namaz kılmayanların cehennemdeki hali / Cehennemde Hangi Azaplar Çekilecek? - Foto Galeri - funduszeue.info

Namaz Kılmayanların Cehennemdeki Hali

namaz kılmayanların cehennemdeki hali

Namaz kılmayan bir adamın kurtulma imkanı var mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle sorudaki konu, bir masal sitilinde anlatılmıştır. Bunun tam ifadesi nasıldır ve nerede geçiyor veya nerede okumuşsunuz, bunu bildirirseniz bu konu üzerinde yorum yapma imkanımız olur.

Bununla beraber, biz bu soruda yer alan tereddütleri izale edecek bazı temel ilkeleri birkaç medde halinde ortaya koymaya çalışacağız:

- İslam’da küfür-şirkten başka / yani imansız kabre girmeyen herkes için Allah’ın bağışlaması, affetmesi söz konusu olabilir.

“Şu muhakkak ki Allah kendisine şirk koşulmasını affetmez, ama bunun altındaki / dışındaki diğer günahları dilediği kimse hakkında affeder.”(Nisa, 4/48)

mealindeki ayette bu gerçeğe işaret edilmiştir.

- Dikkat edilirse, bu ayette “Şirk suçunun / müşrik olarak / imansız olarak ölenin affedilmesinin asla söz konusu olmadığı” açıkça vurgulanmıştır. Şirkin dışında / derece bakımından onun altında kalan bütün günahlar “mutlaka affedilir” denmiyor, “affedilebilir” deniyor.

- Burada şirkin özellikle vurgulanması, ilk muhatap olan Arapların müşrik olmalarının rolü olmuştur. Bununla beraber, “şirk” kavramı Allah’ın “birliğini” inkâr etmek manasına gelmekle imansızlığı ifade etmektedir. Bu sebeple, ateist bir kimse müşrik kimseden daha kötüdür. Çünkü müşrik Allah’ın varlığını kabul eder, yalnız ona ortak koşar. Ateist ise Allah’ın varlığını bile kabul etmez.

- Bu ayette yer alan “Allah Kendisine şirk koşulmasını affetmez”den maksat, müşrik olarak ölüp imansız kabre giden kimse demektir. Yoksa, şirk dahil her türlü günah ve küfürden tövbe eden kimse imanla kabre girdikten sonra artık müşrik değildir. Yani buradan hareketle “şirkin tövbesi olmaz” diye bir düşünce yanlıştır.

- O halde, bu ayetin ifadesi açıktır: Kim imansız olarak ölürse, onun için asla af yoktur. İmanlı olarak kabre giren herkes için af kapısı açıktır ve mümkündür. Ancak bu herkesin affedileceği anlamına gelmez. Bilakis bunun anlamı, imanla ölen herkes için af ihtimali var, fakat bunun kimin için gerçekleşeceği hususu ise Allah’ın tercihine bağlıdır, demektir. “Ama bunun / şirkin-küfrün dışındaki diğer günahları dilediği kimse hakkında affeder” mealindeki ayetin ifadesinde bu husus açıkça belirtilmiştir.

- Bu ayette yer alan “Ama bunun altındaki / dışındaki diğer günahları dilediği kimse hakkında affeder” ifadesinden anlaşılıyor ki, burada söz konusu edilen günahlar tövbe ile temizlenmeyen günahlardır. Çünkü makbul ve şartlarını haiz bir tövbenin günahları sileceğine dair değişik ayet ve hadislere dayanarak varılan bir kanaat, İslam ümmetinde bir nevi icma hükmüne mazhardır. (Şu anda konumuz olmadığı ve Sitemizde sağlam bir tövbenin şartlarının neler olduğu hususları belirtildiği için burada tövbeyi detaylı zikretmiyoruz).

- Namazın imandan sonra İslam dininin en büyük bir meselesi olduğuna dair bilgiler de sitemizde vardır. Zaten sorudaki bilgiler de kuvvetli bir ihtimalle orada görülenlerdir. Namaz dosyasının ilk sorguya çekilen dosya olacağı rivayetlerine dayanan bilgi, soruda da vardır. Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz.

- Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez. Sorudaki bilgiye uygun bazı rivayetler vardır. Bunlardan da anlaşıldığı üzere, “La ilahe illellah” diyen (yani imanlı olarak ölüp mahşere gelen) herkes (ille de yararlanır demiyoruz), bu aftan yararlanabilir.

İşte söz konusu edilen kimse, bu aftan yararlanmış bahtiyarlardan biridir.

- Son olarak tekrar edelim ki, İslam’da “korku-ümit” dengesi, prensip olarak iki şekilde cereyan eder.

Birincisi ve en önemlisi: İmanla kabre girmek meselesidir. Her mümin imanla kabre gireceğini ümit eder, imansız olarak ölebileceği ihtimalinden de korkar.

İkincisi: İmanla kabre girdiği halde, günahlarından ötürü kendisinin de Allah tarafından af kapsamına alabileceğine da bir ümit eder ve bu kapsama alınmayabileceğine dair ihtimalden ötürü de korkar.

Sorudaki bilgi ve benzerlerinden bu korku ve ümit dersini çıkarmak gerekir. Çünkü, ayet ve hadislerde bu iki mesele önemle ders verilmektedir. Bazen ümit kapısını genişleten bir misal, bazen de korku damarını kabartan bir örnek verilir. Bazen ümit, bazen de korku damarı esnetilir. Ta ki, hayat boyu bu denge korunsun.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Yukarıdaki soruyu açıklamak birkaç meseleyi dile getirmek v incelemeye bağlıdır ve bu meseleleri ve konuları açıklamakla sorunun cevabına ulaşmayı arzu ediyoruz.

1. Hepimizin bildiği gibi dinsel öğretilerimiz esasınca namaz, dinsel ameller arasında ilk ibadetsel fiildir; yani inanç usullerinden sonra dinin rükünleri olarak adlandırılan amel merhalesinde önemsenen ilk şey namazdır. Namaz kendinden dinin temeli ve dayanağıdır diye tabir edilen şeydir. Aynı şekilde nakledildiği üzere eğer insanın namazı kabul edilirse, diğer amelleri de kabul edilir.[1] İbadet hükümlerinde namazın çok önemli bir konumu vardır ve onu hiçbir halde terk etmek caiz değildir. Sadece yükümlülüğün artık olmadığı baygınlık ve şuursuzluk halinde namaz kılınmaz. Namaz hak karşısında baş eğmek ve teslim olmaktır. Şeytan da bu zaviyeden darbe yemiştir; çünkü secde etme bağlamındaki ilahi buyruğun karşısında teslim olmamıştır.

2. Öte taraftan, Kur’an ayetlerinin açıkça belirttiği üzere her kim zerre miktarınca iyi amel işlerse, onun karşılığını alacaktır ve aynı şekilde her ne kadar kötü ve çirkin amelde bulunursa da onun cezasını çekecektir. Apaçık olduğu üzere bu ayetler uyarınca tartma terazisinde eğer hayrın miktarı üstün gelecek olursa, insan namazsız olsa da kurtuluş ehli olmalıdır.

3. Kur’an-ı Kerim şöyle buyurmaktadır:

”ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلينَ إِلاَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ فَلَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُون[2] “

Bu ayette iyi ameller tabiri kullanılmıştır ve iyi amellerden birisi de namazdır. O halde insan diğer iyi amelleri işleyerek ödül alabilir.

4. İbadetsel amellerde kabulün ölçü ve kriteri ilahi niyettir; yani insan eğer namaz da dâhil olmak üzere en üstün ibadetsel ve insani amelleri ilahi bir niyet taşımaksızın ve Allah’a yaklaşma kasti gütmeksizin yaparsa ve bunda şirk hedefi güderse, bu ameller ilahi dergâhta kabul olmayacak ve onlar için herhangi bir sevap göz önünde bulundurulmayacaktır.

Bu öncülleri belirttikten sonra şöyle söyleyebiliriz: Her ne kadar namaz birçok eser ve bereketleri barındırsa, namaz kılmak insanı Allah’a yakınlaştırsa ve namazsız bir insan bu ilahi lütuf ve nimetten yoksun ve nasipsiz kalsa ve de namaz Allah’ı zikretmek olduğundan ve namazı kılmayan bir şahıs bu tür üstünlüklerden faydalanmasa bile, yüce Allah tüm günahları ve hatta tövbeden sonra şirk günahını bile bağışlaması ve af dilendiğinde bunu bağışlaması nedeniyle, kesin bir şekilde cennete girmenin ölçüsü namazdır ve binlerce iyi amel işlemiş tüm namazsız insanlar cehenneme girecek diye bir şey söylenemez.  Burada belirtilmesi gereken husus şudur: Namazı terk etmek iki deliden kaynaklanıyor olabilir.

1. İbadetsel amellerden biri sıfatıyla namazı inkâr etmek. Bu inkâr ve terk etmek kesinlikli azap ve cehenneme neden teşkil eder.

2. Ama namazı terk etmek inkâr etmekten kaynaklanmıyorsa ve sadece önemsememek ve tembellikten kaynaklanıyorsa bu husus tartışılır bir meseledir. Bu konuda cevabı okuyunuz ki faydalı olacaktır.  

 


[1] "إِنَّ أَوَّلَ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ الصَّلَاةُ فَإِنْ قُبِلَتْ قُبِلَ مَا سِوَاهَا", Kafi, c: 2, s: , Daru’l Kutubu İslamiye, Tahran, h.ş.

 

Namaz kılmayanların çekeceği 15 ceza

Trafiğe çıkan bir şoför, kırmızı ışıkta geçmenin cezasını nasıl biliyor ve tedbirini alıyor, ceza yememek için kırmızı da duruyor ve yeşilde geçiyorsa, Namaz kılmamanın da bir cezası var müslüman bunu bilmek ve tedbirini almak zorunda.

Namazı kıldıkları halde vakitlerini önemsemeyenler için azap varken Namaz kılmayan kardeşlerimiz lütfen başlayın bu kadar azaba dayanamayacağımıza göre;

Bismillahirrahmanirrahim

"Büyük bir helak vardır o namaz kılanlara ki onlar namazların da gaflet edicilerdir" Ma'un Suresi

'' Kim namaz kılmaz ve namazı hafife alırsa ALLAH o kişiyi 6 sı dünyada, 3 ü ölürken 3 ü kabirde 3 üde kabirden çıkarken 15 şeyle cezalandırır. "

DÜNYADAKILER

1-Ömrünü kısaltır

2-Salihlerin simasını yüzünden alır

3-Yaptığı hiçbir amele sevap vermez

4-Duası ALLAH c.c katına çıkmaz

5-Dünyadaki bütün mahlukat ona buğz eder

6-Salihlerin duasından nasibini alamaz

ÖLÜRKEN BAŞINA GELECEK ÜÇ SEY

1-Zelil olarak ölür

2-Aç olarak ölür

3-Susamış olarak ölürki dünyanın denizleri ırmakları ölen insana içirseler yinede susuzluğunu dindiremez

KABİRDE BAŞINA GELECEK ÜÇ ŞEY

1-Kaburgaları birbirine girip yapışıncaya dek kabrini daraltır

2-Kabrinde ateş yanar

3-ALLAH ona bir yılan musallat eder yılan kıyamete dek azab eder

KIYAMET GÜNÜNDE BAŞINA GELECEK LER

1-ALLAH c.c ona yüzünü üzerinde cehenneme sürükleyecek birini musallat eder

2-ALLAH c.c ona gazapla baktığı zaman yüzünün eti erir düşer

3-ALLAH c.c onu en küçük günahlarından dahi hesaba çeker affetmez

BAŞKA BİR HADİSİ ŞERİFDE EFENDİMİZ ŞÖYLE BUYURDULAR

1-Sabah namazını terk edenin yüzünde nur olmaz

2-Öğle namazını terk edenin rızkından bereketi kalkar

3-İkindi namazını terk edenin vucudunda takat olmaz

4-Akşam namazını terk eden evladının hayrını görmez

5-Yatsı namazını terk eden uykusunda rahat edemez

6-Namazdan alıkoyan rızka(işe)ALLAH funduszeue.infot vermesin diyerek Peygamber efendimiz sallalahu aleyhi vesselem beddua etmiştir ki onun duası mutlak kabul olur…..

Kaynaklar;(İsmail el-isbahani, et-Terğib ve’t-terhib no, Abdulkadir el-Geylani, El-Ğunye, 2/)(İbni hacer el-heytemi, ez-zevacir, an iktirafi’l-Kebair, 1/)

Bir hadîs-i şerîfte buyruldu ki,

“Bir namazı vakti çıktıktan sonra kılan kimseyi, Allahü teâlâ seksen hukbe Cehennem’de bırakacaktır.”

1 Hukbe = 80 Ahiret yılı

1 Ahiret günü = Dünya yılı

Yukarıda ki Hadis-i Şerif’te 1 vakit namazı bile bile vaktinden sonra kılan veya hiç kılmayan için, 80 hukbe Cehennem azabı verilecektir. (Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir). günde 5 vakit namazını kılmayan için hukbe Cehennem azabı verilecek demektir (Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir).

1 vakit namazın cezası 80 hukbe;

1 hukbe = 80 Ahiret yılı

1 ahiret günü = dünya yılı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası