başlangıçta hastalığın semptomlarını bariz şekilde yaşamazlar çünkü başlangıçta varlığını hissettirmez. Sonraları aktivite ve harekete bağlı olarak mesela eğilip kalkma, tuvalete oturma ve ağır kaldırma gibi durumlar sonrası göğüs kemiği alanında ekşime ve yanma gibi belirtileri göstermektedir. Mide fıtığı her hastalıkta olduğu gibi başlangıçta akut daha sonra kronik yani ilerlemiş olarak devam etmektedir. İlk ortaya çıktığı zamanlarda belirtiler çok yoğun değilken ilerlemesi halinde ciddi sıkıntılara da yol açabilmektedir.

Mide fıtığı neden olur?

Mide fıtığına sebebiyet veren durum ve durumlar pek bilinmemektedir. Mide fıtığı mide ile yemek borusu arasındaki kasların erimesi ve güçsüz kalması sonucu midenin yemek borusuna doğru kayması ile karakterize olan bir hastalık çeşididir. Mide fıtığına sebep olan bazı faktörler vardır ve bunlar nedenleri arasında sayılabilir. Sürekli kabız olmak, obezite, yaşlanma, sigara kullanımı, ağır kaldırmak, sinir ve stres mide fıtığı için gerekli zemini hazırlamaktadır.

Mide fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Mide fıtığının tedavisini aslında kişiler kendileri oluşturmalıdır. Mide sağlığını korumaları ve asitli, kahve ve tereyağı gibi yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Mide fıtığı tedavisi reflü ve gastrit hastalıklarının tedavisi ile benzerlik göstermektedir ve ilaç tedavisi uygulanmaz. İleri düzey mide fıtıklarında, teşhis ve muayene sonrası uzman doktorlar eşliğinde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale sırasında hastalarda daha çok laparoskopik yöntem kullanılmaktadır. Kişilerin mide sağlığı adına yapmaları gereken midelerine zarar verecek yiyeceklerden uzak durmak ve düzenli beslenmektir.

Mide fıtığına hangi bölüm bakar?

Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler hangi bölüme başvuracaklarını merak etmektedir. Mide fıtığı sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi servislerine müracaat etmeli ve kendilerini uzman hekimlerin ellerine bırakmalıdırlar.

Mesajlarınız

Yazılan mesajlar

Elif (13/04/ )Konu :MİDE endokopiMesaj :Şikayet: Kansızlık, mide ekşimesi,  mide ağrısı
Özofagus: Mukoza ve peristaltzm normaldi. Kardio-özofageal bileşke 40'cm izlendi.
MİDE: Mukoza ve peristaltzm  normaldi. Diafragmatik kıskacın endoskopu kavraması yeterliydi. Pilor açık ve doğal görünümdeydi.
       Antrumdan funduszeue.info için  biyopsi alındı.
DUODENUM:  Bulbus (bx) ve 2.kısım ödemli ve hipertrofik görünümdeydi(bx)
TANI: funduszeue.infok pangastrit , funduszeue.infor antral  gastrit, 3. Hiatal yetmezlik (grade-3) , funduszeue.infoit




Merhabalar hocam, hayırlı günler. Kız kardeşim 23 yaşında olup 2 buçuk  yaşında  bir çocuk annesidir. boy, 74 kilodadır. Bir ilaç süreci olmamıştır.  Endoskopi sonrası konulan tanı. Patoloji sonucu çıkmadı daha. Bu sonuca göre neyi olduğunu öğrenebilir miyim hocam?  Şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkür ederim ve çok mutlu oluruz.

"DEĞERLİ ELİF KARDEŞİM, MİDE FITIĞI NEDENİ İLE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

ESRA (12/04/ )Konu :endoskopi sonucuMesaj :Kardiya, fundus, korpus normal ve antrum mukozası hiperemik ve ödemli idi. Tanı amaçlı biyopsiler alındı. Mide katlantılıo yapıdaydı. Pilor gevşek ve açık idi.
Hocam bu yukarıada olanlar nefes darlığı da yaparmı

"DEĞERLİ ESRA KARDEŞİM, MIHTEMELEN MİDE FITIĞINIZ VAR. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILARI OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Berat Deveci (10/04/ )Konu :Endoskopi sonucuMesaj :Hocam iyi günler mide bulantısı ve kilo kaybından dolayı endoskopi istediler. Yemek yediğimde midem bulanıyor çölyaktan şüphelendiler sonucumu incelermisiniz çölyak hastalığım var mıdır hastalığım nedir
Özefagus mukoza ve lümeni normal idi. Kardia endoskopu tam sanyordu. Fundus ve korpus mukoza ve lümeni normaldi. Antrum mukozası benekli tarzda hiperemik ve ödemli idi. Pilor forme ve fonksiyone idi. Bulbus mukozası hiperemik ve ödemli idi. Duodenum 2. kıtada mukoza hafif taraksı görünümde izlendi. D2'den biyopsiler alındı.

"DEĞEĞERLİ BERAT KARDEŞİM. ÇÖLYAK BİYOPSİ SONUCU ANLAŞILABİLİR. BİRAZ SABIRLI OLUN VE BEKLEYİN. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

hande (10/04/ )Konu :lenf nodu Mesaj :hocam merhabalar benim yaklaşık iki ay önce fark ettiğim sol koltuk altımda bir şişlik fark ettim ama geçirdiğim stresli bir dönem sonrası oldu bu,doktora gittim ultrason ve kan tahlili yapıldı kan tahlilleri normal geldi ultrasonda da 19çarpı7 mm boyutlarında ve 14çarpı4 mm boyutlarında fusiform şekilli reaktif korteksi hafif kalınlaşmış lenf nodu saptandıfunduszeue.info önemli değil kendi kendine geçer dedi ama ordaki şişlik hala inmedi tekrar kontrol ettirmem gerekir mi? çünkü doktor gel falan demedi ve ne zaman stres yapsam lenf bezlerimin ağrıdağını hissediyorum o bölgeyi düşündüğüm zaman..önemli bir şey var mıdır?

"DEĞERLİ HANDE KARDEŞİM. BEN HEMATOLOG DEĞİLİM, BİR HEMATOLOĞA GİTSEN İYİ OLUR. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

vildan (10/04/ )Konu :endoskopi sonucuMesaj :retrofleksiyonda kardiya pililerinin endoskopu tam olarak saramadığı izlenmişfunduszeue.info pozisyonda herni poşu net bir şekilde görülmektedir diyor endoskopi sonucumda hocam açıklarmısınıfunduszeue.infoye rağmen yediklerim geri geliyor 10 saat geçse bile aynı durum devam ediyor

"DEĞERLİ VİLDAN KARDEŞİM. MİDE FITIĞI FİZİKİ BİR PROBLEMDİR, İLAÇLA TEDAVİ EDİLEMEZ. BOŞUNA İLAÇ KULLANMAYIN. BİR AN ÖNCE AMELİYAT OLUN. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Makbul (09/04/ )Konu :Mide EndoskopiMesaj :Özofago-Gastro-Duodenoskopi Raporu
Bulgular: Özfaguslümeni,peristalizmi ve mukozası normaldi.Z çizgisi cm'de,hostal kıskaç cm de geçfunduszeue.info açlık sekresyonu ve hareketleri funduszeue.info lümeni hava vermekle rahat açılmaktaydı.Fundus,korpus ve aktörüm mukozası ödemli ve funduszeue.infoorik halkasal tarzda somon renginde dağınık haritavari Pilor formaydı.Retrofleksiyonda kardia endoskopi kavramıyordu ve hastal cep funduszeue.info ve duodenum ikinci kıtada lümen ve mukozası normaldi.
Biyopsi: Biyopsi forcepsi ile biyopsiler alındıAktörüm funduszeue.infoorik alan.(antrum)
TANI:SLIDİNG TIPTE HITAL HERNI,PANGASTRIT,PREPİLORIK DÜZENSIZ MUKOZAL ALAN Hocam Bize bu rapora göre neler olduğunu açıklarsanız çok memnun olacağıfunduszeue.infoşekkürler,saygılar.

"DEĞERLİ MABUL KARDEŞİM. SİZİN DE MİDE FITIĞINIZ VAR VE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILAR MEVCUT. OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Derya (08/04/ )Konu :Mide fıtığı Mesaj :Merhabalar hocamBen bugün bir endoskopi çekildimModemden hırıltı geliyor ve boğazıma kadar çıkıyorduEndoskopi de midemde pylor görme izlendiFunus ve korpus mukozası normal antrum hiperemik ve ödemli izlendiRetrofleksiyonda kardia endoskopi gevşek kavramaktaydiYaklaşık 2,5 cm'lik acıklık mevcuttuTanı olarak da Antral vgastrit+ Hiatel herni dendi ama tam olarak ne olduğunu anlamadım,5 cm'lik açık için amaliyat önerdi Eğer olmazssam ilerde mide kanserine cevirecegini söyledi doktor Ameliyeat olma konusunda kararsızımBirde bu ameliyatı devlet yapmiyormus öyle dediBana yardımcı olursanız sevinirim

" MİDE FITIĞINIZ VAR VE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILAR MEVCUT. OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

yakup yakup (07/04/ )Konu :Endoskopi raporuMesaj :Merhaba hocam iyi günler, babamın demir eksikliği sebebi ile gaitada gizli kan testi pozitif çıktı. Bunun üzerine kolonoskopi ve endoskopi yapıldı. Endoskopi raporu şu şekilde

Özofagus mukozasının renk ve görünümü normaldir. kardiya skopu gevsek sarıyordu. MİDE Kardiya, fundus, korpus, antrum ve pilor kanalı gözlendi. Mide sekresyon volümü ve vasfı normaldi. Midenin tahliyesi tabiidir. Mide peristaltizmi tetkik esnasında izlenmiştir. Mide mukozasının renk ve görünümü normaldi. Pilor kanalı normal genişlikte ve formedir. retroversiyonda korpusta özafagıgastrik bileşke düzeyinde mukoza hipertrofik ödemli , şiş ve hiperemik görünümdeydi çok sayıda biyopsi alındı. DUODENUM Bulbus forme, bulber mukoza ve postbulber bölge normaldir. ENDOSKOPİK TANI özefagogastrik bileşkede ödem ve mukozada hipertrofi(patoloji takibi uygundur

Henüz patoloji sonucumuz çıkmadı ancak bu endoskopi sonucuna göre ne gibi bi rahatsızlığı olabilir. Yaş 50
Bu soruma cevap yazmışsınız hocam, patoloji sonucu bekliyoruz ancak nedense birçok kişi yemek borusu kanseri diyor. Tedirgin olduk, reflü cevabınız ile ilgili de babamda bi mide yanması belirtisi yok. Sadece belli aralıklarla kuru öksürük ve ses kısıklığı olabiliyor geçici. Birde dediğim gibi demir eksikliği ve gaitada gizli kan sebebiyle yaptılar bu testleri

"DEĞERLİ YAJUP KARDEŞİM. HASTANIZIN MİDE FITIĞI VAR VE AMELİYAT OLMASI GEREKİYOR. GERİSİ KIRAATHANE SOHBETİ. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILAR MEVCUT. OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Züleyha Uluhan (07/04/ )Konu :Mide EndoskopisiMesaj :Hocam merhaba bugün girdiğim endoskopi sonucu sizinle paylaşmak istiyorum. Rica etsem sizde yorumlarınızı paylaşır mısınız ?

Bulgular: servikal, torakal ve abdominal özofagus normal bulundu. Z çizgisi Cmde geçildi. Mideye girildiğinde açlık sekresyonu belirlendi. Mide tüm bölümleri ile incelendi. Antrum mukozası hiperemik ve ödemli bulundu. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbus ve 2. Kıtada özellik saptanmadı. Retroversiyonda kardia ve fundus mukozası normal bulundu. Hiatus hafif gevşek olarak izlendi.
Biyopsi: Antrum
Tanı: Antral Gastrit

"DEĞERLİ ZÜLEYHA KARDEŞfunduszeue.info FITIĞINIZ VAR VE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILAR MEVCUT. OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

yakup yakup (07/04/ )Konu :ENDOSKOPİ RAPORUMesaj :Merhaba hocam iyi günler, babamın demir eksikliği sebebi ile gaitada gizli kan testi pozitif çıktı. Bunun üzerine kolonoskopi ve endoskopi yapıldı. Endoskopi raporu şu şekilde

Özofagus mukozasının renk ve görünümü normaldir. kardiya skopu gevsek sarıyordu. MİDE Kardiya, fundus, korpus, antrum ve pilor kanalı gözlendi. Mide sekresyon volümü ve vasfı normaldi. Midenin tahliyesi tabiidir. Mide peristaltizmi tetkik esnasında izlenmiştir. Mide mukozasının renk ve görünümü normaldi. Pilor kanalı normal genişlikte ve formedir. retroversiyonda korpusta özafagıgastrik bileşke düzeyinde mukoza hipertrofik ödemli , şiş ve hiperemik görünümdeydi çok sayıda biyopsi alındı. DUODENUM Bulbus forme, bulber mukoza ve postbulber bölge normaldir. ENDOSKOPİK TANI özefagogastrik bileşkede ödem ve mukozada hipertrofi(patoloji takibi uygundur

Henüz patoloji sonucumuz çıkmadı ancak bu endoskopi sonucuna göre ne gibi bi rahatsızlığı olabilir. Yaş 50

"DEĞERLİ YAKUP KARDEŞİM, BABANIZDA GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI MEVCUT. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ YER ALIYOR, OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN"

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Ayten (07/04/ )Konu :MideMesaj :PREMEDiKASYON:
ENDOSKOPIK BULGULAR:
ÖZOFAGUS: Z gizgisi kesici dislerden itibaren 38 cm' de düzenli olup, gastrik pileler Z gizgisine kadar
uzanmaktadir.
Hiatus diafragmatikus 40 cm'de dir Mukoza normaldir,
MIDE:Kardia da mukozal kabariklik izlendi. biopsi pensi ile alindi alt özefagus sfinkteri endoskopu gevek
sarmaktadir.
Fundus, corpus ve antrumda mokoza hiperemik ve pileler öfunduszeue.infoa erozyon funduszeue.info formedir.
DUODENUM:Bulbus ve duodenum 2. kisimi normaldir.
funduszeue.info için antrumdan biyopsi alind.
ENDOSKOPIK TANI
-ENDOSKOPIK EROZIV PANGASTRIT
KARDIADA MUKOZAL KABARIKLIK
BX: KARDIA MUKOZAL KABARIKLIKBIOPSI PENSI MATERYALI
Hocam şimdiden teşekkür ederim

"DEĞERLİ AYTEN KARDEŞİM, MUHTEMELEN MİDE FITIĞINIZ MEVCUT. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ MEVCUT. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Merve (05/04/ )Konu :Endoskopi Mesaj : 22 yaşında bayanım Antrum mukozası hiperemik ve ödemli bulundu. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbus ve 2. Kıtada özellik saptanmadı. Retroversiyonda karşıya ve fundus mukozası normal bulundu. Hiatus hafif gevşek olarak izlendi. Antrum biyopsi alındı . Ne demek hocam neyim var yardımcı olursanız çok memnun olurum

"DEĞERLİ MERVE KARDEŞİM, MUHTEMELEN MİDE FITIĞINIZ VAR. KONU İLE İLGİLİ SİTEDE DETAYLI BİLGİ MEVCUT. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Duygu dur (05/04/ )Konu :Endoskopi gastrolojiMesaj :Merhaba hocam senelerdir karın sisligim var bütün hayatımi etkileyecek şekilde endoskopi ve kolonoskopi yapıldı sonuçlarımi yorumlar mısınız MİDE mukozası genel olarak hiperemik ve ödemli DOODENUM bulbus ve postbulber bölgede yerleşmiş 5 adet anjiyoektazi alani izlendi APC uygulandı TANİ özofajit garade A ,nonerozif gastropati,duodenumda anjiyoektaziler ve Apc uygulaması NOT hastanın özofagus manometrisi önerilir

"DEĞERLİ DUYGU KARDEŞİM, ÖSEFAJİT DURUP DUDURKEN OLMAZ. ÖSEFAJİTE NEDEN OLAN PROBLEMİ GÖRMENİZ VE SÖYLEMENİZ GEREKİR. BU NEDENLE ENDOSKOPİNİZİN DANDİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. SAĞLIKLA KALIN"

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

ALİ ÇEMŞİT YILMAZER (04/04/ )Konu :Endoskopi raporu Mesaj :HOCAM yaş 65 kronik kalp hastasıyım bu yana 3 sefer mide fıtık ameliyatı 1 sefer reflü ameliyatı oldum dalak alındı safra kesem alındı 1 yıl önçe kabızlık başladı kolonoskopi net br şey çıkmadı kabızlık doğal bitkilerle giderdim sonra karın ağrılarım ağzım kurumaya başladı şekerim yok sabahları ağzıma geldiğini gördüm gece uyurken gelen acı su nefesim kesilmeye başladı genel cerrah doktarını gittim endoskopi yaptırdım
Bulgular
ÖZOFAGO-GASTRO-DUODENOSKOPİ RAPORU ŞİKAYETİ :Epigastriumda ağrı, yanma. PREMEDİKASYON :Dormicum 1 mg IV, Propofol mg IV CİHAZ :Endocam Dijital Görüntü Aktarım ve Arşivleme Sistemi BULGULAR :Servikal ve torakal özafagus normal bulundu, abdominal özofagus düzeyinde LES gevşekliği, grade c özafajit izlendi. Z çizgisi cm''''''''''''''''de geçildi. Mideye girildiğinde açlık sekresyonu belirlendi. Midenin fundus, korpus antrum ve insicura kısımları incelendi. Tüm mide mukozası hiperemik ve ödemli bulundu, antral biyopsi alındı. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbus ve II. kıtada özellik saptanmadı. Retrofleksiyonda kardia ve fundus mukozası normal bulundu. Hiatus endoskopu tam kavramıyordu. Slidindg herni. BİYOPSİ :Antral biyopsi alındı. CLO :Pozitif ( ) Negatif ( ) TANI :LES Gevşekliği, Grade C Özafajit, Pangastrit

Sonuç ve Öneriler
LES Gevşekliği, Grade C Özafajit, Pangastrit

"DEĞERLİ ALİ CEMŞİT KARDEŞİM, HALA MİDE FITIĞINIZ VAR. 3 SEFER AMELİYAT OLDUM DİYORSUN, BEN BU İŞİ ANLAYAMADIM. BENCE DOĞUMSAL BİR ÖSEFAGUS KISALIĞINIZ VAR VE ÖSEFAGUSU UZATMAK İÇİN SİZE YAPILMASI GEREKEN AMELİYATI YAPMIYORLAR. DOĞRUSU. GRADE c ÖSEFAJİT OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR PROBLEMİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. SAĞLIKLA KALIN"

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Zeynep (04/04/ )Konu :Endoskopi SonucuMesaj :Merhaba Hocam, yaklaşık 1 ay önce annemin rektal kanaması oldu. Kanamadan hemen sonra midesi şişti ve kusmaya başladı hastaneye götürünce kolonoskopi ve endoskopi için tarih verildi. Endoskopi yapıldı rapor çıktı biyopsi sonucunu bekliyoruz.

ÖZOFAGUS:Proksimal, orta ve distal özofagus normal olarak izlendi. Z çizgisi cm de ve düzenli olarak izlendi. KÖS normaldi.
MİDE:Midede bol miktarda açlık sıvısı izlendi. Havalanması normaldi. Fundusta hiperemi mevcuttu. Bu alandan biyopsi alındı., korpus, antrum mukoza, peristaltizm ve kontraksiyon normal olarak izlendi. Pilor santralize ve forme idi. Retrofleksiyonda hiatus endoskobu tam olarak kavramıyordu.
DUODENUM:Bulbus forme, ikinci kita normaldi.
BİYOPSİ Antrum
2- Fundus
SONUÇ: Pangastrit
Hiatal Yetmezlik (GradeII)

"DEĞERLİ ZEYNEP KARDEŞİM. REKTAL KANAMA KIRMIZIMIYDI YOKSA SİYAH MI, BU ÖNEMLİ. REKTAL KANAMASI OLAN KİŞİYE NEDEN GASTROSKOPİ YAPILIYOR BU DA ANLAYAMADIM DOĞRUSU. SANKİ BİR ŞEYLERİ EKSİK SÖYLÜYORSUN. SAĞLIKLA KALIN.."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Elif (03/04/ )Konu :Özofago gastro-DuodenoskopiMesaj :İyi günler,Servikal,torakal ve abdominal özofagus normal bulundu.Z çizgisi cm de geçfunduszeue.info girildiğinde açlık sekresyonu belirlendi. Mide tüm bölümleri ile incelendi. Antrum mukozası hiperemik ve ödemli bulundu. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbusta ampulla hipertrofik olarak izlendi crep önerildi. Retroversiyonda kardia ve fundus inukozası normal bulundu. Hiatus hafif gevşek olarak izlendi. Hocam,raporum yazdığım şfunduszeue.info ayırıp yorumlarsanız çok mutlu olurum.Şimdiden teşekkür funduszeue.infoılar

"DEĞERLİ ELİF KARDEŞİM. RAPORUNUZDA KAYDA DEĞER BİR BİLGİ YER ALMIYOR. SAĞLIKLA KALIN"

Editör Notu

AYŞENUR (03/04/ )Konu :Endoskopi SonucuMesaj :hocam merhabalar, aşağıdaki raporu yorumlar mısınız?

ÖZEFAGUS : . Özefagus mukozasi normaldi. Z çizgisi 39 cm. de AÖS 42 cm 'de izlendi. AÖS endoskopi gevsek olarak sariyordu

MIDE : Mideye girildiginde açlik sekresyonu belirlendi. J manevrasinda fundus ve kardiya mukozasi normaldi . .Antrum mukozasi hiperemik ve ödemli bulundu.
PILOR :Plor santrilize ve fonksiyone bulundu.
DUODENUM :Bulbus mukozasi normaldi . Apeks ve Duodenum II . kitada özellik saptanmadi.
Pilori bakterisi varlığı sebebiyle tedavisi gördüm 1 sene önce (antibiyotik+inhibitörle vs). Ancak midemde ki ağrılar devam ettiği için bir de endoskopi yaptırma kararı almıştık doktorum ile birlikte. Değerli yorumlarınızı beklemekteyim.

"DEĞERLİ AYŞENUR KARDEŞİM. RAPORUNUZDA KAYDA DEĞER BİR BİLGİ YER ALMIYOR. SAĞLIKLA KALIN"

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Berivan ALTIN (02/04/ )Konu :Endoskopi Mesaj :Hocam size zahmet yorumlar mısınız? Servikal, torakal ve abdominal özofagus normal bulundu. Z çizgisi Cm'de geçildi. Mideye girildiğinde açlık sekresyonu belirlendi. Mide tüm bölümleri ile incelendi. Antrum mukozası hiperemik ve ödemli bulundu örnekeleme yapıldı. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbus ve II. kıtada özellik saptanmadı. Retroversiyonda kardia ve fundus mukozası normal bulundu. Hiatus hafif gevşek olarak izlendi.

"DEĞERLİ BERİVAN KARDEŞİM, MUHTEMELEN MİDE FITIĞINIZ VAR. SİTEDE YER ALAN KONU İLE İLGİLİ YAZILARIOKUMANIZI ÖNERİRİM."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

ALİ ÇEMŞİT YILMAZER (01/04/ )Konu :Endoskopi sonucuMesaj :Hocam yaş 65
ÖZOFAGO-GASTRO-DUODENOSKOPİ RAPORU ŞİKAYETİ :Epigastriumda ağrı, yanma. PREMEDİKASYON :Dormicum 1 mg IV, Propofol mg IV CİHAZ :Endocam Dijital Görüntü Aktarım ve Arşivleme Sistemi BULGULAR :Servikal ve torakal özafagus normal bulundu, abdominal özofagus düzeyinde LES gevşekliği, grade c özafajit izlendi. Z çizgisi cm'de geçildi. Mideye girildiğinde açlık sekresyonu belirlendi. Midenin fundus, korpus antrum ve insicura kısımları incelendi. Tüm mide mukozası hiperemik ve ödemli bulundu, antral biyopsi alındı. Pilor santralize ve fonksiyone bulundu. Bulbus ve II. kıtada özellik saptanmadı. Retrofleksiyonda kardia ve fundus mukozası normal bulundu. Hiatus endoskopu tam kavramıyordu. Slidindg herni. BİYOPSİ :Antral biyopsi alındı. CLO :Pozitif ( ) Negatif ( ) TANI :LES Gevşekliği, Grade C Özafajit, Pangastrit

Sonuç ve Öneriler
LES Gevşekliği, Grade C Özafajit, Pangastrit

"DEĞERLİ ALİ CEMŞİT KARDEŞİM. MİDE FITIĞINIZ VAR. SİTEDE KONU İLE İLGİLİ YAZILARI OKUMANIZI ÖNERİRİM. SAĞLIKLA KALIN"

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

endoskopi (01/04/ )Konu :sonuç Mesaj :hocam merhabalar,endoskopi raporunda kardiyanın endoskopu sarmaması mide fıtığı belirtisi olabilir mi? ve özafajitis grade a ne demek oluyor tam olarak,hocam bir de son olarak yemek borusunda ödem ağrılı yutkunmaya sebep olur mu? teşekkür ederim

"DEĞERLİ HANDE KARDEŞİM, MİDE FITIĞININ TA KENDİSİ DESEM DOĞRU OLUR. SAĞLIKLA KALIN."

Op. Dr. Ali Çalıkuşu, Özel Birinci Hastanesi

Mide fıtığı  (Hiatal herni)

funduszeue.info S Mangan, funduszeue.info Dobrucalıbos

Hiatal herni (Mide fıtığı) çok uzun yıllardan beri bilinmesine rağmen gastroözofageal reflü hastalığı ile ilişkisi nedeniyle son yıllarda yeniden gündeme gelmiştir. Çoğu kez hastada belli bir şikayete neden olmaz ve genellikle rastlantısal olarak teşhis edilirler. Radyolojik çalışmalara göre görülme sıklığı yaşla birlikte artan hiatal herni, yetişkinlerin yaklaşık olarak %10&#; unda (%) görülmektedir. 60 yaşın üzerindeki insanların hemen yarısında değişik derecelerde olabilen hiatal herni bulunmaktadır. Hiatal herni olan yetişkinlerin ancak 1/4 kadarı göğüste yanma hissinden ya da mide içeriğinin ağıza gelmesinden (gastroözofagial reflü) şikayetçidirler.

Diafram adı verilen kas yapısında ve bir kubbe şeklindeki bölme akciğerlerimizi karın bölgesinden ayırır. Kişi derin bir nefes aldığında diafram kasılır ve düz bir hal alır. Bunu yaparak akciğerlerin hava ile dolmasını sağlar. Diaframın sol tarafındaki küçük bir açıklık (hiatus &#; yarık) yemek borusununun göğüs boşluğundan gelerek karın boşluğuna geşmesine ve mide ile birleşmesine olanak verir. Hiatus olarak adlandırılan bu açıklık küçüktür ve yemek borusunu çepeçevre sarar. Mide diaframın altında yerleşmiştir.

bos

hiatus2

bos

Hiatal hernilerin sebepleri nelerdir?

Bazı insanlarda diaframda yemek borusunun geçtiği bu açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusu zayıftır ve genişlemeye müsaittir. Yarık yeterli genişliğe ulaştığında midenin bir bölümü diaframın üstüne çıkar. Kabul edilen risk faktörleri arasında şişmanlık, aşırı ağır kaldırma egzersizleri ve ıkınma sayılabilir. Her ne sebeple olursa olsun sonuçta midenin bir bölümü genişlemiş ve zayıflamış hiatustan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır ve böylece hiatus hernisi (mide fıtığı) oluşur.

Kaç çeşit hiatal herni vardır?

Sliding hiatus herni (Kayan tipte mide fıtığı) : En sık görülen tip olan sliding tipi hiatal hernide göğüs kafesinin içine taşan mide, alt kısmından diafram açıklığı tarafından sınırlanarak çan şeklinde bir genişleme gösterir. Bu herniler genelde küçüktür ancak bazen bir portakal cesametine ulaşabilir ve reflü semptomları oluşabilir. (Yukarıdaki şekile bakınız),

Paraözofagial herni (Rolling hiatal herni): Bu türde midenin bir kısmı diaframda yemek borusunun geçtiği açıklık dışında başka bir açıklıktan geçerek göğüs boşluğuna doğru kayar. Bu türde mide ve yemek borusunun birleştiği kısım diafram altında normal pozisyonunda kaldığı için reflü belirtileri görülmez.

Hiatal herninin belirtileri nelerdir?

Hiatal herni çoğunlukla bir belirti vermez. Özellikle yatma veya öne eğilme ile mide içeriğinin yemek borusu içine geri kaçması sonucunda hastalar yediklerinin ağızlarına gelmesinden veya göğüs kemiği arkasında hissettikleri yanma ve ekşime duyusundan yakınırlar (bkz. gastroözofagial reflü hastalığı). Daha nadir olarak öğürme ve sonrasında kusma olabilir. Bazı hastalarda gece gelen öksürük, nefes darlığı ve astma benzeri solunum problemleri görülebilir. Uzun süreli asit reflüsü yemek borusunda erezyonların oluşmasına ve kanamaya neden olabilir. Bunun sonucu olarak hastalarda demir eksikliği anemisine bağlı yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Uzun süren ve tedavi edilmeyen reflü hastalığı sonrasında yemek borusunun alt ucunda daralma (peptik striktür) ve buna bağlı yutma güçlüğü gelişebilir. Hiatal herniler karın ağrısı ve hazımsızlığa neden olmaz. Nadiren büyük hiatal hernisi olan hastalarda göğüs kemiği arkasında sıkıntı hissi, ağrı, sırt ağrısı veya çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Teşhis

Hiatal herni tanısı genellikle hastalara baryumlu üst gastrointestinal sistem grafisi çekilmesiyle veya endoskopi ile koyulur. Hiatal herni düşündüren yakınmaları olan hastalarda doktorunuz bu teşhis yöntemlerinden uygun olan birini seçecektir.

Tedavi

Hiatal hernide tedaviye genellikle hastalığa ait bulgular otya çıktığında başlanır. Anatomik yapı bozulmuş olduğundan bu hastalığı tamamen düzeltecek bir medikal tedavi (ilaç tedavisi) yoktur. Tedavide yatak başucunun yükseltilmesi, yatmadan en az saat öncesinde yemek yenilmemesi tavsiye edilir ve mide asit salgısını baskılayan ilaçlar kullanılır (bkz. Gastroözofagial reflü hastalığı tedavisi). Sigara, alkol, yağlı gıdalar, aşırı kahve ve koyu çay tüketimi sonlandırılmalı, fazla kilolar verilmelidir. Az ve sık aralıklarla beslenme ve karın içi basıncını artıran türde egzersizlerin tercih edilmemesi fayda sağlayabilir. Sıkı kemer veya korse takılması belirtilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Cerrahi tedavi:

Hiatal hernide kesin ve kalıcı tedavi cerahi tedavidir. Cerrahi tedavide gevşemiş ve genişlemiş olan difram yarığı dikilerek daraltılır ve aynı zamanda mideye mürekkep hokkasına benzer bir şekil verilir (Nissen fundoplikasyonu). Günümüzde artık bir çok merkezde laparoskopik cerrahi yömtemi tercih edilmektedir. Cerrahi tedavi, iyi değerlendirilen ve gerçekten cerrahi tedaviye ihtiyacı olduğu gösterilen vakalarda uygulanmalıdır. Aksi taktirde ameliyat sonrasında hastayı rahatsız edebilecek ve ameliyat öncesi dönemi özletebilecek yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle ancak ilaç tedavisine cevap vermeyen hiatal hernilerde, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

bos

Hiatus

bos

Kaynaklar

1-Kahrilas PJ, Kim HC, Pandolfino funduszeue.infoches to the diagnosis and grading of hiatal funduszeue.info Pract Res Clin Gastroenterol. ;
2-Boeckxstaens funduszeue.info article: the pathophysiology of gastro-oesophageal reflux funduszeue.infot Pharmacol Ther. ;26(2)
3-Stylopoulos N, Rattner funduszeue.info history of hiatal hernia surgery: from Bowditch to funduszeue.info Surg. ;

Metin Ertem, Emel Özveri, Hakan Gök

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi, Genel Cerrahi, İstanbul, Türkiye

Özet

Amaç: Laparoskopik hiatal fıtık onarımı sonrası nüks oranları oldukça yüksektir. Son yıllarda nüks nedeniyle protezli onarımlar gündeme gelmiştir. Bu çalışmada, tekniğimiz, yama uygulama endikasyonlarımız ve erken dönem sonuçlarımız literatür eşliğinde irdelenmiştir.

Hastalar ve Yöntem: Yaşları arasında olan 45 hastaya Haziran ile Temmuz tarihleri arasında laparoskopik hiatal fıtık onarımı yapılmıştır. Ondört hastada (9 erkek, 5 kadın) kruroplasti yama ile desteklenmiştir. Bu olgulardan 5'inde redo cerrahi uygulanmıştır.

Bulgular: On dört hiatal fıtık hastasında zayıf krus yapısı, nüks hastalık ve geniş hiatal açıklık nedeniyle yama ile onarım yapılmıştır. Redo cerrahi yapılan 5 hastadan birinde daha önce laparoskopik olarak uygulanmış polipropilen yamaya bağlı darlık, üç hastada kruroplasti dikişlerinde ayrılma ve bir hastada kayıcı tipte fıtık saptanmıştır. Tüm hastalara kruroplasti, Nissen fundoplikasyon ve yama ile onarım yapılmıştır. Hiçbir olguda cerrahi girişim sırasında veya postoperatif dönemde komplikasyon gelişmemiştir. Postoperatif 2 ila 6 ay sonra yapılan erken dönem takiplerinde 4 hastada geçici disfaji oluşmuştur.

Sonuç; Yama ile yapılan hiatal fıtık onarımlarının getirdiği avantajlar yanında sorunlar da söz konusudur. İzlem süresi içinde hiçbir olgumuzda yama uygulamasına bağlı herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Yama kullanımına ait uzun dönem sonuçlar hakkındaki veriler ise henüz yetersizdir. Yüksek nüks oranları nedeniyle, seçilmiş uygun hastalarda yama kullanımının fıtık nüksünü azaltmak açısından avantajlı olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Hiatal fıtık, yama, kruroplasti, disfaji

Giriş

Hiatal fıtıklar çeşitli boyutlarda görülebilmektedir. Endoskopistler tarafından küçük fıtıklar, hiatal yetmezlik veya hiatal gevşeklik veya endoskopinin yeterli kavranmaması şeklinde tarif edilmekte olup sıklıkla mide ve kolon gibi organların torakal boşluğa geçtiği görülmektedir. Hiatal fıtıkların endoskopik olarak tanınması deneyim gerektirmektedir. Endoskopik tanıda gastroözofagial bileşkenin, özofagial orifiste krusların yaptığı bası daralmasının en az 2 cm üzerinde mediastinal boşluğa kaymış olması gerekmektedir. Paraözofagial fıtıklarda ise endoskopun retrofleksiyonunda tanı konulabilmektedir.

Hiatal fıtıklar sıklıkla asit reflüsü ile birliktelik göstermektedir. Özofajit tespit edilen olguların %84'ünde hiatal fıtık eşlik ederken, hiatal fıtık olan hastaların yarısında reflüye bağlı özofajit mevcuttur[1]. Cerrahi tedavide hiatal fıtık ve reflü hastalığı birlikte düşünülerek sıklıkla kruroplasti (hiatoplasti) ve anti-reflü işlemleri (Nissen, Toupet, Dor) birlikte yapılmaktadır. Fıtık açıklığının kapatılmasında açık teknikte olduğu gibi anterior, lateral, posterior ve her ikisi birlikte olan kruroplasti teknikleri mevcuttur. Sıklıkla uygulanan posterior kruroplasti tekniğidir.

Hiatal fıtık cerrahisi sonrası fıtık nüksü %7- 43 oranında görülmektedir[2]. Oldukça dinamik bir anatomiye sahip olan bu bölgenin cerrahisi sonrasında nüks gelişmesi en önemli sorunların başında gelmektedir. Nüksler genelde postoperatif erken dönemde hastaların aşırı efor göstermesi ,cerrahi tekniğin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Nüks nedenleri arasında kruroplasti dikişlerinin açılarak fundoplikasyonla birlikte midenin mediastinuma göçü, fundoplikasyon arasından midenin kayarak kum saati şeklini alması ve fundoplikasyon dikişlerinin açılması şeklinde olabilmektedir. Bunun yanında olabilecek diğer ciddi komplikasyon da ameliyat sonrası darlıklardır.

Oldukça yüksek bildirilen nüks oranlarının azaltılması için kruroplastiye destek amacıyla çeşitli yamalar uygulanmaktadır. Hiatal açıklığın prostetik materyellerle desteklenmesi ilk olarak 'de Allison tarafından ortaya atılmış olup, yama ile kruroplastinin desteklenmesi ilk olarak yılında gerçekleştirilmiştir[]. Günümüzde yama materyallerinin kullanımı ile oluşan avantajlar yanında, ortaya çıkan sorunlar kullanım endikasyonlarını gündeme getirmiştir.

Bu çalışmada kendi hastalarımızın erken dönem sonuçları ile birlikte günümüzde hital fıtık onarımında uygulanan destek yöntemleri ve endikasyonları irdelenmiştir.

Gereç ve Yöntemler

Kliniğimizde Haziran ile Haziran tarihleri arasında beraberinde reflü saptanan toplam 45 hiatal fıtık hastası opere olmuştur. Bu hastalardan 14'üne yama ile onarım yapılmıştır ve bu olgular retrospektif olarak incelenmiştir. Uyguladığımız teknik, yama kullanım endikasyonları ve erken dönem sonuçları değerlendirilmiştir.

Yama uyguladığımız 14 hastanın yaş ortalaması () olup, kadın/erkek dağılımı 5/9'dur. Bir hastada ek olarak taşlı kolesistit, başka bir hastada umblikal fıtık saptanmış ve eş-zamanlı olarak opere edilmiştir. Hastaların 5'inde nüks hastalık mevcut olup, bu hastalara laparoskopik redo cerrahisi uygulanmıştır.

Bulgular

Yamalı onarım uyguladığımız 14 hastanın 4'ünde paraözofajiyal fıtık, 11'inde kayıcı tip fıtık saptanmıştır. Tablo 1'de görüldüğü gibi hastalara kruroplasti dikişi konulmuştur. Krus kapatılmasında 2 dikiş gerektiren olgulardan 2'sinde zayıf anatomik krus yapısı nedeniyle ve diğer 3 olguda ise nüks eden hastalık nedeniyle yama kullanılmıştır. 3 ve daha fazla dikiş uygulanan olgularda ise geniş hiatal açıklık (

Üç hastada kruroplasti dikişlerinde ayrılma tespit edilmiştir. Bu hastalardan birinin üçüncü girişiminde laparoskopik cerrahi ile onarım ve yama uygulaması yapılmıştır. Bir diğer olguda açık cerrahi sonrası gelişen fundoplikasyonla birlikte sliding tipte nüks tespit edilmiş ve laparoskopik olarak onarılarak yama ile desteklenmiştir (Resim 2) (Tablo 3).

Uyguladığımız teknik olarak kruroplasti esnasında herhangi bir kalibrasyon uygulanmamış ve özofageal orifis grasper ağız açıklığı ölçüsünde (yaklaşık cm) oluşturulmuştur. Yama U şeklinde abdominal boşluğa alınmış ve yama boyutları kruslar üzerinde her iki yanda en az 3'er cm taşacak şekilde kesilerek boyutlandırılmıştır. Yaklaşık 6x8 cm'lik geniş yamanın diyafragma ile tam temasını sağlamak amacıyla karaciger sol lobu (sol triangular ligament kesilerek) serbestleştirilerek yama uygulanmıştır. Tüm olgularda kompozit yama (Dynamesh IPOM: Polyvinylidene fluoride + PP) kullanılmıştır. Kruroplasti sonrası yama kruslara protack (Covidien, U.S.) ile tesbit edilmiştir. Diyafragmaya uzanan yamanın U bacakları birer sütür veya son 11 olguda absorba-tack (Covidien, U.S.) ile tesbit edilmiştir (Resim 3). Tüm olgularda gevşek Nissen gevşek fundoplikasyon uygulanmıştır. Fundoplikasyonun kaymaması amacıyla, mide tespit edilmiştir. Olgulardan biri daVinci robotik cerrahi ile gerçekleştirilmiştir. Tüm olgular iki gün hastanede kalmış ve ameliyat sonrası birinci gün nazogastrik tüp alınarak oral beslenmeye geçilmiştir. Postoperatif ikinci gün hastalar sorunsuz olarak taburcu edilmiştir. Postoperatif erken dönemde ciddi komplikasyon görülmemiştir. 4 hastada 2 ay sonra düzelen hafif disfaji oluşmuş, postoperatif 2'inci ayın sonunda disfaji tamamen düzelmiştir. Hastaların iki ay süreyle yumuşak gıda almaları istenmiştir. Hastalar 2 ve 6'ıncı aylarda kontrole çağrılmış, daha sonraki takipleri şikayetlere bağlı olarak gerektiğinde önerilmiştir.

Tartışma

Hiatal fıtık cerrahisinde yama kullanım gereksinimi tamamen subjektif kriterler ile konulmaktadır. Bu noktada cerrahın deneyimi ön plana çıkmaktadır. Özellikle büyük fıtıklarda tek başına kruroplasti yetersiz kalmaktadır. Sorricelli ve ark.[5] yaptıkları çalışmalarda kruroplasti sonrası bir olguda fundoplikasyonla birlikte intratorasik göç şeklinde bir nüks bildirmişlerdir. Bize gelen hastaların birinde bu şekilde açık cerrahi uygulama sonrası nüks saptadık. Bu hastada laparoskopik onarım ile mide abdominal boşluğa alınarak kruroplasti ve yama uygulaması şeklinde onarım gerçekleştirdik.

Paraözofageal fıtıklarda yama ile onarım birçok cerrahın ortak endikasyonunu oluşturmaktadır[]. Bazı cerrahlar tüm olgularda yama kullanmaktadır[]. Bazıları ise midenin intratorasik yerleşimi ve nüks hastalarda yama kullanmaktadır[11,12]. Biz de bu endikasyonlara uyarak nüks olgularda, zayıf krus saptananlarda ve midenin toraks içinde yer almasına neden olan büyük fıtıklarda yama uyguladık. Bu uygulamalarımızda Granderath'ın tanımladığı 4 cm2 ve üstü hiatal açıklık kavramlarını esas aldık. Birçok cerrah krusları dikişle yaklaştırdıktan sonra yamayı kruslar üzerine sermektedir[9,10,12]. Bu cerrahlar yamanın özofagus ile daha az temasta olacağını savunmaktadırlar. Biz de olgularımızda bu tekniği uyguladık. Fakat daha az bir grup cerrah ise mevcut hiatal açıklığı kapatmadan yamayı açıklık üzerine sererek gerilimsiz onarım tercih etmektedirler[7,13]. Ancak tartışıldığı gibi bu uygulamalarda yama özofagusa daha fazla temas etmektedir. Soricelli ve ark.[5] gerilimsiz teknikle, kruroplasti ve yama uygulanan grupların karşılaştırılması sonrası nüks oranının %'den %'e düştüğünü belirtmektedirler. Uygulanan yama boyutları ve şekli değişmektedir. Küçük bir üçgen yama parçasından A, U, H, O şeklinde yama uygulamaları yapılmaktadır[9,12]. Bizim tercihimiz U şeklinde olup geniş yama uygulamasıdır. İntraabdominal boşluğa atılan yamayı, boyutlarını kişiye özel olarak (tailoring) keserek ayarlamaktayız. Hiatal açıklıktaki defektin fıtık olduğu göz önüne alınırsa oldukça dinamik bir bölge olan hiatusta uygulanacak küçük yamalar fıtık cerrahisi prensiplerine uymamaktadır. Küçük yama uygulamasında oluşan fibrotik dokunun zayıf taşıyıcı özelliğinden dolayı, hiatal açıklığı oluşturan orifisin geniş olarak kapatılmasının uygun olduğunu düşünmekteyiz. Değişen diğer bir konu da yama materyallerinin seçimidir. Bu amaçla PP (polipropilen), PTFE (politetrafloraetilen), kompozit yamalar ve son zamanlarda biyolojik yamalar kullanılmaktadır[14]. Bizim tüm hastalarımızda kompozit yama (dynamesh) kullanılmıştır. Tarafı belirlenmiş olan bu yamalarda kompozit taraf karın boşluğuna getirilmiştir. Dünyada PP yamalar en sık kullanılan yamalardır. Karın içinde geçmiş dönemlerde çeşitli operasyonlarda kullanılan bu yamalara ait komplikasyonlar söz konusu olduğundan bizim tercihimiz kompozit yamalar yönünde olmaktadır. PTFE uygulamaları yetersiz doku bütünleşmesi ve tespit (kalınlıkları nedeniyle) problemleri nedeniyle tercih edilmemiştir[15]. Son yıllarda yaygın olarak kullanıma giren biyolojik yamalar pahalı olmaları ve bir çoğunun domuz kaynaklı olmaları, kullanımda bizim açımızdan düşündürücü olmuştur. Günümüzde dört tip biyolojik yama bulunmaktadır. Asellüler bovin perikardium (Tutomesh/ tutogen, Veritas/Synovis), human cadaveric dermis (Alloderm/lifeCell, FlexHD/Ethicon ), Porcine small intestine submucosa (Surgisis/Cook) ve porcine dermal collagen (Pelvicol, Collmend/ Bard, Permacol/Covidien) kullanılmaktadır[14]. Biyolojik yamaların abdominal fıtık onarımındaki başarılı uygulamalarının hiatal fıtık onarımları için de iyi bir aday olacağı vurgulanmaktadır[14]. Literatürde bildirilen çok ender olarak yama erozyonuna bağlı organ rezeksiyonu ve kayıplarına karşı biyolojik yamaların geliştirildiği belirtilmektedir[9,14,16]. Literatürde düşük sayıda bildirilen yama problemlerinin yama kullanımı için kontrendikasyon oluşturmayacağı vurgulanmaktadır[5]. Yama tespitinde sütürler, metal tespitler ve yapıştırıcılar gibi değişik materyaller de kullanılmaktadır[17]. Kruroplasti üzerine posteriordan yerleştirdiğimiz yama protack ile tespit edilirken kruslar üzerine sağdan ve soldan uzanan yama bacaklarını birer sütür ile diyafragmatik tendinöz yapılara tespit etmekteyiz. Son uygulamalarımızda tespit için absorbatack kullanmaktayız. Literatürde tespitlere de ait ender komplikasyon bildirilmiştir[18]. Literatürde yama uygulaması sonrası disfaji oranının %13'lerin üzerinde olduğu bildirilmiştir[16]. Uyguladığımız U şeklindeki teknikte darlık ve disfajiye neden olmamak amacıyla özefajiyal orifisin anterioru boş bırakılmaktadır. Kısa izlem süresi içinde hiçbir olgumuzda yama uygulamasına bağlı sorun yaşanmamıştır.

Sonuç olarak, hiatal fıtıklarda endikasyon oluştuğunda yama uygulaması nüksleri belirgin olarak azaltmaktadır. Henüz rutin uygulanmasında endikasyon, yamanın şekli, tipi, materyal ve tesbiti konusunda ortak nokta oluşmamıştır. Yama kullanımına ait uzun dönem sonuçları yetersizdir. Bugünkü bilgimizle yamaya bağlı komplikasyonlar gözardı edilecek kadar az olup, yama uygulamasının nüks oluşmaması açısından getirdiği kazanım daha fazla gözükmektedir. Yama uygulaması yaptığımız olguların kısa dönem takiplerinde sorun oluşmamakla birlikte uzun dönem takiplerin getireceği sonuçlar bu cerrahideki başarıyı belirleyecektir.

Kaynaklar

  1. Wright RA, Hurwitz AL. Relationship of hiatal hernia to endoscopically proved reflux esophagitis. Dig Dis Sci ; doi/BF funduszeue.info
  2. Herbella FA, Patti MG, Del Grande JC. Hiatal mesh repair- current status. Surg Laparosc Endosc Percutan Tech. ; doi/ SLE.0bee6e2a funduszeue.info org//SLE.0bee6e2a doi/s funduszeue.info
  3. Allison PR. Reflux esophagitis, sliding hernia and the anatomy of repair. Surg Gynecol Obstet ;
  4. Fusco EM. The repair of hiatus hernia with tantalum mesh Milit Med. ;
  5. Sorricelli E, Bossa N, Genco A, Cipriano M. Longterm results of hiatal hernia mesh repair and antireflux laparoscopic surgery. Surg Endosc ;
  6. Basso N, Rosato P, De Leo A et al. Tension free hiatoplasty, gastropheric anchorage, and fundoplication in the laparoscopic treatment of paraesophageal hernia. Surg Laparosc Endosc ; doi/ funduszeue.info
  7. Edelman DS. Laparoscopic paraesophageal hernia repair with mesh. Surg Laparosc Endosc ;
  8. Hui TT, David T, Spyrou M et al. Mesh crural repair of large paraesophageal hiatal hernias Am Surg ;
  9. Turkcapar A, Kepenekçi İ, Mahmoud H, Tuzuner A. Laparoscopic fundoplication with prosthetic hiatal closure World J Surg ; doi/s funduszeue.info
  10. Champion JK, Rock D. Laparoscopic mesh cruroplasty for large paraesophageal hernias. Surg Endosc ; doi/s funduszeue.info
  11. Lee E , Frisella MM, Matthews BD et al. Evaluation of cellular human dermis reinforcement of the crural closure in patients with difficult hiatal hernias. Surg Endosc ; doi/ s funduszeue.info
  12. Granderath FA, Kamolz T, Schweiger UM et al. Laparoscopic refundoplication with prosthetic hiatal closure for recurrent hiatal hernia after primary failed antireflux surgery Arch Surg ; doi/archsurg funduszeue.info
  13. doi/s funduszeue.info doi/s funduszeue.info
  14. Gryska PV, Vernon JK. Tention-free repair of hiatal hernia during laparoscopic fundoplication: a ten-year experience. Hernia ; doi/ s funduszeue.info
  15. Antoniou SA, Pointer R, Granderath FA. Hiatal hernia repair with the use of biologic meshes. Surg Laparosc Endosc Percutan Tech ; doi/ SLE.0bead56c funduszeue.info org//SLE.0bead56c doi/sz funduszeue.info z
  16. Griffith PS, Valentia V, Qurashia K, et al. Rejection of goretex mesh used in prosthetic cruroplasty. A case series. Int J Surg ; doi/j. ijsu funduszeue.info ijsu
  17. Stadlhuber RJ, Sherif AE, Mittal SK, et al. Mesh complications after prosthetic reinforcement of hiatal clouse: a 28 case series. Surg Endosc ; doi/s funduszeue.info
  18. Jenkins ED, Lerdsirisopon S, Costello KP et al. Laparoscopic fixation of biologic mesh at the hiatus with fibrin or polyethylene glycol sealant in a porcine model. Surg Endosc ; doi/sy funduszeue.info y
  19. Kemppainene E, Kiviluoto T. Fatal cardiac tamponade after emergency tension free repair of a large paraesophageal hernia. Surg Endosc ;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası