en fazla kaç yaş küçültülür / En fazla kaç yaş küçültülür?

En Fazla Kaç Yaş Küçültülür

en fazla kaç yaş küçültülür

Mükyen Hukuk">

Kişinin yaşının değiştirilmesi talebi ile başvurulan dava türü yaş düzeltme davasıdır. Uygulamada genellikle yaşın değiştirilmesi talebi ile evlilik (mahkeme kararı ile yaş büyütme), askerlik, emeklilik, ehliyet için yaş büyütme, eğitim gibi nedenlere bağlı olarak dava açılır.

Kişinin yaşının düzeltilmesi ile ilgili genel hükümlere Nüfus Hizmetleri Kanunu maddede yer verilmiştir. Buna göre; ilgili kişinin adı, yaşı vb. gibi nüfustaki kayıtlar sadece kesinleşmiş mahkeme kararları ile değiştirilebilir.

Yaş düzeltme davasının açılabilmesi için gereken en önemli şart, yaşı düzeltilecek olan kişinin söz konusu davada hukuki yararının olmasıdır. Diğer yaş düzeltme şartı ise; kişinin doğumunun hastanede ya da resmi kurumda gerçekleşmemiş olması halidir. Eğer söz kişinin doğumu hastane ya da resmi bir kurumda gerçekleşmiş ise; bu kurumlardaki kayıtlar kesinlik arz ettiği için mahkeme ilgili resmi kurum bilgilerini dikkate alır. Kişinin hastane kaydı vb. gibi kayıtlarının olmadığı durumda söz konusu kişinin eğitime başlaması için yapılacak olan okul kaydı vb. kayıtlar sorgulanarak kişinin hukuki açıdan yararı olup olmamasına bakılır ve buna göre hüküm verilir.

Mahkeme yapılan yaş düzeltme başvurularında bazı kriterleri göz önüne alarak değerlendirme yapar. Buna göre; yaş düzeltme taleplerinde kardeşlerin yaş ve doğum tarihleri mahkeme tarafından dikkate alınır. Örneğin yaş düzeltmesi talep eden kişinin yaşını küçültmek amacıyla doğum tarihini değiştirme talebinde bulunduğu bir halde; ilgili kişi kardeşiyle aynı doğum tarihini talep ederse söz konusu talebi mahkeme tarafından reddedilir. Çünkü söz konusu bu durumda annenin doğum yapması esnasında her iki kardeşinde de doğum tarihinin kesişmesi söz konusu olur.

Bazı hukuki durumlar sebebiyle de kişiler yaş düzeltme davası açabilirler. Ceza Muhakemesi Kanunu maddesinin 2. fıkrasında “Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir.” hükmü yer alır. Buna göre; mahkeme tarafından verilecek kararı mağdurun ya da sanığın yaş durumu etkileyeceği için mahkemenin hükmünden önce mağdurun ya da sanığın gerçek yaşının tespiti yapılır ve mahkeme buna göre hüküm verir.

Yaş Tahsisi Ne Demektir?

Yaş düzeltimi sebebi ile açılan dava ile yaş tahsisi talebiyle açılan dava uygulamada aynı anlama gelir. Buna göre; yaş tahsis davası söz konusu kişinin yaşına dair küçültme, büyütme ya da değiştirme talebiyle görülen dava olup yaş düzeltimi ile aynı şart ve koşulları barındırır.

Mahkeme Kararı ile Yaş Küçültme Mümkün Müdür?

Kişinin yaşının küçültülmesi ile ilgili talebi yaş küçültme davası aracılığıyla talep edilebilir. Ancak öncelikle ilgili kişinin söz konusu davayı açmakta hukuki anlamda bir yararının bulunması gerekir. Mahkeme tarafından aile durumu, anne ile çocuğunun yaş aralığı, ilgili resmi kurumlara müzekkere yazılması ve dış görünüşünün yaşını gösterip göstermediği gibi durumlar değerlendirilir, ayrıca yaş küçültmek için gerekli evraklar yapılan araştırmaların sonucu çerçevesinde mahkeme tarafından hüküm verilir.

Yaş Küçültmek için Nereye Başvurulur?

Yaş düzeltme davalarından olan yaş küçültme davası için başvuru ilgili kişinin yerleşim yerinde asliye hukuk mahkemesine yapılmalıdır.

Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır?

Yaş düzeltme davası açabilmek için öncelikle Hukuk Muhakemeleri Kanununa uygun bir şekilde görevli ve yetkili olan mahkemeye verilmek için dava dilekçesi hazırlanır. Mahkeme tarafından usulden ret kararı verilmemesi için hazırlanacak olan dilekçenin şekil ve usul şartlarını uyması gerekir. Söz konusu dilekçe ile dilekçe ekine sunulacak olan ek delillerle birlikte ilgili adliyenin tevzi bürosuna başvuru yapılıp dava harç ve masraflarının ödenmesinin ardından yaş düzeltme davası açılmış olur.

Bedelli Askerlik için Yaş Büyütme Nedir?

Bilindiği gibi bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilmek için en önemli şart yaştır. Yaş sınırlaması sebebiyle bedelli askerlik uygulamasına kabul edilmeyecek olan kişiler, yaş düzeltme davası açma yolu ile bedelli askerlik için başvuru talebinde bulunabilirler.

Ancak burada belirtmek gerekir ki; Yargıtay kararlarına göre söz konusu yaş düzeltme davasının hukuki açıdan bir yararının olmadığının saptanması ve Askerlik Kanunu maddesinin 1. fıkrasında yer alan hükümlere göre, resmi hastane doğum kayıtlarını esas almak suretiyle yapılan yaş değişikliğinin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Evlilik İçin Yaş Büyütme Nedir?

Evlenme kurumuna başvurabilmek için evlenecek olan kadın ve erkeğin belirli bir yaşta olması gerekir. Türk Medeni Kanununda yer alan düzenlemelere göre; 18 yaşını doldurmuş olan kişiler izinsiz ya da mahkeme kararı olmadan evlenebilir. 17 yaşını doldurmuş olan kimse ise sadece yasal temsilcisinin izni ile evlenebilir. İlgili kişinin yasal temsilcisinin kişinin evlenmesine izin vermediği durumda mahkeme yasal temsilciye kişinin evliliğine izin vermemesinin sebebini sorar ve ardından yapılan değerlendirmelerle evlilik konusunda hükmünü açıklar. 16 yaşında olan bir kişinin evlenmesine ise ancak mahkeme kararıyla izin verilir. Ancak mahkeme burada olağanüstü bir durum ya da önemli bir sebebin olması halinde evlilik için izin kararı çıkarır.

Yukarıda açıkladığımız gibi kanunda belirtilmiş olan yaş sınırlarına uymayan kişiler evlenmek amacıyla resmi kayıtlarda yer alan yaşlarını düzeltmek üzere dava açarlar. Bu durumda davanın kabulü yalnızca resmi kayıtlara ve doğum raporuna göre hukuki yarar bulunması söz konusu ise gerçekleşir. Buna göre; ortada hukuki yarar olmadan yalnızca evlenme isteği sebebiyle yaş düzeltme talebinde bulunulduğunda mahkeme tarafından bu talep reddedilir.

Yaş Büyütme Emekliliği Etkiler Mi?

Yaş büyütme talepli davaların açılmasında emeklilikte kademeli yaş uygulaması başlatıldığından beri artış meydana gelmiştir. Fakat burada belirtmek gerekir ki; nüfus kaydında yer alan doğum tarihi baz alınarak ilk kez sigortalı şekilde çalışmaya başlanılan tarih kişinin emekliliği için önem arz eder. Kişinin sigortalı şekilde çalışmaya başladıktan sonra yaş düzeltme davası açarak yaşını büyütmesi halinde değişen yaşı ilgili kişinin emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaz.

Kimlik Yaş Büyütme Davası Ne Kadar Sürer?

Kimlik yaş büyütme davası basit yargılama usulüne tabidir ve bu sebeple de yazılı yargılama usulüne tabi olan davalardan süre olarak daha kısa sürede sonuç verir. Davanın görüldüğü mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günü atama ve delil toplama süreçlerine bağlı olarak davanın süresi 1 ila 3 ay arasından değişebilir.

Yaş Düzeltme Davası Nerede Açılır?

Asliye Hukuk Mahkemesi yaş düzeltme davasında görevli olan mahkemedir. Yetkili mahkeme ise yaş düzeltme davası için söz konusu davayı açan ilgili kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Yaş Düzeltme Davası, Dava Yoluyla Kimlik Yaşını Küçültme ve Yaş Büyütme, Yaş Tashihi Davası

Delil Hukuk Bürosu

Makale İçeriği:

  1. Yaş Düzeltme Davası Nedir?

  2. Kimlik Yaşı Nedir?

  3. Kemik Yaşı Nedir?

  4. Yaş Düzeltme Davasının Şartları Nelerdir?

  5. Yaş Düzeltme Davasının Hukuki Dayanağı

  6. Yaş Düzeltme Davasını Kimler Açabilir?

  7. Yaş Düzeltme Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

  8. Yaş Düzeltme Davası Birden Fazla Kez Açılabilir Mi?

  9. Yaş Büyütme veya Yaş Küçültme Nasıl Gerçekleştirilir?

  10. Yaş Düzeltme Davasında Deliller

  11. Yaş Düzeltme Davasında Tanık Beyanının Önemi

  12. Yaş Düzeltme Davasının Askerlik ve Bedelli Askerlik Açısından Etkisi

  13. Ceza Yargılamasında Yaş Tashihi Talebi

  14. Yaş Düzeltme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Yaş Düzeltme Davası Nedir?

Yaş düzeltme davası, kişinin kimlik yaşının gerçek yaşından farklı olduğu durumlarda söz konusu olmaktadır ve esasen niteliği itibariyle bir çeşit nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır diyebiliriz.

Yaş düzeltme davası ile çeşitli tıbbi, biyolojik ve fizyolojik veriler uzmanlar tarafından incelenir ve raporlanır, tanık beyanı gibi deliller ile ortaya konulan somut olgular hakim tarafından değerlendirilir ve mahkemece kimlik yaşının hatalı olduğuna ve gerçek yaşı yansıtmadığına kanaat getirilmesi halinde nüfus kayıtlarındaki doğum tarihi kaydının ve dolayısıyla da yaşın değiştirilmesine karar verilir.

Kimlik Yaşı Nedir?

Kimlik yaşı, kişinin yaşının nüfus kayıtlarında "doğum tarihi" hanesinde yazılı olan kayıt tarihi üzerinden hesaplanması sonucu ortaya çıkan sonuçtur. Örnek verecek olursak: yılında doğmuş olan bir kişi, yılında yaşını doldurmuş olacaktır. Kimlik yaşı, kişinin ceza hukuku, özel hukuk ve idare hukuku alanlarında çeşitli haklar ve sorumluluklarla karşılaşması noktasında belirleyici olmaktadır. Literatürde ve halk arasında "kayıt yaşı" şeklinde de kullanıldığı görülebilmektedir.

Kemik Yaşı Nedir?

Bilimsel olarak "homo sapiens" şeklinde isimlendirilen insan canlısı, ergenliğin sonlarına kadar biyolojik ve fiziksel gelişimini sürdürmektedir. Ancak ergenliğin sona ermesi ile birlikte büyümeyi sağlayan hormonal sistemde meydana gelen gelişmeler nedeniyle, vücuttaki bu büyüme ve gelişme faaliyeti sona erer. Kemik yaşı, kişinin yaşının biyolojik imkanlar dahilinde incelenmesi ve hesaplanmaya konu edilmesi sonucu ortaya konulan yaşıdır.

Kemik yaşı alınacak olan kişinin el ve el bileği röntgen filmi alınır ve iskelet olgunlaşma incelemesi yapılır. Tabii ki yaş büyütme davası veya yaş küçültme davası olarak da bilinen yaş tashihi davası ya da halk arasında daha yaygın olarak bilinen adıyla yaş düzeltme davasında kemik yaşının hesaplanması, avukat veya hakimler tarafından değil, bu alanda uzman kişilerce gerçekleştirilmektedir.

Ancak kemiklerde şekil bozukluğu mevcutsa, kemik yaşı hesaplanılacak olan kişinin iskelet yapısını bozan çeşitli hastalıklar mevcutsa ya da kemik yaşının hesaplanmasını engelleyen başkaca faktörler söz konusu ise kemik yaşı hesaplanması mümkün değildir.

Kemik yaşının inceleme konusu edilmesi, kişinin nüfusa geç kayıt edilmesi gibi çeşitli nedenlerle kimlik yaşının gerçek yaşından farklı olduğu hallerde söz konusu olmaktadır. Yaş düzeltme davası, yaş ve öncesi yaşlardaki çocuklar ve ergenler açısından dikkate alınabilir. Çünkü kemik yaşı, kişinin belirli bir olgunluğa erişmesinden sonra gelişimini tamamlamakta ve bu durum da kemik yaşının doğru hesaplanmasını güçleştirmektedir.


Yaş Düzeltme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş düzeltme davası, etkilerinin çok daha ağır sonuçlara sebebiyet vermesi ve birçok farklı hususu ilgilendiren bir konu olmasından dolayı isim değiştirme davası ve soyisim değiştirme davasından ayrı olarak yalnızca kişinin kendi iradesine bağlı değildir. Yaş düzeltme davası açacak olan kişinin, yaşından memnun olmaması sebebiyle yaş değişikliğine karar verilmesi mümkün olamamaktadır.

Esasında yaş düzeltme davalarının açılabilmesi için bazı şartlar söz konusu olmaktadır. Bu şartlar:

Yaş Düzeltme Davasının Hukuki Dayanağı

Yaş düzeltme davası veya yaş değişikliği davasının(yaş büyütme davası ya da yaş küçültme davası olarak da bilinir) hukuki dayanağı şu şekilde sayılabilir: Türkiye Cumhuriyeti Anayasamız, Türk Medeni Kanunumuz ve Nüfus Hizmetleri Kanunumuz

Ancak bu dava, ağırlıklı olarak Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun konu alanına girmektedir ve dolayısıyla Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği de dikkate alınmalıdır.

Yaş Düzeltme Davasını Kimler Açabilir?

Yaş büyütme veya yaş küçültme talepli olarak açılmakta olan yaş tashihi davası, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan bir hakka ilişkin olarak açıkmaktadır. Bu nedenle bu davanın herkes tarafından açılması mümkün değildir.

Yaş düzeltme davası, yaşını küçültmek veya büyütmek yani yaşını değiştirmek isteyen kişi tarafından bizzat açılabilir. Ancak bu kişi henüz ergin değilse bu davayı velisi(anne veya baba) ya da vesayet altında ise vasisi açabilir.

Bu dava bir avukat aracılığıyla açılacak ve yürütülecekse, avukata verilecek olan vekaletnamede mutlaka yaş düzeltme davalarına ilişkin olarak özel yetki bulunması gerekmektedir.

Konunun kamu düzenini ilgilendiriyor olmasından mütevellit, cumhuriyet savcısının da yaş düzeltme davası açma yetkisi mevcuttur. Bu durum, özellikle konusu ve sonuçları kişinin yaşına bağlı olan ceza davalarında söz konusu olabilmektedir.

Yaş Düzeltme Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yaş düzeltme davası, niteliği itibariyle uzun süren bir dava tipi değildir. Bu dava da, iddet müddetinin kaldırılması davası ve isim değişikliği davasında olduğu gibi oldukça kısa süren bir yargılama sürecine tabii olmaktadır ve mahkemelerin iş yüküne göre ay arasında sonuçlanabilmektedir. Ancak bununla birlikte kemik yaşına ilişkin tespitlerin gerçekleştirilmesi, ilgili yerlere müzekkere yazılması ve evrakların tevdi edilmesi gibi usuli işlemler nedeniyle yıl sürebilmesi de mümkün olabilmektedir.

Sürecin en verimli şekilde yürütülebilmesi, olası istenmeyen sonuçların meydana gelmesinin önlenmesi ve zaman kaybı yaşanmaması adına mutlaka uzman bir avukatın profesyonel hukuki temsil ve danışma hizmetlerinden faydalanılmasını tavsiye etmekteyiz.

Yaş Düzeltme Davası Birden Fazla Kez Açılabilir Mi?

Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun maddesinde yer alan eski hükme göre yaş düzeltme davası yalnızca 1(bir) kere açılabilmekteydi. Ancak Anayasa Mahkemesinin tarihli ve /34 E., /48 K. sayılı isim değişikliğine ilişkin kararı ile yine Anayasa Mahkemesinin tarihli ve / başvuru numarası sayılı yaş değişikliğine ilişkin kararları sonrasında bu durum değişiklik göstermiş ve artık haklı sebeplerin varlığı halinde yaş düzeltme davalarının birden çok defa açılabilmesi mümkün hale gelmiştir.

Dolayısıyla, güncel uygulamada yaş düzeltme davalarının birden çok kez açılması mümkündür. Zaten Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun maddesinin 1. fıkrasının b. bendine getirilmiş olan düzenleme ile de bu durum açıklığa kavuşmuştur.

Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun 36/1-b. Bendine Göre:"Haklı sebeplerin bulunması hâlinde aynı konuya ilişkin düzeltme yapılması hâkimden istenebilir. Ad değişikliği hâlinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eşin ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir."

Yaş Büyütme veya Yaş Küçültme Nasıl Gerçekleştirilir?

Yukarıda kısaca ifade etmiş olduğumuz üzere kimlik yaşının artırılması veya azaltılması şeklinde sonuç doğuracak olan yaş düzeltme işlemi, bu hususa ilişkin olarak bir dava açılmasını gerektirir.

Yukarıda saymış olduğumuz yaş düzeltme davası şartlarının mevcudiyeti halinde

Kimlik yaşı, kişini nüfus kayıtlarında yer alan doğum tarihine göre hesaplanan yaşıdır. Kimlik yaşının büyültülmesi haklı nedenlerin varlığı halinde ancak mahkeme kararıyla olabilmektedir. Kişi, kimlikte yer alan yaşından daha büyük ise yaşının büyültülmesini mahkemeden talep edebilir. Mahkeme bunun için kişinin doğduğu yerin resmi bir kurum olup olmadığı, kardeşi var ise yaşlarının çakışıp çakışmadığı gibi nedenleri araştırır. Mahkeme gerekli araştırma ve incelemeyi yapar ve koşulların bulunması halinde kişinin yaşının büyültülmesine karar verir.

Yaş Düzeltme Davasında Deliller

Yaş düzeltme davalarında kimlik yaşının gerçek yaştan farklı olduğu beyan edilmektedir ve bu hususun ispat edilebilmesi adına tanık beyanı, kemik yaşı hesaplaması, bilirkişi raporu, uzman görüşü, hastane kayıtları, nüfus kayıtları, ilgili kolluk tutanakları başta olmak üzere her türlü hukuki delil ileri sürülebilmektedir.

Yaş Düzeltme Davasında Tanık Beyanının Önemi

Toplumdaki yaygın kanının aksine yaş düzeltme davalarında tanık beyanına da dayanılabilmektedir. Bu davada yalnızca kemik yaşı incelemesi gibi biyolojik ve fizyolojik unsurlarla değerlendirme yapılması gerektiği gibi bir yanlış algı söz konusu olabilmektedir. Ancak kimi hallerde kemik yaşı incelemesi yapılması dahi mümkün olamayabilmektedir.

Bu nedenle yaş düzeltme davalarında tanık beyanları son derece önemlidir. Örneğin özellikle sağlık imkanlarının çok yaygın olmadığı yakın geçmişte birçok doğum hastane, doğumhane veya sağlık ocağı gibi bir kurumdan ziyade köylerde ebelikle uğraşan kişilerin evlerinde veya doğum yapacak olan ailenin kendi evinde gerçekleşebilmekteydi. Bu gibi hallerde ulaşım zorlukları, eğitim düzeyindeki yetersizlik gibi bir çok sebeple çocuğun nüfusa kaydı da geciktirilebilmekteydi. Bu tip durumlardan muzdarip olan vatandaşların yaş düzeltme davası açması halinde kemik yaşı tespiti de mümkün olamamaktaysa en kuvvetli delil tanık beyanı olarak ortaya çıkmaktadır.

Hatta kemik yaşı incelemesi yapılabilen hallerde dahi tanık beyanı, kemik yaşı incelemesinin kendi tabiiyetinden kaynaklı olan belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve hakimin somut olayı daha net bir şekilde anlamasını sağlamak noktasında büyük öneme sahip olmaktadır.

Yaş Düzeltme Davasının Askerlik ve Bedelli Askerlik Açısından Etkisi

Yaş düzeltme davalarının askerlik uygulamaları açısından değerlendirilmesi noktasında Askerlik Kanunumuz ve diğer ilgili mevzuat hükümleri belirleyici rol oynamaktadır. Askerlik Kanunumuzun "Yaşlarını Değiştirenler" başlıklı maddesine göre:

Ceza Yargılamasında Yaş Tashihi Talebi

Ceza yargılamasında sanığın veya mağdurun yaşı suçun tipikliğinin saptanması hususuna ilişkin olarak önem arz ediyor olabilir. Bu halde söz konusu ceza yargılamasını incelemekle yetkili ve görevli ceza mahkemesi tarafından, yaş tashihine ilişkin özel hukuk hükümlerinde yer alan usule göre inceleme yapılıp karar verilebilir ve hatta böyle bir iddianın varlığı halinde böyle yapılması gerekmektedir, aksi durum istinaf ve temyiz mercileri olan Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay nezdinde bozma nedeni yapılabilmektedir.

sayılı Ceza Muhakemesi Kanunumuzun "Ceza Mahkemelerinin Ek Yetkisi" Başlıklı Maddesine Göre:"(1) Yüklenen suçun ispatı, ceza mahkemelerinden başka bir mahkemenin görev alanına giren bir sorunun çözümüne bağlı ise; ceza mahkemesi bu sorunla ilgili olarak da bu Kanun hükümlerine göre karar verebilir. Ancak, bu sorunla ilgili olarak görevli mahkemede dava açılması veya açılmış davanın sonuçlanması ile ilgili olarak bekletici sorun kararı verebilir. (2) Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir."

Yaş Düzeltme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Yaş düzeltme davalarında görevli ve yetkili mahkemenin belirlenmesi hususuna ilişkin olarak da Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun ilgili hükümleri esas alınır. Buna göre:

Nüfus Hizmetleri Kanunumuzun "Nüfus Davaları" Başlıklı 36/1-a. Bendine Göre:"(1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur: a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir