fesleğen çiçeği faydaları / Fesleğen nedir? Faydaları nelerdir? - Bitki Ansiklopedisi

Fesleğen Çiçeği Faydaları

fesleğen çiçeği faydaları

Fesleğenin faydaları ve zararları nelerdir?

Halk arasında genellikle “reyhan” olarak bilinen güzel ve keskin kokulu, cm boyunda olan fesleğen hastalıklara karşı koruyucu bir bitkidir. Diyetisyen Gülhan Koca, fesleğenin kullanımından yararlarına ve zararlarına kadar birçok bilgiye değindi.

Yayınlanma:Güncellenme:

Fesleğenin faydaları ve zararları nelerdir?

Halk arasında genellikle “reyhan” olarak bilinen güzel ve keskin kokulu, cm boyunda olan fesleğen hastalıklara karşı koruyucu bir bitkidir. Diyetisyen Gülhan Koca, fesleğenin kullanımından yararlarına ve zararlarına kadar birçok bilgiye değindi.

• Fesleğenin sinirdim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Hazımsızlık, mide kramplarını önler. Mide bulantısına iyi gelir.

• Anti-stres etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan son çalışmalarda fesleğen yapraklarının strese karşı önemli bir koruma sağladığı görülmüştür. Hatta sağlıklı kişilerin stresi önlemek için günde 2 kez fesleğen yaprağı çiğnenmesi önerilmektedir.

• Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk, fesleğen ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir.

• Migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca gibi rahatsızlıklarda fesleğen kullanılabilir.

• Solunum sistemi bozukluğunun tedavisinde faydalıdır. Bal ve zencefil ile fesleğen yaprakları kaynatılarak, bronşit, astım, grip, öksürük ve soğuk algınlığı durumlarında kullanılabilir.

• Balgam söktürücü etkisi vardır.

• Fesleğen suyu, mantar ve diğer deri hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.

• A vitamininden zengindir. A vitamini aynı zamanda akciğer ve ağız boşluğu kanserlerini önlemede yardımcıdır.

• Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamininden zengindir. Kemiklerde mineralizasyon sürecine yardımcı olarak kemikleri güçlendirmede önemli bir rol oynar.

• Potasyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi mineralleri içerir. Potasyum kalp hızı kontrolü ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Hücre ve vücut sıvıları önemli bir bileşenidir.

• Fesleğen demir minerali için mükemmel bir kaynaktır. Taze yaprakları mg/ g demir içerir. Demir, kırmızı kan hücreleri içindeki hemoglobinin bileşeni olup, kanın oksijen taşıma kapasitesini belirler.

Fesleğenin kullanımı: Fesleğen pişirilmeden taze olarak kullanılacağı gibi pişirilerek de kullanılabilir, yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca evde saksılarda fesleğen yetiştirmek oldukça kolay olduğu için evde fesleğen yetiştirilmesi önerilir. Böylece taze tüketimi karşılayacak fesleğen elde edilebilir. Fesleğen birçok sebze, tavuk veya et yemeklerinde kullanılabilir. Ayrıca soslara ilave edilerek yemeklere ayrı bir tat katmaktadır.

Çok tüketilirse: Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir. Bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamile kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Devamı

Diğer İsimleri : Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan, Ocimum basilicum


Botanik Bilgi : Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Anayurdu Güney Asya'dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz, pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumları koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir .Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.


fesleğenin faydaları : yararları sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatan. Enerji verici. İştah açan. Hazımsızlığı giderici. Öksürüğü ve baş dönmesini kesen. Ağız içindeki yaralara karşı faydalı. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltıcı. fesleğen çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderici. Cildi rahatlatan. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendiren. Fesleğen yağı selülit şikayetlerini azaltıcı özelliği vardır.

Yaprağının Faydaları :

Şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini giderir.

Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.

Uyarıcı ve spazm çözücüdür.

Baş ağrısını giderir.


Kullanım Şekli : gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir.


Tohumunun Faydaları :

Fesleğen ayrıca öksürüğü keser.

Sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur.


Kullanım Şekli : Fesleğen tohumları kaynar su içinde dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan çay günde iki kez alınabilir.


Özsuyunun Faydaları :

Sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır.


Kullanım Şekli : Tamamen yıkanıp temizlenen bitkinin sıkılarak suyu çıkartılır.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Fesleğen Nerelerde Kullanılır?

Son günlerde yoğun ilgi gören bitkilerden biri olan fesleğen yeşil renkli, boyu 20 cm ile 60 cm arasında değişen yumuşak yapraklı ve pembe renkli çiçekler açan bir bitkidir. Soğuğa karşı oldukça duyarlı olan bu bitki, kuru ve sıcak yaz aylarını daha çok sever. Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişir ve tek yıllık bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında fesleğen tohumunu çoğu yerde bulabilirsiniz ve evinizde, pencere önünde veya balkonunuzda saksı içerisinde kolaylıkla bakımını yapabilirsiniz. Fesleğenin pek çok farklı faydası ve kullanım alanı bulunmaktadır. Özellikle alternatif tıpta oldukça şifalı bir bitki olarak kabul edilir. İşte 'fesleğen nasıl kullanılır' sorusunun ayrıntıları…

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Fesleğenin sayısız faydalarını görebilmek için kullanılan ve en makbul çeşidi olan hali yeşil, parlak yapraklı olan çeşididir. Lacivert- mor renkli yaprakları olan çeşidine ise reyhan denilmektedir.

  • Çok eski çağlarda fesleğenin yapraklarını ezerek migren hastalarına koklatılmak suretiyle ağrı kesici etkisinden faydalanıldığı bilinmektedir. Bu yüzden fesleğen kokusu günümüzde de ağrı kesici olarak kullanılır.
  • Vücuttaki ağır metallerin atılımını sağlayıcı etkisi vardır.
  • Kurutulmuş fesleğeni şeker hastalarının tüketmesi tavsiye edilir. Kan şekerini düşürücü etkisi için kurutulmuş fesleğenin çayını yapıp tüketebilirsiniz.
  • İçerisinde %83 oranında doymamış yağ vardır. Fesleğen yağı da bu yüzen oldukça değerli bir yağdır.
  • Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. Akciğer, ağız, cilt ve karaciğer kanserini önleyici fitokimyasallar içermektedir.
  • İçeriğindeki antioksidan ve antienflamatuar maddeler sayesinde kalp sağlığınızı korur.
  • Fesleğenin cilde faydaları bulunmaktadır. Ciltteki akne sorunlarının önlenmesini sağlar ve cildin daha parlak ve genç görünmesinin sağlar. Yaşlanma belirtilerine karşı cildinizi korur.
  • Fesleğenin mucizevi etkilerinden biri de epilepsinin kontrol altına alınmasını sağlıyor olmasıdır. Fesleğen, beyindeki spazmodik etkileri azaltmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılmış olan çalışmalarda içeriğindeki öjenolün özellikle sinir sistemine etki ettiği görülmüştür.
  • Çağımızın hastalıklarından biri olan uyku problemlerine karşı da fesleğen kullanılmaktadır. Fesleğen, kan akışını düzenleyici etkisiyle sizi rahatlatır ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
  • Fesleğen, anti-bakteriyel bir bitki türüdür. Bu sayede vücudunuzu hastalıklardan korur ve enfeksiyona sebep olan bakterileri önler.
  • Fesleğenin sigaraya etkisi de son yıllarda popüler bir bitki olmasına sebep olmuştur. Günde defa fesleğen yaprağı çiğnemek sigarayı bırakmak isteyen kişilere ciddi fayda sağlamaktadır ve bırakmayı kolaylaştırıcı etkisi vardır.
  • Baş dönmelerini ve öksürüğü önler. Gribal hastalıklarda sıklıkla kullanılır.
  • Fesleğenin sadece kendisi değil yağı da tam bir şifa deposudur. Fesleğen yağı, mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği önler. Fesleğen yağını günde 2 kez, 2 damla olacak şekilde ağız yoluyla alabilirsiniz. Ancak kullandığınız yağın doğal olduğuna özen göstermeniz önemlidir.

Fesleğenin Kalorisi Ve Besin Değeri

Fesleğenin gramından yaklaşık 23 kalori bulunmaktadır. 1 yaprak taze fesleğenin 5 gram olduğunu düşünürsek yaklaşık 2 kalori ettiğini söyleyebiliriz.

Taze fesleğenin sağladığı kalori protein içeren bir bitki olmasından kaynaklıdır.

Fesleğen K ve A vitaminleri açısından zengin bir bitkidir.

Kırmızı Etin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kırmızı Ette Hangi Besin Değerleri Var, Neye İyi Gelir?

Fesleğen Nasıl Kullanılır?

Fesleğen en çok taze olarak kullanılmaktadır. Taze fesleğeni camınızın önüne koyduğunuz zaman evinize sineklerin girmesini önlemiş olursunuz.

Fesleğen nasıl yenir'' sorusu sıklıkla merak edilir. Fesleğen, pişirildiği zaman kokusunu ve tadını kaybeden bir bitkidir. Bu yüzden yemeklerde kullanılacaksa, yemek piştikten sonra en son servis aşamasında ekleyebilirsiniz.

Kurutulmuş fesleğenin en yaygın kullanım şekli baharat olarak kullanılmasıdır. Aynı zamanda kurutulmuş fesleğen ile lezzetli bir fesleğen çayı da yapabilirsiniz.

Mutfakların vazgeçilmezi fasulyenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Fasulye bağırsakları çalıştırır mı?

Anavatanı Asya olan eşsiz kokusu ve yemeklere verdiği lezzet ile bilinen fesleğen bitkisinin çayı da oldukça lezzetli ve faydalı bir besindir. Evlerde güzel koku vermesi için yaygın bir şekilde bulundurulmaktadır. Fesleğen yiyecekleri, sosları ve çorbaları süslemek için kullanılmaktadır. Şifa kaynağı olan fesleğen uçucu yağ ve losyonlar, sabun, parfüm, şampuan ve saç kremlerinde de karşılaşabileceğimiz bir besindir. Ayrıca bu bitkiyi, meyve suları, aromalı su ve fesleğen çayı olarak da tüketimi yapılmaktadır. Fesleğen, E ve A vitaminleriyle kalsiyum, demir, manganez, selenyum mineralleri açısından oldukça zengindir ve her şeyden öte oldukça güçlü bir antioksidan deposu olmaktadır. Fesleğen çayı zayıflatır mı? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. İşte detaylar.

FESLEĞEN ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Fesleğen bitkisinin en az kendisi kadar çayının da faydaları oldukça fazla bulunmaktadır. Bunlardan ilki antiseptik, sedatif ve diüretik etkilere sahiptir Ayrıca fesleğen bitkisinin içeriğinde bulunan antioksidan maddeler vücudun temizlenmesine ve zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.

•DiÄŸer bir faydası ise, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını saÄŸlayan fesleÄŸen çayı daha kısa sürede kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

•FesleÄŸen çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

•Åžifa deposu olan fesleÄŸen çayı vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

•SoÄŸuk kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

•Bu çayın, stres azaltıcı ve kortizon dengeleyici etkileri bulunmaktadır.

•Vücutta bulunan iltihap gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

•Bu çay idrar yolunda üreyen bakterileri yok etmeye yardımcı olur.

•FesleÄŸen çayı hem fiziksel hem de zihinsel olarak sizi rahatlatır.

•Ağız içeriÄŸindeki bakterilerin oluÅŸmasını önler. Ayrıca ağız kokusunu yok eder ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

•Tansiyon ve baÅŸ aÄŸrısını gidermeye yardımcı olmaktadır.

•FesleÄŸen çayı yaÅŸla birlikte gelen kırışıklık ve lekelerden cildinizi korumaya yardımcı olan mucizevi bir besindir.

•Ağır yemeklerden sonra oluÅŸan hazımsızlık problemini gidermeye yardımcı olur.

•Bu çay enflamasyonu düşürür, vücutta biriken fazla sıvıların atılmasını saÄŸlar ve vücudunuzda meydana gelen aÄŸrıya karşı yardım edebilen bir çaydır.

•FesleÄŸen çayı ayrıca anne sütünü arttırmaya yardımcı olan harika bir besin ürünüdür.

•Bağırsaklarda gaz oluÅŸumunu engellemeyi saÄŸlar.

FESLEĞEN ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

•FesleÄŸen çayını hazırlarken ilk önce elma çekirdeÄŸi ve fesleÄŸen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendiriniz.

•Daha sonra bir tutam yonca, 3 adet kuru kayısı ve yarım tutam lavanta çiçeÄŸini Ballı suda 20 dakika kaynatınız.

•Kaynatılan çayınızı süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.

•Günde bardak fesleÄŸen çayını tüketebilirsin. GereÄŸinden fazla tüketmemeye özen gösteriniz.

FESLEĞEN ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Şifa kaynağı olan fesleğen bitkisinin kendisi kadar çayı da sağlığa faydalı bir besin ürünü olmaktadır. Fesleğen çayı stres ve kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Fesleğen çayı aynı zamanda metabolizma üzerinde sağlamış olduğu dengeleyici ve hızlandırıcı etki sayesinde rahatlıkla kilo vermenizi kolaylaştırmaya yarayan sonuçlar vermektedir. Diyet listenize ekleyebileceğiniz oldukça faydalı bir çaydır. Fesleğen çayı kilo vermenin yanı sıra ayrıca vücudun birçok yerinde kas zayıflığını, sindirim güçlüğünü ve ağrıları önlemeye yardımcı olmaktadır.

PAPATYA ÇAYININ ÇOK AZ BİLİNEN O ÖZELLİĞİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir