yağ bezesi patlarsa ne olur / Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Yağ Bezesi Patlarsa Ne Olur

yağ bezesi patlarsa ne olur

Yağ bezesi nasıl geçer?

YAĞ BEZESİ ÇEŞİTLERİ

Yağ kistleri: Yaygın olarak kafa derisi üzerinde görülen yağ kistleri tam olarak beze yapısında olmayıp akışkan yapılı bir yağ kitlesi ve üzerini kaplayan çok ince bir deri katmanından oluşur.

İyi huylu yağ doku tümörleri: Yaygın olarak boyun ve sırt bölgelerinde görülen beze yapısına sahip olan yağ dokusu tümörleri, genellikle iyi huyludur ve bu gruba girer. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır. Tıpkı diğer kist türleri gibi büyük boyutlara ulaşabilirler ve bu nedenle cerrahi operasyonla alınmaları gerekir.

Kötü huylu yağ doku tümörleri: Deri altında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşan kitleler, kötü huylu yağ dokusu tümörleri olarak adlandırılır. Liposarkom olarak da adlandırılan bu tümörlerin içerisinde yer alan sıvı sarıdan griye çalan bir renge sahiptir. Nadir olarak rastlanan bu yağ bezesi türü daha yumuşak yapılıdır ve cerrahi operasyonlar yardımıyla mutlaka çıkarılmalıdır.

GÖZ ALTI BEZELERİ

Göz altı yağ bezeleri kendi içinde üçe ayrılır. Bunlar ksantelezma adı verilen ve yüksek kolesterole bağlı olarak ortaya çıkan ince yağ tabakaları, siringoma adlı küçük yuvarlak yağ kistleri ve siringomadan daha küçük yapılı ve silik görünümlü olan miliumlar şeklinde 3 alt başlık altında incelenir.

YAĞ BEZESİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü ve/veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

YAĞ BEZESİ PATLARSA NE OLUR?

Yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.

YAĞ BEZESİNİ SIKMAK NEDEN SAKINCALIDIR?

Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır.

Yağ bezesi nas&#x;l geçer? - 2

YAĞ BEZESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yağ bezelerinin neredeyse yüzde 99'luk bir kısmı iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat özellikle yüz ve boyun gibi vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik anlamda hoş gözükmediği için hastalarda rahatsızlığa yol açar. Buna ek olarak sırt bölgesinde oluşan yağ dokusu tümörleri sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmese de, arkaya yaslanma, sırt çantası kullanma gibi durumlarda baskı altında kalması nedeniyle ağrıya yol açabilir. Bazı yağ bezelerinde alınan darbeler sonucunda veya kendiliğinden enfeksiyon gelişebilir, buna bağlı olarak ağrı, kızarıklık, akıntı ve ateş gibi semptomlar görülebilir. Tüm bu durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi olarak da bilinen basit bir cerrahi operasyon yardımıyla bezeler çıkartılmalıdır. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Hastanede kalmayı gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olabilir ve ertesi gün günlük yaşamlarına dönebilir.

Yağ bezelerinin estetik görüntü veya sağlık açısından bireyde herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı durumlarda alınmaları gerekmeyebilir. Fakat çok nadir de olsa bu kitlelerin kötü huylu olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kanserleşme şüphesi bulunduran veya hızlı bir büyüme eğiliminde olan kitleler için bazı durumlarda biyopsi ile örnek alınabilir. Bu örneğin patolojik incelemesi yapılarak kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilebilir ve sonraki tedavi süreci bu sonuca göre planlanabilir. 

YAĞ BEZESİ, OLUŞMADAN ÖNLENEBİLİR Mİ?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ailenizde yağ bezesi olanlar varsa sizde de çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi olmayan insanlara göre daha yüksektir.

Yağ Bezesi

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi, tıpta lipom, lipoma olarak da bilinen deri altında yağ dokusunun büyümesi sonucu yağ hücrelerinin birikmesiyle oluşan genellikle küçük, kapsülle sarılı yapılardır. Yağ bezeleri hareketli, yumuşak bir şişlik ile fark edilirler. Vücutta tek bir yağ bezesi olabileceği gibi farklı yerde birden fazla da bulunabilir. Yağ bezeleri, iyi huylu tümör kitleleridir. Çok nadir olarak kötü huylu yağ doku tümörleri olan liposarkoma dönüşürler.

Yağ bezeleri, yağ dokusunun olduğu vücudun herhangi  bir yerinde deri altında veya iç organlarda ortaya çıkabilirler. Sıklıkla sırt, omuz, ense, boyun, karın bölgesi, kol ve bacaklarda ortaya çıkarlar. Bunların dışında özellikle yüzde görülen yağ bezeleri kozmetik olarak kişiyi rahatsız eder. Yüzde en sık göz çevresi, göz altı, göz kapağında görülmekle birlikte göz içi, burun, dudak çevresi, kulak, kulak arkası, yanak, çene ve çene altında da görülebilir.

Yağ bezeleri meme ve çevresi, koltuk altı, kasık bölgesi, bel çevresi, kalça, kadın dış genital organlarından labium majus (dış dudak), labium minus (iç dudak), erkek dış genital organlarından testis, penis gibi organlarda da görülür ve sıklıkla kişiyi görsel olarak rahatsız eder. Daha nadir olarak kasta, bağırsak, yumurtalık, larinks (boğazda bulunan gırtlak olarak bilinen organ), beyin ve kalp gibi iç organlarda da görülebilirler.

Çocukluk döneminde daha az görülmekle birlikte her yaşta görülebilir. En sık görüldüğü yaş aralığı  yaştır. Her kişiden 1'inde yağ bezesi görülmektedir ve erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Yağ bezeleri genellikle zararsız olup kozmetik açıdan sorun oluşturup kişiyi rahatsız etmedikçe, şüpheli bir görünüm yok ise veya bir enfeksiyon durumu olmadıkça tedavi gerektirmemektedir. Ancak tedavi gerektirmediği doktor tarafından onaylanmış olmalıdır. Eğer takip önerisi varsa da takiplere düzenli bir şekilde gidilmelidir. Tedavisi de cerrahi olup  kısa süren bir işlemle kişi yağ bezelerinden kurtulur.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezeleri genelde oluşan şişlik ile fark edilirler. Başka belirtiler komplikasyon denilen enfeksiyon, büyüme gibi ek durumların, hastalıkların oluşması ile gözlenir. Genel anlamda belirtiler şöyledir;

  • Yağ bezeleri oluşmaya başladıktan sonra ilk olarak deri altında düzgün sınırlı ve yumru şeklinde bir şişlik görülür. Yüz, göz kapağı, göz altı ve çevresinde görülen yağ bezelerinde şişlik birkaç milimetre çapında iken, sırt, boyun ve omuzlarda cm civarında olabilir. Şişliğin boyutu nadiren 10 cm'i de geçebilir. Genelde çok yavaş büyürler ve uzun süre aynı boyutta kalırlar. Ani bir büyüme olursa kötü huylu tümöre dönüşüm gibi farklı durumlar da düşünülmelidir.
  • Görüntü olarak rengi deri ile aynı renktedir. Göz çevresi, göz kapağı ve göz altında görülen yağ bezeleri deri o bölgelerde ince olduğu için beyaz veya sarı renkte görülebilir.
  • Yağ bezeleri genellikle ağrısızdır. Enfeksiyon gelişmesi, bulunduğu bölgede sinir ucuna baskı yapması veya ezilmesi sonucu ağrı gelişebilir.
  • Yağ bezesi dokunulduğunda yumuşak ve hareketli hissedilir. Eğer sert ve hareketsiz bir doku varsa başka durumlardan da şüphelenilmeli ve gerekli testler yapılmalıdır.
  • Yağ bezesi yerleştiği yerlere göre farklı semptomlar verebilir. Örneğin erkeklerde penis, skrotum kadınlarda labium majus (dış dudak), labium minus (iç dudak) gibi dış genital organlarda görülen yağ bezesi enfekte olursa kaşıntı, kızarıklık, yara ve akıntıya neden olabilir.
  • İç organlarda görülen yağ bezesi yerleştiği yere göre ve yağ bezesinin boyutuna göre semptom verir. Örneğin kasta görülen yağ bezeleri o bölgede ağrıya, hareketlerde zorlanmaya neden olabilir. Beyinde görülen yağ bezeleri büyük boyutlara ulaştığında nadir olmakla birlikte nöbetlere, baş ağrısına, bazı sinirlerde bozukluklara neden olabilir. Bağırsakta görülen yağ bezeleri genelde belirti vermezler ancak nadiren kanama, tıkanma ve yaralara neden olabilir.

Yağ Bezesi Nedenleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.  Ancak bazı riski faktörleri ve sendromlar tanımlanmıştır. Bunlar;

  • Pozitif aile öyküsü: Ailedeki bir bireyde yağ bezesi oluşumu varsa kişide de ortaya çıkma riski olur. Yani genetik(kalıtsal) bir durum söz konusudur.
  • Familyal multiple lipomatozis: Ailesel çoklu lipomatozis birden fazla lipom ile kalıtsal olarak iletilen bir bozukluktur. Ailede böyle bir hastalık olması risk oluşturur.
  • İleri yaş: En sık yaş arası görülür ve çocukluk çağında çok nadir olarak görülmesi ileri yaşın da risk faktörü olduğunu düşündürür. Hareketsizlik, metabolizmadaki yavaşlama gibi durumların tetiklediği düşünülüyor. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar ve kadınlarda daha sık görülür.
  • Adipoz dolorosa (Dercum Hastalığı): Çok sayıda büyüyen lipom (yağ bezesi) ile oluşan, ağrılı ve nadir görülen bir hastalıktır. Dercum hastalığında ağrı oldukça şiddetlidir ve ağrının kesin nedeni bilinmemektedir. Kadınlarda ve ilerleyen yaşta daha sık gözlenir.
  • Cowden Sendromu: Vücutta çeşitli organlarda çok sayıda kitlelerin oluşumu ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu sendromda yağ bezelerinin oluşumu tetiklenir ve yağ bezesi görülme sıklığı artmıştır.
  • Gardner Sendromu: En sık bağırsaklarda polip görülmesi ile cilt ve yumuşak dokuda tümör oluşumu ile karakterize bir sendromdur. Bu hastalıkta yağ bezesi görülme sıklığı artmıştır.
  • Madelung Sendromu: El bileğinde anormallik ile belirti veren bir deformitedir. Bu hastalıkta da özellikle kolda lipom (yağ bezesi) görülme sıklığı artmıştır.

Bu risk faktörleri dışında tetiklediği düşünülen bazı durumlar vardır;

Yağ Bezesi Teşhisi

Yağ bezesi teşhisi için öncelikle kişiden öyküsü alınır. Şikâyeti, ne zaman ortaya çıktığı ve büyüklüğünde bir değişim olup olmadığı sorgulanır. İlk olarak fizik muayene yapılır. Yağ bezesi genellikle cm büyüklüğünde, ağrısız, hareketli ve yumuşaktır. Teşhisten emin olmak için ultrason incelemesi yapılabilir. 

Bazen kötü huylu tümör, yağ kistleri veya başka yumuşak doku hastalıkları ile karışabilir. Yağ kistlerinde ortaya çıkan şişlikte kistin içerisi sebum denilen yağ bezlerinin salgıladığı madde, sıvı bulunur. Sıklıkla saçlı deri ve kıl köklerinde meydana gelirler. Yağ kistlerinin oluşum nedeni yağ bezlerinin tıkanması, iltihaplanmasıdır. Yağ bezelerinde ise bir kitle söz konusudur. Kötü huylu tümörlerde sert, hareketsiz ve hızlı büyüyen bir kitle söz konusudur. Bu yüzden ultrasonun dışında şüpheli bir durum varlığında biyopsi yapılır. Biyopsi ile dokudan örnek alınır ve patolojik inceleme yapılır. Biyopsi ile tanı net olarak konulabilir.  Ayrıca tespitte yumuşak dokuları daha iyi görüntülemek için MR (manyetik rezonans) kullanılabilir.

Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ bezeleri tedavi edilebilir bir rahatsızlık olup tedavisi ameliyat ile yağ bezesini almaktır. Ameliyat kararı hastaya, hastanın durumuna, yağ bezesine göre doktor ile belirlenir. 

  • Yağ bezesi bulunduğu yere göre belirtileri verir ve kişiyi rahatsız edebilir. Genelde sıkma, ezilme veya yağ bezesiyle oynanması gibi durumlarda enfeksiyon oluşturabilir. Enfeksiyon, akıntı durumunda ise cilt bölgesi temizlenir, antibiyotik tedavisi verilerek enfeksiyonun giderilmesi sağlanır.
  • Eğer yağ bezesi kişiyi kozmetik açıdan rahatsız ediyor, ağrı veriyor, son zamanlarda büyüyen bir beze ise ve bulunduğu yere göre başka şikayetlere yol açıyorsa kısa bir cerrahi operasyon ile alınabilir.
  • Kişiyi rahatsız etmiyorsa alınmaması durumunda da bir sorun oluşturmaz. Ancak doktorun onayının alınması gerekir. Takip önerisi varsa uyulmalı, herhangi bir değişim, yeni başlayan bir ağrı, hızlı büyüme ve renk değişimi varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • İç organlarda, kas, beyin gibi organlarda bulunan yağ bezeleri belirti vermesiyle veya tetkikler sırasında tespit edilebilir. Bu yağ bezeleri de cerrahi işlem ile alınır.
  • Görünür bir bölgede ve küçük boyutlara sahip yağ bezeleri lokal (bölgesel) anestezi verilerek kısa süren bir operasyon ile alınabilir. Aynı gün içinde kişi taburcu edilebilir. Daha büyük boyutlarda ve farklı bölgede bulunan yağ bezelerinde daha uzun süren bir operasyon olabilir. Ameliyat sonrası alınan doku inceleme için patolojiye gönderilir.

Yağ Bezesi Tedavi Edilmezse

Yağ bezesi tedavi edilmediği takdirde rahatsızlık vermiyorsa bir sorun oluşturmaz. Yağ bezeleri en sık görülen iyi huylu yumuşak doku tümörlerdir ve çok nadir olarak kötü huylu tümör olan liposarkoma dönüşebilir.

Eğer hızlı bir şekilde büyüyorsa, hareketsiz ve sert olması gibi değişimler varsa mutlaka doktora gidilmeli ve yağ bezesinin takibi yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen yağ bezesi iltihap kapabilir ve iltihap oluştuğu zaman mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde iltihap yayılarak daha ciddi sorunlara neden olabilir. 

Yağ bezeleri zamanla yavaş bir şekilde büyüme gösterebilirler ve bu büyüme kişide rahatsızlık oluşturabilir. Eğer kişi yağ bezelerini cerrahi olarak tedavi etmezse zamanla büyümesiyle görüntü olarak, iç organlarda ise bası yaparak ve bulunduğu yerde fonksiyon kaybı oluşturarak zarar verebilir.

Yağ Bezesine Ne İyi Gelir?

Yağ bezeleri yağ dokusunun büyümesi ile oluşan yapılardır. Kişinin ailesinde yağ bezesi olan birey olması, ailesel çoklu lipomatozis, adipoz dolorosa, cowden sendromu gibi durumlarda risk söz konusudur. Kişi bunların bilincinde olmalıdır. Kişi sağlıklı beslenmeli, kilo dengesine dikkat etmeli, hareketli olmalı ve kronik, metabolik hastalıkları varsa tedavisine dikkat etmelidir.

Kişide yağ bezesi bulunuyorsa sürekli oynamak, iğne ile delmeye çalışmak, sıkmak ve yağ bezesi olan kısmın travmaya uğraması ağrı ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kişi dikkatli olmalı ve yağ bezesinin olduğu kısmı temiz tutmalıdır. Sirke, zerdeçal, hint yağı gibi bazı bitkisel ürünlerin yağ bezesine iyi geldiği söylenmektedir. Ancak bunlarla ilgili kesin bilimsel bir çalışma yoktur ve tedavi olarak kullanımı da yoktur. Doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

Yağ Bezesine Ne İyi Gelmez?

Yağ bezeleri zamanla büyüyebilir. Ancak hızlı büyüme pek beklenen bir durum değildir. Böyle bir durum varlığında takibinin yapılması ve uzmana başvurulması önemlidir. Yağ bezeleri ile oynanmamalıdır, boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Darbe, travma ve ezilmeye karşı dikkatli olunmalıdır. Doktor tedavisi dışında müdahale yapılmamalıdır. Eğer enfeksiyon gelişmiş ise verilen antibiyotik tedavisine uyulmalıdır. 

Yağ bezelerinin yağ kistlerinden farklı oluşumlar olduğu bilinmelidir. Aksi takdirde kişinin uzman olmayan kişilerden tavsiye, yanlış uygulama ve birtakım bitkisel çözümler uygulaması tedavi etmez aksine başka rahatsızlıklara neden olabilir. Yağ bezesinin tek tedavisinin ameliyat olduğu bilinmelidir.

Yağdan zengin yiyecekler gerektiği kadar tüketilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Hareketsiz yaşam, kötü beslenme varsa giderilmelidir.

Yağ Bezesi için Hangi Doktora Gidilmeli?

Yağ bezesi görünümüne benzeyen veya yeni oluşan deri altında bir şişlik fark edildiğinde ilk olarak dermatoloji uzmanına ardından gerekli görülürse genel cerrahi veya plastik ve estetik cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. 

Genelde oynamak, sıkmak, patlatmak ve ezmeye çalışmak gibi durumlarda iltihap oluşabilir ve yaraya dönüşebilir. Böyle durumlarda bir enfeksiyon uzmanına da başvurulmalıdır. 

Yağ bezesi yerleştiği yere göre belirtileri de değişebileceğinden kişi şikayetleri doğrultusunda bir uzmana başvurmalıdır. Eğer genital organda bir şişlik, beze tarzı bir oluşum varsa başka hastalıklarda bu belirtilere neden olabileceğinden bir kadın doğum uzmanı veya üroloji uzmanına başvurulmalıdır. 

Göz ve çevresinde görülen yağ bezeleri benzeri oluşum başka hastalıklarda benzeri bir görüntü verebileceği için göz uzmanına da başvurulabilir. 

Yağ bezesi nasıl geçer?

Yağ bezeleri parmak uçlarıyla yerinden oynatılabilir, serttir, genellikle sarı, beyaz ve cildin kendi renginde olurlar, ağrı yapmazlar. Yağ bezesi oluşmasının başlıca nedeni cilde yağ (sebum) sağlayan yağ bezlerinin yolunun tıkanmasıdır. Bunun dışında aşırı testosteron üretimi, aşırı yağ üretimi, güneş ışığı, şişen saç kökleri, akneye yatkın cilt, tıraş veya ağdanın yağ bezesi oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Küçük yağ bezeleri için evde bitkisel çözümleri deneyebilir veya eczanelerde reçetesiz olarak satılan merhemleri kullanabilirsiniz. Ancak büyük yağ bezelerinin enfeksiyon kapma riski daha yüksek olduğu için bir cilt doktoruna gitmeniz en güvenli tedavi yolu olacaktır.

Yağ Bezeleri İçin Bitkisel Çözümler ve Evde Tedavi Yöntemleri

Buhar: Buhar, ısı ve nem yağ bezesinin yumuşamasına yardımcı olur. Yumuşayan yağ bezesinin kendi kendine boşalma ihtimali artar. Yeterli ısı ve buharı sağlamak için sık sık sıcak suyla duş alabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise bir havluyu buharda ısıtarak veya sıcak suyla ıslattıktan sonra iyice sıkarak bezenin üstüne kompres yapmaktır. Sıcak kompresi gün içinde dakikalık sürelerde defa uygulayın.

Çay Ağacı Yağı: İltihabı önleyici ve bakterileri temizleyici özelliği bulunan çay ağacı yağı sivilcelerde olduğu gibi yağ bezeleri tedavisinde de önerilen doğal yağlar arasında yer alıyor. Çay ağacı yağını gün içinde kez direkt yağ bezesinin üstüne ve çevresine sürebilirsiniz. Bu uygulama bezenin iyileşme süresini kısaltırken bakterileri temizleyerek enfeksiyon riskini önemli oranda azaltır.

Aloe Vera: Aloe vera jeli yağ bezesini yumuşatır, boyutunu küçültür ve iyileşme süresini kısaltır. Bir miktar jeli her gün düzenli olarak bezenin üstüne sürün. Aloe veranın anti bakteriyel özelliği de vardır ve bakterileri temizler.

Hintyağı: Yağ bezesine düzenli olarak hintyağı sürmek bezenin daha kısa sürede boyutunun küçülmesini sağlar. Hintyağını uygulamak için küçük bir parça pamuklu kumaşa veya bir parça pamuğa damla hintyağı damlatıp bezenin üstüne yerleştirin. Daha sonra yağın etkisini göstermesi için üzerine sıcak havlu koyun ve 30 dakika kadar bekletin. Bunu gün içinde kez tekrarlayabilirsiniz. Not: Hintyağını ağız yoluyla tüketmeyin.

Sirke: Sirke özellikle enfeksiyon riski yüksek yağ bezesini temizlemek ve küçültmek için oldukça etkili bir çözümdür. Sirkeyi beze üzerinde sürdükten sonra gazlı bezle veya beze çok küçükse yara bandıyla kapatın. gün bu şekilde beklettikten sonra yara bandını çıkarın ve bir parça pamuğu ılık suyla ıslatıp sirkeyi temizleyin. Bu uygulamayı beze iyice temizlenene kadar tekrarlayın.

Bal: Cilt yüzeyinde kullanıldığında yaraların iyileşme sürecini hızlandıran bal yağ bezesi tedavisinde de kullanılabilir. Balı yoğun bir merhem kıvamına gelinceye kadar buğday unuyla karıştırın. 1 çay kaşığı bal için 1 çay kaşığı un yeterli olacaktır. Daha sonra bu karışımı beze üzerine sürün ve üzerini kapattıktan sonra 1 gece bekletin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yağ bezesini yumuşatmadan patlatmaya çalışmayın. Bezeye iğne veya ucu sivri herhangi bir şey sokmayın, kesmeyin. Tüm bunların bezenin iltihaplanmasına ve derinin alt tabakalarına yayılmasına neden olabilir.

Bezeyi sık sık anti bakteriyel sabunla veya anti bakteriyel özelliği bulunan ıslak mendillerle temizleyin.

Bezeyi oluşturan irin akmaya başladığında temizliğe son derece özen göstermeniz gerekiyor çünkü enfeksiyon riski artıyor. Bu irinin yayılmasını önlemek için gazlı bez veya yara bandı kullanın.

Yağ bezesi iltihaplanırsa, rengi kırmızıya dönerse, aşırı miktarda irin akıyorsa, çok büyükse ve ağrı yapmaya başladıysa mutlaka bir doktora gidin.

Sebase kist nedir?

Sebase kist deri altında görülen ve elle tutulduğunda hareket eden şişlikler şeklinde görülür. Epidermoid kist, epidermal kist, keratin kisti olarak da adlandırılır. Kistler genellikle zararsızdır, nadiren kansere dönüşebilir.  Sebase kistler kıl bezinin infundibulum denen yüzeysel kısmından kaynaklanan sık görülen kistik yapılardır. Kistin iç yüzeyi derinin üstündeki epitel hücreleri ile kaplıyken, kist içinde keratin ve yağ mevcuttur.

Sebase kistin görünümü nasıldır?

Sebase kistler sert kıvamda deri renginde veya sarımsı renkte, deri yüzeyine yapışık, fakat deri altında hareket edebilen şişliklerdir. Çapı genellikle santimetredir. Parmaklar arasında sıkıldığında üzerinde bir delik veya siyah nokta görülür.  Bazen bu delikten kötü kokulu peynirimsi bir materyal çıkabilir. Kistler genelde rahatsızlık vermez.

Sebase kistler ağrılı mıdır?

Sebase kistler genellikle herhangi bir rahatsızlık vermez. Fakat enfeksiyon gelişirse deride kızarıklık ve ağrı olur. 

Sebase kist nerlerde görülür?

Sebase kistler sıklıkla saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve kasık bölgesinde görülürken, avuç içi ve ayak tabanında oluşmaz. Genital bölgede de sık görülürler.

Sebase kistler kimlerde görülür?

Sebase kistler en çok yetişkinlerde özellikle genç yaş ile olgunluk çağı arasında görülür. Aknesi olan yağlı ciltlerde sebase kiste daha sık rastlanır. Ayrıca bu kistler Gardner sendromu, pakionişi konjenita ve bazal hücreli nevüs sendromunda daha sık görülür.

Sebase kist neden olur?

Deri yüzeyindeki hücreler keratin denen bir protein üretir. Bu protein deriye esneklik ve dayanıklılık verir. Normalde bu hücreler ölüp deri yüzeyine çıkarak atılır. Bazen hücreler derinin daha derin tabakasına geçerek çoğalır ve kist oluşturur. Bu kistin iç yüzeyindeki hücreler keratin salgılamaya devam eder ve kistin içinde kalın, sarımsı ve peynir benzeri bir materyal gelişir. Eğer kist patlarsa kokulu bir materyal dışarı çıkar.

 Sebase kist yağ bezi kanalı düzgün gelişmezse oluşabilir veya bu bölgeye olan travma sonrası gelişebilir.  Bazen herhangi bir neden olmadan sebase kist oluşabilir.

Sebase kist komplikasyonları nelerdir?

  • İnflamasyon:  Bazen kistler şişer ve hassasiyet gelişir. Bu kistin içinde mikroorganizma üremeden de  gelişebilir.  Kistteki inflamasyon geçmeden kist cerrahi olarak çıkarılmamalıdır. 
  • Kistin patlaması: Genellikle kist iltihaplandığında patlayabilir ve tedavi antibiyotik ve cerrahi tedavi ile yapılır.
  • İnfeksiyon: Kist içine bakteri bulaşırsa ağrılı apse gelişir. 
  • Deri kanseri: Çok nadiren kistler skuamöz hücreli karsinom denen deri kanserine dönüşebilir.

Tanı nasıl konulur?

Genellikle deri muayenesi ile tanı konulur. Tanı için biyopsi gerekli değildir. Ama kozmetik nedenler veya kistin enfekte olması gibi nedenlerle cerrahi çıkartma gerekebilir.

Kistin tedavisi nasıl yapılır?

Kist kozmetik olarak rahatsızlık vermez ve komplikasyon gelişmez ise tedavi gerekli değildir.

Kist iltihaplandığında antibiyotik tedavisi verilir ve daha sonra cerrahi işlemler uygulanır.

Kistin içine kontizon  injeksiyonu yapılaması:  İnjeksiyon ile kistin şişliği ve inflamasyon azaltılır.

Kistin delinerek açılması ve içindeki materyalin boşaltılması: Bu yöntemde kist üzerindeki deriye küçük bir kesi yapılır ve kist nazikçe sıkılarak kist materyali dışarı çıkarılır. Bu kolay bir yöntemdir, ama kist kısa sürede tekrar eder.

Cerrahi yöntem:  Deriye lokal anestezi yapılarak kist duvarı ile birlikte çıkarılır ve deriye dikiş atılır. Güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir ve kistin yeniden oluşmasını engeller. Eğer kist iltihaplanmış ise doktorunuz tarafından ağızdan antibiyotik tedavisi verilip, cerrahi tedavi bir süreliğine ertelenebilir. Cerrahi sonrası bazen yara izi kalabilir veya nadiren kist tekrarlayabilir.

“Sebase Kist” ile ilgili diğer konular:

Skuamöz hücreli karsinom

“Sebase Kist”ile ilgili kaynaklar:

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir