askerlik muayenesine giderken gerekli evraklar / Genel Bilgiler - Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı

Askerlik Muayenesine Giderken Gerekli Evraklar

askerlik muayenesine giderken gerekli evraklar

ASKERALMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


YOKLAMA ESASLARI

1. O yıl askerlik çağına girenlerle, bu doğumlularla işleme tabi olanların yoklamaları;   1 Ocak günü başlar ve o yılın 31 Aralık (dâhil) tarihine kadar devam eder.

2. Yoklama; yükümlülerin kimlik, adres, nitelik, tahsil, özellik, meslek ve sağlık durumlarının tespit edilerek bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması işlemlerini kapsar.

3. Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanların, müracaatlarında veya yakalandıklarında haklarında, Askeralma Yönetmeliğinin 99’uncu ve ’inci madde hükümlerine göre yoklama kaçağı olarak işlem yapılır.

4. Askerlik çağına girmemiş olanlar ile askerlik yükümlülüğünü fiilen silahaltına alınmayı gerektirmeyen askerlik hizmet çeşitlerinden biriyle yerine getirecek veya getirmiş sayılacak olanların yoklamaları yapılmaz. Bunlardan askerlik çağına girmemiş olanların askerlik çağına girmeleri beklenir.

ASKERLİK YOKLAMASI SAĞLIK MUAYENESİ VE ONAY İŞLEMLERİ

1. Yükümlülerin sağlık muayeneleri 31/10/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.

2. Sağlık muayeneleri, yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından yapılır. Kayıtlı olduğu aile hekimi bulunmayan yükümlüler; toplum sağlığı merkezi ya da il/ilçe sağlık müdürlüklerine yönlendirilerek aile hekimliğinin tanımlanması sağlanır. 

3. Muayeneyi yapan hekim, yükümlülerin kimlik belgesi ile yoklamaya esas belgelerdeki fotoğraf ve kimlik bilgilerini kontrol ederek doğruluğunu teyit eder.

4. Yükümlülerin sağlık muayenelerinden önce sağlık durumları hakkında beyanları alınır. Yükümlü varsa sağlık durumuna ilişkin raporları ile birlikte ilgili hekime müracaat eder. Hekim, yükümlünün beyan ettiği rahatsızlıkları da dikkate alarak fiziki muayeneyi yapar ve sonucunu askerlik yoklaması sağlık muayene belgesinin ilgili bölümlerine yazarak imzalar.

5. Yoklama ve sevk esnasında yükümlü tarafından beyan edilmeyen ya da fiziki muayene sırasında belirti veya bulgusuna rastlanmayan çeşitli hastalıkların ortaya konması veya taranması için laboratuvar veya görüntüleme tetkiki gibi ileri tetkikler yapılması gerekmez. Yükümlülerin bu şekilde gerçekleştirilen sağlık muayenelerinde askerliğe elverişli bulunmaları, kendilerinin muayene tarihinde tam sağlıklı olduklarını göstermez. Yükümlülerin silahaltına alındıktan sonra saptanan hastalıkları yoklama veya sevk esnasında yapılan muayenenin eksik ya da hatalı yapıldığının veya muvazzaflık hizmeti sırasında ortaya çıktığının karinesini oluşturmaz.

6. Muayene sonucunda;

a. Sağlamlar ile tespit edilen hastalıkları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin EK-C’sinde yer alan Hastalıklar Listesinin (A) diliminden kod verilenler hakkında ‘‘Askerliğe Elverişlidir” kararı verilir.

b. Hakkında karar verilemeyenler ile beyan ettiği hastalığı ya da fiziki muayene bulguları nedeniyle ileri tetkik yapılarak değerlendirilmesi gereken yükümlüler Sağlık Bakanlığınca belirlenen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili en yakın sağlık kuruluşunun ilgili birimine doğrudan sevk edilir.

7. Yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilenlerin işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılır. Bunlar genel randevu sistemine dâhil edilmezler. Yoklama kaçağı ve bakayaların muayeneleri sevk edildikleri yetkili sağlık kuruluşları tarafından aynı gün içerisinde sonuçlandırılır. Sağlık kuruluna çıkarılması gerekenlerin işlemlerinin ilk heyet gününde bitirilmesi esastır.

8. Yükümlüler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin EK-C’sinde yer alan Hastalıklar Listesinin;

a. (C) diliminden yoklama sırasında ‘‘Ertesi Yıla Bırakma’’, sevk sırasında ‘‘Sevk Geciktirmesi’’,

b. (B) veya (D) dilimlerinden ‘‘Askerliğe Elverişli Değildir’’, kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, Sağlık Bakanlığınca belirlenen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşunun sağlık kuruludur.

9. ‘‘Askerliğe Elverişli Değildir’’ kararlı sağlık kurulu raporları, Bakanlığın onayını müteakip kesinleşir.

YOKLAMALARIN SONUCU VE STATÜLERİN BELİRLENMESİ

1. Yoklaması yapılanlar; askerliğe elverişli olanlar, geçici rahatsızlığı bulunanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olarak ayrılır.

2. Askerliğe elverişli olmayanlar silahaltına alınmaz.

3. Geçici rahatsızlığı bulunanlara, raporlarının bitiminde yapılacak muayeneleri sonucunda verilecek sağlık kararına göre işlem yapılır.

4. Yoklama sonunda askerliğe elverişli olanlar tahsil seviyelerine göre yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı veya er statüsüne ayrılır.

YURT DIŞINDAKİLERİN ASKERLİK YOKLAMASI SAĞLIK MUAYENESİ VE ONAY İŞLEMLERİ

1. Yurt dışındakilerin sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre yapılır.

2. Türk Konsolosluklarınca; herhangi bir hastalığı olmayanların sağlık muayeneleri, yükümlünün bulunduğu yabancı ülke sağlık mevzuatına uygun şekilde resmi sağlık kuruluşlarında yaptırılır ve düzenlenecek askerlik yoklaması sağlık muayene belgesi doğrudan yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu askerlik şubesine gönderilir.

3. Askerlik hizmetini yerine getirmeye engel sağlık sorunu olduğunu beyan edenlerin sağlık muayeneleri, bulundukları yabancı ülke sağlık mevzuatına uygun şekilde resmi sağlık kuruluşlarında yaptırılır, alacakları muayene ve tetkik sonuçları veya sağlık raporları Türkçe tercümeleri ile birlikte Türk Konsolosluklarca Milli Savunma Bakanlığına gönderilir. Bu raporlar Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre incelenerek durumuna uygun sağlık kararı ile onaylanır.

4. Yurt dışında yoklaması yapılanların sağlık durumları hakkında beyanları alınmaz. Ancak bunlardan, yurt içindeki yetkili sağlık kuruluşlarına sevki gerekenlerin sağlık durumları hakkında beyanları alınır.

5. Askerlik hizmetini yapmakta olanlar ile firar, hava değişimi/izin tecavüzünde veya noksan hizmetli durumunda bulunanların yurt dışında sağlık muayeneleri yapılmaz. Yapılanların bu muayeneleri geçerli kabul edilmez.

6. Yükümlülerin yurt dışındaki sağlık kuruluşlarınca düzenlenmiş sağlık raporlarına ilişkin itirazları yurt içindeki yetkili sağlık kuruluşlarında sonuçlandırılır.

ENGEL DURUMUNU BİLDİREN RAPOR İBRAZ EDENLERE YAPILACAK İŞLEMLER

1. Engelli Sağlık Kurulu Raporu bulunanların e-Devletten müracaat ederek mevcut raporlarının elektronik ortamda alınmasına açık rıza vermeleri veya kendisi/bir yakını vasıtasıyla raporunu askerlik şubesine ulaştırması halinde yoklama işlemleri mevcut raporları üzerinden sonuçlandırılmaktadır.

2. Raporların süre bakımından sürekli/süresiz olması, bağımlılık derecesinin kısmi/tam bağımlı ve ağır engelli kararlı rapor olması gerekmektedir. Bu kararlar dışında alınmış olan engelli sağlık kurulu raporları bulunanların yoklama işlemleri rapor üzerinden sonuçlandırılamamaktadır. Bu durumdaki yükümlülerin en yakın askerlik şubesine müracaat ederek veya e-Devletten yoklama işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.

3. Engel durumunu bildirir geçerli sağlık kurulu raporu olanların bu raporları askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti için Bakanlığa gönderilir. Bakanlık Askerî Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce bu raporlar Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre incelenir. Bu raporlar;

a. Askerliğe elverişlidir,

b. Askerliğe elverişli değildir,

c. Ertesi yıla bırakma,

ç. Sevk geciktirmesi,

d. Rapor tanzim etmeye etkili en yakın sağlık kuruluşunda muayenesi uygundur,

kararlarından biri ile onaylanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu askerlik şubesine gönderilir.

2. Askerlik şubelerince, yatalak ve bakıma ihtiyacı olduğu halde engel durumunu bildirir geçerli sağlık raporu bulunmadığı tespit edilenler ilgili sağlık il/ilçe müdürlüklerine yönlendirilerek haklarında sağlık kurulu raporu düzenlenmesi sağlanır. Engel durumunu bildirir sağlık raporu düzenlenmesini istemeyen yükümlülerin işlemleri Askeralma Yönetmeliğinin 9’uncu maddesindeki usûle göre yürütülür.

3. Sağlık Bakanlığınca, her yıl askerlik çağına giren yükümlülerden haklarında engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile daha yaşlı doğumlu yükümlülerden o yıl haklarında engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporu tanzim edilenlerin raporları elektronik ortamda müteakip yılın 31 Ocak tarihine kadar Milli Savunma Bakanlığına bildirilir.

GEÇİCİ HASTALIĞI OLANLARIN RAPOR SÜRELERİ

1. Geçici hastalıkları olanlar hakkında verilen ‘‘Ertesi Yıla Bırakma’’ ve ‘‘Sevk Geciktirmesi’’ kararlı raporların süreleri ilk rapor tarihinden itibaren aynı tanı ve kararlı hastalıklar bakımından üç yılı geçemez. Üç yılın hesabında ilk rapor tarihi esas alınır.  

2. Farklı tanı ve kararlı geçici hastalıklar bakımından üç yıllık süre yeniden başlar.

3. Geçici rahatsızlığı nedeniyle haklarında rapor tanzim edilenler, rapor süresi bitmeden yeniden sağlık muayenesine tabi tutulamaz.

SAĞLIK KARARLARINA İTİRAZ

1. Kesinleşmiş raporlara tebliğ veya teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmesi halinde yeniden muayene işlemi yapılır. Onay makamlarından geçerek kesinleşmeyen raporlara itirazda bulunulamaz.

2. “Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirmesi” ve “Askere Sevkine Mani Hali Yoktur” kararlı raporlara itirazlar askerlik şubelerine yapılır. Aile hekimi veya tek hekim muayenelerinde itirazlar doğrudan muayeneyi yapan hekime de yapılabilir.

3. Yoklama, sevk esnasında veya silahaltında iken yapılan muayeneleri neticesinde haklarında aile hekimi veya tek hekim tarafından verilen sağlık raporlarına muayeneyi yapan hekimde itiraz edilmesi halinde; yükümlüler sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili en yakın sağlık kuruluşuna hekim tarafından doğrudan sevk edilir.

4. Haklarında verilen sağlık kurulu kararlarına itiraz halinde; yükümlüler, kontrol muayenesi için, itiraz edilen raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek, yükümlünün adresine (silahaltında olanlar için birliğine) en yakın başka bir Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşuna sağlık kurulu raporu verilmek üzere sevk edilir.

5. İlk sağlık kurulu raporundaki tanı ve karar ile kontrol muayenesi raporundaki tanı ve karar arasında uyumsuzluk yoksa rapor kesinleşir. Uyumsuzluk halinde yükümlü ilk raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek yükümlünün adresine (silahaltında olanlar için birliğine) en yakın başka bir Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşuna sağlık kurulu raporu verilmek üzere hakem muayenesi için sevk edilir. Hakem muayenesi sonucundaki rapor kararına göre kesin işlem yapılır. Hakem muayenesi raporuna yapılan itirazlar dikkate alınmaz.

6. Kontrol ve hakem muayeneleri, ilk raporun verildiği tarihte geçerli olan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.

7. İtiraz edenlerden; kontrol ve hakem muayenesi işlemlerini kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir yıllık süre içinde tamamlatmayanlar hakkında ilk rapor kararlarına göre işlem yapılır.

YÜKÜMLÜLERİN SORUMLULUKLARI

1. Yoklamaya tabi yükümlüler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimliği ile öğrenim durumlarını, varsa meslek ve niteliklerini gösterir belgeler ile birlikte yurt içinde askerlik şubelerinde, yurt dışında elçilik veya Türk Konsolosluklarında bizzat hazır bulunmaya veya e-Devlet üzerinden bu işlemleri tamamlamaya mecburdur.

2. Yoklamaya tabi yükümlülerden yoklamada bulunamayacak derecede hastalığı bulunanlar ile tutuklu veya hükümlü olanlar, usulüne uygun rapor göndermeye ve hükümlülük veya tutukluluklarını bildirmeye mecburdur.

3. Yoklama ve sevke tabi yükümlüler, kendilerine yöneltilen askerlik işlemleriyle ilgili soruları doğru ve eksiksiz cevaplandırmak zorundadır.

4. Sevke tabi tutulan yükümlüler bizzat askerlik şubesinden veya e-Devlet üzerinden sevk belgelerini almaya ve kendilerine tebliğ edilen tarihte birliklerine katılmaya mecburdur.


Askerlik İçin Gereken Evraklar ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerlik, Türkiye'de 20 yaşını dolduran erkek vatandaşların yerine getirmesi gereken bir yükümlülüktür. Askerlik süreci, askerlik şubeleri tarafından yürütülür ve asker adaylarının belirli evrakları hazırlaması gerekmektedir. Bu yazıda, Türkiye'de askerlik için gerekli evraklar hakkında ayrıntılı bir açıklama yapacağız.

Erler İçin Gerekli Evraklar

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Son Yoklama Gününden Önce Gereken Evraklar:

  • Aile hekiminden alınan uygun görülen rapor. Eğer aile hekimi uygun görürse Verem Savaş Dispanseri'ne Gidilerek rapor alınması gerekir.

Son Yoklama Günü İçin Gereken Evraklar:

  • Nüfus cüzdanının orijinali ve bir kopyası
  • 9 adet vesikalık fotoğraf
  • Öğrenim durumunu gösteren belgenin orijinali ve bir kopyası
  • Sanat veya meslek ile ilgili belge (varsa)
  • Sporcu lisansı (sporcuysanız)
  • Sürücü belgesinin orijinali ve bir kopyası
  • Öğrenciyseniz, hapis durumunuz varsa, yurtdışında işçi veya işveren iseniz, ilgili kuruluşlardan alınmış bu durumunuzu belirten belgeleri askerlik şubesine göndermelisiniz.

Erken Sevk İçin Müracaat Evrakları:

  • Dilekçe
  • Askerlik durumunu gösteren belge
  • Mazeretinizi bildiren dilekçe (varsa)

Yedek Subaylar İçin Gerekli Evraklar

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

  • Dilekçe
  • Diploma ve mezuniyet belgesi (aslı ve 3 adet fotokopisi)
  • 2 adet nüfus cüzdanı sureti
  • 8 adet vesikalık fotoğraf
  • Geçirdiğimiz ameliyat ve tedavilere ait raporlar (varsa)
  • Hapis, hasta veya yurtdışında işçi ya da işveren iseniz, kuruluşlardan aldığınız belgeleri askerlik şubesine göndermelisiniz.
  • Yurt dışında lisans eğitimi almışsanız, YÖK tarafından düzenlenecek dört ya da daha fazla yıllık lisans eğitimi aldığınızı gösteren belge, diploma ve üç adet fotokopisi, üç suret Türkçe tercümesini askerlik şubesine ulaştırmalısınız. Tercümenin noter veya konsolosluk tarafından onaylı olması gerekmektedir.

Askeriyede Verilen Eşyalar

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerler için verilen eşyalar genellikle bir çanta içerisinde teslim edilir. Bu eşyalar, birlikten birliğe değişebilir, ancak genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Parka
  • Kamuflaj
  • Elbise - Apoletsiz (1 adet)
  • Gömlek - Apoletsiz (1 adet)
  • Yazlık ve kışlık şapka (1 adet)
  • Eşofman takımı (1 adet)
  • Pijama takımı (1 adet)
  • Kışlık ya da yazlık bot (1 adet)
  • Spor ayakkabısı (1 adet)
  • Plastik terlik (1 adet)
  • Kışlık ya da yazlık çorap (2 adet)
  • Spor çorap (1 adet)
  • Don (2 adet)
  • Yün içlik (1 adet)
  • Fanila (2 adet)
  • Atlet (1 adet)
  • Eldiven (1 adet)
  • Palaska (1 adet)
  • Çanta (1 adet)
  • Spor şortu (1 adet)
  • Banyo şortu (1 adet)
  • Banyo havlusu (1 adet)
  • Yüz havlusu (1 adet)
  • Diş macunu (1 adet)
  • Diş fırçası (1 adet)
  • 1 Kalıp Sabun (Aylık)
  • Şampuan (Aylık ml.)
  • Traş Köpüğü (Aylık bir tüp)
  • Permatik (Aylık 4 adet)
  • Kulak tıkacı (1 adet)
  • Nefte (1 adet)
  • Künye levhası (2 adet)
  • Künye zinciri (1 adet)

Askere Giderken Alınması Gereken Eşyalar

1. İç Çamaşırı (Boxer, atlet, fanila)

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerde en önemli şeylerden biri iç çamaşırı. Size 2 adet verilecek ancak kamuflajın içinde terleyeceğinizden dolayı bunları günde bir yıkayacaksınız. Eğer bu kadar uğraşamam diyorsanız bol bol iç çamaşırı almanız gerekiyor. İç çamaşırı alırken dikkat edilmesi konu ise yeşil olması. Farklı renklerdeki boxerlara bazı yerlerde izin verilirken bazı yerlerde kesinlikle yasak. O nedenle iç çamaşırı konusunu riske atmayarak yeşil almak zorundasınız. Atlet ve fanila için de aynı durum geçerli.

2. Temizlik Malzemeleri (Diş Fırçası, Diş macunu vs..)

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Size her ay mecburi olarak temizlik malzemeleri veriliyor ancak biraz kalitesiz olduğu için kullanmak istemeyebilirsiniz. Askeriye içerisinde bulunan kantinden de temin edebilirsiniz ancak çeşit olarak oldukça sınırlı. Bu nedenle kullandığınız marka temizlik ve traş malzemelerini dışarıdan getirmenizde fayda var.

3. Kulak Tıkacı ve Göz Bandı

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Gideceğiniz yere göre değişse de genelde askeriye koğuşlarında kişi bir arada kalmakta bu nedenle uyku durumu biraz sıkıntıya giriyor. Saat ’de ışıklar kapatılıyor ve uyumanız isteniyor ancak uyumanız saat ’u bulabiliyor. Eğer gürültüde ya da ışıkta uyuyamıyorsanız yanınızda mutlaka kulak tıkacı ve göz bandı götürmenizi tavsiye ediyoruz.

4. Silikon Ayakkabı Tabanı ve Vatka

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askeriyede verilen postallar ilk kez giyenlerin ayaklarını zedeler ve buna alışmanız zaman alır. Bu nedenle gitmeden önce mutlaka silikon taban ve vatka almanızda fayda var.

5. İlaçlı Pudra

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerde vücudunuz kamuflajın, ayaklarınız ise botların içerisinde gün boyu kalacak. Bu nedenle çok fazla terleyecek hatta pişik olacaksınız. Bunun önüne geçmek için ise ilaçlı pudra kullanmanız gerekecek. Pudra pişiği engellerken içerisindeki ilaç sizi mantardan koruyacak. Banyodan ya da ayaklarınızı yıkadıktan hemen sonra pudrayı kullanmanız iyi gelecektir.

6. Kontörlü Kart veya Askercell

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerde aileniz ile konuşmak belki de tüm dertlerinizi unuttuğunuz an olacaktır. Bu nedenle Türk Telekom’un kontörlü kartlarından yanınızda mutlaka götürün. Bir de alternatif olarak Turkcell’in 10 adet telefon numarası kaydedilebilen Askercell’i mevcut. Askercell hatlarından alıp tüm askerlik boyunca rahat edebilirsiniz.

7. Fermuarlı Çamaşır Filesi

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerde tüm çamaşırlar aynı makinede yüksek devirde yıkanır. Çamaşırlarınızın diğer arkadaşlarınızla karışmasını istemiyorsanız fermuarlı çamaşır filesi alın. Fermuarlı seçilmesinin sebebi ise bağcıklı olanlarda sağlam bağlasanız da makinede açılıyor ve eşyalarınız diğerlerinin arasına karışıyor. Fermuarlı çamaşır filesi alırsanız bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

8. Kağıt Mendil

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askerde tuvalet kağıdı bulmanız çok zor. Kantinde tekli paketler şekilde peçete bulabilirsiniz. Bu sorunun üstesinden çarşı izinlerinizde 10’lu selpak mendil alarak gelebilirsiniz. Giderken de yanınızda mutlaka bulundurun.

9. Terlik

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Askeriyede verilen terliklerin hepsinin aynı model olması terliğinizi kaybetmeye neden oluyor. Bu sebeple giderken terlik almanız daha iyi olacaktır. Bu terliğin siyah renk olması önemli. Farklı desenlerde alınca terliğinizi kolaylıkla bulabiliyorsunuz.

Havlu

Askerlik İçin Gerekli Belgeler ve Alınması Gereken Eşyalar

Tıpkı terlik gibi havluyu da yanınızda götürmenizde fayda var. Mavi renk olsun deseni hiç önemli değil.

Askerlik şubesine hangi belgelerle başvurmalıyım?

Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi, 9 adet vesikalık fotoğraf, öğrenim durumunuzu belirten belge (lisans diploması, lise diploması, vs.), varsa mesleki belgeleriniz, sürücü belgenizin aslı ve bir fotokopisi gibi belgelerle başvurmanız gerekmektedir.

Askerlik için sağlık raporu nasıl alınır?

Sağlık raporu, aile hekiminizden alınır. Aile hekiminizin uygun görmediği durumlarda Verem Savaş Dispanseri'ne giderek sağlık raporu alabilirsiniz.

Askerlik belgelerimde yanlışlık varsa ne yapmalıyım?

Eğer askerlik belgelerinizde yanlışlık varsa, hemen askerlik şubesine başvurarak düzeltme talebinde bulunmalısınız.

Askerlik için nereye başvurmalıyım?

Askerlik için başvurular, yerleşim yerinizdeki il veya ilçe askerlik şubelerine yapılmalıdır.

Askerlik için kan grubu belgesi gerekiyor mu?

Evet, askerlik için kan grubu belgesi gerekiyor. Bu belgeyi, sağlık ocağından veya özel sağlık kuruluşlarından alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası