dişi kedilerde kızgınlık ne kadar sürer / Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer? - Kediler - VetRehberi

Dişi Kedilerde Kızgınlık Ne Kadar Sürer

dişi kedilerde kızgınlık ne kadar sürer

Kedilerde Kızgınlık Dönemi: Bilmeniz Gerekenler

Kediler de diğer memeli canlılar gibi belirli dönemlerde çiftleşmeye hazır hale gelirler. Üreme isteği içgüdüsel bir davranış olduğu için önüne geçilebilecek bir durum değildir ve zaman zaman tekrar eder. Bu durum ancak kısırlaştırma operasyonu ile sonlandırılabilir. Kedilerde üreme isteği kedinin cinsine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişecek biçimde 6 ayı doldurduktan sonra ilk kez gözlenir. Yetişkinliğe geç erişen bazı kedi cinslerinde bu süre 9 ila 10 aya kadar çıkabilir. Kediler yine mensup oldukları ırka ve karakter yapılarına göre kızgınlık dönemi adı verilen bu süreçte farklı tepkiler gösterip değişik davranışlar sergilerler. Ayrıca kedinin cinsiyeti de kızgınlık dönemi belirtilerini ve bu dönemdeki davranışlarını belirleyen etkenlerdir.

kedilerde kızgınlık dönemi

Kızgınlık Dönemi Belirtileri ve Kedilerin Bu Dönemdeki Davranışları

Tüm kediler, kızgınlık dönemine girdiklerinde normal dışı davranışlar sergilerler. Fakat dişi ve erkek kedilerde bu süreç boyunca farklı belirtiler ortaya çıkar. Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir. Erkek kedideki diğer belirtiler iştahsızlık, huzursuzluk ve her zamankinden çok uyuma olabilir. Aynı zamanda yüksek tonda aşırı miyavlama da erkek kedilerin çiftleşme isteğinin göstergesidir. Kedi sahipleri 6 aydan büyük erkek kedilerde fazlaca hareketlilik, dışarı çıkma isteği ve eşyaları tırmalama eğiliminin artması gibi belirtiler gördüklerinde kedilerinin kızgınlık dönemine girdiğini varsayabilirler.  

Dişi kedilerde ise bu sürecin başladığı daha belirgin olarak anlaşılır. Dişi kediler de erkek kediler gibi sık sık yüksek tonda miyavlarlar. Böylece erkek kedileri içgüdüsel olarak çağırmış olurlar. Bu aşırı miyavlama hali erkek kedilerden farklı olarak dişilerde çiftleşme pozisyonuna geçme ile birlikte seyreder. Aynı zamanda dişi kediler sahiplerine daha çok sürtünme, daha çok ilgi isteme, fazla hareket etme ve kuyruklarına temas edildiğinde agresif, hatta saldırgan davranma belirtilerini de kızgınlık döneminde gösterirler.

Dişi ve erkek kediler kızgınlık döneminde farklı tepkiler verseler de yetişkinliğe erişmiş sağlıklı her kedi bu süreci yaşamak durumundadır.  

kedilerde kızgınlık

Kediler Kızgınlık Dönemine Girdiklerinde Yapılması Gerekenler

6 ayı doldurmuş ve kısırlaştırılmamış tüm kedilerin üremeye hazır olduklarını gösteren kızgınlık dönemi bir döngü halinde mevsimsel olarak gerçekleşir. Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır. Ortalama sürenin dışında bazı kediler birkaç gün içinde, bazıları ise iki haftayı bulacak şekilde kızgınlık sürecine girerler.

Kediniz kızgınlık dönemine girdiğinde vermeniz gereken karar kedinizi çiftleştirmek ya da kısırlaştırmak olacaktır. Eğer çiftleştirme kararı aldıysanız dişi kedinize ve doğacak yavrulara gereken bakımı yapabilecek ortam ve koşulları yaratabileceğinizden emin olun. Kararınız kısırlaştırmadan yanaysa belirli önlemler alarak kedinizin kızgınlık dönemini atlatmasını bekleyin.  

Kızgınlık dönemi boyunca kedi sahiplerinin yapması gereken ilk şey kedilerine daha çok vakit ayırmak ve onlarla daha fazla ilgilenmek olmalıdır. Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz. Kediniz aşırı tepki vermeye devam ettiğinde kedi nanesi ya da sakinleştirici kedi tasmaları da kullanabilirsiniz.

Kedilerin kontrolsüz biçimde üremelerini engellemek ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için ilk kızgınlık döneminin sonunda kısırlaştırma operasyonu yapılması gerekir.


Kediler Neden Kısırlaştırılmalı? yazımız da ilginizi çekebilir.

Kedilerin kızgınlığının geçmesi için öncelikle kedinin kızgınlık sebebinin araştırılması gerekir. Kedinin kızgınlık sebebi tespit edildikten sonra uygun sakinleştirme teknikleri uygulanabilir. Kedilerin kızgınlığı genel olarak bazı dönemlerde meydana gelen bir sorundur. Hemen hemen her kedinin bir kızgınlık dönemi olması söz konusudur. Kızgınlık döneminde kedileri sakinleştirmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Kedilerin sakinleşmesini sağlamak onları rahatlatmak için önemli bir husustur. Kedilerin kızgınlık dönemlerinde onları huzursuz etmek, strese sokmak, sinirlendirmek ya da rahatsız etmek tavsiye edilmez; çünkü kızgınlık döneminde agresif olan kediler bu durumlar sonucunda depresyona girebilirler. Kedilerin kızgınlık dönemini geçirmek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kızgınlık döneminde kediler ile her zamankinden daha fazla oyun oynayıp vakit geçirerek kedinin enerjisini atması sağlanmalıdır.
  • Kedinin enerjisini harcamasına yardımcı olup onun uyumasını sağlamak gerekir. Uyku esnasında huzurlu olmasını sağlamak da önemli bir durumdur.
  • Oyun oynadıktan sonra, uyumadan önce kedilere mama vererek fiziksel ve zihinsel yorgunluklarının yerini huzurlu bir duygu durumuna bırakmak gerekir. Kızgınlık döneminde kedilerin huzurlu bir ruh haline bürünmesi oldukça önemli bir durumdur.

Kedilerin Kızgınlığı Kaç Gün Sürer?

  • Kedilerin Kızgınlığı Kaç Gün Sürer?

Öncelikle Kedilerin kızgınlığı yaklaşık 1 hafta içerisinde bitmiş olur; ancak bu durum kızgınlık döneminin nasıl geçirildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar. Kedilerin kızgınlık dönemini sakin geçirmek için davranışların nazik olması gerekir. Tüylü dostlarımızda kızgınlık döneminde strese sokulan kedilerin kızgınlık dönemleri normalden uzun sürebilir.

KedilerKızgınlık Döneminde Acı Çeker mi?

Kızgınlık döneminde kedilerde acı meydana gelmez. Kediler her ne kadar huysuz ve huzursuz olsa da kızgınlık döneminde acı çekmeleri söz konusu değildir. Kediler kızgınlık dönemlerinde yalnızca çiftleşmeye hazır olduklarını bildirirler. Herhangi bir acı ya da üzüntü durumundan bahsetmek mümkün değildir.

Kedilerin Kızgınlık Dönemine Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Kızgınlık dönemine giren kedilerdemeydana gelen bazı ayırt edici durumlar söz konusudur. Kedilerin kızgınlık döneminde dikkat çekmek için yapmış olduğu bazı hareketler vardır. Kedilerde kızgınlık döneminde ortaya çıkan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek sesli miyavlamalar,
  • Dikkat çekmek için yapılan hareketler,
  • Kuyruğun sürekli olarak dik durması,
  • Kalça bölgesinin sürekli dik durması,
  • Dışarı çıkıp gezme ihtimalinin artması,
  • İdrar püskürtmek.

Bu davranışların meydana geldiği durumlarda kedilerin kızgınlık dönemine girmiş olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.

Dişi Kediler Kaç Aylıkken Kızgınlık Dönemine Girer?

Dişi kedilerin kızgınlık zamanı genel olarak ilk kez 6 aylıkken meydana gelir. Kediler 6 aylıkken ilk kızgınlık ve doğurganlık dönemlerine girerler; ancak bu durum her kedi için farklı dönemlerde meydana gelir. Bazı kedilerin kızgınlık dönemi 4. ayda bile başlayabilir.

Kızgın Kediyi Sakinleştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kızgın kedinin sakinleşmesi için uygulanabilecek olan bazı yöntemler vardır. Kızgınlık dönemindeki kediyi uysallaştırmak için yapılabilecek olan bazı şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedilere oyun alışkanlığı aşılanmalıdır. Kedilerin içindeki enerjiyi oyun ve aktiviteler ile boşaltmak gerekir. Kediler içgüdüsel olarak avcıdır ancak bu güdülerinin ortaya çıkarılması için doğru oyunlar oynamaları gerekir.
  • Kediye kendine özel alanlar hazırlamak gerekir.
  • Kediyi negatif pekiştirmeden uzak tutmak gerekir.
  • Kedilerin kızgınlık döneminde çıkartıyor olduğu yüksek sesli gürültüleri kontrol altına almak önem taşır.
  • İlk adım kedilere bırakılmalıdır.

Kedi Kızgınlık İğnesi Nedir, Ne Zaman İşe Yarar?

Kedi kızgınlık iğnesi çiftleştirilmek istenen dişi kedilere uygulanmakta olan bir iğnedir. Bu iğne yardımı ile kızgınlık dönemine giren kedilerin üreme isteği artar. Enjeksiyon olarak yaptığımız form karaciğer tarafından yavaş bir şekilde metabolize olduğu için tek bir enjeksiyondan sonra dolaşımdaki etkili düzeyleri ay süre ile devam eder. Kedilerde kızgınlık iğnesi kullanmanın kediler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Kızgınlık Dönemindeki Kedinin İdrar Püskürtmesi Nasıl Önlenir?

Kedinin idrar püskürtmesini engellemek için rutin durumu bozmamak gerekir. Hayatında değişiklik meydana gelen kediler idrar püskürtmeye daha yatkın olurlar. Kediler aynı saatte beslenmeli, aynı saatte oyun oynatmalı, kedinin yatağı ya da mama kaplarının yeri değiştirilmemelidir. Kedinin püskürtmüş olduğu idrar hemen temizlenmelidir. İdrar kokusunu tamamen çıkaran özel ürünlerle, kedinin püskürttüğü bölgeleri düzenli olarak temizlemek kedinin daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

Kediler Kızgınlık Dönemine Ne Kadar Süre Arayla Girer?

  • Kediler Kızgınlık Dönemine Ne Kadar Süre Arayla Girer?

Kedilerin kızgınlık dönemine girme aralığı doğumdan sonraki altı hafta sonradır. Kedilerde doğum süresi yaklaşık olarak 9 ay sürer. Yani kediler, doğumdan sonra en az 6 hafta sonra yeniden kızgınlık dönemine girerler.

Kediler Kızgınlık Dönemine Girince Ne Olur?

Öncelikle kediler kızgınlık döneminde girdiğinde sürekli çiftleşme isteklerinden dolayı kuyrukları dik bir şekilde gezerler. Bazı kediler çiftleşme döneminde daha sevecen olabildiği gibi bazıları ise daha huysuz olabilir. Bu durum kediden kediye değişiklik gösterir. Ayrıca kedi sahiplerinin kedilerinin kızgınlık döneminde göstermiş oldukları tutum da kedilerin kızgınlık dönemindeki karakterleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Kedilerin Acı Çektiği Nasıl Anlaşılır?

Kediler acı çektiği zaman bazı davranışlarda belirli değişiklikler gözlemlemek mümkün olabilir. Kedilerde kızgınlık dönemi esnasında çok zorlanan kedilerde nadir de olsa kızgınlık durumu meydana gelebilir. Kediler acı çektiği zaman ciltte seğirme, kuyruk hareketleri, patilerin titremesi, uyuşukluk, duruşta bozukluk gibi davranışlar meydana gelebilir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası