özbekistan aldığımız ürünler / Özbekistan Türkiye'den ne alıyor?

Özbekistan Aldığımız Ürünler

özbekistan aldığımız ürünler

Özbekistan'ın Türkiye’den talebi var

Özbekistan, Orta Asya'da yer almaktadır. Özbekistan, (Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkiye ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup TÜRKSOY' un üyesidir.

İhracat yaptığı ülkelerin başlıcaları; Çin, İsviçre, Kazakistan, Rusya, Türkiye, Fransa, Ukrayna, Almanya, Japonya ve İtalya' dır.

İthalat gerçekleştirdiği ülkeler ise; Rusya, Çin, G. Kore, Kazakistan, Almanya, Türkiye, Ukrayna, ABD, İtalya, Hindistan' dır. 

Türkiye Özbekistan arası ticaret hacmi yıllar itibarıyla istikrarlı biçimde artış kaydetmektedir. 2000’li yılların başında 168,4 milyon dolar seviyelerinde olan dış ticaret hacmimiz 1,3 milyar dolar seviyesini aşmış durumdadır.

Türkiye’nin Özbekistan’a ihracatında başlıca ürünleri; Hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşyalar, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış), römorklar ve yarı römorklar; hareket ettirici tertibatı bulunmayan diğer taşıtlar; bunların aksam plastikten diğer plakaları, levhalar, yapraklar, filmler, folyeler ve şeritler, plastikten hortumlar, borular ve bağlantı elemanları (manşon, nipel, dirsek, flanşlar, vb.), dokuma iplikleri oluşturmaktadır.

Türkiye’nin Özbekistan’dan ithalatında başlıca ürünleri ise; Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), bakır teller, pamuk ipliği, işlenmemiş çinko, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmiş sebzeler oluşturmaktadır.

Türkiye’den, hamur mayası üretimi gerçekleştirmek için gerekli tüm hat ekipmanları için kurulum dahil ithal talebinde bulunan Özbekistanlı firma, tedarikçilerle iletişime geçmek istemektedir. Firma ile aşağıdaki linkten iletişime geçebilirsiniz.

http://turkishexporter.net/en-US/Leads/323397_inquiry-for-yeast-producing-equipment-from-uzbekistan 

Bu konularda ilginizi çekebilir

ÖZBEKİSTAN’DAN TÜRK İŞ İNSANLARINA YATIRIM FIRSATLARI

Yayınlanma Tarihi: 24 Haziran 2023 okunma

ÖZBEKİSTAN’DAN TÜRK İŞ İNSANLARINA YATIRIM FIRSATLARI

Ekonomi

Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Türk Dünyası İş İnsanları Derneği, İş Dünyası Vakfında Türk Dünyası İş İnsanları Derneği ve Türk merkezinde Özbekistan’da İş ve Yatırım İmkânlarını Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. İlginin ve katılımın yoğun olduğu toplantıya Türk Dünyası iş insanları Derneği üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyette bulunan Uluslararası Özbek Sanayici İş ve Bilim İnsanları Derneği üyeleri, İş Dünyası Vakfı ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı üyeleri ve iş insanlarımız katıldı.

Açılış konuşmasını Türk Dünyası İş İnsanları Derneği Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya yaptı.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI 1.5 MİLYAR DOLAR

Kardeş iki ülkenin tarihi ve kültürel geçmişinden, bugüne kadar gelen güzel, müspet gelişmelerinden bahseden Başkan Büyükkaya, devamında;  “Özbekistan-Türkiye ilişkileri en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen yıl daha da gelişirken ticaret hacminin bu yıl 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.  Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından Özbekistan’da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Müteahhitlik firmaları da Özbekistan’da bugüne kadar 5 milyar dolarlık 241 projeye imza attı… Ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın son olarak Özbekistan’a 29-30 Mart 2022’de yaptığı resmi ziyarette. İki ülke arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’, ‘Askeri Çerçeve Anlaşması’, ‘Hükümlülerin Nakli Anlaşması’, ‘Adli Bilimler Alanında İşbirliği Mutabakatı’, ‘Ülke Sınırlarından Geçen Taşıtlar ve Eşyalara Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolün’ de aralarında olduğu 10 ticari anlaşma imzalandı. “Türkiye ile Özbekistan’da iş yapacak firmaların işlerini kolaylaştırmak ve ülkede iş yapmak isteyen firmaları bilgilendirmek için toplantılar yapmaya devam edeceğiz” dedi.

YENİ DÖNEMDE TÜRKİYE’YLE MÜNASEBETLERİMİZ İLERLEDİ

Daha sonra kürsüye gelen Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Agzamhodcaev, Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin günümüzde en parlak dönemlerinden birini yaşadığını belirterek; “Aslına bakarsanız kardeş halklarımız arasındaki bağlar çok daha eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla ilişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeyle sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz. Göktürkler döneminde aynı beşikte büyüdüğümüzü, Karahanlı ve Selçuklu dönemindeki temaslarımızı her zaman büyük kıvançla hatırlıyoruz. Malatya’dan Buhara’ya gelen Abdülhalik Gicduvani’yi baş tacımız olarak görüyor, Semerkant’tan gelip İstanbul’u bilim ışığıyla aydınlatan Ali Kuşçular ile gurur duyuyoruz. Osmanlı Devleti’nde faaliyet gösteren Özbek tekkeleri bir anlamda ülkemizin Anadolu’daki ilk konsolosluklarıydı. Her Türk vatandaşının gururla söylediği İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Buharalı Özbek bir annenin kollarında büyümüştü. Keza bundan 100 yıl önce Buhara Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye gelen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda zafer kazanmasını dileyen Özbek heyetini anmak isteriz. İşte saydığım bu tarihi bilgiler de ilişkilerimizin derinliğini yansıtmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’yle olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz. Zira Konya bizim için Buhara kadar değerlidir, Bursa’yı Hivamız kadar takdir ederiz, Ankara’yı Taşkent kadar severiz, İstanbul’a Semerkant gibi değer biçeriz! Malumunuz olmak üzere 2017 yılından beri Özbekistan’da başlayan derinlemesine reform sürecinde gerek iç gerekse dış politikalarımızda yeni yaklaşımlar benimsenmiştir. 2017-2021 yıllarında uygulanan Eylemler Stratejisi’nin devamı niteliğinde 2022-2026 dönemini kapsayan Kalkınma Stratejisi de ülkemizin gerçekleştireceği reformları yansıtmaktadır. İşte yukarıdaki gelişmeler sayesinde Özbekistan’da oluşan yeni dönemde Türkiye’yle münasebetlerimiz daha da ilerlemiş, kapsamlı stratejik boyut kazanmış, kardeşlik ruhuna uygun şekilde günbegün gelişmektedir” dedi.

İki ülke arasındaki en temel bağlardan birinin ekonomi olduğunu ekleyen Başkonsolos Agzamhodcaev; “Beş yıl önce 1 miyar dolar dolaylarında olan ticaretimiz 2023 sonuna doğru göre 3,5 milyarı geçmesi bekleniyor. Burada çok önemli bir noktaya değinmeden geçemem. İkili ticarî ilişkilerimizde ithalat ve ihracat oranları bakımından bir dengeyi yakalamış olmamız çok ama çok önemlidir. Örneğin geçen sene Türkiye’den 1,7 miyar dolar civarında ürün satın aldığımız beraberinde, eşit miktarda satış da yapmış olmamız bizleri oldukça sevindiriyor. Böylece genel ticarî hacim bakımından dördüncü ortağımız olan Türkiye, ihracat rakamlarımız açısından üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.

ULUSLARARASI PLATFORMLARDA BİRBİRİMİZİ DESTEKLİYORUZ

Kültürel çalışmaların da önemini vurgulayan Başkonsolos Agzamhodcaev, şöyle devam etti; “İlişkilerimizin bir diğer boyutu da kültürel alandır. Düzenli olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde belediye ve derneklerin destekleriyle onlarca kültürel etkinlikler düzenledik. Son yıllarda, bu alandaki çalışmaları niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıdık. Türk sinemacılarla ortaklaşa çekilen ‘Mendirman Jaloliddin’ dizisi, Harezm Bölgesel Müzikal Dram Tiyatrosu’nun Nisan 2019’da Türkiye’de düzenlediği performans ve gösteriler, Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Deli isimli eserin Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivalinde en iyi oyun ödülüne layık bulunduğu bu alandaki başarılarımızın başlıcalarıdır. Geçen senelerde Adana, Ankara ve İstanbul’da yapılan Özbekistan Kültür Günleri vatandaşlarımızın yanında Türk kardeşlerimizin de ilgi odağı olmuştur. Bir diğer etkinliğimiz de Bursa’da gerçekleştirilen Korkut Ata Film Festivali kapsamındaki Özbekistan sinemacılarının başarısıydı. Mezkûr kültür etkinliklerin organizasyonunda Türkiye’de bulunan vatandaşlarımızın destekleri ve gönüllü olarak etkin rol aldıkları bizleri son derece sevindirmiştir. Bu da aslında son yıllarda Özbekistan’ın yurtdışındaki vatandaşları konusunda izlediği yeni politikaların neticesidir. Sayın Devlet Başkanımız Şavkat Mirziyoyev’in doğrudan girişimleriyle diasporamız temsilcileriyle yakın işbirliği yapılması, kendilerinin tarihi vatanlarını ziyaret etmeleri ve reform sürecinde katkıda bulunmaları konusunda yeni olanaklar sağlanmıştır. İşbirliğimizin boyutları çok taraflı kuruluşlarda da giderek yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda birbirimizi destekliyoruz. 2021 yılının Aralık ayında İspanya’da düzenlenen Dünya Turizm Örgütü 24. Toplantısı’nda, Semerkant şehrinin 2023 Dünya Turizm Başkenti seçilmesinde Türkiye’nin verdiği desteği şükranla anmak istiyorum.”

SEMERKANT TÜRK DÜNYASI MEDENİYETİ BAŞKENTİDİR

Uluslararası örgütler kapsamındaki ilişkilerde Türk Devletleri Teşkilatı’nın özel öneme sahip olduğunu ekleyen Başkonsolos Agzamhodcaev; “Hâlihazırda Özbekistan, 35 milyonluk nüfusu ve artan ekonomik gücüyle Teşkilatın en kritik üyelerindendir. Özbekistan’ın kadim şehirlerinden Semerkant, 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı tarafından Türk Dünyası Medeniyeti Başkenti olarak seçilmiştir. Geçen bu güzel şehirde Türk dünyası Milli Eğitim Bakanlarının toplantısı yapıldı. Bu günlerde de Taşkent’te Türksoy’un 30. Yıldönümü kutlamaları yapılıyor. Hâlihazırda Özbekistan’ın çoğu devlet bakanlık ve kurumlarında Türk uzmanlarının danışman olarak başarılı faaliyet göstermekte ve ülkemizin yenilenme sürecinde kendi bilgi ve tecrübeleriyle katkıda bulunmaktadır. Genellikle Özbekistan’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, oraya çalışmak veya iş yapmak için gelmiş bir Türk kardeşimizle karşılaşacaksınız. Yeni Özbekistan’ı inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar. Türk kardeşlerimizle birlikte tarihte büyük medeniyetler inşa ettik. İnşallah bölgelerimizin huzur ve refahını, aydınlık geleceğini yine hep birlikte sağlayacağız. Kardeş, dost ve sevgili Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı yarar ve çok yönlü ilişkilerimizin bundan böyle de hızla gelişmeye devam edeceğini belirtmek isterim. Bu vesileyle Başkonsolosluğumuzla organize ettiğiniz bugünkü görüşme ve tanıtım fırsatı için değerli başkanım ve derneğin tüm üyelerini şükranlarımı sunuyorum. Özbekistan ve Türkiye arasındaki kardeşlik hukukuna dayanan ilişkiler daim olsun! Bayraklarımız açık göklerde hep dalgalansın! Kan kardeşimiz, dildaş ve dindaşımız, sınamalı günlerde omuzdaş, reformlar sürecinde ayaktaş, stratejik yoldaş ve ebedi arkadaşımız Türkiye hep var olsun, kardeşliğimize göz değmesin” diye konuştu.

ÜLKEDE TÜRK FİRMALARINA ÇEŞİTLİ FIRSATLAR VAR

Özbekistan’daki iş ve yatırım imkânlarını içeren bir sunum yapan Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Başkâtibi Şerzod Abdunazarov; “Özbekistan’ın gösterdiği gelişimde Türk iş insanlarının da büyük payı var. Birçok alanda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmayı tercih eden Özbek iş insanlarının Türk iş insanlarıyla kurduğu ilişkiler sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi de genişledi. Özbekistan’da geçen yıl 407 Türk sermayeli şirket kuruldu ve toplam Türk şirketi sayısı 2021’de 1916’ya ulaştı. Türkiye bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Rusya ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Orta Asya’nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat, altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarında çeşitli ihtiyaçları bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var. Özbekistan’ın 2021-2026 vizyonunda otoyollar, enerji tesisleri, hastaneler, okullar, fabrikalar gibi çok sayıda önemli ihtiyaç mevcut. Bu dönem kapsamında önemli finans kuruluşlarıyla planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık yap-işlet-devret projeler de bulunuyor. Ülkede Türk firmaları için çeşitli alanlarda fırsatlar var” dedi.

Katılımcıların yoğun ilgiyle dinledikleri sunuma soru cevap olarak devam edildi. (HABER: Mehmet Emin Danış)

ÖZBEKİSTAN’DAN TÜRK İŞ İNSANLARINA YATIRIM FIRSATLARI

Yayınlanma Tarihi: 24 Haziran 2023 okunma

ÖZBEKİSTAN’DAN TÜRK İŞ İNSANLARINA YATIRIM FIRSATLARI

Ekonomi

Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Türk Dünyası İş İnsanları Derneği, İş Dünyası Vakfında Türk Dünyası İş İnsanları Derneği ve Türk merkezinde Özbekistan’da İş ve Yatırım İmkânlarını Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. İlginin ve katılımın yoğun olduğu toplantıya Türk Dünyası iş insanları Derneği üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyette bulunan Uluslararası Özbek Sanayici İş ve Bilim İnsanları Derneği üyeleri, İş Dünyası Vakfı ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı üyeleri ve iş insanlarımız katıldı.

Açılış konuşmasını Türk Dünyası İş İnsanları Derneği Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya yaptı.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI 1.5 MİLYAR DOLAR

Kardeş iki ülkenin tarihi ve kültürel geçmişinden, bugüne kadar gelen güzel, müspet gelişmelerinden bahseden Başkan Büyükkaya, devamında;  “Özbekistan-Türkiye ilişkileri en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen yıl daha da gelişirken ticaret hacminin bu yıl 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.  Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından Özbekistan’da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Müteahhitlik firmaları da Özbekistan’da bugüne kadar 5 milyar dolarlık 241 projeye imza attı… Ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın son olarak Özbekistan’a 29-30 Mart 2022’de yaptığı resmi ziyarette. İki ülke arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’, ‘Askeri Çerçeve Anlaşması’, ‘Hükümlülerin Nakli Anlaşması’, ‘Adli Bilimler Alanında İşbirliği Mutabakatı’, ‘Ülke Sınırlarından Geçen Taşıtlar ve Eşyalara Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolün’ de aralarında olduğu 10 ticari anlaşma imzalandı. “Türkiye ile Özbekistan’da iş yapacak firmaların işlerini kolaylaştırmak ve ülkede iş yapmak isteyen firmaları bilgilendirmek için toplantılar yapmaya devam edeceğiz” dedi.

YENİ DÖNEMDE TÜRKİYE’YLE MÜNASEBETLERİMİZ İLERLEDİ

Daha sonra kürsüye gelen Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Agzamhodcaev, Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin günümüzde en parlak dönemlerinden birini yaşadığını belirterek; “Aslına bakarsanız kardeş halklarımız arasındaki bağlar çok daha eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla ilişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeyle sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz. Göktürkler döneminde aynı beşikte büyüdüğümüzü, Karahanlı ve Selçuklu dönemindeki temaslarımızı her zaman büyük kıvançla hatırlıyoruz. Malatya’dan Buhara’ya gelen Abdülhalik Gicduvani’yi baş tacımız olarak görüyor, Semerkant’tan gelip İstanbul’u bilim ışığıyla aydınlatan Ali Kuşçular ile gurur duyuyoruz. Osmanlı Devleti’nde faaliyet gösteren Özbek tekkeleri bir anlamda ülkemizin Anadolu’daki ilk konsolosluklarıydı. Her Türk vatandaşının gururla söylediği İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Buharalı Özbek bir annenin kollarında büyümüştü. Keza bundan 100 yıl önce Buhara Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye gelen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda zafer kazanmasını dileyen Özbek heyetini anmak isteriz. İşte saydığım bu tarihi bilgiler de ilişkilerimizin derinliğini yansıtmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’yle olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz. Zira Konya bizim için Buhara kadar değerlidir, Bursa’yı Hivamız kadar takdir ederiz, Ankara’yı Taşkent kadar severiz, İstanbul’a Semerkant gibi değer biçeriz! Malumunuz olmak üzere 2017 yılından beri Özbekistan’da başlayan derinlemesine reform sürecinde gerek iç gerekse dış politikalarımızda yeni yaklaşımlar benimsenmiştir. 2017-2021 yıllarında uygulanan Eylemler Stratejisi’nin devamı niteliğinde 2022-2026 dönemini kapsayan Kalkınma Stratejisi de ülkemizin gerçekleştireceği reformları yansıtmaktadır. İşte yukarıdaki gelişmeler sayesinde Özbekistan’da oluşan yeni dönemde Türkiye’yle münasebetlerimiz daha da ilerlemiş, kapsamlı stratejik boyut kazanmış, kardeşlik ruhuna uygun şekilde günbegün gelişmektedir” dedi.

İki ülke arasındaki en temel bağlardan birinin ekonomi olduğunu ekleyen Başkonsolos Agzamhodcaev; “Beş yıl önce 1 miyar dolar dolaylarında olan ticaretimiz 2023 sonuna doğru göre 3,5 milyarı geçmesi bekleniyor. Burada çok önemli bir noktaya değinmeden geçemem. İkili ticarî ilişkilerimizde ithalat ve ihracat oranları bakımından bir dengeyi yakalamış olmamız çok ama çok önemlidir. Örneğin geçen sene Türkiye’den 1,7 miyar dolar civarında ürün satın aldığımız beraberinde, eşit miktarda satış da yapmış olmamız bizleri oldukça sevindiriyor. Böylece genel ticarî hacim bakımından dördüncü ortağımız olan Türkiye, ihracat rakamlarımız açısından üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.

ULUSLARARASI PLATFORMLARDA BİRBİRİMİZİ DESTEKLİYORUZ

Kültürel çalışmaların da önemini vurgulayan Başkonsolos Agzamhodcaev, şöyle devam etti; “İlişkilerimizin bir diğer boyutu da kültürel alandır. Düzenli olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde belediye ve derneklerin destekleriyle onlarca kültürel etkinlikler düzenledik. Son yıllarda, bu alandaki çalışmaları niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıdık. Türk sinemacılarla ortaklaşa çekilen ‘Mendirman Jaloliddin’ dizisi, Harezm Bölgesel Müzikal Dram Tiyatrosu’nun Nisan 2019’da Türkiye’de düzenlediği performans ve gösteriler, Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Deli isimli eserin Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivalinde en iyi oyun ödülüne layık bulunduğu bu alandaki başarılarımızın başlıcalarıdır. Geçen senelerde Adana, Ankara ve İstanbul’da yapılan Özbekistan Kültür Günleri vatandaşlarımızın yanında Türk kardeşlerimizin de ilgi odağı olmuştur. Bir diğer etkinliğimiz de Bursa’da gerçekleştirilen Korkut Ata Film Festivali kapsamındaki Özbekistan sinemacılarının başarısıydı. Mezkûr kültür etkinliklerin organizasyonunda Türkiye’de bulunan vatandaşlarımızın destekleri ve gönüllü olarak etkin rol aldıkları bizleri son derece sevindirmiştir. Bu da aslında son yıllarda Özbekistan’ın yurtdışındaki vatandaşları konusunda izlediği yeni politikaların neticesidir. Sayın Devlet Başkanımız Şavkat Mirziyoyev’in doğrudan girişimleriyle diasporamız temsilcileriyle yakın işbirliği yapılması, kendilerinin tarihi vatanlarını ziyaret etmeleri ve reform sürecinde katkıda bulunmaları konusunda yeni olanaklar sağlanmıştır. İşbirliğimizin boyutları çok taraflı kuruluşlarda da giderek yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda birbirimizi destekliyoruz. 2021 yılının Aralık ayında İspanya’da düzenlenen Dünya Turizm Örgütü 24. Toplantısı’nda, Semerkant şehrinin 2023 Dünya Turizm Başkenti seçilmesinde Türkiye’nin verdiği desteği şükranla anmak istiyorum.”

SEMERKANT TÜRK DÜNYASI MEDENİYETİ BAŞKENTİDİR

Uluslararası örgütler kapsamındaki ilişkilerde Türk Devletleri Teşkilatı’nın özel öneme sahip olduğunu ekleyen Başkonsolos Agzamhodcaev; “Hâlihazırda Özbekistan, 35 milyonluk nüfusu ve artan ekonomik gücüyle Teşkilatın en kritik üyelerindendir. Özbekistan’ın kadim şehirlerinden Semerkant, 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı tarafından Türk Dünyası Medeniyeti Başkenti olarak seçilmiştir. Geçen bu güzel şehirde Türk dünyası Milli Eğitim Bakanlarının toplantısı yapıldı. Bu günlerde de Taşkent’te Türksoy’un 30. Yıldönümü kutlamaları yapılıyor. Hâlihazırda Özbekistan’ın çoğu devlet bakanlık ve kurumlarında Türk uzmanlarının danışman olarak başarılı faaliyet göstermekte ve ülkemizin yenilenme sürecinde kendi bilgi ve tecrübeleriyle katkıda bulunmaktadır. Genellikle Özbekistan’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, oraya çalışmak veya iş yapmak için gelmiş bir Türk kardeşimizle karşılaşacaksınız. Yeni Özbekistan’ı inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar. Türk kardeşlerimizle birlikte tarihte büyük medeniyetler inşa ettik. İnşallah bölgelerimizin huzur ve refahını, aydınlık geleceğini yine hep birlikte sağlayacağız. Kardeş, dost ve sevgili Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklı yarar ve çok yönlü ilişkilerimizin bundan böyle de hızla gelişmeye devam edeceğini belirtmek isterim. Bu vesileyle Başkonsolosluğumuzla organize ettiğiniz bugünkü görüşme ve tanıtım fırsatı için değerli başkanım ve derneğin tüm üyelerini şükranlarımı sunuyorum. Özbekistan ve Türkiye arasındaki kardeşlik hukukuna dayanan ilişkiler daim olsun! Bayraklarımız açık göklerde hep dalgalansın! Kan kardeşimiz, dildaş ve dindaşımız, sınamalı günlerde omuzdaş, reformlar sürecinde ayaktaş, stratejik yoldaş ve ebedi arkadaşımız Türkiye hep var olsun, kardeşliğimize göz değmesin” diye konuştu.

ÜLKEDE TÜRK FİRMALARINA ÇEŞİTLİ FIRSATLAR VAR

Özbekistan’daki iş ve yatırım imkânlarını içeren bir sunum yapan Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Başkâtibi Şerzod Abdunazarov; “Özbekistan’ın gösterdiği gelişimde Türk iş insanlarının da büyük payı var. Birçok alanda Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmayı tercih eden Özbek iş insanlarının Türk iş insanlarıyla kurduğu ilişkiler sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi de genişledi. Özbekistan’da geçen yıl 407 Türk sermayeli şirket kuruldu ve toplam Türk şirketi sayısı 2021’de 1916’ya ulaştı. Türkiye bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Rusya ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Orta Asya’nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat, altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarında çeşitli ihtiyaçları bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var. Özbekistan’ın 2021-2026 vizyonunda otoyollar, enerji tesisleri, hastaneler, okullar, fabrikalar gibi çok sayıda önemli ihtiyaç mevcut. Bu dönem kapsamında önemli finans kuruluşlarıyla planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık yap-işlet-devret projeler de bulunuyor. Ülkede Türk firmaları için çeşitli alanlarda fırsatlar var” dedi.

Katılımcıların yoğun ilgiyle dinledikleri sunuma soru cevap olarak devam edildi. (HABER: Mehmet Emin Danış)

Özbekistan Türkiye'den ne alıyor?

İçindekiler:

  1. Özbekistan Türkiye'den ne alıyor?
  2. Özbekistan'a ne ihraç edilir?
  3. Kazakistana sattığımız ürünler nelerdir?
  4. Kırgızistan'a ne ihraç ediyoruz?
  5. Türkmenistan'a sattığımız ürünler nelerdir?
  6. Özbekistan başkenti neresidir?
  7. Özbekistan'ın geçim kaynakları nelerdir?
  8. Özbekistan'ın meşhur yemeği nedir?
  9. Türkiye Kazakistan'a ne satıyor?
  10. Kıbrıs'a ne ihraç edilir?
  11. Türkmenistan'ın en büyük ihraç ürünü nedir?
  12. Özbekistan'ın şehirleri hangileri?
  13. Özbekistan gelişmişlik düzeyi nedir?
  14. Özbekistan ekonomisi iyi mi?

Özbekistan Türkiye'den ne alıyor?

Özbekistan'ın birinci ve ikinci olmazsak dahi, en büyük üçüncü ticari ortağı olmaya adayız." dedi. Keskin, Özbekistan'ın Türkiye'ye iplik, bakır, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ettiğini, Türkiye'denise inşaat malzemeleri ve ekipmanları, makine ve teknoloji, tekstil ve gıda ürünleri ithal ettiğini bildirdi.

Özbekistan'a ne ihraç edilir?

Ülkemizin Özbekistan'a ihraçettiği başlıca ürünlerin ilaç, tarım makinaları, bebek bezleri, sera malzemeleri, hububatın öğütülmesi için makinalar, boya sabitleştiriciler, inşaat malzemeleri, polyester ve bazı kimyasal malzemeler olmuştur.

Kazakistana sattığımız ürünler nelerdir?

Kazakistan sahip olduğu üretim yapısı itibarı ile daha ziyade ham madde ve yarı mamul ihracatçısı bir ülkedir. Petrol ve petrol ürünleri, demirli metaller, kimyasallar, makineler, hububat, yün, et, kömür ülkenin başlıca ihraç ürünleridir.

Kırgızistan'a ne ihraç ediyoruz?

  • İkili Ticaretimiz (milyon Dolar)
  • İhracatımızın ilk üç kalemi : Mücevher eşyası, tekstil ürünleri, karayolu taşıtları için aksam.
  • İthalatımızın ilk üç kalemi : Altın, pamuk ve kuru baklagiller.
  • Kırgızistan'daki Türk yatırımları : 304 milyon Dolar (TCMB verisi) - 1 milyar Dolar (tahmini)
Daha fazla öğe...

Türkmenistan'a sattığımız ürünler nelerdir?

  • Başlıca İhraç Ürünlerimiz : Pamuk/tekstil ürünleri, enerji, kimya ve tarım ürünleri.
  • Başlıca İthal Ürünlerimiz : İşlenmiş metal, beyaz eşya, elektronik ürünleri, gıda, tekstil sanayi ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, ulaştırma araçları ve ilaçlar.
Daha fazla öğe...

Özbekistan başkenti neresidir?

Taşkent Özbekistan/Başkentleri

Özbekistan'ın geçim kaynakları nelerdir?

Başlıca yer altı zenginlikleri petrol, altın, uranyum, doğal gaz, kömür, bakır, çinko, kurşun ve molibdir. Altın üretimi ve rezervi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alır. Ülkenin önemli ihracat ürünleri petrol gazları, otomotiv, pamuk, bakır, radyoaktif elementler, altın, yaş meyve ve çinkodur.

Özbekistan'ın meşhur yemeği nedir?

Özbekistan'ın enünlü geleneksel yemeğielbette ki Palov.. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi palov; pirinç, parça et, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan bir yemek.

Türkiye Kazakistan'a ne satıyor?

Kazakistan, Türkiye'ye buğday, bakır, doğalgaz, petrol, alüminyum ve çinko gibi ürünleri ihraç ederken, Türkiye'den elektrik donanımlar, makine, tekstil, mobilya ve diğer ürünleri satınalıyor. Kazakistan'da 2 binin üzerinde Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor.

Kıbrıs'a ne ihraç edilir?

KKTC'nin en önemli ihraçmalları; narenciye, süt ürünleri, alçı taşı, konfeksiyon, rakı, hurdalar, patates, sigaralar, konsantre, piliç eti, ilaçlar, sebzeler, deriler, meşrubat, likör, vodka, keçi boynuzu, tütün, yün yaprağı, hurda kağıt, yumurta, zeytin yağı, canlı hayvanlar, viski, cin ve balıklar.

Türkmenistan'ın en büyük ihraç ürünü nedir?

Doğal gaz rezervleri açısından 2020 yılı itibariyle dünyada 4. sırada yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyükiki tarımsal ürünü, çoğu ihracata yönelik üretilen pamuk ve çoğu yurt içinde tüketilen buğdaydır. Türkmenistan, dünyanın ilk onpamuk üreticisi arasında yer almaktadır.

Özbekistan'ın şehirleri hangileri?

Özbekistan'ınbatı kesiminde KarakalpakistanCumhuriyeti adında Özbekistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet yer alır. Ülkenin enönemli şehirleriyse Namangan, Fergana, Andican, Semerkand, Buhara, Hive, Hokand, Karşı, Ürgenç ve Nukus'tur.

Özbekistan gelişmişlik düzeyi nedir?

Ekonomik güç olarak 71. sırada yer alan ülkede, kişi başına düşen milli gelir dolar, enflasyon yüzde 9 civarında. ... Dünyada en büyük pamuk üreticisi ve ihracatçısı ülkeler arasında yer alan Özbekistan, yıllık ortalama 3 milyon ton pamuk lifi üretiyor, bunun yarısından fazlasını ihraç ediyor.

Özbekistan ekonomisi iyi mi?

Özbekistan, 2018 yılında başlatılan reform çalışmalarıyla ekonomidebüyük bir dönüşümü hayata geçirdi. ... Özellikle bileşik endeks, 2018 yılında 3.73 puan iken, 2020 yılında 4.08 puana yükseldi, ekonomikdönüşüm göstergesi de 0.25 puan yükselerek 4.54 puana ulaştı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir