ondalık gösterim 6 sınıf konu anlatımı / 6.SINIF ONDALIK KESİRLER KONU ANLATIMI

Ondalık Gösterim 6 Sınıf Konu Anlatımı

ondalık gösterim 6 sınıf konu anlatımı

ONDALIK GÖSTERİM

Matematik - Ondalık Gösterim ve Oran

23:18 dk

00:00 sn izlediniz

6.Sınıf Ondalık Gösterimler

Ondalık gösterim, kesirlerin virgül kullanarak ifade edilmesidir. Bunu zaten biliyorsun, değil mi? “Ondalık Gösterimler” eğitiminde yepyeni bilgiler seni bekliyor. Artık devirli sayıların ondalık gösterimini de öğrenmeye hazırsın. Doğal sayılarda çözümlemeyi hemen hatırla, çünkü sırada “Ondalık Sayıları Çözümleme” dersi var. Haydi, en yakın binde birliğe yuvarlama işlemini öğrenmek için “Ondalık Kesirleri Yuvarlama” eğitimine tıkla. Kesirlerde çarpma işlemi olur da “Ondalık Sayılarda Çarpma İşlemi” olmaz mı? Dört işlem her yerde… Bak, “Ondalık Sayılarda Bölme İşlemi” dersi de burada! Sana özel taktikler vermeyi de ihmal etmedik ve “Kısa Yolla Çarpma Bölme” eğitimi hazırladık. Dersin eğlenceye dönmesi, sınavların hep 100 olması için “Ondalık Kesirler Problemleri” için iki adet eğitimle konuyu tamamladık! Sen de şimdi başla.

Tonguç Akademi Whatsapp İletişim Hattı

6. Sınıf Matematik Ondalık Gösterim Kavramı konu anlatımı

Haberin Devamı

 Gördüğümüz gibi bu şekilde virgül koyduktan sonra farklı basamaklar ile ondalık gösterimi ele almak mümkün.

Not: Virgülün sol tarafında kalan kısım tam gösterim olarak bilinir. Aynı zamanda virgülün sağ kısmında kalan bölümü ise ondalık gösterim şeklinde ifade edilmektedir.

 Tam olmayan sayıları daha kolay ve daha pratik şekilde gösterebilmek için, ondalık gösterimler kullanılmaktadır. Mesela kesir gösterimi de tam olmayan sayılar ele alınarak ondalık gösterim şeklinde kullanılabilir. Günlük yaşamda yaygın kullanılan ondalık gösterim, böylece hem okul hayatımız hem de gündelik yaşantımızı için büyük bir öneme sahiptir.

 Şimdi kesir üzerinden ondalık gösterimi nasıl yapılıyor birkaç örnekle inceleyelim.

Örnek: 1/2 Kesrini ele alalım ve nasıl gösteriliyor bakalım.

 1/2 = 0,5

 Gördüğümüz gibi 1/2 kesrini 0,5 şeklinde anlatabiliriz. Her ikisi de aynı değeri gösterir ve yarım olarak bilinir. Bu durum kesir içerisindeki payın paydaya bölünmesi üzerinden ortaya çıkmaktadır. Yani 1 sayısı 2 sayısına bölündüğü zaman 0,5 sayısı ortaya çıkar.

 Ondalık gösterimde virgülün hem sol tarafı hem de sağ tarafı farklı basamak sayıları eşliğinde ele alınabilir. Bunlar birler, onlar, yüzler ya da binler ve on binler dahi olabilir.

Örnek:

 15/100 = 0,15

 1/10 = 0,1

 1/1000 = 0,001

Haberin Devamı

 Gördüğümüz gibi aşağıda kaç tane sıfır sayısı var ise virgülün sağ tarafında o kadar rakam bulunmaktadır. Bunu payda üzerinden ele alarak bu şekilde kesirleri ondalık gösterim üzerinden ele alabiliriz.

Ondalık Gösterimlerin Okunuşları

 Ondalık gösterimler okunuşları açısından rakamlarına ve virgülden sonraki basamaklara göre değişkenlik gösterir. Şimdi bu konuda bazı örnekler alalım ve nasıl okunduklarına bakalım.

Not: Ondalık gösterimleri okuma yaparken virgülün sol tarafındaki rakamlar tam olarak bilindiği için, normal doğal sayı şeklinde okunur. Ancak virgülün sağ tarafındaki ler ise ondalık şeklinde bilindiği için, buna göre ele alınarak okunur.

Örnekler:

 4,5 = Üç tam onda beş

 2,05 = Üç tam yüzde beş

Haberin Devamı

 256, 05 = İki yüz elli tam yüzde beş

 0, 18 = Sıfır tam yüzde on sekiz

 Gördüğümüz gibi bu şekilde daha birçok farklı örnek ele alabilir ve ondalık gösterimleri okuyabiliriz. Şimdi de rakam üzerinden okuma yapalım.

 56, 345

 Burada virgülün sol tarafında kalan 6 rakamı birler basamağı olur. Aynı zamanda yine sol taraftaki 5 rakamı onlar basamağı olur. Bu bölüm tam kısımdaki okumalardır.

 Virgülün sağ tarafında kalan 3 rakamı birler basamağıdır. Virgülün sağ tarafında kalan 4 rakamı onlar basamağıdır. Yine virgülün sağ tarafında kalan 5 rakamı yüzler basamağıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir