korona geçirenler yorum / COVID Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!

Korona Geçirenler Yorum

korona geçirenler yorum

Koronavirüs Bitse De Sıkıntısı Devam Ediyor!

  • Günlük yaşamı etkileyen birçok belirtiyle karşımıza çıkan koronavirüsü kimi hasta hafif, kimisi ağır geçiriyor. Ölümle de sonuçlanabilen bu hastalığın belirtileriyle, koronavirüsü yenen insanlar aradan uzun zaman geçmesine rağmen mücadele etmeye devam ediyor.

    Günlük yaşamı etkileyen birçok belirtiyle karşımıza çıkan koronavirüsü kimi hasta hafif, kimisi ağır geçiriyor. Ölümle de sonuçlanabilen bu hastalığın belirtileriyle, koronavirüsü yenen insanlar aradan uzun zaman geçmesine rağmen mücadele etmeye devam ediyor.

  • Nefes darlığı, tat ve koku kaybı, çarpıntı, baş ağrıları, uyku problemleri, halsizlik, kaşıntı gibi birçok belirtinin koronavirüsü yenen hastalarda uzun süre devam ettiğini söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi?nden alanında uzman doktorlar, hastalara ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi verdi.

    Nefes darlığı, tat ve koku kaybı, çarpıntı, baş ağrıları, uyku problemleri, halsizlik, kaşıntı gibi birçok belirtinin koronavirüsü yenen hastalarda uzun süre devam ettiğini söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi?nden alanında uzman doktorlar, hastalara ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi verdi.

  • "Evde atlatmaya çalışmayın" <br> Uzmanlar, virüsü atlattıktan en fazla 3 hafta sonra belirtiler devam ediyorsa muhakkak doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, hızlı yorulma, nefes nefese kalma gibi belirtilerin virüsü yenen kişilerde kalıcı değil, uzayıcı olabileceğine dikkat çekti.

    "Evde atlatmaya çalışmayın"
    Uzmanlar, virüsü atlattıktan en fazla 3 hafta sonra belirtiler devam ediyorsa muhakkak doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, hızlı yorulma, nefes nefese kalma gibi belirtilerin virüsü yenen kişilerde kalıcı değil, uzayıcı olabileceğine dikkat çekti.

  • Ofluoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: Koronavirüs geçiren hastalar, hastalığı hafif ya da asemptomatik bulgularla geçirseler dahi özelikle hafta sonrasında geçmeyen kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, özellikle kişisel bakımlarını yaparken dahi yorulma gibi şikayetlerle polikliniklere başvuru yapıyorlar.

    Ofluoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: Koronavirüs geçiren hastalar, hastalığı hafif ya da asemptomatik bulgularla geçirseler dahi özelikle hafta sonrasında geçmeyen kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, özellikle kişisel bakımlarını yaparken dahi yorulma gibi şikayetlerle polikliniklere başvuru yapıyorlar.

  • Bu tür belirtileri evde atlatmaya çalışan hastalarımızın akciğer bulguları ilerledikten sonra mecburen acil servislere gelmek zorunda kalıyorlar. Bu belirtileri gördükleri zaman çok ihmal etmemeleri ve doktora başvurmalarını öneriyoruz.

    Bu tür belirtileri evde atlatmaya çalışan hastalarımızın akciğer bulguları ilerledikten sonra mecburen acil servislere gelmek zorunda kalıyorlar. Bu belirtileri gördükleri zaman çok ihmal etmemeleri ve doktora başvurmalarını öneriyoruz.

  • "Solunum kaslarını zayıflatıyor" <br> Özellikle sigara içen hastaların mutlaka sigarayı bırakması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Ofluoğlu, şunları söyledi: Sigara ve dumanlı ortamlarda bulunma öksürüğü artıran en önemli faktördür. Düzenli, dengeli ve yeterli beslenme, uyku süresi, istirahat ve egzersize zaman ayırmak gerekiyor.

    "Solunum kaslarını zayıflatıyor"
    Özellikle sigara içen hastaların mutlaka sigarayı bırakması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Ofluoğlu, şunları söyledi: Sigara ve dumanlı ortamlarda bulunma öksürüğü artıran en önemli faktördür. Düzenli, dengeli ve yeterli beslenme, uyku süresi, istirahat ve egzersize zaman ayırmak gerekiyor.

  • Hasta kendisini yatağa bağlamamalı. Hastalar hızlı yorulmalar hissediyorlar. Bu nedenle daha çok istirahat ediyorlar. Yatağa bağlı kalmak solunum kaslarının zayıflamasına neden oluyor. Solunum kaslarını çalıştırıcı nefes egzersizleri ya da ev içinde küçük egzersizler faydalı olacaktır.

    Hasta kendisini yatağa bağlamamalı. Hastalar hızlı yorulmalar hissediyorlar. Bu nedenle daha çok istirahat ediyorlar. Yatağa bağlı kalmak solunum kaslarının zayıflamasına neden oluyor. Solunum kaslarını çalıştırıcı nefes egzersizleri ya da ev içinde küçük egzersizler faydalı olacaktır.

  • "3 hafta sonra belirtiler devam ediyorsa" <br> Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın ise, "Post-Covid-Sendrom"un genel olarak en çok kalp ve akciğerle ilgili semptomlarla seyrettiğini vurguladı. Yalçın, virüsü yendikten 3 hafta sonrasının önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: Enfeksiyon sırasında kalp tutulumu yaklaşık 5?te 1 oranında gözükebiliyor.

    "3 hafta sonra belirtiler devam ediyorsa"
    Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın ise, "Post-Covid-Sendrom"un genel olarak en çok kalp ve akciğerle ilgili semptomlarla seyrettiğini vurguladı. Yalçın, virüsü yendikten 3 hafta sonrasının önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: Enfeksiyon sırasında kalp tutulumu yaklaşık 5?te 1 oranında gözükebiliyor.

  • Bunların içerisinde en sık tutulumlar kalp kasının iltihaplanması veya kalp zarının iltihaplanması durumudur. Bu durum hastalığın seyri sırasında daha ağır seyirli hastalık olmasına neden olduğu gibi iyileşme sonrasında da çabuk yorulma, eforla beraber nefes darlığı oluşması, çarpıntı gibi daha uzamış semptomlara da neden olabiliyor.

    Bunların içerisinde en sık tutulumlar kalp kasının iltihaplanması veya kalp zarının iltihaplanması durumudur. Bu durum hastalığın seyri sırasında daha ağır seyirli hastalık olmasına neden olduğu gibi iyileşme sonrasında da çabuk yorulma, eforla beraber nefes darlığı oluşması, çarpıntı gibi daha uzamış semptomlara da neden olabiliyor.

  • Hastaların yarısından fazlası 2 ila 3 hafta içinde semptomları iyileşiyor ama hastalığın başlangıcından 3 hafta geçmesine rağmen hala çarpıntı yaşanıyor, nefes darlığı çekiliyor, kas ve eklem ağrıları geçmiyor, konsantrasyon ve hafıza problemi yaşanıyorsa; depresiflik ve mod düşüklüğü söz konusuysa ilgili branşa kontrole gidilmeli.

    Hastaların yarısından fazlası 2 ila 3 hafta içinde semptomları iyileşiyor ama hastalığın başlangıcından 3 hafta geçmesine rağmen hala çarpıntı yaşanıyor, nefes darlığı çekiliyor, kas ve eklem ağrıları geçmiyor, konsantrasyon ve hafıza problemi yaşanıyorsa; depresiflik ve mod düşüklüğü söz konusuysa ilgili branşa kontrole gidilmeli.

  • Uyku bozukluğu arttı<br> Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin de, nörolojik tutulumların vakaların en az 3?te 1?inden fazlasında görüldüğünü söyledi. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve tat kayıplarını sık gördüklerini, koku ve tat kaybının da nadir de olsa geriye dönmediğini belirtti.

    Uyku bozukluğu arttı
    Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin de, nörolojik tutulumların vakaların en az 3?te 1?inden fazlasında görüldüğünü söyledi. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve tat kayıplarını sık gördüklerini, koku ve tat kaybının da nadir de olsa geriye dönmediğini belirtti.

  • Özşahin, özellikle bu süreçte uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: Yaşanan belirtiler hastalarda panik ve ?bunlar geçmeyecek mi?? korkusuna neden oluyor. Çoğu geçmekle birlikte eğer bağışıklık sistemimize dikkat edersek D vitamini düzeylerimiz düzgün olursa, uykumuzu iyi uyur, stres faktörlerinden kaçınırsak, yoğun olmayan fiziksel egzersize de devam edersek bu sorunların hepsi doktor kontrolü ile çözülebilir.

    Özşahin, özellikle bu süreçte uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: Yaşanan belirtiler hastalarda panik ve ?bunlar geçmeyecek mi?? korkusuna neden oluyor. Çoğu geçmekle birlikte eğer bağışıklık sistemimize dikkat edersek D vitamini düzeylerimiz düzgün olursa, uykumuzu iyi uyur, stres faktörlerinden kaçınırsak, yoğun olmayan fiziksel egzersize de devam edersek bu sorunların hepsi doktor kontrolü ile çözülebilir.

  • Hastalar çok yoğun stres yaşıyorlar. Baş ağrısı ve dönmesi yaşadıkça, kendi hastalanınca başkasını da hasta edince stres faktörü daha çok artıyor. Uyku bozukluğu yaşayan hastalarda ?karanlıkta uyu, pijamalarını giy uyu, kötü şeyler düşünmeden ve strese girmeden uyu? gibi ilaç dışı önlemleri konuşuyoruz ve uyku hijyenini sağlıyoruz. Bir süre sonra hastalar kendiliğinden düzelebiliyor, panik yapmalarına ve endişe etmelerine gerek yok.

    Hastalar çok yoğun stres yaşıyorlar. Baş ağrısı ve dönmesi yaşadıkça, kendi hastalanınca başkasını da hasta edince stres faktörü daha çok artıyor. Uyku bozukluğu yaşayan hastalarda ?karanlıkta uyu, pijamalarını giy uyu, kötü şeyler düşünmeden ve strese girmeden uyu? gibi ilaç dışı önlemleri konuşuyoruz ve uyku hijyenini sağlıyoruz. Bir süre sonra hastalar kendiliğinden düzelebiliyor, panik yapmalarına ve endişe etmelerine gerek yok.

  • " hafta boyunca aralıklı takip etmek gerekiyor" <br> Medicana Çamlıca Hastanesi?nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Belma Siber ise, " hafta boyunca aralıklı takip olmalarını öneriyorum. Şişkinlik, bulantı, hazımsızlık, halsizlik, bacak ağrıları, kaşıntı, çarpıntı şikâyeti olanlar mutlaka hekime başvurmalı? dedi.

    " hafta boyunca aralıklı takip etmek gerekiyor"
    Medicana Çamlıca Hastanesi?nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Belma Siber ise, " hafta boyunca aralıklı takip olmalarını öneriyorum. Şişkinlik, bulantı, hazımsızlık, halsizlik, bacak ağrıları, kaşıntı, çarpıntı şikâyeti olanlar mutlaka hekime başvurmalı? dedi.

  • Siber, damar yatağını tutan bir hastalık olduğu için özellikle asemptomatik geçirenlerin yüzde 30?unda vaskülit denilen; bacaklarda kaşıntı, hafif döküntü, alerjik belirtili şikayetlerin olduğunu söyledi.

    Siber, damar yatağını tutan bir hastalık olduğu için özellikle asemptomatik geçirenlerin yüzde 30?unda vaskülit denilen; bacaklarda kaşıntı, hafif döküntü, alerjik belirtili şikayetlerin olduğunu söyledi.

  • Kovid enfeksiyonu sonrası en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin yaygın kas ve eklem ağrıları olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Çapar, kişinin günlük yaşam aktivitesi etkileniyorsa, doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

    Kovid enfeksiyonu sonrası en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin yaygın kas ve eklem ağrıları olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Çapar, kişinin günlük yaşam aktivitesi etkileniyorsa, doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

  • Bu süreçte bol sıvı tüketilmesi gerektiğini ve evde yapılacak egzersizlerin önemli olduğunu ifade eden Çapar, ?Evde yapılacak basit egzersizler için koronavirüs sonrası kişinin nefes darlığının, şiddetli göğüs ağrısının olmaması gerekiyor.

    Bu süreçte bol sıvı tüketilmesi gerektiğini ve evde yapılacak egzersizlerin önemli olduğunu ifade eden Çapar, ?Evde yapılacak basit egzersizler için koronavirüs sonrası kişinin nefes darlığının, şiddetli göğüs ağrısının olmaması gerekiyor.

  • Yapılacak egzersizler kişinin aerobik kapasitesini zorlayacağı için yarardan çok zarara sebep olabilir. Sıcak duş almak kasların, eklemlerin kan akışını hızlandıracağı için yaygın kas ve eklem ağrısında rahatlatıcı etkiye sahiptir? dedi.

    Yapılacak egzersizler kişinin aerobik kapasitesini zorlayacağı için yarardan çok zarara sebep olabilir. Sıcak duş almak kasların, eklemlerin kan akışını hızlandıracağı için yaygın kas ve eklem ağrısında rahatlatıcı etkiye sahiptir? dedi.

  • Bu egzersizler yapılabilir <br> Evde yapılabilecek basit egzersizlerle ilgili önerilerde bulunan Çapar, sözlerini şöyle tamamladı: Boynun ve omzun yapabileceği, günlük yaşam aktivitesinde yaptığımız; kolları yukarı kaldırmak, başımızı sağa-sola, yukarı-aşağı çevirmek, başımızı bir elimizle sabit tutarak, sabit tuttuğumuz elimizi sabit tuttuğumuz tarafa doğru ittirmek, bunu sağa-sola, öne-arkaya olacak şekilde 5?er saniye süreyle yapabiliriz.

    Bu egzersizler yapılabilir
    Evde yapılabilecek basit egzersizlerle ilgili önerilerde bulunan Çapar, sözlerini şöyle tamamladı: Boynun ve omzun yapabileceği, günlük yaşam aktivitesinde yaptığımız; kolları yukarı kaldırmak, başımızı sağa-sola, yukarı-aşağı çevirmek, başımızı bir elimizle sabit tutarak, sabit tuttuğumuz elimizi sabit tuttuğumuz tarafa doğru ittirmek, bunu sağa-sola, öne-arkaya olacak şekilde 5?er saniye süreyle yapabiliriz.

  • Belden öne ve yana, sağa, sola ve arkaya esneme hareketleri olabilir. Sırt üstü yatarken dizimizi karnımıza çekme, uzatma, bacaklarımızı yukarı kaldırma ve indirme gibi egzersizler eklem hareket açıklığı egzersizleri olarak geçer. Bunların yapılması hem kaslara esneklik kazandırır hem de eklemlerin hareket açıklığını korur.

    Belden öne ve yana, sağa, sola ve arkaya esneme hareketleri olabilir. Sırt üstü yatarken dizimizi karnımıza çekme, uzatma, bacaklarımızı yukarı kaldırma ve indirme gibi egzersizler eklem hareket açıklığı egzersizleri olarak geçer. Bunların yapılması hem kaslara esneklik kazandırır hem de eklemlerin hareket açıklığını korur.

  • Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir

    Corona virüsü belirtileri nelerdir, belirtiler kendini kuru öksürük ve yüksek ateş olarak göstermektedir.

    Corona virüsü belirtileri nelerdir;

    • Kuru Öksürük: Corona virüs kişilerde direk alt ve üst solunum yolunu etkilediğinden dolayı ilk görülen ve şikayete neden olan durum kuru öksürüktür. Kuru öksürük bu tarz durumda sık sık olmaktadır. Sık sık ve bitmek bilmeyen öksürük ilk belirtilerdendir.
    • Yüksek Ateş: Corona virüsün neden olduğu en önemli belirtilerden bir tanesi de yüksek ateştir. Bu belirti kişide en önemli belirtiler arasındadır. Corona virüs vücuda çeşitli tahribatlar verdiği için vücutta ateşle bu duruma tepki vermektedir.
    • Nefes Darlığı: Corona virüsün neden olduğu diğer önemli belirtilerden bir tanesi de nefes darlığı şikayetidir. Nefes darlığı herkeste görülmeyebilir bu durum genelde solunum sıkıntısı yaratmaktadır ve durum ilerlerse tıbbi gözlem altına alınması gerekmektedir. İşinin altta yatan rahatsızlıkları varsa solunum sıkıntısı olma olasılığı o duruma bağlı olarak daha da yüksektir.
    • Boğaz Ağrısı: Corona virüsten kaynaklı boğaz ağrısı şikâyetleri de olmaktadır. Fakat bu durum genel olarak yüksek ateş ve kuru öksürük belirtilerine göre daha az görülmektedir.
    • Halsizlik, Yorgunluk, Kas Ağrısı: Corona virüs belirtileri arasında yer alan halsizlik hastalığın vermiş olduğu bir durumdur. Corona virüsün vücutta yarattığı tabloya göre kas ve eklem ağrısı yaratabilir.
    • İshal: Corona virüs belirtileri arasında az görülmektedir fakat görülebilmektedir.
    • Hıçkırık: Nadir de olsa bazı vakalarda tespit edilmiştir. Hıçkırık da koronavirüs( coronavirüs) belirtileri arasında nadiren de görülse dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilmiştir.
    • Burun Tıkanıklığı: Nezle ve gripte de olduğu gibi koronavirüs vakalarında da virüs burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı eğer uzun sürüyorsa ve geçmiyorsa mutlaka PCR testi yaptırılıp öncesinde de bir uzmana başvurmak gereklidir.

    Corona virüsü belirtileri nelerdir, koronavirüs solunum yolu ile insandan insana geçen bir hastalıktır. Yaklaşık 3 - 14 gün aralığında kuluçka dönemi var. Hastaların % inde yüksek ateş vardır, %15’lik bir ateş olmama durumu vardır.

    İnflüanza gibi ateş mutlaka olan bir durum değildir;

    • Halsizlik
    • İştahsızlık
    • Öksürük
    • Kırgınlık, belki balgam çıkarma
    • Nefes darlığı, zor nefes alma
    • Terleme gibi şikâyetler olabilir. 

    Corona virüsü belirtileri nelerdir, korona virüsün sindirim sistemini etkilemediği biliniyor ancak Aralık ayında bazı ispatlanmış vakalarda bulantı kusma gibi semptomlara da rastlanmış nadir de olsa olabiliyor.

    Corona virüsü belirtileri nelerdir ,aslında hepsi aynı ailenin farklı antijenik özelliklerini gösteren diğer üyeleri Sars kedilerden, mers tek hörgüçlü develerden geldi, yeni virüste yarasalardan, yılanlardan geldi. Yani hayvan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Son 50 yılda 50 yeni hastalık ortaya çıktı. Bu her yeni hastalığın insanlık tarihine girişi anlamına geliyor. Normal su ve normal sabunla ortalama sn elinizi yıkasanız sizin için yeterli olacaktır. 1 metre mesafeden daha fazla yaklaşma ihtimaliniz var ise maske takmalısınız.

    Corona virüsü belirtileri nelerdir, insanlar son zamanlarda çevredeki herkesten şüphelenmeye başladı. Özellikle hapşıran, öksüren insanlardan çok korkuyorlar. Hayatta bizi kaygılandıran bir çok durum var. Günlük hayatta bizi endişelendiren bir çok durum yaşıyoruz. Kaygı bizi hayata hazırlar, kaygı kötü bir şey değil iyi bir şeydir. Kaygıyı beynimizde bir paniğe dönüştürdüğümüzde her şey bizde kaygı oluşturuyor. Koronavirüs hayatımıza aniden girdi. Her an panik havası yaşıyoruz. Maddi, manevi kaygıları taşıyabiliriz. Ancak hayatın doğasında riskler her zaman var. Araba kazasına karışabiliriz, evimize hırsız girebilir, çöken bir binanın altında kalabiliriz. Bunlar olası riskler. Yine de bütün bu risklere rağmen yaşamaya devam ediyoruz. Koronavirüse de biraz böyle bakmak lazım. Koronavirüs Türkiye’de de var artık. Bize de bulaşabilir. Riskin farkındayız ve kabul ederek yaşıyoruz. Kalabalık ortamlara girmeyelim, el hijyenimize dikkat edelim, mesafeyi koruyalım bunlar çok önemli ancak bu tedbirlerde riski azaltan ama sıfırlamayan önlemlerdir. Kaygılanın ama bu kaygının hayatınızı engellemesine izin vermeyin.

    Corona virüs Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

    Corona virüsü belirtileri nelerdir, biz korona virüsü solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüs olarak tanıttık biliyorsunuz. Solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu için solunum seksiyonlarının içinde bulunur.

    Burun akıntısının içinde boğazda boğaz salgısının içinde tükürükte değil ama boğazımızda yani bademciklerimizin üzerindeki bölgede bademciklerimizle boğazımızla burnumuzu birleştiren nazofarenks dediğimiz bölgede tabi ki özel yöntemlerle bronşların yani hava kanalları içerisinde özel yöntemler ile alınıyorlar. O yüzden kandan virüs tahlili yapılmaz.

    Bu solunum sekresyonları içinde virüs bulunur. Bizde tanı koydurucu testleri işte bu burun sürüntüsünü, boğaz sürüntüsünü bademciklerin üzerindeki bölgeden aldığımız sürüntüyü hastanede yatan hastalarda özel yöntemler ile bronşların içindeki salgıyı alarak bu salgılarda gerekli antiaging testleri yaparak tanı koyuyoruz.

    Koronavirüste şüpheli olarak nitelendirilen ve semptom gösteren kişiler karantina altına almaktadır. Bu kişilerle temas eden kişiler ise semptom göstermiyorsa evlerinde karantina edilebilir.

    Karantina süreci hafife alınacak bir süreç değil. Yurtdışından gelen kişiler için 14 gün kuralı uygulanmaktadır. Semptom görünen kişiler karantina odasına alınmaktadır. Bu oda genellikle iyi havalandıran bir oda olmaktadır. Karantina odasına herkes alınmaz. İçeriye sadece bakımını yapan sağlık çalışanı girebilir.

    Hasta odasına girerken sağlık çalışanları mutlaka steril eldiven giymektedir. Tek kullanımlık ve su geçirmeyen önlük giyilir. Cerrahi maske kullanılır. Eğer hastanın solunum salgısıyla temas ediliyorsa gözlük de kullanılmaktadır.

    Paylaş:

    NPİstanbul
    Üsküdar Üniversitesi
    NP Tıp Merkezi

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası