mars ta hava sıcaklığı / Mars'ta hava sıcaklığı kaç derece?

Mars Ta Hava Sıcaklığı

mars ta hava sıcaklığı

Mars'ta canlı olmamasının sebebi: Kendilerini yok etmeleri!

Teoriye göre antik mikroplar, gezegende iklim krizine neden oldu ve gezegende gelişmiş yaşam oluşmasının önüne geçti.

Güneş Sistemi’nde yaşama elverişli olduğu düşünülen yapıların başında gelen Mars hakkında yeni bir teori ortaya atıldı. Bilim insanları, Nature dergisinde yayımladıkları makalelerinde Mars’taki antik mikrobiyal yaşamın iklim değişikliğine neden olduğunu öne sürdü.

Bilim insanları, bu teorilerini 3,7 milyar yıl önce Mars’ta yaşayan ve hidrojen tüketip metan üreten mikropları simüle eden bir model aracılığıyla üretti. Söz konusu zaman diliminde Mars’ın atmosferik koşulları, o günün Dünya’sı ile aynı idi.

Fakat Mars mikropları, Dünya’daki mikroplardan farklı bir yol izledi:

Dünya’daki antik mikrobiyal yaşam, bugünün canlıları için gerekli olan koşulları hazırlamakta büyük bir rol oynadı. Mikroplar, gelişmelerine yardımcı olacak bir ortam hazırladı. Fakat simülasyona göre Mars’taki mikroplarda ise durum daha farklıydı: Henüz yolun başında kendi sonlarını hazırladılar.

Webtekno'nun haberindemodele göre bu durumun nedeni, iki gezegenin gaz bileşimleri ve Güneş’e olan uzaklıklarından kaynaklanıyor. Güneş’e Dünya’dan daha uzak olan Mars, yaşam için uygun sıcaklıkların korunumunda karbondioksit ve hidrojen gibi ısı tutucu sera gazlarına bağımlıydı.

MARS O KADAR SOĞUK BİR HALE GELDİ Kİ GELİŞMİŞ YAŞAM FORMLARI OLUŞAMADI

Mars’taki antik mikroplar da güçlü bir sera gazı olan hidrojeni tüketiyor, metan üretiyordu. Dolayısıyla mikroplar, yavaş yavaş gezegenin ısı hapseden battaniyesi olarak görev yapan tabakayı tükettiler. En sonunda Mars o kadar soğuk hale geldi ki gelişmiş yaşam formları meydana gelemedi.

Mars yüzey sıcaklığı, tolere edilebilir olan 10 ila 20 santigrat dereceden -57 dereceye kadar düştüğünde mikroplar gezegenin derinlerine kaçmaya başladı. Öyle ki mikroplar, yüz milyonlarca yıl içinde gezegen yüzeyinin 1 kilometre altına kadar inmişti.

Bilim insanlarının yeni teorisi şu anda kanıtsız durumda. NASA’nın Curiosity uzay aracı, daha önce Mars’ta mikropların halen var olduğunun kanıtı olabilecek izlere rastlamıştı. Bununla birlikte Mars atmosferinde uydular tarafından metan gazına dair izler de bulunmuştu. Teorinin kanıtlanması içinse bu eski mikroplardan herhangi birinin hayatta kalıp kalmadığının öğrenilmesi gerekiyor.

Bilim insanlarına göre antik mikropların fosillerinin ya da yaşayan örnekleri, Mars’ın düşük-orta enlemlerdeki ovalarda bulunabilir.


bilim insanlarıMarsMars organik maddeMars yüzeyiNASA mars

Mars’ın Hava Durumu

Hepimizin bildiği gibi yakın zamanda dünyadaki kaynaklarımız tükenecek. Nasa, o gün geldiğinde yaşamımızın ve neslimizin devamlılığını sürdürebileceğimiz alternatif gezegenler araştırmaya başladı. Bunlardan yaşam formumuzun için en uygun olanı Mars. Hem de onca farklılığa rağmen.

       Dünya’nın ortalama sıcaklığı 20 dereceyken Marsın ortalama sıcaklığı -60 derecedir. Antartika’da -60 derecede halihazırda yaşam deneyleri yapılıyor ve başarılı olmak için gereken şartların ne oldukları saptanıyor. Dünya’nın atmosferinde %20 Oksijen gazı, %78 Azot gazı bulunurken Mars’ın atmosferinde %95 karbondioksit gazı, %2 Azot gazı bulunur. Dünyanın iç çekirdeği döner ve yaşam için kritik olan manyetik alanı oluşturur. Marsın ise iç çekirdeği dönmez dolayısıyla bir manyetik alana sahip değildir bu yüzden zamanla atmosferini kaybetmiş, yoğun oranda atmosfer maddesini de uzaya saçmıştır. Karşılaştırmak gerekirse Mars’ın atmosferi Dünya’nın atmosferinin %1’i kadardır.

        Nasa’da astrofizikçi olarak çalışan Umut Yıldız ‘’Mars’a nasıl gideceğimizi biliyoruz ama Mars’a nasıl canlı gideceğimizi bilmiyoruz.’’ diyor. Bu yüzden Nasa Mars’a fotoğraf çekebilen robotlar gönderiyor. Bu robotların çekiç, kepçe gibi işlevler gören uzuvları bulunuyor ve Mars yüzeyinde kazılar yapıp fotoğraflarını Nasa’ya ileterek incelenmelerine olanak sağlıyorlar. Bu robotlardan Opportunity Mars’ta tortul kaya fotoğrafı çekti. Tortul kayalar yalnızca su birikintilerinin bulunduğu bölgelerde oluşabilir. Bu da Mars’ta uzun süre önce okyanuslar bulunduğunun ancak manyetik alanı olmadığı için yüzeyinde tutamadığının ispatlarından başlıcasıdır. Mars’a inceleme yapmak için gönderilen bu robotlar yaptıkları kazılarda Mars’ın iç toprağında buz kütlelerinin varlığını da saptadı. Ayrıca Mars’ın iki kutbunda da 11 km kalınlığında buz bulunuyor. Tüm bunlar düşünüldüğüne Mars’ta sıvı olmasa da kutuplarda veya toprağın altında donmuş halde bolca su bulunuyor. Fakat çok soğuk buzu kırmak bir kayayı parçalamaktan daha zordur. Bu buzları sıvı  hale getirmek içinse buzu alttan ısıtıp süblümleştirip buharı yakalamak gerekiyor. Bu da farklı bir atmosferde ve gezegende olduğumuz düşünüldüğünde hayli meşakkatli bir işlemdir. 

              Nicesine değinebileceğimiz tüm farklılıklara rağmen diğer gezegenlere bakıldığında yaşamımıza en uygun yer Mars’tır. Çünkü diğer gezegenler ya roketlerin iniş yapamayacağı kadar aşırı kalınlıkta atmosfere sahip ya tamamen gazdan oluşan ya gittiğimizde yanıp tutuşmak için fazla zamanımızın olmayacağı formda ya da ulaşılamayacak kadar uzaktalar. Bu yüzden Mars fikrine alışmamız gerekiyor. Örneğin bir gün bizim veya torunlarımızın  -42 derecenin güneşli olarak nitelendirildiği bir gezegende yaşama ihtimali gözümüzü korkutmamalı. Nasa bunun için internet sitesinde her gün erişilebilir bir hizmet sunuyor. Mars’ın hava durumu! Sabah evden çıkmadan kendi gezegenimizdeki havayı kontrol ettikten sonra bir de Mars’a göz atıp bu fikri fütürist bir imgeden olası bir ihtimale evirmek bizim için çok daha faydalı olacaktır.

KAYNAKLAR

https://mars.nasa.gov/insight/weather/

https://www.youtube.com/watch?v=Oj3rWx6DLmk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası