sırık fasulye ekimi / Sırık Fasulye Yetiştiriciliği

Sırık Fasulye Ekimi

sırık fasulye ekimi

Fasulye Yetiştirmek İçin En Pratik Yöntemler Nelerdir?

Okunma Sayısı

Fasulye yetiştirmek en zahmetsiz olan sebze grubunun başında geliyor. Kendin ek kendin ye usulü bahçenizde, balkon ya da terasınızda rahatlıkla fasulye yetiştirebilirsiniz. Köy hayatı mı şehir hayatı mı dediğinizde bahçenin tadını aldığınızda doğal yaşam tamamen cazip hale gelebiliyor. Taze fasulye, barbunya fasulyesi, kuru fasulye çeşitlerinden damak tadınıza uyan organik fasulye tohumu seçmeniz yeterli.

Fasulye yetiştiriciliği için ilk olarak karar vermeniz gereken, sırık fasulye mi oturak fasulye mi yetiştirmelisiniz. Sırık fasulyeler sarmaşık gibi kol atarak büyürler. Dolayısıyla yapı marketlerde satılan 2 metrelik bitki çubuklarına ihtiyacınız var. Ya da organik bitki çubuğu olarak budanan ağaç dallarından da faydalanabilirsiniz. Oturak fasulyeler yetiştiricilik açısından daha kolay. 60 cm kadar boylanıyorlar ve ufak desteklere ihtiyaç duyuyorlar. Oturak fasulyenin yetiştiriciliği daha kolay ve pratik oluyor. Ama siz yine de sırık fasulye ekmek isterseniz, birkaç farklı yöntem ile işiniz daha kolay olacaktır.

Sırık Fasulye Yetiştirmenin Kolay Yöntemleri

Eğer bahçenize mısır ekecekseniz, bir ön sırasına da fasuyle tohumlarınızı ekebilirsiniz. Mısırlar büyüdükçe fasulyeleriniz için birer bitki çubuğu haline dönüşecekler. Böylece sırık fasulye yetiştiriciliği için küçük bir bahçeniz varsa hem yerden tasarruf etmiş olursunuz, hem de ekstra masraf yapmamış olursunuz.

Fasulyelerinizi sırıklara sardırırken, kullandığınız çubukları bir çadır oluşturur gibi birbirine çatarak hazırlarsanız, fasulyeleri toplamanız çok daha kolay olacaktır. Ayrıca fasulyeler de bir sarmaşık gibi bu eğim üzerinde dolanarak daha güzel büyürler. Fasulyeden çadırınızın iç kısmına da kıvırcık ekebilirsiniz. Çünkü çok sıcaklarda kıvırcık yetiştirmek için gölge alana ihtiyacınız var.

sırık fasulye yetiştirmek,fasulye yetiştiriciliği, doğal yaşam

Fasulye Yetiştirmek İçin Nasıl Ekim Yapılmalı?

Fasulye yetiştirmek için 2 farklı ekim sistemi var. Ocak denilen yüzeysel çukurlar açarak içerisine 5’er fasulye koyarak yapılan ekim bizim de tercih ettiğimiz ekim şekli. Bir diğer seçenek ise, sıra usulü denilen toprakta açtığınız uzun arklar içine sıra sıra tohum ekmek. Ancak bu yöntem de sulama, çapalama daha zor oluyor. Amatör bahçecilikte sıra usulünden çok ocak usulü ekim tercih ediliyor. Ama biz yine de iki türlü de nasıl ekim yapılır, aralarında ne kadar mesafe olmalı her iki ekim yöntemi için de bahsedelim.

Sıra usulü ekimlerde çapa ile açtığınız çizgi şeklindeki arkların içine 3’er santim ara ile birer fasulye koyuyorsunuz. Derinlik olarak 4 cm idealdir. İkinci bir sıra daha ekecekseniz, iki sıra arası cm olmalı ki, arasında rahatlıkla dolaşıp, sulama ve çapalama yapabilesiniz. Ayrıca fasulyelerin gelişebilmesi için de bu mesafeler önemli. Sıra usulü diktiğiniz fasulyelerin üzerini toprak torf karışımı ile yaklaşık 2 cm kadar örtüyoruz. Sonra yağmurlama şeklinde can suyu dediğimiz ilk sularını veriyoruz.

Fasulye yetiştirmek için ocak usulü ekim yapacaksak eğer; ocakların derinliği 5 cm olmalı. Açtığınız çukurların yayvan olması önemli. Toprağınızda yemek tabağı şeklinde çukurlar açmış olacaksınız. adet fasulye tohumunu her bir ocağa koyup, üzerlerini yine 2 cm toprak torf karışımı ile örtüyoruz. Toprak ve torf karışımı kullanmamızın sebebi, ilk yüzeye çıkarlarken üst katmanın fasulyelerinizi zorlamaması 🙂 Yine yağmurlama şeklinde ilk can sularını veriyoruz.

Oturak fasulye yetiştirmek için iki sıra arası 50 cm, sıra üzerindeki ocakların arası 30 cm olmalı. Sırık fasulyelerde iki sıra arası cm. sıra üzeri ocakların arası ise santim olması yeterli.

Ocak şeklinde ekimlerde bir ocağa düşen 5 tohumu bir daire şeklinde koyup ortayı boş bırakıyoruz. Tam ortalarına bitki çubukları koyuyoruz ki, oturaklar için destek, sırık fasulyeler için de sarılacakları destekleri hazır olsun.

Fasulye Yetiştirmek İçin Sulama ve Bakım

İlk can suyunun ardından, 2 gün sulamıyoruz. Sonra gün aşırı yine yağmurlama sistemi ile tohumlar toprak yüzeyine çıkana kadar nemlendirmeye devam ediyoruz. Tohumlar yüzeye çıkıp, 20 cm boylandıklarında ocaklarda toprak doldurma yapıyoruz. Kökleri toprak ile destekliyoruz. 30 cm olduklarında ise destek çubuklarına pamuk iple fidelerimizi bağlıyoruz.

Sulama yaparken, tıpkı organik domates yetiştirme de olduğu gibi yaprak ve meyvelere zarar vermemeniz önemli. Dolayısıyla sulamalarda kök bölgesinden sulama yapmamız lazım. Sulama şekilleri için sebze meyve yetiştiriciliği yazımıza göz atabilirsiniz.

Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli. Fideler 30 cm boylandığında tekrar gübre ile destekleyebilirsiniz. İlk çiçeklenmenin ardından 15 güne kadar meyve vermeye başlarlar.

Yaprak bitleri fasulye yetiştiriciliğinde en sık görülen bahçe zararlıları. Mücadele yöntemleri için ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz. Fasulye yetiştirmek bahçelerin en zahmetsiz olanlarından. Fasulyeleriniz ilk çıkmaya başladığında tohumluk ayırmayı da unutmayın. Bunun için tohum çıkarma yazımıza göz atabilirsiniz. Bol hasatlar 🙂

Fasulye Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Fasulye Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Fasulye tohumu, çok fazla soğukta yetişemeyen bir bitkidir. İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde kolaylıkla fasulye tohumu ekebilirsiniz. Aynı zamanda fasulye yetiştiriciliğinde tohumun kalitesi de oldukça önemli bir etkendir. Önemli kriterlere dikkat ettiğiniz de fasulye yetiştiriciliği yapabilirsiniz. 

Fasulye Tohumu Nedir?

Fasulye tohumu, hemen hemen ülkemizin her yerinde yetişebilen ve oldukça besleyici özellikte olan bir bitkidir. Yetişmesi oldukça kolay olan fasulye tohumu, ülkemizde hem kuru fasulye hem de taze fasulye olarak oldukça fazla tüketilmekte olan geleneksel bir yiyecektir. İklim özelliklerine göre fasulye tohumu ekim ve dikim zamanları farklılık gösterse bile sıcak aylarda yapılmaktadır. 

Fasulye Tohumu Nasıl Olur?

 Fasulye tohumlarını ekmeden önce bir gün boyunca nemli bir yerde bekletirseniz veya suyun içerisinde bekletirseniz tohumların daha kolay bir şekilde büyümesine yardımcı olursunuz. Fasulye oldukça kolay bir şekilde filizlenme özelliğine sahiptir. Özellikle ilkokulda çocukların pamukların arasına kuru fasulye ekerek yetiştirme etkinliği yaptığı bilinmektedir. Kısa bir süre de sonuç almak için fasulye tohumu dikmek iyi bir tercih olacaktır. 

Fasulye Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?

 Fasulye tohumu alınacağı zaman kesinlikle kaliteli bir tohum tercih edilmelidir. Seçilen tohumun kalitesi yetişen fasulyeden alacağınız verimi son derece fazla bir şekilde etkilemektedir. İnternet üzerinde bir çok sitede online olarak alabileceğiniz fasulye tohumları bulunmaktadır. Aynı zamanda tohum satan bir dükkandan veya köylerde fasulye yetiştiren kişilerden fasulye tohumu temin edebilirsiniz. En dikkat edilmesi gereken konu ise fasulye tohumu alınırken tohumun kaliteli olmasıdır. 

Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir?

 Fasulye tohumlarını ekeceğiniz zaman toprağın ısısının son derece yüksek olması gerekmektedir. Düşük sıcaklıkta bulunan bir toprağa fasulye tohumu ekildiği takdir de alacağınız verim oldukça azdır. Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda fasulye tohumu ekilmelidir. Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. 

Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?

 Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir. Fasulye tohumunun ekildiği ve dikildiği zamanın bahar aylarının sonuna ve yaz aylarının başlangıcına denk getirilmesi gerekmektedir. 

Fasulye Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

 Fasulye tohumu dikeceğiniz zaman toprağın ısısının derece arasında olması son derece uygundur. Fasulye tohumu ekimi ve dikimi yapılırken öncelikli olarak havanın ısısına ve toprağın ısısına özen göstermelisiniz. Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz. Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. En kısa bir hafta içerisinde fasulye tohumlarının çimlendiğini görebilirsiniz. 

Fasulye Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 Fasulye tohumlarının büyümesi için gerekli olan zamanlarda sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda fasulyelerin çapalanması son derece önemli bir etkendir. Çimlenme gözlendikten sonra her iki haftada bir çapalama işlemi yapılmaktadır. Hafif ama sık olarak sulama yapılması gerekmektedir. Sulama yapılırken yapraklarına su değmemesi gerekmektedir. 

Fasulye Tohumu Nasıl Saklanır?

 Fasulye tohumlarının serin ve rutubetsiz bir yerde saklanması gerekmektedir. Bez torbaların içerisine koyduğunuz fasulye tohumlarını karanlık bir yerde güvenli bir şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.

False

Doğal Fasulye - Şeker (Sırık)

Fasulye Tohumu  Şeker (Sırık)

Çeşit Özellikleri

Şeker fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan bir çeşittir.  

Tohum Ekim Zamanı İlkbahar - Sonbahar - Yaz

m2 ye Ekilecek Tohum 5 - 7 Kg

Hasada Gelme Süresi -

Verim -

Fasulye Tohumu Yetiştiriciliği Toprak Hazırlığı: Hububat ekili tarlaya Şeker fasulye yetiştirilmesi düşünülüyorsa, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılır. İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülür ve arkasından diskaro geçirilerek toprak Şeker fasulye tohumu ekimine hazır hale getirilir.

Ekimi: Şeker fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama kg tohum atılır. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz - 1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır.

Ekim Derinliği 0,5 - 1 Cm

Sıra Üzeri Ekim Mesafesi 7 - 10 Cm

Sıra Arası Ekim Mesafesi40 - 60 Cm

Tahmini Çimlenme Süresi10 - 15 Gün

Sulama: Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Şeker fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, bol sudan hoşlanmaz.

Gübreleme: En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2 - 3 ton yanmış çiftlik gübresi atılır. Dekara kg saf azot (N), kg fosfor (P2O5) ve 3 - 5 kg potasyum (K2O) verilmelidir. Çimlenmekte olan Şeker fasulye tohumlarına herhangi bir ticari gübrenin zararının dokunmaması için gübrelerin tohumların ekildiği yerin en az 5 cm kadar uzağında ve 7 - 5 cm derinlikte verilmesi daha uygundur. 

Şeker Fasulye Tohumu(sırık) Yetiştiriciliğinde Verim Ve Hasat

Şeker fasulye tohumundan dekardan alınabilecek verim ortalaması  - kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık  gün aralığındadır. Hasat periyodu sezon boyudur.

.

Gönderilen Tohum : 5 gr

.

İş Bankası

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Yapı Kredi

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Deniz Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Halk Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Garanti Bankası

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Finans Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Teb

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Akbank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

VakıfBank

Tek Çekim

TL

TL

Anadolubank

Tek Çekim

TL

TL

Kargoya Veriliş
Tüm ürünlerimiz tohumdur, Canlı çiçek değildir.

Saat öncesi alınan siparişler aynı gün kargoya verilir. ( Cmt - Pzr Hariç )
Sepet Toplamı TL ve üstü kargo ücretsizdir.

Kargo Firması
Aras Kargo

Kargo Çıkış Bölgesi
İzmir

Teslimat Detayları
3 gün içinde teslimat 

İade/İptal Detayları
7 gün içinde iade edebilirsiniz.

FASULYE NASIL YETİŞTİRİLİRFazla taşlı ve çakıllı topraklar dışında her tür toprakta rahatça yetişir. Ancak organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha başanlı sonuç verir. Toprağın pH seviyesi arasında olmalıdır.*Ilık iklim bitkisidir. Soğuğa duyarlıdır.*Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler. Sıcaklık eksi dereceye düşerse büyük zarar görür. Buna karşın çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar verim ve kalite düşer.*Kırmızı örümcek, yaprak bitleri ve tohum böceklerine karşı hassastır.*Kökleri zayıf bir görünüme sahiptir, Çok fazla derine gitmez. Yaklaşık 15 santimetre derinlik idealdir. Ancak hafif topraklarda santimetreye kadar da inebilir.*Meyveleri bakla şeklindedir. Çiçeklerde döllenme olduktan sonra sıcaklığa bağlı olarak meyve gelişmeye başlar. Meyvelerin gelişmesi için derece sıcaklık idealdir.*Etli, ince, kılçıklı, kılçıksız, iplikli ya da ipliksiz olabilirler. Fasulyelerin hemen hepsinde kılçık, bakla genç ve tazeyken görülmediği halde daha sonra görülebilir.*Ahır gübreleri, hem organik madde kaynağı hem de bitki besin kaynağıdır. Gübrenin mutlaka iyi yanmış olması gerekir.*İlk fasulye meyvelerini görünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçının. Fazla su, gelişimlerini yavaşlatır. Çiçek açıp ilk ürünler oluştuğunda düzenli olarak sulayabilirsiniz. Hava durumuna göre gün arayla yeterli miktarda sulama yapmaya özen gösterin.

Çok faydalı*Bedeni ve zihni rahatlatır,*Vücuda kuvvet verir.*Kandaki şeker miktarını düşürür,*Karaciğere iyi gelir.*Kalp çarpıntılarını önler.

Binlerce çeşidi olan fasulye sırık ve oturak olarak iki ana grupta toplanır. Çeşitli yörelere, hatta farklı ülkelere has yüzlerce fasulye çeşidi vardır.

BODUR FASULYE (Oturak veya yer fasulyesi)

Oturak fasulye erken ürün verir. Çok lezzetli türleri vardır.Sırık gerektirmediği için pratiktir. Rüzgar alan bahçelerde yetiştirilebilir. Fakat verimi sırık fasulyesine göre oldukça düşüktür. Hasat zamanı kısa sürer. Devamlı ürün alabilmek için mevsim boyunca birkaç kere ekilmesi gerekir.

SIRIK FASULYESİ

Sarmaşık türü bu fasulye cinsi metre boylanabilir. Büyüme sırasında sağlam sırıklara sardırılır. Bol ürün verir. Hasat zamanı bodur cinslere göre daha uzun sürer. Rüzgar almayan yerlerde daha iyi yetişir.

İKLİM-TOPRAK

Ilık, sıcak iklim bitkisi olmakla beraber hasat süresi kısa olduğu için soğuk iklimlerde de yetiştirilebilir. Böyle yerlerde soğuklar tamamen geçince ekilir, yaz bitmeden bolca ürün alma imkanı olur. Sıcak iklimlerde ise yıl boyunca defalarca ekilebilir.

Fasulye organik maddelerce zengin, çabuk ısınan,killi, kumlu ve geçirgen toprakları sever. Sert, ağır ve kireçli topraklarda iyi yetişmez.

TOHUM

Fasulye tohumu alınırken maksada uygun olmasına dikkat edilmelidir. Barbunya gibi bazı cinslerin hem tazesi hem de kurusu yenebilirken, kuru fasulye cinslerinin çoğu taze haldeyken son derece kılçıklı veya parşömenli olup taze tüketilmeye elverişli değildir.

Halk arasında kırk günlük fasulye olarak bilinen bir cins çok çabuk hasada gelir. İlkbaharda turfanda yetiştirmeye elverişlidir. Oturak fasulyeler de erkencidir.Güz fasulyeleri ise erken ekilse dahi oldukça geç ürün verirler.

Bu yüzden tohumlar güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Fasulye mümkünse bir defada değil, mevsim boyunca fasılalar halinde ekilir. Erken ilkbaharda, yaza doğru ve yaz sonlarında üç kerede ekilirse bahçeden uzun zaman körpe ürün alınabilir.

TOPRAK HAZIRLIĞI VE TOHUM EKİMİ

Fasulye ekilecek alan metrekare başına bir kova iyice yanmış çiftlik gübresi ile güzelce kazılır ve işlenir. Toprak hazırlığı ,5 ay önce yapılmalıdır. Ekimden önce sıralar (karık) hazırlanır. Tohum ekimini sıra üzerine yapmak bakım ve sulama açısından daha kullanışlı olacaktır. Sırık fasulyelerinde her sıra arası 70 cm olmalıdır.Sıra üzerlerine cm ara ile açılan ocaklara yarımşar kürek gübre atılır ve çapa ile karıştırılır. Her çukura kaliteli tohum atılır. Ekim derinliği de cm olmalıdır.

Oturak fasulyelerde sıra araları cm bırakılır. Sıra üzerlerine tohumlar 10 cm ara ile tek tek ekilir.

Sırık fasulye daha çok gübre ister. Bunlara yer fasulyelerinden 2 kat fazla gübre verilmelidir.

BAKIM İŞLERİ

Fasulyeler çimlenip, gerçek yaprakları görününce çapa işleri başlar. Her çapalamada fidelerin boğazları doldurulur. İki çapa yeterli olur. Kol vermeye başlayınca sırık fasulyelere metre uzunlukta sağlam sırıklar çakılır.

SULAMA

Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Hastalıkları önlemek için her yıl aynı yere ekim yapılmaz. Münavebe için bir yıl domates, ertesi yıl lahana, karnabahar gibi kış sebzeleri, üçüncü yıl fasulye funduszeue.infoıklara Yaprak bitlerine karşı ev yapımı ilaçlar kullanılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası