anten kablosu sağlamlık kontrolü / Uydu yayını testı | DonanımHaber Forum

Anten Kablosu Sağlamlık Kontrolü

anten kablosu sağlamlık kontrolü

Kablolarda Arıza Tespiti ve Kablo Arıza Tespit Cihazları

Elektrik, telekomünikasyon ve görüntü sistemlerinde enerjinin ve verilerin iletilmesinde kablo sistemleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Kabloların güvenlik ve çevresel kirlilik gibi sorunlara neden olmaması için yer altına yerleştirilmesi gerekmektedir. Kilometrelerce uzunluğa sahip bu kablolarda çeşitli nedenlerden ötürü zamanla çeşitli arızalar meydana gelebilmektedir.


Ülkemizde elektrikenerjisi hatları, telefon hatları ve görüntü hatları genellikle yer altındaveya sıva altındabulunmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı yer altında bulunan kablolarda zamanla;

Kısa devre
► Kablonun su alması,
► Kabloda hasar
 Kopukluk
 Toprağa kaçak arızaları meydana gelebilmektedir.
 

 

Geçmişte arıza tespiti yapılırken çeşitli yöntemler ve hesaplamalar kullanılmaktaydı. Arıza, ohmmetre veya meger yardımıyla tespit edilmeye çalışılıyordu. Arıza çeşidinin ve hangi noktada meydana geldiğinin tespit edilmesi her zaman mümkün olmuyordu.

Tespiti kolay olan birkaç arızaya göre, monofaze hatlarda bu arızaların nasıl tespit edildiğini inceleyelim.

Arızalı olan hat, bağlı bulunduğu bütün noktalardan ayrılır ve tüm uçları açık hale getirilir. Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit  edilmiş olunur.

Kısa devre arızası aranması sonucu sonsuz bir değer okunuyor ve herhangi bir sonuç alınamadı ise bu defa kabloda kopukluk olup olmadığına bakılır. Bu noktada ölçüm  yapılan uçların dışında ki diğer uçtaki iki kablo bir biri ile köprülenir ve yine ohmmetre ile ölçüm yapılır. Ölçüm sonucunda yine sonsuz değer okunuyor ise bu hatta kopukluk olduğu anlaşılır.

Normal şartlarda toprak ile iletken arasında olması gereken direnç değeri sonsuzdur. Ancak toprak ile iletken arasında yapılan ölçüm sonucu sonlu bir değer okunuyorsa iletkenden toprağa kaçak olduğu anlaşılabilir.

Bu arızaların tespit edilmesinden sonra kilometrelerce uzunluktaki kablonun hangi noktasında arıza olduğu da çok önemlidir. Eski yöntemlerde çeşitli hesaplamalar ile arızalı noktalar tespit edilmekteydi. 
 


Kısa devre arızasının hangi noktada olduğunun tespitinde; Wheatstone köprüsü ile üç adet ölçme yöntemi, toprak kaçak arızasını üç bilinmeyenli denklem yöntemi ve kopukluk arızasını ise kapasite (C) ve endükstans (L) ölçümü ile yapılmaya çalışılmaktaydı.

 

Gelişen teknoloji ile birlikte yoğun, yorucu ve hata yapma olasılığı yüksek olan hesaplamaların rafa kalktığını ve çeşitli arıza tespit cihazları ile arızaların kolayca ne olduğu ve hangi noktada bulunduğu tespit edilebildiğini görebilmekteyiz.

Cihazları tanıtmadan önce bu cihazlarla yapılmış olan bir arıza tespitinin nasıl yapıldığının örneğini görelim. Ardından bu örneğe göre cihazları tanımamız daha kolay olacaktır.

Örnek;
Monofaze bir sistemde 2x50 mm2 ve 4 km uzunluğunda bir yeraltı kablo hattında arıza olduğunu düşünelim. Gerekli güvenlik önlemleri alınıp kablonun bağlantı uçları mevcut sistemlerden ayrılır.

Bu aşamada hattın bir ucundan arızalı olan kablonun iki iletkenini  TDR marka arıza tespit cihazına bağlarız.
 

 

Cihaz üzerinde gerekli ayarlar yapıldıktan sonra arıza tespitine başlanır ve cihaz kısa bir süre içerisinde kabloda kısa devre arızası olduğunu ve bu arızanın metrede olduğunu gösterir.

Bu çalışma, kablonun diğer ucundan yapıldığında yine kısa devre olduğu ve arızanın metrede () tespit edildiğini bildirecektir

Arızanın ne olduğu ve arıza noktası tespit edildikten sonra arızalı noktayı aramaya başlayabiliriz.
 


Bu noktada iki adet cihazdan biri işimizi görecektir.  TW ve TW ile kablonun ucundan başlanarak yeraltındaki kablo izlenir ve arızanın bulunduğu noktaya mesafe ölçülerek gidilir. Ardından bu nokta kazılarak arıza onarımı yapılır.

TW ve TW enerjili ve enerjisiz kabloları yer altından tespit edebilirler.
 

TDRçeşitli kablolarda arızanın ne olduğunu ve kaçıncı metrede meydana geldiğini tespit edebilen cihazdır.





TDR;
 

Hasar almış elektrik güç kablolarının,
► Bakır telekom kablolarının,
► Koaksiyel kabloların,
► Kablolama altyapısındaki arıza yerlerinin hangi noktada olduğunu bulabilir.
► Kopukluk, kısa devre, nemden oluşan hasarları ve diğer arızaları kablonun empedans değişimini inceleyerek kablodaki bu hataları bulabilir.

► Bir uçtan diğer uca metreye kadar uzunlukta kablolarda kullanılabilir.



 


3 farklı frekansta;  kHz,  kHz, 82 kHz yanyana giden kablolardan birini veya yanındaki diğer kabloları isteğe göre arayabilirsiniz. 
TW hem enerjili hem de enerjisiz kablolarda arama yapabilir. Cihaz transmitter ve receiver olmak üzere iki parçadan oluştur.



Kablo arama iki farklı şekilde yapılabilmektedir.

Aktif Arama

Hem transmitter hemde receiver beraber kullanılır (enerji bulunmayan kablolarda). Transmitter tarafında gönderilen sinyal, receiver tarafından okunarak kablonun yeri tespit edilebilir.

Pasif Arama

Sadece receiver kullanılır. Enerjili kablolarda 50/60 Hz bandında arama yapılır. Bu metod ile elektrik güç kablolarını, ptt kablolarını ve kablolu tv hatlarını izlemek oldukça kolaydır.
 


TW

Bu cihaz ile sadece enerjisiz kablolarda arama yapılabilir. Enerjili olmayan kablolar kolaylıkla takip edilebilir ve koptuğu nokta tespit edilebilir.

► Tek frekansa sahiptir. (87, kHz)
► 3 metreye kadar derinlik okuyabilir.
► Transmitter ve receiverdan oluşur.
► IP65 standartlarına uygun olduğu için nemli ve rutubetli ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir.

TW sadece enerjisiz kablolarda arama yapabilir. Cihaz transmitter ve receiver olmak üzere iki parçadan oluştur.


TW ve TW arıza tespit cihazları değildir ancak kablonun kopuk olması durumunda transmitter tarafından gönderilen sinyal kopukluğun meydana geldiği noktada azalma göstereceği için bu arıza tespit edilebilmektedir.

 



Bu cihazla duvar içindeki demir içeren ve içermeyen metaller, tahta veya canlı kablolar tespit edilir. Bu şekilde duvarı güvenli bir şekilde, kablolara zarar vermeden delebilirsiniz. Pratik trafik ışığı göstergeleri sayesinde saniyeler içinde milimetrik ölçümler yapabilirsiniz.





 

Sıva altı kablolarının nereden gittiğini tespit cihazı Enerjili ya da enerjisiz hatlarda kullanılabilir. Metal su ve ısıtma borusu tespitinde kullanılabilir. Ürünün bir alıcı ve vericisi bulunmaktadır. Karanlık ortamlarda çalışmak için fener Sinyal hassasiyet ayarı Otomatik kapanma
 


Kaynak

► Sanpa
► ShuntTech

Bir Multimetre ile Anten Sinyali Nasıl Ölçülür

Bir anten, iletken bir telden cihaza iletilen küçük bir elektrik darbesi üreterek radyo sinyallerini alır. Bir sinyalin antenden ve alıcı cihaza başarılı bir şekilde gidip gitmediğini test etmek için bir elektrikli multimetre kullanabilirsiniz. Bu elektrik devresindeki herhangi bir kısa devre sinyalin kesilmesine neden olacaktır. Ek olarak, anten uygun şekilde topraklanmamışsa, sinyal antenin kendi elektrik potansiyelinden parazit alacaktır. Anten devresinin direnci, bir multimetre üzerindeki “Ohm” ayarı kullanılarak ölçülür.

"Ω" sembolü ile gösterilen ohm'u ölçmek için multimetreyi ayarlayın.

Anten kablosunu alıcı cihazdan çıkarın. Örneğin, aracınızın antenindeki sinyali test ediyorsanız, anten kablosunu radyonun arkasından çıkarın.

Multimetrenin bir ucunu antenin metal kısmına, diğer ucunu ise kablonun metal çekirdeğine dokundurun. Ohm okuması sıfır olmalıdır. Direnç bundan daha büyükse, anten veya kablo hasar görür ve bu da sinyalin alıcı cihaza ulaşmasını engeller.

Multimetrenin bir ucunu anten kablosu konektörünün etrafındaki metal kılıfa dokundurun. Diğer ucu topraklanmış bir nesneye dokunun. Örneğin bir arabayı test ediyorsanız, arabanın çerçevesinin metal bir kısmına dokunun. Okuma, yine sıfır olmalıdır; aksi halde anten topraklanmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası